FEDERALIZAREA MOLDOVEI: planul ruso-german. Sperietoarea “Moldova Federativa”, miscare ce propune o noua tara cu teritorii rupte din ROMANIA si UCRAINA

20-07-2012 2 minute Sublinieri


Rusia propune o schemă de federalizare a Republicii Moldova, scrie Nezavisimaia Gazeta. Presa moscovită este de părere că federalizarea este îndreptată împotriva unirii Republicii Moldova cu România, promovată activ de Alianţa pentru Integrare Europeană.

Fondatorii mişcării de federalizare de la Chişinău au în vizor Transnistria la est, Găgăuzia la sud, o regiune cu capitala la Bălţi în nord.

“Federaţia poate salva statul moldovenesc de la autodistrugere”, afirmă autorii proiectului.

Totodată, federalizarea creează premisele unificării cu Transnistria, scrie Nezavisimaia Gazeta.

Statul unitar, aşa cum este Republica Moldova potrivit Constituţiei, nu le poate garanta transnistrenilor din est, găgăuzilor şi bulgarilor din sud, precum şi ucrainienilor din nord, că interesele lor vor fi respectate, afirmă publicaţia rusă. Iar această populaţie nu doreşte să treacă în componenţa României şi acolo să se asimileze.

Aceleaşi propuneri au fost avansate şi prin cunoscutul plan Kozak, propus Chişinăului de Kremlin în 2003 şi respins la vremea respectivă de preşedintele de atunci, Vladimir Voronin.

Germania, de asemenea, i-a propus Chişinăului cu doi ani în urmă o structură federativă, ca fundament pentru soluţionarea conflictului transnistrean, după ce cancelarul german Angela Merkel şi fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev au semnat un memorandum vizând Transnistria, aminteşte cotidianul moscovit.

Planul prevedea implicarea activă a Germaniei în reglementarea conflictului şi nu excludea, în cazul unei evoluţii pozitive, retragerea trupelor ruse de la Tiraspol. Germanii s-au pus pe treabă şi i-au invitat pe moldoveni ca să le arate că într-o comunitate federativă se poate trăi bine şi în pace.

“Dar ce este bine pentru neamţ, nu este întotdeauna bine şi pentru moldovean”, scrie cu sarcasm ziarul rusesc.

Liderul Partidului Liberal, fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu, a afirmat că “federalizarea este o prostie”, iar Constituţia ţării nu o permite. Ideea federalizării este respinsă şi de adepţii unirii cu România.

Analistul politic Petru Bogatu afirmă că o Moldovă federativă ar deveni o enclavă rusească în regiune, o “clonă a regimului Putin. Statul democratic Republica Moldova ar fi distrus, spune analistul, iar Moscova îşi va spori influenţa asupra întregii ţări prin intermediul Tiraspolului.

Ideea federalizării nu este susţinută în întregime nici la Tiraspol. Analistul politic Andrei Safonov spune că, dacă regiunea transnistreană ar fi reunită cu malul drept al Nistrului, va intra automat în sfera de influenţă a Bucureştiului, ceea ce este absolut inadmisibil pentru locuitorii transnistreni, care “se tem de românizare”.

Mişcarea „Moldova Federativă”, lansată ieri la Chişinău, propune crearea unei noi ţări în care să intre cinci republici autonome: Moldova de Est, Moldova de Vest, Republica Moldovenească Transnistreană, Republica Găgăuzia şi Republica Bucovina. În noua structură statală ar urma să intre şi Regiunea autonomă Basarabia.

Sveatoslav Mazur, liderul noii mişcări, anunţă pe site-ul federatia.md că aceasta are drept scop “centralizarea poporului moldav multinaţional în jurul ideii renaşterii Patriei-Mamă Moldova şi pentru a salva teritoriile istorice de laşi şi trădători”.

El propune şi o strategie de federalizare în care să intre Republica Moldova, Nordul Bucovinei şi Sudul Basarabiei, care fac parte din Ucraina şi Moldova din dreapta Prutului.

Potrivit aceleiaşi strategii, populaţia noului stat federativ va constitui 10,5 milioane oameni, care vor locui “pe întreg teritoriul fostului cnezat moldovenesc”.

Republica federativă va avea o formă de guvernare prezidenţială, iar organul legislativ va fi alcătuit din două camere. Camera superioară va include 71 de deputaţi, care vor fi aleşi în circumscripţii uninominale pentru un mandat de nouă ani. Camera inferioară va fi alcătuită din 201 deputaţi aleşi pe liste de partid pentru un mandat de patru ani.

Limbile oficiale în noul stat ar urma să fie “moldoveneasca” şi rusă, iar drapelul naţional – bicolorul roş-albastru cu capul de bour drept stemă.

Totodată, noul stat ar urma să facă parte din Uniunea Euroasiatică a lui Vladimir Putin.

De notat că Sveatoslav Mazur a face parte din Partidul Patrioţii Moldovei şi se declară ezoterist, el fiind şi director al Institutului de Ezoterism, Psihologie şi Viaţă Reală din Republica Moldova.

Nota noastra: Planul rus al federarii Republici Moldova este o mai veche varianta repusa in discutie in prezent, cand exista relatari ca si Germania favorizeaza o asemenea “solutie”.

“Moldova Federativa” este o miscare ce nu are legatura cu planul rusesc, chiar daca, evident, este initiata, cel mai probabil, de serviciile secrete ale Moscovei. Are insa un caracter mai degraba fantasmagoric, de sperietoare menita sa tulbure in plus apele deja agitate.

Mult mai periculos este planul federalizarii Republicii Moldova, cu atat mai mult cu cat Germania “achieseaza”. Oare de ce presedintele care a facut, chipurile, cel mai mult pentru Republica Moldovei, anume Traian Basescu, nu si-a folosit relatia “privilegiata” cu Merkel pentru a preveni un astfel de deznodamant? Sau relatia “privilegiata” are vreun pret?


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Germania, Istorie, Razboiul impotriva Romaniei, Rusia, Transnistria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “FEDERALIZAREA MOLDOVEI: planul ruso-german. Sperietoarea “Moldova Federativa”, miscare ce propune o noua tara cu teritorii rupte din ROMANIA si UCRAINA

  1. Cred ca Republica Moldova a devenit un borcan de miere ravnit de imperiul UE, cat si de rusia. Problema de baza este cum poate imperiul UE reprezentat in est de Germania sa puna mana pe RM fara o confruntare cu rusia. Un prim pas posibil ar fi sustinerea rusiei in acest demers cu scopul de a lipi toate cioburile vasului Moldovenesc intr-un singur corp. Este mai usor o preluare politica a unei tari, daca aceasta se prezinta intr-o forma monolitica si nu in bucati separate. Astfel Germania se foloseste de Rusia ca sa faca cumva treaba murdara in interesul sau. Pentru asta se pare ca recurge la magulirea rusilor. Cea ce se pare ca pana acum a functionat. Asta se explica de ce pana acum basescu nu a folosit relatia privilegita cu Merkel. Asta ar insemna ca el cunoaste planul imperiului UE de a insela in final Rusia. Ca o comparatie as spune ca RM seamana cu Vietnamul de Sud, Romania seamana cu Vietnamul de Nord, iar UE seamana cu China. In aceste conditi Rusia seamana cu America, find astfel prinsa intrun conflict ruinător, posibil in viitor. Acest tip de organizare este totusi deosebit, RM la inaintare cu suportul Romaniei in spate, iar EU aparent neutra finanteaza si dirijeaza intreaga orchestra. Ma intreb daca venirea generalului Wesley Clark la Bucuresti nu are alt scop decat acela de consultant. Trebuie sa nu uitam ca atat UE cat si SUA folosesc inducerea in eroare a rivalilor lor, mai ales ca au facut asta cu succes in istorie, nu cred ca mai trebuie amintite faptele.

    Nezavisimaia Gazeta remarca si parca cumva isi da seama de siretlic:

    “Dar ce este bine pentru neamţ, nu este întotdeauna bine şi pentru moldovean”, scrie cu sarcasm ziarul rusesc.

    Mai pe romaneste era vorba, ce nu este bine pentru Rusia si nu pentru moldovean, ca nu a ajuns sa moara Rusia de grija moldoveanului. In acest dans Rusia a cam mirosit ceva suspect, dar magulirea ei de catre Germania ar trebui sa-i adoarma ratiunea, astfel dintr-o lovitura RM sa treaca in zona de influenta al imperiului din vest. Cred ca viziunea lui Putin cu RM integrata in Uniunea Euroasiatică, va fi mai degraba un vis al unui mare megaloman, care a uitat ca germanii nu uita niciodata infrangerile umilitoare.

  2. @Gheorghita7:

    Da, istoria ne arata ca totusi pe noi ne costa foarte mult apropierea germano-rusa. Si cand ni se ia, si cand ni se da (oricum nu atat cat ni s-a luat), cu pret mare si reversibil…

  3. Oricum sa presupunem ca de data aceasta sansa face ca sa ni se dea. Ni sa da inapoi, dar asta in numele imperiului UE. Un fel de reîntregire a unei colonii cu o gubernie vecina luata vremelnic. Daca situatia de mai sus se va intampla, este din cazul ca UE a ajuns la concluzia ca RM este parte a teritoriului sau. Si nu din cauza ca adevarul istoric este de partea Romaniei, iar UE da o mana de ajutor fratesc Romaniei. Cum spuneam mai sus si repet, UE a ajuns la concluzia ca RM este parte a teritoriului sau, si nu de dragul Romaniei face acest lucru.

  4. @Gheorghita:

    Si nu cumva nu se va da la schimb cu vreo autonomie ceva? Ca tot s-a bagat si Ungaria pe firul prieteniei ruso-germane…

  5. Posibil, dar ma indoiesc ca Ungaria este destul de importanta ca sa fie luata in considerare de tandemul ruso-german. Este adevarat ca la Bruxelles Ungaria are mai multa influenta ca Romania, iar agenda UE in privinta autonomiilor sa le vina in ajutor.

  6. @Gheorghita7:

    E indeajuns de importanta in zona ca sa conteze ca actor geopolitic (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/06/20/ungaria-spatiu-aerian-kosovo-nato/) si niciodata nu ni se va da noua ceva pe gratis. Mai ales acum, cand e vizibil ca strategia este de a tine Romania in genunchi. Apropo de autonomie, planul regionalizarii radicale in voevodate, coincidenta sustinut vehement de acelasi Traian Basescu, ar fi o nefericita idee care s-ar potrivi ideilor federaliste de la est si autonomiste de la vest (care, apropo, deja sunt ridicate fatis si raman fara raspuns, ceea ce iarasi ne arata ceva: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/06/24/ambasadorul-ungariei-autonomie-tinutul-secuiesc/).

  7. De Ungaria (foarte) Mare ne-au scapat, pe la 1200siceva, vecinii…..mongoli (numiti si tatari) care,i-au tinut si pe rusi o vreme departe de Nistru.

    Mai e o tarisoara, vecina si suzerana o vreme cu nordul Romaniei, care nici ea nu e extrem de bucuroasa de imbratisarea in menghina. Nici la curtile baltice nu cred ca se sarbatoreste aceasta viziune.

    De asta e nevoie pana la urma de un razboi; sa stabileasca mai limpede a lu’ cine sa fie spatiul asta, atat de vital, cum bine zicea un filosof si pictor ratat acum f’o juma de secol si mai bine. Si daca istoria tot se repeta inseamna ca stim si sfarsitul.

  8. lucrurile sunt mult mai complicate decat par.aici nu este vorba doar despre Romania ci si despre Ucraina.Acesta tara are o influenta ruseasca puternica la kiev da nu este chiar sub papucul Rusiei.acolo mai sunt si americanii infiltrati.aici se explica si lupta continua de la kiev pentru putere.cand facem analize spunem:rusia,sua,si cam atat,ori in calcul nu pot fi luate doar aceste tari.desi pare nerealiste buturuga mica poate rasturna carul mare.nu se stie niciodata cum il izbeste pe unul ca basescu eliberarea constiintei de atatea tradari si face o miscare care schimba regulie jocului sau cel putin le schimba putin traseul.chiar ma intreb ,mai toate tarile din europa au suferit transferuri de teritorii cu o exceptie:rusia.ma refer la teritoriile care apartin de drept unui stat nu ca urss-ul care a luat de la altii cu japca si apoi plange dupa prada cand le este luata.mai exista si Dumnezeu care se implica exact cand trebuie asa ca zarurile nu sunt facute desi asa pr a fi.

  9. @andy:

    Putem spune fara mare teama ca vom gresi ca viitorul Ucrainei este destramarea. Cat despre constiinta lui Basescu… pana sa il loveasca datoria reintregirii tarii, el pune in pericol integritatea celei de acum. Si la a mai astepta ceva bun de la el ne-a dezvatat… chiar el.

  10. basescu este un exemplu,eu ma refeream la oamenii care au ajuns la nivelul acesta de conducere din zona aceasta a europei.va spun sincer ca as fi vrut ca Romania sa fi fost pozitionata geografic intr-o zona care sa nu fie in calea rusilor si americanilor.m-am saturat de rusi in special sa se tot bage peste noi.

  11. `viitorul Ucrainei este destramarea`=este afirmatia (sugerata doar, e drept) lui V Putin…dar de aici pana la o schimbare geo-politica atat de violenta, cred totusi ca e distanta mare

    ar fi nevoie, indraznesc sa emit o opinie, de un razboi nu prea clasic

  12. @c2:

    E si ceva structural acolo, in Ucraina chiar e o problema de identitate de sine si de identitate statala, resimtita la modul serios, de foarte multi ucrainieni. Chiar si in absenta unui conflict armat, Ucraina este supusa uor tensiuni entropice foarte puternice.

  13. @Gheorghita7
    Referitor la prima postare…din pacate nu prea e asa. Interesul UE fata de RM e minim, iar dorinta de a o integra practic inexistenta. Asta se vede destul de limpede uitandu-ne la activitatea reprezentantilor speciali ai UE pt RM. Iar nemtii nu vor altceva decat sa musamalizeze cazul Transnistria si prezenta rusa acolo – si asta pt ca Transnistria e considerata la nivel diplomatic un fel de foaie de turnesol care sa probeze buna sau reaua credinta a Rusiei in relatiile internationale…bine, asta pe cand inca mai exista o oarecare atentie a UE pt spatiul acesta, care s-a diminuat semnificativ o data cu recaderea Ucrainei sub influenta Rusiei si cu venirea ‘crizei’. Pt Germania nu conteaza decat propriile interese si cum sa dezvolte parteneriatul cu Rusia (sa stiti ca e uimitor de vazut cat de servili sunt nemtii fata de rusi, cersindu-le, aproape, favorurile)

    Revenind la ‘Moldova Federativa’, cred si eu ca e folosita pe post de sperietoare. E pacat ca fondul pe care se intensifica presiunile Germaniei e instabil. Mi-e greu sa ma pronunt despre ce e acum in RM, dar e trist ca in prezent in Romania stam destul de prost in privinta implicarii in problema Basarabiei: aproape nici o institutie romaneasca nu mai e implicata in elaborarea de strategii pe RM, probabil cu exceptia serviciilor; dependenta pana in prezent fata de presedinte a fost maxima si nefasta (ca si pe multe alte subiecte de politica externa), aproape anuland orice reactie cu exceptia celor viscerale ale lui Basescu; nimeni nu tine tema pe afis in mediul public si cred ca am fi ingroziti sa aflam ce cred acum romanii despre unire…

  14. @admin
    E adevarat, chiar e un proiect initiat acum ceva timp. E un caz fericit, chiar daca e mai degraba exceptia. Ramane problema ca astfel de proiecte nu vin ca urmare a unor strategii dezvoltate constient si meticulos. Asa si cu rusii sunt o grmada de afaceri ce sunt monitorizate intr-un fel, dar habar nu avem cum sa dezvoltam relatia cu ei si sa tragem beneficii politice..

  15. Cine-si inchipuie ca americanii sunt prietenii nostri se amageste……..suntem folositi de ei datorita pozitiei geografice (si nu numai, au inceput sa suga de la țâța noastra).

    Nici rusii nu sunt prietenii nostri..

    A merge insa pana acolo incat sa dai mana cu vecinul de peste ocean, iar pe cel de langa gard sa-l scuipi, e total gresit.

    Ca la bloc: cu vecinul trebuie sa ai relatii bune, daca nu de colaborare sau ajutor, macar de respect si civilizatie, mai ales daca e un URS.
    Si-apoi sa nu uitam ca suntem ortodocsi si unii si altii, iar cei de dincolo de apa nici crestini nu cred ca pot fi numiti…

  16. @marian say: –Asta se vede destul de limpede uitandu-ne la activitatea reprezentantilor speciali ai UE pt RM.– Pai, acesti reprezentanti speciali doar nu o sa se puna sa strige in gura mare ca ei vor RM in spatiul lor si nu al Rusiei. Normal ca se prefac ca doar ei vor sa se solutioneze odata problema, ca si asa pe ei nu prea ii intereseaza. Totul pentru adormirea suspiciunilor Rusiei. Este adevarat ca interesul UE nu este pt. RM ci pentru teritoriul pe care il reprezinta. Un teritoriu extrem de periculos aflat in apropierea frontierelor UE. De unde se face trafic cu arme, cu persoane via Rusia, etc. Aceasta apropiere foarte mare de sistemul defensiv de la Deveselu, ar putea submina capacitatea acestuia. Din punctul meu de vedere nu cred ca EU este dispusa sa rezolve criza din RM asa de dragul Rusiei si in defavoarea sa. Daca o va face atunci consecinsele in timp se vor vedea.

  17. Interesant cum consilierul lui Traian Basescu ii recomanda lui Crin Antonescu sa nu mai pronunte cuvantul moldoveni!

    http://www.realitatea.net/fota-il-implor-pe-antonescu-sa-evite-adresarea-moldoveni-e-un-dosar-etnic-de-siguran-a-na-ional_972594.html

    Si iata ca mai sunt si altii care ajung la concluzia ca Traian Basescu si-a vandut poporul pentru a ramane la putere lacrimand ca un crocodil la vederea tricolorului: http://www.dcnews.ro/2012/07/miza-interventiei-lui-merkel-in-favoarea-lui-basescu/

  18. Mai oameni buni! Oare crearea acestui stat fantoma se realizeaza peste vointa oamenilor care locuiesc aici? Noi, romanii din Moldova romaneasca, nu vom admite odata cu moartea crearea unei Moldove Mari altfel decat in cadrul statului roman. Si nu federativ. Romania de la Nistru pana la Tisa. Asta sa va fie clar.

  19. Pingback: Rusia contraataca pe frontul estic: RELUAREA REVENDICARILOR DE FEDERALIZARE A MOLDOVEI SI “REECHIPAREA” TRUPELOR RUSESTI DIN TRANSNISTRIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Republica MOLDOVA IN HAOS POLITIC SI DEZBINARE SOCIALA [video]. Dan Dungaciu: "NE-A IESIT TOT URSS" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: VIZITA PREMIERULUI FILAT LA MOSCOVA. Putin intoarce cutitul in rana lui 1812, premierul Moldovei spune ca MERKEL l-a indemnat sa aiba RELATII BUNE cu Rusia - Recomandari
  22. Pingback: Diversiuni moscovite: “PATRIOTII MOLDOVEI” vor sa declare autoritatile de la Chisinau ilegale si revendica teritoriile “MOLDOVEI MARI”/ Se reactiveaza si - Recomandari
  23. Pingback: Eveniment grav: PUTIN A DARUIT PRESEDINTELUI PRO-RUS IGOR DODON HARTA MOLDOVEI MARI. Presedintele rus a insistat pentru reluarea planului de FEDERALIZARE a MOLDOVEI | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare