Bulgaria amana ADOPTAREA MONEDEI EURO din cauza COSTURILOR. Traian Basescu REITEREAZA PRIORITATEA anti-nationala a ADERARII LA ZONA EURO IN 2015!

4-09-2012 5 minute Sublinieri

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al UE şi un rar ”spot luminos” fiscal pentru bloc, şi-a îngheţat pe termen nedeterminat planurile sale privind adoptarea monedei euro, fiind astfel cea mai recentă ţară prudentă fiscal care îşi temperează entuziasmul faţă de moneda controversată, se arată într-un articol publicat de Wall Street Journal (WSJ) în ediţia de luni.

Premierul bulgar Boiko Borisov şi ministrul de finanţe Simeon Diankov au declarat, în cursul unor interviuri la Sofia, că decizia de a abandona planurile de aderare la zona euro, un obiectiv strategic îndelungat al unor guverne succesive din fostul stat comunist, a venit ca răspuns la deteriorarea condiţiilor economice şi creşterea incertitudinii legate de perspectivele blocului, alături de o schimbare decisivă a opiniei publice din Bulgaria, care intră în al treilea an al unui program de austeritate.

‘S-a schimbat elanul din gândirea noastră şi în rândul publicului... În acest moment nu văd niciun beneficiu de la aderarea la zona euro, ci numai costuri’, a declarat Diankov. ‘Populaţia vrea pe bună dreptate să ştie pe cine va trebui să salvăm cu bani atunci când vom adera? Este prea riscant pentru noi şi nu este nici sigur care sunt regulile şi ce sunt susceptibile să devină într-un an sau doi’, a adăugat el.

Criza datoriei din Europa a determinat şi alte ţări europene prudente din punct de vedere fiscal să bată în retragere de la adoptarea monedei. Premierul lituanian Andrius Kubilius a declarat săptămâna trecută că ţara sa va adera la moneda comuna doar atunci când ‘Europa este pregătită’, semnalând că entuziasmul anterior al guvernului său s-a temperat. Aceste declaraţii au urmat după afirmaţiile premierului leton Valdis Dombrovskis, potrivit cărora guvernul său va decide cu privire la un calendar al adoptării euro în primăvara lui 2013, în contrast cu un angajament anterior de a adera în 2014.

Bulgaria a câştigat aprecieri pentru reducerea cu succes a deficitului bugetar la 2,1% din PIB în 2011, prin reducerea salariilor şi a pensiilor. Economia este stabilizată de un consiliu monetar, care tranzacţionează moneda ţării leva în raport cu euro şi obligă guvernul să se conformeze unei politici stricte. După trei ani de rigoare fiscală, Sofia îndeplineşte acum toate criteriile pentru a intra în mecanismul european al cursului de schimb, etapa finală înainte de adoptarea euro.

Premierul Borisov a declarat că preocupările au fost accentuate de disputele crescânde între factorii de decizie politică europeni, dintre care unii sprijină apelul Germaniei de a se acorda prioritate disciplinei fiscale în faţa creşterii, în timp ce alţii doresc o politică mai expansionistă.

‘Sunt sigur că vom vedea o divizare care se adânceşte în Europa, acum, deoarece multe guverne nu sunt pregătite să accepte deciziile dificile pe care trebuie să le ia. Este ca un copil răsfăţat care nu vrea să meargă la dentist pentru a-şi trata dintele bolnav, chiar dacă operaţia este necesară’, a afirmat Borisov. ‘Acest moment este critic pentru zona euro şi pentru UE’, a adăugat premierul bulgar.

Calendarul Bulgariei privind adoptarea euro s-a modificat în contextul în care criza financiară din Europa a cunoscut oscilaţii. În ianuarie 2010, Borisov a declarat că Sofia ar putea aplica oficial pentru a se alătura mecanismului ratei de schimb, care o pune pe făgaşul adoptării euro în 2013. Acest calendar a fost respins în contextul în care starea de rău a Europei s-a adâncit, dar ministrul de finanţe Simeon Diankov a afirmat, până în această vară, că Bulgaria rămâne angajată planului de a se alătura blocului monedei comune.

Diankov a declarat că economia Bulgariei ar urma să crească în continuare cu aproximativ 1,5% în acest an, dar el a avertizat că zona euro s-ar putea confrunta cu până la cinci ani de ‘creştere zero’ dacă liderii naţionali continuă să mediteze la răspunsurile politice la criză, în loc să sprijine deplin apelul Germaniei de a continua consolidarea fiscală strictă.

Aflată la periferia zonei euro, dar covârşitor dependentă de economiile mai mari ale blocului în ceea ce priveşte creşterea, Bulgaria a reuşit până în prezent să reziste crizei euro. Economia a crescut anul trecut cu un modest 1,7%. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare se aşteaptă ca ritmul să încetinească la 1,2% în acest an. Şomajul a crescut la peste 12%, dar el reprezintă aproximativ jumătate din nivelurile din Grecia şi Spania, în timp ce investiţiile Rusiei în staţiuni bulgare de la Marea Neagră sunt în creştere rapidă.

În luna iulie, atunci când sentimentul investitorilor faţă de zona euro a fost mai puţin negativ, Sofia a emis pe pieţele de capital euroobligaţiuni suprasubscrise de 950 milioane de euro (1,2 miliarde dolari) cu scadenţa la cinci ani. Dar expunerea Bulgariei la deteriorarea sănătăţii zonei euro a fost agravată în ultimele luni de problemele crescânde ale altor economii de la frontierele sale.

România vecină s-a cufundat într-o criză politică, notează WSJ, în contextul în care guvernul a încercat să-l demită pe preşedintele Traian Băsescu. Serbia şi Macedonia sunt dependente de finanţarea internaţională de salvare, în timp ce economia Turciei, care a crescut cu 9% anul trecut, s-a încetinit abrupt, reducând brusc un boom al comerţului bilateral.

‘Bulgaria ar trebui să-şi echilibreze cu succes bugetul în acest an, dar peste tot unde ne uităm există probleme economice. Acest lucru ne afectează totuşi, indiferent de cât de multă muncă grea depunem’, a afirmat Diankov.

Efectul combinat înseamnă că partidul de guvernământ din Bulgaria, care părea să sfideze gravitatea politică prin menţinerea popularităţii sale pe fondul reducerii cheltuielilor, se confruntă cu o presiune crescândă. Sondajele de opinie arată că formaţiunea lui Borisov, GERB (Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), rămâne cel mai popular partid, dar sprijinul public a scăzut semnificativ în ultimele luni, după măsurile de austeritate şi o lipsă de rezultate semnificative în lupta împotriva criminalităţii şi mitei. Analiştii spun că acest lucru va face foarte dificil pentru Borisov să formeze un guvern cu un singur partid la alegerile de anul viitor.

Partidul de guvernământ a supravieţuit deja unui număr de patru moţiuni de cenzură de la preluarea puterii în 2009, aminteşte WSJ, în contextul în care parlamentarii din opoziţie nu au reuşit să-l îndepărteze pe Borisov sub acuzaţia că nu a reuşit să reformeze sistemul judiciar ineficient şi să combată criminalitatea organizată şi corupţia, care au stârnit îngrijorare la Bruxelles.

  • Trenduri Economice: Euro?

(…) Cu siguranță că anunțurile de abandonare a aderării la moneda unică nu mai constituie o surpriză pentru nimeni. A continua pe drumul adoptării în condițiile în care lucrurile sunt tulburi e o dovadă de prostie. O prostie de care noi încă nu detașăm. (…)

În numele ipoteticei noastre aderări s-au făcut împrumuturi aberante, s-a menținut artificial o anumită cotație a monedei naționale și s-au făcut compromisuri de neimaginat. Iată-ne ajunși aproape de capătul unei aventuri în urma căreia trebuie să înapoiem banii de la FMI. Banca Națională a făcut deja primele plăți, iar aceasta se vede în structura rezervelor. Respectarea calendarului de rambursare a datoriei ne va pune în fața realității unei rezerve de 10-12 miliarde de euro,  mai puțin de jumătate din ceea ce aveam în 2008. În cazul unui scenariu foarte probabil de deteriorare a situației mondiale, România este efectiv descoperită, ceea ce se traduce într-o presiune extremă pe curs. Astfel suntem dependenți de finanțarea internațională și obligați să rediscutăm termenii acordului cu FMI, în sensul prelungirii perioadei de rambursare.

Desigur ar trebui să ne punem întrebarea dacă toate aceste flotări inutile în numele unei ipotetice treceri la moneda unică au meritat, dacă sacrificarea unui morman de bani pe altarul așa-zisei stabilități a avut vreun sens. Suntem la capătul unui drum în care am avut parte de austeritate, creșteri de prețuri și, în scurt timp, de o depreciere accentuată a monedei. În cazul în care s-ar fi ales de la bun început calea deprecierii monedei cu siguranță că n-ar mai fi fost necesară cheltuirea inutilă a unui așa mare morman de bani. Va fi oare cineva capabil să facă o analiză a ceea ce s-a petrecut și cel puțin să tragă niște concluzii? Puțin probabil. (…)

Nota noastra:

In acelasi timp, la Nord de Dunare, presedintele recent intors la Cotroceni, Traian Basescu, reitereaza obiectivul integrarii in zona euro pana in 2015, cf. hotnews:

  • Ultimele propuneri ale Comisiei trebuie sa ne puna extrem de serios in garda atunci cand vorbim de procesul de supraveghere bancara la nivel european si adresat zonei euro.
  • De aici rezulta o actiune extrem de importanta pe care trebuie sa o derulam: sa facem o prioritate din indeplinirea conditiilor de intrare in zona euro.
  • Dar nu vom putea rezista intr-o pozitie tranzitorie la nesfarsit. Devine o prioritate sa indeplinim conditiile de a intra in zona euro.
  • Sunt elemente pe termen lung dar care se contruiesc pe termen scurt, pentru ca evolutiile din UE au inceput sa devina rapide.
  • Trebuie sa spunem ca Romania are un avantaj formidabil, nu are datorii externe mari, inca ne aflam in criteriile cerute pentru intrarea in zona euro ca datorie externa.
  • Incepem sa intram sub deficitul de 3%, moneda nationala, in afara unor explozii generate de ceea ce noi ne-am facut din punct de vedere politic, e ralativ stabila, o inflatie in jurul a 3%.
  • Nimeni nu a modificat obiectivul initial fixat, 2015, vom vedea, nu depinde numai de noi.

Obiectivul este anti-national deoarece nimeni din zona Europei Centrale si a Europei de Sud-Est nu se grabeste sa intre in zona euro, exact din aceleasi motive expuse si de Bulgaria: costurile pentru economia nationala. Polonia, Ungaria, Cehia, acum si Bulgaria, au anuntat ca nu se grabesc cu euro. Numai noi ne grabim suicidar, renuntand la orice spatiu de manevra financiara, obligandu-ne la alte masuri de austeritate, necesare mentinerii unui deficit minim, si renuntand la orice control local (suveranitate deja e prea mult spus).

The experiment must go on… 

Si inca ceva: se confirma odata in plus ce spuneam AICI, legat de halul in care ne aflam noi si de starea la care suntem impinsi, din spate, tot mai agresiv, si starea vecinilor nostri. Iata ca Bulgaria nu are nicio retinere in a isi manifesta scepticismul fata de moneda euro, in conditiile in care in tara vecina tocmai ce avusese loc vizita comisarului-sef, Barroso. Cat despre Ungaria, ce sa mai spunem?

Vezi si:

Legat de orientarea Bulgariei, a se vedea si:


Categorii

1. DIVERSE, Adoptarea Euro, Bancherii, bancile, BNR, abuzurile bancilor, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “Bulgaria amana ADOPTAREA MONEDEI EURO din cauza COSTURILOR. Traian Basescu REITEREAZA PRIORITATEA anti-nationala a ADERARII LA ZONA EURO IN 2015!

  1. http://www.youtube.com/watch?v=WIvmpHawDlY&feature=player_embedded#!

    Dr. Rath: “Lăcomia insațiabilă a cartelului chimic și farmaceutic a cauzat suferință pentru milioane de oameni”
    La conferința cu tema “O lume fără cancer”, susținută la Berlin la 13 martie 2012, Dr.Rath a făcut apel la poporul german și popoarele Europei să-și asume responsabilitatea de a construi o Europă democratică, pentru Oameni dinspre Oameni. El a descris în ce măsură rezultatele disponibile ale cercetărilor asupra remediilor naturale pot reduce incidența bolilor comune la doar o fracțiune din nivelul lor actual și a explicat că acum este posibilă construirea unui nou sistem de asistență medicală, bazat pe prevenirea și eliminarea bolilor. Totuși, Dr.Rath a subliniat că această minunată “lume fără boli” nu ne va fi oferită pe tavă, deoarece fiecare boală reprezintă o piață de miliarde de dolari pentru Cartelul Farmaceutic și acționarii săi din biroul politic de la Bruxelles UE.

  2. Pingback: BASESCU, PUNCT SI DE LA CAPAT: invocand “statul de drept” al serviciilor si procurorilor, laudand CORPORATIILE STRAINE, cerand CONTROLUL diplomatiei si REEDUCAREA POPORULUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Nu vreau sa fiu rau dar daca o mai tinem asa cu basescu sau USL ul fara a ne trezi la realitate vom vedea cum Bulgraria o mana de tara va depasi Romania. Tu ca presedinte ori iti flutura fluturi in cap ori chiar intreci orice limita posibila cu nesimtire crasa sa sti ca Euro ar putea pica si o ti cu Euro al tau. Of,of,of Doamne da le minte ceilor care nu stiu.

  4. Nu cred ca se pune problema ca Bulgaria depaseste Romania (la ce?) sau nu. Problema e ca nu se merita sa intram in zona euro cand multe tari vor sa iasa din ea (Grecia) sau nu vor sa intre deloc de atatia ani (Anglia). Si atunci noi la ce sa ne mai si grabim, cand toate tarile, inclusiv Franta, au avut de suferit cand au intrat?

  5. inca o data toata aprecierea pentru Bojko Borisov.. cum de ei pot??? se opun UE, SUA si FMI si nimeni nu le face ceea ce ne-au facut noua!!!!

  6. Sa nu acceptati moneda euro, pentru ca economia Romaniei nu poate suporta aceasta schimbare, nivelul de trai va scadea dramatic si oamenii simplii vor suporta costul, nu cei bogati !
    Trecerea la euro nu se poate impune!

  7. @ Hrisanti:

    Si totusi… orice se poate impune intr-o dictatura.

  8. @admin

    Da, numai ca acolo, chiar daca nu vreti sa ma credeti, dictatura este din interior ! Adica Basescu si institutiile lui politienesti impun euro, nu pentru ca UE il impune, ci pentru ca gastile lor de mafii interne au interes sa se treaca la euro.
    Ue nu impune euro, si mai ales dupa experineta Greciei rezerva este mare fata de trecerea la euro a tarilor din est, insa Basescu vrea sa impuna el trecerea la euro in Romania pentru interese care privesc mafia lui !
    Am avut zilele trecute la mine in vizita niste fini de cununie, ea romanca, el ungur, care traiesc in Ungaria, si-mi spuneau ca Ungaria preconizeaza sa treaca la euro cel mai devreme in 2018, in timp ce Romania unde viata este mai grea decat in Ungaria vrea sa treaca in 2015…
    Pai cum adica UE nu impune trecerea mai rapida la euro in Ungaria, care a intrat in UE inaintea Romaniei, dar o impune in Romania ? Nu este adevarat. Repet, gastile mafiote din Romania au interes sa se treaca la euro rapid, ceea ce le-ar permite sa spele o groaza de bani murdari…

  9. Tin sa spun, daca ar exista dubii, ca finul meu ungur a trecut la ortodoxie inainte de a se cununa cu fina.
    Vezi, mai “sabotam” si noi catolicismul, care cum si pe unde putem 🙂 …

  10. @Hrisanti:

    Pai cu euro e la fel cu celelalte dimensiuni ale UE: piata comuna, schengen, ”clubul” celor 27. Nu e nicio diferenta. Sub masca prestigiului si a limbajului de lemn eurocrat, promoveaza ”conditionalitati”, si asa reuseste UE sa se extinda ca un imperiu colonialist insa adaptat vremurilor noastre. Fireste ca exista o complicitate intre Basescu si comisari, credeam ca e evident, si Basescu nu ar tine-o gaia matu cu euro in 2015 daca nu ar fi un punct care sa se afle si pe agenda acelora.

  11. @admin

    OK, dar de ce crezi tu ca se afla, musai 🙂 , Romania inainte de alte state din est, mai dezvoltate, pe agenda “acelora” ?

  12. PS : printre altele Ungaria este deja in schengen, cu toate astea nu se grabeste sa treaca la euro…Polonia de asemeni…Sunt tari care stiu insa sa-si apere interesele si care, mai ales, au epurat clasa politica de securisti comunisti, ceea ce in Romania nu s-a intamplat ! De aceea “disponibilitatea” Romaniei de a face pe placul “ocupantilor”, ca si in in 1946, este data mai ales de “colaborationisti”…

  13. @admin

    Eu mai am si alt gand pe care ti-l spun, fara sa am pretentia ca asa este, dar presimt cumva…
    Americanii, “pretenii si aliatii” lui Basecuristu’ nu-si doresc ca zona euro sa prospere ! De altfel din cate am citi eu prin presa occidentala nealiniata, se spunea ca l-au “terminat” pe Ghadafi (in Irak) pentru ca incepusa sa vinda petrolul numai in euro, si dolarul avea de suferit !Prin urmare, s-ar putea ca Licuriciul, la care Basecuristu’ se adapa, ca sa folosesc un eufemism, s-ar putea ca sa fie interesat sa vada in zona euro tari care au o economie precara si care deci vor contribui la slabirea financiara a acestei zone, pentru ca dolarul sa reprinda un bun curs…
    Zic si eu… 🙂

  14. @Hrisanti:

    Sa le luam pe rand:

    – Romania se afla in planurile acelora pentru ca exista, in primul rand, tradatori pe plan intern. Cu asta suntem de acord. Un alt motiv pentru care au nevoie de state/tari ca Romania este pentru a avea un argument in fata altora: vedeti ca Romania a facut austeritate, faceti si voi, vedeti ca a trecut la euro, voi ce mai asteptati. Adica, tara ca asset in negocierile intra-europene. Si, in final, cel mai important motiv este unul geostrategic. UE se comporta ca un imperiu si cand zona noastra a devenit interesanta pentru acest imperiu, am intrat in procesul de ”integrare”. Asta dateaza de cand cu razboiul NATO in Iugoslavia, dupa cum a spus-o chiar Verheugen, comisar, pe atunci, responsabil cu extinderea.

    – in acest sens SUA nu are niciun interes sa slabeasca zona euro. Nu ar vrea sa aiba o Europa cu voce si identitate proprie, asta e clar, nu ar vrea o Europa a natiunilor asa cum o vedea De Gaulle, iar istoria ne arata ca proiectul UE, asa cum e el acum (adica federalism suprastatal, institutii supranationale puternice) a fost puternic impins de la spate de Departamentul de Stat tocmai pentru a avea aici o prelungire a intereselor americane.

  15. @admin

    Pai in cea mai mare parte suntem de acord 🙂 .
    Amendamente as avea, repet fara pretentia ca detin adevarul, la doua puncte :

    1. Tocmai pentru ca Romania este o zona geo-strategica importanta, mai ales ca “tampon” intre UE si Orient (cum zicea si Basecuristu’ zilele trecute), ar fi trebuit sa stie sa negoicieze bine conducatorii Romaniei acest avantaj, si nu sa dea cu saru’ mana din prima pentru avantaje de clan…Daca am trai vesnic, i-as intelege, dar cum suntem muritori chiar imi par lipsiti de inteligenta… 🙂

    2. Americanii vor sigur, sigur, ca zona euro sa fie slaba, au facut, fac si vor face totul pentru asta !

    3.In Yogoslavia, daca au reusit, este pentru ca si acolo, ca si in Romania era mare dezbinare intre politicieni si intre etniile conlocuitoare…

  16. Pardon, 3 puncte 🙂

  17. Este bine, ca să nu ne îmbătăm cu apă rece în ceea ce priveşte Bulgaria. Sunt convins că acolo treburile merg mai bine decât în România şi conducerea lor are coloana vertebrală mai puţin flexibilă decât a noastră. Dară: în ceea ce priveşte euroiul, Bulgaria are leul ei de mai mulţi ani legat de euro! 1,955 leva/euro. Deci practic influenţa euroiului există acolo deja de câţiva ani, iar dacă Bulgaria va trece la euro azi sau peste un deceniu, în mod practic nu este relevant. Vorbe goale. În rest, toată stima.
    În ceea ce priveşte euroiul în sine, rolul lui unic este de a facilita apariţia unui conducător unic. De la începutul începutului acesta au urmărit promotorii lui, dintre care FED-ul (bancherii din spatele lui) primul. Că FEDul este implicat nu numai cu euroiul, vedeţi şi din angajamentul Isărescului faţă de el de după ’89, există un articol şi aici pe RIC. Ideea a fost de la început următoarea: o monedă- un buget- un guvern (care guvern mai târziu va ceda prerogativele unui singur om. Că moneda unică universală va fi dolarul sau euroiul etse mai puţin important (de aşteptat, ca dolarul să pice cu zgomot în viitorul apropiat prin hiperinflaţie galopantă, pt a-şi atinge obiectivele marii bancheri), dar o monedă unică va fi, iar euroiul sau evtl succesorul lui (oricum în leg cu banca de la Frankfurt, oraşul din care s-a dezvoltat Bauer, alias Rothschild) va fi ţinut la mare cinste de către iniţiatorii lui.

  18. Pingback: MONDA EURO: impusa DICTATORIAL in GERMANIA si in restul Europei, principala cauza a CRIZEI/ Schneker despre EFECTELE NEGATIVE ale EURO [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: O ineptie abuziva: guvernul ar intentiona sa foloseasca PREOTI pentru convingerea populatiei de ADOPTAREA EURO in 2024
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare