MINUNEA DIN MACEDONIA: Icoanele sfintilor stralucesc brusc la Biserica Sveti Dimitrije (VIDEO)

9-04-2012 48 secunde Sublinieri

Sute de locuitori din capitala macedoneană Skopje au stat la coadă, luni, în faţa Bisericii Sveti Dimitrije, pentru a vedea icoanele şi frescele care au început să strălucească brusc, aparent fără nicio explicaţie, un fenomen pe care preotul lăcaşului de cult nu a ezitat să-l califice drept “miracol”, relatează France Presse.
“Este cu adevărat un miracol. Totul a început duminică, în partea centrală a iconostasului. Auriul este foarte vizibil, iar fenomenul continuă”, a declarat preotul Dimce Malinov unui jurnalist al AFP.

Prelatul a explicat faptul că icoanele şi frescele au început să strălucească brusc, ca şi când ar fi fost sistematic curăţite de o mână invizibilă. “De ieri dimineaţă am continuat să observ fenomenul. Jumătate dintre icoane erau deja curăţate. Iniţial apărea o culoare roşie, care se transforma ulterior în auriu, de altfel puteţi să vedeţi icoanele autocurăţându-se acolo, sus”, a explicat preotul, prezentând fenomenul din biserică.Au venit oamenii cu sutele pentru a vedea miracolul”, a mai spus acesta.

Şeful Bisericii Ortodoxe Macedonene (MPC), arhiepiscopul de Ohrid, Stefan, s-a deplasat personal duminică la Biserica Sveti Dimitrije, care datează din secolul al XVIII-lea, pentru a observa fenomenul la faţa locului. Totuşi, Biserica Ortodoxă Macedoneană a refuzat să comenteze acest fenomen neobişnuit.

Un jurnalist al France Presse, care s-a deplasat la faţa locului, a confirmat că icoanele erau mai curate, imaginile fiind din ce în ce mai vizibile şi clare. France Presse reaminteşte că 80% dintre cele două milioane de locuitori ai fostei republici iugoslave sunt ortodocşi.


Categorii

1. DIVERSE, Minuni

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “MINUNEA DIN MACEDONIA: Icoanele sfintilor stralucesc brusc la Biserica Sveti Dimitrije (VIDEO)

  1. Hramul Bisericii este “Sveti Dimitrije”, adica Sf. Dimitrie, mai exact Sf. Dimitrie, izvoratorul de Mir.
    E prima oara cand aud de o astfel de minune. Deci din cate inteleg, fenomenul a inceput in Duminica Floriilor, este un semn de la Dumnezeu pentru intarirea credinciosilor, in prag de Saptamana Mare, dar si pentru a aduce mai mult oamenii la credinta…

  2. Am mai auzit de icoane care se curata sau se innoiesc singure, insa acelea erau icoane pe lemn. Intr-adevar n-am mai auzit sa se reinnoiasca frescele din biserica.

    In Macedonia stiu ca sunt doua jurisdictii paralele, probabil mitropolii (nu mai retin), una care tine de Biserica Sarba, iar cealalta s-a declarat independenta si stiu ca nu e in comuniune cu noi. (Ma indoiesc ca s-a rezolvat problema cat n-am fost eu atenta, ca sa spun asa.)

    “Biserica Ortodoxa Macedoneana” imi sugereaza a doua varianta. Deci daca e reala minunea, ar putea fi un semn ca “schismatica” BOM de fapt nu este despartita de Biserica si de Capul Bisericii, Domnul nostru Iisus Hristos.

  3. Pentru ca oamenii de azi nu mai reactioneaza decat la senzational, la stralucitor si la vizualul iesit in evidenta, Dumnezeu face astfel de minuni si le atrage privirea inspre icoane – Biblia celor care nu stiu carte. Uitandu-se la icoane, asa vor reinvata macedoneeni adevarurile de credinta si vor reintra in Biserica. Acest tip de minuni nu sunt pentru cei tari in credinta, pentru cei care nu mai au nevoie de semne, nu mai sunt miscati de senzational, precum generatia “OTV” de la noi. Pentru OTV-isti se intampla astfel de minuni, semn ca Dumnezeu inca ii cheama pe toti si ii iubeste pe toti.

  4. @Gigel Chiazna ,

    bine spus , frate !

  5. Pingback: Minunea din Macedonia – frescele dintr-o biserica de sec VIII, au inceput sã strãluceascã in timpul liturghiei din Duminica Floriilor | lenalina
  6. Totusi, aceste semne, daca sunt reale si confirmate sunt pentru noi toti.

    Am fost in Israel acum 3 ani si o icoana a Sf. Mare Mucenic Gheorghe
    dintr-o biserica de langa Lida unde sunt moastele lui a inceput sa produca mir in preajma Pogorarii Sf. Duh. Ne-au povestit niste maici romance si am fost si noi f. bucurosi sa vedem, am dat acolo peste o alta maica romanca bucuroasa ca ajunsesem chiar cu 10 minute inainte sa inchida biserica …

    Deci a fost o bucurie mare pentru toti cei implicati si o intarire pentru noi care eram enoriasi la o biserica a Sf. Gheorghe, de parca Sfantul ne-a insotit in pelerinaj …

    Niste prieteni din Cluj care au plecat in Canada pentru 5 ani ne-au aratat cum o icoana de acasa cu Maica Domnului pe hartie s-a innegrit toata cam de cand plecasera. Erau putin speriati ca nu stiau de ce si au acoperit-o, nu s-a curatat nici cand s-au intors. Exista insa icoane si pe la rusi care se innegresesc si apoi se curata singure, probabil cu un rost stiut de Dumnezeu ca sa ne arate ca este langa noi pana la sfarsit.

  7. http://www.ziare.com/ziare-iasi/stiri-actualitate/presedintele-macedoniei-vrea-moastele-sfintei-parascheva-2526174

    “Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva ar putea fi duse in pelerinaj in Macedonia. In cursul vizitei pe care a avut-o la sfarsitul saptamanii trecute la Iasi, seful statului macedonian a solicitat autoritatilor iesene sa faca demersuri ca moastele sa fie duse temporar in tara balcanica

    “Voi avea o discutie cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei pentru a vedea daca se poate organiza un astfel de pelerinaj. Ar fi o punte de legatura fantastica intre Iasi si poporul macedonean”, a declarat ieri prefectul interimar Dragomir Tomaseschi.

    Potrivit acestuia, Ivanov s-a rugat la moastele sfinte in timpul vizitei la Iasi. “La Mitropolie au fost momente extrem de emotionante, familia presedintelui este ocrotita de Sfanta Parascheva si a fost pentru prima data cand presedintele Ivanov a vazut moastele”, a mai spus prefectul.”

  8. In Macedonia, la Skopje, in varful muntelui Vodno, se afla Crucea Mileniului. Construita in intregime din fier, crucea masoara 76 m inaltime, este inconjurata de 650 de reflectoare si a devenit deja un loc de pelerinaj dar si de discordie intre ortodocsi si musulmani.

    http://www.divers.ro/documentar_ro?wid=37456&func=viewSubmission&sid=6001

  9. @Ana: Din pacate si noi romanii cadem prada intereselor politice ce isi baga coada si in Biserica. In Macedonia din pacate exista 2 jurisdictii: una numita Biserica Ortodoxa Macedoneana care cuprinde in jur de 95% din populatia ortodoxa, daca nu chiar mai mult si una care tine de sarbi care este restul.
    Ideea este urmatoarea: nu exista nici o Biserica schismatica macedoneana ci doar politica. Si sa va explic de ce ca unul ce am avut sansa sa cunosc fenomenul din interiorul lui.
    Ortodoxia dupa cum se stie este organizata pe criterii etnice si cum este normal fiecare popor ar trebui sa aiba Biserica lui. De pe vremea comunismului ei au reusit sa obtina autocefalia. Lucru recunoscut si de sarbii de atunci prin Patriarhul Gherman si de rusi prin Patriarhul Alexei al II-lea, care au slujit impreuna cu cei din Biserica Ortodoxa Macedoneana.
    Dupa caderea comunismului si exacerbarea sentimentelor nationaliste in sens negativ de partidele politice si in special de presedintele de atunci Slobodan Milosevici, dupa cum era de asteptat acest lucru s-a rasfrant si asupra Bisericilor din zona. Pe fir au mai intrat si grecii, care vezi Doamne s-au simtit lezati de denumirea si a statului de la Skopje si a Bisericii Macedonene. Motivatia lor era: nu poate exista alta Biserica Macedoneana decat cea regionala din cadrul Greciei, uitand ca pamantul Macedoniei numai grecesc nu este si ca a fost ocupat numai prin crime si abuzuri sub obladuirea Patriarhiei Ecumenice si a armatei grecesti.Dar asta este alta poveste prea lunga si prea dureroasa pentru a fi dezvoltata aici. Sa revenim.
    In conditiile noi, sarbii, ce aveau ajutor din partea grecilor cel putin pe teren propagandistic mai ales ca incepuse sacndalul in jurul provinciei Kosovo, au retras recunoasterea autocefaliei chemand BOM la ordine.
    Acuma sa imi zica si mie cineva, cum se poate da o autocefalie si dupa aceea retrage. Cum pot fi numiti schismatici cand deja Patriarhi din Biserica dreptmaritoare le-au aratat recunoastere slujind cu ei si declarand comuniunea.
    Cum situatia era hilara s-au incercat alte modalitati. Mia ales ca situatia era ciudata pentru sarbi din moment ce nu mai aveau nici un preot sau episcop sub juridisctie in FYROM. Au reusit insa in cele din urma sa scoata din sinodul BOM un episcop, Jovan sau Ioan pe romaneste, pe care l-au ridicat la rang de Arhiepiscop si l-au facut lider al factiunii ce asculta de sarbi. Marea majoritate a poporului a ramas insa fidela BOM.
    Alt exemplu: in anii 90, pentru a reinvia monahismul ce aproape disparuse a fost chemat de la Manastirea Grigoriu din Sfantul Munte, cel ce astazi este PS Naum de Strumica, un ierarh cu adevarat traitor de Hristos. Acesta a reinviat monahismul si Biserica in numai cativa ani. El, ca fost monah al Grigoriului este si astazi pomenit ca ierarh la manastirea athonita. S-ar face asta daca ar fi fost schismatic?
    Mai mult decat atat, in continuare atat Biserica Ortodoxa Rusa cat si cea Romana au legaturi canonice in continuare cu BOM. Deci iar se pune intrebarea: poate fi facut acest lucru daca ei ar fi schismatici?
    Cunosc un episcop de la noi, nu ii dau numele pentru ca este smerit in multe probleme, care stiind ce viata duhovniceasca exista in BOM si mai ales in eparhia PS Naum la Strumica, de cateva ori a dus autocare de preoti si diaconi acolo ca acestia sa inteleaga ce se intampla acolo: ce inseamna traire crestina.
    Eu va pot spune ca atunci cand am ajuns la Strumica (nu fac parte din eparhia episcopului respectiv)am ramas placut impresionat. Foarte multa delicatete si dragoste pentru oricine se intereseaza de crestinism. Ca nu cumva sa ne simtitm stingheri in Biserica unde stateam, PS Naum a trimis special un preot aroman (tin sa precizez ca toti preotii aromani si toate comunitatile de aromani din FYROM tin de BOM si nu de cei de sub sarbi)ca sa ne slujeasca in romana si sa vorbeasca cu noi in romana sa ne povesteasca cum este cu tara lor. Si ca sa nu ne ratacim, cand am facut turul tarii pentru ca mai erau zone cu albanezi musulmani a trimis un staret sa ne plimbe peste tot, sa ne ajute cu traducerile,etc.
    Foarte multa dragoste. Extrem de multa.
    Si astea sunt doar cateva randuri pe care le-am scris despre ei la repezeala. Departe de a fi schismatici, pentru ca asa cum am scris mai sus, o autocefalie odata data si recunoscuta nu poate fi retrasa. Dcaa e sa o luma asa si noi am fi shcismatici pentru ca Constantinopolul nici in ziua de azi nu prea inghite problema independentei noastre si exista zone in care se mai plang grecii de bogatiile pierdute la secularizarea lui Cuza, uitand ca atunci a fost lovita intreaga ortodoxie romaneasca si nu doar manastirile ce erau metoacele lor.
    In rest, daca mai doreste cineva informatii despre subiect, cu drag,.
    O saptamana a patimilor plina de har tuturor. Iertati-ma
    Doamne ajuta

  10. Revin cu niste completari.Recent chiar un frate macedonean, stabilit si casatorit in Romania a fost hirotonit la Bucuresti desi se stia ca este din BOM.Episcopul care a facut hirotonia si Manastirea unde slujeste credeti-ma ca sunt departe de a fi cazut in shcisma pentru ca sunt atat epsicopul cat si staretul persoane duhovnicesti. Una chiar are o serie de articole publicate pe site-ul acesta. Alt episcop a fost o perioada cand le lua tineri ca sa ii hirotoneasca la noi sa ii tina, pentru ca erau foarte traitori, dar cum era si normal, acestia se intorceau acasa la ei pentru ca era nevoie de mai multi seceratori acolo.
    La ei din cauza comunismului exista 2 generatii rupte total de Biserica,nu au mai existat Liturghii, botezuri, nunti…nimic. Si ei boteaza sate intregi in fiecare luna. Daca vedeti ce frumusete…Doamne.
    Apoi, cand mergeti pe la ei o sa vedeti ca atat in manastiri cat si la preotii de mir si familiile lor, sau acei dintre credinciosii mirenicare doresc, practica rugaciunii inimii. Am vazut cu ochii mei de la copilasi de 7 ani pana la adulti de 50 de ani cum se rugau astfel, pe strada, la Biserica, la masa…etc. Asta este drept am vazut mai ales la Strumica la PS Naum…
    Despre PS Naum vreau sa va mai zic ca este un episcop in genul vrednicului de pomenire PF Pavle.Daca il vedeti pe strada nu va dati seama ca este episcop ci un monah cu o rasa amarata. Numai cand slujeste cu alti episcopi poarta mitra, in rest doar omohorul daca este singur la Liturghie. Cand merge pe strada este insotit doar de 1-2 maici caci este bolnav de o boala care ii face sa se atrofieze muschii daca nu face multa miscare ziua si in caz de ceva sa capete repede ajutor. Oamenii de pe strada i se adreseaza cu bunicule si il interpeleaza la tot pasul. Bunicule ce ai mai facut azi? Sau bunicul cand se face Liturghie la Biserica cutare? Sau bunicule cand sa mai vin al spovada? Primeste pe oricine doreste sa practice rugaciunea si spovedeste pe oricine…la ei tara fiind mai mica, cat cat judetul Constanta si putin din Tulcea la un loc, va dati seama ca are cum face acest lucru. Dar simplitatea te nauceste. Cel putin la mine asta a fost reactia.

    Celor ce doresc sa auda cateva si din partea lor, caci vechiul principiu de drept roman audiatur et altera pars (asculta si cealalta parte) este inca in vigoare, va dau urmatoarele link-uri:

    http://www.mpc.org.mk/English/MPC/Strumica/news2.asp?id=497 in care PS Naum explica putin situatia Bisericii lor.

    http://www.mpc.org.mk/ site-ul BOM, are si varianta in limba engleza

    http://www.mpc.org.mk/mpc/SE/vesti.asp evenimente din eparhia Strumica; pun destul de multe poze de la actiunile lunare, puteti vedea si poze cu PS Naum si viata lor liturgica…sau actiuni la care participa si cei din Biserica Rusa.Varianta in sarba este la zi, la cea in engleza nu a mai fost facut update de anul trecut.

    Cele bune

  11. @Diacon Mihai
    Foarte binevenite lamuririle aduse de dvs.
    “”La ei din cauza comunismului exista 2 generatii rupte total de Biserica,nu au mai existat Liturghii, botezuri, nunti…nimic. Si ei boteaza sate intregi in fiecare luna. Daca vedeti ce frumusete…Doamne.””
    Poate ca tocmai datorita a acestei intoarceri a poporului catre Dumnezeu se intampla minunea….Bucuria intoarcerii fiului risipitor (risipitor fara voia lui, probabil?

  12. Pingback: Icoana Maicii Domnului din Burgas a lacrimat. "E POSIBIL SA NE ASTEPTE ANUMITE EVENIMENTE"/ Icoana Maicii Domnului de la NAMAESTI, facatoare de minuni, aflata la inchinare la Biserica Icoanei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare