Film ortodox: LAVRA POCEAEV – MINUNILE MAICII DOMNULUI. “Talpa (urma) Nascatoarei de Dumnezeu” (VIDEO)

15-08-2012 1 minut Sublinieri

“[…] Astazi Lavra Pochaev are aproximativ 100 de calugari si peste 200 de persoane in ascultare. Cupolele aurite ale turlelor bisericilor din Lavra Pochaev iti atrag atentia de la cativa kilometri cand vii dinspre orasul Kremenetz, localitate situata la aproximativ 250 de km distanta de Cernauti in directia nord. […]. O catedrală inchinata Adormirii Maicii Domnului. Cu dimensiuni impresionante, zugravita in alb si roz, catedrala are mai multe altare si icoane de o frumusete rara iar pe peretii din interior sunt pictate uriase scene biblice si scene din viata manastirii. In fiecare dimineata la ora 5,00 in catedrala se aduna calugarii si credinciosii care se roaga la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului. E momentul in care Icoana inconjurata de raze aurii, impodobita cu pietre pretioase, este coborata incet din inaltul catapetesmei pentru ca oamenii sa se poate apropia de ea si sa se inchine.

Alexandr Sinitki studiaza teologia la Pochaev. Este seminarist in anul IV si ghid pentru pelerinii veniti la vestita lavra din Ucraina. Redăm din cuvintele lui povestea acestei minunate icoane:

“Icoana a fost pictata in stil bizantin pe lemn de tei. Dateaza din secolele X-XII. Dimensiunea ei este de 30X40 cm. Icoana a ajuns la Pochaev in 1559 cand Mitropolitul grec Neofit efectua o vizita la Kiev si aici a facut un popas la contesa Goiski careia i-a daruit Icoana in semn de multumire pentru gazduire. Prima minune savarsita de Icoana a fost atestata in 1597 cand fratele Annei, orb din nastere, rugandu-se la Icoana a capatat vederea. In semn de multumire Anna Goiski a daruit Icoana si o parte din mosie manastirii Pochaev. Dupa moartea Annei Goiski mosia a revenit nepotului sau Andrei. Fiind luteran, acesta a organizat o adevarata prigoana asupra calugarilor luand inapoi de la manastire darurile matusii sale. Le-a interzis calugarilor pana si sa ia apa de la fantana Sfantului Iov de la poalele colinei Pochaev. In anul 1643 devasteaza manastirea si fura Icoana facatoare de minuni. Duce in acelasi timp o viata plina de chefuri. In timpul unei petreceri (de altfel imortalizate intr-o fresca din biserica) Andrei Ferlei ii cere sotiei, in prezenta amicilor sai petrecareti, sa batjocoreasca icoana. Maica Domnului nu a permis insa profanarea Icoanei si sotia lui Andrei Ferlei a devenit posedata de diavol. Femeia si-a revenit numai dupa ce Icoana a fost readusa la manastire. De atunci Icoana nu a mai parasit niciodata manastirea noastra. S-au facut numeroase copii dupa Icoana si acestea la randul lor au facut multe minuni.”

Icoana „Urma Maicii Domnului” Pochaev

Tot in Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Lavra Pochaev credinciosii se inchina la Urma Maicii Domnului. Se spune ca Maica Domnului s-a aratat aici intr-o para de foc in anul 1240 si ca, in locul in care a pasit, a ramas pe stanca amprenta talpii piciorului drept. In acel loc a aparut un izvor facator de minuni. Urma Maicii Domnului se afla astazi la o jumatate de metru sub nivelul podelei bisericii. Dat fiind accesul anevoios spre Urma Maicii Domnului, calugarii au brodat Urma pe un batic de matase care este asezat mai sus de nivelul podelei, sub un frumos baldachin amenajat nu departe de intrarea in biserica. Locul unde e Urma Maicii Domnului e imbracat in argint iar mai sus se afla o icoana cu chipul Maicii Domnului, daruita manastirii in secolul al XIX-lea de familia academicianului Verbovski. In fiecare dimineata credinciosii au posibilitatea sa se inchine la Urma Maicii Domnului primind in acelasi timp si cate un pic de apa sfintita de la izvorul Maicii Domnului. S-au facut mai multe minuni in acest loc, prima fiind datata in anul 1664 cand, un taran pe nume David Goiduc s-a spalat pe fata cu apa sfintita de la acest izvor si si-a recapatat vederea. […]”

integral la Pelerinaje.net

***

Un film impresionant despre icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Poceaev şi despre minunile săvârşite de Dumnezeu pentru rugăciunile sfinţilor stareţi si părinţi de acolo.

via Ramura inflorita

icoana si urma talpii Nascatoarei de Dumnezeu Pociaev

Vezi si: 


Categorii

Filme ortodoxe, Minuni, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Film ortodox: LAVRA POCEAEV – MINUNILE MAICII DOMNULUI. “Talpa (urma) Nascatoarei de Dumnezeu” (VIDEO)

  1. Frumos articol cu Mama noastra Fecioara, Maica Domnului.

  2. Circula demult filmul asta pe net, de acum cativa ani.Pacat ca nu l-ati vazut pana acuma.

  3. Doamne ajuta!
    Minunile pe care le face Maica Domnului pentru cei care se roaga in fata acestei icoane sunt nenumarate!
    Pe mine m-a impresionat felul extraordinar in care ucrainienii o cinstesc pe Maica Domnului si aceasta icoana a Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.
    Am mers de mai multe ori acolo, insa o data am “nimerit” tocmai de Adormirea Maicii Domnului. Venisera crestinii inca de cu seara in numar impresionant, pe jos, de la zeci de kilometri, cantand cantari in cinstea Maicii Domnului. Pentru aceasta Mitropolitul le-a multumit la predica de a doua zi, mentionand ca aceasta venire a lor a fost cea mai frumoasa marturisire pentru cei de alte credinte din zona.
    Pentru o procesiune cu aceasta frumoasa icoana s-a facut o mobilizare cum nu am mai vazut niciodata: intreg traseul a fost acoperit cu iarba si flori. Milioane de flori! Toate din acelasi soi. Am crezut ca le-au cultivat special pentru aceasta sarbatoare a Maicii Domnului.
    A fost ziua cand am vazut cu adevarat puterea Maicii Domnului asupra diavolilor. Pur si simplu, acestia nu puteau suporta trecerea icoanei Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu.

    Bucura-te, Ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta, nu ne lasi pe noi!

  4. Aceasta Sfanta Icoana a Maicii Domnului a fost in “pelerinaj” si pe aici prin Canada, ucrainenii au dat sfoara in tara si ne-am dus sa ne inchinam si noi romanii. O icoana frumoasa ca toate icoanele Maicii Domnului, m-a impresionat rama pe care au pus-o icoanei, semn de adanca pretuire. Dupa ce te inchinai primeai o fotografie a icoanei,m-a impresionat si lucrul acesta. Cand m-am dus sa ma inchin nu am stiut decat ca este o icoana facatoare de minuni, in urma cu un an am vazut filmuletul acesta si am recunoscut cu foarte mare bucurie icoana la care ma inchinasem cu cativa ani in urma.
    Maica Domnului cu noi cu toti.

  5. Pingback: NASTEREA MAMEI LUI HRISTOS-DUMNEZEU SI A NOASTRA. Preasfanta Maica si Fecioara… -
  6. Pingback: PRODROMITA – icoana Maicii Domnului nefacuta de mana omeneasca – 150 DE ANI de la ZUGRAVIREA MINUNATA. Predica audio a Parintelui Sofian (12 iulie) - Recomandari
  7. Pingback: FILM ORTODOX: “Staretul Paisie si eu”, inspirat din pildele Cuviosului Paisie Aghioritul [VIDEO] - Recomandari
  8. Pingback: ”Iluminarea” [VIDEO] – FILM RUSESC ANTI-AVORT/ Mitul suprapopularii/ Dreptul la viata al… plantelor sau schizofrenia gandirii ecologiste - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare