COPLATA MINISTRULUI CEPOI sau Legea genocidului celor saraci merge mai departe din ce in ce mai halucinant si sub guvernul USL!

3-08-2012 10 minute Sublinieri

Proiectul de lege al sanatatii genocidului social – bomba cu ceas atarnata de “gatul” guvernului Ponta – cricticat dur pana si de analistii-suporteri ai acestuia

Excesul de “servicii medicale” dauneaza grav… sanatatii dupa ministrul Cepoi!


Ar fi cazul să ne reamintim de cuvintele din titlu, exprimate de deputatul PSD Nicolae Bănicioiu, care afirma că măsura introducerii coplății este echivalentul unui nou impozit. Sau de poziția deputatului PSD Aurel Vlădoiu care comenta : De ce boli vor actualii guvernanți să moară mii, poate zeci de mii de români?”. Sau de poziția din comunicate de presă ale PSD precum Traian Băsescu propune ca lațul să se strângă în jurul pacientului prin coplată.

In ciuda acestor afirmații, Ministerul Sanatatii a emis recent un nou proiect de lege pentru introducerea coplății.

Coplata în sănătate este o măsură de inspirație americană, destinată să reducă consumul de servicii medicale spre profitul companiilor de asigurări.

Translatată în România, coplata este metoda de a convinge românii să meargă la spitale private, dacă tot vor trebui să scoată oficial între 40 şi 80 de lei pe zi de spitalizare la stat.

Coplata este un impozit progresiv, cum bine zicea Bănicioiu când vorbea de “falimentul cotei unice”, pentru că nu va afecta pensionarii săraci, copiii, persoanele fără venituri, ci se va aplica persoanelor salariate. Scopul este de a descuraja cererea nejustificată de servicii medicale, scrie Ministerul, uitând că salariații cu normă întreagă, cei care vor plăti efectiv coplata, sunt şi cei care apelează cel mai rar la servicii medicale. Argumentul descurajării cererii este, pe termen lung, unul criminal într-o țară cu acces scăzut la servicii medicale, mai ales în mediul rural, şi cu un număr redus de vizite pe pacient comparativ cu alte țări europene.

Ministerul mai justifică această taxă de încurajat bolnavii să meargă la privat şi prin “control mai strict asupra corectitudinii raportărilor de servicii medicale şi prin stimularea exigenței pacienților față de calitatea serviciilor furnizate. Ministerul uită că CNAS lucrează de ani buni la prescripții electronice într-un sistem informatic integrat menit să reducă fraudele. În privința exigențelor pacienților, spitalele şi Ministerul nu fac niciun efort real să măsoare satisfacția pacienților. Un instrument simplu precum un chestionar ar fi mai eficient decât presupunerea că dând bani din buzunar pacienții vor fi mai exigenți şi vor reclama nereguli. În acel moment pacienții ar ajunge în situația celor nemulțumiți de clinicile private: cui să te adresezi? Protecției Consumatorului? Doctorului Poporului?

În fine, coplata va fi plătită de pensionarii cu venituri mai mari de 740 de RON. Pentru un bătrân singur cu pensie fie ea şi de 800 de RON, plata a 80 de lei pe zi de spitalizare va durea foarte mult.

Prim ministru Victor-Viorel Ponta este singur semnatar pe proiectul coplății, publicat pe site-ul ministerului. Când se va potoli din aventurile staliniste de numărat voturi, trebuie să îşi amintească poziția propriului partid asupra coplății şi să numere milioanele de oameni care vor asocia coplata cu guvernarea sa, care altfel promitea ştergerea măsurilor neoliberale din sănătate şi educație.

Noul proiect de lege privind reforma în sănătate prevede ca pacienţii să fie asiguraţi doar pentru bolile costisitoare, pentru celelalte trebuind să scoată bani din buzunar.

Românii vor trebui să plătească de la 4 lei la 90 de lei atunci când merg la medic sau sunt internaţi în spital, din cauza coplăţii, măsură ce ar putea intra în vigoare anul viitor, dacă se va accepta noua Lege a sănătăţii. În plus, asigurările de sănătate vor acoperi doar bolile de risc major, cum ar fi cele cronice sau cancerul. Pentru cele de risc minor, cum ar fi o gripă care necesită medicamente ieftine, pacienţii vor trebui să suporte costurile. Situaţia este destul de ambiguă, iar pacienţii vor avea de suferit, strigă experţii la unison.

„Să presupunem că mergi la medic şi eşti diagnosticat cu bronşită. În condiţiile noii Legi a sănătăţii va trebui să plăteşti consultaţia, pentru că nu eşti asigurat pentru boli uşoare, ci pentru cancer”, subliniază Dan Pereţianu, medic şi reprezentant al Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, care punctează şi faptul că această măsură „reprezintă un mecanism prin care să se cheltuiască oficial nişte bani”.

Vestea bună este că nu se vor majora contribuţiile pentru asigurările de sănătate (10,7% din salariu). Potrivit actului normativ din domeniul sănătăţii, românii vor fi obligaţi să-şi facă asigurare de sănătate pentru serviciile de bază. Care sunt aceste servicii este o altă problemă, care stârneşte multe controverse.

În acest moment, specialiştii trebuie să aleagă între două variante: pachetul care asigură riscul minor, adică boli uşoare şi ieftine sau pentru riscul major, adică boli costisitoare, cum ar fi cele cronice şi cancerul. „Acele afecţiuni al căror cost este suportabil de către pacient n-ar trebui să facă parte din pachetul de bază, ci cele cu risc mediu şi mare pe care nu le-aş putea susţine dacă aş avea nevoie de ele. Dacă nu se acceptă această variantă, plătim în continuare antispastice, antiinflamatorii şi facem liste de aşteptare la cancere, la dializă, la transplant şi intervenţii chirurgicale pe cord“, este poziţia ministrului Vasile Cepoi.

Tocmai, pentru că nimic nu este pe deplin desluşit, Ministerul Sănătăţii continuă dezbaterile pe acest nou proiect de lege, care a fost plimbat ca pe moaşte prin 14 oraşe din ţară, în luna iulie, în cadrul campaniei de informare privind reforma în sănătate, susţinută de Banca Mondială.

Dăm raportul FMI-ului

Proiectul legislativ pentru sistemul de sănătate este pe ultima sută de metri înainte de a fi prezentat, în formă finală, în Parlament. Nu se cunosc exact multe aspecte, cum ar fi pachetul de servicii de bază şi ce va conţine el, unde se vor strânge banii din asigurări, cine va controla şi cine va fi tras la răspundere dacă pacienţii nu sunt trataţi corect, însă se ştie sigur că pacienţii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar mai mulţi bani decât până acum, prin intermediul coplăţii, care se va achita la toate serviciile medicale. Totuşi, România trebuie să dea raportul celor de la FMI.

„Am respectat termenul de redactare a proiectului – 30 iunie -, iar acum suntem angajaţi să-l ducem în Parlament, posibil în septembrie, iar în octombrie să primim aviz”, a declarat Călin Alexandru, directorul Direcţiei de asistenţă socială medicală şi politici de sănătate din cadrul MS.

De departe, subiectul care a creat cele mai multe discuţii în contradictoriu a fost cel legat de asigurări. „Singura soluţie pe care am găsit-o a fost să transformăm o instituţie publică şi rigidă, cum este CNAS, într-o structură asociativă de tip mutualist… La aceste societăţi mutuale, cetăţenii îşi vor putea încheia atât asigurări obligatorii, cât şi facultative“, a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, înaintea consultărilor de ieri de la Bucureşti.

Ne putem asigura facultativ

Indiferent care va fi acest pachet de servicii de bază, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a anunţat că românii vor fi obligaţi să achite coplată, indiferent de ce servicii medicale consumă. „Coplata se va plăti pentru toate servicii­le medicale, inclusiv pentru cele de bază. Această prevedere are ca scop limitarea excesului nejustificat de servicii din partea pacienţilor, dar şi de a limita riscul unor raportări false. Coplata variază de la 4-5 lei pentru asistenţa primară până la 90 de lei pentru spitalizare“, a declarat ministrul Vasile Cepoi.

De asemenea, dacă vor să se asigure suplimentar, românii pot apela la asigurările facultative sau complementare, care vor acoperi alte servicii decât cele din pachetul de bază.

„Maschează lipsa banilor”

Mulţi specialişti spun că asigurarea pentru risc major nu este în beneficiul pacienţilor. „Proiectul de lege vizează scoaterea din responsabilitatea bugetului de stat a unuia dintre programele de sănătate cele mai importante, programul de oncologie, acesta urmând a fi finanţat din bugetul de asigurări, ca orice altă boală”, subliniază Paveliu.

De asemenea, dr. Dan Pereţianu comentează situaţia pe un ton grav. „Este un praf  în ochi pentru a scoate câte ceva din pachetul de bază şi maschează lipsa banilor din sistem. În loc să spună că nu mai sunt bani pentru acoperirea serviciilor minimale, vin şi spun că trebuie să ne asigurăm pentru riscul major.

Nu au curajul să scoată direct din listă ce nu pot acoperi, lucru care poate fi făcut oricum prin Ordin de Ministru. În condiţiile noii Legi, pacienţii cu bronşită, de exemplu, nu pot face tratament gratuit sau compensat, ci trebuie să le cumpere direct” De asemenea, producătorii de medicamente susţin că posibila excludere a medicamentelor cu preţuri sub 10 lei din lista de medicamente compensate ar însemna suprataxarea indirectă a pacienţilor, ceea ce le va diminua accesul la tratament.

Întâlnire cu FMI

Ieri, secretarii de stat şi specialişti din cadrul MS s-au întâlnit cu o delegaţie a FMI cu care au purtat discuţii tehnice. Cel mai probabil, cele mai „fierbinţi” subiecte s-au referit la buget (oficialii au făcut o vizită şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate), proiectul de lege, deblocarea posturilor şi situaţia medicamentelor.

 Cepoi: Neasiguraţii şi evazioniştii fiscali vor fi trataţi numai în urgenţă, apoi DOAR DACĂ PLĂTESC

Neasiguraţii şi evazioniştii vor fi puşi la plată prin noua lege a sănătăţii, întrucât vor primi îngrijiri medicale numai dacă ajung la spital în urgenţă, în rest urmând să scoată din buzunar banii aferenţi tratamentelor, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

“Nu ştiu dacă oamenii ar fi de acord să plătească pentru evazionişti. Noi, prin noua lege a sănătăţii, nu avem persoane neasigurate. Dar există două categorii de persoane care ar putea avea probleme şi care nu ar putea fi tratate decât în urgenţă. Este vorba despre persoanele protejate social şi care nu au depus actele pentru obţinerea acestui statut şi evazioniştii fiscali”, a explicat Cepoi.

Potrivit ministrului, există persoane cu venituri importante care nu plătesc contribuţia la sănătate. “De evazionişti se ocupă fiscul. Noi îi punem la plată”, a subliniat Vasile Cepoi.

Managerii spitalelor sunt de acord ca neasiguraţii şi evazioniştii să fie puşi la plată prin noua lege a sănătăţii.

“Este o decizie înţeleptă. Aşa se întâmplă în toată lumea. Dacă pacienţii au nevoie de asistenţă medicală cronică şi nu au asigurare medicală, să plătescă. La spital, se rezolvă doar urgenţa”, a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban.

La rândul ei, prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Capitală, spune că guvernul, oricare ar fi el, trebuie să aibă curajul să oblige populaţia la plata contribuţiei la sănătate. “Guvernul să aibă curajul să oblige toată populaţia să plătească asigurările de sănătate. Atâta timp cât nu se va face acest pas – sigur, anitipopulist -, nu se va rezolva nimic. Efectele care par nepopulare vor avea efecte benefice asupra populaţiei”, a mai spus Pop.

Potrivit managerului de la Spitalul de Oftalmologie, dacă fiecare om ar plăti pe lună, în medie, 10 lei, s-ar aduna 40 de milioane de euro pe lună, ceea ce ar însemna un milion de euro pe lună pentru fiecare judeţ. Numai cu zece lei de om”, a mai spus managerul Monica Pop.

Tot Monica Pop a subliniat că “nu există ţară în care copiii şi oamenii în vârstă să nu plătească asigurări, ei fiind cei mai mari consumatori de servicii de sănătate”.Să plătească toată lumea, cel puţin 10 lei plus. Dar nu am avut niciun guvern care să aibă curaj. Post spune că minimum 30 la sută dintre cei care ajung în spitalul nostru nu sunt asiguraţi, dar suntem spital de urgenţă şi trebuie să-i tratăm Nu este corect să nu plătească asigurări. Unii dintre cei mai bogaţi şi cu afaceri nu plătesc asigurări de sănătate”, a conchis Monica Pop.

Proiectul Legii sănătăţii cuprinde două tipuri de pachete de servicii, respectiv pachetul de bază şi cel de servicii sociale, alte două propuneri fiind la nivel de discuţii, explica ministrul Sănătăţii, la începutul lunii iulie, la conferinţa Mediafax Talks About Health Reform.

“Avem pachetul de bază, care este pentru toate persoanele asigurate. Pachetul de servicii sociale care ar trebui să acopere pentru persoanele vulnerabile. (…) Deci avem două pachete de bază. Aceasta este propunerea. Restul se referă la situaţii particulare care trebuie discutate cu Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe. (…) Alte două propuneri sunt la nivel de discuţie. Un pachet special de servicii care presupune costuri foarte mari în cheltuieli şi un număr redus de persoane, pentru care se propune constituirea unui fond special. Este deocamdată discutat, prezintă dificultăţi de punere în practică”, a spus ministrul.

Vasile Cepoi a explicat atunci că pachetul minim de servicii se referă la persoanele care vin în urgenţă. Astfel, persoanele care ajung în urgenţă vor fi tratate chiar dacă nu sunt asigurate, însă dacă se va stabili că acestea muncesc la negru şi nu s-au asigurat din rea-voinţă, vor trebui recuperate costurile.

Demnitarul a mai spus că a analizat structura pachetului de servicii de sănătate şi a constatat că există servicii care costă mai mult sau foarte mult şi care se dau la un număr redus de persoane, dar că sunt şi foarte multe medicamente al căror cost decontat este mai mic de zece lei pe lună, având însă costuri lunare în valoare de 1,7 miliarde de lei.

“O persoană care primeşte o compensare de zece lei la o reţetă, nu ştiu cât sprijin simte, dar cheltuirea a 1,7 miliarde se resimte puternic şi avem liste de aşteptare la cancer, diabet. Deci, ce facem? Dăm câte un kil să ajungă la toată lumea sau ne hotărâm că asigurăm riscul major? Trebuie să ne hotărâm pentru că e sigur că nu putem acoperi şi cele ieftine şi cele scumpe. Trebuie să fie decizia noastră”, a mai spus demnitarul.

Ministrul a făcut referire şi la persoanele în vârstă sau la cele cu venituri extrem de mici, explicând că pentru ele s-a propus un pachet social de servici de sănătate sau creşterea contribuţiei la sănătate, precizând că România are cea mai mică contribuţie la sănătate ca pondere din Europa.

“Avem cel mai mic PIB şi cel mai mic buget şi dacă toate sunt mici nu avem cum să avem performanţă. Cineva mi-a zis ca nu am curaj să-mi asum răspunderea. Decizia că susţinem pachetul sau creştem contribuţiile nu pot aparţine ministrului, ci Guvernului. Dificultatea de a lua o decizie este extrem de mare. Eu trebuie să prezint toate variantele cu avantaje şi dezavantaje”, a mai spus Vasile Cepoi.

Pacienţii internaţi în spital mai mult de o zi vor da, la externare, o coplată între 40 şi 80 de lei, în funcţie de categoria unităţii sanitare, cu excepţia copiilor, gravidele şi a pensionarilor cu venituri mici, potrivit unui proiect de HG elaborat de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a pus vineri în dezbatere publică, pe site-ul instituţiei, proiectul de hotărâre de guvern pentru modificarea şi completarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1389/2010 cu modificările şi completările ulterioare, document care reglementează şi acordarea coplăţii.

Cuantumul aferent coplăţii reprezintă suma ce poate fi percepută de la asiguraţi pentru serviciile medicale accesate care fac parte din lista de servicii medicale pentru care se percepe coplată, se precizează în proiect.

Coplata va fi percepută în asistenţă medicală primară, asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv recuperare, medicină fizică şi balneologie, precum şi asistenţa medicală ambulatorie asigurată în baza competenţelor/atestatelor de studii complementare în fitoterapie, homeopatie, planificare familială şi acupunctură, asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice, cât şi asistenţă medicală spitalicească.

Potrivit proiectului, asiguraţii vor da coplată pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate atât prin spitalizare de zi, cât şi prin spitalizare continuă, prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul facultativ în asistenţa medicală spitalicească cu excepţia serviciilor medicale spitaliceşti acordate în secţiile/compartimentele de îngrijiri paliative, a internărilor obligatorii pentru bolnavii psihici din anumite categorii.

Astfel, pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi coplata este de 60 de lei la categoriile I şi I M (cea mai înaltă pentru spitalele monospecialitate), 50 de lei la categoriile II şi II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV şi 20 de lei la categoria V şi la spitalele neclasificabile.

În unităţile care sunt autorizate de Ministerul Sănătăţii să acorde servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare de zi şi care nu acordă servicii medicale în spitalizare continuă, coplata este de 20 de lei, conform proiectului.

Pentru spitalizarea continuă, nivelul coplăţii este de 80 de lei la categoriile I şi I M, 70 de lei la categoriile II şi II M, 60 de lei la categoria III, 50 de lei la categoria IV şi 40 de lei la categoria V şi la spitalele neclasificabile.

Potrivit proiectului, nivelul minim al coplăţii se încasează pentru consultaţiile acordate de medicul fără grad profesional şi cu grad profesional specialist şi este de 4 lei pe consultaţie, iar cel maxim, care se încasează pentru consultaţiile acordate de medicul cu grad profesional primar, este de 5 lei pe consultaţie.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, nivelul coplăţii pentru consultaţiile acordate de medicul cu grad profesional specialist este de 5 lei pe consultaţie, iar pentru cele acordate de medicul cu grad profesional primar, de 7 lei pe consultaţie.

Dacă se efectuează una până la cinci analize de laborator, nivelul coplăţii este de 5 lei. Dacă sunt efectuate între şase şi 10 analize de laborator, nivelul coplăţii este de 10 lei, iar pentru mai mult de 10 analize, de 20 lei.

În asistenţa medicală ambulatorie, coplata pentru radiologie, imagistică medicală şi explorări funcţionale este de 5 lei, prevede acelaşi proiect.

Pentru investigaţii de înaltă performanţă din ambulatoriul de specialitate, nivelul coplăţii va fi următorul: RMN nativ – 150 de lei, RMN cu substanţă de contrast – 250 de lei, CT nativ – 100 lei, CT cu substanţă de contrast – 150 de lei, angiografie – 80 de lei şi scintigrafie – 100 de lei.

Pentru consultaţiile de homeopatie, planificare familială şi acupunctură din ambulatoriul de specialitate, coplata va fi între între 4 şi 5 lei pe consultaţie. Nivelul coplăţii pentru cura de tratament de acupunctură este de 10 lei/cură.

Toate tarifele de coplată sunt valabile pentru servicii oferite în baza unui bilet de trimitere.

Proiectul mai prevede că nu se va da coplată pentru serviciile conexe actului medical furnizate de psihologi şi logopezi, serviciile diagnostice, serviciile terapeutice şi tratamentele chirurgicale şi medicale şi consultaţiile pentru urgenţele medico-chirurgicale.

Potrivit Ministerul Sănătăţii, sunt scutite de la coplată mai multe categorii de asiguraţi, respectiv: copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă; bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse; pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună; toate femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluţia sarcinii, iar cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară, pentru toate serviciile medicale.

Legaturi:


Categorii

Acordul cu FMI, Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva Romaniei, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “COPLATA MINISTRULUI CEPOI sau Legea genocidului celor saraci merge mai departe din ce in ce mai halucinant si sub guvernul USL!

  1. In acest caz de ce sa mai platim asigurarile de sanatate?

  2. @ Alina:

    Degeaba.

  3. Corect degeaba platim asigurarile din moment ce stim cu toti in ce conditi suntem tratati si nici nu face ce primim in schimb la cati bani dam. Un lucru e cert sustinatori lui basescu marioneta masonilor europeni sa se spele cu coplata masoneriei pe cap. Romanul este jupuit de viu pentru orice fleac pentru niste servici de ras dar si de plans. Ramai suprins sa vezi doi oameni intr-un pat dar sa mai dai si spaguta ca astfel esti tratat cu indiferenta iar smecheri din spatele cortinei adica sistemul lor isi freaca mainile de bucurie la cati bani iau dupa urma prosteli. Sunt oameni care mori cu zile in spital din cauza conditilor si a indiferentei si vor muri multi mai multi caci acceptam coplata lor idioata si sustinem niste oameni gen basescu pentru a ne rade in fata ca ne omoara cu zile.

  4. Imensa majoritate a medicilor sunt niste incompetenti aroganti care habar n-au de meseria lor si se joaca, cu un tupeu neintalnit in nicio alta meserie, cu vietile altora, stiind ca nu li se poate intampla nimic.

    Nu mai vorbesc de ce inseamna in Romania a fi internat intr-un spital.

    Asta ar trebui sa fie principala preocupare a ministerului sanatatii. Nu sa tot faca scheme peste scheme de plata si tot felul de aberatii.

    Bani sunt cu caruta in sistem. Sa nu mai fure atat si totul se va rezolva.

  5. @ Lucian:

    Suntem de acord, mai putin cu “imensa majoritate”.

  6. Pai sa nu le mai platim, ca daca se infurie oamenii si nu mai platesc, or sa schimbe si astia placa. Probabil ar trebui sa ne adunam mai multi si sa dam casa de asigurari in judecata.Astia chiar fac ce vor cu noi?

  7. @ Alina:

    Se opresc automat din salariu pentru cine are salariu. Daca nu, ci esti liber practician, somer sau altceva… poti sa nu le mai platesti, si vei vedea ca risti amenzile penale si chiar mai rau pentru evaziune fiscala. Atata tot. Nu asta trebuie sa fie protestul, ci protest propriu-zis. Mai e ceva timp si ne e greu sa credem ca Ponta isi poate permite sa inghita cartoful asta fierbinte, cand si asa sta cu fundul pe un butoi cu pulbere.

  8. @ pufulete:

    din articol reiese ca e semnatura lui Pontelu , nu a lui Baselu…daca mai conteaza pentru cineva si daca mai crede cineva ca exista vreo diferenta vis a vis de agenda.
    oricum ar fi, se pare la la poporul nostru “merge” orice; o inghitim si p-asta ca si pe celelalte. Mai bombanim si noi prin piata , pe-acasa, pe net si apoi gata,trece si asta…
    e asa de evident dispretul fata de popor ca nici nu mai stii ce sa zici; e clar ca nu se doreste un sistem de sanatate ca in Canada, Franta, UK care functioneaza binisor, ci cel mai nenorocit, cel din US cu mari profituri pt companiile de sanatate si Big Pharma;iar daca nu va trece acum din ratiuni electorale fiti absolut convinsi ca va trece din decembrie incolo…

  9. La cat e de inteligent Ponta nu e nimic imposibil. Da, am uitat ca se opresc asigurarile din salarii. Sa vedem ce-o mai urma.

  10. @admin

    Eu vorbesc din experienta mea statistica, ca sa spun asa. Din pacate, este una destul de vasta …

  11. Stefan:
    Atitudinea acesta nu este buna. Sigur ca agenda lor nu este agenda noastra, dar atat timp cat noi, prin neparticipare, dovedim ca nu suntem in stare sa facem ceva – ca natie – ci suntem doar in stare sa facem nimic, atunci, agenda noastra nu exista. Spune tu ce om politic crezi ca si-ar pune pielea la saramura pentru un popor care il desconsidera doar pentru ca este “aceeasi mizerie”. Sau, sa o iau altfel, sa zicem ca in Romania sunt oameni dispusi sa se sacrifice: ce om cunosti ca ar vrea sa devina desconsiderat de propriul popor doar pentru ca ar deveni om politic? Lehamitea noastra aduce in fruntea tarii ticalosi.

  12. @ Titus L
    Poate n-ai sesizat, dar asta am spus si eu…; era vorba de o observatie nu de un indemn si din pacate asta e adevarul chiar daca nu-ti convine; eu de exemplu am fost la vot, eu ma opun la serviciu in fiecare zi imposturii si inertiei (asta e atitudine, buna-rea cum o fi ea), dar iata ca nu e vorba de mine si probabil nici de tine ci de istorie si prezent.Si da, atitudinea poporului noastru luata in ansamblu nu e buna! Conducatorii pe care ii avem, ii meritam de bunaseama! Daca ma gandeam la alternativa nici nu mergeam la vot dar m-am concentrat(cu foarte mare efort!!!) DOAR la demiterea lui Basescu, extrem de necesara, ca daca ma gandeam doar la alternativa (plagiator dovedit care dizolva comisiile neobediente in conditiile in care mai la vest isi dau demisia presedinti si ministri dovediti ca plagiatori) n-as mai fi mers! Sigur si astia care sunt acum au aceeasi agenda! Wait and see!

  13. Este si asta un stereotip la fel cu acela din categoria “toti sunt la fel”. Nu e chiar asa, iar in situatia dezastru in care ne aflam nuantele, “micile” deosebiri conteaza mult. Nu e vorba de o agenda proprie asumata si reiterata fatis si obsedant pentru ambele tabere (se stie cine a facut-o, cel putin pana acum), si nici nu este vorba de aceeasi agenda cap-coada, ci de anumite puncte comune care se vor regasi, evident, si in agenda noilor guvernanti. E o deosebire intre regionalizarea care desfiinteaza judetele si cea care le pastreaza, intre impunerea obsedanta a demararii exploatarilor de la Rosia Montana si Cuprumin si blocarea sau tergiversarea acestora s.a. Ar fi deosebirea intre disolutia pe repede inainte a Romaniei si incercarea de a ne strecura prin istorie asa cum am mai facut-o pana acum. Iar Traian Basescu este cu atat mai periculos cu cat singurul sau sprijin, singura sa sursa de putere nu mai este interna, ci cu totul externa, deci daca isi perpetueaza stapanirea va fi exclusiv pentru a implementa agenda strainilor.

  14. ASA SE MOARE CA BROASCA LA FOC MIC! – UNDE-I POLITICA SOCIALA A PSD-ULUI?

  15. NU VA FI LINISTE ATAT TIMP CAT ACEST GUVERN NU ACCEPTA CONTINUAREA AGENDEI LUI BASESCU SI UNGUREANU – NU E CLAR DACA VA REZISTA IN FATA SATANEI IMPERIALISTE… ACTUALUL SCANDAL CU REFERENDUMUL ACOPERA CHESTIUNEA SENSIBILA A PRIVATIZARILOR(RAPTULUI) SI INSTRAINAREA RESURSELOR

  16. Pingback: PROIECTUL LEGEA SANATATII: “DAUNATOR LA MAXIM PENTRU SISTEMUL SANITAR”. Coplata amanata? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: GUVERNUL PONTA PROMITE FMI-ului: reducerea serviciilor medicale, cresterea contributiilor si INTRODUCEREA COPLATII IN 2013 - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: “STATUL SOCIAL”, un mit in Romania: PARALIZATILOR, CANCEROSILOR si altor bolnavi grav li se refuza ingrijirea la domiciliu de catre CNSAS - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: Alianta Familiilor din Romania, antrenata in propaganda neoprotestanta pro-ARD? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: ALEGERILE DIN 9 DECEMBRIE. Sa mai votam? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: Rascoala CAPUSELOR PRIVATE din sanatate si GOARNA propagandistilor basisti. CUM A REACTIONAT ”SISTEMUL PRIVAT” LA DECIZIA MINISTRULUI NICOLAESCU DE A LE TAIA FONDURILE DE LA STAT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: Filmul: Rusanu critica dur FMI-ul, enervanu-l pe DE VRIJER/ Viata: Premierul Ponta anunta un nou acord cu FMI-ul, REFORME STRUCTURALE, privatizarea CFR Marfa si Electrica, introducerea COPLATII… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: FMI CA HOARDA TATARA IN ROMANIA. Scumpirea caldurii, vinderea HIDROELECTRICA, noua strategie “pas cu pas” in DISTRUGEREA SISTEMULUI SANITAR PUBLIC si COALIZAREA STATULUI CU BANCILE [si video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare