Cotidianul Adevarul vinde BIBLIA SECTARA. Patriarhia protesteaza, Radu Preda acuza

10-04-2012 1 minut Sublinieri


Teologul clujean Radu Preda, ale cărui declaraţii sunt folosite pentru a promova Biblia pe care cotidianul Adevărul o distribuie începând de marţi la chioşcuri, spune că a fost păcălit de publicaţia deţinută de Dinu Patriciu.

“E o biblie falsă. Falsă în sensul în care e o ediţie pe care nu au declarat-o ca atara ca fiind neo-protestantă. M-au instrumentalizat. Eu l-am întrebat pe realizatorul articolului să-mi spună ce ediţie e, dacă e cumva o biblie sectară. I-am spus că nu e bine să promovezi un produs minoritar. Au vrut să ţină ascuns acest fapt. Mi-au promis că vor reveni cu un telefon, dar redactorul a făcut pe neştiutorul, deşi sunt convins că ştia despre ce e vorba. Am certitudinea că am fost folosit. Nu îi voi da în judecată, nu-mi stă în fire, dar acţiunea lot îi descalifică, oamenii nu sunt proşti”, a declarat teologul Radu Preda, pentru REALITATEA.NET

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE ne informează:

Astăzi, 10 aprilie 2012, cotidianul Adevărul a început să vândă împreună cu ziarul la toate punctele de difuzare a presei şi în librăriile proprii o ediţie revizuită a Bibliei traduse de Dumitru Cornilescu, apărută anul acesta (2012) la editura ”Orizonturi” din Bucureşti.

Deoarece mai mulţi credincioşi ortodocşi au sesizat deja Patriarhia Română cu privire la faptul că au fost induşi în eroare de către cotidianul Adevărul prin oferirea spre vânzare a unei Biblii neoprotestante, solicităm acestei publicaţii ca în articolele promoţionale şi în spoturile publicitare să ofere informaţiile corecte despre ediţia Bibliei pe care o difuzează.

În acelaşi timp, îndemnăm clerul ortodox să informeze comunităţile de credincioşi despre faptul că Biblia vândută împreună cu ziarul Adevărul nu este ortodoxă şi conţine diferenţe majore de traducere faţă de textul oficial al Sfintei Scripturi a Bisericii Ortodoxe Române.


Categorii

1. DIVERSE, Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., Radu Preda

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “Cotidianul Adevarul vinde BIBLIA SECTARA. Patriarhia protesteaza, Radu Preda acuza

  1. M-am apropiat de curand de Biserica si cu putin timp in urma am observat ca Biblia pe care o am in casa de ani buni, nu are binecuvantarea Sf Sinod. Mi s-a spus ca nu e bine deloc de tinut in casa o astfel de biblie sectara si ca trebuie arsa, pentru a evita refolosirea ei prin aruncarea la gunoi. Cu ocazia acestui articol as dori sa va cer si dvs parerea in legatura cu acest lucru.

  2. Ma scuzati, textul din pagina “Adevarului”, care e postat mai sus in cursiv, este un citat din Biblie? Pentru ca smuls din context pare o invitatie la a te desfata cat mai mult in ceea ce iti ofera viata lumeasca si de a trai clipa, pentru ca “dincolo nu mai este nimic din ceea ce iti aducea bucurie in aceasta viata”. Iar titlul “Mananca, roaga-te, iubeste” pare o invitatie la a fi “caldicel”, un fel de combinatie intre credinta si lumesc.

  3. Ar trebui ca toti cititorii de buna credinta de pe acest site sa printeze acest material si sa-l distribuie la Biserica de care apartin.

  4. “Mananca, roaga-te, iubeste” este titlul unei carti bestseller si a filmului ecranizat dupa aceasta. In carte este vorba despre o scriitoare (autoarea) casatorita, fara copii, aflata in pragul unei disperari pe fondul unei crize de identitate.
    Divorteaza, vinde tot si pleaca in lume, calatorind prin Italia, intrand intr-o frenezie a mancarurilor (“mananca”), apoi ajunge intr-un ashram in India, unde invata sa mediteze (“roaga-te”) si apoi in Bali, parca, unde se indragosteste (“iubeste”).
    Chiar si cu o Biblie ortodoxa la vanzare, acest titlu este o mare inselare, filmul fiind destul de cunoscut si cu actori de renume. Indeamna la o religie universala, comoda si indepartata de biserica.

    Poate Domnul se va milostivi de noi si va intoarce cursa aceasta a vrajmasului, aratandu-le multora (caci, din pacate majoritatea nu stiu) ca exista si biblii sectare. Iar cine va fi totusi inselat de data aceasta, sa nadajduim ca Domnul ii va milui apoi prin alte cai.

    Doamne, ajuta!

  5. @MarianaR:

    Intr-adevar, aveti nevoie de o Biblie ortodoxa, adica o traducere a Sfantului Sinod. Puteti lua Biblia in editia Anania (tradusa si diortosita, adica, de vrednicul de pomenire IPS Bartolomeu Anania). O puteti consulta online aici: http://www.dervent.ro/biblia.php

    De asemenea, o Biblie Sinodala obinsuita, care se poate cumpara de aici: http://www.editurapatriarhiei.ro/magazin.php?cPath=39 si se poate consulta online aici: http://www.bibliaortodoxa.ro/

    De ce este atat de important acest lucru?

    Pentru ca traducerile DIFERA. In primul rand, sunt carti intregi care in Bibliliile protestante nu exista, atat din Vechiul Testament cat si, uneori, chiar si din Noul. In al doilea rand, protestantii folosesc pentru Vechiul Testament textul masoretic, adica varianta rabinic-iudaica a VT, care dateaza mult DUPA Hristos si a fost serios ”adnotata” in unele versete mesianice (vezi despre asta aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/09/03/patriarhul-daniel-elogiaza-pe-marele-rabin-crede-in-%e2%80%9dbogatia-spirituala-comuna%e2%80%9d-a-crestinilor-cu-iudeii-si-in-%e2%80%9dmisiunea-profetica%e2%80%9d-a-celor-doua-comunitati-care-e/ ). In schimb, Biblia ortodoxa respecta lista cartilor stabilita de Sfintii Parinti si foloseste ca text original pentru Vechiul Testament Septuaginta, adica vechile scripturi iudaice traduse in greceste cu cateva sute de ani INAINTE de Hristos.

    In privinta citatului pe care l-ati remarcat, el e din Biblie, insa scos din context (aici e intreg capitolul: http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=18&cap=9) . Ecleziastul e o carte speciala si trebuie inteleasa in duhul ei, in intregul ei, nu interpretata dupa intelepciunea lumeasca, asa cum ati sesizat si dvs. Cu siguranta ca cei care au selectat citatul au in minte exact ce ati descris. La fel de sigur este insa ca Inteleptul Solomon, cel prin care Duhul a grait si a scris Ecleziastul, avea in minte cu totul altceva. In general, in aceasta carte se descrie lipsa de sens si de implinire a vietii omenesti cand nu e dusa intru Dumnezeu, oricat de fastuoasa, inteleapta (dupa standardele lumesti) ar fi ea.

  6. “Ce spune Sfantul Efrem Sirul ? ” Cu omul eretic sa nu vorbesti, in casa sa nu-l primesti, la masa sa nu stai cu dansul, buna ziua sa nu-i dai “. Acestia sunt inaintemergatorii lui Antihrist. ca Mantuitorul a spus la Efeseni, prin Apostolul Pavel : Biserica este Trupul lui Hristos, iar cap al Bisericii este Hristos. Fiecare sectar care s-a despartit de Biserica, s-a despartit de Hristos. Este om al satanei.

    Evanghelia spune : In vremea de apoi vor iesi hristosi mincinosi si pe multi vor insela. Paziti-va de sectari, care dau brosuri prin trenuri, prin gari si prin cutiile de posta si unde vad oameni, dau gratuit otrava lor. cand vei vedea o carte ca nu are aprobarea Sfantului Sinod si nu are cruce pe ea, da-o pe foc, chiar Biblie daca este ! Daca-i sectara si scrie sa nu va mai inchinati la icoane, da-o pe foc ! Nici un pacat nu ai ! Aceasta este otrava semanata de inaintemergatorii lui Antihrist. Toate sunt otrava.”

    http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/ne-vorbeste-parintele-cleopa-vol-3/dreapta-credinta-neamului-romanesc-81208.html

  7. @Admin,
    Va multumesc mult pentru link-uri si pentru ca v-ati luat din timp sa imi explicati.
    Da, la asta ma gandeam si eu, ca au extras un pasaj din Biblie, care de fapt s-ar fi referit la cu totul altceva, chiar la opusul celor ce si-ar fi dorit ei sa se inteleaga prin citirea acestuia.

    @Sim,
    Da… mi se pare total nepotrivit titlul unui film in care se promoveaza eretismul si placerile vietii pe post de motto al campaniei de vanzare a unei Biblii, dar aceasta fiind si ea eretica, se intelege.

    @Costel,
    Deci pana la urma cred ca trebuie arsa… Intr-adevar, nu are nici cruce pe ea.

  8. Cred ca majoritatea cititorilor ziarului Adevarul nu-si vor da seama de diferentele de traducere ale Bibliei si de nuantele subtile pe care le induc. O vor lua, asa cum au cumparat si colectiile de carti si o vor depozita pe un raft, pe care se va pune praful, spunand: o sa am de citit la batranete!

  9. Al cui e aberatia asta de ziar? Al lui Patriciu? Caldurica,papica,banuti, ce ii pasa omului…Lasa ca Doamne nu vede…Daca o muri maine ce o lua cu el pe ceea lume?Ca pe dincolo banii n-au nicio valoare.

  10. http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Comunicat_de_presa-_Biblia_e_una_singura_0_679732397.html

    Adevarul ce sa faca altceva decat sa minta?

    „Lucrarea nu conţine niciun fel de comentarii sau alte consideraţii şi reprezintă o traducere justă a formei originale a Bibliei. Ceea ce deosebeşte aceste confesiuni sunt interpretările pe care fiecare dintre ele le dă Bibliei. Lucrarea publicată de noi nu cuprinde niciun punct de vedere sau comentariu pe marginea textului Bibliei”, precizează şi editura Orizonturi, deţinătorul drepturilor de traducere pentru ediţia apărută împreună cu ziarul „Adevărul”.

    În completarea acestor informaţii, precizăm că traducerea Cornilescu a fost considerată în epocă „net superioară oricărei alte traduceri, fiind prezentată într-o limbă suplă şi curgătoare, care lipseşte oricărei alte traduceri” (Alexandru Maianu. Viaţa şi lucrarea lui Dumitru Cornilescu).

    Nu, nu e deloc acelasi text, diferentele sunt foarte mari, pana sa ajungem la interpretare. Si traducerea lui Cornilescu este de departe una din cele mai slabe, pe langa faptul ca e protestanta.

  11. Varianta cornilescu ,zic varianta caci cu greu poti numi asa ceva biblie,contine erori grosolane in afara de faptul ca sunt adaugate cuvinte din burta,aceasta fituica numita pretentios biblie creaza confuzie.
    Biblia Ortodoxa:
    “Ohozia era de 22 de ani când s-a făcut rege şi a domnit un an în Ierusalim .”(4 Regi 8:26 )

    “Ohozia era de 22 de ani când s-a făcut rege şi a domnit în Ierusalim un an. “(2 Paralipomena 22:2 )

    In timp ce la cornilescu nu se mai numeste OHOZIA ci AHAZIA iar Ahazia pt. cornilescu ajunge rege ba la 22 ba la 42 de ani.
    ” Ahazia avea 22 de ani când a ajuns împărat, şi a domnit un an la Ierusalim. (2 Imparati 8:26 )

    ” Ahazia avea 42 de ani, când a ajuns împărat, şi a domnit un an la Ierusalim. “( 2 Cronici 22:2 )

    2)In Biblia Ortodoxa citim :
    “Iehonia era de 18 ani când s-a făcut rege şi a domnit trei luni şi zece zile în Ierusalim.”( 2 Paralipomena 36:9 )

    “Iehonia era de 18 ani când s-a făcut rege şi a domnit în Ierusalim trei luni.”( 4 Regi 24:8 )

    Cornilescu aflandu-se sub influenta alcolului sau poate prea indragostit de printesa sa mult iubita Caliopi de origine protestanta traduce:
    “Ioiachin avea 8 ani când a ajuns împărat, şi a domnit trei luni şi zece zile la Ierusalim.”( 2 Cronici 36:9 )

    “Ioiachin avea 18 ani când a ajuns împărat, şi a domnit trei luni la Ierusalim. “( 2 Imparati 24:8 )
    Deci citind un ateu asemenea ,,traducere ,,cum poti tu sa-l intorci la credinta cand el iti spune pai uite ca biblia se contrazice singura.Ba chiar si omul credincios se sminteste.

    Eu am enumarat doar cateva greseli,caci nu-mi permite timpul,dar mai sunt sute de greseli in ,,traducerea,,Cornilescu.
    Sa-mi fie cu iertare limbajul, dar varianta cornilescu este buna pentru aprins focul sau cornete de seminte.

  12. Ideile astea cu arderea Bibliilor,fie ele si smintitoare, nu sunt cele mai fericite.Ele contin totusi numele Mantuitorului si facem in acelasi timp si o pangarire.Cel putin asa am fost sfatuit odata.

  13. Cornilescu traduce tendenţios versete esenţiale pentru învăţătura creştin-ortodoxă, de exemplu acesta, Evrei 7:24 :
    Cornilescu: “Dar El, fiindcă rămâne “în veac”, are o preoţie care nu poate trece de la unul la altul.”
    Biblia ortodoxă sinodală: “Aici însă, Iisus, prin aceea că rămâne în veac, are o preoţie netrecătoare (veşnică).”
    Varianta Anania: “dar Iisus are o preoţie netrecătoare prin aceea că El rămâne în veac.”
    Se constată în traducerea lui Cornilescu intenţia vădită de a dejustifica preoţia transmisibilă prin succesiune apostolică, una din dogmele fundamentale ale Ortodoxiei.

  14. @ cristi_g
    Nici măcar… În cele mai multe astfel de traduceri apare scris “Isus”, grafia corectă fiind, aşa cum ştim cu toţii “Iisus”. Nu ştiu cum apare în varianta în discuţie, cea scoasă de Adevărul, dar nu m-ar mira să fie scris corect, tocmai pentru inducere încă o dată în eroare, cunoscut fiind faptul că sectarii au o capacitate de adaptare extraordinară.
    Oricum, numele Mântuitorului apare şi în tabloide şi în publicaţii de scandal, în articole blasfemiatoare sau învecinate cu poze deocheate. În logica asta, pentru a nu-l pângări, ar trebui să le pastrăm si pe ele?

  15. @CatalinM
    Bun si internetul asta.M-am lamurit:
    “Evanghelia spune : In vremea de apoi vor iesi hristosi mincinosi si pe multi vor insela. Paziti-va de sectari, care dau brosuri prin trenuri, prin gari si prin cutiile de posta si unde vad oameni, dau gratuit otrava lor. cand vei vedea o carte ca nu are aprobarea Sfantului Sinod si nu are cruce pe ea, da-o pe foc, chiar Biblie daca este ! Daca-i sectara si scrie sa nu va mai inchinati la icoane, da-o pe foc ! Nici un pacat nu ai ! Aceasta este otrava semanata de inaintemergatorii lui Antihrist. Toate sunt otrava.”
    http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/ne-vorbeste-parintele-cleopa-vol-3/dreapta-credinta-neamului-romanesc-81208.html

  16. cristi_g

    Ideile astea cu arderea Bibliilor,fie ele si smintitoare, nu sunt cele mai fericite.Ele contin totusi numele Mantuitorului si facem in acelasi timp si o pangarire.Cel putin asa am fost sfatuit odata.
    _________________________________________________________________________
    Sectarii vestesc un hristos mincinos nu-i nici un pacat a le arde ereziile.Daca ochiul tau te smiteste scote-l.Tot asa si cu ,, biblia,, sectara, smiteste omul da-o pe foc.Tu poate ca nu o citesti, dar nu se stie niciodata cum ajunge in manile altuia si il sminteste si atunci te faci si tu vinovat de sminteala.
    Parintele Cleopa asa ne-a sfatuit ce este carte sectara da-o pe foc.
    E ca si cum un colectionar ar spune uite am un original de Rembrant dami un milion de euro pe el si cand il studiezi mai deaproape vezi de fapt ca e un fals grosolan.Mai dai banii atunci pe el?
    Asa si cu biblia sectara, sectarii spun ca au biblie dar cand le-o studiezi de aproape constanti ca de fapt au un fals grosolan,care in numesc pretentios biblie.E departe total biblia lor fata de Biblia originala.Si atunci daca poti avea originalul pt ce sa cumperi un fals?

  17. @admin:
    Teologul Radu Preda este aceeasi persoana cu cel de aici:http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/02/21/teologul-radu-preda-demonteaza-pretextele-ruperii-mitropoliei-clujului-transformarea-ierarhiei-in-oligarhie/ ?
    Grea pedeapsa, pentru ca, de fapt, consecintele acestei intamplari sunt mult mai ample, la nivelul constiintei…

  18. Pingback: Atentie la bibliile sectantilor! CAMPANIA “Zilele Bibliei” este organizata de NEOPROTESTANTI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  19. Pingback: “Adevarul” loveste din nou: incepe serialul DE CE SUNTEM CRESTINI citandu-l pe MASONUL di Bernardo si CONTESTA apostolatul Sfantului ANDREI printre romani - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Cotidianul Adevarul face comert cu Apocalipsa greco-catolicului recent CRISTIAN BADILITA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: Mitropolia Moldovei (Patriarhia Moscovei) avertizeaza cu privire la BIBLIA PROTESTANTA a cotidianului Adevarul - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pentru cei ce doresc mai multe informatii cu privire la ereziile sectelor, le punem inainte categoria sectologie de la catehetica.ro:

    http://www.catehetica.ro/sectologie

  23. Pingback: SAMAVOLNICIA numita ”Biserica” GRECO-CATOLICE din Ardeal (in Adevarul)/ PROPAGANDA NEOPROTESTANTA pe site-ul antena3.ro, unde Dumitru Cornilescu este celebrat ca ”Luther al Romaniei” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: Jurnalistul Cristian Unteanu (“Adevarul”) IL ATACA PE IPS PIMEN pentru predica sa anti-UE invocand LEGISLATIA ANTI-CRESTINA EUROPEANA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare