ROMANIA – COBAI pentru o DICTATURA sustinuta de UE sub numele de… “democratie”!/ Ce sunt romanii pentru Europa si pentru propagandistii fascisti ai regimului Basescu? OAMENI INFERIORI (video)

28-07-2012 8 minute Sublinieri

“Daca pe romani s-a experimentat pana acum austeritatea, imi e ca nu cumva sa fim program pilot si pentru a doua faza a crizei, care ar urma sa se declanseze in curand si in statele zonei euro. Anume, colapsul sistemului politic, anarhia, starea de exceptie si implicita restaurare a “statului de drept” si a “democratiei” prin dictatura. Nu degeaba tot urla basistii ca se da lovitura de stat. Pentru ca asta este genul de discurs care justifica cel mai bine necesitatea unei contra-lovituri de stat. (Al. Racu)

***

Bogdan Teodorescu (VIDEO) la emisiunea lui Victor Ciutacu, Vorbe grele din 27 iulie 2012, despre cum implicarea nedreapta si brutala a Uniunii Europene in referendumul de demitere al presedintelui Traian Basescu releva fata intunecata a politicii comisarilor si cancelariilor occidentale.

Liderii europeni s-au invatat sa nu ne trateze drept egali, ci drept supusi. Traian Basescu a acceptat acest statut de supusi.

Constatam ca Europa si liderii sai se comporta incorect si nedrept fata de ce se intampla in Romania si sunt similari in actiunile lor cu liderii nostri pe care voiam sa ii “europenizam”. Cumva Europa nu este ceea ce ne inchipuiam noi ca e?

Acest lucru arata cum arata lumea reala dincolo de granitele noastre.

*

Inainte de referendumul din 29 iulie: ce trăim? liniştea dinaintea furtunii sau ultimele răbufniri ale uraganului ?

Întîi o observaţie generală. Europa suferă cutremure economice grave, unul după altul. Grecia e în pragul prăpastiei, Spania e bine zguduită de proteste. În tot acest context apar “probleme democratice” cu România. Apar problemele cu spaţiul Schengen puse într-o nouă lumină. De unde diverse voci europene nu vroiau Romania şi Bulgaria pentru că ţări vestice erau pur şi simplu prea presate de diverse forţe populiste din interior, iată că a venit şi motivul furnizat de o luptă aprigă politică: România nu e destul de democratică. O luptă politică încinsă – dar nu ceva nemaivăzut, cu cîteva declaraţii la limită, dar cu fapte păstrate în limitele legale şi normale – a iritat Europa, o Europă care a ratat cam 100 de şanse să ia poziţii cu adevărat importante pentru cetăţenii români abuzaţi economic în fel şi chip în ultimii 5 ani.

Ce s-ar fi întîmplat în Franţa dacă veneau FMI şi preşedintele, şi Guvernul să forţeze parlamentul să facă o lege clar favorabilă pentru bănci, de exemplu, aşa cum s-a întîmplat la noi acum 3 ani? Nu mai fac liste de ocazii bune pentru Europa de a se juca de-a adevărata democraţie. Ce-am văzut acum a fost o Europă isterizată aiurea, fără suport, fără relatări corecte şi echilibrate. Am mai văzut o Europă pentru care nu contează latura socială sau economică a democraţiei, contează doar să mai livrăm clişeul cu esticii imaturi imberbi care fac şi spun numai prostii şi care nu merită să facă parte din “clubul nostru”. Ce făcea Bild-ul cu grecii cei “leneşi”, au făcut acum publicaţii serioase cu neanderthalienii români cei “nedemocratici.

De ce ar trebui să ne temem mai mult: de un preşedinte care va reveni la putere şi care ne va pune pe masă o perioadă de răzbunari sau de un guvern care, reconfortat în alegerile sale, va continua să facă ce îi trece prin cap?

Vă asigur că situaţia românească e mult mai complicată şi seamănă mult cu angoasa întregii Europe. Nu spune nimeni că nu sînt probleme cu corupţie, cu mersul economiei, cu clientelism, cu capitalism complet dereglementat. Nu “democraţia” abstractă şi ţipată de diverşi intelectuali fie anacronici, fie bine stipendiaţi e problema României, ci economia, locuri de muncă, justiţie socială. Dacă un muncitor român ar îndrăzni să ceară ce cere în mod curent un angajat francez, german sau italian, ar fi acuzat în bloc de criptocomunism, lene şi toate celelalte. Aşa se întîmplă că voci ultraconservatoare româneşti s-au prins în horă cu presa vestică şi Comisia Europeană şi au oferit un spectacol jalnic şi fără sens. La asta a mai contribuit şi circul cu plagiatul lui Ponta (un plagiat evident), şi circul cu cine merge la Consiliul European.

Şansele ca lucrurile să se clarifice duminică sînt puţine, dar sînt. Pentru confirmarea referendumului ar fi nevoie de o prezenţă de 50%+1. Listele electorale sînt făcute după recensămîntul de acum ma bine de un deceniu pe cînd România avea peste 20 de milioane de locuitori. Acum are vreo 18. Nu e totuşi imposibil de obţinut. La ultimele alegeri locale au fost peste 10 milioane. Cel mai instabil scenariu va fi întoarcerea lui Traian Băsescu la Cotroceni în condiţiile în care va avea un vot zdrobitor împotrivă, dar fără cvorum. Preşedintele suspendat şi-a îndemnat susţinătorii la boicotarea votului şi a anunţat deja că se întoarce. Mai mult, a anunţat că îi va da pe mîna justiţiei pe cei care au organizat “lovitura de stat”. O declaraţie cu adevărat “europeană”. Dacă Băsescu va fi demis, atunci lucrurile intră pe un făgaş ceva mai previzibil – anticipate la prezidenţiale, poate comasate cu parlamentarele [comasarea nu este posibila dupa constitutie, n.n.], şi un rezultat clar în noiembrie şi pentru parlament şi pentru preşedinţie.

Poate fi adevărată varianta vehiculată de unii analişti, cum că în spatele tandemului Antonescu-Ponta s-ar afla alţii, alte interese, poate ruseşti ?

Ce se tot vorbeşte cu ruşii şi “influenţa rusă” este, scuzaţi-mi expresia, o tîmpenie. E de ajuns să urmărim investiţiile şi interesele din România. Mult mai mare vîlvă fac investiţiile americane de tip Chevron, exploatarea gazului de şist, decît scenariile cu “masoneria rusă”. E adevărat că aceste scenarii sînt alimentate de tabăra preşedintelui. Ba chiar, la un moment dat, Traian Băsescu a declarat că nici de scutul antirachetă n-am mai fi aşa de siguri dacă USL va rămîne la putere. Declaraţii iresponsabile, nimic nou. La ultimele două alegeri cîteva teme au revenit recurent: mogulii (mogulii “lor”, nimic despre mogulii toleraţi de Traian Băsescu, de reţelele de evaziune incredibile patronate de fiscul român şi intrate pe mîna justiţiei abia acum), comunismul (unii sînt comunişti, alţii sînt europeni, aşa e lumea împărţită pentru unii comentatori şi pentru unii preşedinţi) şi, evident, justiţia care nu poate funcţiona decît dacă e patronată doar de un anumit om…Rusia ameninţătoare” e o temă care apare doar cînd candidatul e grav deprimat din cauza  sondajelor.

Care va fi, concret, mersul lucrurilor, după referendum?

Revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni ar arăta încă o dată că în România, şi din motive constituţionale, coabitarea este imposibilă. Din punctul meu de vedere, un preşedinte care să revină la Cotroceni cu un scor popular zdrobitor împotrivă, după un referendum făcut conform constituţiei (recunoscut şi de preşedinte ca atare, iar apoi denunţat de acelaşi om ca “lovitură de stat”), această situaţie ar fi încă o sursă de noi conflicte.

Nu am favoriţi în acest joc, sînt un tip de stînga nereprezentat de vreun partid român, comportamentul principalelor partide de la centru este unul aproape identic. Din punctul meu de vedere, de la Adrian Năstase inclusiv asistăm la un acelaşi joc politic de-a respectatul UE sau FMI cu măsurile indicate şi cam atît, nici o viziune politică, doar o continuă vulnerabilizare a păturii de jos şi o continuă alimentare a unor regimuri clientelare. Principala lovitură a venit din vest, odată cu criza economică, fapt care a accentuat probleme autohtone. Şi, evident, un incredibil joc la dublu făcut de bănci, corporaţii la braţ cu statul împotriva drepturilor cetăţeneşti. Cam atît.

*

Alexandru Racu:

Eu ma mai tem si de altceva, tinand cont de actuala evolutie a crizei, care indica tot mai mult (a se vedea situatia din Spania si Grecia) ca sistemul, la nivel global, sta sa crape. Acum cinci ani, articole de genul acesta nu aveau ce cauta in presa mainstream; apareau doar pe bloguri care se ocupa cu teoria conspiratiei http://ca.finance.yahoo.com/news/close-great-depression-142400188.html.

Asa ca, daca pe romani s-a experimentat pana acum austeritatea, imi e ca nu cumva sa fim program pilot si pentru a doua faza a crizei, care ar urma sa se declanseze in curand si in statele zonei euro. Anume, colapsul sistemului politic, anarhia, starea de exceptie si implicita restaurare a “statului de drept” si a “democratiei” prin dictatura. Nu degeaba tot urla basistii ca se da lovitura de stat. Pentru ca asta este genul de discurs care justifica cel mai bine necesitatea unei contra-lovituri de stat.

Este clar ca UE si Reichkomissarul Basescu au facut tot ce le statea in putinta pentru a ne impinge catre un vid politic, din care nu se pot naste decat belele. De altfel, de la bun inceput, lui Basescu i-au convenit abuzurile USL, deseori lipsite de miza si izvorate din pura prostie, cum a fost cazul incalcarii de catre Ponta a hotararii Curtii Constitutionale ce viza reprezentarea Romaniei la Bruxelles: o minilovitura de stat stupida si lipsita de relevanta, dar tocmai buna pentru a inaugura domnia arbitrarului, domeniu in care, prin definitie, toti actorii au drepturi egale (Joseph de Maistre).

Jocul cu capul in gura e jocul preferat al lui Basescu, iar UE a facut tot ce i-a stat in putinta petru a face ca jocul sa degenereze in Romania. Iar daca dupa un referendum nevalidat, asa cum anticipa CTP, parlamentul va forta nota si il va demite pe Basescu printr-o lovitura de stat parlamentara, eu cred ca ne putem astepta la o contra-lovitura de stat prezidentiala cu sprijin UE. Sa nu uitam ca teologii prezidentiali sunt mari cititori de Carl Schmitt. In conditiile acestea, prezenta la vot, idiferent de optiune, devine un act de responsabilitate civica.

*

  • Voxpublica/

Ciprian Siulea: Consideraţiile unui om inferior despre pragmatism şi despre şcoala Humanitas-Hotnews

[…]

Asistăm la un război politic total? Este riscant şi înşelător să definim astfel ce se întîmplă zilele ăstea. Războiul politic nu face decît să dubleze un război social. România de dreapta a lui Băsescu, România “civilizată” şi “europeană” se luptă cu România “pesedistă”, “necivilizată” şi primitivă. Ordinea se luptă cu anarhia, Binele cu Răul, oamenii superiori cu oamenii inferiori.

Să ascultăm definiţia dată de eminentul jurnalist Humanitas Dan Tapalagă acestor fiinţe umane inferioare şi primitive care constituie, după părerea lui, publicul uselist: “Realitatea e ca grosul acestui public nu doreste standardele ridicate de afara, nu are alte aspiratii de ordin etic, moral sau social in afara celor de ordin strict material si manifesta oroare fata de rigorile occidentale.” Ce sînt nişte fiinţe lipsite de dimensiune morală şi socială, preocupate exlusiv de necesităţi materiale? În cel mai bun caz oameni inferiori, dacă nu chiar animale.

Şi ce păţesc oamenii pe care o societate îi consideră inferiori? Păi, cam ştim din istorie… Gîndirea Humanitas-Hotnews, regăsibilă la o mare parte a susţinătorilor lui Traian Băsescu (fie ei persoane publice sau simpli cetăţeni), conţine în sine un program politic pentru autoritarism, dictatură sau genocid, în funcţie de caz şi de context. Dacă această gîndire ar rămîne suficient de mult timp la putere, cel mai fericit lucru care li s-ar putea întîmpla acestor fiinţe inferioare care sînt non-aderenţii lui TB ar fi excluderea socială dură, lipsirea de drepturi şi oprimarea.

Asta e partea Binelui din acest conflict social şi apoi politic. Asta e partea idealistă. Cealaltă parte e mult mai pragmatică, nu prea are timp de idealism. Vrea putere, vrea bani, vrea tot imediat. Pentru asta înjură, ameninţă, minte, dă cu pumnul cît poate de tare, cu atît mai tare cu cît puterea pe care o au acum nu şi-au făcut-o ei, ci le-a picat în braţe din Piaţa Unviersităţii.

Probabil e şi asta una din explicaţiile procesului de suspendare, pe care mulţi l-au găsit atît de misterios (dar mai sînt şi altele, cum încercam să explic de ex aici). USL-ului nu îi place senzaţia că a primit puterea cadou de la nişte cetăţeni care ar putea să îi şi ceară ceva, şi atunci încearcă să-şi facă ei direct puterea, în luptă directă cu adversarul, o putere care să fie numai a lor, cu care să facă ce vor ei.

Indiferent de rezultatul referendumului de mîine, USL a fost iresponsabil, deoarece a creat posiblitatea, foarte reală în acest moment, de a avea o ţară cu un preşedinte reinstalat dar complet ilegitim, deoarece a îndemnat cetăţenii să nu îl voteze, un prim-ministru delegitimat, deoarece demersul în care a angajat totul a pierdut, şi un partid de opoziţie care abia şi-a început reconstrucţia.

Dar ce mă interesează pe mine sînt două lucruri: unu, cine îmi poate face mai puţin rău. Cred că aceştia sînt, ca de obicei, pragmaticii, şi nu idealiştii, care, din nou ca de obicei, par în stare cam de orice. Pe de altă parte, sigur, eu sînt doar o fiinţă umană inferioară, spre deosebire de aceste climaxuri existenţiale şi spirituale care sînt Pleşu, Tapalagă, Mixich, Turcescu sau Pora. Ce ştiu eu, ce pot eu să înţeleg din idealism…

[…]

Iulian Leca: Ceci n’est pas un dictateur

Colonei, va ordon, luati democratia si bagati-v-o in case! Nimeni nu iese duminica la vot, altfel veti fi acuzati de complicitate la lovitura. Asta e consecinta logica a tezelor cu care Traian Basescu si-a implinit campania electorala. Daca pastram sensul cuvintelor pe care le folosim, daca credem cu adevarat in sloganurile propagandei de partea careia luptam, atunci rezulta ca fiecare roman care duminica isi va da votul – indiferent de sensul sau – ar trebui sa primeasca in schimb o condamnare pentru participare la lovitura uselista impotriva statului de drept.

Nici tradarea de tara nu e mai grava din punctul de vedere al sigurantei nationale decat organizarea si participarea la o lovitura de stat. Si daca totusi justitia va fi blanda cu multimea proasta si oarba, care se va fi lasat ademenita in capcana dictatorilor Ponta – Antonescu, mi-ar placea sa-i vad macar pe cei doi, dupa nevalidarea referendumului, arestati, judecati, condamnati si executati. Nu exista alta iesire corecta din logica politica dementa in care aceasta turma s-a aruncat din dorinta de a pune mana pe putere sau de a o pastra. Cu orice pret, de ambele tabere.

Si daca am ajuns aici – cu orice pret din partea lor – cine altcineva daca nu poporul ar putea sa isi dea ultimul cuvantul? Cine sa legitimeze sau, la fel de bine, sa condamne actiunile lor daca nu cetatenii cu drept de vot? M-am decis sa votez in momentul in care l-am auzit pe Videanu (el s-a gasit!) spunandu-mi ca votez pentru Traian Basescu, daca stau acasa. Nu, eu nu votez cand stau acasa! Votez doar cand ma deplasez pana la sectie. Si nu imi place democratia care ma vrea in casa, nu vreau un stat care sa ma inchida in afara urnelor.

E de o ironie macabra faptul ca Basescu a fost fortat sa interpreteze rolul aparatorului democratiei si al valorilor ultime ale statului de drept. El care in ultimii trei ani a duhnit a dictatura, tocmai pentru ca nu a putut naste una! El care a incercat sa ne convinga ca democratie inseamna dictatura valorilor, interpretarilor si sensurilor unui singur om. Si ar fi fost ok, poate, dar ce te faci cand incoerenta sa organica anihileaza tot discursul sau? Unuia ca el pana si consecventa boului i-ar fi benefica.

Daca democratie a ajuns sa insemne ca soarta tarii e pe maini bune doar cat eu nu votez, daca statul de drept inseamna sa se ia incontinuu decizii peste vointa majoritatii, atunci la dracu cu ele! Care mare intelectual dintre sustinatorii lui Traian Basescu ar putea (mi-ar placea sa aud asta de la Plesu – omul care facea apologia votului obligatoriu!) sa imi prezinte un singur exemplu cand o lovitura de stat a fost supusa votului, unde s-a mai pomenit ca un referendum sa echivaleze cu tancurile scoase pe strada sau militarii din parlament? Paradoxal, insasi Uniunea Europeana a fost cladita prin repetate referendumuri nationale.

Ma tem mai mult de deciziile politicienilor luate fara sa intrebe poporul, decat de excesul de populism izvorat dintr-o chestionare speculativa a majoritatii. Ma tem mai mult de un berbec nebun, care imi distruge curtea si imi omoara gainile, decat de doua gaste proaste si ingalate. Cred ca si Europei ii este mai degraba teama de un berbec furios decat de doua paiate netalentate. Iar daca liderii europeni tremura in fata a doua gaste si nu vad ditamai berbecul care a nenorocit ograda, atunci sa se mai uite o data, ca e grav!

Altfel, ma pot gandi ca au un interes sa imi tina nebunul in curte, macar sa vada cat rezista orataniile pe timp de criza si cu ratia taiata in cascada. E bine ca sunt atenti si ingrijorati. E mai bine oricum asa decat sa se ploconeze in fata unui dictator luminat precum Ceausescu. Poate acum vor gasi puterea sa vada ce rani adanci avem. Rani facute de un alt berbec lasat si incurajat chiar de catre ei sa isi faca de cap. Tocmai de asta:

Ceci n’est pas un dictateur, c’est un colonel!

(PS: le multumesc aici catavencilor pentru ideea din titlu. cititorii lor chiar sunt mai destepti decat coloneii altora)

Legaturi:


Categorii

Alegeri in Romania, Alerte, Alexandru Racu, Articolele saptamanii, Cuvantul cititorului, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Razboiul impotriva Romaniei, Tradarea intelectualilor, Tradatori si lichele, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

38 Commentarii la “ROMANIA – COBAI pentru o DICTATURA sustinuta de UE sub numele de… “democratie”!/ Ce sunt romanii pentru Europa si pentru propagandistii fascisti ai regimului Basescu? OAMENI INFERIORI (video)

  1. Nu exista lovitura de stat parlamentara, a se citit definitia loviturii de stat. Aceasta este data intotdeauna de o minoritate, in niciun caz de un Parlament, cel care este considerat garantul democratiei, fapt ignorat de multa lume (cu buna stiinta). Este, asadar, o mare gogoasa asa-zisa lovitura de stat. O lovitura politica poate, de catre noua majoritate constituita, dar nu lovitura de stat. Basescu cu gura lui spunea acum cativa ani ca este absolut firesc ca atunci cand se schimba majoritatea in Senat si Camera Deputatilor, sefii celor doua camere trebuie schimbati pentru a se respecta noua configuratie politica.

    de la bun inceput, lui Basescu i-au convenit abuzurile USL, deseori lipsite de miza si izvorate din pura prostie, cum a fost cazul incalcarii de catre Ponta a hotararii Curtii Constitutionale ce viza reprezentarea Romaniei la Bruxelles

    Curtea Constitutionala, dupa cum stim, formata in mare parte din judecatori numiti acolo de Basescu, dand hotararea respectiva in dezacord fata de prevederile Constitutiei, care spune ca reprezentarea statului in exterior atunci cand se discuta pe teme economice, se face de catre premier, si nu de presedinte. Deci Curtea Constitutionala, pe care o invoca toti, si chipurile garantul respectarii Constitutiei, a dat o hotarare NECONSTITUTIONALA (precum si altele, precum cea referitoare la cvorumul pt referendum, de care nu se pomeneste nimic in Constitutie, dar si alte hotarari care se bat cap in cap. Cu atat mai mult cu cat in 2007, referendumul de atunci pt suspendarea presedintelui a fost considerat valid, fara a avea cvorum). Cine mai pune azi pe piedestal Curtea Constitutionala, si tipa ca trebuie respectate deciziile ei (contradictorii unele cu altele, neconstitutionale si vadit partinitoare) ori e ignorant, ori e naiv, ori trece cu buna stiinta peste aceste aspecte.

  2. Pingback: DISTRUGATORUL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. @ malina

    Eu nu am zis ca toate deciziile Curtii Constitutionale au fost corecte. Nu despre asta este vorba. Ci despre existenta unui arbitru, oricat ar fi el de penibil sau dubios, fapt care mentine un conflict politic intr-un cadru legal. Altminteri, ne putem certa la infinit pe tema “a fost sau n-a fost constitutionala nenicule”. Dar, dat fiind faptul ca la nivelul ordinii de drept singura institutie indreptatita LEGAL sa raspunda la aceasta intrebare e CCR, in absenta CCR, cearta nu poate decat sa evolueze catre bataie. Daca la un meci arbitrul este eliminat de pe teren, inevitabil echipele se iau la bataie, si castiga nu aia care e mai buna la fotbal ci aia care e mai buna la box. Despre asta este vorba, nu despre calitatea arbitrului care, evident, deseori e proasta, ca si cazul de fata. Lovitura de stat presupune iesirea din cadrul constitutional si inevitabila intrare in sfera bunului plac unde, prin definitie, toti au drepturi egale. Violenta e deci o problema secundara. Lucrurile nu trebuie sa inceapa violent, dar cel mai probabil se vor termina violent in cazul unei lovituri de stat. Pentru ca la rigoare, avem o problema de interpretare (ce anume este constituional) si de legitimitate a interpretarii (cine anume este indreptatit sa decida ce anume este constitutional). In momentul cand dreptul legal al CCR, de a decide aceasta chestiune este suspendat, toata lumea poate sa zica orice, indiferent daca are sau nu dreptate, si inevitabil lucrurile degenereaza. Asa se intampla in orice Revolutie: dupa ce suveranul de drept, bun sau prost, a fost dat jos, corpul politic se dezintegreaza si factiunile se iau la bataie, pana cand autoritatea este restabilita, de catre una din factiuni, prin forta (cum altfel). De aceea am facut trimitere la Carl Schmitt.

    PS: Intr-un stat democratic constitutional, puterea este imparitta intre legislativ, executiv si judecatoresc, si fiecare sectiune a puterii isi exercita atributiile in limitele stabilite de Constitutie. Prin Constitutie, o majoritate parlamentara nu detine puterea absoluta in stat. Si tot prin Constitutie, singura instanta abilitata sa decida daca acea majoritate parlamentara a iesit sau nu din cadrul constitutional, e Curtea Constitutionala. Altfel spus, o majoritate parlamentara, poate da o lovitura de stat. Ba chiar si o majoritate populara: se cheama Revolutie. Evident, nu acesta este cazul Romaniei in momentul de fata. Pana acum, in ciuda urletelor basiste (care paradoxal, cum bine ai observat, submineaza tocmai institutia pe care pretind ca o apara, adica CCR), ne aflam, cu referendum cu tot, intr-un cadru constitutional, confirmat ca atare chiar de catre CCR. Sa dea Dumnezeu sa rezolvam cu bine lucrurile tot intr-acest cadru. Interventia mea a fost pur descriptiva. Nu apreciativa la adresa CCR, despre care si Basescu zicea candva ca e o institutie penibila.

  4. Pingback: SFARSITUL ROMANIEI, CU “FLACARA” ANTI-DEMOCRATIEI LA CAPATAI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. “Realitatea e ca grosul acestui public nu doreste standardele ridicate de afara, nu are alte aspiratii de ordin etic, moral sau social in afara celor de ordin strict material si manifesta oroare fata de rigorile occidentale.”

    “Gîndirea Humanitas-Hotnews, regăsibilă la o mare parte a susţinătorilor lui Traian Băsescu (fie ei persoane publice sau simpli cetăţeni), conţine în sine un program politic pentru autoritarism, dictatură sau genocid, în funcţie de caz şi de context. Dacă această gîndire ar rămîne suficient de mult timp la putere, cel mai fericit lucru care li s-ar putea întîmpla acestor fiinţe inferioare care sînt non-aderenţii lui TB ar fi excluderea socială dură, lipsirea de drepturi şi oprimarea.”

    Spuneti-mi cu ce difera ca stil si substanta citatul 1 (din Dan Tapalaga) si citatul 2 din Ciprian Sulea?
    Genul asta de retorica se intalneste, uneori la fel de strident, in batalia politica dintre democrati si republicani in Statele Unite: aceeasi paranoia, aceeasi demonizare a celuilalt.

    Nu e doar boala Romaniei, e boala veacului si constituie in sine un rau mai mare si mai imediat decat cel pe care fiecare parte il descopera in ideologia celuilalt. E un rau ce precede ura de dinaintea unui razboi.
    Asta nu e razboi sfant, nu e razboiul cel bun intru cuvant, e razboiul inselarii si pregatirea terenului pentru Antihrist.

    Iar site-ul asta il gazduieste cu convingerea ca face bine..
    Faceti razboi acum cand ar trebui sa faceti pace si sa spuneti: fratilor, vedeti ce dezbinati suntem! Si pentru ce? Si pentru cine? Pentru Basescu, Ponta si Antonescu, pentru propaganda UE, maghiara si ruseasca? Unde va e capul? Dar inima?

    O sa vina si timpul razboiului dar ma tem ca atunci veti dori pace.

  6. @Tiberiu:

    Probabil nu ai inteles textul lui Siulea. El cita – ironic – tocmai din propaganda de tip Tapalaga/Hotnews/intelectualii lui Basescu. Pentru acestia din urma romanii care au votat la referendum sunt fiintele inferioare, Siulea nu a afirmat ca suporterii presedintelui ar fi asemenea.

    Despre chestiunile respective, razboiul urii, care prevesteste razboiul adevarat, am scris si noi, deseori.

    Problema ta este ca ai impresia despre tine ca esti impartial, desi ai erorile de perceptie mari. Dar tocmai impresia buna pe care o ai despre tine te duce la astfel de greseli. Poate ar trebui sa mai cobori din sferele Luceafarului rece si inaccesibil (dar si insensibil) si sa incerci sa gandesti si cu inima, si cu constiinta, nu doar cu parerea de sine. Atunci vei deveni ceva mai receptiv la ceilalti si poate vei incepe sa simti si tu nevoia sa marturisesti impotruva minciunii. Caci pace cu minciuna nu se poate face, nici intru noi, nici in afara de noi.

    PS:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/02/16/duhul-nihilist-si-mistica-revolutiei-marile-ispite-ale-crestinului-de-azi/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/12/13/ortodoxie-sau-ortodoxism-viata-sau-ideologie-hristos-sau-baraba-silire-sau-libertate-sau-despre-altfel-de-tarini-boi-si-femei-cf-luca-14/

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/01/29/eseu-profetic-despre-ce-ne-asteapta-cu-ochii-larg-deschisi-in-intuneric-sau-cum-ne-facem-partasi-uciderii-fratelui-prin-programare-sociala/

    precum si:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/02/11/f-m-dostoievski-131-ani-de-la-adormire-boala-tiraniei-si-falsitatea-elogiului-generatiei-tinere/

    Tirania este un obicei care prinde lesne radacini si cu vremea poate sa devina o boala. Afirm ca cel mai bun om din lume poate sa se inraiasca si sa se abrutizeze in asemenea hal, incat nimic sa nu-l mai poata distinge de o fiara salbatica. Sangele si puterea te ametesc: ele ajuta la dezvoltarea asprimii si a destrabalarii vicioase, spiritul si ratiunea pot aluneca atunci catre fenomenele cele mai anormale, simtite ca placeri.

    Omul si cetateanul dispar totdeauna in tiran si intoarcerea la demnitatea omeneasca, remuscarea, reinvierea morala devin atunci aproape irealizabile. Sa adaugam ca posibilitatea unei astfel de libertati (tiranice – n.n.) influenteaza, prin contagiune, societatea intreaga.

    Societatea care priveste aceste lucruri cu nepasare este infectata pana in maduva oaselor.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/06/21/profetism-dostoievskian-la-lucru-iii-cine-isi-blestema-trecutul-acela-i-de-acum-al-nostru-iata-formula-noastra-sau-demascarea-demonilor-europei/

    “Poporul nu va tolera asa ceva”, i-a spus cineva, acum doi ani, pe marginea unui subiect, unui occidentalist infocat. ”Atunci poporul trebuie nimicit!” i-a raspuns occidentalistul, calm si maiestuos. Si nu era un oarecare, ci unul dintre reprezentantii intelectualitatii noastre.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/01/07/fragmentul-din-demonii/

  7. @Tiberiu
    “Lupta cea buna luptati!” Oare pt dezbinare sau pt pace? Oare? Cu siguranta trebuie dusa o lupta pt pace, pt a o dobandi. Iar pe cel delasator cine-l va ridica?
    Dar bineinteles ca logica mai “simpla” decat cea binara e mai comoda. Ce sa ne batem capul ca sa murim de atata efort ‘ntelectual?

  8. Pingback: ILIE SERBANESCU DESPRE AMESTECUL SOVIETIC AL KOMISARILOR EUROPENI (video)/ Fraieri, borfasi, zombi…/ Razboiul lui Basescu impotriva realitatii anunta TEROAREA DE MAINE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. @ exegeticus

    In primul rand, iti multumesc! E bine sa te simti inteles.

    Logica binara, ca asta este, are radacini mai adanci decat logica. In psihologie se numeste “splitting”.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Splitting(psychology)
    si este un fenomen devastator in care logica integrativa este dezafectata chiar la nivel neuropsihologic.

    Intamplator, cu asta ma ocup. O vad in pacienti, si in grupuri care vin in contact cu anumiti pacienti (de exemplu, surorile medicale dintr-un salon de psihiatrie sunt foarte expuse). Dar se intampla si la nivel de grupuri sociale si de societati. Sa aduci partile scindate impreuna la lumina este dificil.

    Asta a fost epifania mea, ca fenomenul de splitting ia amploare la nivel global. Un fenomen comun se radicalizeaza. Iarasi. Fiecarei parti ii este perfect clar unde este binele si unde raul.

    Unii inteleg ca este rolul intelectualului, sa medieze, nu sa infiereze. Pe terapeut asta il defineste, sper ca si pe crestin…

    Mi s-a atras atentia sa cobor din sferele Luceafarului rece si inaccesibil. Asta lucrez, asta stiu din experienta si asta spun. Ce se intampla ma afecteaza, ca si unele dintre raspunsurile care mi se dau. E o pozitie incomoda la care m-as bucura sa renunt daca as putea.

  10. si inca un lucru, daca imi dati voie.
    popoare adanc divizate sunt cel mai fertil teren atat pentru razboi cat si pentru dictatura, in timp ce societatile in care se cultiva dialogul si respectul se mai pot apara.

  11. @Tiberiu:

    Hm…

    Interesante fandari. Deci eschivele si abuzul de interpretare sunt raspunsurile potrivite, de parca nu intereseaza fondul, ci, cu orice pret, propria dreptate, binara sau integrativa cum o fi?

    Curios si faptul ca, priceput in a vedea patologiile cum esti, nu le vezi in negarea realitatii sau chiar inversarea ei, practicata sistematic in zilele noastre, identificabila in proportie orwelliana (deci dincolo de ce inseamna politica de obicei) in tabara prezidentiala. E ca si cum ai spune ca toti bolnavii psihic sunt la fel, ca un psihotic e acelasi lucru cu un mitoman, ca o idee deliranta este acelasi lucru cu o trauma nevrotica. Daca ai proceda asa cu pacientii tai, vai de ei, saracii, ar fi condamnati fara speranta, caci nu ai putea pune diagnosticul, “toti fiind la fel” sau, daca preferi, toate boalele fiind la fel.

    Nici psihiatrii nici cei care se pricep in stiinte sociale nu au voie sa vorbeasca generic despre fenomene psihice si sociale. Trebuie identificate cat mai clar, patruns cat mai bine in mecanismul lor. Altfel, se perpetueaza o stare de minciuna si confuzie care va duce la dezastru.

    Cu atat mai mult in cazul unui crestin, distingerea, discernerea, este virtutea de capatai.

  12. @Tiberiu
    Recunosc ca am fost mai persiflant, dar n-ati priceput. Nu trebuiau luate ad-literam cuvintele mele. Ideea era ca e mai bine sa nu te ostenesti sa gandesti, desi lucrurile sunt simple si nu e nicio greutate. Practic, neostenindu-te, le complici mai rau.

    Totdeauna avem de ales intre a face sau nu un lucru. E o alegere binara in sine. In cazul de fata alegerea este: Basescu sau nu. Dar preferam o logica mai “simplista”, introducand alte elemente care nu-si au locul. Si astfel complicam lucrurile, de fapt. Le bulversam.

    In rest, despre sabia pe care a venit Hristos sa o aduca pe pamant… prefer sa las deoparte subiectul. Cu oameni incuiati mai bine vorbesti incuiat. Adica cu cei indaratnici e potrivita indaratnicia.

  13. Pingback: DE CE IUBIM SMECHERII? Hipnoza minciunii ca mod de a fi al “presedintelui cinstit” care “te face din vorbe” sau… CINE ESTE “LAŞUL”, CARE “CASTIGA LA MASA VERDE”? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: UPDATE: Basescu ramane suspendat pana pe 31 august. CCR AMANA DECIZIA PRIVIND REFERENDUMUL, invocand CIFRELE FALSE PRIVIND POPULATIA ROMANIEI CU DREPT DE VOT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: ROMANIA LA ORDINELE LUI BASESCU. Ioan Rus si-a dat demisia, Curtea Constitutionala decide, practic, INVALIDAREA referendumului, PARCHETUL ASMUTIT asupra chestorului AMENINTAT de presedintele suspendat - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: Traian Basescu si revenirea atmosferei anilor bolsevici: TEROARE SI TUPEU - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: Al doilea DIKTAT EUROPEAN in favoarea lui Traian Basescu. BARROSO, COMISARUL-SEF EUROPEAN, PRESEAZA PENTRU INVALIDAREA REFERENDUMULUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: ADIO, SUVERANITATE, ADIO LEGE, ADIO ROMANIA! Bun gasit teroare, absurd, dictatura! CCR se executa: BASESCU REVINE LA COTROCENI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: INTRAREA IN NOAPTEA RAZBUNARII (I) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Ilie Serbanescu: STAPANUL SI-A DAT ARAMA PE FATA!/Neoiobagismul “corporate” / CANTECUL DE LEBADA AL ROMANIEI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: REFERENDUM INVALIDAT, BASESCU SE INTOARCE LA COTROCENI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: MERKEL E FERICITA DE VERDICTUL CCR si sare in apararea democratiei si a cetatenilor romani, INTERVENIND PENTRU… DREPTUL POPORULUI DE A I SE ANULA VOTUL SI DE A-L AVEA PRESEDINTE ETERN PE BASESCU! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: CE ESTE INTELECTUALUL, CE INSEAMNA A FI EDUCAT? Jalnica priveliste a papahagilor trogoloditi - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: Primul discurs al lui Basescu: ACEEASI AGENDA DE LA CAPAT. Invocand “statul de drept” al serviciilor secrete si procurorilor politici, LAUDAND CORPORATIILE STRAINE, cerand controlul direct al diplomatiei si “EDUCAREA” POPORULUI! -
  25. Pingback: Ilie Serbanescu: De la secera si ciocan la SECERA SI BARROSO/ Radu Golban: GERMANIA, LUPUL MORALIST, tara cu FALIMENTELE cele mai dezastruoase ale secolului XX - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. NU VA ESTE FRICA D-LE BASESCU ? D-ZEU VA VEDE SAU VA CREDETI FATRA DE PACAT ?AM IMPRESIA CA VRETI SA DEVENITI DICTATOR EU ASA VAD SI CU CINE AM VB DE AICI DIN TIMISOARA TOTI CUNOSCUTII MEI SI NU SANT PUTINI SANTEM UN GRUP DE CATREVA MI DE REVOLUTIONARI …CRED CA ATI LUAT-O PE CEA MAI SUMBRA CALE SI REGRETAM CA AM AVUT INCREDERE IN D-VA.PACAT NU NE PLACE INVERSUNAREA CU CARE VA RAZBUNATI PE CEI CARE NU FAC PARTE DIN PDL CREDEAM CA SANTETI DE DREAPTA DAR ATI LUAT-O PE 7 CARARI URAT FOARTE URAT NU VREM SA NE MAI ALATURAM LA ASA CEVA

  27. Pingback: Prof.univ. Ioan Scurtu: Scurta istorie a DISTRUGERII ROMANIEI si a PROPAGANDEI ANTI-ROMANESTI. Ni se pregateste SCENARIUL KOSOVO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  28. Pingback: ILIE SERBANESCU despre MINCIUNILE FMI si EXPERIMENTUL ROMANIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  29. Pingback: ALEGERILE DIN 9 DECEMBRIE. Sa mai votam? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  30. Pingback: Nigel Farage la “Secvential” (video): ROMANI, TOCMAI ATI RENUNTAT LA INDEPENDENTA SI V-ATI VANDUT DEMOCRATIA, INTRAND IN U.E.! Ce ne asteapta in 2013? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  31. Pingback: DOMNIA KNUTULUI PE SPINAREA ROMANULUI sau STALINISMUL SE INTOARCE. Comisia Europeana cere RESTRANGEREA LIBERTATII DE EXPRIMARE, iar agentii propagandisti ai regimului Basescu vor “SANCTIONAREA” POPORULUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  32. Pingback: [update] - CUM ISI BATE JOC UNIUNEA EUROPEANA DE NOI, VASALII "CU DREPTURI DEPLINE"... Egalitate, dar nu pentru catei! Pentru ce pacate platim si la ce sa ne asteptam? (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt
  33. Pingback: Articolele saptamanii: O PALMA SI UN SCUIPAT PE OBRAZUL ROMANIEI DIN PARTEA AMBASADEI SUA PRIN "ÎNTINAREA MUZEULUI ŢĂRANULUI ROMÂN" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  34. Pingback: Gigantul bancar JP MORGAN cere instituirea de REGIMURI AUTORITARE in tarile din periferia Uniunii Europene. NOI SUNTEM DEJA APROAPE… - Recomandari
  35. Pingback: Demostene Andronescu despre UNIUNEA EUROPEANA CA PRELUNGIRE TOTALITARA “SOFT” A COMUNISMULUI BOLSEVIC. Si despre colonizarea euro-americana, prin instrumente ca FMI si Banca Mondiala -
  36. Pingback: “ACORDUL DE COLABORARE” (coabitare) PONTA-BASESCU – documentul infam care consfinteste statutul de sluga de lumea a treia al Romaniei in Europa. PANA UNDE SE POATE INJOSI SI CAT POATE TRADA UN PREMIER DISPERAT DE PUTERE? - Recomandari
  37. Pingback: CINE SI CUM MAI CONDUCE ROMANIA? Dinu C. Giurescu, Daniel Barbu, Bogdan Chirieac despre “democratia” UE, “salvatorul” Gittenstein, “justitia” DNA si… PASALACUL ROMANIA (VIDEO) - Recomandari
  38. Pingback: ANTIDEMOCRATISMUL VISCERAL AL “STATILOR DE DREPT” EURO-ATLANTICI: “Romania este PREA PRIMITIVA pentru a fi condusa altfel decat prin FORTA MANIPULARII, FORTA INSTITUTIILOR”/ Culmea “elitismului” totalitar: “JUSTIT
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare