Bulgaria nu este (nici) presul Rusiei. NEGOCIERILE PENTRU SOUTH STREAM TARAGANEAZA

5-06-2012 1 minut Sublinieri


Neînţelegerile dintre guvernul bulgar şi Gazprom privind proiectul South Stream ar putea introduce România pe straseul gazoductului în locul Bulgariei, deşi o astfel de decizie ar creşte costurile proiectului, potrivit ziarului Kommersant, preluat de Focus News.

Bulgaria şi Gazprom nu se înţeleg pe tema tarifelor de tranzit al gazelor propuse de grupul rus.

Totodată, partea bulgară se arată îngrijorată privind profitabilitatea proiectului, deşi Gazprom a promis Sofiei un preţ cu 11% mai redus al gazului transportat prin South Stream, potrivit sursei citate.

Astfel, dacă cele două părţi nu se vor înţelege, Bulgaria ar putea fi înlocuită de România pe traseul gazoductului, deşi o astfel de decizie ar creşte preţul proiectului, notează Kommersant.

Ministrul bulgar al economiei, Delian Dobrev, a declarat luni că Sofia ar putea amâna semnarea acordului pentru începerea lucrărilor de construcţie a South Stream până la 15 noiembrie, termenul limită impus Gazprom de către preşedintele rus Vladimir Putin. Lucrările ar trebui să înceapă în luna decembrie.

Dobrev a afirmat că negocierile continuă, însă Bulgaria nu este pregătită să semneze acordul din moment ce Rusia a stabilit noi condiţii în privinţa finanţării South Stream înainte de a accepta oficial reducerea preţului la gaze.

Proiectul South Stream vizează asigurarea exporturilor de gaze ruseşti către Europa ocolind Ucraina. Gazoductul ar trebui să transporte anual 63 miliarde metri cubi de gaze, începând din 2015.

South Stream este dezvoltat de Gazprom, în consorţiu cu Eni (Italia), EDF (Franţa) şi Wintershall (Germania). Proiectul patronat de Gazprom este considerat principalul concurent al Nabucco pe coridorul sudic de alimentare cu gaze a UE.

Nota noastra:

Dupa ce Bulgaria a aratat ca nu e presul SUA, refuzand sa autorizeze demararea exploatarii gazelor de sist prin impunerea unui moratoriu, lucru ce ar fi determinat, dupa unele surse, rechemarea ambasadorului american “la vatra” pentru lipsa de combativitate in favoarea Chevron, iata ca acum demonstreaza ca nu e nici presul Rusiei.

Este vorba despre negocierile legate de South Stream, unde Bulgaria isi vrea asigurate reprezentarea intereselor proprii.

Legat de eventualitatea excluderii Bulgariei din proiect in favoarea Romaniei, este doar o aiureala, o modalitate prin care rusii incearca sa forteze mana bulgarilor, desi e clar (sau ar trebui sa fie) ca mutarea e cvasi-imposibila.

Asadar, Bulgaria arata ca se poate… Se poate sa iti negocieri interesele nationale, se poate sa refuzi sa fii sluga americanilor si, in acelasi timp, sa nu fii nici presul rusilor.

Vezi si: http://www.novinite.com/view_news.php?id=139953


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Bulgaria nu este (nici) presul Rusiei. NEGOCIERILE PENTRU SOUTH STREAM TARAGANEAZA

  1. Poate invata si ai nostri ceva de la bulgari!

  2. Ce ar invata asa-zisul politician roman din asta? In primul rand i-ar “invata minte”pe bulgari sa nu mai fie asa “scortosi”. “De ce nu acceptati bai,bulgarilor, sa fiti pe post de pres, nici la USA,nici la …matusa Liuba?Ce,spaga lor nu merge? Vai, cata lipsa de tact!” Si ar purcede la negocierea celui mai avantajos contract posibil(pentru partea adversa, bineinteles,si pentru buzunarul propriu).Restul nu conteaza….

  3. Jos palaria! Au invatat sa stea in doua picioare si cu capul sus!

  4. Eu zic ca se vor alege si cu South Stream si cu pretul scazut la gaze!
    Iar noi… ci nimic.
    Joaca tare si joaca pentru ei! Bravo!

  5. Pingback: RAZBOIUL INTRE RUSIA SI SUA, FAZA PE GAZE: Acordul TANAP si inca un motiv pentru care TURCIA STA IN CALEA RUSIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Acord de etapa intre Gazprom si Bulgaria pentru SOUTH STREAM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Romania inconjurata de flacari nematerialnice… deocamdata. CONSTIENTIZAM PE CE LUME TRAIM? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Imperiile energetice si periferiile. Gigantul rusesc ROSNEFT, partener cu EXXONMOBIL si finantat de Wall-Street/ Bulgaria, nou acord cu GAZPROM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare