Alethea: film documentar despre EXPLOATAREA CU CIANURI a aurului din TURCIA de catre EUROGOLD

18-02-2012 1 minut Sublinieri

Alethea – film documentar

Începând din 1989, o serie de companii miniere multinaţionale s-au arătat interesate să extragă aur din Turcia. Eurogold, o companie australiano-canadiană, a fost una dintre ele. Procesul tehnologic propus presupunea deversarea de cianuri, ceea ce a îngrijorat comunităţile din zonă. Cu toate că localnicii au câştigat procesele intentate Eurogold în toate instanţele, extragerea continuă ca şi înainte. Cine e învingator în conflictul dintre localnici şi compania multinaţională? O întrebare cu răspuns deschis…

Regia
Ethem Özgüven
Petra Holzer
Turcia, 2007

E bine de ştiut ce ne aşteaptă. Pattern-ul de până acum a fost practic identic. Urmează confirmarea finală, însă atunci va fi foarte târziu!

O situatie similara si in Grecia:

In Grecia s-a dus o indelungata lupta pentru oprirea exploatarilor de aur din aceste regiuni, avand in vedere potentialul distructiv pentru localitatile din regiune si faptul ca ele sunt concesionate unor corporatii straine (exact ca la noi). Ase vedea, in acest sens, urmatorul link: http://www.mmpindia.org/greece.PDF

Anul trecut, insa, inclusiv sub presiunile enorme ale Troicii, statul elen a dat toate aprobarile necesare pentru demararea exploatatiilor si si-a vandut si mare parte din actiuni. Printre minele vizate, si cea de la Kilkis: Lease process starts for Kilkis gold mine

Desigur, noi suntem urmatorii pe lista:


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Documentare/ Reportaje, ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Alethea: film documentar despre EXPLOATAREA CU CIANURI a aurului din TURCIA de catre EUROGOLD

  1. „Cine e învingator în conflictul dintre localnici şi compania multinaţională?”

    Tribunalul arbitral de la Haga a cerut Ecuadorului să suspende sentinţa unui tribunal local, care a condamnat, în urmă cu un an, compania petrolieră americană Chevron la plata unei despăgubiri în valoare de 9,5 miliarde de dolari pentru poluarea pădurii amazoniene.
    (http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/chevron-scapa-de-o-amenda-de-95-miliarde-de-dolari-161504.html)

  2. Marea nenorocire e ca unii… cetateni din Rosia Montana, abia asteapta sa se deschida mina sau mai bine zis, marele lac de cianuri. Dupa ultumile informatii, vre-o 600ha. De pe suprafata unui asemenea lac, vapori (mirosul) de cianuri se poate raspindi pe o raza de peste 30 Km. In loc de miros de cetina din paduri, va fi miros de cianuri. Le spun celor din zona, ca ar fi bine sa-si faca provizii de citostatice.

  3. @nelu:

    Corect… Nu isi dau seama ce ii asteapta, ce vor, ce viitor le pregatesc copiilor lor, ca tot plang la teveu ca se descurca greu cu scoala. O fi mai usor sa se descurce cu tratamentele impotriva cancerului?!

  4. Am vazut filmele de pe siturile prezentate mai sus. Ce clasa politica?! Ce guvernanti?! Nebuni? Cretini? Dementi? Cred ca e o coclitura din toate.

  5. Si despre compania care a realizat cel mai mare profit facut vreodata in Romania. Petrom. O stiti, e compania aia PRIVATIZATA pe doi lei catre grupul austriac OMV.

    http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/web-Grupul_Petrom_a_avut_vanzari_record_anul_trecut-_5-3_miliarde_euro_0_650934959.html

  6. Pingback: ”Stiati ca am fost vanduti”? Despre CIANURA si SCLAVIE + film documentar cu efectele exploatarilor similiare Rosiei Montana - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Susţinători | Fundaţia Culturală Roşia Montană
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare