Cazul PUSSY RIOT: CRIMA SI PEDEAPSA?

7-08-2012 3 minute Sublinieri


După ce a primit toate detaliile necesare, purtătorul de cuvînt al Patriarhiei, Constantin Stoica, a spus că nu comentează pentru că nu cunoaște detaliile. I-am promis și alte detalii, dar răspunsul dumnealui a fost același. […]

Recent a început în Rusia procesul celor trei membre ale grupului Pussy Riot. După ce au fost ținute 5 luni în închisoare, fără drept de a ieși pe cauțiune, cele trei femei, una de 23 de ani, una de 24 și cea mai mare dintre ele de 30 de ani, sunt trezite în fiecare dimineață la 5, sunt ținute într-o cămăruță cîteva ore, fără a fi hrănite și apoi sunt aduse la tribunal, unde sunt închise într-o cușcă timp de 11 ore, cît durează audierile.

Procurorul le-a numit în discursul de deschidere agente ale Satanei și le-a acuzat că încearcă să distrugă statul rus. Purtătorul de cuvînt al Bisericii Ortodoxe, Vsevolod Chaplin, a declarat că însuși Dumnezeu le judecă pe cele trei rebele în acest proces laic și a refuzat să le accepte scuzele; Pussy Riot și-au cerut scuze credincioșilor, dar și-au menținut poziția anti-Putin.

Ce au făcut atît de grav rusoaicele încît să merite un astfel de tratament și promisiunea că vor primi 7 ani de închisoare? Să reluăm amănuntele pentru cei care nu știu deja, în special pentru purtătorul de cuvînt al BOR: în februarie, Pussy Riot au cîntat în altarul Catedralei Iisus Hristos Mîntuitorul o rugăciune-punk, Fecioară Marie, scapă-ne de Putin. Acțiunea a fost un protest împotriva susținerii pe care Putin o primește de la Patriarhul Kiril; în sens mai larg, protestul era unul împotriva apropierii prea mari dintre Biserică și Stat.

După normele juridice contemporane, cele trei activiste ar trebui să primească o amendă sau, în cel mai rău caz, cîteva luni de închisoare (pe care deja le-au făcut).

Sunt situații în care abținerea de la comentarii e un comentariu în sine. Aceasta e una dintre ele – oricine se declară creștin sau om cu bun-simț nu are nevoie de prea multe amănunte ca să se pronunțe. Tăcerea Bisericii Ortodoxe Române și a asociațiilor creștine românești le face părtașe la această mare nedreptate.

Cred că nu mai e nevoie să amintim crimele de care se face vinovat Putin. Acțiunea grupului Pussy Riot poate e ofensatoare și de prost-gust, dar e totodată curajoasă și motivată de nevoia de dreptate.[…]

Nota noastra:

Intr-adevar, membrele formatiunii punk Pussy Riot si-au cerut scuze credinciosilor, afirmand public ca greseala lor “etica” a fost faptul ca si-au permis sa-si desfasoare un protest de acel gen intr-o biserica, desi nu aveau intentia de a jigni pe cineva. (http://www.interfax-religion.com/?act=dujour&div=125).

Procurorul nu a cerut 7 ani de inchisoare, asa cum s-a specificat mai sus, ci 3 ani de inchisoare cu executare (http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=9661) pentru acte de huliganism.

Isprava Pussy Riot a facut mare valva in Rusia si nu numai. Problema care scapa celor care, ca cei de la totb, comenteaza evenimentul, este ca actul de protest blasfemic (fie si neintentionat) al formatiunii feminine punk s-a inscris, in Rusia, intr-o serie ingrijoratoare de atacuri asupra Bisericii, icoanelor, moastelor si obiectelor de cult perpetuate de radicali, anarhisti sau chiar satanisti de-a dreptul.

Exista o limita dincolo de care discutia despre apropierea intre Biserica si Stat, Kirill si Putin, dintr-una legitima, devine imposibila. Limita este data tocmai de aceste acte blasfemice, care murdaresc, deseori la propriu, cum a fost cazul cu o alta formatiune punk ruseasca ce s-a “produs” la noi in tara, Grupul Voina, simboluri crestine. 

De altfel, asa cum o marturisesc chiar membrii acestor cercuri radicale rusesti, actiunile de acest tip, indreptate impotriva establishmentului puterii putiniene si, astfel, si de legaturile acestuia cu Biserica, fac parte dintr-o misanscena premeditata, cautata, special destinata pentru a produce efecte in societatea rusa. Ele nu sunt, in acest sens, rebeliuni adolescentine lipsite de minte, ci actiuni radicale planificate.

Problema este, asadar, ceva mai ampla si nu rezida doar in incidente izolate, ci in existenta acestor focare anarhice de protest dus la limita legii, fenomen care, pana la urma, are ceva tipic rusesc, daca ne gandim la nihilistii din sec. XIX care participau la comploturi impotriva tarilor sau care voiau sa faca revolutii apocaliptice impotriva unui regim receptat ca fiind o culme a opresiunii, opresiune care a parut a fi o vacanta de vara in comparatie cu iadul comunist din sec. XX.

Dar, daca tot am invocat nihilistii din sec. XIX, poate ar fi cazul ca reprezentantii Bisericii Ruse sa isi aduca aminte de Dostoievski, el insusi revolutionar socialist condamnat la moarte pentru complot impotriva tarului. Cu siguranta, scriitorul rus nu ar fi agreat catalogarea simplista a protestatarilor punk drept agenti ai satanei sau ai puterilor occidentale, ci ar fi cautat mai degraba spre resorturile psihologice si duhovnicesti adanci care imping astfel de tineri sa se arunce in actiuni radicale de protest, pentru a ajunge la cauzele profunde ale unei astfel de rupturi si pentru a incerca recuperarea lor.

Putin mai aproape de noi, nu ar fi fost deloc greu de imaginat ca un tanar poet postmodern, Stefan Bastovoi, sa fi ajuns lider de grupare anarhista anticlericala, de nu ar fi existat un “moment” al Damascului in viata sa.

Procesul intentat punkistelor pare destinat, mai degraba, unei demonstratii de forta a stapanirii putininene dar si a clementei sale. Afisarea Pussy Riot in cusca este cea mai buna reclama facuta actiunii lor de protest. Refuzul scuzelor si insistenta pentru pedeapsa cu inchisoarea da impresia unei obtuzitati care rimeaza cu falsele semnale de alarma asupra instaurarii unei “inchizitii” in Rusia. Iar gestul de tar al lui Putin, care tocmai a cerut indulgenta pentru punkiste, poate sa lase Biserica Rusa  – recte Patriarhia – in offside, ca si cum ar fi singura instanta care, la presiunea cercurilor “fundamentaliste”, cere, inflexibil, pedepsirea.

Este clar ca protestul Pussy Riot a fost blasfemie si ca e absolut fireasca reactia de protest, indignare a credinciosilor. La fel de clar este ca modul in care a fost organizat procesul si insistenta pentru pedeapsa cu inchisoare este prea mult si dauneaza chiar Bisericii Ruse.


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Patriarhul Kirill, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

11 Commentarii la “Cazul PUSSY RIOT: CRIMA SI PEDEAPSA?

  1. Reactia autoritatilor ruse la gestul fetelor din fotografie nu este deloc exagerata daca privim din punctul lor de vedere.
    Rusia este pe cale de a construi o lumea noua numai a ei. Asta incearca de sute de ani, nu de acum, insa in timp a balansat intre o ideea europeana si una autohtonista. Cel putin in momentul de fata, pare ca s-a hotarat sa adopte o cale proprie, desprinsa de autohtonismul desuet, cu incorporarea unor elemente de civilizatie apuseana, dar numai in ceea ce priveste confortul individual, incluzand aici si unele libertati care il pot influenta.
    Gestul celor de la Pussy Riot (oh, chiar ca e o denumire punk!) nu l-a atacat pe Putin, nu a atacat Biserica Rusa sau, mai general, Ortodoxa cat a atacat valorile pe care Rusia incepe sa le puna la temelia noii lumi pe care o construieste. Este vorba de o noua civilizatie care trebuie sa cuprinda sfera slavilor ortodocsi si popoarele considerate vasale din aceasta zona (unde intram si noi). O pedeapsa mica poate fi privita ca o concesie data valorilor libertatii occidentale pe care Rusia le refuza si le combate. Libertatea nu va fi inexistenta in Rusia, dar ea se va acorda ca un cadou doar celor care isi asuma neconditionat valorile noii societati. Minoritatile de orice fel vor fi tolerate doar daca nu se manifesta, orice manifestare fiind foarte aspru pedepsita. Cum Rusia abia acum incepe sa isi construiasca noua sa lume, chiar daca pe bazele uneia vechi de la care se si revendica, orice deviant de la traiectoria stabilita va fi exemplar pedepsit tocmai pentru a descuraja orice imitatie nedorita.
    Nu cred ca cele de la Pussy Riot vor scapa ieftin. Constructia care a inceput in Rusia nu este ceva impus, are sustinere larga populara, deci autoritatile sunt cumva incurajate si chiar presate sa dea un verdict aspru in ceea ce le priveste, adaugand la aceasta si propria lor vointa. In aceasta logica, 7 ani de inchisoare este o pedeapsa necesara si chiar prea blanda, e un fel de “les-majestate”.

  2. @TitusL:

    S-au cerut totusi, de catre procurori, 3 ani, nu 7. O duritate excesiva poate duce mai degraba la ostilizarea si mai mare si la transformarea trupei intr-un fel de simbol legendar al anarhistilor, depasind mult in importanta chiar protestul in sine. Iar cazul a cam impartit, totusi, Rusia, pedeapsa exemplara nefiind impartasita, ca optiune, de o larga majoritate.

    Aici, unde cazul e prezentat in istoricul sau si al formatiunii, se precizeaza si un sondaj de opinie din Moscova:

    In early July, a poll conducted in Moscow found that half of the respondents oppose the trial while 36 percent support it; the rest being undecided.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Pussy_Riot

    Aici este o alta marturie din proces: http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=9666

    Aici o critica: http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=9622

    Pe de alta parte, daca ne uitam si la aceasta stire…: http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=9655 Isi aici: http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=9630)

    Poate modelul rus va inspira, in aspectele sale represive, si tari ceva mai la vest si care se auto-definesc (a se citi: distrug) drept occidentale si europene.

  3. @admin:
    Dupa mine, chiar si trei ore pentru ce au facut ele este prea multa pedeapsa. Singura “pedeapsa” pentru ele ar trebui sa fie educarea, sunt doar niste femei ne-educate.
    Spuneam insa altceva, anume ca logica in care se misca Rusia necesita pedepse exemplare pentru orice minoritate care se exprima. Nu va faceti griji, nu vor ajunge simboluri de nici un fel, vor fi uitate in cateva luni. In timp ce masele sau majoritatea poporului obisnuit nu le sustin si nu le aproba, ele se misca in logica libertatilor occidentale care nu au vocatia martiriului, au pierdut-o in momentul in care au ascultat de Papa mai mult decat de Hristos.

  4. Se pare ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple cum par la prima vedere. Cel putin pentru mine.

    La finele lunii iunie a.c. Patriarhul Kirill ar fi declarat ca Rusia se va prabusi fara Biserica Ortodoxa Rusa, care de fapt este intotdeauna tinta vizata de catre dusmani, fie ca este vorba despre polonezi in sec.17, Napoleon sau nazisti.

    Asta pe de-o parte. De cealalta insa, m-aa surprins la vremea respectiva atitudinea extrem de dura a pr.Vsevolod Chaplin, care pleda pentru cea mai aspra pedeapsa.

    De aici si impartirea in tabere pro si contra a societatii rusesti. Mai nou, pentru toamna, este in pregatire o modificare legislativa care va avea in vedere nu doar amenzi ci si pedeapsa cu inchisoarea pentru ceea ce ei numsc acum “ofensa religioasa”.

    Acum vine insa partea cea mai interesanta pe care ne-o ofera Comunitatea Evreiasca din Rusia: liderii religiosi trebuie sa dea ei insisi dovada de toleranta!

  5. http://www.rtv.net/madonna-atacata-dur-de-un-demnitar-rus-o-fosta-tarfa-da-lectii-de-morala_39673.html

    nu cred ca societatea ruseasca este atat de impartita in privinta cazului Pussy Riot. Sondajul de opinie avea ca obiect pedeapsa, nu condamnarea gestului. Dar chiar si asa, sondajele de opinie au defectul de a atomiza opinii personale care odata puse la comun intr-o actiune a comunitatii intregi sau a societatii sa se modifice radical. Este vorba de diferenta pe care fiecare o poate percepe intre un rau pe care actiunea celor de la Pussy Riot i l-a facut lui insusi in momentul dat si raul pe care il poate face aceeasi actiune pe termen lung la nivelul valorilor unei societati. In linkul de mai sus veti vedea cat de puternica este reactia autoritatilor ruse (care tocmai ce au trecut de testul increderii populare) fata de gesturile oricui de sustinere a celor de la Pussy Riot. Si puteti spune ca nu are dreptate Rogozin?

  6. Eu din ce am urmarit in stirile RT fetele acestea si actul in sine are ramificatii mult mai adinci si direct corelate de cine altcineva decit aceeasi portocalii care incearca prin orice mijloace sa creeze tot felul de acte clar subversive. TB stie cel mai bine detaliile asa cum el este un catelus ascultator si zelos in ale subversiunii unei natii si demolarea ei.
    Rusii asa cum mentiona si Titus foarte punctual, prin Dvoika lor (Putin-Medvedev)construiesc o lume complet noua insa strict bazata pe sinistrul pericol al tavalugului care se ambaleaza de ani de zile la portile lor. Recent au decretat si OMG-urile si fondurile primite pentru motive politice ca fiind interventionism extern sau agenti straini platiti sa destabilizeze orice institutie la care au acces. Asta da exemplu de aparare a suveranitatii! Tot occidentul a ramas masca!…si i-a lectii!

    Deci faptul ca vor fi inchise doar pentru 3 ani este intradevar o pedeapsa blinda pentru aceste fiare care se ascund in spatele lor.

    Rusia nu este Norvegia care probabil ii va da doar peste labute lui Berevik pentru genocidul savirsit de el, pentru ca n-a fost cuminte dupa care il vor trimite la sanatoriu de boli mintale pentru retul vietii adica intr-un institut curat bec, cu parcuri si locuri de distractie o viata linistita si meditativa intretinut de contribuabili, printre care se numara si parintii celor 70 de copii impuscati ca niste ciini pe insula aceea.

  7. Pingback: PUSSY RIOT, condamnate la doi ani de inchisoare [video]. DAR “RIOT”-UL ABIA ACUM INCEPE… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: DEZLANTUIRE SODOMICA LA PARIS. Acum homosexualii vor si copii/ Rusia adopta legi impotriva PROPAGANDEI GAY si BLASFEMIEI/ Studiu LGBT: cum cresc copiii crescuti de “parinti” homosexuali - Recomandari
  9. Pingback: Un cunoscut preot rus, supravietuitor al GULAGULUI si CRITIC ACERB al legaturilor dintre Patriarha Moscovei si regimului Putin, a fost ASASINAT - Recomandari
  10. Pingback: PARINTELE PAVEL ADELGEIM. Avertismentul preotului rus incomod ucis in circumstante neclare: “Biserica Ortodoxa Rusa devine un departament guvernamental responsabil pentru ideologie” - Recomandari
  11. Pingback: Diaconul ANDREI KURAEV concediat de la Academia Teologica din Moscova pentru CRITICILE ANTI-PUTIN si pentru acuzele legate de existenta unui LOBBY GAY din Biserica Rusa - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare