Manifestari ale psihozei in masa provocate de apropierea “apocalipsei 21.12.2012” in RUSIA/ O facatura: asa-zisa fresca a “APOCALIPSEI MAGNETICE” din Biserica Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului

5-12-2012 5 minute Sublinieri

Isteria creată în jurul zilei de 21 decembrie a căpătat proporţii absurde pe cele nouă teritorii cu fus orar diferit ale Rusiei, unde au fost semnalate comportamente neobişnuite ale populaţiei.

Într-o închisoare de femei situată în apropiere de graniţa cu China, deţinutele au suferit „o psihoză în masă“ atât de intensă, încât a fost nevoie de prezenţa unui preot pentru a calma spiritele. Într-un oraş industrial la est de Moscova, cetăţenii cuprinşi de panică au golit rafturile de chibrituri, kerosen, zahăr şi lumânări.

Pentru cei care nu sunt şcoliţi într-ale profeţiilor Noii Ere, există zvonuri că pe data de 21 decembrie 2012, ciclul de 5.125 de ani al calendarului mayaş ajunge la final şi lumea se va sfârşi. Rusia, o naţiune cu înclinaţie spre gândirea mistică, a început deja să se pregătească pentru acest moment, potrivit „The New York Times“.

Săptămâna trecută, guvernul rus a decis să pună capăt acestor speculaţii, ministrul pentru situaţii de urgenţă declarând că există metode de monitorizare a tot ceea ce se întâmplă pe Glob şi că lumea cu siguranţă nu se va sfârşi pe 21 decembrie. Cu toate acestea, el a avertizat că Rusia rămâne în continuare vulnerabilă la viscole, inundaţii, transport şi la alimentarea cu hrană, dar şi la penele de curent, încălzire şi aprovizionarea cu apă.

„Nu poţi vorbi la nesfârşit de sfârşitul lumii şi spun asta în calitate de doctor. Fiecare dintre noi are un sistem nervos distinct şi acest tip de informaţie ne afectează diferit. Unora le provoacă zâmbetul, altora atacuri de cord, în timp ce unii dintre noi sunt împinşi spre acţiuni negative“ este de părere Leonid Ogul, membru al comisiei de Mediu din Parlament.

Rusia nu este singura ţară care se confruntă cu această problemă

În sudul Franţei, spre exemplu, autorităţile vor bloca accesul pe muntele Bugarach deoarece se aşteaptă ca acesta să fie invadat de fanatici ce speră într-o salvare, muntele fiind considerat un loc sacru, cei îi va proteja de sfârşitul lumii pe cei norocoşi.

Pe 21 decembrie, în statul Yucatán din Mexic, unde trăieşte o mare populaţie maya, nu se pune accentul pe discuţii privind sfârşitul lumii, ci se organizează un festival cultural mayaş, care va avea o continuare şi în anul 2013, pentru a arăta populaţiei că totul va fi bine.

Nu acelaşi lucru se poate spune despre ruşi, ale căror emoţii privitoare la acest eveniment pot fi foarte puternice. În luna noiembrie, părintele Tikhon Irshenko a fost martorul unor comportamente stranii ce se petreceau în penitenciarul din satul Gornoye. „Odată, când prizonierii erau în formaţie, unuia i s-a părut că se crapă pământul şi atunci toţi au fost cuprinşi de frică şi din cauza panicii au început să alerge care-ncotro“, a povestit preotul.

După această întâmplare, le-a predat deţinuţilor despre semnele apocalipsei potrivit Noului Testament şi spiritele s-au calmat.

În Ulan-Ude, capitala Republicii Buriaţia din sudul Siberiei, sunt la ordinea zilei ştirile despre cetăţenii care se aprovizionează cu mâncare şi lumânări, astfel încât să supravieţuiască o lungă perioadă de timp fără lumină, aşa cum au fost instruiţi de către călugărul tibetan supranumit Oracolul din Shambhala, care a apărut la diverse posturi tv.

Săptămâna trecută, parlamentarii din Moscova au abordat problema şi au trimis o scrisoare către cele trei posturi principale de televiziune, cerându-le să oprească difuzarea materialului despre profeţie. Ai impresia că acest sfârşit al lumii este un proiect publicitar. Priviţi numai la câţi şarlatani încearcă să facă bani din chestia asta, de la pseudo-magicieni la vânzătorii de alimente“, a declarat Mikhail Degtyaryov de la Partidul Democrat Liberal.

Cum deja suntem în luna decembrie, ruşii abordează acest termen limită cu un umor sarcastic. Un antreprenor din oraşul siberian Tomsk a vândut câteva mii de kituri de urgenţă, la 29 de dolari bucata, care conţin şprot, vodcă, hrişcă, chibrituri, lumânări, o sfoară şi o bucată de săpun.

Mesajul de pe pachet este un comentariu clasic al ruşilor cu privinţă la sfârşitul lumii „Mai rău de atât nu se poate“.

Descoperire de excepție în Biserica Sfântul Nicolae din Şcheii Brașovului. Preotul prof. Vasile Olteanu spune că aici există o pictură numită „Roata Lumii“, în prin care Apocalipsa este vestită de inversarea polilor magnetici ai Pământului.

După cum se știe, în această perioadă sunt la modă subiectele despre apăocalipsa vestită pentru data de 21.12.2012. aglomerat în acest an. Dar despre sfârşitul lumii se ştie încă din secolul I, când a fost scrisă binecunoscuta, dar şi controversata, Apocalipsă după Ioan. Ultimul capitol din Biblie a fost ilustrat în fel şi chip. De la pictura laică până la frescele din biserici şi mănăstiri, sfârşitul lumii e zugrăvit cât se poate de înfricoşător.

În România avem puţine reprezentări ale apocalipsei, iar una dintre ele este tocmai în Braşov. În Biserica „Sfântul Nicolae“ din Şchei există un loc în care nu a intrat niciun turist de zeci de ani. Aici sunt nu mai puţin de 13 scene ale Apocalipsei, pictate pe bolta locaşului. Plus o frescă năucitoare pe care n-a reuşit să o înţeleagă nimeni până acum, dar care seamănă izbitor cu ceea ce vedem în documentarele despre predicţiile pentru 2012: explozii solare şi inversarea polilor magnetici.

Din dispoziţia expresă a Securităţii, închisă publicului

Biserica Sfântul Nicolae din Şchei, loc de închinăciune, leagăn al limbii române şi tezaur de vestigii istorice preţioase, ascunde încă multe comori. Una dintre ele este paracliserul de nord, o încăpere aflată în lateralul bisericii care, prin anii ’70, a fost închisă publicului, din dispoziţia expresă a Securităţii statului.

Este, de fapt, tot o bisericuţă, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“. Se pot vedea altarul, iconostasul împodobit cu picturi deosebite, mica turlă pictată. Scenele Apocalipsei, Iisus ţinînd sabia în gură, Ochiul lui David…

Scene biblice atipice. Maica Domnului guvernează lumile care urmează să vină

Paraclisul are doar 12,6 metri lungime, cu tot cu altar, şi 4,5 metri lăţime, este dreptunghiular, cu bolţi semicilindrice şi o turlă în zona centrală. Pe bolta turlei este pictat Pantocratorul, adică Iisus Hristos, ca Împărat al Lumii.

Spre Răsărit, este reprezentată însă Maica Domnului cu pruncul pe tron, între doi arhangheli. Spre vest, găsim mai multe scene din Ciclul Patimilor. Este bogat ilustrată tema Învierii, cu zeci de scene. Cu totul deosebită este şi fresca înfăţişând Întâiul Sinod de la Niceea din 325, al celor 318 Sfinţi Părinţi, în care Împăratul Constantin cel Mare e înconjurat de episcopi.

„Câteva scene din Vechiul Testament sunt şi ele zugrăvite pe pereţi. Picturile au fost realizate în 1737, de către Gheorghe Hranite şi fratele său Grigore, pe cheltuiala şcheienilor Hagi Radu şi fratele său Şandru, Teodor Ciurcu şi fratele său Hagi Dimitrie, după cum e precizat în catastiful bisericii. Icoana de hram a paraclisului păstrează inscripţia, confirmând autorul şi data: «Iconopiseţ Gheorghie Zugrav, 1738». Pridvorul paraclisului a fost pictat de zugravul Ioan, fiul lui Grigorie, cel care a realizat şi scenele din Apocalipsa lui Ioan», ne spune profesorul preot Vasile Olteanu, directorul Primei Școli Românești, care are sediul în curtea Bisericii Sf. Nicolae, din Șcheii Brașovului.

Iniţial, paraclisul a funcţionat ca sacristie (casă de taină pentru Ordinul Sfintei Fecioare Maria) şi loc pentru spovedanie. Ulterior, a devenit capelă funerară, din 1856 până în 1970, când a fost închisă urgent.

Arhanghelii inversează polii Pămîntului

Cea mai interesantă frescă o găsim pe un contrafort. Se numeşte „Roata lumii“ şi „redă o scenă unică a rotirii Pământului în jurul Soarelui, rotaţie executată de sfinţi, unică – la nivel mondial. Soarele, în mijlocul căruia este un triunghi echilateral care încadrează „ochiul cel neobosit“, aruncă spre Pământ raze ucigătoare.

Este „Ochiul lui David“, dar seamănă şi cu simbolul masonic. Pământul este o sferă susţinută de patru personaje. Două câte două şi la poli opuşi, aceste personaje au haine de aceeaşi culoare. Par să fie doi bărbaţi şi două femei. Nu au aceeaşi vârstă, nici aceeaşi rasă nu par să fie. Dar cel mai ciudat lucru este poziţia lor.

Personajele încearcă să urnească planeta, dar nu în plan orizontal, al mişcării de rotaţie, ci în plan vertical, de parcă ar vrea s-o dea peste cap. Dacă această roată a lumii face parte din ansamblul scenelor care descriu Apocalipsa, atunci nu se poate să nu facem legătura cu mult vehiculata teorie a inversării polilor magnetici ai Terrei, una din temele care anunţă sfârşitul lumii.

O reprezentare unică în lume

Oricum, îngerii care rotesc Pământul este o reprezentare cel puţin bizară, unică în lume. „La momentul când a fost pictată, Biserica Catolică încă nu admisese revoluţionara teorie a lui Galilei, deşi trecuse un secol. În 1741, Vaticanul a permis publicarea cărţilor savantului şi abia ulterior a recunoscut formal că Pământul se roteşte în jurul Soarelui.Cu atât mai mult, în 1738, nu se punea problema rotaţiei planetelor. Pictorul Ioan Hranite a fost un pionier al ştiinţei în Ţările Române. Curios lucru, a pictat o teorie ştiinţifică într-o biserică. Cu ce scop? «Roata Lumii» ar trebui să atragă atenţia teologilor şi oamenilor de ştiinţă, deopotrivă, în căutarea unei interpretări din întreaga lume. În acest moment, fresca din Şchei e doar un imens semn de întrebare, ce tulbură umanitatea“, spune președintle Fundației Dacia, Liviu Pandele, cel care este inițiatorul acțiunii prin care Fecioara Maria a ajuns protectoarea Brașovului.

Nota noastra:

Numai de fresca din Scheii Brasovului nu se mai tulbura umanitatea…

Mare nazdravanie au mai putut sa scoata din ei autorii acestui material. E ca in bancurile de tio radio Erevan. Fresca apocalipsei magnetice care ar avea “sfinti” ce “urnesc” planeta, de fapt, nu contine nici sfinti, nici planeta si nici soare. Fresca, in realitate, foloseste o tema intalnita in erminia rasariteana, Roata Lumii, care n-are nicio legatura cu aberatia polilor magnetici si nici macar cu planeta. Am intrebat un parinte care ne-a explicat erminia acestei reprezsentari:

Intr-adevar, la Schei arata altfel decat acea roata cu cele 8 spite (varste), etc., dar, din moment ce legenda frescei spune clar “roata vietii”, nu ar trebui sa fie decat o versiune iconografica mai “originala” a acelui zugrav din 1739.

Cei 4 nu sunt sfinti – lipsa aureolei e un semn major, nu se poate o asa scapare;
         nu sunt ingeri – lipsesc si aureolele si aripile;

…ci mai degraba ar trebui sa fie personaje alegorice, poate cele 4 anotimpuri ca varste: primavara (copilaria – cresterea); vara (tineretea – coacerea); toamna (culegerea roadelor); iarna (batranetea – bilantul). Sunt dispusi ciclic, timpul e la Sf. Parinti si ceva circular (Sf. Vasile, Fer. Augustin, Sf. Maxim, ş.a.)

Sfera aceea nu este globul pamantesc ci lumea, viata. La fel razele acelea nu sunt ale soarelui, ci sunt ceva ce vine de la Dumnezeu, fie harul, fie, poate cum a zis parintele, mania…

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Manifestari ale psihozei in masa provocate de apropierea “apocalipsei 21.12.2012” in RUSIA/ O facatura: asa-zisa fresca a “APOCALIPSEI MAGNETICE” din Biserica Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului

  1. E cam amestecat ultimul articol: e vorba de o biserica ortodoxa sau catolica totusi? La ce s-ar putea referi asta in ortodoxie?
    “Iniţial, paraclisul a funcţionat ca sacristie (casă de taină pentru Ordinul Sfintei Fecioare Maria) şi loc pentru spovedanie.”

    La sfarsit e vorba de catolici in mod direct chiar:
    “La momentul când a fost pictată, Biserica Catolică încă nu admisese revoluţionara teorie a lui Galilei, deşi trecuse un secol.”

  2. Articolul “EXCLUSIV” de la Newsbv este de fapt adaptarea unuia de prin luna martie din Monitorul Expres, insa acum cu apropierea datei de 21 decembrie a fost preluat din ce in ce mai mult de diverse publicatii. (A se vedea aici si un mic filmulet)

    Acuma, este evident ca este o speculatie de cea mai mare factura, aceasta interpretare a “Rotii lumii” din Scheii Brasovului, care prinde teren la noi pe fondul superstitiilor si al psihozei create in lume de profetirea venirii sfarsitului lumii pe 21 decembrie 2012, si care in mod evident nu o sa aibe loc, cel putin pentru rusinarea celor care se aventureaza sa dea date atat de exacte de parca ar fi ei in sanul Sfintei Treimi sau ar cunoaste ei logica lui Dumnezeu.

    Un articol deosebit de interesant despre diverse reprezentari ale rotii lumii se poate citi in Revista culturala: Nestatornica roata a lumii si primejdioasele ei valuri. Se pare insa ca valurile nestatornicii roti inca continua sa mai izvorasca si prin aceste interpretari stiintifico-mayase.

  3. @svm:

    Biserica e ortodoxa: http://sfnicolaeschei.webs.com/

  4. stie cineva unde pot gasi o lampa veche pe gaz si niste fitile de calitate?
    mai caut, de asemenea, un cojoc ciobanesc plus doo pereche de ceorapi din lana de cea mai buna calitate.
    platesc bine dar accept si donatii cu conditia ca donatorul sa suporte costul transportului.
    ma grabesc un pic, multumesc.

  5. @Alin-7 ,

    :-)))))
    cu lampa , te-as ajuta eu , frate , dar doar daca-mi spui de unde faci rost de gaz , ca a cam disparut . Si poate facem un troc : daca tu vrei lampa , eu vreau felinar , ca rezista mai bine la vant . In privinta cojocului ciobanesc , ma inscriu si eu , poate am noroc sa fiu mai aproape de donator decat fratia ta si astfel sa mi-l trimita mie , ca scapa mai ieftin :-)))))

    radem , noi , radem dar unii chiar o iau in serios . Astazi imi spunea cineva ca a observat in casa soacra-sii din ce in ce mai multe sticle de plastic , de 5 litri , pline cu apa . La un moment dat , impiedicandu-se de ele , i-a zis cu naduf :
    -ce tot faci cu sticlele astea , bre , alt loc n-ai gasit pentru ele , decat aici , sa incurce lumea ?
    -lasa-le , maica , aia-i apa de apocalipsa .

  6. Păr prof Vasile Oltean, pt care am tot respectul, şi care şi-a adus un mare aport la cercetarea istoriei românilor, a activităţii sf. Andrei Şaguna, are totuşi minusurile sale câteodată, după cum reiese şi idn comentariile sale la fresca din Şchei. Probabil că îi place într-o anumită măsură să se vadă în ziare sau pe sticlă. Iar la Te Deumul recent din Şchei, le-a permis masonilor (MLN, loja Ţara Bârsei) + groparul României, Petre Roman, să depună coroane de flori la mormântul eroilor români ortodocşi, de parcă masonii ar avea vreo legătură cu aceştia… poate ar tb să ia aminte mai mult la aceştia din urmă şi nu la oarece fresce!

  7. :)))))))) parca-i in bancurile cu bula
    Daca nu gasiti gaz, luati niste solutie de par cu petrol.

  8. Hahahaha Alin-7!

    Intotdeauna comentarii de bun simt si profund ortodoxe.
    Si ciorapii mei de lana toarsa in casa, impletiti de mama, nu-s de dat nici pe-o avere, NA!

  9. …Si eu, nepriceputul, tocmai am facut o rezervare la Sovata, sa vad stand alene in piscina; pe mayasi cum isi sparg de cap calendarul lor….!!!!!

  10. Pingback: Institutii guvernamentale dau ”SFATURI” DE SUPRAVIETUIRE in caz de APOCALIPSA/ Der Spiegel trateaza tema OMENIRII PE CALE DE DISTRUGERE din cauza ”INCALZIRII GLOBALE” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare