ATAC CIBERNETIC asupra Iranului, de o complexitate “fără precedent”

6-06-2012 4 minute Sublinieri

Atacurile, incepute, se pare, inca din 2010, vizeaza o serie de tari din Orientul Mijlociu. Cele mai multe, 189, fiind indreptate asupra Iranului, dupa cum se vede si din graficul de mai jos

Flame, atac informatic fara precedent asupra Iranului

Descoperirea unui program informatic de spionaj care pare să colecteze informaţii sensibile din Iran indică posibilitatea ca războiul cibernetic să fi avansat la un nou nivel, avertizează experţi în securitatea informatică, citaţi de Financial Times.

Kaspersky Lab, producătorul rus al software-ului antivirus omonim, a anunţat că a descoperit un program malware cu numele de cod “Flame”, mai “complex” şi mai “sofisticat” decât orice armă cibernetică identificată până acum.

La sfârşitul lunii aprilie, computerele de la ministerul Petrolului, din Iran, au fost atacate de hackeri, iar experţi de la compania americană de securittae IT Symantec au declarat luni că elemente din virusul Flame au fost folosite în operaţiune. Incidentul a fost ascuns de guvern la data respectivă, nefiind clar dacă s-au pierdut date în timpul procesului.

La începutul acestui an, ministrul iranian al apărării a anunţat că sectorul energetic al ţării a fost ţinta mai multor atacuri informatice în ultimii doi ani. Se estimează că virusul Flame este funcţional din anul 2010.

În anul 2010, virusul Stuxnet a stârnit panică după ce reprezentanţii unei centrale nucleare din Iran au crezut că a provocat defecţiuni fizicce la instalaţiile de operare a unităţii, acesta fiind primul virus informatic care a provocat daune materiale. Deşi Flame nu este la fel de eficace, experţii susţin că are o capacitate ridicată de spionaj, care include, spre exemplu, pornirea microfoanelor din calculatoare pentru a înregistra o conversaţie.

Orla Cox, manager de operaţiuni de securitate la Symantec, susţine că este foarte probabil că sursa codului să fi fost scrisă de un stat, dat fiind natura complexă şi volumul uriaş de muncă, precum şi structura ordonată a programării. Mai mult, volumul uriaş de informaţii pe care îl colectează virusul nu poate fi analizat decât de echipe şi resurse complexe.

Există voci în industrie care cred că viruşii informatici Stuxnet şi Duqu au fost creaţi de guvernele SUA şi Israelului, deşi cele două state nu au confirmat implicarea.

Kaspersky Lab a anuntat descoperirea unui program periculos extrem de sofisticat, care este folosit ca arma cibernetica impotriva mai multor tari. Programul periculos exista din 2010, insa fiind deosebit de complex, a fost descoperit abia acum. El a atacat mai multe tari, cele mai multe tinte vizate fiind in Iran. “Viermele” cibernetic Flame sustrage date cheie si este unul dintre cele mai puternice instrumente de atac informatic depistate pana acum, spun cei de la Kaspersky.

Complexitatea si functionalitatile noului malware le depasesc cu mult pe cele ale amenintarilor informatice cunoscute pana in prezent, spun reprezentantii companiei ruse

Programul a fost descoperit de expertii Kaspersky Lab in timpul unei investigatii initiate la cererea Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (ITU), un organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva.

Programul periculos, identificat de produsele Kaspersky Lab cu numele Worm.Win32.Flame, a fost creat pentru spionaj cibernetic si are capacitatea de a fura date confidentiale, de a face capturi de ecran, a strange informatii despre sistemele atacate, fisierele stocate, datele de contact si poate inregistra chiar conversatii audio, daca acel computer are atasat un microfon (inclusiv de la camera web).

Cercetarea independenta a fost initiata de ITU si Kaspersky Lab in urma unei serii de incidente provocate de un alt malware foarte periculos si necunoscut pana in prezent, numit Wiper. Acesta a sters informatii de pe mai multe computere localizate in zona de vest a Asiei. Analiza Wiper este inca in desfasurare, dar, in timpul procesului, expertii Kaspersky Lab, in colaborare cu ITU, l-au identificat pe Flame.

Cercetarile preliminare indica faptul ca acest malware exista “in the wild” (fara sa fi fost detectat pana acum) de mai bine de doi ani, adica din luna martie 2010. Din cauza nivelului extrem de complex, dar si a naturii directionate a atacurilor (nu ataca decat anumite tinte), niciun software antivirus nu a reusit sa-l identifice.

Flame a atacat cateva sute de tinte, cele mai multe fiind in Iran (189), Israel si Palestina (98), Sudan (32), Siria (30) si Liban (18).

Cei de la Kaspersky spun pe blogul oficial al companiei ca acest vierme informatic este cu totul deosebit fiindca nu e gandit sa fure bani din conturi si este cu totul diferit fata de atacurile asa-numitilor “hacktivisti” Mai ramane o singura varianta, cea cum ca ar fi initiat de o natiune care a sponsorizat dezvoltarea Flame si raspandirea lui. In sprijinul acestui argument sta atat faptul ca atacul este desosebit de complex dar si extrem de bine tintit (cele mai multe tinte vizate sunt din Orienmtul Mijlociu).

Cu toate ca functionalitatile lui Flame difera de cele ale deja celebrelor arme cibernetice Duqu si Stuxnet, geografia atacurilor, exploatarea anumitor vulnerabilitati software si faptul ca doar anumite computere sunt vizate de atacuri il plaseaza in aceeasi categorie a super-armelor cibernetice.

“De cativa ani buni, riscul izbucnirii unui razboi cibernetic este subiectul cel mai fierbinte al securitatii informatice”, spune Evegheni Kaspersky, CEO si co-fondator Kaspersky Lab. “Stuxnet si Duqu faceau parte dintr-un singur lant de atac, care a ridicat mari semne de intrebare in intreaga lume. Flame reprezinta o noua etapa in acest razboi si este deosebit de important sa intelegem ca astfel de arme cibernetice pot fi utilizate cu usurinta impotriva oricarui stat. Insa, aceasta situatie este diferita de cea a unui razboi traditional, deoarece statele cele mai dezvoltate sunt, de fapt, cele mai vulnerabile in cazul unui conflict informatic”, completeaza Kaspersky.     .

Scopul principal al lui Flame este spionajul cibernetic, prin furtul de informatii de pe computerele infectate. Astfel de informatii sunt trimise unor servere de comanda si control localizate in diferite colturi ale lumii. Natura diversificata a datelor sustrase, adica documente, capturi de ecran, inregistrari audio si interceptarea traficului de retea, fac din Flame unul dintre cele mai avansate si complexe instrumente de atac descoperite vreodata. Modalitatea exacta de atac este inca in proces de identificare, dar este evident faptul ca Flame are capacitatea de a se propaga intr-o retea locala folosind mai multe metode, inclusiv aceeasi vulnerabilitate de imprimanta si infectare a unui stick USB exploatata si de Stuxnet.

“Cercetarile preliminare, initiate in urma unei cereri urgente din partea ITU, confirma natura directionata de atac a acestui program periculos”, afirma Alexander Gostev, Chief Security Expert la Kaspersky Lab. “Aspectul alarmant al acestei probleme este ca intreaga campanie de atac a Flame este in plina desfasurare, infractorii cibernetici colectand in momentul de fata informatii de pe computerele infectate, in timp ce cauta sa tinteasca noi sisteme pentru a-si atinge scopul”, adauga Gostev.

Ministrul israelian al Afacerilor strategice, Moshe Yaalon, a justificat marti recursul la virusuri informatice puternice, precum “arma cibernetica” Flame, recent descoperita, prin nevoia de a contracara amenintarea nucleara iraniana, scrie AFP.

Este justificat, pentru oricine considera amenintarea iraniana drept o amenintare semnificativa, adoptarea unor diverse masuri, inclusiv acestea, pentru a o stopa“, a afirmat Yaalon, la postul de radio al Armatei, alimentand speculatiile legate de o posibila implicare a Israelului in astfel de programe informatice.

Israelul este un lider al noilor tehnologii si aceste instrumente ne ofera o gama larga de de posibilitati“, a precizat Yaalon, care este si vicepremier.

Producatorul rus de antivirusuri Kaspersky Lab a anuntat luni ca a identificat un virus informatic cu un potential distrugator neegalat pana in prezent, botezat Flame, si utilizat ca “arma cibernetica” impotriva mai multor tari.

Complexitatea si functionalitatea programului recent descoperit depasesc toate celelalte arme cibernetice cunoscute in prezent“, a subliniat compania rusa, intr-un comunicat.
Potrivit Kaspersky, Flame este “de douazeci de ori mai important decat Stuxnet“, un virus detectat in 2010 si folosit impotriva programului nuclear iranian.

Flame este capabil sa “fure informatii importante, nu doar continute in calculatoare, informatii despre sistemele vizate, documente arhivate, contactele utilizatorilor si chiar inregistrari audio ale conversatiilor“, a precizat societatea rusa.

Potrivit presei occidentale, Flame ar fi fost folosit pentru atacarea ministerului Petrolului din Iran si a principalului terminal petrolier al acestei tari.

Dupa virusii Stuxnet si Duqu, un alt soft asemanator, Flame, marcheaza “o noua etapa” in razboiul cibernetic “si este important sa intelegem ca astfel de arme cibernetice pot fi utilizate impotriva oricarei tari”, a declarat Evgheni Kaspersky, director general al societatii rusesti.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “ATAC CIBERNETIC asupra Iranului, de o complexitate “fără precedent”

  1. Un articol f bun care explica si scopul virusului Flame creat de Israel,se pare,pentru a spiona tari intregi,precum si populatia palestiniana din propria-i tara.

    http://www.rt.com/news/us-total-war-policy-salbuchi-943/

    Razboiul total al SUA

    Presedintele Obama a promis schimbarea, dar se vede prea putin din ea în politicile sale de razboi, care sunt mai dure decât cele ale lui George W. Bush.Bombardamentele atentate cu drone ale USA vizeaza de multe ori nu doar “teroristii”, ci toti “barbatii ajunsi la virsta stagiului militar într-o zona tinta ca combatanti. ”

    Asa cum un amplu raport recent în New York Times explica, pentru toate scopurile practice Obama aplica cel mai bine ceea ce poate fi descris ca o doctrina Razboi Total, aducand guvern, militari si mass-media de propaganda PsyWar ( razboi psihic ) sub o singura strategie.

    Conceptul de “razboi total” – razboiul care implica nu doar militarii, ci toti civilii, indiferent de varsta sau sex, împreuna cu întreaga infrastructura dintr-o tara – a devenit o realitate îngrozitoare în timpul secolului 20, condusa in cea mai mare parte prin orientarea descoperirilor stiintifice si a progresul tehnologic catre utilizarea nelimitata în razboi .Razboiul Total este astazi foarte prezent in lume si este condus de Statele Unite si aliatii sai.

    Acest lucru este instigat pe toate fronturile de SUA, mass-media europeana si mondiala mainstream.In cazul doctrinei lui Obama ,Razboiul Total, mass-media merge împreuna cu politica oficiala a Statelor Unite, si descrie uciderea unor oameni nevinovati, care tocmai s-au întâmplat sa fie în locul nepotrivit la momentul nepotrivit ca ” militanti combatanti “când bombele dronelor construite de democratia americana cad si-i omoara.

    Razboiul Total necesita razboi psihologic intens si constant pentru a convinge opinia publica – atât acasa, cât si în strainatate – ca “baietii nostri” lupta “pentru a raspândi pace si democratie”, face întotdeauna ” lucrul drept si potrivit” prin uciderea “oamenilor potriviti “care ameninta America, Europa, Israel si restul tarilor din Vest, cu alte cuvinte, doar prin uciderea ” combatantilor militanti teroristi “.

    Acesta este modul in care Orwellian Newspeak a descris razboaiele conduse de SUA din 1945 – indiferent daca purtate numai de SUA, sau împreuna cu aliatii, cum ar fi Marea Britanie, tarile UE si Israel, sau de marionetele lor .Lista este foarte lunga: Coreea, Vietnam, Panama, Republica Dominicana, Palestina, Egipt, Irak, Afganistan, Libia, Iran, Africa, America de Sud, Cambodgia, Laos, Cuba, El Salvador, Insulele Falkland, Nicaragua, Grenada, Serbia … Numarul de morti se ridica la zeci de milioane si tot creste si creste.

    Cine e urmatorul? Siria, Iran? Sudan? Coreea de Nord? Venezuela ? Dupa 9/11 lucrurile au mers din rau în mai rau.

    Lumea de astazi se confrunta cu o super-putere hegemonica incontrolabila, care adaposteste un grup mic, compact si extrem de puternic de mari puteri globale incorporat adanc in interiorul structurilor de putere publice si private ale SUA / Marea Britanie / UE, care controleaza imbatabile nave maritime de razboi si forte aeriene, armate tereste super-tehnologizate , avioane fara pilot(drone),sateliti militari, napalm, bombe cu dispersie si buncar-Buster, supraveghere electronica, si armament secret, la fel ca instalatiile HAARP inexplicabile.

    Adaugati la acest lucru, zeci de mii de rachete balistice si de bombe nucleare indreptate catre tarile vizate, de catre micul clubul de puteri nucleare din vest – SUA, Marea Britanie, Franta si Israel – si lucrurile incep sa devina într-adevar sumbre.

    Toate acestea sint sustinute de fonduri nelimitate – atât oficiale cât si clandestin – în SUA si aliatii lor.Si cind banii se imputineaza,ei bine … exista întotdeauna “mijloace si alte surse” … Ca atunci când agentii de lume interlopa spala si recicleaza mii de miliarde de dolari in droguri, arme si crima organizata pentru finantarea operatiunilor ilegale si sub acoperire , ca atunci când functionari guvernamentali SUA orchestreaza operatiuni de tip Iran-Contra …

    Se adauga toate acestea la politica “Razboiul Total al Americii”.Nu un razboi total fata de o tara anume, ci împotriva tuturor tarilor pe care SUA, Marea Britanie, Franta si Israel, le suspecteaza ca sprijina “teroristi”, sau care au guverne suverane nationale care nu le plac , sau – mai pragmatic – tari binecuvântate cu rezerve imense de petrol, gaze naturale, minerit, apa si alimente pe care Exxons, BritishPetroleum, Monsantos, Chevrons si Barrick Golds doresc sa-si puna mâinile lor murdare, numai pentru a recicla mii de miliarde de dolari profit prin JPMorganChase , Goldman Sachs, Citicorp, HSBC, Deutsche Bank …

    Masina de RazboiTotal al Americii costa mii de miliarde de dolari pe contribuabilii din SUA, Marea Britanie si UE, la care se adauga mii de miliarde suplimentare create din nimic de catre Rezerva Federala Americana si presele de tiparit bani din bancile centrale europene , care erodeaza si mai mult dolarul si euro, ca, în final, toata lumea sa sfârseasca prin a plati factura pentru Razboiul Total al Americii prin devalorizare monedelor.

    Razboiul Total al Americii împotriva “terorismului” se poarta peste tot, împotriva tuturor, si nu este nici un semn ca s-ar sfirsi.

    Acesti zeci de milioane de americani naivi si europeni care au crezut ca Obama ar putea schimba lucrurile,indreptindu-le spre o ” lume blânda,pasnica”, ar trebui sa se gindeasca din nou: atunci când vine vorba de politica externa a SUA, nu a existat si nu va exista niciodata nici o diferenta reala între Republicani si Democrati.

    Deci, daca se întâmpla doar sa mergi pe jos pe strazile dintr-un oras din Pakistan sau Afganistan, si ai ghinionul sa fii ucis de o bomba teleghidata, numai sunteti un “accident civil” , nici macar “daune colaterale”, pentru ca – Doctrina Obama Total War tocmai te-a transformat într-un “militant combatant terorist”.

    Desigur, atunci când atacul dronelor ucide 30, 40 sau 100 de civili ,calificati de americani ca “teroristi militanti”, ei stiu foarte bine ca nu au primit nici un indiciu pe cine omoara ei de fapt : ar putea fi un baiat care livreaza pizza, sau un laptar, sau un elev de liceu, sau un vânzator de ziar sau … ce naiba! Pur si simplu îl marcheaza pe el / ea drept “militant combatant terorist” si inchid cazul. Mass-media occidentala obedienta si supusa, oricum va raporta ca mai multi “militanti teroristi “au fost ucisi în Razboiul Total al Americii împotriva terorismului (sau al Marii Britanii, sau UE, sau al lui Israel, …).

    Si sa nu îndraznesti sa spui ca Doctrina Obama nu mai poarta inca urme de justitie in ea: pentru ca daca se dovedeste mai târziu “post-mortem” ca nu erai un militant terorist, ci doar un tip care mergea pe jos si-si plimba câinele sau, apoi America te-ar putea re-eticheta ca “un accident civil”, sau chiar “daune colaterale” Doamne, ma simt mai bine deja!.!

    Când SUA a declansat Razboiul Total mondial impotriva “terorismului”, aceste tactici inumane, ipocrite, penale, de moarte si minciuna au devenit o parte integranta a stilului de “democratie” occidentala ,declansata în lumea noastra tulbure.

    Astazi, miliarde de oameni se întreaba unde vor duce toate acestea, când se va opri?

    Întrebarea cheie este: cum putem opri un grup de tari extrem de puternice, care si-au pierdut mintile,devenind incontrolabile ?l Daca suntem vreodata pe cale a obtine macar o pace partiala, trebuie sa punem mai întâi capat la acest Razboi Total de astazi .

    Adrian Salbuchi pentru RT

    Adrian Salbuchi este un analist politic, autor, vorbitor si comentator de radio / TV în Argentina.

    http://www.asalbuchi.com.ar

    Disclaimer: Punctele de vedere si opiniile exprimate în articol sunt numai cele ale autorului si nu reprezinta neaparat cele ale RT.

  2. despre virusul Stuxnet,si cine este in spatele lui:

    http://www.heraldsun.com.au/technology/obama-behind-stuxnet-virus/story-fn7celvh-1226381215398

    sau aici si despre Flame:

    http://www.rt.com/news/flame-iran-virus-kaspersky-442/

    la final US:no comment

    Parca parintele Paisie spunea ca guvernele occidentale,SUA et Co vor devaliza conturile bancare ale oamenilor si vor da vina pe hackeri ( poate de aceea si miscarea Annonymus,printre altele ) pentru a grabi implantarea cipului…aceasta pare o joaca de copii pe linga ce fac acestia acum.

  3. @sherlock:

    Multumim, o sa folosim si noi traducerea.

  4. Pingback: Adrian Salbuchi: RAZBOIUL TOTAL AL SUA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Intr-una din ultimele emisiuni ale lui Assange de la RT, un invitat a mentionat ca exista o firma in Franta care produce un “black box” intitulat “nation-wide communication monitoring system”. Ceva de genul asta a fost chiar titulatura pentru factura pe care Ghadafi a platit-o francezilor pentru acest sistem. Deci daca deja exista in domeniul comercial sisteme de spionaj de o asemenea amploare, ganditi-va ce pot face guvernele care au la indemana miliarde.

    Eu cred ca toata propaganda asta este de fapt reclama pentru firmele de securitate. Astia pompeaza cat pot pe aceste subiecte pentru a face vanzari si pentru a-si creste piata. In realitate, sa ne gandim: cat de prosti ar fi iranienii sa aiba sistemele militare conectate la Internet? Orice firma are acces in ziua de azi la un VPN si tehnologia cloud elimina complet necesitatea dispozitivelor de stocare/transfer al datelor care ar presupune unele riscuri.

    In plus, eu am mari indoieli cu privire la penetrarea IT-ului in tehnologia folosita de iranieni. Sa nu uitam ca sunt totusi o tara saraca, cu un sistem social izolat de lumea de-afara, cu o societate inchisa etc.

  6. Cred mai degraba ca si Iranul foloseste Internetul si tehnologia existenta in lume, ca mai toate tarile, chiar cele mai amarate ca Romania. Frustratrea de a fi tara saraca poate duce la folosirea tehnologiei mai intens decat intr-o tara bogata chiar.

    Doar ca nu cred ca avea nevoie Israelul de un virus sau worm ca sa spioneze Iranul, cand deja sistemul de operare spioneaza orice miscare de mouse sau tastatura. La momentul asta, deja sunt mult mai aproape de hardware (adica de partea fizica a calculatorului) toate elementele de spionaj, nu le trebuie ceva sofisticat la nivel de software de genul virus sau worm. De exemplu poti sa pornesti calculatorul de la servici de oriunde daca are o anumita bucata de hardware care sa permita boot prin WLAN.

    Virusii par a fi creati (direct sau indirect) pana la urma tot de firmele antivirus ca sa le justifice existenta. Este praf in ochii Iranului sa le provoace spaima si panica, in caz ca nu stiau ca sunt supravegheati.

  7. @admin:

    Kaspersky si rusii au exagerat un pic efectul asta de Flama. Din cate am priceput eu, la o privire mai incruntata asupra ultimelelor stiri din domeniu, treaba sta cam asa: iesea la iveala stirea referitoare la “Jocurile Olimpice” ale lu Bush si Obama. De fapt, asta era stirea.
    Adica se cam aflase cum sta treaba – prin urmare putea sa transpire totul in media. Americanii au pregatit campania de PR pentru lansarea stirii – cum ca ei au pornit la cyberwar cu mult inaintea altora (mai acum ceva ani tot ei erau cei care tzipau din toti bojocii, in strateghia de siguranta nationala, cum ca cine ii ataca prin spatiul cibernetic va fi pasibil de a primi pedeapsa printr-o racheta cat se poate de reala, daca “li se pune pata”isi rezerva americanul dreptul sa le dea si cate un raspuns militar cat se poate de real, la o adica).
    Asadar, ei erau in spatele Stuxnet, ei si Israelul, iacata.
    Probabil, in ascuns, cei care receptionasera loviturile incepeau sa dea si ei, la randul lor – de unde si replica data in cadrul noii (prin 2010, parca) strategii de aparare. Efectul bumerang (vezi si avertismentul de mai jos, articolul din ComputerWorld).

    Revenind, rusii profitara si ei de perioada asta de dezvaluire ca sa puna la cale propria lovitura de PR, cu ajutorul lui Kaspy si a lu’ Flame, un virus “tzapan” dar cu codul vechi de un cincinal, ca si Stuxnetul, deci in nici un caz “de-o complexitate fara precedent“, asa cum se vaieta Eugen aista de la Kaspersky.

    Pentru conformitate, cateva surse:

    – Stuxnet, secretul lui Polishinel:
    http://www.scmagazine.com/us-israel-revealed-as-stuxnet-authors/article/243698/
    – Jocurili Olimpici:
    http://www.nytimes.com/2012/06/01/world/middleeast/obama-ordered-wave-of-cyberattacks-against-iran.html
    http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/subjects/c/computer_malware/stuxnet/index.html
    – (d)Efectul bumerang:
    http://www.computerworld.com/s/article/9227696/Government_role_in_Stuxnet_could_increase_attacks_against_U.S._firms

    @Gigel Chiazna:

    Iranul, tara saraca, izolata, inchisa? Peut-etre (unii, care au fost pe acolo, nu sunt chiar atat de critici) dar asta nu ii face prosti pe persi. Eu as zice ca niste unii din astia care se pricepura la tehnologia atomica de ii pusera pe jar pe vestici, au oareshce competente si in ceea ce priveste tehnologii ceva mai putin complicate si mult mai putin costisitoare, cum sunt cele IT. Si competente si “preteni” interesati si interesanti, gen Rusia si China. Care, culmea, se intampla sa fie la cutite cu americanu. Mai ales in ceea ce priveste cibernauticul IT.

    @svm:

    Exagerati in ceea ce priveste companiile din domeniul securitatii ITernautice. Existenta lor este justificata, de o buna bucata de vreme, de chiar siguranta nationala a statelor. 😉
    Altfel, o solutie de penetrare bazata pe hardware nu exclude si necesitatea uneia software. Care are si avantajul ca este un vector de atac mult mai usor de propagat.

  8. Cum sa mai costientizam pe ce lume traim daca ne atacati permanent (si furibund) cu tot felul de “socuri”? Se face acum comert si cu virusi (cibernetici) inventati, nu numai cu boli. Nici nu-mi trecuse bine frica de capuse si iata, alta isterie inflameaza lumea.
    Pentru ca nu ma pricep la Stuxnet, drone, etc. si nici timp n-am sa caut pe goagal, m-am gandit sa trag un pic cu ochiul prin “Arhiva lui Sherlock Holmes” (cea mai vanduta carte din toate timpurile dupa Biblie, conform The Times).
    Am citit acolo cum ca elitele, inaintemergatorii tiranului luminat, vor servi fiecarui popor un anume fel de ispita – doar nu degeaba se aduna ei cate 12 (SUA), cate 4(SUE). Stie diavolul care e punctul slab si acolo va ataca.
    Din ce am inteles, noua puilor de daci ne vor servi ante-cipul prin metoda capuselor, in felul urmator: planteaza cipul in capul capusei, o directioneaza pe aceasta impotriva teroristului (cred ca in traducere corecta ar fi crestinului marturisitor) vizat si asta e tot. Fiind totalmente rupt de sistem, neavand carte de sanatate, reteta elecronica, nimic-nimic, ramai total descoperit in fata capusei.
    Cei care se straduiesc cu internetul obiectelor, care ne cipeaza cateii si purceii, ciupercile si musetelul, lasau nevalorificate taman capusele?

    P.S.Cand eram copil si gainile boleau (nu se inventase atunci gripa aviara) mama isi dadea seama imediat ca au capuse si ne inarma cu cate un borcan de untura. Ungeam ganile, si capusele cadeau. Aratau ele ca naiba dupa ce scapau din mainile noastre, dar macar nu se trezeau cipuite fara sa-si dea seama…Asta era insa inainte de 9/11, 06/06…
    Acum, ca si untura este de la porcul cipat, nu cred ca mai este eficienta.

  9. Bravo Ioana! scuza-mi expresia, dar esti “tare”!!! Mi-a placut comentariul tau.

  10. Pingback: Razboi digital, propaganda si diversiune. CUM E IMPANZIT SISTEMATIC INTERNETUL DE AGENTI AI DEZINFORMARII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: MOLOHUL SECURISTIC AMERICAN si razboiul cibernetic secret: INFILTRARE, SABOTAJ SI DEVASTARE. Va fi “atacul cibernetic” pretextul urmatoarei CONFAGRATII MONDIALE? - Recomandari
  12. Pingback: MOLOHUL SECURISTIC AMERICAN si razboiul cibernetic secret: INFILTRARE, SABOTAJ SI DEVASTARE. Va fi “atacul cibernetic” pretextul urmatoarei CONFLAGRATII MONDIALE? - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare