SERBIA: Tomislav Nikolici (populist si pro-Rusia) castiga alegerile prezidentiale

21-05-2012 4 minute Sublinieri


Populistul Tomislav Nikolic a castigat alegerile prezidentiale desfasurate duminica in Serbia, impotriva tuturor previziunilor. Fostul presedinte Boris Tadic a admis infrangerea chiar inainte de anuntarea rezultatelor oficiale. “Il felicit pe Nikolic pentru victoria meritata. Ii doresc succes”, a declarat Tadic. Nikolic a obtinut 50.21% din voturi fata de 46.77% obtinute de Tadic, dupa numararea a 41% din buletinele de vot, conform Comisiei Electorale Centrale, citata de AFP.

Rezultatul este unul neasteptat intrucat pro-europeanul Tadici era favorit in castigarea celui de-al doilea tur de scrutin. Tadici era cotat cu 58% din preferintele electoratului in timp ce Nikolic doar cu 42%. Actualul presedinte aflat in functie de 8 ani a promis in campanie ca in noul mandat va reusi sa negocieze pentru tara sa conditiile de aderare la UE. Serbia a primit in luna martie statutul de stat candidat la accederea in UE si asteapta stabilirea unei date pentru inceperea efectiva a negocierilor.

Nikolic a incercat in timpul campaniei sa capteze nemultumirile sarbilor datorate starii proaste in care se gaseste economia si a ratei uriase a somajului care a ajuns la 24%. Fost aliat al celebrului Slobodan Milosevic, Tomislav Nikolic s-a aliat in runda a doua a alegerilor cu un partid ostil apropierii de Uniunea Europeana.

Cine este Tomislav Nikolic?

Liderul opozitiei din Serbia, Tomislav Nikolic, a declarat duminica dupa ce a fost ales in functia de presedinte ca va duce Serbia pe drumul integrarii in Uniunea Europeana, va lupta impotriva coruptiei si va dezvolta economia pentru eradicarea saraciei. Nikolic, 60 de ani, a reusit sa-si ia revansa in fata lui Boris Tadic, dupa ce acesta l-a invins in alegerile prezidentiale din 2004 si 2008.

Dupa ce ani de zile a fost mana dreapta a ultranationalistului Vojislav Seselj in Partidul Radical Sarb, Nikolic a fondat in anul 2008 Partidul Progresiv. Este poreclit “groparul”, pentru ca detine un cimitir in localitatea natala, Kragujevac. Cunoscut pentru atitudinea sa anti-UE, acesta anunta intr-o interventie in Parlament ca “ar fi mai bine pentru Serbia sa devina o provincie a Rusiei, decat sa adere la Uniunea Europeana”.

In campania electorala, Tomislav Nikolic a promis reinvierea economiei prin construirea unui canal care va lega Dunarea de Marea Egee, fara a explica modul in care intentioneaza sa puna in aplicare un astfel de proiect de aproximativ 600 de km lungime si care va trece prin Serbia si alte doua tari. Analistii sunt sceptici cu privire la capacitatea acestuia de a-si indeplini promisiunile electorale.

Dupa ce a absolvit liceul in Kragujevac, Nikolic a absolvit Facultatea de Economie si Management la Novi Sad. In 1991 a devenit membru al Partidului Radical Sarb, format prin fuziunea Partidului Radical al Poporului si Miscarea etnicilor sarbi, apoi a fost ales deputat in Adunarea Nationala a Serbiei.

Sub conducerea lui Slobodan Milosevici si a Partidului Socialist din Serbia, Nikolic si Seselj au fost condamnati la cate trei luni de inchisoare pe care i-au executat in Gnjilane. Cu toate acestea, in martie 1998 partidul sau a format o coalitie cu Partidul Socialist, Nikolici devenind vice-presedinte al Guvernului.

In septembrie 2008 Nikolic a demisionat brusc de la conducerea Partidului Radical, in urma neintelegerilor cu Vojislav Seselj, asupra modului in care partidul ar trebui sa reactioneze la propunerea ca Serbia sa devina membru al Uniunii Europene. La doar cateva zile a anuntat formarea Partidului Progresist din Serbia. (…)

  • Gandul: 

ANALIZĂ GÂNDUL. Cum va arăta Serbia naţionalistului Tomislav Nikolici

(…)

Cum se explică ceea ce s-a întâmplat duminică în Serbia, unde preşedintele pro-european Tadici a pierdut în faţa pro-rusului Nikolici cu 46.77% din voturi faţă de 50.21% câte a primit învingătorul?

Răspunsul este acelaşi ca în Franţa şi ca în toate celelalte ţări europene lovite de criză, unde liderii au fost înlăturaţi de cetăţeni de la putere şi mişcările de extremă s-au afirmat îngrijorător de mult.

Votul sârb a fost un vot negativ faţă de situaţia economică dramatică şi faţă de aceleaşi măsuri de austeritate pe care s-a dat lupta electorală şi în Franţa sau Grecia (în Grecia, lupta continuă). În fond, pe asta a mizat şi Nikolici, pe nemulţumirea populaţiei din cauza economiei.

Oamenii au văzut în Tadici întruchiparea sărăciei lor, a ratei şomajului de 24%, aşa că l-au ales ca preşedinte pe fostul secund al lui Slobodan Miloşevici şi al ultranaţionalistului Vojislov Seselj, adică Tomislav Nikolici, care a promis supraimpozitarea bogaţilor şi redistribuirea veniturilor către săraci.

Schimbare de ton după anunţarea rezultatelor

După ce a fost învins de două ori de Boris Tadici, în 2004 şi 2008, Nikolici, candidatul Partidului Sârb an Progresului (SNS), şi-a luat în sfârşit revanşa. Poreclit “groparul”, pentru că deţine un cimitir, Tomislav Nikolici, în vârstă de 60 de ani, are în spate susţinerea Rusiei. Este atât de pro-rus, încât a declarat în Parlament că “ar fi mai bine ca Serbia să devină o provincie rusească decât membră UE”

Cu toate că şi-a afirmat mereu poziţia anti-europeană – principala deosebire faţă de Tadici, care e pro-european – , Nikolici a dat asigurări duminică seara că “Serbia îşi va menţine calea europeană”.Acest scrutin nu a fost despre cine va conduce Serbia către Uniunea Europeană, ci despre cine va soluţiona problemele economice” ale unei ţări aflate în criză, a declarat el.

Nikolici spune că şi-a schimbat într-o anumită măsură poziţia faţă de aderarea Serbiei la UE (Serbia a obţinut în martie statutul de candidat) pentru că ţara poate profita de pe urma proiectelor de investiţii ale UE pentru a-şi redresa economia.

Există, însă, şi o linie pe care Tomislav Nikolici nu va călca, iar aceasta este Kosovo. “Dacă ei spun că ne putem integra în UE, dar că provincia Kosovo nu este a noastră, le vom spune «Mulţumin, la revedere, avem propria noastră cale»”, a subliniat el de curând, potrivit Mediafax.

România a susţinut Serbia în dosarul de pre-aderare, însă Nikolici nu va uita cu siguranţă că ţara noastră a fost singura care a pus condiţii suplimentare pentru ca Belgradul să primească statutul de candidat. Este vorba despre protocolul privind minorităţile, semnat în urmă cu mai bine de două luni, considerat un pas uriaş pentru relaţiile bilaterale România-Serbia, precum şi pentru românii din Valea Timocului şi Voivodina.

În fapt, aici se aşteaptă să se manifeste principala consecinţă a schimbării direcţiei politice din Serbia, în raport cu România. Nikolici este un naţionalist cu trecut radical, de la care nu se aşteaptă să continue linia începută de Tadici privind minorităţile din Serbia. Nu în ultimul rând, Serbia şi-ar putea întoarce privirea de la Uniunea Europeană şi, inclusiv, de la România. Astfel, ochii lui Nikolici vor privi mult mai mult către Rusia decât către Bruxelles, iar aceasta se va vedea inclusiv în România.

ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN SERBIA. Naţionalistul populist Tomislav Nikolici este noul preşedinte

UPDATE 23.00TOMISLAV NIKOLICI ESTE NOUL PREŞEDINTE AL SERBIEI. Preşedintele în exerciţiu Boris Tadici şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidenţiale de duminică din Serbia în faţa candidatului naţionalist populist Tomislav Nikolici, relatează AFP.

—————————-

Candidatul naţionaliştilor în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Serbia, Tomislav Nikolici, l-a învins pe preşedintele demisionar Boris Tadici, susţine partidul lui Nikolici, potrivit postului sârb B92. Presa sârbă a publicat mai multe rezultate parţiale preliminare, care arată că Nikolici are un uşor avantaj în faţa lui Tadici. Acestea nu sunt rezultate oficiale, însă, astfel că numele câştigătorului nu este încă sigur.

Peste 6,7 milioane de sârbi au fost aşteptaţi la urne, însă prezenţa la vot până la ora locală 17.00 (18.00, ora României) a fost de 33%, conform B92, care citează Comisia Electorală Centrală. Nikolici, un naţionalist populist în vârstă de 60 de ani, care are în spate susţinerea Rusiei, a promis creşterea impozitelor pentru cei bogaţi, redistribuirea veniturilor pentru ajutarea celor defavorizaţi şi atragerea de investiţii străine. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Kosovo, Serbia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “SERBIA: Tomislav Nikolici (populist si pro-Rusia) castiga alegerile prezidentiale

  1. Nu prea este o surpriza. Sau, depinde pentru cine…

    http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/rezultat-surpriza-la-alegerile-din-serbia-nationalistul-tomislav-nikolici-este-noul-presedinte.html

    A fost anuntat de cei mari drept castigator cu trei ore inainte sa afle, oficial, chiar el, Nikolic.

  2. Halal nationalist, minte de la mana pan-la gura! Castigi ca esti anti ue si apoi o dai la intors! Si inca pe fata, din prima clipa! Sa vedem ce va face cu Kosovo

  3. Urmeaza vizita in Serbia a IPS Kiril

    Se schimba lucrurile in jurul nostru, deci se vor schimba si la noi…
    Grecia (Putin a vrut la Athos, nu a fost lasat, clericii greci au fost pe picior sa ceara ajutorul Rusiei, vizxita acestora in Rusia)
    Bulgaria- vizita IPS Kiril
    Ungaria-o carmeste spre Rusia
    Serbia- …..
    Romania?
    Moldova?

  4. Sau a fost cumva astazi la Nis, nu stiu, intreb……..

  5. @timisorean 1

    Si romanii din Serbia, ce vor face….?
    Crezi ca nationalismul serbilor se manifesta doar contra UE? Sau si contra vecinilor din est ?

  6. Mda….Avea dreptate marele nostru “intelept”cand spunea ca singurul vecin de nadejde al Romaniei ar fi….Marea Neagra.Dar cum si acest vecin a sfarsit prin a deveni,in ultima vreme un biet “lac rusesc”,ne-au mai ramas doar doua directii spre care sa privim cu nadejde:spre pamant… sau spre cer!

  7. Pingback: Angela Merkel face presiuni pentru NOU TRATAT EUROPEAN. Inca un motiv pentru care ROMANIA NU TREBUIE SA MISTE-N FRONT… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: SERBIA A DEVENIT SATELIT AL RUSIEI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Presedintele Serbiei, Nikolic: SERBIA RENUNTA LA EUROPA DACA I SE IMPUNE RECUNOASTEREA KOSOVO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Romania inconjurata de flacari nematerialnice… deocamdata. CONSTIENTIZAM PE CE LUME TRAIM? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Face Serbia "COTITURA ISTORICA"? Premierul sarb recunoaste implicit INDEPENDENTA KOSOVO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare