OFENSIVA CHEVRON: oficialii companiei si ambasadorul SUA s-au intalnit cu premierul Ungureanu

6-03-2012 7 minute Sublinieri

Ofensiva energetica – UN PLAN concret, periculos, in care se avanseaza fara consultare, fara dezbatere, fara nimic!

Romanii protesteaza pasnic: Nu suntem vestul sălbatic si sunt luati cu DUBELE JANDARMERIEI; jandarmii au refuzat să menţioneze în procesul verbal motivul invocat de ei pentru transportul la secţie

Dezastru ecologic companii petroliere

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit, marţi, la sediul Guvernului, cu oficialii Chevron pentru o discuţie privind intenţia grupului petrolier de a începe în acest an forajul de gaze neconvenţionale în România, în contextul în care Bulgaria a anulat recent o licenţă a companiei americane.

La discuţia dintre premier şi reprezentanţii Chevron, al doilea mare grup petrolier din Statele Unite, a asistat şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

Discuţia a vizat proiectul grupului american de a începe forajul de gaze în România, oficialii Chevron dorind să se asigure că pot începe proiectul“, au arătat sursele. Mai multe persoane au protestat, marţi, în faţa Ministerului Economiei împotriva exploatării gazelor de şist. În România, Chevron deţine un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad. Directorul pentru România al companiei, Thomas Holst, a anunţat, la sfârşitul anului trecut, la Bucureşti, că Chevron va începe în 2012 forajul în România în căutarea de gaze neconvenţionale.

Ministrul economiei, Lucian Bode, se va intalni maine, 6 martie, cu reprezentantii companiei americane Chevron pentru a discuta pe tema gazelor de sist din Romania, au declarat pentru HotNews surse guvernamentale. In ultima perioada, grupuri de activitisti ecologisti au inceput sa pledeze pentru o interzicere completa a extragerii de gaze de sist in Romania, prin fracturare hidraulica. Contactat recent de HotNews, Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat ca in Romania, Chevron poate sa demareze lucrarile de explorare “deoarece faza de explorare a gazelor de sist nu difera de explorarea clasica“. 

Practic, Romania nu va lua exemplul Bulgariei care a decis sa retraga companiei americane Chevron licenta de explorare si exploatare de gaze de sist, invocand preocupari pentru mediu.

Patruti a mai spus ca la nivelul Uniunii Europene va fi constituit un grup de lucru format din experti care sa analizeze impactul exploatarii gazelor neconventionale asupra mediului.

Patruti a precizat ca in Europa exista tari, precum Polonia, care sustin exploatarea gazelor neconventionale si tari, precum Franta, care se opun.

In Europa, cea mai avansata tara din punct de vedere al explorarilor este Polonia. Statele Uniunii Europene, cu exceptia Frantei, sunt deschise posibilitatii exploatarii rezervelor de gaze naturale. De altfel, anul trecut, Franta a deschis calea  legislativa pentru interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist din motive legate de protectia mediului.

  • In Bulgaria, decizia de retragere a licentei a fost luata in urma protestelor organizatiilor de mediu si a populatiei.Guvernul a retras permisiunea de explorare acordata Chevron la mijlocul lunii iunie. Aceasta decizie este motivata de lipsa datelor pentru a asigura protectia mediului inconjurator a perimetrului din cauza utilizarii metodei de fracturare hidraulica“, se arata intr-un comunicat al guvernului bulgar.

Autoritatile bulgare au acordat aceasta licenta in luna iunie, pentru un perimetru de 4.398 kilometri patrati, situat in nord-estul tarii.

Pe langa Chevron, mai sunt interesate de gazele de sist din Romania companiile MOL si Sterling Resources.

Exista interes atat din partea statului roman, cat si din partea unor companii in privinta gazelor de sist. Acest interes a fost dovedit chiar in cadrul discutiilor americano-romane de marti. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, ministrul Teodor Baconschi a discutat cu secretarul de stat american Hillary Clinton despre posibilitatea implicarii Statelor Unite in oferirea de expertiza pentru  proiecte comune in domeniul exploatarii gazului de sist.

Un raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration (EIA) arata ca Romania, Ungaria si Bulgaria au impreuna rezerve recuperabile de gaze de sist de 19 trilioane de picioare cubice (aproximativ 550 miliarde de metri cubi), in vreme ce Polonia are 187 trilioane de picioare cubice.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro anul trecut, Mihail Batistatu, Conf. Univ. la Institutul National de Petrol si Gaze din Ploiesti, a declarat ca inca NU au fost facute cercetari privind potentialul Romaniei in privinta gazelor de sist. Din experienta altor state, s-a constatat ca tehnologia utilizata in exploatarea acestor gaze “este destul de neprietenoasa cu mediul, a spus Batistatu.

Rezervele dovedite de gaze naturale din Romania ar putea fi epuizate in 10-11 ani, potrivit celor mai noi estimari. In conditiile in care nu exista siguranta descoperirii unor noi mari resurse, riscul cresterii dependentei de gazele rusesti este foarte mare. De aceea autoritatile romane sunt obligate sa-si concentreze atentia asupra proiectelor de diversificare a surselor. O solutie ar mai fi exploatarea gazelor neconventionale, mai exact a gazelor de sist.

motto: In Romania, Chevron detine un perimetru in zona Barladului unde lucrarile de explorare sunt programate sa inceapa chiar in aceasta vara. De asemenea, detine trei licente de explorare si exploatare (perimetrul EX-17 Costinesti, in perimetrul EX-18 Vama Veche si in perimetrul EX-19 Adamclisi). Gigantul energetic a anuntat in luna octombrie a anului trecut ca va fora prima sonda de explorare a gazelor de sist pe teritoriul Romaniei in a doua parte a anului 2012.

Azi ministrul economiei se întîlneşte cu reprezentanţii Chevron pentru a discuta despre exploatarea gazului de şist. Ştirea e dată pe surse (!) dehotnews.

Nu-s expert în energie, dar nici naiv nu sînt. Dacă urmărim puţin retorica puterii din ultimul an, vedem că una dintre “soluţiile” vehiculate fără încetare, pe lîngă atragerea fondurilor europene şi diminuarea evaziunii (două himere, cel puţin pînă acum), avem şi un plan concret şi periculos în care se fac paşi concreţi, fără consultare, fără dezbatere, fără nimicofensiva energetică. Să scoatem resursele la luptă. Preşedintele vrea minerit, nu numai în aur cu RMGC, ci resurecţia mineritului pentru mai multe tipuri de exploatare.

Se tot întîlneşte cu Exxon, Chevron, i se tot dă impresia de mare jucător. Vizita în America a Preşedintelui a avut mai ales această componentă, prea puţin relevată de presă. Permiteţi-mi să mă autocitez:

Au fost ştiri despre acordarea de licenţe pentru explorarea în România a acestui tip de gaze. Trei companii sînt “pioniere”: Chevron, Mol şi Avere Energy. Alexandru Pătruţi, preşedintele ANRM (Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale) spune despre riscurile serioase de mediu că “sînt vorbe” şi ne arată iarăşi SUA, un model de exploatare a gazelor de şist. Are dreptate, sînt multe vorbe, documentare serioase despre efectul acestor exploatări. Pe de altă parte, companiile de exploatare de acest tip în SUA şi Canada au beneficiat de un tratament guvernamental extrem de special – nici acum nu se ştie de exemplu exact ce substanţe chimice folosesc în exploatare (mai mult, aici). Folosirea unor cantităţi uriaşe de apă şi poluarea implicită, iarăşi, doar vorbe.

Aşadar, în loc de extaz, ar trebui să vedem cît ne costă întîlnirile astea americane extraordinare. Detaliu important:

Acest interes a fost dovedit chiar in cadrul discutiilor americano-romane de marti. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, ministrul  Teodor Baconschi a discutat cu secretarul de stat american Hillary Clinton despre posibilitatea implicarii Statelor Unite in oferirea de expertiza pentru  proiecte comune in domeniul exploatarii gazului de sist.

Interesul american este mare in conditiile in care compania Chevron doreste sa faca explorari pe doua perimetre din estul tarii. “Explicit sunt doua  perimetre concesionate de Chevron”, insa pentru demararea lucrarilor de explorare trebuie aprobate acordurile prin hotarare de Guvern. “Nu stiu cand se va  intampla acest lucru”, a precizat Patruti. (sursa)

Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), e un personaj din seria Vreme-de-la-Comunicații. Orice-l întrebi e gata rezolvat. Pare angajat-junior la firma de PR Chevron. După ce Bulgaria a refuzat acest tip de exploatare, după ce Franţa a interzis, după ce există atîtea dispute în legătură cu exploatarea gazului de şist, Patruti iese şi spune senin:

“faza de explorare a gazelor de sist nu difera de explorarea clasica”.

Fraiereală în faţă. Ok, există exemplul Poloniei (cu zăcăminte infinit mai mari decît România şi Bulgaria la un loc şi care a ales să demareze exploatarea). Dar toată secretomania din jurul acestor decizii este sfidătoare. Puterea ne pregăteşte tot timpul ceva, iar noi trebuie să citim printre comunicate de presă, printre rînduri etc. Nu tu discuţii, nu tu dezbateri(Mai multe despre pericolele acestui tip de exploatare, aici.)

 Pentru iubitorii de Petrom

Pe 16 ianuarie, în timpul protestelor, Boc nu-şi arăta faţa, dar nişte lucruri erau totuşi importante: discuţii cu Exxon. Preşedintele e mai “pe faţă”: iubirea cu Exxon/Petrom e fără rest, dar detalii despre relaţia statului cu această companie nu avem, nu ştim nimic despre o strategie energetică anume. Pentru ei pare simplu: luăm resurse deci ne îmbogăţim. E aşa simplu?

Nu, nu e așa simplu. Iar cel mai clasic caz de exploatare a unor resurse în pofida cetățenilor este relația cu grupul OMV. Contradicţia între ce se spune şi ce se întîmplă e flagrantă. Ni se spune că apăsăm pedala exploatării resurselor. În acelaşi timp, fie că e FMI, fie că e direct guvernul, sîntem anunţaţi că urmează diverse liberalizări şi privatizări care ne vor scumpi preţul la energie.

Există un grup al iubitorilor de Petrom care se încăpăţînează să explice preţul benzinei prin taxele plătite statului. Trebuie să fie naivitate sau rea-voinţă. În România, ponderea accizelor în preţul benzinei e printre cele mai mici (50%, faţă de o medie de 56% în UE, aici incluzîndu-se foarte multe ţări care nu au petrol). În Austria benzina fără taxe e mai ieftină ca aici. Deci terminaţi cu acest exemplu de-a dreptul sfidător. Nu puteţi spune la infinit că se poate ieftini benzina scăzînd accizele. Ba chiar aş fi dispus să accept acest preţ ca rațional doar dacă s-ar ieftini preţul de bază şi s-ar mări accizele.

Resursele nu sînt deloc o garanţie că ne va fi mai uşor. După cum vedeţi puterea discută numai în termenii de “piaţă eliberată” cînd de fapt o aranjează politic. Şi tot după cum vedeţi totul se petrece netransparent, într-un discurs triumfalist despre cum stăm noi la masă cu marile corporaţii şi despre cum ne vom civiliza şi mai mult în momentul în care facturile de la energie vor creşte dramatic. E o sfidare şi e o provocare pentru orice politician. Dacă Mihai Răzvan Ungureanu are chef să fie independent şi să facă politică adevărată, să explice aceste lucruri, să dea lămuriri în această zonă. Că de glumiţe cu Elena Udrea, zău, m-am plictisit.

Cît despre fascinaţia lui Traian Băsescu faţă de jucăria Exxon are ceva periculos-infantil:

“Am înţeles că tehnologia de la bordul navei este ca în Star Trek?”, a întrebat Băsescu. Reprezentantul ExxonMobil i-a răspuns că tehnologia folosită la forare a avansat foarte mult, putând fi comparată cu cea din serialul SF. Pe nava Deepwater Champion sonda de forare este acţionată prin “joystick-uri”, un progres extraordinar faţă de tehnologia de acum 30 de ani, a spus el. (sursa)

protest-gaze-sist-Bucuresti-martie-2012

Un grup redus, de circa 15 persoane, a protestat astăzi împotriva exploatării gazelor de şist prin metoda numită “fracturare hidraulică”. Tot astăzi, reprezentanţii unei companii americane interesată de exploatare avea programată o întâlnire un oficiali ai ministerului Economiei. Deşi protestul a fost unul paşnic, jandarmii au transportat 12 persoane, cu dubele, la secţia 3 de poliţie din Bucureşti.

Au spus că nu ne pot legitima la faţa locului“, spune, pentru REALITATEA.NET, unul dintre participanţii la protest. “Între 12 şi 14 persoane au fost suite în dube şi transportate la secţia 3 de poliţie. Am fost legitimaţi, iar jandarmii au refuzat să menţioneze în procesul verbal motivul invocat de ei pentru transportul la secţie (“imposibilitatea” legitimării pe loc – n.r.)“, spune Daniela.

Un alt protest este plănuit pentru această seară. Se pare că ora la care se vor strânge din nou protestatarii bucureşteni este 18, din nou în faţa Ministerului Economiei.

Am ales să vin după ce am văzut ce s-a întâmplat în Bulgaria şi în alte state. Protestul nu este îndreptat neapărat împotriva Chevron, ci împotriva metodei de exploatare“, spune Daniela. A aflat de problemele ridicate de exploatare în Piaţa Universităţii, în timpul protestelor anti-guvernamentale din ianuarie.

Metoda folosită se numeşte fracturare hidraulică şi implică folosirea de apă, aditivi şi nisip. Se face un foraj până în stratul din care se exploatează gazul de şist, aflat sub nivelul de la care este extras gazul convenţional.

Forajul acesta necesită mii de kilolitri de apă şi, cel mai grav, rocile sunt fisurate cu substanţe chimice periculoase. Aceste substanţe ar putea ajunge în pânza freatică, acuză unele organizaţii de mediu. Sunt folosite circa 596 de substanţe chimice, unele necunoscute, altele cunoscuta ca fiind cancerigene.

Un grup format din 10 deputați și senatori PSD a venit cu o “propunere legislativă privind interzicerea explorărilor și exploatărilor perimetrelor cu zăcăminte de hidrocarburi lichide sau gazoase prin fracturarea (fisurarea ) hidraulică și anularea licențelor exclusive de explorare a tuturor proiectelor care recurg la această tehnică.

În prezent, trei companii s-au arătat de exploatarea gazelor de şist în România. Ţara noastră dispune de mari rezerve de gaze de şist, estimează specialiştii. În Europa, cele mai bogate în gaze de şist ar fi Polonia şi Ucraina.

Iată perimetrele în care se face explorare, în vederea stabilirii valorii zăcământului și, implicit, a oportunității de a exploata gazele de șist:

– perimetru din BÂRLAD, pentru care firma Chevron România Exploration and Production SRL are un acord în vigoare, preluat prin transfer în anul 2011, de la firma Regal Petroleum SRL;

– perimetrele: ADAMCLISI, COSTINEȘTI şi VAMA VECHE, din Dobrogea de sud, cu acorduri petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a petrolului (ţiţei şi gaze naturale situate în orice tip de colector), semnate cu Chevron România Exploration and Production SRL, aflate în curs de aprobare prin HG;

– perimetru la sud de CRAIOVA, pentru care firma Midia Resources are un acord în vigoare, declarând şi ea intenţia de a investiga potenţialul de gaze neconvenţionale (gaze de șist).

– perimetre în VOIVOZI şi ADEA, din Câmpia Panonică, cu acorduri petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a petrolului (ţiţei şi gaze naturale situate în orice tip de colector – inclusiv gaze de șist), semnate cu firma Mol Hungarian Oil and Gaz Public Limited Company împreună cu S.C. Expert Petroleum S.R.L., aflate în curs de aprobare prin HG;


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “OFENSIVA CHEVRON: oficialii companiei si ambasadorul SUA s-au intalnit cu premierul Ungureanu

  1. Nu suntem vestul salbatec! Suntem mai degraba un fel de stat african. Sau, ma rog, vom fi. In curand.

    http://www.contributors.ro/global-europa/africa-bogatia-din-mijlocul-saraciei/

  2. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului: “Chevron beneficiază de sprijinul nostru”

    http://www.jurnalul.ro/economia/ministrul-dezvoltarii-regionale-si-turismului-chevron-beneficiaza-de-sprijinul-nostru-606333.htm

    Cristian Petrescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, s-a întâlnit cu reprezentanţii companiei Chevron, interesaţi să înceapă forajul de gaze neconvenţionale în România, asigurându-i că susţine proiectele care ajută la dezvoltare şi crearea de locuri de muncă, respectând standardele de mediu. Directorul Chevron România, Tom Host, i-a prezentat lui Petrescu avantajele explorării gazelor de şist pentru România.

    “Ministrul Cristian Petrescu şi-a afirmat susţinerea pentru acele proiecte care ajută la dezvoltare şi crearea de locuri de muncă şi care respectă în acelaşi timp cele mai înalte standarde de securitate şi protecţie a mediului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării.

    Incepem sa ne lamurim cam cum ii cu noii ministri, da? A facut oare cineva o lista cu astia si cu ce hram poarta, cum au inceput in noua misie, declaratii, intentii? Sa punem oleac’ lupa pe ei.

  3. “Am ales să vin după ce am văzut ce s-a întâmplat în Bulgaria şi în alte state. Protestul nu este îndreptat neapărat împotriva Chevron, ci împotriva metodei de exploatare“, spune Daniela. ”

    Bravo Danielei si celorlalti care au protestat!

  4. OAMENI BUNI TREZITI-VA!!!
    Acesti vremelnici conducatori ai trarii vor sa inrobeasca Romania cum nu a fost ea niciodata!presedintele basescu aa devenit un mare aparator al multinationalelor americane si a Noii ordini Mondiale nescapind nicicind ocazia sa ne explice ce bine se va trai in Statele Unite Europene si ca trebuie sa facem orice efort de a ne supune oricaror decii ar fi luate de catre UE si respectiv de balaurul cu 2 capete SARKO/MERKEL!
    Cititi cu atentir discursul lui basescu din Parlament unde spune” Sursele noastre clare sunt reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, resursele de gaze existente în Marea Neagră şi gazele de şist. În opinia mea, în momentul de faţă, sunt foarte multe interese, nu spun ale politicului, Doamne fereşte, sau ale Guvernului, dar se manifestă interese ca România să devină tot mai dependentă energetic. Eu vă cer dumneavoastră, ca Parlament, să priviţi cu maximă responsabilitate nevoia României de a-şi creşte consistent capacitatea de a produce energie atât nucleară, energie din Marea Neagră şi Sursele noastre clare sunt reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, resursele de gaze existente în Marea Neagră şi gazele de şist. În opinia mea, în momentul de faţă, sunt foarte multe interese, nu spun ale politicului, Doamne fereşte, sau ale Guvernului, dar se manifestă interese ca România să devină tot mai dependentă energetic. Eu vă cer dumneavoastră, ca Parlament, să priviţi cu maximă responsabilitate nevoia României de a-şi creşte consistent capacitatea de a produce energie atât nucleară, energie din Marea Neagră şi energie din gaz de şist, dacă într-adevăr avem resurse. Toate aceste atacind energia eoliana curata si regenerabila si netinind cont de Scrisoarea celor 8 personalitati de talie mondiala care s-au adresat incercind sa ne atentioneze asupra dezastrului produs de acest tip de exploatare.Dar presedintele Basescu este portdrapelul CHEVRON si alte multinationale americane el nu reprezinta interesele tarii!

  5. Pingback: 2000 de barladeni au semnat o petitie inmanata premierului Ungureanu, protestand fata de EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST de corporatia americana CHEVRON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Scandal CHEVRON in Brazilia: interdictie de a parasi tara pentru directorii companiei, acuzata ca a DEVERSAT PETROL IN OCEAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Basescu, vizitat de oamenii CHEVRON inainte sa sustina PUBLIC exploatarea gazelor de sist/ Favorizarea EXXONMOBIL in exploatarile sub-acvatice? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: In Polonia, “sfarsitul” gazului de sist, in Romania, decretat “viitorul tarii”. MANIPULAREA “REDUCERII DEPENDENTEI ENERGETICE” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Barlad: MII de oameni, condusi inclusiv de PROTOPOPUL VASILE LAIU, au protestat fata de EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST de catre CHEVRON - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: MISIUNEA PREMIERULUI UNGUREANU: VANZAREA COMPLETA A ROMANIEI? Esentialul despre afacerile MRU – CHEVRON (gazele de sist) si ROSIA POIENI – CUPRUMIN cu Iulian Iancu, Dinu C. Giurescu, Mircea Diaconu, Liviu Voinea, preotul Vasile Laiu si altii (
  11. Pingback: CHEVRON AMANA EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST PE ANUL 2012 - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Tupeul rogozinean al Gitenstein-ului american: AMBASADORUL SUA IA LA ROST GUVERNUL PT MORATORIUL PE GAZELE DE SIST - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: update – MITING ANTI EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST LA BARLAD: “Mars al tacerii” organizat astazi (vineri) la 19.30 - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: GAZELE DE SIST sau Romania in TENTACULELE LUI ROCKEFFELER. Raspunsul Chevron la protestul de la Barlad: ROMANII NU AU INTELES BINEFACERILE EXPLOATARII! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Lobbyistul MARK GITENSTEIN si sensul lui PAX AMERICANA: "Ne-am vandut suveranitatea ca sa avem bani de... spagi pentru Occident" [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare