ROSIA MONTANA: USL continua pe aceeasi linie cu Traian Basescu. Ministrul Economiei: “proiectul va demara in acest an” si se poate ajunge si la EXPROPRIERI!

1-06-2012 3 minute Sublinieri

Rosia Montana harta

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, a declarat astăzi la Roşia Montană, că este convins că proiectul minier va demara în acest an, scrie Agerpres.

Eu sunt convins că proiectul va demara în acest an“, a spus Chiţoiu.

Ministrul Economiei a dat acelaşi termen şi la o întâlnire electorală desfăşurată în centrul localităţii Roşia Montană, precizând că o decizie politică privind mineritul la Roşia Montană şi Cupru Min Abrud va fi luată până la sfârşitul lui 2012.

Noi ne-am propus ca până la sfârşitul acestui an să luăm o decizie politică atât în ceea ce priveşte începerea mineritului la Roşia Montană cât şi la Cupru Min Abrud“, a menţionat ministrul Economiei.

Acesta a adăugat că prezenţa sa la Roşia Montană “este o garanţie că mineritul în acestă zonă se va dezvolta“.

Daniel Chiţoiu a subliniat că programul de guvernare al USL prevede dezvoltarea mineritului din punct de vedere economic ca un motor de creştere economică a României.

Avem în vedere să aducem atât la Roşia Montană, dar şi la Cupru Min Abrud, investitori care să investească în dezvoltarea regională din Munţii Apuseni, să creeze locuri de muncă, locuri de muncă bine plătite“, a mai spus Chiţoiu.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, a declarat astăzi, la Roşia Montană, că este convins că proiectul minier va demara în acest an.Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu

Eu sunt convins că proiectul va demara în acest an“, a spus ministrul Chiţoiu.

Oficialul a dat acelaşi termen şi la o întâlnire electorală desfăşurată în centrul localităţii Roşia Montană, precizând că o decizie politică privind mineritul la Roşia Montană şi Cupru Min Abrud va fi luată până la sfârşitul lui 2012.

Noi ne-am propus ca până la sfârşitul acestui an să luăm o decizie politică atât în ceea ce priveşte începerea mineritului la Roşia Montană cât şi la Cupru Min Abrud“, a menţionat ministrul Economiei.

“Mineritul se va dezvolta”

Acesta a adăugat că prezenţa sa la Roşia Montană “este o garanţie că mineritul în acestă zonă se va dezvolta“.

Daniel Chiţoiu a subliniat că programul de guvernare al USL prevede dezvoltarea mineritului din punct de vedere economic ca un motor de creştere economică a României.

Avem în vedere să aducem atât la Roşia Montană, dar şi la Cupru Min Abrud, investitori care să investească în dezvoltarea regională din Munţii Apuseni, să creeze locuri de muncă, locuri de muncă bine plătite“, a mai spus Chiţoiu.

Unde s-a blocat proiectul

Roşia Montană Gold Corporation a obţinut licenţa de exploatare a minereurilor de aur şi argint din perimetrul Roşia Montană încă din anul 1999. În 2001, a fost instituit programul de cercetare “Alburnus Maior”, iar cercetările arheologice preventive au fost coordonate de Muzeul Naţional de Istorie al României.

Fostul ministru al Mediului, Attila Korodi, a suspendat, în 2008, procedura de evaluare a impactului proiectului asupra mediului, după ce instanța a anulat certificatul de urbanism obținut de RMGC.

În 2010, după patru ani în care nu s-a făcut nimic, fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, a hotărât reluarea procesului de avizare a proiectului minier.

Anul acesta, în aprilie, președintele României, Traian Băsescu, a cerut accelerarea procedurilor de avizare a proiectului aurifer de la Roșia Montană.

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, intrebat vineri la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, daca localnicii din Rosia Montana care se opun proiectului minier ar putea fi stramutati, a apreciat ca “se poate ajunge si acolo”, relateaza Agerpres.

“Se poate ajunge si acolo, dar nu pot sa va spun de acuma. (…). Trebuie sa mergem si noi sa discutam cu oamenii si cu cei care vor sa investeasca acolo. Poate cand (…) le prezentam garantii ca in zona respectiva se fac investitii de mediu, ca nu sunt probleme de pericol pentru generatia actuala si generatiile viitoare din punct de vedere al afectarii starii de sanatate, atunci poate persoanele respective vor dori sa fie stramutate. Deci nu pot sa va dau un raspuns acuma ca respectivele locuinte vor fi expropriate pentru utilitate publica. (…). Au fost dezbateri publice si nu au fost convinsi, dar nici exploatarea nu a inceput, deci nici proiectul nu era realizabil. (…). Poate cei care i-au invatat ca e posibil sa fie stramutati poate nu credeau in proiect”, a declarat ministrul Chitoiu.

“Nu stiu. O sa vedem la momentul respectiv daca este cazul. Poate nu este cazul”, a mai spus demnitarul, intrebat, din nou, daca acest proiect minier poate fi considerat de utilitate publica astfel incat sa se poata face exproprieri. (…)

Legaturi:

 


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, ROSIA MONTANA

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “ROSIA MONTANA: USL continua pe aceeasi linie cu Traian Basescu. Ministrul Economiei: “proiectul va demara in acest an” si se poate ajunge si la EXPROPRIERI!

  1. Actori din Québec luptand cu mijloacele lor contra exploatarii gazelor de sist.

    http://www.youtube.com/watch?v=XIdKWcKoa0Q

    Stiu ca aici nu e vorba de gazele de sist, dar vreau sa spun ca pretutindeni se iau niste decizii peste capetele cetatenilor, iar conspiratia contra celor mici si neputiinciosi e foarte evidenta.
    Trebuie luptat pe toate caile care mai sunt posibile.

  2. http://www.tvrinfo.ro/credeti-ca-este-bine-sa-inceapa-exploatarea-resurselor-aurifere-de-la-rosia-montana_16468.html

    Răspundeţi la Întrebarea zilei, completând sondajul alăturat: Credeţi că este bine să înceapă exploatarea resurselor aurifere de la Roşia Montană?

  3. Nu pot sa cred!
    La votul cerut de tvrinfo(linkul dat de Alin-7),60% ziceau ca,DA, e bine sa inceapa exploatarea fata de doar 18%-Nu!!!!!!(cand am votat eu)
    Lumea asta chiar doarme?!Chiar in halul asta au reusit sa o prosteasca?!

  4. De sleata asta de guvernanti de dupa rinvolutie, nu ne scapa decit cutremurul. Ca PCR-ul nu mai exista.

  5. Situatia dezastruoasa in care a ajuns Romania, se datoreaza in mare parte noua celor ce am votat, adica societatii civile si nu guvernantilor. Ne-a placut sa fim “drogati” cu faptul ca acuma traim mai “bine”. Da! Pe vremea socialismului am stat la cozi si am mincat salam cu soia; dar a fost perioada cind am platit datorii de 12 miliarde de dolari. Acuma nu manincam salam cu soia ci reziduri cu E-uri si murim de foame daca nu facem imprumuturi. Se pune intrebarea: cum vom traii cind va trebuii rambursata datoria? Ca tot aud pe la TV ca atunci am mincat salam cu soia! DA! dar a fost de calitate in comparatie cu coxo-chimicalele de azi.

  6. Chiar ca e bizar!
    E mai mare numarul celor care sunt de acord cu nebunia asta decat a celor care nu vor…
    Ori reclamele de pe toate posturile TV si-au atins TINTA, ori poporul asta s-a prostit de tot la cap, nu numai la suflet!

    Au inoculat pas cu pas mesajul subliminal referitor la ‘buna-starea’ venita din senin, de-a moaca… peste capetele lor seci, SI a celor care au participat la magaria asta de reclama SI a zevzecilor care au vazut-o si s-au umplut – la randu-le – de speranta (desarta);
    -altfel nu-mi explic cum poti sa fii de acord sa-ti dezbrace muntii si sa umple locul cu cianuri fiind multumit, chiar fericit;
    -s-a marsat tare pe ‘criza’locurilor de munca aratand – VEZI DOAMNE! – grija partidului si-a conducatorului ‘iubit’ (din umbra!) pentru bobor – sa le fie de colo pana mai incolo!

  7. @Magda:

    Sa nu trecem cu vederea ca ssondajul e de pe tvr info. Pe acel post nu se ppot uita decat cei care au inghitit propaganda prezidentiala…

  8. Si totusi! Este extrem de grav ce se intampla: ori natia asta nu mai are nicio sansa, a fost terminata, manelizata cu totul, ori manipularea intrece orice limite. Constat cu ingrijorare ca presa este doar o unealta manipulatoare a puterii,iar din misiunea de a informa cetateii nu a mai ramas nimic. Cred ca mai marii lumii vor sa inchida netul liber ca sa nu mai existe nicio sansa de informare, sa fie doar manipulare. E groaznic. Terenul e pregatit binepentru tiranul iluminat. Dumnezeu sa ne apere!
    Nu ma pot abtine: dar cat de redus trebuie sa fii sa nu vezi limitele politicii prezidentiale?

  9. Pingback: BASESCU A FOST SUSPENDAT, DAR NU SE PREDA. EUROPA SI AMERICA FAC ZID IN JURUL SAU. Agentii minciunii si… cine conduce cu adevarat Romania? FARA ILUZII SI ALTERNATIVE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Confesiunile unui asasin economic (adevărat) « Gigel Chiazna
  11. Pingback: ROSIA MONTANA: Victor Ponta coabiteaza perfect cu Traian Basescu "intru bolsevismul corporatist" si foarte prost cu... propria sotie? SCHEMA HOTIEI LUI GABRIEL RESOURCES si EXPLICATIA INTENSIFICARII PROPAGANDEI - Razboi întru Cuvânt - Recomand
  12. Pingback: ROSIA MONTANA, UN LOC LA MARGINEA PRAPASTIEI. Filmul documentar integral [VIDEO] - Recomandari
  13. Pingback: ROSIA MONTANA SE APROPIE DE FAZA FINALA: dezastrul programat al Transilvaniei. Filmul documentar PRETUL AURULUI [video] - Recomandari
  14. Pingback: E oficial: ROSIA MONTANA INCLUSA DE PONTA IN PLANUL DE INVESTITII SI LOCURI DE MUNCA!/ Si alta bomba: redeventele la GAZELE DE SIST si la cele din Marea Neagra vor fi MAI MICI! - Recomandari
  15. Pingback: ROSIA MONTANA: exploatarea va incepe in NOIEMBRIE 2016. Ponta se spala pe maini in mod penibil, “negocierea” participatiei statului s-a dus pe frimituri - Recomandari
  16. Pingback: (VIDEO): ADEVARURI NESPUSE DESPRE DEDESUBTURILE SI MIZELE AFACERII ROSIA MONTANA. Adevarata fata a oamenilor RMGC. Ministrul culturii si parlamentarii – mituiti de Gold? De ce premierul Ponta se comporta ca un agent al companiei Gabriel Resources? P
  17. Pingback: (VIDEO): ADEVARURI NESPUSE DESPRE DEDESUBTURILE SI MIZELE AFACERII ROSIA MONTANA. Adevarata fata a oamenilor RMGC. Ministrul culturii si parlamentarii – mituiti de Gold? De ce premierul Ponta se comporta ca un agent al companiei Gabriel Resources? P
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare