update – CHEVRON AMANA EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST PE ANUL 2012

1-04-2012 4 minute Sublinieri


Chevron va derula în acest an doar lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale în judeţul Vaslui, iar în judeţul Constanţa singura activitate planificată pentru 2012 vizează realizarea unui studiu de fizică a pământului, după care grupul va decide dacă va fora o sondă de explorare standard.

“În judeţul Vaslui Chevron va executa în 2012 numai lucrări de explorare prin tehnologii convenţionale. În ce priveşte anul 2012, este important de subliniat că grupul Chevron nu a avut şi în continuare nu are în plan nicio lucrare de foraj, de nicio natură, în judeţul Constanţa. Singura activitate pe care Chevron o va întreprinde până la sfârşitul anului va fi un studiu standard de fizică a pamântului, similar cu celelalte studii făcute până acum în România. Un astfel de studiu va fi realizat cu scopul de a evita zonele de patrimoniu cultural, oraşele şi satele, cât şi habitatele de interes ecologic. Abia după ce vom încheia acest studiu va fi luată în considerare forarea unei sonde de explorare standard, similară sondelor convenţionale existente în România. Chevron are în vedere un eventual proiect de exploatare abia după activitatea de explorare, care se va întinde pe durata a cinci ani”, se arată într-un comunicat al companiei americane.

Compania precizează în comunicat că este hotărâtă să creeze locuri de muncă pentru români, să genereze venituri pentru stat, să protejeze mediul înconjurător şi să ajute comunităţile locale unde operează.

“Înţelegem îngrijorările legate de producţia de gaze naturale din şisturi în România şi credem că, după ce Chevron va prezenta datele exacte rezultate în urma studiilor, românii vor înţelege că gazele naturale provenite din şisturi reprezintă o sursă curată de energie şi că pot fi produse cu responsabilitate şi în siguranţă”, afirmă în comunicat directorul de ţară al Chevron pentru România, Tom Holst.

Chevron îşi continuă operaţiunile din România folosind metodele obişnuite de foraj

Holst arată că grupul american va utiliza în România aceleaşi tehnici folosite pentru producţia de petrol şi gaze care au fost perfecţionate în cei peste 100 de ani în care România a produs petrol şi gaze, tehnologii care vor fi folosite pentru a se determina dacă ţara poate reduce substanţial importurile de gaze naturale.

“Ca să fiu foarte clar, până acum nu a avut loc niciun fel de forare de explorare şi va trebui să mai treacă alţi câţiva ani până vom şti cu adevărat care este valoarea acestei oportunităţi. Multe dintre guvernele din întreaga lume, inclusiv cel din România, şi-au exprimat interesul pentru explorarea de gaze naturale, cu condiţia ca acest proces să poată fi realizat în siguranţă şi cu responsabilitate. Chevron este pregătită să ajute România să descopere noi resurse de energie, cu potenţial semnificativ la nivel naţional”, a afirmat Holst.

În comunicat este prezentată disponibilitatea Chevron de a comunica atât cu publicul, cât şi cu autorităţile, pentru a clarifica problema exploatării gazelor de şist şi a prezenta beneficiile acestui tip de energie.

“În perioada rămasă din acest an Chevron este hotărâtă să se concentreze pe asigurarea unui dialog cu publicul larg şi cu autorităţile, pentru a clarifica atât subiectele care îi preocupă, cât şi beneficiile asociate acestei surse curate şi eficiente de energie. Înţelegem importanţa transmiterii de informaţii atât despre tehnologiile de explorare, care sunt standard pentru industria de petrol şi gaze, cât şi despre tehnologiile pentru eventuala exploatare a gazului natural din formaţiuni de şist, care sunt noi pentru România, dar care au fost aplicate în deplină siguranţă în multe alte locuri din lume în ultimii 60 de ani”, se mai spune în comunicat.

Chevron deţine perimetre la Bârlad, Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti

Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa. Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti.

Aproximativ 5.000 de oameni au participat săptămâna trecută la un miting de protest organizat în centrul municipiului Bârlad, solicitând blocarea lucrărilor vizate de Chevron, pe care manifestanţii le considerau periculoase pentru mediu. Potrivit Ziarului Financiar, factura energetică pe care România o achită ruşilor de la Gazprom an de an se ridică la peste un miliard de dolari, în ultimii opt de ani firmele locale vărsând în conturile intermediarilor care aduc gazul rusesc, WIEE şi Imex Oil, peste 10 miliarde de dolari.

Holst, anunţa, la sfârşitul anului trecut, la Bucureşti, că gigantul petrolier american va începe în 2012 forajul în România, în căutarea de gaze neconvenţionale. Preşedintele ANRM, Alexandru Pătruţi, spunea şi el la acea dată că rezervele sigure de gaze naturale ale României, estimate să acopere consumul pentru încă 15 ani, ar putea fi completate cu depozite de gaze neconvenţionale.

În emisiunea Sinteza Zilei, Mihai Gâdea a discutat împreună cu invitaţii săi decizia companiei Chevron, care în urma emisiunilor Antenei 3 a anunţat oficial printr-un comunicat de presă sistarea activităţilor de exploatare a gazelor de şist pe parcursul acestui an.

De asemenea, Chevron a anunţat că nu are nimic împotriva desecretizării contractului cu privire la exploatarea gazelor de şist. Cu alte cuvinte, nu Chevronul este vinovat în toate aceste probleme, ci puterea din România care, printre altele, nu doreşte desecretizarea contractului.

Joi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a aprobat începerea exploatării gazelor de şist în 3 perimetre din zona Mării Negre. Este vorba despre Vama Veche, Adamclisi şi Costinesti. Acordurile petroliere au fost aprobate după ce premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a întâlnit cu oficialii Chevron la sediul Guvernului, discuţie la care a participat şi ambasadorul Statelor Unite.

Exploatarea acestor gaze prin fracturare a fost interzisă în mai multe ţări civilizate ale lumii. Specialiştii atrag atenţia că după un asemenea tip de exploatare urmează cutremure, deşertificare şi contaminarea chimică a zonelor respective pentru perioade îndelungate.

Nota noastra:

Gazele de sist se aflau intr-o etapa EXPLORATORIE si nu era neaparat cazul sa inceapa si exploatarea in acest an. Depozitul poate fi pus la pastrare, ca si profitul, ca oricum se afla in lucru celelalte puncte de lucru!

Insa, ca imagine, e o strategie prin care Chevron iese ceva mai bine la capitolul PR. Dar, chiar daca e mai mult o manevra de imagine, pentru a nu se complica inutil cu un an greu electroral, totusi conteaza, iata, ca oamenii sa se mobilizeze si sa sa protesteze pentru comunitatea lor, asa cum au facut barladenii.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “update – CHEVRON AMANA EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST PE ANUL 2012

  1. http://www.cotidianul.ro/daniel-constantin-ministerul-mediului-a-dat-aviz-pentru-chevron-178076/

    Da.. după ce s-au văzt vineri cu sacii în căruţă, cu trei acorduri secretizate publicate în M.of.Rom. şi cu avizul de mediu, acum anunţă la oga că au sistat explorarea.. asta ca să se înţeleagă că ceea ce se va întâmpla pe teren în perioada următoare e chestie de conservare, de studii, de apreciere a fezabilităţii etc.. dar nu de exploatare, drept urmare nici un motiv pentru opoziţie!

    Ce mai! Treaba merge unsă!

  2. In titlu se vorbeste despre sistarea explorarilor iar in articol se vb. despre sistarea exploatarilor care nici nu au avut loc.

    tilu: “Chevron a anunţat SISTAREA explorării gazelor de şist în România pe parcursul acestui an”

    text: “…decizia companiei Chevron, care în urma emisiunilor Antenei 3 a anunţat oficial printr-un comunicat de presă sistarea activităţilor de exploatare a gazelor de şist pe parcursul acestui an.”

    Hal de stire. Confuzie intre explorare si exploatare mai ales ca nici explorari si nici exploatari nu s-au facut inca in Romania pt. gaz de sist.
    Ce s-a facut au fost doar nite prospectiuni.

    A sista persupne a inceta o activitate care deja a inceput.
    Explorari si exploatari de gaz de sist nu au fost in Romania deci nu au ce sa sisteze. Poate doar sa amane aceste anuntate activitati si sa ia decizia ca anul acesta sa nu inceapa nimic in acest domeniu.

    De precizat ca explorarea implica aceleasi riscuri ca si exploatarea. Explorarea presupune o prima sonda test cu tot echipamentul si deranjul necesare unei hidrofracturari. Adica totul la nivel incipient. Apoi incepe “dezvoltarea” adica mai multe sonde si apoi va incepe “exploatarea”-(ce o mai fi insemnand si asta). Deci totul e cu limba de sarpe.
    Exporare-dezvoltare-exploatare. Adice ei pot sa se dezvolte in voie atata timp cat declara ca nu exploateaza.
    In Polonia apa s-a inegrit in fantani in urma explorarilor, iar casele au crapat.
    Pana la urma nu inteleg ce anume zic ei ca se sisteaza, explorarea si/sau exploatarea, caci din stirile despre acest lucru nu se intelege exact.

  3. teama imi e ca vor lasa oamenii sa se calmeze si sa uite, iar apoi vor incepe exploatarea fara de veste, astfel incat vom fi pusi in fata faptului implinit

  4. “Victor, inginer specialist cu masterat in foraj dirijat si vreo 18 ani vechime in exploatare petrol si gaze, e cu telefonul la ureche: inca incearca sa cheme oameni la protest. El stie poate mai bine decat altii cum vine treaba cu fracturarea hidraulica. “Tu (companie de exploatare) nu stii cate gaze, ai doar niste indicatori de hidrocarburi. Trebuie sa fisurezi stratul impermeabil (sistul _n.r.) sa vezi daca este economica exploatarea zacamantului. Iar daca fisurezi stratul impermeabil, ti se duce toata rezerva de apa. De-aia, metoda asta a fracturarii hidraulice e discutabila, pentru ca afli eficienta zacamantului numai dupa ce-ai aplicat metoda, iar consecintele sunt dezastruoase pentru panza freatica. Iar despre faptul ca ei sustin ca metoda e sigura si nepoluanta si ca detin controlul… trebuie sa ne amintim ca acesta e in mana unor companii care sunt responsabile de dezastre ecologice in intreaga lume. Nu exista un control total intr-o astfel de activitate.'”

    http://m.jurnalul.ro/stiri/observator/mini-protest-in-constanta-vrem-apa-curata-nu-contaminata-go-home-chevron-608617.html

  5. Pingback: RAZBOIUL GAZELOR DE SIST. Proteste la Costinesti, raport oficial despre CUTREMURELE “hidraulice”, BOALA OLANDEZA si abdicarea de la SUVERANITATE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: In timp ce Brazilia da o AMENDA uriasa companiei CHEVRON pentru POLUARE, CHITOIU (Min. Economiei) ia lumina de la AMERICANI pe tema GAZELOR DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare