SFINTELE PASTI SI VINEREA MARE IN ARIZONA, la Manastirea Sf. Antonie cel Mare, cu Gheronda Efrem Filotheitul – (video, 2007)

23-05-2012 2 minute Sublinieri

Cuviosul Efrem (Filotheitul) din Arizona (n. 1927) este unul dintre cei mai renumiți părinți ortodocși contemporani, singurul ucenic de chilie al lui Gheron Iosif Isihastul (+ 1959) pe care-l mai avem în viață, lângă care s-a nevoit timp de 12 ani, ctitor a 17 mănăstiri ortodoxe în America de Nord.

Mai multe despre părintele Efrem, pe Wikipedia ortodoxa:

Arhimandritul Efrem Filotheitul sau Athonitul este un arhimandrit şi fost stareţ al Mănăstirii Filotheu de la Muntele Athos, părinte duhovnicesc al mai multor mănăstiri de la Muntele Athos şi din Grecia şi întemeietor al mai multor mănăstiri în Statele Unite ale Americii. În prezent vieţuieşte la Mănăstirea Sf. Antonie din Florence, Arizona.

Părintele Efrem a fost preot călugăr timp de aproape 60 de ani și stareț timp de mai mult de 50 de ani. A fost ucenic al părintelui Iosif Spilaiotis – cunoscut ca Iosif Isihastul – din Muntele Athos, și a trăit în ascultare față de acesta timp de 12 ani, până la moartea bătrânului Iosif în 1959.

Începuturile

Părintele Efrem s-a născut în anul 1927 în Volos, Grecia, primind la botez numele de Ioan. A crescut în sărăcie, ajutând pe tatăl său la lucru, dar și încercând să urmeze vieții pioase a mamei sale, devenită mai târziu monahie sub numele de Teofana. A dorit să devină călugăr încă de la vârsta de 14 ani, dar nu a primit binecuvântare de la duhovnicul său să plece la mănăstire decât la vârsta de 19 ani.

Viaţa monahală

Ajuns la Muntele Athos, a devenit ucenic al Părintelui Iosif Isihastul, care l-a tuns în monahism în 1948, dându-i numele de Efrem. Mai apoi, a fost hirotonit diacon, și apoi preot. Viaţa în obştea cuviosului Iosif era una foarte austeră şi de nevoinţă ascetică, iar cuviosul părinte Efrem a înaintat foarte mult în viaţa duhovnicească sub călăuzirea sfântului stareţ. După adormirea cuviosului Iosif în 1959, părintele Efrem a continuat să trăiască în nevoinţă vreme de mulţi ani, până când a fost numit stareţ al Sfintei Mănăstiri Filoteu în anul 1973. Aici el a reuşit să reînnoiască viaţa duhovnicească a mănăstirii în scurtă vreme. Datorită reputaţiei stareţului, obştea mănăstirii a crescut foarte rapid. Sinaxa stareţilor din Sfântul Munte i-a cerut stareţului Efrem să se implice în reînnoirea vieţii duhovniceşti şi în extinderea mai multor mănăstiri de la Sântul Munte, unde numărul monahilor scădea vertiginos, anume Xiropotamu, Konstamonitu şi Caracalu. I s-a cerut să repopuleze şi mănăstirea Marea Lavră, dar a refuzat. Toate aceste mănăstiri se află încă sub călăuzirea lui duhovnicească. Pe lângă aceste mănăstiri de la Sfântul Munte, şi alte mănastiri din Grecia se mai află sub călăuzirea duhovnicească a stareţului Efrem, între care amintim mănăstirea Sf. Înaintemergătorului Ioan din Serres, mănăstirea Maicii Domnului Călăuzitoarea din Portaria (Volos) şi cea a Sf. Arhanghel Mihail – oficial un metoc din insula Thasos al mănăstirii Filoteu.

Cuviosul Efrem Filotheitul este cunoscut ca un părinte spiritual înduhovnicit şi un adevărat stareţ athonit. El are mii de fii duhovniceşti în întreaga lume: monahi, clerici şi laici. Este considerat a fi cel dintâi care a întemeiat o mănăstire după adevăratul tipic athonit pe pământ american. Începând cu anul 2005, stareţul Efrem a întemeiat în Statele Unite şi Canada şaptesprezece mănăstiri (atât de maici cât şi de călugări), toate în jurisdicţia Arhiepiscopiei Grec-Ortodoxe din America şi Canada.

Scrieri

  • (en) Counsels from the Holy Mountain: Selected from the Letters and Homilies of Elder Ephraim by Elder Ephraim. Florence, Arizona: St. Anthony’s Greek Orthodox Monastery, 1999. (ISBN 0966700031), tradus în română sub titlul: Părintele Efrem Athonitul, Sfaturi din Sfântul Munte, disponibil online.

Sursa: OrthodoxWiki: Ephraim of Philotheou

Efrem Filoteitul

Legaturi:


Categorii

Documentare/ Reportaje, Pagini Ortodoxe, Parintele Efrem Filotheitul, Saptamana Patimilor, Sarbatori, comemorari, sfinti, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “SFINTELE PASTI SI VINEREA MARE IN ARIZONA, la Manastirea Sf. Antonie cel Mare, cu Gheronda Efrem Filotheitul – (video, 2007)

  1. Pingback: Sfaturi athonite de la PARINTELE EFREM FILOTHEITUL: “Ai reusit sa rusinezi diavolul, care mult se bucura cand cineva isi ascunde gandurile…” -
  2. Mi-as dori ca intr-un proxim viitor sa aflam pe site ul d-voastra informatii mai ample, detaliate,bogate despre activitatea Parintelui EFREM FILOTHEITUL in America, mai multe date despre manastirea Sf. Antonie,despre manastirile de maici intemeiate de Parintele acolo…Multumim si astepam increzatoare…

  3. Pingback: ORTODOXIA, calea împărătească a Evangheliei (cuvânt al Starețului Efrem Filotheitul la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi) | † DOAR ORTODOX †
  4. Pingback: Fiica disparuta a lui Al Bano, Ylenia, SORA SAU MAICA ORTODOXA LA MANASTIREA DIN ARIZONA A PARINTELUI EFREM FILOTHEITUL, refuza sa se intoarca acasa - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Parintele Efrem Filotheitul despre VIATA DUPA MOARTE si PREGATIREA PENTRU MOARTE -
  6. Hristos a inviat,as vrea sa va rog daca se poate
    sa imi da-ti o adresa sau un nr de telefon sau de e-mail a par.
    efrem de la man.SF.Antonie cel mare din arizona,sunt gabriela din arad

  7. @ berger si ana:

    aici este situl lor si gaseste toate informatiile de care ai nevoie si chiar si fotografii 🙂
    http://www.stanthonysmonastery.org/

    Pr. Efrem are de asemenea si videouri pe youtube traduse in engleza. Este pe undeva si o harta cu toate manastirele care le-a infiintat, tot pe situl lor:
    http://www.stanthonysmonastery.org/map.php

    Plus poti sa ii contactezi si aici direct prin formularul asta:
    http://www.stanthonysmonastery.org/contact.php

  8. Pingback: STARETUL EFREM DIN ARIZONA – “APOSTOLUL AMERICII” si “MAGNETUL” HARULUI (reportaj subtitrat in limba română) | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: Parintele EFREM FILOTHEITUL, probabil ultimul dintre marii stareti "filocalici" ai ultimelor veacuri, A TRECUT IN VESNICIE, la 92 de ani - Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare