Tupeul rogozinean al Gitenstein-ului american: AMBASADORUL SUA IA LA ROST GUVERNUL PENTRU MORATORIUL PE GAZELE DE SIST

18-05-2012 3 minute Sublinieri


Romania trebuie sa afle mai intai daca dispune de gaze de sist, inainte de a lua masuri in privinta modului de exploatare. Declaratia a fost facuta de ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein, intr-o editie speciala a emisiunii “Plus Unu”, de la TVR Info. Ambasadorul a precizat  ca cetatenii americani platesc o cincime din cat dau romanii pentru gaze naturale, ca urmare a descoperirii gazelor de sist. Referitor la moratoriul instituit de Guvernul Ponta asupra gazelor de sist, ambasadorul american a spus ca va dori sa afle motivatia acestei decizii si cum intentioneaza Executivul sa procedeze mai departe.

“In prezent, strategia privind explorarile de gaze de sist este sa se afle daca exista gaze de sist in Romania. Nici macar nu cunoastem raspunsul la aceasta intrebare. Planurile actuale presupun nu exploatarea de gaze de sist, ci forarea pentru a descoperi daca resursele exista, ceea ce nu presupune riscuri pentru mediu. Daca as fi un roman obisnuit, as vrea sa aflu raspunsul la aceasta intrebare, pentru ca in SUA platim o cincime din cat platesc romanii pentru gaze naturale. Este un lucru valabil pentru toti cetatenii americani, pentru ca am descoperit gaze de sist. Stiu ca exista ingrijorare privind impactul asupra mediului, asa cum exista si in SUA. In Statele Unite exista 11.000 de puturi in cazul carora exploatarea se realizeaza prin fractionare hidraulica, asadar este o tehnica foarte folosita. Desi exista ingrijorare, avem norme de reglementare bune, procesul este transparent si am obtinut mari succese fara consecinte pentru mediu, indraznesc eu sa spun. In cazul a 90% dintre puturile din Romania se foloseste deja fractionarea hidraulica, asadar interzicerea utilizarii ei ar presupune inchiderea a 90% dintre puturile existente. Nu cred ca este o abordare foarte buna. Pe de alta parte, este normal sa fiti preocupati de impactul asupra mediului. Sper ca vom putea continua explorarile pentru a afla daca exista gaze de sist inainte de a lua masuri in privinta modului de exploatare pentru ca nu am ajuns inca in acel stadiu”.

Referitor la moratoriul guvernului Ponta legat de exploatarea gazelor de sist, Gitenstein a spus ca noul guvern vrea sa astepte o perioada inainte de a decide daca acele puturi vor fi exploatate:

“Recomandarea mea ar fi sa se afle macar daca exista gaze de sist in Romania...Este un subiect pe care il voi discuta cu ministrul Economiei, in portofoliul caruia intra capitolul energie…Doresc sa aflu motivatia moratoriului si cum intentioneaza sa procedeze mai departe. Pana la urma, este o decizie care apartine Romaniei, nu SUA.

Daca moratoriul se va prelungi, contractul cu Chevron nu va putea fi pus in aplicare, a precizat ambasadorul SUA:“Chevron are autorizatie de explorare. Guvernul Romaniei si romanii vor trebui sa decida daca vor sa plateasca de cinci ori mai mult decat americanii pentru gaze. E posibil sa nu existe gaze de sist in Romania, caz in care pretul gazelor va ramane neschimbat. Dar daca exista un mod de a exploata gazele de sist fara a afecta mediul inconjurator, cred ca romanii ar vrea sa faca acest lucru…Daca veti decide ca exista gaze de sist si veti dori sa le exploatati, va trebui sa existe un plan transparent, care sa ii asigure pe oameni ca nu este afectat mediul inconjurator. Asa am procedat in SUA, unde a existat o comisie in cadrul Departamentului pentru Energie, asa-numita comisie a lui Deutch, care a elaborat un intreg plan privind exploatarea gazelor de sist. Cred ca ar fi intelept ca guvernul Romaniei sa analizeze acel plan. Daca acesta este motivul moratoriului, cred ca ar fi o idee buna”, a spus Mark Gitenstein.

Programul Guvernului Ponta, prevede “Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica”. In acest moment, Bulgaria si Franta sint celelalte doua tari din UE care au impus un moratoriu similar. Chevron are in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte. (…)

Nota noastra:

Mai bine ar fi facut dl ambasador sa zica verde-n fata ca SUA vrea gazele de sist de AICI de la noi si ca si le vrea ACUM.

Ar fi fost mai putin jignitor decat ce a afirmat, anume ca romanul obisnuit ar vrea, de fapt, ca exploatarea gazelor sa inceapa. Serios? Pai asta inseamna ca barladenii nu sunt romani obisnuiti sau ca sunt … ce?! Oare nu a fost indeajuns de clara opinia “romanilor obisnuiti” langa care a cazut “pleasca” gazelor de sist?

Romanii din zonele detinute de Chevron, care sunt indrituiti sa se exprime cel mai mult pe aceasta tema, au avut o opinie foarte clara si foarte raspicata!

La fel de “diplomata” este si trimiterea la pretul gazelor. Vai, ce moare SUA de grija pretului pe care il platesc romanii la gaze. Iaca, saracii vor sa ne scoata gaze de sist ca sa nu mai platim asa mult si cand colo noi, ca romanii neobisnuiti, nu vrem binele asta. Tztztz… Asa ca vom fi pedepsiti sa platim un pret mare la gaze.

Si desigur ca pretioasele indicatii nu puteau lipsi. Guvernului Romaniei i s-a aratat, ca in orice stat national si independent partener strategic al SUA, de unde anume sa se inspire cand vine vorba de a face pe placul gigantilor industriali. Si ca SUA nu prea inghite “chestia” cu mediul.

Democracy or what?!

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

52 Commentarii la “Tupeul rogozinean al Gitenstein-ului american: AMBASADORUL SUA IA LA ROST GUVERNUL PENTRU MORATORIUL PE GAZELE DE SIST

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. “Daca acesta este motivul moratoriului, cred ca ar fi o idee buna”,- adicătelea M Gitenstein i-a pasat lui Ponta şi pretextul sub care ar putea suspenda moratoriul. Foarte subtil, cică.
    Poate este bine să înţelegem, că noi românii de rând, vom plăti pt gaz tot preţul stabilit de către UE, şi nici un ban mai puţin, chiar dacă prin extragerea gazelor de şist costurile ar scădea de 50 de ori, şi nu de 5. Deci din partea aceasta- niciun avantaj! Ata ete! Mai vorbim despre acest subiect când vom avea o conducere proprie şi bine înfiptă. Altminteri, mai bine rămân bogăţiile acolo unde sunt, precum bine a remarcat cineva!

  2. @cristian:

    De acord.

  3. http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-12346904-consiliu-afaceri-americano-roman-infiintat-summit-nato-companiile-chevron-smithfield-foods-metlife-exxonmobil-numara-printre-membri.htm

    Un Consiliu de Afaceri Americano-Roman, ale carui baze s-au pus la recentul Summit NATO de la Chicago, va gestiona relatiile comerciale dintre cele doua tari. Consiliul se prezinta drept o organizatie non-profit ce are ca scop promovarea relatiilor comerciale dintre Bucuresti si Washington. Traian Basescu a discutat, la Chicago, cu presedintele Consiliului de Afaceri Americano-Roman, Eric Stewart, si cu Ian MacDonald, vice-presedintele Chevron pentru Europa. Din Consiliul de Afaceri fac parte companii precum Chevron, ADM, Raytheon, Smithfield Foods, Amgen, MetLife, The Mega Company, Cargill, Eli Lilly, ExxonMobil, PHRMA si Timken.

    ADM, Raytheon, Smithfield Foods, Amgen, MetLife, si The Mega Company fac parte din board-ul Consiliului.

    “Salut infiintarea Consiliului si am incredere ca el va stimula investitiile in Romania si va promova afacerile romanesti in SUA”, a declarat presedintele Traian Basescu.

    “România este fără îndoială unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Statelor Unite din intreaga lume”, spune Eric Stewart, presedintele Consiliului de Afaceri Americano-Roman, intr-un comunicat remis redactiei. “Pe langa relatiile diplomatice, investitiile facute in Romania de companiile americane reprezinta o garantie in plus ca relatiile noastre puternice cu Romania nu vor fi rupte”, a adaugat acesta.

    Consiliul isi propune sa consolideze comertul si investitiile dintre cele doua tari si sa promoveze relatiile bilaterale, inclusiv sa educe publicul in legatura cu importanta acestora. Practic, Consiliul va sustine oportunitatile de investitii si va avea rolul de a rezolva pe cale amiabila eventualele dispute care ar impiedica o crestere a relatiilor comerciale in viitor.

    Mare garantie, n-ai ce zice, cand investitiile americane intr-o tara partener, cica, strategic, sunt foarte mici.

    In 2005 prima tara ca importanta la investitii straine era… Olanda!

    Repartizarea soldului investiţiei străine directe în funcţie de ţara de provenienţă a investitorului,
    relevă faptul că Olanda deţine cea mai mare pondere cu 19,5% din total, urmată de Austria cu
    15,4% şi Germania cu 10,7%. În cadrul cercetării statistice, a fost luată în considerare ţara
    investitorului direct nerezident, indiferent dacă acesta (în cazul în care este persoană juridică)
    este controlat de către o altă firmă sau nu.

    http://www.insse.ro/cms/rw/resource/isd_05.pdf;jsessionid=0a02458c30d531f214a7f2e74a9f9dc5d287ecd1b140.e38QbxeSahyTbi0PaO0?view=true

    In 2007 Austria, Grecia figurand si ea printre cele mai prezente local:

    Primele 5 ţări clasate după ponderea deţinută în soldul ISD la 31 decembrie
    2007 sunt: Austria (21,4 % faţă de 23% în 2006), Olanda (16,3% faţă de 17,1% în
    2006), Germania (11,7%, în usoară creştere faţă de 10,1% în 2006), Franţa (8,8%
    faţă de 8% în 2006) şi Grecia (7,5%, care îşi menţine ponderea din anul 2006).

    http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/Comunicat%20ISD%202007%20RO.pdf

    Cat priveste comertul international, in 2009, cel putin, exporturile romanesti catre Asia si Africa erau mai mari decat cele catre SUA: http://www.insse.ro/cms/files/Anuar%20statistic/18/18%20Comert%20international_ro.pdf

    In 2012, in privinta comertului international, lucrurile stau astfel:

    Exporturi

    Ţările partenere situate pe primele 10 locuri în
    derularea exporturilor din luna ianuarie 2012
    (reprezentând 67,9% din total exporturi) au fost:
    Germania (21,5% din total exporturi), Italia
    (13,4%), Franţa (6,9%), Ungaria (6,1%), Turcia
    (5,3%), Bulgaria (3,7%), Regatul Unit al Marii
    Britanii şi Irlandei de Nord (3,5%), Polonia
    (2,7%), Olanda (2,5%), Austria (2,3%).

    Importuri

    Ţările partenere situate pe primele 10 locuri în
    derularea importurilor din luna ianuarie 2012
    (reprezentând 67,8% din total importuri) au fost:
    Germania (17,7% din total importuri), Italia
    (10,3%), Ungaria (8,9%), Franţa (6,3%),
    Kazahstan (5,2%), China (4,2%), Austria (4,0%),
    Polonia (4,0%), Olanda (3,7%), Federaţia Rusă
    (3,5%)

    http://www.insse.ro/cms/files/arhiva_buletine2012/bsci_1.pdf

    Vede cineva SUA in aceste statistici?

    Pe de alta parte, Gitenstein arata cam care va fi implicarea SUA in economia romaneasca:

    Pe de alta parte, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, spunea la in luna aprilie ca o dependenta prea mare de investitiile straine nu este atat de sanatoasa pe cat ar fi investitiile romanesti.

    “Lucrul de care are nevoie aceasta economie este cat mai mult capital si sunteti foarte dependenti de investitiile straine directe. Nu este un lucru rau, dar o dependenta prea mare de investitiile straine nu este atat de sanatoasa pe cat ar fi investitiile romanesti. De asemenea, sunt mai bune decat accesarea fondurilor europene”, a declarat ambasadorul Mark Gitenstein intr-o alocutiune cu ocazia deschiderii oficiale a sedintei de tranzactionare a actiunilor Coca-Cola, Bank of America, Intel, Apple si Visa la BVB.

    http://www.business24.ro/macroeconomie/investitii-economice/scad-investitiile-straine-ne-pot-salva-chinezii-1512863

    Deci America ne poarta grija economiei nationale, de aceea se abtine sa investeasca aici si de aceea nu avem, practic, relatii comerciale, cu exceptia marilor tunuri gen gaze de sist sau cupru…

  4. Pingback: Mihai Gotiu: Romania a ajuns colonie prin TRADARE DE TARA. Harta jafului securistic al resurselor Romaniei. DE LA PIONII LOCALI LA SFORARII DE LA WALL-STREET: Paulson, Kaplan, Soros - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: MITING ANTI-SIST LA BARLAD: “mars al tacerii” organizat astazi (vineri) la 19.30 impotriva exploatarilor gazelor de sist - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Parlamentul European deschide usa EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST. Cum au votat EUROPARLAMENTARII ROMANI rezolutiile referitoare la noul ”aur energetic” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Guvernul Ponta da drumul GAZELOR DE SIST. Spre americani…/ Ilie Serbanescu: decizia in economie apartine strainilor! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Ponta cu arme si bagaje de partea CORPORATIILOR AMERICANE: SUSTIN GAZELE DE SIST/ La Vaslui s-a dat deja LIBER LA EXPLORARE pentru CHEVRON! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Fracturare hidraulica: RISC DE CONTAMINARE a surselor de apa prin exploatarea gazelor de sist (studiu) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Preotii din Vaslui si Barlad continua OPOZITIA FATA DE EXPLOATAREA GAZELOR E SIST. "Nu vrem sa stam cu moartea in brate" - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare