NEPASAREA CRIMINALA A UNUI STAT DE “DREAPTA”: bolnavii de cancer ramasi fara medicamente vitale, trimisi in Bulgaria sa si le procure!

23-02-2012 3 minute Sublinieri

… in schimb, CNAS arunca sute de milioane de euro pe SISTEMUL INFORMATIC!

bolnav-cancer

Cezar Irimia (Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer):

Bolnavii de cancer din Romania nu au acces la tratamentul de baza, nu au acces la terapia durerii, lipseste morfina din spitale. Producatorii de morfina au plecat din cauza taxei clawback (vezi un articol despre aceasta  taxa de dr. Sorin Paveliu, care anticipa inca de anul trecut ca s-ar putea ajunge la retrageri ale producatorilor de pe piata – n.n.). Exista si alte medicamente vitale care lipsesc pacientilor, care ar fi ieftine pentru stat; sunt medicamente indispensabile schemelor de tratament pentru copiii bolnavi de cancer, care lipsesc din spitale.


BOLNAVII DE CANCER RAMASI FARA MEDICAMENTE… de medialert

Guvernantii decid cat si cum sa traim – am acuzat de nenumarate ori aceasta guvernare de genocid social. Am facut nenumarate demersuri pe langa autoritati, inclusiv la presedinte, dar traim in tara surzilor. Firma producatoare de morfina care a plecat e doar bulgarele care a plecat de pe piata romaneasca.

Subfinantarea programului de oncologie e din vina CNAS si a actualui director, Lucian Duta. In acelasi timp, CNAS a bagat milioane de euro in sistemul informatic (SIUI), program care a mancat cei mai multi bani de sanatate din sistemul sanitar!

Nu suntem o tara saraca, suntem o tara SARACITA. Sanatatea este in mod cronic subfinantata.

Managerul Spitalului Judeţean Constanţa, dr. Dănuţ Căpăţână, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că alocarea fondurilor pentru programul naţional de oncologie s-a făcut cu întârziere. Fila de buget a venit de abia săptămâna trecută, când în mod normal ar fi trebuit să vină la sfârşitul lunii decembrie, pentru ca în luna ianuarie să poată fi organizate licitaţiile. „Am organizat licitaţiile pentru produsele oncologice. Suntem în intervalul de cele zece zile pe care legea ne obligă pentru eventualele contestaţii”, a spus dr. Căpăţână.

Mai mult decât atât, din cauza faptului că nu există medicamente pentru toţi bolnavii cu cancer, spitalul constănţean a apelat la firmele de profil. „În Constanţa, pentru marea majoritate a pacienţilor există încă medicamente în farmacie, dar pentru o parte din pacienţi medicaţia s-a terminat, însă am convenit cu distribuitorii de medicamente să luăm un împrumut de medicamente astfel încât să acoperim necesarul până la terminarea licitaţiei. Încercăm să ajutăm aceşti pacienţi“, a declarat managerul.

“Un sistem tâmpit”

În plus, Căpăţână  nu vede cu ochi buni alocarea medicamentelor oncologice de către Spitalul Judeţean. „Este un sistem tâmpit. În mod normal, medicamentele oncologice în toată lumea se dau de către farmacii. Nu ne putem substitui noi unor farmacii care funcţionează după alte reguli şi nu văd de ce eu, ca Spital Judeţean, trebuie să depozitez, să mânui, să manipulez, să distribui gratis aceste medicamente, când ar putea fi date de către farmacii. Oamenii vin cu reţeta şi ridică medicamentele din farmacia Spitalului Judeţean, chiar dacă el este de la Cernavodă, Mangalia sau Hârşova. Nu este normal. Şi nu se face nici un fel de economie. Asta este praf în ochi. Noi trebuie să dăm medicamente pentru pacienţii pe care îi avem în spital. Nu mă obligă statul să devin farmacie de cartier”, a completat directorul.

O altă problemă ridicată de managerul constănţean este faptul că multe medicamente provin din import, iar din cauza faptului că plăţile se fac la intervale de peste 200 de zile, furnizorii de medicamente nu mai pot să îşi facă stocurile. În această situaţie, preţurile la medicamente cresc şi există sincope la aprovizionare.

Medicii, obligaţi să prescrie un medicament care nu mai există

Pe de altă parte, Căpăţână a mai spus că mulţi pacienţi sunt nevoiţi să caute în Bulgaria, acolo unde încă mai există stocuri, un medicament care nu se mai fabrică în lume. Este vorba de Metotrexat, medicament rămas în protocolul de tratament medicamentos al leucemiilor, şi pe care medicii, potrivit ghidurilor terapeutice, sunt obligaţi să îl prescrie.

„Este o aberaţie. Ghidurile terapeutice ar trebui actualizate, schimbate, pentru că  acest medicament are un alt corespondent. Au apărut medicamente de generaţie mai nouă cu care poate fi înlocuit”, a conchis managerul.

România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul de decese cauzate de cancer într-un an, respectiv 46.500

O serie de factori au contribuit la acest loc fruntaș nefast: lipsa medicamentelor inovative de pe piață de circa cinci ani, retragerea unui mare producător de medicamente oncologice de pe piața locală și precaritatea condițiilor de tratament pentru bolnavii de cancer din România. Totodată, politica celui mai mic preț la medicamente, decisă în 2009, a intensificat exporturile paralele de medicamente, fapt care a dus la dispariția anumitor medicamente de pe piață, din sfera oncologică.

De aceea, Federatia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) lansează o inițiativă legislativă europeană în oncologie, care va presupune egalitatea între tratamentul acordat bolnavilor de cancer din România şi cei din restul Europei. “Bolnavii de cancer din România suferă cumplit din cauza lipsei medicamentelor, lipsei investigațiilor, lipsei monitorizării și mai ales a banilor, așa că singura noastră șansă este uniformizarea standardelor de tratament la nivel european”, a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.

De câteva săptămâni, bolnavii de cancer sunt într-un real pericol de a rămâne fără citostatice și medicamente împotriva durerilor, după ce principalul producător de opioide oncologice, Mundipharma, a anunţat că îşi încetează activitatea în ţara noastră, din cauza pieței locale instabile.

Legaturi:

*


Categorii

Razboiul impotriva Romaniei, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “NEPASAREA CRIMINALA A UNUI STAT DE “DREAPTA”: bolnavii de cancer ramasi fara medicamente vitale, trimisi in Bulgaria sa si le procure!

  1. Asta in timp ce premierul Ungureanu cu calmul binecunoscut(demn de un ucigas cu sange rece)negociaza accesul romanilor pe pietele de munca europene.De ce sa cream locuri de munca in tara…Exportam si populatia,abia nu are cine sa se mai stranga in strada…

  2. @ cristi_g
    negocierea ste prevazuta in agenda de lucru dar asta nu inseamna ca va avea vreun rezultat pozitiv ptr romani. scopul nu este exportarea romanilor ci nimicirea lor, cu astfel de masuri, si inlocuirea ei sau ocuparea terenului de catre colonialisti. supravietuieste cine poate. darwinism 100%.

  3. Eu am o intrebare: de ce nu (mai)avem noi o industrie proprie farmaceutica care sa ne dea chiar si partial o oarecare independenta fata de mastodontii farmaceutici care face ce vor ei? Probabil din acelasi motiv pentru care noi avem unul din cele mai fertile terenuri agricole din Europa si importam alimente masiv din tari ca ….Grecia (?!- al carui sol este rosu si plin de pietre)sau Austria ?! Din acelasi motiv pentru care sintem singura tara din Estul Europei(nu intra fosta URSS) care inca mai are resurse proprii de gaz si petrol ca sa-i acopere mai mult de 50-60% din nevoi, sau (cum este cazul cu gazele)- putem sa si exportam.

    In rest, insa…… Din Aprilie/ MAi 2010 de cind au inceput cu adevarat masurile dure de austeritate si pina acum, deci in mai putin de doi ani, cei care sint la putere au luat atitea decizii genocidale, au dovedit atita dispret, cinism si chiar ura impotriva propriului popor incit in doar un an si ceva s-au produs atitea dezastre (sociale, economice, etc) care depasesc cu muult toate crizele si problemele pe care le-a avut Romania in ultimii 20 de ani, incit ma intreb totusi….pina cind?! Sau foarte probabil ca n-am vazut ce-i mai rau……Stiti, si acum 100 de ani lumea murea pe capete, din cauza inapoierii sistemului sanitar si al precaritatii sale, totusi, cancerul este o boala caracterizata in principal de dureri infernale pe perioade lungi de timp in faza sa terminala. Acum 100 de ani numarul de cancere era cu mult, mult,mult mai mic.Oare cum o fi sa ai citiva zeci de mii de pacienti (40.000, conform declaratiilor) care sa se tavaleasca in chinuri pina la moarte,si nu pentru o ora doua sau o zi doua….ci saptamini si luni. Haideti sa ne rugam pentru ei. POate s-o gasi o solutie si n-o sa se ajunga aici.

  4. Darwinism, genocid, eugenie, Talmud… Cate putin din fiecare…

  5. @petra:

    noi nu mai avem aproape nici un fel de capacitati de productie, mai ales pe domenii/industrii esentiale. Motivatia e simpla: o tara fara productie proprie e o tara dependenta.

    Ce se intampla acum in sistemul medical e doar varful aisbergului, stati sa vedeti cand se vor termina privatizarile, sa vedeti atunci genocid in numele profitului. Daca nu se iau masuri, daca nu o sa avem o minima rezistenta…va fi jale.

  6. Pingback: Guvernul scoate bani din FONDUL DE REZERVA pentru morfina bolnavilor de cancer. Au sanse doar cei care isi pot striga DUREREA la televizor? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Problema prin lipsa unor medicamente esentiale sau “orphan drugs” este mult mai complexa decat se vede in aparenta si nu afecteaza numai Romania. Se intampla ca ea se resimte mult mai acut acolo unde saracia este mai mare. Metotrexatul (care in ultimii anii s-a folosit mai mult pt oprirea sarcinilor “nedorite”, ca chemotheray fiind depasit) este in criza de materia prima la nivel international (o coincidenta?).
    Productia de morfina s.a. medicamente de durere (fentanyl, hidromorfona, etc.) a scazut dramatic la nivel international; o simtim si noi in SUA. Marile companii farmaceutice se pare ca au inceput o lupta acuta impotriva vietii si a suferintei umane. Sub pretextul ca lipseste materia prima, dar asta binenteles numai pt medicamentele mai ieftine cum este morfina care nu aduc mare profit poftitorilor, se pledeaza de fapt pt eutanasie, deci legalizarea ei.

  8. Pingback: BOLNAVII DE CANCER UITATI ai Romaniei: “Sunt pacienti care au dureri groaznice. URLA” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: BOLNAVUL CA O PRADA. Debutul “reformei” in sanatate: RATIONALIZAREA listei de medicamente COMPENSATE si a duratei SPITALIZARII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: NOI MASURI ANTISOCIALE IN DOMENIUL SANATATII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Barroso catre Ponta: REFORMA SANATATII E CRUCIALA. “Legea sanatatii”, ANTISOCIALA si EXPERIMENTALA si in varianta guvernului USL. CE URMARESC STAPANII COLONIALISTI AI ROMANIEI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare