FMI si marea pacaleala a “reintregirii salariilor”. In schimbul unui gheseft electoral, GUVERNUL PONTA – GEORGESCU CONTINUA NEABATUT PRIVATIZARILE SI SE IMPRUMUTA DIN NOU LA FMI!

6-05-2012 4 minute Sublinieri


  • Hotnews:

Florin Georgescu, dupa negocierile cu FMI: Salariile bugetarilor vor creste in doua transe; prima transa, de 8%, de la 1 iunie

“Negocierile cu FMI s-au incheiat cu succes”, a anuntat ministrul desemnat al Finantelor, Florin Georgescu, la capatul a doua zile de discutii la BNR, partea romana si delegatia institutiei internationale stabilind termenii noii scrisori de intentie la acordul de tip preventiv. FMI si Comisia Europeana au acceptat cresterea salariilor bugetarilor pentru a reveni la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmand sa fie operata de la 1 iunie, iar pensionarii vor primi banii retinuti incepand din aceeasi luna, informeaza Mediafax.

“Discutiile cu organismele financiare internationale s-au incheiat cu succes si asta reprezinta o angajare ferma a Guvernului Ponta pentru continuarea reformelor, pentru continuarea politicilor marcroeconomice vizand asigurarea stabilitatii economice si financiare a tarii“, a declarat sambata Florin Georgescu, ministru desemnat al Finantelor.

“Practic, acordul este negociat si incheiat cu succes. Ca efect al caracterului ferm al politicilor si reformelor structurale, sectoriale cuprinse in acord s-au identificat sume suplimentare care au permis majorarea deficitului bugetar, respectand tinta limita de 3% in relatia cu Uniunea Europeana pentru acest an si de asemenea respectand angajamentele fata de Fondul Monetar International”, a adaugat Georgescu. (…)

Daniel Chitoiu, ministrul desemnat al Economiei: Pretul gazelor se va majora din 2013

Pretul gazelor nu se va majora in acest an, ci din 2013, insa deocamdata nu s-a stabilit un procent in acest sens, a declarat, sambata, ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chitoiu, dupa negocierile avute cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, de la sediul Bancii Nationale a Romaniei.

“Anul acesta nu vor fi scumpiri la gaze, dar din 2013 pretul va creste, dar inca nu s-a stabilit procentul. Urmeaza ca expertii tehnici si expertii institutiilor financiare sa stabileasca acest lucru pana maine (duminica, n.r.)“, a afirmat Chitoiu, potrivit Agerpres.

Intrebat in ce stadiu se afla procesul de privatizare al CupruMin, Daniel Chitoiu a precizat ca intreaga procedura de reevaluare va fi reluata dupa ce Ministerul Mediului va da avizul specific, in timp ce in cazul Oltchim se poate vorbi despre incheierea procesului de privatizare la finele lunii septembrie 2012.

“Licitatia CupruMin va fi reluata dupa ce Ministerul Mediului va da avizul de mediu. In termen de patru luni trebuie sa reluam si sa finalizam. Reevaluarea de la CupruMin se va face sigur, dupa ce va primi avizul de la Mediu. Toata procedura de licitatie se reia de la capat. Termenul pentru Oltchim este ca, pana luna iunie, sa aiba management privat si la sfarsitul lui septembrie privatizare“, a explicat ministrul desemnat al Economiei.

  • Mediafax:

Managementul privat al companiilor de stat prevăzute în acordul cu FMI va fi numit până în octombrie

Managementul privat al companiilor de stat prevăzute în acordul cu FMI va fi numit până în luna octombrie, iar primele societăţi vizate sunt Hidroelectrica şi Transgaz, a declarat sâmbătă ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chiţoiu, în urma discuţiilor de la BNR cu reprezentanţii FMI.

Chiţoiu a precizat că primele companii care vor beneficia de management privat vor fi Hidroelectrica şi Transgaz.

Alături de Transgaz şi Hidroelectrica, Oltchim, Romarm şi Electrica Furnizare se numără printre societăţile de stat la conducerea cărora vor fi numiţi manageri privaţi.

Printre companiile de stat pentru care vor fi selectaţi, ulterior, manageri privaţi, conform angajamentelor asumate faţă de FMI, se numără Tarom, SNLO, CFR SA, CFR Călători, Nuclearelectrica, Transelectrica şi Romgaz. (…)

Georgescu, despre privatizări: Se respectă prevederile negociate de noul guvern

Guvernul va respecta toate prevederile privind privatizarea care vor fi convenite la noegocierile cu delegaţia FMI, a afirmat ministrul desemnat pentru Finanţe, Florin Georgescu, întrebat dacă Cabinetul Ponta va stopa procesul de privatizare. “Se respectă toate prevederile negociate, în condiţiile în care se actualizează, pentru că unele s-au realizat, altele nu, este nevoie de alte termene”, a spus Georgescu, întrebat dacă este adevărat că Executivul condus de Victor Ponta intenţionează să stopeze procesul de privatizare convenit anterior cu Fondul Monetar Internaţional. (…)

Privatizarile companiilor de stat nu vor produce efecte benefice in economia Romaniei, care va continua sa scada, din cauza faptului ca profiturile ajung in buzunarul unor straini, a declarat la un post privat de televiziune analistul economic Ilie Serbanescu.

“Aceste privatizari sunt complet nejustificate. De ce nejustificate? Pentru ca, daca vedeti, e foarte clar se indreapta numai catre structurile care sunt rentabile si la stat. Deci, nu-mi rezolva nimic in economie, ci iau profiturile mari si le baga unor straini in buzunar. Cu asta nu rezolvam nimic in economie”, a declarat Serbanescu.

Potrivit analistului, problema privatizarilor va ingreuna parghiile si instrumentele pe care statul roman le mai are la dispozitie. Analistul s-a referit la capacitatea statului de a derula strategii in sectoarele in care privatizeaza companiile si implicit strategii de dezvoltare a tarii in ansamblu.

“Daca acceptam privatizarile, economia se va duce in continuare in jos si mereu mai prost. Sunt probleme de monopol care vin de la Dumnezeu si care nu se dau altora, nici macar in minoritate”, a spus Serbanescu.

“Privatizarea nu poate fi in nici un caz un scop in sine(…) Nu se tine cont nici macar de forma de esecul, in atatea privinte dramatic, al privatizarilor din Romania, persistandu-se in ideea fixista a privatizarii, fara a se lua in considerare invatamintele obligatorii ce ar trebui trase din esecul cu pricina si consecintele pe care le-a antrenat acesta”, scria Serbanescu in martie pentru Business24, in articolul intitulat “Strategiile inutile – o prosteala la moda”.

Ce s-a convenit si discutat pana acum cu FMI

Potrivit ultimei scrisori de intentie agreate de Guvern si FMI, primul val de privatizari include Oltchim (vanzarea participatiei statului cu investitor strategic), Cupru Min (vanzare integrala), Transelectrica si Transgaz (cate 15% prin oferta secundara). Acestea trebuiau privatizate pana la finele lunii aprilie 2012. Al doilea grup este format din Posta Romana (privatizarea unui pachet minoritar), Romgaz (oferta initiala pentru 15%), Electrica Serv (pachet majoritar) si TAROM (oferta initiala pentru 20%).

De asemenea, vor fi listate la bursa pachete de 15% din companiile de distributie a energiei Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord. Urmeaza apoi Hidroelectrica si Nuclearelectrica (IPO pentru 10% din fiecare), Electrica Furnizare si CFR Marfa (privatizarea pachetului majoritar la ambele). Pana la finele anului 2012/inceputul anului 2013, mai trebuie vandute noile complexuri Hunedoara si Oltenia, precum si Electrocentrale Bucuresti, toate trei urmand sa fie privatizare cu un investitor strategic, adica statul va ceda pachetul majoritar.

Contextul privatizarilor, nefavorabil Romaniei

Privatizarile companiilor de stat au loc intr-un moment prost dupa parerea specialistilor, intreaga piata de capital europeana fiind inghetata din cauza lipsei de interes si lichiditati a investitorilor.

“Nicio companie de stat scoasa la vanzare nu este interesanta pentru ca nici statele si nici corporatiile nu au bani. Doar SUA, Japonia si China dispun de lichiditati,  insa ar fi bine ca Romania sa nu repete greseala facuta acum cativa ani cu Romtelecom, companie vanduta statului grec”, a declarat Valentin Ionescu, fostul ministru al Privatizarilor, pentru Business24.

Nota noastra:

Propaganda USL-ista titreaza entuziast ca guvernul a reusit sa obtina de la FMI reintregirea salariilor, ca si cum a impus in negocierile ce au durat o zi intreaga. Fals. Asa cum s-a aratat de catre Ilie Serbanescu in unele interventii tv, tot ce s-a obtinut a fost un nou imprumut de la FMI pentru a se creste cu o suma infima salariile (8% in prima transa) si pentru a se inapoia banii luati pensionarilor (asa se traduce infima relaxare a tintei de deficit “ingaduit” de FMI). Adica pentru a se aburi electoral poporul si pentru a trece in plan marginal (nici macar secundar) problema reala: programul privatizarii companiilor strategice de stat. Or acesta continua neabatut si, spre deosebire de “negocierile” pentru salarii si pensii, a durat putin, de parca ar fi fost o simpla formalitate, desi este de n ori mai important acest capitol decat cel al unor reparatii financiare pasagere, costisitoare si fara sanse de a se pastra pe termen lung.

Guvernul Ponta nu a avut puterea sau nu a incercat sa miste macar cu un deget vastul program al FMI de devalizare a economiei nationale – ce mai ramasese din ea. E drept ca fusese pus de Traian Basescu intr-o postura slaba in negocierile cu FMI, deoarece atat presedintele cat si fostul (deja) premier MRU aruncasera deja petarda “reintregirii”  salariilor, insistand anume, exact in aceste zile, ca se poate face. Mai spune acum romanilor, dupa ce il dai jos pe MRU prin motiune de cenzura, ca de fapt nu vrei sa cresti salariile si sa repari ilegalitatea comisa de regimul Basescu cu pensiile, pentru ca asta inseamna un nou imprumut la FMI si ca nu mai poti negocia nimic din ce s-a semnat deja ca lista de privatizari!

BNR-istul Florin Georgescu a definit foarte clar situatia rezultata din negocierea “reintregirilor”:

“Discutiile cu organismele financiare internationale s-au incheiat cu succes si asta reprezinta o angajare ferma a Guvernului Ponta pentru continuarea reformelor, pentru continuarea politicilor marcroeconomice vizand asigurarea stabilitatii economice si financiare a tarii

Continuitate… sa nu care cumva sa suparam FMI-ul si agentiile de rating! Continuitate in vanzarea Cuprumin si in listarea pe bursa a Hidroelectrica si toate celelalte… Cum se explica atunci moratoriul pe gazele de sist si reanalizarea RMGC? Deocamdata, sa vedem daca declaratiile se traduc in fapte. Apoi, totusi Chevron si RMGC vin mai degraba pe filiera directa a “aliantei strategice” cu SUA, nu sunt neaparat in aceeasi ecuatie cu FMI.

Alte atacuri sunt propaganda pedelista. Guvernul “de penali” care ar compromite pretioasa “lege a educatiei” (desi ministrul propus pentru Educatie e Igasul guvernului Ponta, lucru deloc de ignorat) sau care ar “sandiniza” Romania, toate acestea sunt aberatiile unui aparat de propaganda rasuflat care agita aceleasi teme de ani de zile. Esentialul este legat de economie si de resursele Romaniei, atatea cate au mai ramas. Si, in privinta acestui aspect, tocmai s-a dat semnalul ca robia FMI in forma agravata continua.


Categorii

Acordul cu FMI, Batalia pentru resurse, ILIE SERBANESCU, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “FMI si marea pacaleala a “reintregirii salariilor”. In schimbul unui gheseft electoral, GUVERNUL PONTA – GEORGESCU CONTINUA NEABATUT PRIVATIZARILE SI SE IMPRUMUTA DIN NOU LA FMI!

  1. Pingback: PSD a “negociat” la fel ca PDL. FMI si marea pacaleala a “reintregirii salariilor”. In schimbul unui gheseft electoral, guvernul Ponta-Georgescu continua neabatut privatizarile si se imprumuta din nou la FMI
  2. Pingback: Ponta ieri una zicea,azi alta fumeaza « Cronici Geruliene
  3. (…) Reîntregirea salariilor și rezolvarea problemei pensiilor (rezolvarea e parțială – pensiile rămân, în continuare, impozitate, de fapt e vorba doar de retunarea unor bani reținuți peste impozitul legal) reprezintă mai degrabă un dar al FMI pentru Victor Ponta. De ce ar face FMI un asemenea cadou? În primul rând pentru a-și spăla măcar în parte imaginea (serios afectată în ultimii doi ani și, în special, în ultimele luni, când FMI a devenit ”inamic public”, aproape pe același palier cu președintele Traian Băsescu și cu foștii guvernanți). Reprezentanții FMI știu că Guvernele Boc și Ungureanu au căzut pe fondul unor nemulțumiri populare care vizau direct și politica FMI. Apoi, făcând această concesie Guvernului Ponta, îi oferă o anumită susținere populară și stabilitate politică (care se transpune și într-o anumită stabilitate economică de care FMI poate profita). În fine, aceste concesii se referă la câteva sute de milioane de euro. În schimbul lor, FMI vizează mizele de miliarde de euro: privatizarea energiei, Cupru Min. De altfel, reluarea licitației pentru Cupru Min a și fost deja anunțată.

    Așadar, bugetarii și pensionarii au motive să se bucure pentru că li se recunosc (și reîntregesc) niște drepturi, măcar în parte. Dar nu trebuie să ne lăsăm amăgiți prea mult de un asemenea gest, care seamănă prea mult cu darurile grecești (iar zidurile Troiei cunosc prea bine valoarea reală a unor asemenea daruri).

    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cine-a-reintregit-salariile-si-da-banii-inapoi-pensionarilor-boc-ungureanu-sau-ponta-cadoul-de-la-fmi-78284.html

  4. Pingback: LECTIA DEMNITATII: Ministrul de finante al Bulgariei: FMI ESTE PARTE A CRIZEI, NU SOLUTIA! Bulgaria nu are nevoie de asistenta FMI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Fragment din art.”PSD si-a scos tunurile la bătaie. PNL nu.” de pe blogul “Capitalism pe pâine” :

    “Florin Georgescu a fost implicat pana peste cap in falimentul Bancorex (si nu numai Bancorex), alături de seful lui, Nicolae Văcăroiu. Condamnarea penala a încasat-o doar seful Bancorex, Răzvan Temeșan, dar tot românul a știut de la cine au venit ordinele. Așa ca Florin Georgescu e un om de partid, disciplinat si fără principii morale…enervante. Unul “de-al nostru”.”

  6. De remarcat, din păcate, că atunci când ţara nu are un guvern, sau se află între două ca acum, FMI-ul merge direct la guvernul real, adică la guvernatorul Isărescu. Pt cine are ochi să vadă. Care guvernator, prin Fl Georgescu, primviceguvernator, bineînţeles că dă semnalul continuării drumului României. Deci dacă vom vedea, că Isărescu pică, de-abia atunci să ne facem speranţe cât de cât întemeiate de schimbare în România. Altfel … toate rămân cum au fost şi încă ceva pe deasupra….

  7. @cristian:

    De acord.

  8. Nesimtirea promisiunilor electorale a mers pana la iluzia unor sume de bani acordate retroactiv, din momentul inceperii jafului din buzunarele bugetarilor si pensionarilor.Credeti-ma ca aceste promisiuni inca mai prind la semenii nostrii.USL-ul e pe val,noi sub val…

  9. http://www.jurnalul.ro/editorial/revolutia-ia-o-scurta-pauza-publicitate-612104.htm

    Revoluţia ia o scurtă pauză. Publicitate
    Autor: VICTOR CIUTACU
    7 mai 2012 – 19:55

    Ani de zile, opoziţia a acuzat puterea că stă preş în faţa FMI şi a anuntat că, imediat cum se va schimba raportul de forţe, va renegocia la sânge acordurile cu instituţiile financiare internaţionale. Şi aşa a şi fost. A doua zi după căderea guvernului condus de MRU, revolta faţă de imperialiştii împilatori a dispărut. Nominalizaţii au dat buzna să negocieze nimic cu alde Franks & co şi să le ceară voie să mărească lefurile, să nu cumva să rămînă mormonul nevorbit la ultima lui misiune.

    Ani de zile, opoziţia a incriminat puterea că, prin privatizarea societăţilor strategice, vrea să înstrăineze pe nimic resursele ţării. Şi aşa a şi fost. Puterea a fost prea proastă şi prea fricoasă ca s-o facă. La audierile din comisiile parlamentare, cei propuşi ca miniştri în domeniile care încă stau pe ceva bani şi-au anunţat intenţiile de a privatiza imediat, spre exemplu, Tarom şi Poşta Română.

    Ani de zile, opoziţia a imputat puterii că rezistă-n parlament pe baza racolărilor politice şi a refuzat să se prezinte la negocierile politice de la Cotroceni ca să nu legitimeze existenţa politică a partidului trădătorilor şi şantajabililor. Guvernul MRU a căzut pe migraţie inversă. Imediat după succesul moţiunii şi desemnarea ca premier, liderul celui mai văduvit partid de migraţia politică s-a repezit să semneze un protocol de susţinere parlamentară cu şeful trădătorilor şi şantajabililor.

    Ani de zile, opoziţia a acuzat vehement puterea că recompensează pe bani publici, cu sinecuri călduţe, clientela politică, susţinătorii media şi lăudătorii la program. Şi aşa a şi fost. Conform informaţiilor mele, proaspăt instalaţii se pregătesc de nişte numiri cu nimic mai morale sau mai justificate decât cele ale daţilor jos.

    Da, e bine că leprele portocalii au fost date jos de la ciolan. Da, politrucii pedelişti trebuie scoşi până la ultimul din funcţiile de decizie guvernamentală. Da, s-a furat ca la balamuc şi s-a sfidat o ţară întreagă. Nu, nu cred că toată clasa politică e toată o apă şi-un pământ. Nu, nu sunt de părere că nu se poate face nimic indiferent cine vine la putere. Nu, nu vreau să văd abuzurile invers direcţionate ale procurorilor. De astăzi avem, legal constituit, un alt guvern. Reprezentant al unei coaliţii care, când era-n opoziţie, a promis întronarea normalităţii. Până nu se va întâmpla asta, atitudinea mea faţă noua putere politică va fi normală: vănător în căutare de vânat. Pe unii s-ar putea să nu-i intereseze, pe alţii să-i doară. Vor fi politicieni, unii-mi sunt amici, surprinşi sau dezamăgiţi. E treaba lor. N-am nici un interes privat la ei. Am un nume. Devenit cunoscut (respectat de unii, înjurat de alţii, dar cu siguranţă notoriu) după o jumătate de viaţă de om de muncă. N-am de gând să-mi bat joc de el.

  10. @admin ,

    poate sunt carcotas , dar nu cred o iota din ceea ce sustine Ciutacu ( poate doar partea in care-l biruieste mandria mai abitir decat pe mine ) . A avut si are un imens interes privat si el si toata gasca aceea de la ” antene ” care ani in sir n-a facut altceva decat sa incerce ( din pacate pentru ei , fara nici un rezultat , ba dimpotriva ) sa erodeze puterea portocalie . De fapt interesul lor , pe care incearca sa-l atinga prin aceeasi politica cutra a pasilor marunti , este de a-l scoate din ce in ce mai in fata de felix . Omul , nu intelege si pace , ca soarta lui este de a fi permanent , a n-spea spita la caruta , nicidecum primadona si plateste bani grei in continuare pentru ca vuvuzelele sa nu taca .

    ” Nu, nu cred că toată clasa politică e toată o apă şi-un pământ. Nu, nu sunt de părere că nu se poate face nimic indiferent cine vine la putere. ”
    Pai , sa sustii asa ceva se cam numeste infantilism si nu vine de la puritatea copilareasca ci este mai apropiat de prostie . Sa fii atat de naiv dar sa sustii ca ai un nume de care nu vrei sa-ti bati joc , … hm , cred ca tocmai a comis-o .

  11. @ Fane:

    E dreptul fiecaruia la o parere 🙂 Dar cand auzim si la tine (probbail neintentionat) limbajul propagandei presei basiste parca ne ies urticarii pe corp, iarta-ne!

  12. @admin ,
    🙂 ))) ce sa fac , frate , s-a varsat oranjeada pe mine .

    Frate , o fi limbajul propagandei basiste ( sau cel putin aceasta ar fi eticheta cel mai des folosita ) dar eu spun asa : sa dea Dumnezeu sa inceteze odata cu trecerea sezonului portocalelor , cu toate ca , precum se si vede din articol , sunt semne de reloaded . Dar , “om trai si om vedea ” . Este poate una din singurele curiozitati care mi-au mai ramas ( ciudat , nu ? ) , in rest …

    Stiti cum se spune : nu exista oameni prosti , ci doar oameni care au facut pe prostii dar au ramas asa .

  13. Oricarui guvern, din orice tara, oricata bunavoita, competenta etc. ar avea, ii trebuie si resurse/ bani.
    In Romania nu prea mai sunt. Inclusiv aproape toate bancile sunt straine.

    Era un banc cu Stefan cel Mare ( si Sfant ):
    Stefan le spuse vitejilor sai:
    – Pe cai, vitejii mei !
    Vitejii raspunsera:
    – Dar nu avem cai, Maria Ta !
    Stefan incheie:
    – Atunci pe curand !

    In Romania nu e nici macar…curand ! Poate nu va mai fi niciodata !

  14. Pingback: Ilie Serbanescu: DACA ROMANIA CONTINUA PROGRAMUL FMI, VA RAMANE IN CRIZA PE VECI! Premierul Ponta la Viena, “capitala economiei romanesti”/ INSOLVENTA HIDROELECTRICA: lovitura data “baietilor destepti” sau pregatire de privatizare?
  15. Pingback: SUSPENDAREA LUI TRAIAN BASESCU. Propaganda “loviturii de stat”si FONDUL PROBLEMEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: Ilie Serbanescu: STAPANUL SI-A DAT ARAMA PE FATA!/ Neoiobagismul “corporate”/ Referendumul, numaratoarea si sufletele moarte/ CANTECUL DE LEBADA AL ROMANIEI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare