Cum sarbatoresc romanii Pastile (studiu). CATI MERG LA BISERICA, CATI SE SPOVEDESC SI TIN POSTURILE?

14-04-2012 1 minut Sublinieri


99% dintre romani obisnuiesc sa sarbatoreasca Pastele, iar 75% vor merge la slujba de Inviere, se arata intr-un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) cu privire la perceptiile, obiceiurile si consumul populatei privind sarbatorile pascale, dat publicitatii sambata si citat de Agerpres.

Potrivit sondajului, 84% dintre romani obisnuiesc sa participe la slujba de Inviere, 75% vor merge la slujba de Inviere anul acesta si 79% vor lua paste. In schimb, doar 59% dintre respondenti intentioneaza sa mearga si la slujba religioasa din Duminica Pastelui. La intrebarea cat de importante sunt traditiile de sarbatori, 61% au raspuns ca sunt foarte importante, 31% sunt importante, 5% putin importante si 3% deloc importante.

De asemenea, la intrebarea daca sunt o persoana religioasa, 89% dintre romani au raspuns afirmativ, 10% nu sunt, iar 1% nu stiu.Totodata, 78% dintre romani merg de obicei la biserica, 20% nu merg, iar 2% nu merg dar si-ar dori.

Intrebati cat de des merg la biserica, 14% merg de cateva ori pe saptamana, 48% de cateva ori pe luna, 16% de cateva ori pe an, 17% doar de sarbatorile importante, 4% mai rar. La intrebarea ce sarbatoresc crestinii de Paste, 88% dintre romani au raspuns ca Invierea lui Hristos, 5% nasterea lui Hristos, 1% moartea lui Hristos, 1% mielul, cozonacul si ouale, 1% rastignirea lui Isus Hristos, 2% nu stiu.

De asemenea, 41% au raspuns afirmativ la intrebarea daca in zonele in care locuiesc exista sarbatori specifice de Paste, in timp ce 53% au raspuns negativ, iar 6% nu raspund.

Solicitati sa specifice care este principalul obicei care se sarbatoreste de Paste in zona unde locuiesc, 17% au raspuns ca se vopsesc oua, 12% se merge noaptea la slujba de Inviere, 10% se merge la udat, 5% se merge la cimitir, 4% se ciocnesc oua rosii, 4% se aduna familia/prietenii, 3% se face pasca, 3% taierea mielului, 2% se face hora in sat, 2% copiii merg dupa oua rosii, 2% oamenii se spala pe fata cu apa de la oua, 2% se gateste mancare de miel, 1% se bate toaca etc.

La intrebarea daca s-au spovedit, 41% au raspuns ca nu practica acest obicei, 33% au raspuns afirmativ, iar 21% nu s-au spovedit, dar urmeaza sa faca acest lucru. Intrebati daca au tinut postul Pastelui, 50% au raspuns ca doar cateva zile (miercuri, vineri), 10% da, pe intreaga perioada, 25% nu practica acest obicei, iar 12% nu au tinut post, dar intentioneaza sa tina post de Vinerea Mare.

Sondajul a fost realizat in perioada 12-13 aprilie 2012, pe un esantion de 1.741 persoane, de 18 ani si peste, tipul esantionului: multi-stratificat, probabilistic, eroarea maxima tolerata fiind de ± 2,4%.


Categorii

1. DIVERSE, Spovedania

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Cum sarbatoresc romanii Pastile (studiu). CATI MERG LA BISERICA, CATI SE SPOVEDESC SI TIN POSTURILE?

  1. Pai tot e bine, daca se spovedesc 55%.

  2. Hristos a inviat!
    Sarbatoarea Invierii e o chemare tainica.La Biserica ajung pentru prima data in an multe persoane.Se poate vorbi si de o psihologie a multimii.Merg la Inviere pentru ca merge toata lumea sau pentru ca cei din jurul meu o fac.
    Dar mai exista o categorie care merita atentie.Sunt cei care nu ajung niciodata la Biserica.Si aici nu e vorba numai de indiferenta sau de ateism.Sunt oamenii care batjocoresc cele sfinte,preotii, se iau de barba chiar cu Dumnezeu si nu in ultimul rand duc o lupta permanenta si cu aproapele lor.Sunt oamenii de care trebuie sa te feresti…

  3. M-am bucurat sa-mi regasesc ideile de mai sus intr-o predica a Parintelui Tanase:
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2012/04/14/invierea-pasti-predica-parintele-tanase-sa-nu-l-rastignim/#more-45509
    “De aceea ne simtim bine aici, de aceea nimic nu trebuie sa intineze aceasta bucurie, aceasta pornire. Pentru ca Hristos a venit in lume sa ne mantuiasca, sa avem viata, si mai mult decat aceasta sa avem! Cum, mai mult? Pentru ca viata au toti, si crestinii, si necrestinii. Viata au si animalele, si chiar si plantele; ele vietuiesc. Dar suflare de viata nu avem decat noi. De aceea, noi, fiind cununa creatiei, cu ratiune, cu simtire si cu vointa, nu avem scuza inaintea lui Dumnezeu, ca nu intelegem.

    Daca s-a intamplat ca cineva sa nu inteleaga, lucrul acesta s-a intamplat pentru ca nu a vrut, nu pentru ca nu a putut. Pentru cei cu minte putina, Biserica are randuieli speciale, ii spovedeste intr-un anumit fel, ii impartaseste intr-un anumit fel, cu pogoramant. Dar pentru cei cu minte deplina, nu se poate sa nu existe aceasta licarire a lui Dumnezeu, glasul constiintei lui Dumnezeu in om, care ne face constienti de jertfa Lui pe Cruce. Sfanta Carte spune ca, in Sambata Pastilor, crestinii, lasand deoparte intristarea, se aduna in biserica si, imbracandu-se preotul in vesmintele cele albe, ii indeamna sa vina sa primeasca lumina, lumina lui Hristos, care lumineaza tuturor. Hristos a inviat!”

  4. Hristos a Inviat!

    Totusi nu se precizeaza ce romani au fost interogati, ca parca mai ramaseseram 80-90% ortodocsi. Daca totusi 99% romani sarbatoresc Pastile Ortodox si 75% merg la biserica de Inviere – nu e clar daca din cei ortodocsi sau din toti romanii. Si doar 4% ciocnesc oua rosii, dar 17% vopsesc oua?

    Asa arata optimist si bine statisticile lor si e adevarat ca multi tin macar partial post, multi merg macar la Inviere pentru ca Invierea e cu totul speciala. In liceu, cand nu mergeam la biserica prea des, tineam mult ca in noaptea de Inviere sa merg la Mitropolie sa iau Lumina, chiar daca nu stateam mai mult de o ora… Incet-incet ne aduce Dumnezeu cum stie mai bine mai aproape de El.

  5. Pingback: CATI ENGLEZI MAI STIU CINE L-A TRADAT PE IISUS?/ Ucigasul Breivik si religia Europei/ ATEISMUL E IN FLOARE IN LUME: IN FRUNTE – TARILE SCANDINAVE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare