”Stiati ca am fost vanduti”? Despre CIANURA si SCLAVIE + film documentar cu efectele exploatarilor similare Rosiei Montana

27-02-2012 2 minute Sublinieri

minerit cianura

În 2003, o echipă de oameni de ştiinţă români a inventat o metodă de a extrage aurul şi argintul care nu implica cianurile; Cantitatea de metale preţioase era recuperată cu un randament de 99,5% la aur şi 91,4% la argint; În urma procesului rezulta şi un produs secundar de mare valoare – trisulfura de arsen (8.000 de euro/kg pe piaţa mondială);

Prelucrarea a 500.000 de tone din haldele din Maramureş ar fi adus, doar din vânzarea trisulfurii de arsen, 342.000.000 de euro; Pentru a-şi finaliza cercetările, specialiştii au cerut tuturor instituţiilor statului suma de 100.000 de euro;Nu a mai fost dat niciun ban şi laboratorul în care se făceau cercetările a fost vandalizat şi distrus de indivizi rămaşi necunoscuţi.

Ştiţi ce înseamnă 100.000 de euro? Şpaga obişnuită a unui primar de oraş mai răsărit. Sau câteva excursii pentru nimic ale parlamentarilor în ţări exotice. Niciunul dintre noi nu îşi poate imagina câte şanse a pierdut ţara asta. Exemplul de mai sus este doar unul. Sunt ferm convinsă că numărul e de ordinul sutelor. De ce se întâmplă asta?

Primul motiv este caracterul de combinator al celor mai mulţi dintre politicienii români. Şi aici mă refer de la cei care ajung în Parlament până la cei care sunt puşi pe criterii politice la conducerea unei instituţii. Ideea e simplă: „mie ce îmi iese din asta?”. Păi ce să îi iasă politicianului din invenţii, descoperiri? Acestea scot profit abia după ce sunt puse în mişcare zeci de mecanisme. Iar, pe lângă savanţi, munceşte o armată de oameni ca să transforme un experiment de laborator într-un proces industrial. Nu e mai simplu să vină unul cu un lucru gata făcut? Chiar dacă acel lucru va distruge ţara şi pe oamenii care locuiesc în ea?

Al doilea motiv este prostia celor care ajung în funcţii publice. E greu să îi explici unui individ care şi-a luat diploma de licenţă la o facultate-fantomă, care are „afacerile în sânge” de când s-a născut, care e logica şi pentru ce e necesar să dai bani când un om de ştiinţă îţi cere asta. Ţara e plină de Dinu Păturică, de oameni pentru care contează doar ce e aici şi acum, ce are el pe masă şi în garaj şi pe câţi îi poate el călca pe grumaz.

Al treilea motiv este interesul unor coloşi ai economiei, veniţi din ţări străine. Pentru ei, singura lege este cea a profitului. Nu contează cine şi câţi au de suferit. Iar în România este foarte uşor să găseşti corupţi care să te ajute.

În lume este nevoie de sclavi. România a fost şi este un teritoriu fertil în acest sens. Dar doare şi te umple de nervi când ştii că cei care te conduc sunt argaţi cu simbrie plătită pentru stăpânii din alte lumi.

PS: Întreaga poveste a invenţiei echipei Larechim o puteţi citi în revista „Ştiinţă şi Tehnică”, Nr. 11 Februarie 2012,- „Munţii noştri aur poartă”, autor: Alexandru Mironov.

Ramona Ursu este redactor-şef adjunct ediţii locale „Adevărul”

Rosia Montana Cyanide open-pit in the heart of Carpathian garden (eseu)

Eseu despre proiectul de minerit cu cianuri si mina deschisa la Rosia Montana Romania

See also:
Behind Gold’s Glitter: Torn Lands and Pointed Questions
http://www.nytimes.com/2005/10/24/international/24GOLD.html

Honduras – In March 2001, Seventy-five people representing 15 communities located adjacent to 8 mines attended a meeting in Honduras to launch a national anti-mining campaign called “Honduras Is Worth More Than Gold.” The meeting took place on March 9 and put forward several goals, including the prohibition of the use of cyanide in mining operations, the prohibition the expropriation of campesino and indigenous lands, and the strengthening of mining and environmental laws.

In January, 2005 in response to mining threats, Alaskan Village and Traditional Councils as well as Village Corporations began to pass strong resolutions in opposition to mines that they believe are a) environmentally unsound b) foreign owned c) in conflict with their desired future vision for their communities and d) a threat to their traditional lifeways.

Montana – a 1998 citizen’s initiative passed that banned open-pit cyanide leaching in gold and silver mining at new mines and mine expansions.

Colorado – five counties have banned cyanide heap leach mining. In January 27, 2004, Commissioners in Summit County voted for the ban to protect the future public health and safety from the controversial mining process and chemicals.

Turkey – In 1997 the Turkish Council of State decided not to allow gold production through cyanide leaching, on the basis of article 56 of the Turkish Constitution which guarantees the right of people to live in a healthy environment (nr. 1996/5348, decision nr. 1997/2311).

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Batalia pentru resurse, Documentare/ Reportaje, ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “”Stiati ca am fost vanduti”? Despre CIANURA si SCLAVIE + film documentar cu efectele exploatarilor similare Rosiei Montana

  1. Eu nu am strigat: uraaa, in 89. Acum am impresia ca traim un vis urit. Escrocii, borfasii, etc, ne dau lectii de morala si respect. Tot ei se comporta, de parca noi am fi niste sclavi pe mosiile lor. Probabil ca in 89 a avut loc o veritabila rinvolutie, iar acum ne trezim in plin ev mediu sau -mediocru! Daca intr-o tara imaginara: escrocii si borfasii, printr-o conjunctura favorabila, ar ajunge sa faca legi si sa le puna in aplicare; ar mai fura la drumul mare? Sau ar face legi ca sa li-se de-a sau sa-si ia cit nu le e rusine? Stiti cumva o asemenea tara?

  2. ca am fost, si suntem, vanduti, e trist dar adevarat, ce spune insa A. Mironov trebuie luat cu multe semne de intrebare. Activitatea acestui “om de stiinta” si scriitor sf in timpul revolutiei si dupa indeamna la precautie (a fost chiar ministru PSD, consilier al lui Iliescu!, candidat in 2008 la primarie din partea PSR – Partidul Socialist Roman, da, exista asa ceva)

  3. al patrulea motiv este ignoranta poporului roman care participa la vot, lipsa de educatie si in special de educatie crestina. daca poporul ar stii sa evalueze o persoana dupa criterii crestine nu am avea acesti oameni in functii de conducere. totul tine de educatia crestina a omului iar aceasta, in ciuda a ceea ce declara peste 80% din populatia acestei tari (ca ar fi crestina) nu poate evalua individul caruia ii deleaga cele mai importante responsabilitati ale tarii.

  4. @gherasim
    Suntem mai prizonieri decat crezi.Nici votul nu este liber asa cum prevad legile demonocratiei.Pana si optiunea noastra politica poate fi cumparata, furata sau trucata.Asta nu e un indemn antivot,ci un apel la realism…Se pare ca tara a intrat pe un drum fara intoarcere.Scapa cine poate…

  5. E revoltator, e dincolo de orice cuvinte realitatea crunta in care traim!
    Si totusi subiectele astea sunt neinteresante, tot “x factor”, “steaua-twente”, “nora pt mama” ne ocupa timpul liber, ala scurt pe care-l avem…
    In plus, cu cat timpul e mai scurt, noi tot nu realizam ca sfarsitul e cu atat mai aproape si nevoia de pocainta e mai mare…
    Ajuta-ne, Doamne, ca macar in ceasul al 11-lea sa ne trezim si sa cadem la Tine, cerandu-ti Mila!

  6. Mi se pare ca situatia seamana cu cea din Psalmul 73.

    De ce, Dumnezeule, până în cele din urmă Te-ai lepădat de noi?
    de ce s’a aprins mânia Ta peste oile păşunii Tale?
    Adu-Ţi aminte de adunarea Ta pe care dintru început ai agonisit-o.
    Izbăvit-ai toiagul moştenirii Tale,
    acest munte al Sionului, cel în care Tu ai locuit.
    Pân’la urmă ridică-Ţi Tu mâinile Tale împotriva trufiilor lor,
    împotriva relelor pe care vrăjmaşul le-a făcut în locul Tău cel sfânt.
    Cei ce Te urăsc s’au fălit în mijlocul sărbătorii Tale,
    semnele lor le-au pus drept semne, fără ca ei s’o ştie,
    ca şi cum ar fi fost o plecare spre înălţimi.
    Ca într’o pădure de copaci,
    cu topoarele i-au tăiat uşile laolaltă,
    cu secure şi ciocan l-au dărâmat.
    Cu foc au ars locaşul Tău cel sfânt,
    pân’la pământ spurcat-au locuinţa numelui Tău.
    Zis-au în inima lor, şi’mpreună cu ei rudeniile lor:
    „Veniţi! să nimicim toate serbările lui Dumnezeu de pe pământ!“
    Semnele noastre nu le-am văzut;
    nici un profet nu mai este, El pe noi nu ne va mai cunoaşte.
    Până când, Dumnezeule, Te va ocărî vrăjmaşul?
    oare pân’la urmă va defăima potrivnicul numele Tău?
    Oare pe totdeauna Îţi întorci Tu mâna
    şi dreapta Ta din mijlocul sânului Tău?
    Dar Dumnezeu este Împăratul nostru de dinainte de veac,
    El a făcut mântuire în mijlocul pământului.
    Tu, cu puterea Ta, ai întemeiat marea;
    Tu ai zdrobit capetele balaurilor din apă,
    capul balaurului e Tu l-ai sfărâmat,
    Tu l-ai dat ca hrană popoarelor etiopiene.
    Tu ai făcut să irumpă izvoare şi pâraie,
    Tu ai făcut să sece râurile Etamului.
    A Ta este ziua şi a Ta este noaptea,
    Tu ai întemeiat lumina şi soarele.
    Tu ai făcut toate marginile pământului;
    vara şi primăvara Tu le-ai plăsmuit.
    Adu-Ţi aminte de aceasta: Vrăjmaşul L-a ocărât pe Domnul
    şi poporul cel fără-de-minte Ţi-a defăimat numele.
    Sufletul ce Te mărturiseşte pe Tine să nu-l dai la fiare;
    de sufletele săracilor Tăi să nu uiţi pân’la sfârşit.
    Caută spre legământul Tău,
    că întunecimile pământului s’au umplut de casele fărădelegilor.
    Cel umilit, cel ruşinat să nu fie întors înapoi;
    săracul şi sărmanul vor lăuda numele Tău.
    Scoală-Te, Dumnezeule, judecă-Ţi propria Ta pricină;
    adu-Ţi aminte de ocara pe care cel fără-de-minte o face toată ziua
    împotriva Ta.
    Nu uita glasul celor ce Ţi se roagă Ţie;
    trufia celor ce Te urăsc urcă fără’ncetare.

  7. Pingback: Maia Morgenstern in spotul “Salvati Rosia Montana” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: ROSIA MONTANA: 81% din romani se OPUN exploatarii miniere RMGC si 76% considera ca Traian Basescu NU a actionat in INTERES NATIONAL in acest caz (SONDAJ) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: ROMANIA A AJUNS COLONIE PRIN TRADARE DE TARA. Harta jafului securistic al resurselor Romaniei. DE LA PIONII LOCALI LA SFORARII DE PE WALL-STREET: Paulson, Kaplan, Soros - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: REFERENDUMUL CIANURILOR: Rezultat pozitiv, dar NEREPREZENTATIV pentru exploatarea de la ROSIA MONTANA si… unde se intalneste ANTENA3 cu TRAIAN BASESCU! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Inca o ticalosie: GUVERNUL PONTA VREA SA DEMAREZE IN TROMBA EXPLOATAREA DE LA ROSIA MONTANA! Ministrul Daniel Barbu REFUZA includerea sitului de la ROSIA MONTANA pe lista UNESCO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: ROSIA MONTANA: Victor Ponta coabiteaza perfect cu Traian Basescu "intru bolsevismul corporatist" si foarte prost cu... propria sotie? SCHEMA HOTIEI LUI GABRIEL RESOURCES si EXPLICATIA INTENSIFICARII PROPAGANDEI - Razboi întru Cuvânt - Recomand
  13. Pingback: ROSIA MONTANA, UN LOC LA MARGINEA PRAPASTIEI. Filmul documentar integral [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: ROSIA MONTANA SE APROPIE DE FAZA FINALA: dezastrul programat al Transilvaniei - Recomandari
  15. Pingback: E oficial: ROSIA MONTANA INCLUSA DE PONTA IN PLANUL DE INVESTITII SI LOCURI DE MUNCA!/ Alta: redeventele la GAZELE DE SIST si la cele din Marea Neagra vor fi MAI MICI! - Recomandari
  16. Pingback: ROSIA MONTANA: exploatarea va incepe in NOIEMBRIE 2016. Ponta se spala pe maini in mod penibil, “negocierea” participatiei statului s-a dus pe frimituri - Recomandari
  17. Pingback: Guvernul a aprobat “pe sest” proiectul de lege care reglementeaza EXPLOATAREA DE LA ROSIA MONTANA. Moise Guran la Ora de Bussines despre PLASA NATIONALA a RMGC si reactia presedintelui ALBURNUS MAIOR [VIDEO] - Recomandari
  18. Pingback: Rosia Montana: act de INALTA TRADARE NATIONALA “parafat” de Traian Basescu si Victor Ponta. Spectacolul grotesc al “CONVERTIRII” CONSTIINTELOR DE AURUL RMGC. “Rosia Montana e doar regina pe tabla de sah. Daca va cadea regina,
  19. Pingback: (VIDEO): ADEVARURI NESPUSE DESPRE DEDESUBTURILE SI MIZELE AFACERII ROSIA MONTANA. Adevarata fata a oamenilor RMGC. Ministrul culturii si parlamentarii – mituiti de Gold? De ce premierul Ponta se comporta ca un agent al companiei Gabriel Resources? P
  20. Pingback: (VIDEO): ADEVARURI NESPUSE DESPRE DEDESUBTURILE SI MIZELE AFACERII ROSIA MONTANA. Adevarata fata a oamenilor RMGC. Ministrul culturii si parlamentarii – mituiti de Gold? De ce premierul Ponta se comporta ca un agent al companiei Gabriel Resources? P
  21. Pingback: “OPEN PIT” – DEZASTRUL LASAT DE ACTIONARI ai Gabriel Resources in PERU: film documentar [VIDEO]/ Scandalul Rosia Montana: conflict intre prea-puternicii SOROS si BENNY STEINMETZ? - Recomandari
  22. Pingback: DOVADA CA AURUL SE POATE EXPLOATA SI FARA CIANURA, DAR NU SE VREA!/ Cine castiga la Bursa de pe urma jocului “parşivel” al lui Victor Ponta?/ VERDICTUL GEOLOGILOR: PERICOL MAXIM!/ Ce se pregateste si la CERTEJ si in alte puncte din Apuseni? C
  23. Pingback: (VIDEO): ADEVARURI NESPUSE DESPRE DEDESUBTURILE SI MIZELE AFACERII ROSIA MONTANA. Adevarata fata a oamenilor RMGC. Ministrul culturii si parlamentarii – mituiti de Gold? De ce premierul Ponta se comporta ca un agent al companiei Gabriel Resources? P
  24. Pingback: Pozitia ACADEMIEI ROMÂNE privind proiectul DE LA ROSIA MONTANA: “EXTREM DE PERICULOS” SI IMPOTRIVA INTERESULUI NATIONAL [document integral]. Presedintele Academiei, IONEL HAIDUC, despre proiectul RMGC [VIDEO] - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare