Arhiepiscopul Ieronim: DACA NU NE SCHIMBAM, NU EXISTA SANSE DE SALVARE. Catre politicieni: NU PUNETI BISERICA LA COLT!

2-04-2012 2 minute Sublinieri

  • Romfea.gr:

Arhiepiscopul: “Daca nu ne schimbam modul de a gandi nu exista sanse de salvare“

“Daca nu ne schimbam modul de a gandi nu avem sanse de salvare” a spus Arhiepiscopul Atenei si al Intregii Elade, kir Ieronimos, in fata Sfantului Altar al bisericii “Schimbarea la Fata” din Ano Vrilisia.

In predica sa, Arhiepiscopul a subliniat ca nu trebuie sa asteptam de la altii sa ne scoata din criza. Arhiepiscopul a spus: “Cel ce doreste sa fie primul, trebuie sa fie ultimul. Oamenii”, a adaugat, “ inteleg cu greu ca trebuie sa fie solidari unii cu altii”.

A mai spus si faptul ca “aceasta criza a vremurilor in care traim este semnul epuizarii persoanei umane“.

“ Trebuie sa ne intoarcem la Adevarul lui Hristos, sa nu asteptam ajutor de la altii, sa vina sa ne scoata din criza“, a declarat.

Si a continuat: “Pocainta inseamna sa imi schimb mintea, sa imi schimb gandirea. Si daca nu ne schimbam modul de a gandi nu exista salvare.”

Prefaericitul a hirotonisit ca Protopop pe parintele Spiridona Rapti, colaboratorul sau de la Biroul Arhiepiscopiei din Atena dupa ce, la sfarsitul Sfintei Liturghii, a inaugurat cresa Parohiei.

“Nu facem gradinite doar ca sa dam de mancare copiilor, ci ca sa le transmitem anticorpii ce-i vor ajuta sa reziste in fata greutatilor vietii”, a concluzionat.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul a binecuvantat inaugurarea cresei enoriale.

Arhiepiscopul Ieronimos: “Biserica este puternica”

Luni, 2 Aprilie 2012, va fi transmis interviul dat de Arhiepiscopul Atenei si al Intergii Elade Ieronimos, in emisiunea “ Ora Societatii MEGA”, jurnalistilor Giorgos Ikonomea si Dimitra Kabouraki. Intaistatatorul Bisericii Eladei s-a referit la realitatea de zi cu zi a grecilor: la criza economica, la cei “disperati” si dezamagiti care cer ajutorul Bisericii, rolul pe care il poate avea Biserica in ajutorarea oamenilor, obstacolele birocratice pe care le pune statul in calea valorificarii bunurilor acesteia.

De asemenea, a vorbit despre subiecte cum ar fi salariul sau, ierarhia, anii tineretii si propria sa “revolutie“, traiectoria pana la tronul archiepiscopal, problemele de sanantate si despre lucrarea pe care doreste sa o lase in urma sa.

Kir Ieronimos a spus:

Despre ipocrizie: “Este un grup de oameni carora le place sa se tocmeasca, le place atmosfera de la piata. Si alt chip arata la piata, alt chip in viata personala. Pot sa arate la prima vedere o infatisare de crestini, de socialisti sau comunisti – ca doar la piata este ceva comercial – dar cand se intorc acasa seara, merg la vila lor, sau pe yacht in Mikono, la a doua sau a treia sotie…”

“Daca nu avem modele in Biserica, in educatie, in presa, in Parlament, nu asteptati Invierea!”

Despre emotionanta implicare a oamenilor in lucrarea de intrajutorare: “Ma suna o femeie si imi spune: “Vad lupta ta si vreau sa te ajut. Ce sa trimit? “Comoara” pe care o detin, este ceva ce mi-a lasat bunica si mama, sapte lingurite argintate”. Le-a trimis prin cineva. “Va trimit aceste lingurite argintate ca sa le vindeti si sa faceti ce credeti de cuviinta cu ele.” Si in plus a trimis si cinci euro. Acesta este sufletul grecului. E ceva ce nu am inteles nici noi preotii si nici arhiereii – cu atat mai putin politicienii nostri. Nu se poate sa continuam sa tradam acest popor!”…

Despre “revolutie”: “ In viata mea pana la 22 de ani m-am purtat cu multa grija. Am terminat foarte repede universitatea, am primit o slujba la universitate, am avut parte de “revolutia” mea intre 20 si 35 de ani, am avut parte de incercari… Revolutia este mare lucru pentru om. Si este necesara. Omul care nu a trecut printr-o revolutie nu este fericit!”

Apel catre lumea politica: “Prin intermediul postului dumneavoastra ma adresez oamenilor politici, oricare ar fi acestia maine: sa nu puna Biserica la colt. Sa nu o dezradacineze. Are putere. Este un elefant cu multa putere care doarme… Putem lucra toti impreuna.”

traducere pentru razbointrucuvant de E.P.

Legaturi:

***


Categorii

Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Grecia, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “Arhiepiscopul Ieronim: DACA NU NE SCHIMBAM, NU EXISTA SANSE DE SALVARE. Catre politicieni: NU PUNETI BISERICA LA COLT!

  1. Pai, ar trebui sa nu indrazneasca sa puna ‘la colt’ Biserica uitand (cu buna/stiinta) ca, este reprezentata nu numai de monahi si mireni dar are un conducator imbatabil, un CAP care este Hristos!

    Ori ei – neispravitii – nu numai ca si-au pus in cap s-o trimita in coltul cel mai umbros, intunecat… dar o vrea si pe coaja de nuci, in genunchi – ca pedeapsa – fiindca a ‘indraznit’ sa reziste mai bine de 2000 de ani si se ‘incapataneaza’ prin Tainele care se savarsesc in cadrul ei, prin preotii liturghisitori, prin monahii si mirenii care se roaga INCA… s-o decimeze – pe fata!
    Daca pana acum umblau cu soparlita atacand slujitorii Altarului scotand la lumina tiparului sau pe sticla scaderile/caderile lor, cautau ‘cu lumanarea’ monahi si monahii care au gresit, azi…sunt pusi pe fapte si mai ‘mari’: dupa ce au reusit sa omoare sentimentul apartenentei de un Dumnezeu asa de MARE si de BUN, au demonstrat zi de zi, an de an prin mass/media si toate nenorocirile astea moderne/moderniste ca se ‘poate’ si FARA de EL…au reusit sa-L scoata din inima multora, in mintea altora este deformat rau, in altii – absenteaza cu desavarsire!

    Dupa ‘treaba’ cu mirenii, dupa aruncarea cu laturi si zoaie in clerul bisericesc (mai ales in cel monahicesc) de parca vina n-o avem toti ca, nu se mai nasc oameni; prin multimea avorturilor innotam in sange pana peste cap, acei copii strigand in fata Creatorului lor impotriva noastra, pentru nesimtirea irozilor/irodiadelor; prin nenasterea lor (a copiilor), cine stie in calea cui am stat impotriva prin darul cu care ar fi fost trimis (bun conducator, profesor, medic, om de stiinta, preot); in cine, in ce vas sa-si mai puna DARUL Dumnezeu, cand oamenii refuza sa mai conlucreze cu EL?!

    Ca fapt divers: eram in Biserica si, dupa litaniile celorlalte (femei) intr-o impreuna compatimire pentru starea Romaniei de azi, m-am trezit spunandu-le ca daca tara noastra e cum e…de-ti vine sa fugi mancand pamantul inapoi sa nu te uiti, este si datorita avorturilor facute cu duiumul, fara pic de frica de Dumnezeu…daca pana atunci la toate celelalte acuze (ca suntem nesimtiti si salbatici) la acuza avorturilor parca s-au ‘trezit’ din mormaiala plina de cumsecadenie, reactionand exact cum ma asteptam si cum – de obicei – face romanul: ‘datorita avorturilor? E, na! Peste tot e asa…si in alte tari se face…’
    ‘Da! Se fac si in alte tari (zic eu) dar noi suntem ortodocsi…TOTUSI! D-aia si bataia este mai mare si mai usturatoare pentru noi, nu credeti?!’

    Si uite-asa trece timpul, mai uitam/ne facem ca ‘ploua’/ne ascundem dupa trecerea catorva ani care a mai diluat din grozavia unui atare act, ne mai ‘linistim’ constiinta ca ne-am spovedit si treaba-i ‘gata’; nu realizam ca – de obicei cine a ridicat/ridica sabia, de sabie SI va murii …

    Vorbind de modele -ele se imputineaza sau lipsesc cu desavarsire in multe domenii- asa cum e si cu sinceritatea: unora le merge bine dar se fataresc obraznic ca e RAU, e ‘de rau’ dar sunt(em) ca ‘doamnele’ si ‘domnii’ care, sunt imbracat(i)e elegant cer/impun respect prin ‘tinuta’ si totusi…scuipa pe strada, arunca hartiile pe jos la intamplare, lovesc cu sete tot ce inseamna patrupede si nu se spala pe maini dupa ce merg la toaleta!

    Asa parinti, asa bunici, asa matusi, unchi, nasi pana la profesori, doctori, politisti, judecatori, parlamentari si ce-or mai fii ei…din pacate, odraslele lor si cei fragezi cu varsta COPIAZA ceea ce vad/aud…intr-o maniera mai agresiva, oportunista dusa pana la un exhibitionism (moral, intelectual)care, tot la perversiune se incadreaza!

    Mai rau este pentru parintii care ii invata sa se comporta bine, crestineste pe copii lor… dar acestora li se arata alta fateta a lumii datorita televizorului, internetului, a presiunii ‘strazii’ si a scolii (care nu mai este ceea ce era o data); este o cruce suplimentara si pentru parinti dar si pentru copii, asemeni mariajului dintre un ateu si un crestin;

  2. Invariabil ma duce gandul la conflictul dintre trup si spirit.
    Iar pentru ca lumea asta vazuta ‘pare’ singura viabila, se depun toate eforturile omenesti (dar, mai ales diavolesti) pentru a o singulariza, personaliza, a o ridica pe un piedestal de auto-idolatrie; iar pentru asta, cu ajutorul tehnicii si-a medicinei moderne (de nu s-o fi gasit) comoara elixirului tineretii fara batranete si-a vietii fara de moarte (ca-n basmele copilariei noastre) dar… terestre, stict pamantesti, lumesti…din care Iadul nesupunerii fata de Dumnezeu datorita puterii si a inmultirii faradelegilor, Creatorul este exclus ca o Persoana care incomodeaza, inoportuneaza si strica planurile!

    Pentru iesirea din asa-ceva, citind “Cuvinte vii” de Pr.Arsenie Boca, reliefeaza ‘comoara’ care este Hristos si ca -adesea – ceea ce ne preocupa aia ne si reprezinta; ca, trebuie ” postit si de desfraul mintii care cauta sa se ascunda de Dumnezeu (Geneza, 3.8), cautand sa-I naruie Cerul, sa desparta lumea de EL, penru desfraul ei cu pamantul. Mintea fara har e o faclie stinsa.”

  3. Pingback: NE BATEM JOC DE HRISTOS SI ALERGAM LA EL NUMAI LA NEVOIE! Ne lasam tinerii educati de mass-media, desfranarea a ajuns nota generala a televiziunilor… -
  4. Pingback: MII DE SOMERI la cantinta saracilor din Atena[VIDEO]/ 68% dintre greci se gandesc sa paraseasca marile orase/ SOCIALISTII AGITA SPECTRUL EXTREMISMULUI/ Documentar fotografic - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Mitropolitul Hrisostom al Patrei, cuvant puternic si mustrator cu ocazia alegerilor din Grecia: POPORUL ESTE DEZAMAGIT, TRADAT, DISPERAT. NU VA MAI SCUZA ALTE GRESELI! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: ALEGERILE DIN GRECIA: vot anti-austeritate, partidele principale au pierdut majoritatea, COMUNISTII SI NAZISTII URCA IN PREFERINTE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: iERARHIA GREACA, INGRIJORATA DE ASCENSIUNEA PARTIDELOR ANTICLERICALE SI FASCISTE. Arhiepiscopul Ieronim: A spus Hristos sa nu-i hranim pe imigranti? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Parintele Paisie Aghioritul: PACATUL ADUCE NENOROCIRI. “Cand lumea nu se pocaieste, ce ploaie sa dea Dumnezeu? Voi ati facut rugaciune ca sa ploua, sau nu va preocupa subiectul? Acum seceta e o incercare de la Dumnezeu” -
  9. Pingback: Chemare la pocainta din partea unui mitropolit grec: A SOSIT CEASUL IN CARE TREBUIE SA NE TREZIM! Noi nu credem in politicieni, ci in Sfantul Duh… -
  10. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim al Greciei: CRESTINISMUL NOSTRU ESTE AL SFANTULUI PAVEL, NU AL ANGELEI MERKEL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: NEONAZISTII din Grecia fac POLITIE in Atena/ Der Spiegel ataca Biserica Ortodoxa Greaca - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: Nu ne place atitudinea popoarelor europene fata de noi. GRECIA A DEVENIT UN COBAI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: IPS Ambrozie de Kalavitra: DIN CAUZA EGOISMULUI SI A INDEPARTARII DE EVANGHELIE AM AJUNS LA SARACIE! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Parintele grec ELPIDIE: "Va cer sa va rugati toti impreuna, sa faceti un lant al rugaciunii... Sa nu va speriati cand veti vedea ca se vor aprinde focuri in jurul Greciei, ca vor fi linsati oameni politici si state se vor prabusi" - Razboi într
  15. Pingback: Parintele grec ELPIDIE: "Va cer sa va rugati toti impreuna, sa faceti un lant al rugaciunii... Sa nu va speriati cand veti vedea ca se vor aprinde focuri in jurul Greciei, ca vor fi linsati oameni politici si state se vor prabusi" - Razboi într
  16. Pingback: Parintele grec ELPIDIE: "Va cer sa va rugati toti impreuna, sa faceti un lant al rugaciunii... Sa nu va speriati cand veti vedea ca se vor aprinde focuri in jurul Greciei, ca vor fi linsati oameni politici si state se vor prabusi" - Razboi într
  17. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" (video) - Razboi întru Cuvânt - Reco
  18. Pingback: Parintele grec ELPIDIE: "Va cer sa va rugati toti impreuna, sa faceti un lant al rugaciunii... Sa nu va speriati cand veti vedea ca se vor aprinde focuri in jurul Greciei, ca vor fi linsati oameni politici si state se vor prabusi" - Razboi într
  19. Pingback: PARINTELE ELPIDIE despre formele CELUI DE-AL TREILEA RAZBOI MONDIAL, RELIGIA UNICA si PREGATIREA DUHOVNICEASCA (Omilia din 27.03.2013 - video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: GRECIA E VICTIMA CAMATARIEI NEMTESTI. Biserica Greciei are dificultati financiare tot mai mari - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: IPS Nicolae de Mesoghia, chemare patrunzatoare la pocainta: L-AM PARASIT PE DUMNEZEU SI ACUM NE TRAIM PROPRIA PIERZANIE - Recomandari
  22. Pingback: Arhim. Nectarie Mulațiotis: “NOI CA POPOR NE-AM INDEPARTAT DE HRISTOS SI DE ACEEA DUMNEZEU A PERMIS SA NE CONDUCA TIRANII. Norii negri si marea ceață se apropie. Suntem in fata celui de-al treilea razboi mondial si nuclear“ -
  23. Pingback: VOIA TA SAU VOIA MEA, DOAMNE? “Nu numai ca parintii isi pierd propriii copii, ci familii intregi se scufunda, chiar si economic, fiindca au vrut sa administreze problema singuri. Nu s-au increzut in Dumnezeu si iata rezultatele de astazi” -
  24. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim al Greciei: EUROPA ESTE IMPOTRIVA ORTODOXIEI. Ierarhul critica reformele impuse de CREDITORII INTERNATIONALI si de GUVERN ce impieteaza asupra OREI DE RELIGIE si a FAMILIEI | Cuvântul Ortodox
  25. Pingback: IPS Ieronim, Intai-Statatorul Bisericii Greciei, CRITICA REFORMELE IMPUSE CREDITORII INTERNATIONALI, indreptate impotriva SCOLII, CREDINTEI, FAMILIEI SI TRADITIEI GRECESTI: “Incidentul cu ora de religie este doar varful aisbergului. Ceea ce e mai tr
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare