Patriarhul Daniel a primit vizita unei delegatii a Patriarhiei Moscovei. MAI MULTE NECLARITATI SI O POSIBILITATE – AGENDA COMUNA PENTRU SINODUL PANORTODOX?

28-06-2012 4 minute Sublinieri

  • Basilica:

O delegaţie a Patriarhiei Moscovei în vizită la Patriarhia Româna

În ziua de 27 iunie 2012, la Reşedinţa patriarhala, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în audienţă o delegaţie a Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei. Oaspeţii se află într-o vizită de trei zile la Patriarhia Română cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, pentru a cunoaşte mai bine modul de organizare şi activităţile multiple ale Administraţiei Patriarhale.

Oaspeţii au mulţumit pentru invitaţia de a vizita Patriarhia Română şi au transmis un mesaj fratern din partea Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii. În acest sens, reprezentanţii Patriarhiei Moscovei au menţionat faptul că Patriarhul Moscovei acordă o atenţie deosebită relaţiilor frăţeşti dintre cele două Biserici Ortodoxe surori, cu o istorie comună de suferinţă în perioada regimului comunist ateu şi care, în prezent, au cel mai mare număr de credincioşi.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de frăţietate Preafericitului Părinte Patriarh Kiril şi a apreciat bogata şi dinamica activitate a Bisericii Ortodoxe Ruse din ultimii ani. În acest context, Patriarhul României a subliniat importanţa întâlnirilor periodice dintre ierarhi şi reprezentanţi ai celor două Patriarhii cu scopul de a-şi împărtăşi reciproc din experienţa proprie şi de a întăriri comuniunea şi cooperarea între cele două Biserici Ortodoxe surori pentru o mărturie comună în lumea de astăzi.

O delegaţie de la Patriarhia Moscovei s-a întâlnit cu Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul

În data de 27 iunie 2012, delegaţia Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti al Patriarhiei Moscovei a avut o întâlnire cu Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal.

În cadrul întâlnirii, după cum ne informează Sectorul relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe, Preasfinţitul Părinte Ciprian Câmpineanul le-a vorbit oaspeţilor din Rusia despre lucrarea Patriarhiei Române în ceea ce priveşte pastoraţia conaţionalilor stabiliţi în afara graniţelor ţării. Urmare deplasării românilor şi formării unei diaspore de proporţii, Biserica Ortodoxă Română a decis înfiinţarea de noi parohii şi eparhii, organizate în Mitropolii, acolo unde există comunităţile româneşti.

Reprezentanţii Patriarhiei Moscovei au mulţumit, încă o dată, pentru invitaţie şi au subliniat importanţa pe care o are vizita delegaţiei ruse, în contextul unei mărturii comune despre unitatea Bisericilor Ortodoxe surori. Relaţiile dintre Biserica Română şi Biserica Rusă au devenit mult mai strânse, în ultima perioadă, ceea ce reprezintă încununarea lucrării desfăşurate de angajaţii Administraţiilor Patriarhale, cu binecuvântarea Întâistătătorilor celor două Biserici.

La sfârşitul întâlnirii, Preasfinţitul Părinte Ciprian le-a oferit oaspeţilor, ca amintire, câteva obiecte tradiţionale româneşti, printre care şi icoane pe sticlă.

La Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit ieri în audienţă o delegaţie a Departamentului pentru relaţii externe al Patriarhiei Moscovei. Oaspeţii se află într-o vizită de trei zile la Patriarhia Română cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, pentru a cunoaşte mai bine modul de organizare şi activităţile multiple ale Administraţiei Patriarhale.

Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, oaspeţii au mulţumit pentru invitaţia de a vizita Patriarhia Română şi au transmis un mesaj fratern din partea Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii. În acest sens, reprezentanţii Patriarhiei Moscovei au menţionat faptul că Patriarhul Moscovei acordă o atenţie deosebită relaţiilor frăţeşti dintre cele două Biserici Ortodoxe surori, cu o istorie comună de suferinţă în perioada regimului comunist ateu şi care, în prezent, au cel mai mare număr de credincioşi.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de frăţietate Preafericitului Părinte Patriarh Kiril şi a apreciat bogata şi dinamica activitate a Bisericii Ortodoxe Ruse din ultimii ani. În acest context, Patriarhul României a subliniat importanţa întâlnirilor periodice dintre ierarhi şi reprezentanţi ai celor două Patriarhii, cu scopul de a-şi împărtăşi reciproc din experienţa proprie şi de a întări comuniunea şi cooperarea între cele două Biserici Ortodoxe surori pentru o mărturie comună în lumea de astăzi.

“Această vizită contribuie la întărirea relaţiilor dintre Bisericile noastre”

La finalul întâlnirii cu Patriarhul României, părintele Serghie Zvonarev, responsabil pentru relaţiile Patriarhiei Moscovei cu comunităţile bisericeşti ruse din afara graniţelor, ne-a vorbit despre rolul vizitei pe care delegaţia rusă o efectuează în România pentru întărirea relaţiilor dintre Bisericile noastre:

“Această vizită, pe care noi o efectuăm ca reprezentanţi ai Patriarhiei Moscovei, va contribui la întărirea relaţiilor dintre Bisericile noastre ortodoxe surori. Presupunem că după încheierea vizitei delegaţiei Departamentului pentru relaţii externe bisericeşti al Patriarhiei Moscovei va urma o vizită de răspuns din partea Patriarhiei Române. Schimbul de experienţă între lucrătorii administraţiilor patriarhale ne ajută să cunoaştem atât modul de organizare bisericesc al fiecărei Patriarhii, cât şi tradiţiile frumoase pe care le avem. Cu mare bucurie am avut această întâlnire cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în persoana căruia am văzut pe cineva care trăieşte cu adevărat viaţa Bisericii, are grijă şi se gândeşte neîncetat la binele acesteia. Am mai remarcat atitudinea pe care o are Preafericitul Părinte Patriarh Kiril faţă de relaţiile cu Patriarhia Română şi sperăm că aceste schimburi de vizite vor contribui şi mai mult la binele comun şi unitatea tuturor Bisericilor Ortodoxe”. (Gheorghe-Cristian Popa)

Nota noastra:

Vizita a fost reflectata si pe site-ul Departamentul de Relatii externe al Patriarhiei Moscovei: http://www.mospat.ru/en/2012/06/28/news66868/

Sunt mai multe neclaritati legate de aceasta vizita:

Cui a apartinut intiativa? Din formularile ambigue s-ar intelege ca invitatia a venit de la partea romana, iar partea rusa a raspuns “cu binecuvantarea” Patriarhului Kirill. Daca e adevarat ca partea romana a avut initiativa, atunci se pune problema:

Care a fost motivul real al intalnirii? Niciuna din parti nu ofera prea multe informatii. Rusii s-ar fi aratat interesati de organizarea administratiei patriarhale (adevarul e ca probabil administratia e un model de birocratie) si de modul de organizare al diasporei romanesti (si aici, intr-adevar, poate fi un model). Insa, daca vizita a avut loc la initiativa parti romane, agenda intalnirii nu e completa, pentru ca lipseste ce anume a avut de comunicat/revendicat Patriarhia noastra. Site-ul Departamentului de Externe rus precizeaza, in plus fata de sursele romanesti, ca Patriarhul Romaniei ar fi multumit Patriarhului Kirill pentru sprijinul acordat in cazul Sindicatului preotesc “Bunul Pastor” la CEDO.

In orice caz, este deja stiut ca Patriarhia Romana s-a apropiat de cea Rusa in unele chestiuni de pe agenda Sinodului Panortodox, unde problema jurisdictiilor diasporei dar si a ordinii in diptice a patriarhiilor sunt temele cheie: Patriarhia Romana si cea Rusa VERSUS Patriarhiile Grecesti – O FALIE IN ORTODOXIE?

De altfel, cele mai importante Patriarhii Ortodoxe, in privinta numarului de credinciosi (si nu doar) sunt, intr-adevar, cea rusa si cea romana. Acum, ca Biserica Rusiei are relatii stranse cu Biserica Greciei si cu cea a Ciprului, dar si cu cea a Ierusalimului, este mai mult decat evident ca Sinodul Panortodox, daca va fi, va fi unul dominat de Patriarhia Rusiei. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu este, practic, neutralizat si nu mai poate fi vorba despre o falie intre patriarhii.

Revenind la Patriarhia Romana… Desi a doua ca importanta reala (nu in ordinea dipticelor), Patriarhia Romana se afla intr-o situatie destul de ingrata, ca sa nu zicem izolata de-a dreptul. Patriarhia Ierusalimului a rupt relatiile canonice cu cea romana, in mod unilateral, iar Patriarhia Serbiei ameninta si ea ca ii va urma exemplul: Patriarhia Serbiei il acuza pe Patriarhul DANIEL de AGRESIVITATE ETNOFILETISTA, amenintand cu RUPEREA LEGATURILOR CANONICE

Cel putin aparenta izolare a Patriarhiei Romane iese in evidenta cu atat mai mult cu cat la inceputul patriarhatului sau, PF Daniel accentua necesitatea intaririi relatiilor inter-ortodoxe. Din pacate, in afara unor vizite de mare prestigiu, relatiile inter-ortodoxe sunt cam inexistente (asta in timp ce Patriarhia Rusa nu mai pridideste cu vizitele externe reciproce, avand o activitate extrem de intensa in acest sens), fiind suplinite prin relatii institutionale cu organizatiile inter-crestine (care includ confesiunile eterodoxe, asadar – un exemplu recent aici) europene…

Si, desigur, persista o neclaritate majora: situatia jurisdictiilor concurente romana si rusa asupra Republicii Moldovei, pe principiul relatiilor oficiale politicoase dublate de lovituri sub centura in teritoriu: Oficial ne intelegem bine cu Biserica Rusiei, dar in teritoriu ne scoatem ochii: LA SCURT TIMP DUPA VIZITA IPS ILARION LA PATRIARHUL DANIEL, EPARHIA DIN ODESSA A B.O. RUSE NEAGA ”PUTEREA DIVINA” A SLUJBELOR BISERICII MITROPOLIEI BASARABENE

In fine, nu poate fi trecuta cu vederea nici componenţa delegatiei rusesti. Pentru o primire patriarhala parca s-ar fi cuvenit sa fie macar seful Departamentului de Externe, anume Mitropolitul Ilarion, asa cum a mai fost cazul, nu doar niste subordonati ai acestuia…


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), 1. DIVERSE, Mitropolitul Ilarion, Opinii, analize, Patriarhul Daniel, Patriarhul Kirill

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Patriarhul Daniel a primit vizita unei delegatii a Patriarhiei Moscovei. MAI MULTE NECLARITATI SI O POSIBILITATE – AGENDA COMUNA PENTRU SINODUL PANORTODOX?

  1. 1. Comunicatele de presa au fost facute de tovarasul Nicolae Ceausescu in persoana? Asa limba de lemn n-am mai vazut din 1989 incoace…
    2. Fotografia imi arata doua inalte fete bisericesti care privesc nedumerite cum de poate fi Prea Fericitul Daniel asa de vesel cand situatia este atat de grava… ba pana si doamna din imagine, probabil translatoarea, priveste cu interes situatia.

  2. Pentru o înţelegere de ansamblu a politicii externe a Rusiei realizată prin Patriarhie, vă împărtăşesc două studii, în limba franceză, care mi se par foarte utile (mai ales cel din 2012):

    2001: http://www.ifri.org/files/PE_01_1_Semenoff.pdf
    şi
    2012: http://www.ifri.org/downloads/ifrirnr12curanovicreligiousdiplomacyjune2012.pdf

    Doamne, ajută!

  3. Pingback: Sfantul Sinod a discutat in sedinta despre LITIGIILE CU GRECO-CATOLICII si despre relatiile canonice cu Patriarhia Ierusalimului si a Serbiei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Delegatie a Patriarhiei Romane in vizita la Patrhiarul Kirill al Rusiei. Intaistatatorul rus: ”SUNTEM CONSTIENTI DE PROVOCARILE DE AZI ALE CRESTINILOR DIN UNIUNEA EUROPEANA” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Patriarhul Daniel: mesaj de solidaritatea fata de Biserica Rusiei si Patriarhul Kirill - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: INTALNIRE A INTAISTATATORILOR ORTODOCSI LA FANAR (5-9 martie 2014). Scopul: pregatirea SINODULUI PAN-ORTODOX - Recomandari
  7. Pingback: INCEPE INTALNIREA PAN-ORTODOXA ORGANIZATA DE PATRIARHIA ECUMENICA. Care sunt temele de discutie? - Recomandari
  8. Pingback: “Sfantul si Marele Sinod Panortodox” – fixat pentru 2016. Alocutiunea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu si cateva intrebari - Recomandari
  9. Pingback: Patriarhul Kirill la sinaxa Intai-statatorilor Ortodocsi: “AR TREBUI SA SE PUNA ACCENTUL PE PASTRAREA PURITATII DOCTRINEI”, “TIRANIA MAJORITATII SA NU FIE POSIBILA” - Recomandari
  10. Pingback: Parintele Savatie despre posibila AGENDA UNIFORMIZANTA A SINODULUI PANORTODOX/ Mesajul Sinaxei Intaistatatorilor Ortodocsi de la Fanar - Recomandari
  11. Pingback: PATRIARHUL DANIEL l-a primit in vizita pe IPS ILARION ALFEYEV, seful Departamentului de Externe al Patriarhiei Ruse - Recomandari
  12. Pingback: O vizita istorica si surprinzatoare. PATRIARHUL CHIRIL IN ROMANIA LA SFÂRȘITUL LUI OCTOMBRIE. Cum este prezentat patriarhul rus in presa de servicii
  13. Pingback: PATRIARHUL RUSIEI LA BUCUREȘTI. Vizită istorică a PF Kirill, cu semnificații diplomatice și duhovnicești, sub semnul CINSTIRII SFINȚILOR și MĂRTURISITORILOR CREDINȚEI SUB COMUNISM: "Valorile Ortodoxiei sunt COMUNE pentru români și ruși.
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare