Traian Basescu sufla in panzele STATELOR UNITE ALE EUROPEI la CONGRESUL PPE/ Popularul LASZLO TOKES vrea FEDERALIZAREA Romaniei/ NIGEL FARAGE: Van Rompuy este un PERICOL REAL pentru ROMANIA!

18-10-2012 15 minute Sublinieri

Preşedintele Traian Băsescu a reluat, miercuri, în discursul de la Congresul PPE, teoria privind necesitatea constituirea Statelor Unite ale Europei ca soluţie la provocările cu care Europa se confruntă în plan intern şi extern.

“Consider că tocmai adâncirea proiectului european, prin depăşirea limitelor care acum par intangibile, este de natură să permită depăşirea durabilă a crizei şi plasarea societăţilor noastre pe un curs de creştere durabilă. Pentru noi, mai multă Europă înseamnă o înţelegere comună asupra momentelor în care trebuie să ne unim voinţele pentru a genera energia politică adecvată provocărilor cu care ne confruntăm. Statele Unite ale Europei reprezintă, în opinia mea, soluţia corectă pentru europeni şi pentru Europa, a subliniat Băsescu.

El a argumentat că recesiunea economică şi criza financiară din UE nu pun în discuţie obiectivul de integrare europeană, ci îndeamnă la mai multă convergenţă, astfel încât UE să poată fi capabilă să dea direcţia economiei globale.

“În realitate, criza nu pune în discuţie obiectivul integrării ca atare, ci îndeamnă la reflecţie pe următoarea întrebare: este acesta momentul unui salt înainte în realizarea proiectului european sau este preferabil în continuare avansul gradual, cu paşi mărunţi? În opinia noastră, devine tot mai clar că viitorul nostru, dacă îl dorim în prosperitate economică şi securitate socială, constă în mai multă Europă, dar şi o mai bună Europă, adică în consolidarea şi continuarea integrării Uniunii Europene în ritm accelerat (…) Convergenţa în interiorul Uniunii Europene este încă mult prea redusă, pentru ca UE să poată da direcţia economiei globale. Singura soluţie pentru a garanta prosperitatea cetăţenilor noştri şi pentru a garanta calitatea de conducător de politici globale a Uniunii, un «driver» al politicilor globale, este o integrare profundă si accelerată, iar aceasta se poate realiza în opinia mea prin intermediul Statelor Unite ale Europei, a susţinut Băsescu.

El a salutat obiectivul PPE de a iniţia o reformă fundamentală a construcţiei politice europene în următorii ani. Globalizării nu i se mai poate opune nimeni şi orice reglementare am încerca, ea este sortită eşecului. Avem nevoie de integrare economică, de integrare fiscală, de integrare politică. Ca atare, trebuie să tragem concluziile corecte şi să avem curaj să explicăm naţiunilor noastre că drumul unei mai puternice integrări este soluţia. De aceea, salut călduros ambiţia politică a Partidului Popular European de a iniţia o reformă fundamentală a construcţiei politice a Uniunii în următorii ani, astfel încât într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat să beneficiem, spre exemplu, de un guvern european autentic sau de alegerea directă a preşedintelui Comisiei Europene”, a conchis Băsescu.

CONGRESUL PPE: Merkel: Preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor. Băsescu: Nu dorim o Europă cu mai multe viteze

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară , la Congresul PPE, că România nu doreşte o Europă cu mai multe viteze sau crearea unui club de categoria a doua în Europa, format din state care nu sunt în Zona euro. “Viitorul nostru constă într-o mai multă Europă şi o mai bună Europă”, a spus Băsescu.

UPDATE 21:13 – Belgianul Wilfried Martens a fost ales preşedinte al PPE pentru un nou mandat de trei ani, la finalul primei zile a Congresului Popularilor Europeni de la Palatul Parlamentului, el fiind, de altfel, unicul candidat la funcţie. Martens a primit 91% de voturi favorabile din totalul celor exprimate. El a anunţat că îl nominalizează pentru funcţia de secretar general al PPE pe spaniolul Antonio Lopez-Isturiz, acesta urmând să fie votat joi de delegaţii PPE.

De asemenea, vicepremierul şi ministrul de externe ceh, Karel Schwarzenberg, şi-a retras candidatura sa pentru una dintre cele 10 funcţii de vicepreşedinţi ai PPE. Numărul candidaţilor rămaşi în cursă rămâne astfel 13, printre aceştia aflându-şi şi românca Anca Boagiu.

În vârstă de 76 de ani, Martens este preşedinte al PPE încă din 1992. La finalul anilor ’70 şi în anii ’80 el s-a aflat la conducerea a două guverne ale Belgiei.

UPDATE 20:25 –  Traian Băsescu a mai declarat că România nu îşi doreşte crearea unui club de categoria a doua în Europa, format din state care nu sunt în Zona euro.

“Nu dorim o Europă cu mai multe viteze”, a mai spus Băsescu. El le-a urat bun venit liderilor PPE prezenţi la Bucureşti.

“Doresc să vă adresez un călduros bun-venit la Bucureşti şi să-mi exprim bucuria de a avea posibilitatea să mă adresez dumneavoastră în cadrul celui de-al 21-lea Congres al Partidului Popular European, plasat foarte inspirat sub sloganul «Răspunsul este: mai multă Europă!». Personal, aşa cum mulţi dintre dumneavoastră cunosc, sunt un adept foarte hotărât al proiectului unei Europe tot mai integrate şi, prin aceasta, tot mai puternice”, a spus Băsescu.

Preşedintele s-a arătat încântat că Bucureştiul este gazda unui eveniment atât de important, de natură să reconfirme semnificaţia sa pe harta politică a Europei.

“Am convingerea că acest Congres, care stabileşte coordonatele politice ale Partidului Popular European pentru următorii 10-20 de ani, va întări solidaritatea şi coeziunea membrilor săi şi va stimula dezbaterile propice identificării celor mai bune răspunsuri la provocările cu care Europa se confruntă în plan intern şi extern pe termen scurt, mediu şi lung”, a spus preşedintele.

Potrivit lui Băsescu, prelungirea crizei economice şi financiare, cu consecinţe majore în plan social, generează un alt tip de criză – o criză politică şi de încredere – care se reflectă în mod vizibil în noul euro-scepticism în creştere şi, mai ales, în noi manifestări în statele membre care ameninţă bazele democratice ale sistemelor politice.

“Această criză de încredere în capacitatea sistemelor noastre politice bazate pe democraţie, de a produce soluţiile de relansare economică mult-aşteptate este mai gravă şi necesită, de aceea, o mobilizare de resurse imediată la scara întregii Uniuni”, a spus Băsescu. Potrivit lui Băsescu, mecanismele de guvernanţă stabilite de Tratatele Uniunii Europene nu sunt suficiente pentru gestionarea crizei actuale şi asigurarea creşterii economice durabile în condiţiile unei rate ridicate de ocupare a forţei de muncă.

“În opinia noastră, devine tot mai clar că viitorul nostru, dacă îl dorim în prosperitate economică şi securitate socială, constă în mai multă Europă, dar şi o mai bună Europă, adică în consolidarea şi continuarea integrării Uniunii Europene in ritm accelerat. Singurele opţiuni viabile pentru depăşirea dificultăţilor rămân acţiunea strâns coordonată a statelor membre, dialogul constant între instituţii comune şi state, definirea în comun a priorităţilor de acţiune şi a direcţiilor de evoluţie”, a spus preşedintele.

UPDATE 20:24Barroso: UE este foarte importantă pentru România, iar România este foarte importantă pentru UE

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, miercuri, că organizarea Congresului PPE la Bucureşti este un mesaj foarte clar că Uniunea Europeană este foarte importantă pentru România, iar România este foarte importantă pentru UE. “Mulţumesc prietenilor din România care au organizat acest congres la Bucureşti, un mesaj este foarte clar: Uniunea Europeană este foarte importantă pentru România, iar România este foarte importantă pentru UE”, a spus Barosso, în discursul său de la Congresul PPE.

UPDATE 20:20 Merkel: Preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor

Cancelarul german Angela Merkel le-a mulţumit miercuri, la Congresul PPE, preşedintelui Traian Băsescu şi lui Vasile Blaga că au permis reuniunea PPE la Bucureşti şi a arătat că acesta este un semnal că peste tot în Europa democraţia are câştig de cauză şi că principiile democraţiei sunt respectate.

“Dragă Traian Băsescu, dragă Vasile Blaga şi dragă Kelemen Hunor, mulţumim că ne-aţi permis să ne reunim astăzi la Bucureşti, mulţumim că ne-aţi primit aici pentru a da un semnal că peste tot în Europa democraţia are câştig de cauză şi că principiile democraţiei sunt respectate şi noi ne vom asigura de acest lucru, a spus Merkel.

În discursul său, Angela Merkel a menţionat realizările pe care le-au avut unele ţări, inclusiv ţara gazdă, arătând că preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor chiar dacă acţiunile sale nu au fost întotdeauna populare.

“Preşedintelui României nu i-a fost niciodată frică să se gândească la viitor chiar dacă acţiunile sale nu au fost întotdeauna populare, aşadar trebuie să fim uniţi pentru viitor, pentru că o relaţie de prietenie veritabilă se cunoaşte în perioada de criză”, a mai spus Merkel.

UPDATE 20:10Premierul polonez, Donald Tusk, i-a avertizat pe delegaţii PPE aflaţi la Palatul Parlamentului, că şi Nicolae Ceauşescu “ţinea discursuri lungi în acest loc”, liderul de la Varşovia cerându-le popularilor, în acelaşi timp, să nu mai accepte ipocrizia unora dintre politicieni.

“Mă uit la acest edificiu şi mă gândesc că şi lui Nicolae Ceauşescu îi plăcea să ţină discursuri deosebit de lungi în acest loc. Îi făcea probabil pe oameni să fie deosebit de iritaţi din acest motiv şi vă aduc aminte că a avut un final trist al carierei lui politice, dar şi al lui personal. De aceea, eu vreau să fiu foarte scurt”, a afirmat Tusk la începutul discursului său.

Totodată, Tusk le-a cerut delegaţilor populari prezenţi la Congresul PPE să fie atenţi să nu cadă în capcana “ipocriziei politice” care rezidă în sloganul “Mai multă Europă” adoptat de familia popularilor.

“Ipocrizia este atunci când un politician spune la Bucureşti «Mai multă Europă», iar acelaşi politician spune, a doua zi, la Bruxelles, că UE are nevoie de un buget european mai mic. Ipocrizia apare, de asemenea, atunci când politicianul spune «Mai multă Europă», iar apoi că nu e nevoie de a avea o Europă integrată, care să nu se împartă în Zona euro şi Zona noilor membri. Ipocrizia este şi atunci când aici, la Bucureşti, acelaşi politician spune «Mai multă Europă», iar apoi a doua zi afirmă că nu toate statele europene ar trebui să fie în Schengen (…) Deci nu trebuie ca acest slogan să fie unul gol”, a spus Tusk.

El a arătat că popularii nu trebuie să fie ridiculizaţi pentru că s-au unit sub un slogan golit de conţinut.

“Aveţi o influenţă asupra liderilor dumneavoastră, depinde de dumneavoastră să le cereţi ca Europa să nu fie dominată de ipocrizie. Sunt convins că dumneavoastră puteţi să împiedicaţi acest scenariu. Sloganul trebuie să fie «Mai multă Europă», dar niciodată «Mai multă ipocrizie», a afirmat Donald Tusk, potrivit traducerii în limba română din poloneză.

UPDATE 19:40 – Secretarul general al PPE a adresat primele fraze din discursul său, cele de mulţumire, în limba română. Lopez a menţionat că Popularii europeni au fost bine primiţi şi s-au reunit la Bucureşti, în timp ce “altora le-a fost ruşine să se întâlnească aici şi au făcut-o la Bruxelles”. El şi-a continuat discursul în limba spaniolă, fără a face alte precizări pe acest subiect.

UPDATE 18:50 – Şeful statului a ieşit din sala unde se desfăşoară lucrările Congresului PPE şi s-a retras pentru 15-20 de minute în biroul lui Gheorghe Barbu, secretarul general al Camerei, la întoarcere fiind abordat de jurnalişti.

El nu a răspuns la niciuna dintre întrebările adresate de jurnalişti privind afirmaţia lui Ponta şi a altor lideri USL cu privire la încălcarea Constituţiei prin participarea sa la lucrările PPE. Băsescu a fost întrebat şi dacă premierul Ponta a încercat să îl contacteze în legătură cu deplasarea la Consiliul European şi dacă şeful statului este dispus să îl mandateze să meargă la reuniunea din noiembrie a Consiliului European, însă a preferat să tacă. (…)

  • Jurnalul: 

Congres PPE la Bucureşti. Băsescu, ploconeală în faţa lui Merkel: “Mulţumim foarte mult pentru sprijinul acordat”

UPDATE 18:57 – Preşedintele Traian Băsescu i-a mulţumit miercuri cancelarului german, Angela Merkel, pentru sprijinul acordat instituţiilor române pentru a rămâne “pe poziţii” pe durata evenimentelor din această vară.

“Doamnă cancelar, mulţumim foarte mult pentru sprijinul acordat pentru ca instituţiile noastre să rămână pe poziţii pe durata evenimentelor din această vară, să reziste teribilelor presiuni politice care au avut loc în această vară. Mulţumim foarte mult pentru sprijinul acordat instituţiilor noastre să rămână pe poziţii într-un moment dificil”, i-a transmis Băsescu lui Merkel.

UPDATE 17:38 – La scurt timp după Barroso, la Palatul Parlamentului a ajuns şi Angela Merkel, întâmpinată de aceiaşi amfitrioni. Înaintea discursului pe care îl va susţine în cadrul Congresului PPE, cancelarul german va avea o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, la această întrevedere urmând să participe şi Barroso. Cancelarul german va pleca de la Bucureşti chiar în această seară.

UPDATE 17:19 –
Preşdintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a ajuns la Palatul Parlamentului, locul de desfăşurare a Congresului PPE, fiind întâmpinat de preşedintele PDL, Vasile Blaga, şi de cel al UDMR, Kelemen Hunor.

UPDATE 16:45 –
Cancelarul german, Angela Merkel, a aterizat la Bucureşti, în cederea participării la Congresul PPE, în cadrul căruia va rosti un discurs în această seară.

UPDATE 16:22 –
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a ajuns la Palatul Victoria, unde a fost întâmpinat de Victor Ponta. Premierul a declarat anterior că principala temă a discuţiei pe care o va avea cu şeful CE va fi rezolvarea problemelor legate de absorbţia fondurilor europene.

UPDATE 14:20- Câteva zeci de persoane protestează în apropierea Palatului Parlamentului împotriva Partidului Popular European (PPE), a oficialilor europeni sosiţi în România dar şi împotriva lui Traian Băsescu, anunţă Agerpres. Protestarilor li s-a alăturat în jurul orei 14:00 prinţesa Briana Caragea, îmbrăcată în ţinută militară şi purtând un drapel.

Protestatarii scandează lozinci antiprezidenţiale şi au afişat bannere pe care se poate citi ‘România nu este de vânzare’, ‘Partidul Popular European – partid fascist’, ‘Băse, nu uita, România (Transilvania) nu este nici a lui Barroso, nici a lui Merkel, Putin, Obama, MRU, Baconschi’.

UPDATE 14:05 – Congresul Partidului Popularilor Europeni care se desfăşoară la Bucureşti reprezintă “ultima batjocură la adresa democraţiei”, consideră liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu.

“După ce 7,4 milioane de oameni l-au trimis pe Traian Băsescu să îşi continue cariera de căpitan de navă, după votul românilor întors, conform lui Stalin, care spunea că ‘nu contează cine votează, contează cine numără voturile’, iată că a venit vremea ca preşedintele ilegitim să le administreze românilor o altă umilinţă, aducând la Bucureşti toţi umerii pe care s-a sprijinit ca să rămână abuziv în funcţia pe care o ocupă. Încă o dată, Traian Băsescu încalcă Constituţia României, domnia sa fiind gazda oficială, conform PPE. Dar nici măcar acest lucru nu ar fi cel mai grav. Cel mai grav este faptul că, în ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, Băsescu continuă să sfideze întreg poporul român, şi nu doar pe cei 7,4 milioane de complici la lovitura de stat”, a declarat Neacşu.

………………

Senatorul liberal Ioan Ghişe protestează, în Parlamentul României, împotriva reuniunii liderilor europeni de la Congresul Partidului Popular European (PPE)Politicianul consideră că prezenţa politicienilor europeni sfidează poporul român. Ghişe este îmbrăcat într-un tricou inscripţionat cu mesaje în limba engleză : “7.403.836 romanian dismissed Basescu” , “People are sovereign”. Ghişe a spus că se va plimba “ca un cetăţean liber” pe tot parcursul zilei pe holurile Parlamentului, unde are loc reuniunea PPE.

“Liderii europeni sfidează poporul român pentru că nu respectă votul exprimat la referendum. Conform articolului 10 din Legea Referendumului, demiterea preşedintelui e valabilă, cu alte cuvinte, liderii europeni ar trebui să constate că susţin o persoană pe care românii au respins-o la referendum”, a spus Ghişe, care consideră că suveranitatea popurului român a fost încălcată la referendum.

“Este o problemă de principiu faptul că poporul român este la fel de suveran ca şi poporul francez sau german. Dacă regulile referendumului sunt valabile în toată Europa, atunci ce este regulă valabilă în Europa, trebui să fie şi în România”, a spus Ghişe. Senatorul liberal a explicat că protestul său este un ”gest simbolic şi are rolul de a atrage atenţia că în România trebuie să funcţioneze regulile din Uniunea Europeană.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a declarat pe deplin solidar cu senatorul liberal Ioan Ghişe.

“Sunt pe deplin solidar şi în această acţiune cu dl. senator Ioan Ghişe, care este şi va fi senator al României dacă va fi ales de cetăţeni, asta ca să spulber îngrijorările simulate de dna Sulfina Barbu. Dacă nu ar fi impedimente de natură protocolară, aş putea chiar să mă alătur acestei acţiuni a dlui Ghişe. Condiţia de preşedinte al Senatului face exagerat un asemenea demers. Dl Ghişe are dreptate şi forma în care dl Ghişe se exprimă este una cu totul şi cu totul europeană, clasică, nu e nimic ieşit din comun, nu e nimic scandalos, iar aceia dintre dvs care vă scandalizaţi, vorba lui Topârceanu, nu vă pot decât ruga să vă liniştiţi şi să vă uitaţi la toate formele extrem de colorate şi extrem de diverse în care opinia şi opinia politică se exprimă în democraţiile europene. Aşa încât, încă o dată, sunt cu sufletul alături de dl Ghişe şi în această acţiune, care este una curajoasă, demnă, civilizată şi europeană”, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Senatului, liberalul Crin Antonescu.

Laszlo Tokes cere la congresul PPE “un sistem de federalism în România”

Liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Laszlo Tokes, a pledat astăzi pentru “o descentralizare” a României, care să aibă drept rezultat final “un sistem de federalism” şi şi-a exprimat dorinţa ca banii aferenţi Premiului Nobel pentru Pace, acordat recent Uniunii Europene, să fie folosiţi pentru problemele minorităţilor.

“Avem nevoie de o Europă care a fost distinsă cu Premiul Nobel. Cred că PPE are o contribuţie importantă în această distincţie. Daţi-mi voie să adaug că şi minorităţile au contribuţia lor esenţială în proiectul de pace a ceea ce înseamnă Europa unită, de aceea aş propune ca suma respectivă aferentă Premiului Nobel să fie utilizată în scopuri minoritare“, a sugerat Tokes.

“Consider că toată problematica minoritară, a regiunilor dezavantajate, locuite de minoritari ar trebui să fie cuprinsă în politica de coeziune a Europei unite şi prin aceasta să se încerce depăşirea crizei generale a Europei unite. Între cauzele crizei se numără şi moştenirea comunistă, care ne frământă şi astăzi. Noi considerăm că problema regimurilor este o problemă genuină europeană şi, totodată, una specifică Românească. România supercentralizată nu va reuşi să iasă din criză, dacă nu se va face descentralizarea şi regionalizarea ţării”, a continuat liderul  Partidului Popular Maghiar din Transilvania.

“Partidul Popular Maghiar din Transilvania propune un astfel de program de descentralizare, de regionalizare, care va conduce la un sistem de federalism în România”, a adăugat Tokes, potrivit Agerpres.

“Este păcat că (liderul UDMR) Hunor Kelemen îi vorbea preşedintelui PPE despre divizarea ungurilor. Democraţia, pluralismul democratic niciodată nu înseamnă divizare. Pur şi simplu noi reprezentăm o politică autonomistă, federalistă, pentru bunăstarea şi în favoarea comunităţii maghiare şi a întregii ţări”, a mai spus Tokes, care a precizat că Partidul Popular Maghiar din Transilvania a înaintat cererea de aderare la PPE, iar reprezentanţii formaţiunii sale au fost invitaţi la congresul popularilor europeni.

El a salutat faptul că în platforma popularilor europeni vor fi incluse prevederi referitoare la drepturile şi interesele regionale ale minorităţilor naţionale. “Felicit PDL şi UDMR pentru organizarea acestui congres. Am şi eu contribuţia mea. La Bruxelles conlucrăm foarte bine, după cum vedeţi. Ar fi de dorit ca şi în ţară să se realizeze o astfel de conlucrare, mai ales în cadrul forumului de coordonare, care ar fi timpul să fie convocat în zilele astea”, a adăugat Tokes.

Nigel Farage este un europarlamentar britanic, lider al UK Independence Party şi al grupului “Europa pentru Libertate şi Democraţie” din Parlamentul European. A devenit celebru prin discursurile sale eurosceptice şi prin criticile sale tăioase la adresa unor înalţi oficiali ai Uniunii Europene. Acestora, Farage le reproşează că stau în luxosul lor turn de fildeş şi că au pierdut orice legătură cu voinţa democratică şi cu aspiraţiile reale ale cetăţenilor europeni care îi plătesc din banii lor. În primăvara anului 2005, Farage a solicitat Comisiei Europene să furnizeze informaţii despre cum şi-au petrecut vacanţa unii comisari europeni. Solicitarea lui Farage a venit după ce ziarul german “Die Welt” a dezvăluit că preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a petrecut o săptămână pe iahtul personal al miliardarului grec Spiro Latsis. Cu o lună înainte de această vacanţă, Comisia Europeană aprobase o solicitare a guvernului elen de a fi lăsat să ofere ajutoare de stat de peste 10 milioane de euro companiei de transport maritim a lui Latsis. Nigel Farage a făcut publice de asemenea date despre dosarul penal al liderului grupului popularilor europeni din Parlamentul European, Joseph Daul. Datele arătau că Daul fusese urmărit penal în Franţa în 2004 pentru o deturnare de fonduri în valoare de 16 milioane de euro, bani aparţinând sindicatelor fermierilor francezi. Nigel Farage a fost obligat să plătească o amendă de 3.000 de euro pentru că l-a descris pe Herman Van Rompuy drept “carismatic precum o cârpă umedă şi cu înfăţişarea unui funcţionăraş de bancă”, acuzându-l că, prin deciziile sale în Consiliul European, a devenit “asasinul liniştit al democraţiilor din Europa”.

Personaj controversat, Farage adoptă deseori accente radicale în discursurile lui furibund eurosceptice. Critica sa la adresa derapajelor eurocraţiei de la Bruxelles, câteodată bine ţintită, este însoţită de cele mai multe ori cu excese de limbaj şi atitudini mult prea radicale (vezi ideile sale despre necesitatea de a desfiinţa Uniunea Europeană). Deşi nu sunt un adept al corectitudinii politice, nu împărtăşesc multe din ideile sale. Dar unele aspecte morale şi politice denunţate de europarlamentarul britanic, făcute din spirit de frondă şi uneori cu o doză mult prea mare de nonconformism politic, pot constitui teme de meditaţie pentru cei care văd prea în roz instituţiile europene.

George Bogdan: În România, în vară, a avut loc un referendum pentru demiterea lui Traian Băsescu. El a încălcat mai multe articole din Constituţia noastră şi, aşa cum prevede legea fundamentală, după un vot în Parlament, poporul român poate vota la un referendum pentru demiterea preşedintelui ţării. Românii au votat, atingând o rată mare de participare, în favoarea demiterii lui Băsescu. 47% potrivit unor date oficiale, peste 50% potrivit celor care au votat împotriva lui Băsescu. Comisia Europeană a obligat însă România să accepte că, fără o rată de participare de 50% plus unu dintre totalul celor înscrişi pe listele electorale permanente, referendumul nu poate fi validat. Şi referendumul a fost invalidat. De ce unii oficiali de la Comisia Europeană şi Consiliul European, în special Barroso, Reding, Van Rompuy, au făcut tot posibilul să îngroape o decizie politică luată de cetăţenii României prin referendum?

Nigel Farage: Comisia Europeană şi Consiliul European nu au niciun drept să dea lecţii de democraţie României, ca de altfel niciunei alte ţări. Aceste instituţii nu sunt doar nedemocratice, ci anti-democratice. În ultimii doi ani, aceste instituţii au subminat constant democraţiile naţionale. Prim-miniştri aleşi în mod democratic în state europene au fost înlăturaţi de la putere prin presiunile Bruxelles-ului, fiind înlocuiţi cu tehnocraţi nealeşi prin vot popular. Este cazul Italiei şi cel al Greciei. Ministerele de Finanţe din Irlanda, Grecia şi Portugalia au fost practic preluate de către o „Troică”, formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Provocările la adresa democraţiei în Europa vin, în mare parte, chiar din partea Uniunii Europene înseşi. Şi, la urma urmei, ce legitimitate democratică poate avea această Uniune Europeană? Legislaţia UE nu poate fi iniţiată decât de birocraţii din Comisia Europeană, birocraţi pe care nu îi poţi alege democratic prin vot şi nici nu îi poţi demite prin vot. Cât despre Parlamentul European, această faţadă democratică a UE, ce să mai vorbim. În ultimii zece ani, prezenţa la vot la alegerile pentru Parlamentul European a fost în vertiginoasă scădere. La ultimul scrutin europarlamentar din 2009 s-a prezentat doar un procent de 43% din electoratul total din UE. De aceea spun că Uniunea Europeană nu are legitimitate democratică.

De unde provine această atitudine arogantă şi autoritară a unor personaje politice precum Viviane Reding, Jose Manuel Barroso şi Herman Van Rompuy, funcţionari plătiţi până la urmă din bani publici?

Aroganţa şi atitudinile autoritare ale acestor indivizi provin, sunt sigur, din faptul că ei nu au fost aleşi direct de către cetăţenii Europei şi pentru că nu pot fi eliminaţi prin vot popular. Cine din Europa auzise de Hermann Van Rompuy înainte ca el să fie numit preşedinte al Consiliului European? Între timp, el a devenit unul dintre cei mai puternici oameni din Europa. Această situaţie mi se pare foarte periculoasă. Dar ar mai trebui să fim surprinşi?

Uniunea Europeană a fost cea care a ignorat „Nu-ul” categoric al olandezilor şi al francezilor când s-a pus problema ratificării prin referendum a Constituţiei Europene în 2005. Uniunea Europeană a fost cea care a ignorat complet în 2008 votul negativ al irlandezilor la referendumul privind ratificarea tratatului european, rebotezat Tratatul de la Lisabona, forţându-i să voteze un „Da” în cadrul unui alt referendum în 2009. Baroneasa Catherine Ashton, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi şef al Serviciului de Acţiune Externă al UE, câştigă un salariu de 312.000 de euro pe an (aproximativ 26.000 euro pe lună), controlează aproape 4.000 de funcţionari, cheltuind peste jumătate de miliard de euro pe an. Ea este o persoană care nu a fost nici măcar o singură dată votată de către cetăţeni pentru a ocupa funcţii publice.

O asemenea situaţie reprezintă un afront violent adus valorilor democratice. Elitele din Bruxelles conduc popoarele Europei cu un dispreţ total. Ei nu au niciun interes să ceară opinia cetăţenilor europeni, când pot foarte simplu să o ignore. Şi, după cum am văzut deja în Franţa, în Olanda în 2005 şi Irlanda, în cazul în care popoarele dau un răspuns „greşit”, neconvenabil birocraţilor, opinia lor va fi în cel mai bun caz ignorată, iar, în cel mai rău caz, atacată frontal.

Presa a descoperit recent că preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a participat la diverse reuniuni ale extremiştilor flamanzi. Ce părere aveţi despre asta?

Absolut nimic despre Hermann Van Rompuy nu mă mai surprinde. El este cel care, în calitate de preşedinte al parlamentului belgian, a dat ordin să fie încuiate uşile acestui for, astfel încât parlamentarii să nu poată intra ca să voteze pe marginea unei probleme importante. Tratează democraţiile naţionale cu un dispreţ afişat. Van Rompuy este un pericol real pentru voinţa democratică a poporului român. Nu uitaţi că el a fost cel care, plin de zâmbet, a dat mâna cu dictatorului libian Gaddafi, la Summitul UE-Africa, în 29 noiembrie 2010. Nu ştia Van Rompuy ce tip de om a fost Gaddafi? Van Rompuy ştia că Gaddafi a fost cel care a declarat războiul sfânt împotriva Elveţiei, după ce cetăţenii acestei ţări au votat să se interzică construirea de moschei şi minarete pe teritoriul elveţian. Gaddafi a fost un jihadist. El a şantajat ţările din Uniunea Europeană că, în cazul în care acestea nu îi vor da 5 miliarde de euro, va inunda continentul european cu imigranţi africani. Gaddafi a fost cel care l-a îmbrăţişat pe teroristul care a provocat atentatul de la Lockerbie şi a ameninţat Marea Britanie că, dacă nu îl eliberează pe Al-Megrahi, va abate un val de teroare asupra britanicilor. Gaddafi a fost cel care a găzduit criminali condamnaţi de justiţia internaţională. Colonelul Gaddafi a fost genul de om căruia politicienii cu adevărat democraţi nu ar fi trebuit să îi arate simpatie şi sprijin. L-am somat pe Hermann Van Rompuy să îşi ceară scuze pentru faptul că s-a întâlnit cu Gaddafi şi că a strâns mâna acestui dictator. Van Rompuy nu are niciun drept să predea lecţii de democraţie guvernelor europene alese în mod democratic. I-am spus-o lui Van Rompuy direct în faţă, în februarie 2010, că este suficient de competent şi periculos, şi că nu am nici o îndoială că intenţia sa este aceea de a fi asasinul liniştit al democraţiei europene, precum şi al statelor naţionale europene. Ei bine, evenimentele au demonstrat că am avut dreptate. Van Rompuy este un duşman al democraţiei naţionale în România.

Multe dintre adversarii dvs. spun că aţi fi împotriva Europei. Impresia mea este că aveţi de fapt o altă idee despre cooperarea şi solidaritatea europeană decât cea a majorităţii birocraţiei de la Bruxelles. Aţi putea explica, vă rog, pentru publicul din România pe cine anume ţintiţi cu criticile dvs. faţă de concepţia actuală despre Europa, concepţie emanată din birourile eurocraţilor de la Bruxelles?

Buni europeni sunt cei care se străduiesc să restabilească democraţia naţională şi cei care se asigură că vocea poporului român se face auzită la Bruxelles. Buni europeni sunt cei care sărbătoresc diversitatea culturală a Europei, cei care sunt mândri de ceea ce sunt, mândri de locul de unde provin şi fericiţi să sărbătorească împreună cu alţii realizările ţărilor lor. Buni europeni sunt cei care apără dreptul ţării lor la autodeterminare democratică şi care se ridică împotriva controlului birocratic impus de la Bruxelles. Oamenii din România au experimentat înainte ce înseamnă un regim dictatorial. Vă sfătuiesc ca acum să nu permiteţi unei dictaturi birocratice să vă confişte ţara prin intimidare sau mită. În forma sa actuală, o Uniune Europeană federalizată fantezist va muri strânsă ca într-o menghină, între furia contribuabililor din nordul Europei, nemulţumiţi că sunt obligaţi să plătească din banii lor salvarea proiectului euro, pe de o parte, iar, de cealaltă, de revolta cetăţenilor sărăci şi şomeri din sudul Europei, înbolnăviţi de regimul de austeritate la care au fost supuşi ca nişte cobai, prinşi fiind şi ei în închisoarea economică a euro. Euroscepticismul este în creştere în Europa de Nord şi de Sud, din motive foarte diferite, dar la fel de valabile. Pentru un număr tot mai mare de oameni devine din ce în ce mai clar că democraţia naţională şi statutul de membru al Uniunii Europene sunt incompatibile. Ceea ce aş vrea să văd în Marea Britanie, dar şi în fiecare ţară din Europa, este un divorţ pe cale amiabilă de actuala Uniune Europeană şi că vom ajunge la situaţia în care popoarele din Europa vor putea face comerţ şi vor putea coopera fără să mai fie nevoie să fie conduse de la Bruxelles de către birocraţi puternici, dar nealeşi în mod democratic.


Categorii

Alegeri in Romania, Criza datoriilor suverane, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), NIGEL FARAGE, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “Traian Basescu sufla in panzele STATELOR UNITE ALE EUROPEI la CONGRESUL PPE/ Popularul LASZLO TOKES vrea FEDERALIZAREA Romaniei/ NIGEL FARAGE: Van Rompuy este un PERICOL REAL pentru ROMANIA!

  1. Ce gandire aberanta are acest om: Europa sa se uneasca dar Romania sa se federalizeze ? …

  2. Pentru asa prestatie, Premiul Nobel Pentru Pace (al UE) s-ar cuveni sa fie inmanat pres. Basescu. Si tot el sa tina discursul la decernare. Merita, ca unul ce este mai mult decat constiincios sa primeasca “premiul intai cu coronita”!

  3. O data in plus se vede ca Basescu nu reprezinta pe romani, ci eurocratia smecherilor financiari europeni.

  4. Robia merge în marș victorios până la capăt:

    http://www.antena3.ro/externe/angela-merkel-sustine-ideea-ca-ue-detina-drept-de-veto-asupra-bugetelor-statelor-membre-188393.html

    Ce va mai urma? Să ne aprobe UE și cum anume să cheltuim banii noștri?

  5. “”Uniunea Europeană este foarte importantă pentru România, iar România este foarte importantă pentru UE”, a spus Barosso, “”

    Sincer, mai degraba ei au nevoie de Romania, o Romanie prabusita, dar buna de paza impotriva urmatorilor cotropitori asiatici

  6. Nigel Farage are mult curaj. A scapat dintr-un accident de avion. Oare cat il vor mai lasa sa vorbeasca?

  7. Observati felul in care vorbeste: “Globalizării nu i se mai poate opune nimeni şi orice reglementare am încerca, ea este sortită eşecului”- deci il exclude pe Dumnezeu.

    “Convergenţa în interiorul Uniunii Europene este încă mult prea redusă, pentru ca UE să poată da direcţia economiei globale. Singura soluţie pentru a garanta prosperitatea cetăţenilor noştri şi pentru a garanta calitatea de conducător de politici globale a Uniunii, un «driver» al politicilor globale, este o integrare profundă si accelerată, iar aceasta se poate realiza în opinia mea prin intermediul Statelor Unite ale Europei“ – omul urmareste SUPREMATIA ECONOMICA.

    Poate fi mai clar de-atat ca reprezinta antihristul?

  8. Pingback: Corespondenţă de la Bruxelles. Nigel Farage: Buni europeni sunt cei care fac auzită vocea poporului român la Bruxelles | Buciumul – Periodic de informaţie şi atitudine naţionalistă
  9. Pingback: Ce nu spune Traian Basescu despre UNIUNEA BANCARA/ Germania isi oficializeaza DOMINATIA asupra EUROPEI/ Bulgarii si romanii, CETATENI DE MANA A DOUA IN UE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: NAŞUL BASESCU SI GAŞCA MERKEL: Mai multă Europă, mai putina democratie, mai multa spionare a cetatenilor… (editorialele saptamanii) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Radu Portocala: Regionalizarea si federalizarea Romaniei erau si pe agenda Germaniei NAZISTE. DE LA AL TREILEA REICH SI URSS LA UE SAU DINAMICA DEZMEMBRARII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Frunda: Romania sa o lase mai usor cu STATUL NATIONAL/ Miting in apararea STEAGULUI SECUIESC/ Manualul ISTORIA SECUILOR, lansat si la Sfantu Gheorghe - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Traian Basescu, un presedinte STRAIN DE ROMANIA care MANIPULEAZA ca la carte - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Regionalizarea: pre-conditia GUVERNULUI MONDIAL/ Federalizarea Europei si regionalizarea statului national/ Nationalistii catalani insista in obtinerea INDEPENDENTEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Nigel Farage despre Romania in cadrul UE: ROMANI, TOCMAI ATI RENUNTAT LA INDEPENDENTA SI V-ATI VANDUT DEMOCRATIA! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: David Cameron anunta ca Marea Britanie NU VA FACE PARTE DIN ZONA EURO si ca ar putea IESI din UNIUNEA EUROPEANA. Reactia eurofililor: premierul britanic SE JOACA CU FOCUL! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: Cand premierul Victor Ponta spune adevarul: LASZLO TOKES SI MONICA MACOVEI SUNT FINANTATI DE DUSMANII ROMANIEI SI REPREZINTA INTERESELE STRAINE ANTI-ROMANESTI (video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: Kelemen Hunor sustine DECLARATIILE RADICALE ale primarului din Miercurea Ciuc legate de OBLIGATIVITATEA cunoasterii LIMBII MAGHIARE. ATENTIE LA EXTREMISTII UNGURI" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: NIGEL FARAGE catre Comisia Europeana: "Sunteti niste criminali de drept comun! Aceasta UE este NOUL COMUNISM, este PUTERE FARA LIMITE!" [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Hubert Vedrine critica utopia federalista: AR TREBUI SA SE RENUNTE LA IDEEA STATELOR UNITE ALE EUROPEI/ Merkel vrea mai mult: TREBUIE SA NE RUPEM DE TRECUT, CA SA PUTEM AVANSA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: PONTA il plagiaza pe Basescu si se gudura la MERKEL. Vrea "parteneriat strategic" cu GERMANIA si asuma obiectivele tradarii nationale: STATELE UNITE ALE EUROPEI, CEDARE DE SUVERANITATE si ADOPTAREA EURO (si video) - Razboi întru Cuvânt - Recom
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare