Atentie: ADVENTISTII FAC PROZELITISM IN SCOLI sub masca unui PARTENERIAT cu MINISTERUL EDUCATIEI

21-05-2012 3 minute Sublinieri

 

Adventistii fac prozelitism in scolile romanesti sub masca unui parteneriat incheiat cu Ministerul Educatiei si cu alte institutii de stat de una din asociatiile lor dedicate, chipurile, “imbunatatirii sanatatii” populatiei. Informatiile le-am primit de la comentatori ai site-ului si sunt afisate mai jos:

Ioan Dan:

1. (…) Fiti foarte atenti ca un grup de tineri adventisti din Iasi au venit in mai multe orase din sudul Moldovei, mergand din scoala in scoala sub masca unui program numit ,,Educatie pentru sanatate” prin care isi promoveaza niste romane-biografii ale unor adventisti din SUA care numai despre sanatate nu vorbesc in cartile lor. Directorii au facut parteneriate cu ei fara sa aiba nici cea mai mica banuiala ca ei fac cel mai subtil prozelitism mascat in acest program.

2. Adresa de net a acestei asociatii este urmatoarea:
http://www.asef.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=3

Am gasit-o pe contractul incheiat cu Inspectoratul Scolar Judetean Buzau cu care ei au incheiat un parteneriat cu profesori ai diferitelor scoli. Cu acesti profesori am avut azi o discutie in contradictoriu, fiind acuzat de intoleranta si discriminare la adresa adventistilor. Atata stiu ca Hristos a zis ca ,,nu poate face pomul rau poame bune” si ei necinstind-O pe Maica Domnului si pe Sfinti, fara Sfintele Taine, cartile pe care ei le promoveaza sunt impregnate de duhul ereziei si-i poate influenta pe copii.

Sa fim seriosi! Oare aceste programe sustinute pe banii lor tintesc doar sanatatea copiilor ortodocsi fara nici o intentie de prozelitism?!

La obiectivele asociatiei gasim la ultimul punct:

,,Acordarea de asistenţă sanitară, socială şi morală”.

Iar la Declaratia de misiune se spune:

,,ASEF îmbină într-o relaţie armonioasă şi interdependentă programul New Start de vieţuire sănătoasă, exprimat de cei opt factori sanogeni, cu o educaţie bazată pe valori morale şi spirituale absolute şi cu descoperirea unei relaţii fericite în cămin, pentru a dezvolta o viaţă deplină şi de înaltă calitate.”

Dar una este morala si spiritualitatea adventista si alta e cea ortodoxa.

3. Am vorbit cu ei si au recunoscut ca sunt adventisti din Iasi iar cartile pe care le promovau sunt ,,Maini inzestrate-Povestea vietii mele” si ,,Gandeste cutezator” de Dr. Ben Carson, carti promovate de http://beta.amicusromania.ro/despre-no/istoric/, adica

,,AMiCUS (Adventist Ministry for International College and University students) a pătruns în România în anul 1993, cînd un grup de studenţi ieşeni au pus bazele asociaţiei studenţeşti non – guvernamentale, non profit şi apolitice. Scopurile de atunci ghidează şi astazi activitatea AMiCUS: întărirea relaţiilor interumane fundamentate pe valorile moralei creştine şi pe promovarea unor principii de viaţă sănătoase pentru trup, minte şi suflet.”

4. Mirela:

http://www.adventist.ro/index/organizare/institutii/asef-romania.html

http://www.adventist.ro/index/stiri/info-adventist/118/1658-campina-exemplu-de-implicare-sociala.html

“Aceștia au apreciat colaborarea cu Biserica Adventistă prin Asociația pentru Sănătate, Educație și Familie (ASEF) materializată printr-un protocol semnat în urmă cu cinci ani prin care sunt organizate în instituţiile de învăţământ seminare de prevenire a violenței, a consumului de droguri licite și ilicite, ca și pentru promovarea unor relații bune cu familia, prietenii și profesorii, apreciind în mod deosebit implicarea personală a pastorului Cornel Popa.”

http://matca1.adventist.ro/index/stiri/info-adventist/49-info-adventist-nr-425-martie-2009.html

“In discutiile avute s-a amintit si faptul ca A.S.E.F. este un O.N.G. apartinand Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea si ca pastorii acestei biserici sunt singurii care se implica in educarea tinerilor din orasul Campina, apelandu-se si la reprezentantii celorlalte biserici sa se alature Bisericii Adventiste in aceste programe educative.”

N.n.: Aici (http://www.adventist.ro/index/organizare/institutii/asef-romania.html) este vorba despre site-ul oficial al “Bisericii Adventiste de ziua a 7-a”, in care, la categoria institutii, este prezentata si asociatia lor intitulata ASEF Romania:

Asociatia pentru Sanatate, Educatie si Familie este organizata la nivel national si desfăşoară activităţi în parteneriat cu Institutul de Sănătate Publică, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Agenţia Naţională Antidrog, Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene.

Activitatile desfasurate de ASEF au ca scop îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei prin informare şi educare cu privire la un stil de viaţă sănătos dar si combaterea activa a comportamentelor dăunătoare sănătăţii (alcoolism, tabagism, consum de droguri) şi sprijinirea celor care doresc să renunţe.

Activităţile Asociaţiei pentru Sănătate, Educaţie şi Familie cuprind în mod frecvent:

  • promovarea principiilor de sănătate fizică, mentală, social-relaţională şi spirituală;
  • organizarea şi implicarea în campanii de combatere a obiceiurilor dăunătoare sănătăţii;
  • scordarea de sprijin umanitar şi material persoanelor în nevoie;
  • acordarea de asistenţă sanitară, socială şi morală;
  • campanii de mediatizare;
  • organizarea de seminarii, cursuri, conferinţe şi dezbateri publice;
  • organizarea de cursuri şi expoziţii de bucătărie sănătoasă;
  • oferirea de consiliere medicală şi psihologică pentru persoane defavorizate;
  • consultanţă în domeniile premarital, planning familial, vârsta a 3-a;
  • acţiuni de strângere şi distribuire de fonduri;
  • înfiinţarea şi întreţinerea de cămine şi aziluri pentru copii orfani, abandonaţi şi bătrâni;

Dintre proiectele deja organizate amintim:

“Împreună pentru o sănătate mai bună” – în colaborare cu Institutul de Sănătate Publică al municipiului Bucureşti şi Casa de Editură “Viaţă şi Sănătate”,

Seminariile de vectori de sănătate organizate sub egida Institutului de Sănătate Publică unde au fost instruite peste 80 de persoane ca educatori de sănătate, obţinând diplome care să le ateste pregătirea. Aceştia lucrează consecvent în Bucureşti şi în alte zone, făcând determinări ale reperelor de sănătate la populaţie şi semnalând cazurile grave la medicul de familie.

Expoziţiile de Sănătate – ample campanii de informare cu privire la beneficiile unui stil de viata sanatos si vor incuraja prin seminarii, materiale informative si exercitii practice adoptarea unei atitudini pro sanatate.  Acţiunea durează de obicei câteva zile şi cuprinde:

1. Standuri informative: La fiecare stand (100 de panouri informative) cei interesaţi sunt condusi în grupuri organizate de către un ghid si primesc explicatii concise, completate ulterior de pliantele puse la dispozitie si de conferintele medicale.

2. Standuri cu teste/servicii medicale/materiale informative

După vizitarea expozitiei, cei interesaţi au posibilitatea de a beneficia de o serie de teste gratuite în vederea depistării unor factori de risc sau a unor boli cronice în stadiu mai mult sau mai putin incipient. De obicei aceste teste sunt:

• Măsurarea tensiunii arteriale
• Măsurarea greutătii, procentului de grăsime corporală si taliei
• Măsurarea pulsului, test scărită (conditia fizică)
• Teste de evaluare a stilului de viată (pe calculator)

3. Conferinte si cursuri de educatie pentru sănătate

Temele abordate de conferentiari cuprind subiectele cele mai actuale ale medicinii preventive. Astfel in functie de interes se organizează seminarii pe teme ca: impactul alimentatiei asupra sănătătii, rolul alimentatiei în mentinerea sănătătii, controlul stresului, Renunta la droguri, fumat etc. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Cuvantul cititorului, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri...

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

40 Commentarii la “Atentie: ADVENTISTII FAC PROZELITISM IN SCOLI sub masca unui PARTENERIAT cu MINISTERUL EDUCATIEI

  1. Inca ceva ciudat: Baiatul meu de clasa a V-a a venit foarte entuziasmat de la scoala, gata sa citeasca aceste doua carti, iar o colega de-a lui a si citit una din ele de vineri pana luni in conditiile in care de-abia citesc o viata de Sfant pentru nota si nu si-au facut timp sa citeasca macar o Evanghelie.
    Cand prin ’93 i-am povestit Parintelui Cleopa despre un prieten din copilarie adventist care era foarte cuminte si nu avea ispitele pe care le aveam eu la acea varsta (18 ani: nu vorbea urat, nu injura, nu fuma, nu bea, etc.) el mi-a replicat: ,, Nu intelegi ca pe ei pentru ca nu o cinstesc pe Maica Domnului, pe Sfinti, nu au Spovedanie, Impartasanie, (e si singura grupare religioasa care nu crede in existenta sufletului dupa moarte), diavolul nu mai are nevoie sa-i mai ispiteasca cu aceste pacate caci din momentul in care inima lor se apleaca catre invatatura lor eretica vine un diavol teolog numit arhicon care are grad mai mare si-i da pe toti la o parte si incepe sa-i dea ravna la citit Biblia din scoarta in scoarta si cartile ,,teologilor” lor, ispitindu-l cu gandul ca-l va face pastor si doctor in ,,teologie” si acela se lasa de toate aceste patimi in cateva saptamani, smintind pe multi ortodocsi cu ,,ravna” si ,,credinta” lui si indemnandu-i sa vina si ei la adunare.

  2. In ultimii ani, In statiunea Mamaia ASEF au in sezon o taraba cu carti despre sanatate si carti religioase ale ,,profetesei” Ellen White si a altor ,,teologi” ai lor, atragand multi ortodocsi prin faptul ca le luau tensiunea cu un aparat electronic. In discutiile cu ei am aflat multe lucruri despre ,,credinta” lor, incercand sa le fac fata cu citate din Biblie despre care ei mi-au marturisit ca nu au auzit la adunarile lor.
    Acum 3-4 ani am citit si Viata lui Ellen White de aici: http://www.ellenwhiteexposed.com/rom/egw16.htm
    de unde am aflat multe lucruri interesante despre aceasta,,profetesa” inselata si inceputurile sectei adventiste cu asa numita ,,Marea dezamagire”.

  3. @Ioan Dan:

    Frate, daca tot dai materialele de aici blogurilor care ne dusmanesc vizibil, macar da-le si sursa, ca sa stie dupa cine copiaza. Hotia este pacat la fel de grav, si daca este doar hotie intelectuala (plagiat). Vezi: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/05/18/viata-dupa-moarte-vamile-vazduhului/

  4. Adventistii au radacini vechi in Romania. In copilaria mea “comunista” :-), ii vedeai si recunosteai sambata, la tara sau la oras, imbracati frumos, mergeau in sir indian la “Casa de rugaciune”.
    Atunci insa nicio religie nu avea acces in scoli !
    Nici adventistii, dar nici ortodoxia…
    Mergeam la Biserica, daca familia ne educa in acest sens, dar la scoala nu se vorbea despre Dumnezeu, nici despre Biserica si nici despre alte culte…
    Daca astazi se vorbeste la scoala despre Dumnezeu este deja un mare pas !
    Daca adventistii (protestanti) au insa mai multa ascultare in scoli decat ortodoxia, atunci este o problema…
    Si problema nu este la adventisti, ci la ortodocsi…Caci nu poti primi “invatatura” a

  5. Caci nu poti primi “invatatura” adventista, asa usor, daca ai niste baze ortodoxe solide !
    Sectantii nu pot atrage lesne un copil educat in credinta ortodoxa.
    Parintii ar trebui sa se adune, alaturi de preoti, si sa combata aceste manifestari, organizand un catehism ortodox in scoli.

  6. PS: si daca in scolile publice nu li se da voie, atunci sa puna bazele unor scoli private patronate de Patriarhia Ortodoxa Romana, cu manifestarea pe fata a dorintei de a educa copii conform principiilor crestin- ortodoxe.

  7. Acum cativa ani, eu am dat cadou unui viitor doctor, cartea Maini inzestrate, care ma impresionase atunci, si pe care ma cumparat-o din Mamaia.
    Stiu ca la momentul acela, eu insami o ignoranta in invatatura ortodoxa, totusi am dat sa caut pe internet de ce religie era dl dr Ben Carson, si nu am reusit sa aflu.

    Si uite ca de ceva vreme tot incerc sa-i fac cadou aceleasi persoane Am iubit patimirea a Sf Luca al Crimeei, insa nu am reusit deocamdata.

    Sa ma ierte Dumnezeu de pacatul acesta, ca nu am stiut atunci si abia acum am realizat ce am facut si de unde am cumparat!
    Cartea cred ca cu greu poate fi combatuta in fata unui tanar, datorita limbajului ei foarte usor combinat cu autenticitatea si neobisnuinta povestii!

  8. Trebuiesc educati copiii foarte clar in aceasta privinta, a sectelor si a ortodoxiei, de acasa, numai asa vor fi pregatiti sa respinga atacurile sectante.

  9. Pe mine nu ma intereseaza dusmania voastra ci sa fac cunoscut la cat mai multi aceasta penetrare subtila si necunoscuta a dusmanului comun in scolile noastre. Ma intreb cum si de la ce duhovnic ati primit dezlegare sa va impartasiti cand voi, formatori de opinie ortodoxa si exemple de moralitate pentru noi va dusmaniti in aceste vremuri de criza. Si pana la urma informatia e de la mine iar fratele sccsiv nu a facut decat sa dea postarile mele. E totusi ciudat cum ai aflat asa de repede. Deci in loc sa cautati cai sa va impacati si sa va uniti in fata dusmanului comun, am impresia ca va spionati tot timpul pentru a gasi noi motive de cearta si reprosuri. Dumnezeu sa va ierte, fratilor!!!

  10. Urgenta nr.1 este sa gasim argumente rezonabile in fata Inspectoratelor Scolare ca acceptarea acestor parteneriate reprezinta un cal troian in scolile noastre iar parintii sa faca front comun pentru a cere directorilor sa inceteze aceste parteneriate. De unde are bani aceasta asociatie pentru program si care este scopul?

  11. Pana unde s-a ajuns! Cand nu dau navala in scoli homosexualii, se strecoara sectantii.Profesorii de religie nu au nici un cuvant de spus? Din cate stiu, exista intalniri ale reprezentantilor acestora cu episcopii. http://www.episcopiaslatinei.ro/2011/04/08/intalnirea-ps-sebastian-cu-profesorii-metodisti-si-responsabilii-de-cerc-pedagogic-din-jud-olt-la-disciplina-religie/

  12. @ Hrisanti

    “si daca in scolile publice nu li se da voie, atunci sa puna bazele unor scoli private patronate de Patriarhia Ortodoxa Romana”

    FOARTE ADEVARAT. Din pacate, din acest punct de vedere sunt mult, mult de tot in urma comparativ cu cei de alte religii. Sectantii au reusit, dupa revolutie, sa isi faca scoli de toate gradele (gradinita, gimnaziu, liceu, facultate). Si culmea este ca nu le-au facut cu bani “din afara”. Au mai primit si sponsorizari, dar nesemnificative comparativ cu contributiile membrilor activi din tara.

    Noi, ortodocsii … NU. Iar asta cu toate ca suntem majoritari. Pe urma ne plangem ca ne ies copiii cum ne ies …

  13. Toate aceste actiuni ale adventistilor ori ale altor eretici nu e cazul sa-i tulbure pe ortodocsi. Este cazul sa le fie doar un semnal ca “daca pierd teren” in educarea copiilor si daca copii sunt atrasi de “lupi rapitori”, atunci mirenii ortodocsi sunt cei ce au multe de facut pentru educatia ortodoxa a copiilor (in primul rind prin exemplu de traire in viata de zi cu zi a ortodoxiei) ori au facut deja ceva care nu-i educa bine pe copii. Imi vine gindul ca nu le-ar strica ortodocsilor romani “sa se inspire” dela fratii sirbi privind miscarea populara a bogomililor condusa de Sfantul ierarh Nicolae Velimirovici.

  14. Miscarea bogomililor condusa de Sfantul Nicolae Velimirovici ???!!! Imi scapa mie ceva ?

  15. Din pacate bazele solide ortodoxe au fost sterse in 50 de ani de comunism si alti 20+ de ani de democratie. Cu greu si prin multe dureri ne mai intoarce Dumnezeu la ortodoxia curata si adevarata, dar ispitele sunt multe si noi cam slabanogi…

    Un alt caz chiar mai grav mi se pare asociatia Bethany, care se da ca nu apartine de nici o biserica, racoleaza tot felul de crestini – ortodocsi, lipoveni care nu au habar si nu-i intereseaza prea mult, desi sunt speriati daca-i iei la intrebari.

    Un simplu search pe google iti spune clar ca Asociatia Bethany e a baptistilor care se ocupa cu adoptiile internationale. Spun asta pentru ca au inceput din toamna sa mearga si pe la camine de orfani sa le faca margele pe ate. Nici macar fetele care lucreaza pentru Bethany nu stiu ce e asta, desi unde s-a mai auzit de Betania decat in Sfanta Scriptura?

  16. @ Lucian: din fericire exista si gradinita si scoala a ortodocsilor, cel putin in Iasi. Gradinita “Bunavestire” – o colega tocmai si-a inscris fetita acolo. Ce-i drept stam cam prost cu organizarea ca natie, ce sa facem …

  17. @Ioan Dan:

    Intamplator ti-ai facut cunoscute acele lucruri pe site-ul nostru si ai adaugat informatii noi la rugamintea noastra. In plus, a mai contribuit si altcineva la lamurirea lucrului.

    Nu mai vorbi cu pacat, frate. Daca ne moralizezi, atunci cauta de cerceteaza si vezi ce este cu ”dusmania” si a cui este de fapt. Si daca nu ai chef sa faci asta, atunci nu te pronunta, pentru ca nu stii despre ce e vorba. Nu este dusmania noastra si daca cineva iti spune ca e nedreptatit si tu continui sa spui ca nu te intereseaza, pe tonul asta, atunci e o problema, caci zicem ca suntem crestini, nu? In fine, un lucru sa stii: nu agream astfel de ”colaborari” cu astfel de bloguri din motive pe care oricine a vrut sa le inteleaga le-a inteles.

    Am aflat asa repede pentru ca am cautat sa vedem in ce masura se regaseste materialul despre adventisti pe google, sa vedem in ce masura e vizibil pentru cei care cauta dupa asociatie si programul Ministerului.

  18. @Nicolaie, Lucian:

    Nu are cum sa fie vorba de ”bogomili”. Stiam ca a fost o miscare populara a credinciosilor pe care Sfantul Nicolae a girat-o, dar nu asa ceva.

  19. Sf Nicolae Velimirovici a condus Miscarea Rugatorilor, poate la asta se referea fratele Nicolaie mai sus. Bogomilii erau o secta eretica de prin sec. X, din Bulgaria.

    Principiul de baza al Miscarii Rugatorilor era: incepe de la tine.

    Daca vrei sa indreptezi lumea, indrepteaza-te intai pe tine.
    Daca vrei sa indreptezi statul, indrepteaza-te intai pe tine.
    Daca vrei sa indreptezi poporul, indrepteaza-te intai pe tine…..

    Din: Suta de capete de la Liubostinia, de Sfantul Nicolae Velimirovici.

    Doamne, ajuta!

  20. SIM : “Sf Nicolae Velimirovici a condus Miscarea Rugatorilor,…Principiul de baza al Miscarii Rugatorilor era: incepe de la tine.”
    Da, despre aceasta am vrut sa spun. Iertare pentru lipsurile mele.

  21. @Sim
    Tare mult mi-a placut “”Am iubit patimirea”” si l-am indragit cu evlavie pe Sfantul Luca
    Imi amintesc ce spunea, conditia unui bun chirurg: “”ochi de soim, inima de leu si maini de femeie””

  22. Nu cunosc despre ce disputa se discuta putin mai sus; daca toata lumea merge in aceeasi directie atunci ar trebui PACE

    http://www.impantokratoros.gr/orthodox-links.ro.aspx :

    “”Pagini ortodoxe

    În oceanul informaţiei de pe internet, prin mulţimea învolburată a valurilor ideologice, dezinformării şi exploatării, Ortodoxia propune adevărata pace şi linişte a credinţei în Adevărul Iisus Hristos. Paginile ortodoxe oferă o mărturie serioasă şi bună, precum şi un fundament pentru cei care fiind bine-intenţionaţi vor să înveţe.””

  23. Pingback: Atentie la bibliile sectantilor! CAMPANIA “Zilele Bibliei” este organizata de NEOPROTESTANTI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Ma intreb cum ati reactiona daca v-ati muta intr-o alta tara majoritar musulmana si fiind in minoritate ati citi ce scrieti dvs mai sus?…sau: poate intr-o zi copilul dvs va ajunge in USA…cum v-ar placea sa fie tratat? Cine Il cunoaste pe Dumnezeu isi iubeste fratii, indiferent de convingerile religioase pe care le imbratiseaza…stiti de ce? Sf. Scriptura spune in Sf. Evavnghelie dupa Ioan ca adevaratii urmasi ai lui Iisus Hristos se vor cunoaste dupa dragostea care o au unii pentru altii…Si nu uita drept credinciosule: ca intr-o zi vom sta toti la bara de judecata a lui Dumnezeu…nu te inspaimanta asta? Te crezi prea curat? Eu prefer sa ma apropii de Dumnezeu si sa-L las pe El sa duca razboiul sfant…cruciada e a Lui…noi gresim intotdeauna…Apropos, desi sunt frate cu voi, stiu ca nu veti avea curaj sa publicati mesajul meu…dar macar va trebui sa-l cititi voi…Doamne ajuta si voua!!!…si nu uitati ca Mantuitorul nostru spunea ca cine face bine, e cu noi…aveti grija ca nu cumva din dorinta de a duce razoiul Cuvantului sa uitati de CUVANT!!!

  25. @altfel de ortodox:

    Draga domnule,

    Mai intai ar fi bine sa intelegeti subiectul si apoi sa va tineti predica moralizatoare.

    Subiectul este despre prozelitism sectar desfasurat prin intermediului STATULUI si SCOLILOR. Subiectul NU este despre existenta adventistilor printre noi.

    Daca veti gasi cumva in tarile arabe prozelitism crestin desfasurat cu ajutorul statului lor, in scolile lor, atunci dati exemple si mai vorbim, ca abia in acest caz comparatiile ar fi cat de cat acceptabile.

  26. Buna ziua!

    Fiul meu are invatatoare adventista. Este extrem de critica asupra copiilor, vorbeste urat si ne-a spus sa nu-i cerem sa le spuna copiilor ca exista “mos craciun”. Este mandra si face greseli ca urmare a faptului ca nu cunoaşte calea de mijlor (a pierdut o parte din elevi la teatru pentru doua ore). Cum pot argumenta transferul copilului meu?

    multumesc,
    Lisandra

  27. @ Lisandra:

    Pai chiar cu aceste argumente. Sigur, partea cu “calea de mijloc” si cu “mandria” trebuie “traduse” prin relatarea unor intamplari care sa convinga scoala sau inspectoratul ca este vorba de ceva serios, iar nu de simple antipatii, pareri sau dezacorduri subiective.

  28. Sunt adventist si am doar 15 ani.Parerea mea personala este ca nu religia te mantuieste ci faptul ca crezi in Isus si-L primesti ca si mantuitor personal.Iar daca ceea ce sunt scrise in cartile noastre par a erezie si nu sunt conform crezului ortodox etc atunci nimeni nu va ipreste sa cercetati voi insiva in Biblie. Ma gandesc ca biblia e la fel de sfanta pt orice alta religie ca pt adventisti. Nu trebuie sa ai facultatea de teologie sa pricepi niste lucruri simple de ex mancarea necurata sau ziua de odihna. Iar daca nu va intereseaza ce scrie in biblie si ce este adevarul atunci incetati macar sai vorbiti de rau pe altii.

  29. @anonim:

    Copile, nu vorbim de rau pe nimeni, insa trebuie aratat unde e adevarul si unde e greseala. Erezie inseamna chiar asta, greseala. Oare nu sectantii ne vorbesc de rau pe noi, ortodocsii, spunand ca nu citim si nu stim Biblia? Nu aveti voi tiparile atatea biblii cate talcuiri si studii ortodoxe s-au facut pe marginea scripturilor de la inceputuri pana acum. Nimeni nu are indrazneala sa mearga la scoala si sa comenteze o poezie doar din ce i se pare lui – ci are nevoie sa stie macar un minim despre cine e autorul, in ce context si timp a aparut poezia, cam care este sensul ei, dupa care poti veni si cu propria interpretare. Numai la voi se practica ceva de neimaginat, citindu-se Biblia fara sa luati in seama doua mii de ani de practica si citire a textelor scripturale. De ce faceti cu Biblia ce nu se face nici macar in cele elementare?

    Apropo de mancare necurata, oare nu Domnul Insusi spune ca nu cele ce intra pe gura ne spurca, ci cele care ne ies din inima? Oare nu a venit Mantuitorul sa aduca o lege noua, a harului, care o desavarseste pe cea veche? Oare nu in Faptele Apostolilor se arata clar ca regulile legate de mancarea spurcata nu isi mai au rostul in Noua Lege, in Biserica, in Noul ISrael, si ca nu mai suntem tinuti de ele? De ce raman sectantii la intelesurile si regulile vechi, incalcand cele scrise in Noul Testament?

  30. Daca luati asa cu interpretarea gresita sigur nu eu am dreptate.intamplarea din faptele apostolilor se refera la neamuri ca nu erau spurcati cum credeau evrei pe atunci.dar daca ar fi asa ,isus de ce a respectat legea lui moise de ce a tinut sabatul de ce nu a mancat carne de porc.admine crezi ce vrei eu miam exprimat opinia doar

  31. @tot eu anonimul:

    Pai vezi copile, e o chestiune de interpretare. Tu o interpretezi habarnistic, ti-o spunem prieteneste, pentru ca nu ai idee nici de limba originala in care a fost scris Noul Testament, nici nu ai cea mai mica idee despre semnificatiile cuvintelor si versetelor pe care le folosesti. Repeti papagaliceste ceea ce ati invatat de la pastorii vostri, care va impuie capul cu interpretari strambe si comice de-a dreptul ale Scripturii. Atat de comice incat ajungeti sa-L contraziceti chiar pe Hristos si sa schimbati sensul Scripturii, chiar si pe acela atat de vizibil si de simplu, clar, evident. Pasajul la care ma refer nu era doar despre cum sunt neamurile, ci fix despre ce mai e valabil si ce nu din Legea Veche pentru CRESTINI. Cititi domnule Scripturile asa cum sunt ele, nu asa cum va indoctrineaza pastorii vostri inculti.

    23. Apostolii şi preoţii şi fraţii, fraţilor dintre neamuri, care sunt în Antiohia şi în Siria şi în Cilicia, salutare!
    24. Deoarece am auzit că unii dintre noi, fără să fi avut porunca noastră, venind, v-au tulburat cu vorbele lor şi au răvăşit sufletele voastre, zicând că trebuie să vă tăiaţi împrejur şi să păziţi legea,
    25. Noi am hotărât, adunaţi într-un gând, ca să trimitem la voi bărbaţi aleşi, împreună cu iubiţii noştri Barnaba şi Pavel,
    26. Oameni care şi-au pus sufletele lor pentru numele Domnului nostru Iisus Hristos.
    27. Drept aceea, am trimis pe Iuda şi pe Sila, care vă vor vesti şi ei, cu cuvântul, aceleaşi lucruri.
    28. Pentru că, părutu-s-a Duhului Sfânt şi nouă, să nu vi se pună nici o greutate în plus în afară de cele ce sunt necesare:
    29. Să vă feriţi de cele jertfite idolilor şi de sânge şi de (animale) sugrumate şi de desfrâu, de care păzindu-vă, bine veţi face. Fiţi sănătoşi!

    Nu se poate mai clar de atat! Legea veche nu mai e valida in toate regulile sale referitoare la animale spurcate-nespurcate, ci raman, de aici, doar cele legate de sange si animale sugrumate. Coroborand cu Epistola catre Galateni, reiese in mod vadit ca sunteti IMPOTRIVA Scripturii cand interpretati in felul vostru. Asadar, omule al lui Dumnezeu, intelege greseala in care va aflati si fa un bine sufletului tau: asculta Scripturile. Cu adevarat, intru Adevar. Asa sa-ti ajute Dumnezeu!

  32. IMPORTANT! Buna.. am participat si eu la diferite seminare oferite de oameni adventisti! Ei nu o neglijeaza deloc pe Fecioara Maria..dar nu o ridica prea in slavi..pentru ca este doar o femeie..este mama lui Isus…nu este mai mare decat Dumnezeu..este mama Lui. Ea nu are puteri..Biblia nu spune nimic de ea ca si cand ea ar fi in cer, sau la dreapta Tatalui sau ca ea face nu mai stiu eu ce minuni… Si adventistii nu sunt o secta. Ei sunt oameni care se bazeaza pe ceea ce scrie in Biblie..nu pe traditiile omenesti sau pe poruncile schimbate de niste simpli oameni pe care Biblia nu-i recunoaste si care nu spune nimic despre ei. Sunt oameni care asculta numai de ceea ce le-a poruncit Dumnezeu..nu pe traditiile create de oameni! CITITI ASTA..ESTE FOARTE IMPORTANT! (Multumesc)

  33. @Anton Nadine:

    Draga sora, nu ar fi onest sa participi si la niste seminarii/intruniri ortodoxe pentru a avea o perspectiva completa si a putea face o judecata cu adevarat informata? Biblia spune despre Maica Domnului ca a nascut peste fire, insa, iata, pentru adventisti nu conteaza asta. Biblia spune ca Iisus raspunde la rugamintile Maicii Sale, insa, iarasi, adventistii nu iau in considerare, ceea ce ii face sa fie impotrivitori ai Bibliei de care fac caz. Si, pana la urma, stii ce e Biblia? Este rezultatul traditiei, nu invers. Caci Biblia s-a alcatuit treptat, nu brusc, dintr-odata, ca Manifestul Partidului Comunist. Biblia este o alcatuire de scrieri insulfate de Duhul Sfant pe care alti oameni, insuflati de Duhul Sfant, le-au retinut,de-a lungul timpului, separand pe cele autentice de cele apocrife. Deci Biblia e rezultatul traditiei, retine asta. Adventistii se bazeaza pe lipsa de cultura a celor carora le vorbesc atunci cand isi raspandesc sloganurile…

  34. Tot Biblia mai spune despre Fecioara Maria “CA O VOR FERICI TOATE NEAMURILE, fiindca MARIRE i-a facut ei Dumnezeu…”!
    Si iarasi adventistii nu zic nimic despre asta, darmite S-O MAI SI MAREASCA pe cea care L-a NASCUT pe Insusi Creatorul UNIVERSULUI!
    Ba din contra o HULESC spunand ca a mai nascut si alti copii si ca nu a ramas VIRGINA ci a ajuns ca o simpla femeie de rand…
    Dar asa cum RAZA de SOARE nu SPARGE geamul cand trece prin sticla lui, tot asa, LUMINA Lumii – IISUS HRISTOS, nu a vatamat FECIORIA Maicii Domnului, NCI cand a INTRAT nevazut in pantecele ei, prin DUHUL Sfant, si NICI cand a IESIT din pantecele ei, prin NASTERE!
    In priviinta NASTERII Lui Hristos din Fecioara Maria, protestantii admit DOAR JUMATATE de minune si anume ca INTRUPAREA, respectiv ZAMISLIREA a fost MIRACULOASA prin INTRAREA nevazuta si TAINICA in pantecele Fecioarei, fara ca sa aiba nevoie de un tata pamanetesc,si fara ca VIRGINITATEA Fecioarei Maria sa fie afectata, ci PRIN DUHUL SFANT!
    Dar A DOUA JUMATATE de minune si anume ca Hristos S-A SI NASCUT tot fara sa ii strice FECIORIA Maicii Domnului, asta protestantii nici nu mai recunosc si nici nu mai admit!
    Dar asa cum Hristos A TRECUT prin USILE INCUIATE dupa inviere, fara sa sparga sau deschida usile, tot asa S-A si NASCUT, fara ca sa ii strice Fecioria Maicii Domnului!

    Si asa cum INTRUPAREA lui Hristos s-a facut PRIN DUHUL SFANT, tot asa si VENIREA lui in PAINE si in VIN, adica in SFANTA Cuminecatura este TOT PRIN DUHUL SFANT!

    Si nici lucrul acesta adica PREZENTA REALA a lui IISUS HRISTOS in SFANTA EUHARISTIEm adica in PAINEA si VINUL Impartasaniei, protestatnii nici nu o admit, si nici nu o accepta, fiindca NU O CRED, iar de necrezut NU CRED fiindca INTELEG GRESIT si FALS tocmai BIBLIA!

    Lucrurile acestea, surioara NADINE, numai crestinii ortodocsi ti le pot spune si numai in mijlocul lor, le poti afla si mai ales INTELEGE!

    Asa ca iti dorim sa CUNOSTI cat de frumoasa este ORTODOXIA si cat de binefacatoare pentru mantuire este COMUNIUNEA cu Crestinii cei Ortodocsi!
    Amin!

  35. @Anton nadine
    Dacă ar fi să ne luăm doar după Biblie, nici cântecelele și nici pastorii adventiști și nici o sumedenie de alte lucruri nu ar trebui luate în calcul pt că nu sunt menționate de Scriptură. Este o pretenție imbecilă ca în Biblie să fie menționate evenimente care au avut loc după scrierea sau în afara tematicii unor scrieri biblice. Puteți ridica puțin nivelul credinței măcar spre luciditate, coerență și onestitate? Hristos a venit să ne facă oameni deplini și lucizi prin apostoli și urmașii lor (clerul), nu îndoctrinați și dependenți prin credulitate de niște impostori (pastori sau alți furi în piei de oaie).

  36. Prozelitism = ravna de a face prozeliti / adepti ai unei religii. Nu inteleg, intr-o tara libera, de ce acest cuvant are conotatii negative. Daca eu (care la acest moment sunt adventist) aleg sa devin ortodox, este bine. Daca un ortodox alege sa devina adventist, este rau. Consider ca este o opinie care trebuie modificata. A crede, a vorbi despre asta cu pasiune, a fi urmat de oameni nu este o problema, o actiune ce trebuie infierata. Sa dea Dumnezeu sa faca orice om asa! Sa aiba o credinta, sa se preocupe de ea si Dumnezeu va avea grija astfel sa o faca “dreapta”! Daca un ortodox a devenit adventist asa, problema nu este la atractia adventista, ci incepe din lipsa lui de radacini sau argumente in ortodoxie. Dincolo de asta, as vrea sa va marturisesc ca am petrecut ani de zile facand voluntariat in asociatii / organizatii non-guvernamental de pe langa Biserica Adventista. Am fost si presedinte al acestor asociatii. Am elaborat proiecte diverse: am strans gunoaie, am ajutat oameni sa nu mai fumeze, am dat de mancare, am plantat pomi, am facut seminarii, am educat copii, toate impreuna cu prieteni care m-au ajutat, printre care s-au aflat si ortodocsi. Nu stiu niciun om care sa se fi botezat in Biserica Adventista in urma acestor activitati. Si nici nu le-am planuit vreodata cu acest gand. Imi raman zambetele copiilor ajutati, pomii mai inalti acum, privirile oamenilor care au ramas pe ganduri vazandu-ne daruirea dezinteresata. Prozelitism? Cred ca se exagereaza…Hai sa facem ceva, fiecare dintre noi cu religia lui! Lumea moare de foame, de singuratate, de depresie si noi ne “impartim” credinciosii in chip administrativ. Sa nu uitam ca Isus Hristos nu a avut religie. Ma rog ca spiritul lui sa ne calauzeasca atunci cand ne folosim timpul unei zile, cand scriem articole si comentarii, cand categorisim oameni, oricand. Cele bune!

  37. @Cosmin:

    A crede, a vorbi despre asta cu pasiune, a fi urmat de oameni nu este o problema, o actiune ce trebuie infierata. Sa dea Dumnezeu sa faca orice om asa! Sa aiba o credinta, sa se preocupe de ea si Dumnezeu va avea grija astfel sa o faca “dreapta”! Daca un ortodox a devenit adventist asa, problema nu este la atractia adventista, ci incepe din lipsa lui de radacini sau argumente in ortodoxie.

    De acord. Insa e valabil si contra-argumentul: asa cum BOR insasi e acuzata ca implicarea sa sociala tine de registrul controlului membrilor societatii, asa si toate aceste initiative ale cultelor neoprotestante sunt incadrabile la prozelitism. Diferenta e una de legitimitate: BOR e realmente institutia religioasa majoritara, in speta de fata, a majoritatii parintilor elevilor, deci prezenta sa e legitima, pe fata si acceptata/dorita de acestia. De multe ori, insa, organizatiile neoprotestante nu isi declina identitatea si beneficiarii (nu neaparat cei care sunt angrenati in implanatarea programelor) sunt pasibili de racolare.

  38. Personal, nu voi acuza niciodata o Biserica de implicare sociala. Dimpotriva, consider ca o Biserica neimplicata social este moarta, caci pentru ce altceva exista o Biserica decat grija pentru oameni, mai cu seama pentru ai sai?
    As mai adauga trei lucruri.

    Primul – prezenta niciunei Biserica nu e “mai legitima” decat a alteia, caci asta ne invata Biblia si ne impune democratia. Egalitatea in fata lui Dumnezeu si mai cu seama, unul in fata altuia, nu pe baza meritelor (in acest caz, majoritatea), ci pus si simplu din principiu! Pe scurt, daca Biserica Ortodoxa are drept sa educe, orice Biserica acreditata de stat are aceleasi drepturi. Orice trece de aceasta regula este discriminare si naste alte rele.

    Al doilea – personal, m-am legitimat mereu, cu identitatea mea completa. Consider ca oricine ar trebuie sa faca asta. Dupa cum vad mai sus, chiar si ASEF a facut asta, din moment ce se poate vedea clar pe Internet care este provenienta Asociatiei. Repet insa o idee din primul comentariu: am defasurat multe proiecte care au fost sponsorizate de Biserica Adventista si care au avut ca finalitate stricta cea declarata. Proiect social. Nicio nuanta religioasa, caci nici Isus nu boteza dupa vindecari. “Du-te si nu mai pacatui!” spunea, atat. Iar principiile de credinta, indraznesc sa afirm, sunt incredibil de asemanatoare intre adventisti si ortodocsi.

    Al treilea – cat timp exista libertate de alegere, intrebare, constiinta a omului, termenul “racolare” este exagerat. Adventistii sunt recunoscuti ca fiind stricti (nu bei, nu fumezi, nu mananci carne de porc, tii Sabatul). Inainte de a deveni membru, inveti doctrina, marturisesti public ca vrei sa aderi la ea. Sunt pasi obligatorii pentru constientizarea oricarui doritor. Asadar, nimeni nu este “fermecat” sau pacalit. Totul e clar si la vedere.

    Sa aveti o zi binecuvantata!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare