Radicalizarea maghiarilor cu complicitatea UDMR: de la autonomia Tinutului Secuiesc la FEDERALIZAREA ROMANIEI si REFACEREA “CADRULUI IMPERIAL” (HABSBURGIC?)

21-11-2012 2 minute Sublinieri

În goana după voturi, actorii politici plusează cu ofertele. Radicalii maghiari au trecut de la autonomia Ţinutului Secuiesc la federalizarea României, propunere lansată în dezbatere de Institutul Balvanyos, apropiat al Consililului Naţional al Maghiarilor din Transilvania al cărui preşedinte este europarlamentarul Laszlo Tokes. Demersul vine cu doar câteva zile înaintea mitingului pro-autonomie anunţat la Sfântu Gheorghe pentru data de 24 noiembrie şi organizat de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), patronat tot de Laszlo Tokes.

Propunere lansată pe site

Institutul Balvanyos a lansat luni site-ul romaniafederala.ro, care militează pentru federalizarea României. Încă de la început, autorii recunosc că ideea este una tabu pentru politicieni, însă încearcă să aducă argumente în susţinerea unei asemenea forme de organizare statală, mai eficientă în opinia lor decât cea actuală.

“Merită trecute în revistă acele teme politice care atrag atenţia asupra ideii federale şi care sunt de actualitate şi în privinţa României. În esenţă există trei asemenea problematici cuprinzătoare: 1) chestiuni legate de dezvoltarea economică, de controlul mai echilibrat al resurselor, precum şi de combaterea corupţiei şi limitarea clientelismului; 2) crearea – în mod evident în cazul ţărilor mai mari – a unei uniuni politice cuprinzătoare, sau chiar a unei comunităţi, de tip nou, ce ia în considerare şi solidarităţile teritorial-culturale; 3) adaptarea la mediul unional european clădit pe principiile federalismului”, explică administratorii site-ului.

După ce trec în revistă avantajele unei asemenea forme de organizare, se fac şi propuneri concrete pentru îndeplinirea unui astfel de deziderat. “Există cel puţin două căi în ceea ce priveşte federalizarea României. Prima cale ce poate fi adoptată este recompunerea “cadrului imperial”, care ar transforma în state membre “ţările” existente înaintea marilor unificări. Astfel s-ar putea naşte federaţia Moldovei, a Transilvaniei şi a Ţării Româneşti (formate din Muntenia şi Oltenia). Ar fi posibilă, însă, şi o a doua cale de federalizare care ar însemna o tentativă de a constitui pe teritoriul statului naţiune (omogenizat mai mult sau mai puţin) “cadre cu graniţe neutre”, componente ale federaţiei, dar la o scară mai mică”, arată susţinătorii demersului.

Miting pro-autonomie la Sfântu Gheorghe, cu sprijinul UDMR

Institutul Balvanyos care a lansat propunerea federalizării României este şi unul dintre susţinătorii PPMT care a anunţat pentru finalul acestei săptămâni un miting pro-autonomie la Sfântu Gheorghe. “Am dori ca vocea noastră să se intensifice atât de tare încât să se audă dincolo de instituţia prefectului, până în Bucureşti, la Guvern, la Parlament, la Bruxelles. Să se audă că pentru secui autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă singura soluţie pentru înflorirea regiunii”, a susţinut liderul PPMT Toro Tibor. Potrivit acestuia, citat de presa maghiară, manifestarea va fi organizată la iniţiativa preotului reformat, candidat al partidului pentru un mandat de deputat din circumscripţia Sfântu Gheorghe, Sánta Imre.

Potenţialul electoral al unui astfel de miting a fost sesizat şi de UDMR care se implică în organizare. Uniunea va mobiliza cel puţin jumătate dintre persoanele care vor participa la la manifestarea pro-autonomie de la Sfântu Gheorghe, a susţinut preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor. “Noi, secuii, suntem cu toţii autonomişti, gândim şi simţim la fel în legătură cu autonomia Ţinutului Secuiesc. (…) Deşi va fi o manifestare de campanie a noului partid maghiar (PPMT-n.r.), noi, reprezentanţii UDMR Covasna, vom participa la acest eveniment şi vom mobiliza cel puţin jumătate din participanţi”, a spus Tamas.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Alegeri in Romania, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “Radicalizarea maghiarilor cu complicitatea UDMR: de la autonomia Tinutului Secuiesc la FEDERALIZAREA ROMANIEI si REFACEREA “CADRULUI IMPERIAL” (HABSBURGIC?)

  1. Am primit un articol aparut in presa de azi. Se pare ca politica de federalizare a Romaniei nu este doar de UDMR dorita… Impartirea Romaniei pe regiuni de dezvoltare nu este altceva decat pasul spre federalizare. Iar federalizarea este pasul spre Statele Unite ale Europei. Basescu este PRO SUE, si a declarat public de nenumarate ori si se pare ca nici adversarii sai nu sunt contra. Doar ca ne dau cu praf in ochi cum ca ar avea alte intentii. Pana la urma nici nu sunt sigur daca ei sunt cu adevarat adversari politici sau sunt defapt cele doua fete ale aceleiasi monede. Un fel de aliati in taina pentru atingerea acelorasi scopuri. Eu cred ca doar pozeaza in adversari ca sa ni se para ca avem de unde alege si sa ne preocupam timpul gandindu-ne de partea cui ne aflam. Am mari indoieli ca romanii mai scapa cu un stat national pana in 2015.

    http://www.newz.ro/stire/143920/anuntul-bomba-al-lui-ponta%3A-vom-modifica-constitutia-imediat-dupa-alegeri.html

    “Anuntul BOMBA al lui Ponta: Vom MODIFICA CONSTITUTIA imediat dupa ALEGERI

    Premierul Victor Ponta a declarat, marti, in cadrul emisiunii Realitatea la Raport, de la Realitatea TV, ca va modifica Constitutia Romaniei in ‘prima sesiune’ a anului 2013, imediat dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie. Ponta a mai vorbit, in cadrul aceleiasi emisiuni, si despre reorganizarea teritoriala.

    ‘Eu cred ca trebuie sa modificam Constitutia in prima sesiune a anului viitor, pana in iunie. O sa avem o majoritate consistenta. Atunci nu mai avem alegeri si nu mai poate sa spuna Basescu ca modificam Constitutia impotriva lui’, a declarat Ponta, la Realitatea TV.

    in cadrul aceleiasi interventii, primul ministru a precizat ca, tot dupa alegeri, guvernul care va fi condus tot de USL va gandi si reorganizare teritoriala.

    ‘Din punctul meu de vedere, singura posibilitate este de a merge pe structura actualelor regiuni de dezvoltare, adica 8. Trecand treptat de la Guvernul central si de la judete atributii catre regiuni, care vor fi direct responsabile cu absorbtia de fonduri europene. Pentru lucrul asta avem nevoie de o modificare a Constitutiei’, a declarat Victor Ponta, la Realitatea TV.”

    Vanzatori de neam acesti politicieni… Desteapta-i, Doamne, pe romani!

  2. @Mircea Bogdan:

    Politica de regionalizare a Romaniei e inconturnabila odata ce suntem in Uniunea Europeana. Daca au facut ele Franta si Italia… Si bineinteles ca scopul acestei politici este slabirea statului national, logica Bruxelles-ului este sa strice coerenta interna, piata, infrastructura si legaturile nationale create deliberat de state pe teritoriile lor tocmai pentru intarirea coeziunii launtrice si sa o reconstruiasca pe altii criterii, rupand astfel legaturile construite national si refacandu-le in asa fel incat sa depinda de Bruxelles.

    Pe plan intern, fata de aceasta agenda a regionalizarii gandita si practicata de Bruxelles, exista doua abordari: una care merge chiar inaintea a ceea ce exista deja, prin supralicitare, ducand, practic, la federalizare, prin desfiintarea judetelor si crearea acelor cateva regiuni cu autonomie extinsa (acesta este planul Basescu, perfect congruent cu cedarea suveranitatii nationale inclusiv dpdv formal si sustinerea proiectului SUE) si una care merge in urma acestei tendinte pe termen lung a UE, pastrand judetele, regionalizarea nefiind atat dde radicala ca in primul caz (ce descrie Ponta). Fireste ca, dpdv al statului national, proiectul acesta al regionalizarii sa-i spunem moderate nu-i deloc bun, dimpotriva. Se poate considera ca singura diferenta intre cele doua abordari este timpul. Al doilea mai amana putin deznodamantul…

  3. Diferenta intre “regionalizarea” dorita de UDMR si unele zone cu autonomie locala din Franta este ca Spania nu revendica “tara bascilor” din Franta, nici Italia Corsica, sau Germania Alsacia si Lorena, pe cand Ungaria revendica Ardealul…

    Regionalizarea nu implica schimbarea granitelor, ci o descentralizare a competentelor, a fondurilor, a initiativelor, care nu este ceva rau. Rau este ca acest lucru sa fie folosit de catre grupari anti-nationale in scop separatist.

    SUE este un proiect utopic, dupa parea mea. Tarile europene au o doza prea mare de nationalism ca asa ceva sa fie posibil. Incercari vor fi, dar sunt sigura ca nu vor reusi.

  4. Problema e ca nu federalizarea este tinta finala. E doar un pas spre SUE, iar SUE este pasul spre o guvernare mondiala. Daca stam sa ne gandim bine, la un moment dat, se vor implinii profetiile legate de antihrist si el va veni ca lider al intregii lumi. E o chestiune de timp si cu cat se amana mai mult, cu atat e mai bine.

    @Hrisanti:

    Ardealul nu poate fi pamant unguresc decat cu sabia si nu de voie buna. Asta pentru ca e scaldat in sangele romanilor care si-au aparat pamantul stramosesc si e scris in constiinta noastra ca aici au trait romani inainte sa ne invadeze ungurii si sa ne tina robi sute de ani. Ei sunt populatie care a venit prin ocupatie. Dumnezeu ingaduie robia pentru pacatele noastre, dar nu-i va tolera atunci cand ne vom scalda asternutul cu lacrimi de pocainta. Dumnezeu intoarce din robie orice neam care se pocaieste. Deci daca vrem libertate e vremea ca noi, romanii, sa schimbam ceva in viata noastra.

  5. Cine perpetueaza tema federalizarii? Cumva sustinatorii si propagandistii presedintelui?

    http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/federalizarea-romaniei-exces-electoral-sau-solutie-284788.html

  6. Dacă Tokeș a iscat tămbălăul… acum e evident scopul urmărit. Din punct de vedere economic și de organizare regionalizarea nu aduce nici un beneficiu decît în capetele țuguiate din actuala clasă politică. Oare, nu ar fi mai bine să spună adevărul și să spună direct: vrem feude! Că de la întoarcerea din socialism în capitalism s-ar putea să ne oprim în ev mediu sau mediocru. Ce lume hidoasă și abjectă! Ceaușescu din vremea socialismului pare un inger, în comparație cu dracii de azi.

  7. Pingback: Mitingul radicalilor maghiari: LA REVEDERE, ROMANIA si SA PIARA TRIANON! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: CARE ESTE SCOPUL REGIONALIZARII? [video] Prefectul Codrin Munteanu rechemat din functie de Ponta de dragul UDMR/ VULNERABILITATEA GEOPOLITICA A ROMANIEI SI STAREA COMUNITATII ROMANESTI DIN HARCOV - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: RAZBOIUL STEAGURILOR. Autoritatile UNGARIEI se amesteca in chestiunea drapelelor TINUTULUI SECUIESC. Va recunoaste BUDAPESTA, oficial, autonomia Tinutului? - Razboi întru Cuvânt
  10. Pingback: UNGARIA ANUNTA MASURI DIPLOMATICE ca raspuns la INTERZICEREA steagurilor Tinutului Secuiesc. BASESCU se spala pe maini. Articol propagandistic anti-romanesc si pro-autonomie in NEW YORK TIMES - Razboi întru Cuvânt
  11. Pingback: BASESCU "se" rade cu ORBAN-ul Ungariei. Cine e NEMETH ZSOLT si care e sensul provocarii MAGHIARE? [video] - Razboi întru Cuvânt
  12. Pingback: MITTING SECUIESC LA TARGU MURES CU PARTICIPAREA EXTREMISTILOR DE LA GARDA MAGHIARA. Diversionistul LASZLO TOKES striga "diversionistii"!/ A luat KELEMEN HUNOR indicatii de la Viktor Orban? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: CHESTIUNEA SECUIASCA la emisiunea "Punctul de intalnire" cu prof. Radu Baltasiu. Adevaruri istorice, manipulari contemporane [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Ce atata democratie? Dragnea vrea REGIONALIZARE PRIN ASUMAREA RASPUNDERII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Dinu C. Giurescu: REGIONALIZAREA, DESFIINTAREA STATELOR NATIONALE IN FAVOAREA EUROREGIUNILOR? Instrainarea pamantului agricol, a resurselor minerale si energetice - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: MARELE MARS AL SECUILOR: finantat de Guvernul Ungariei. “Singurul lucru clar este ca ei doresc sa-si traiasca viata lor fara romani” - Recomandari
  17. Pingback: REGIONALIZAREA: Kelemen Hunor ameninta cu PROTESTE STRADALE, Ponta primeste “EXPERTIZA GERMANA”. Care-i interesul Germaniei in chestiune? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare