UPDATE: Drama, (ne)omenie, solidaritate: REPORTAJE SI MARTURII IMPRESIONANTE DIN SATELE SINISTRATE DE ZAPEZI. Preotii salvatori (VIDEO)

13-02-2012 21 minute Sublinieri

DE CE NU SE DECLARA STARE DE URGENTA? (I)

UNII POLITICIENI AU MAINILE PATATE DE SANGE

Judeţele Buzău şi Vrancea sunt cele mai afectate de viscol şi căderile masive de zăpadă, multe localităţi fiind izolate din cauza nămeţilor. În multe din aceste parohii, preoţii satului, ajutaţi de săteni, s-au organizat şi au deszăpezit casele oamenilor, în special ale bătrânilor neputincioşi, şi au oferit alimente sinistraţilor.

Deşi autorităţile au depus eforturi pentru a ajunge la satele izolate din Vrancea şi Buzău, viscolul care a început ieri a zădărnicit acţiunea salvatorilor. Părintele Gabriel Moraru de la Parohia buzoiană Heliade Rădulescu, comuna Ziduri, ne-a spus, prin intermediul telefonului, că localitatea este complet izolată, fără curent electric de zece zile şi fără alimente la magazinele săteşti. Părintele a mobilizat oamenii şi au mers în partea de nord a satului, unde au deszăpezit casele acoperite cu nămeţi de 3-4 metri.

Şi în Parohia Găvăneşti din comuna Săgeata, judeţul Buzău, situaţia este dramatică, oamenii fiind izolaţi de 10 zile, fără curent electric. Sâmbătă noaptea armata a reuşit să transporte în sat ajutoare pentru sinistraţi: conserve, pâine şi diferite alimente. Părintele paroh George Zaharia a organizat mai multe grupuri de oameni care au deszăpezit locuinţele. Preotul împreună cu mai mulţi săteni au plecat cu ajutoare şi în satul Moşeşti, de asemenea izolat, unde, după ce majoritatea locuitorilor au plecat în localităţile vecine, au mai rămas trei case locuite.

Părintele Tudor Marian din Parohia Glodeanu Cârlig, tot din judeţul Buzău, a organizat un comandament de iarnă şi a deszăpezit casele bătrânilor. Au fost găsiţi bătrâni care nu ieşiseră de 3-4 zile din casă, locuinţele lor fiind acoperite în întregime de troienele de 5 metri. Părintele ne-a mai spus că la biserică a adus un generator unde credincioşii pot încărca bateriile telefoanelor pentru a vorbi cu rudele. În Parohia Glodeanu Cârlig lemnele sunt pe sfârşite, iar părintele paroh ne-a spus că drumul este blocat iarăşi şi nu poate ajunge maşina cu lemne.

Părintele Ion Stroe de la Parohia Costeşti, Buzău, a organizat un grup de credincioşi şi a oferit ceai cald şi hrană oamenilor care sunt înzăpeziţi pe drumul european E 85, pe raza acestei localităţi.

În Parohia Bordeştii de Jos, judeţul Vrancea, părintele Cristian Muscalu, ajutat de săteni şi armată, a distribuit alimente şi pături oamenilor înzăpeziţi. Înalt Preasfinţitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a adresat un mesaj pentru ajutorarea oamenilor care sunt înzăpeziţi: “Având în vedere că majoritatea credincioşilor din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei au avut de suferit din cauza acestor fenomene atmosferice, povăţuim pe cucernicii preoţi şi pe vieţuitorii din aşezămintele monahale să-i sprijine moral şi material pe cei care se află în asemenea nedorite situaţii şi, nu în ultimul rând, să se roage la Dumnezeu pentru cei afectaţi de calamitate şi pentru buna întocmire a văzduhului spre vreme liniştită şi binecuvântată. “

Părintele Constantin Călin, consilier social-misionar, ne-a spus că în toate parohiile şi mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei se vor strânge în perioada următoare ajutoare pentru oamenii sinistraţi, astfel încât orice credincios care doreşte să doneze alimente şi ajutoare o poate face la orice biserică şi mănăstire din Buzău şi Vrancea.

În toate cele 12 protopopiate din Arhiepiscopia Iaşilor se strâng bani

În parohiile din Arhiepiscopia Iaşilor a început la 12 februarie 2012 o campanie de strângere de fonduri pentru sinistraţii din zonele afectate de căderile abundente de zăpadă şi de viscol, informează Radio TRINITAS, citat de BASILICA. Donaţii în bani s-au făcut duminică, 12 februarie, la toate bisericile parohiale din eparhie, iar acţiunea va continua şi duminica viitoare. Fondurile vor fi centralizate la sediile celor 12 protopopiate, de unde vor ajunge în fondul pentru sinistraţi al Biroului de asistenţă socială “Diaconia” al Arhiepiscopiei Iaşilor. De acolo banii vor fi viraţi în conturile eparhiilor care au localităţi afectate de intemperii.

Colecte pentru sinistraţi la Galaţi

Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat în aceste zile mai multe colecte pentru ajutorarea oamenilor izolaţi de zăpezi. Biroul de presă al eparhiei ne informează că în zilele următoare vor pleca mai multe transporturi cu alimente spre zonele afectate din Brăila, Buzău şi Vrancea. La Protoieria Brăila s-au strâns ajutoare în valoare de 20.000 de lei. Preoţii din Protoieria Galaţi au venit în sprijinul celor 123 de oameni de la Centrul de primire a persoanelor fără adăpost “Elisabeta Doamna“. Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, prin Sectorul Social-filantropic, a trimis alimente neperisabile la Câineni, Plăsoiu, Galbenu, Vişani şi Jirlău, judeţul Brăila. Ajutoare au fost trimise şi în Insula Mare a Brăilei şi la Parohia Florica din judeţul Brăila.

Şi în Arhiepiscopia Tomisului se strâng ajutoare

Pentru a veni în sprijinul celor sinistraţi de vremea grea în judeţele Buzău şi Vrancea, Arhiepiscopia Tomisului a decis desfăşurararea campaniei “Împreună să biruim viscolul”, informează un comunicat de presă primit ieri de la eparhia amintită.

În perioada 19-26 februarie, parohiile şi mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului vor deveni practic centre de colectare a bunurilor materiale şi a banilor, care vor fi apoi donaţi comunităţilor sinistrate.

În Episcopia Caransebeşului credincioşii au făcut donaţii

Episcopia Caransebeşului, atât prin forţe proprii, cât şi prin sensibilizarea credincioşilor pe care i-a chemat să fie solidari, a ajutat persoanele aflate în impas în aceste zile. “Chiar dacă anotimpul de iarnă nu a ridicat probleme deosebite şi nu au fost până acum locuinţe izolate în judeţul Caraş-Severin, credincioşii noştri au adus alimente şi îmbrăcăminte la biserici, care în perioada următoare vor fi distribuite către eparhiile ai căror credincioşi se află în dificultate”, a declarat pr. Călin Ianchiş, consilier la Sectorul Social-misionar al Episcopiei Caransebeşului.

Zilele grele de luptă cu zăpada continuă pentru mulţi dintre locuitorii judeţului Buzău. În comuna Ion Heliade Rădulescu sunt oameni care au fost scoşi din nămeţi după 10 zile, cu ajutorul celorlalţi localnici. Preotul a fost cel care a mobilizat comunitatea.

După ce a văzut că timp de mai multe zile autorităţile nu ajung şi în această comună, preotul s-a gândit să se apuce singur de treabă. A bătut clopotele la biserică, a adunat vreo 40 de localnici şi a plecat împreună cu aceştia să-i deszăpezească pe cei care locuiau la marginea satului şi aveau casele acoperite cu zăpadă.

“I-am mobilizat şi i-am susţinut moral mai mult, că nu poţi să faci mare lucru, îi dai avânt omului, să vadă că nu e singur şi atât”, a declarat preotul Gabriel Moraru.

Din cauza zăpezilor care le acoperă casele, locuitorii comunei Ion Heliade Rădulescu au fost nevoiţi să taie crengile copacilor care ieşeau din nămeţi, ca să aibă ce pune pe foc.

Nota noastra:

Ca el au mai fost si alti preoti, dintre care cel din Reviga (jud. Ialomita) este pomenit in imaginile video de mai jos, iar altul este parintele Marian Tudor din Glodeanu (Carligu), cunoscut pentru grija sa pentru copiii care traiau in mizerie in comuna lui:

[documentarele au disparut din ahiva video, ne cerem scuze]

Acum sunt 74. Încă 6 oameni au fost luaţi de moartea albă în vreme ce sute de postaci scriu insulte la adresa subsemnatului pe forumul editorialului “Morţii sunt leneşi la nesfârşit”. Cresc lăturile ca zăpada.

În mod excepţional, le-am citit pe toate. Concluzia e greu suportabilă: cât de ticălos poţi să fii ca să te preocupe şi acum să-l faci pe Popescu bou, idiot, plătit de Voiculescu, îmbătrânind urât, sluga uslaşilor, cretin demn de milă, bolnav mintal, (…), când mor oameni?

Cât de ticălos poţi să fii ca să filosofezi băşcălios despre lenea ancestrală a românilor, când mor oameni?

Cât de ticălos poţi să fii ca să nu înţelegi că şi dacă s-au dus câţiva nesimţiţi la cârciumă, nu poţi să spui “Nu putem plăti lenea la nesfârşit” când nu se mai ştie câte mii de oameni sunt îngropaţi în cavouri albe, înalte de 4-5 metri, cu atât mai mult cu cât eşti prim-ministru?

Dacă n-aş sti că mulţi dintre înjurători sunt de meserie, remuneraţi politic, mutându-se cu haita de la un articol la altul, de pe un site pe altul, uneori fără a se mai obosi să-şi varieze textele agramate, m-ar lua groaza. Ei sunt armata umbrelor mizerabile ale politicienilor care nu pierd ocazia să se răfuiască la televizor cu prefecţii PDL sau primarii USL pentru că sunt PDL sau USL, nici acum, când fiecare răspunde ca om, nu ca membru de partid, pentru vieţile altor oameni. Pentru mine, oricine mai face în clipa de faţă propagandă în pustiul alb, pe spinarea sinistraţilor, e un ticălos sinistru.

Din fericire, văd că există, la fiecare specimen de soiul ăsta, câte o mie de români care dau din cât au, alimente, haine, medicamente pentru “leneşii” din Buzău, Vrancea, Ialomiţa …

REPORTAJ » SUPORTERI ŞI JANDARMI LUPTĂ UMĂR LA UMĂR ÎN TRANŞEELE ZĂPEZII
“Cine nu sare, cine nu sare / Ori este gabor/ Ori e prost de moare”. Așa se strigă pe stadioane. Dar drama a zeci de mii de oameni a transformat rivalitatea suporteri – jandarmi într-un armistițiu al durerii și al pîinii

Față în față

Imagini și fapte dintr-o lume care s-a întors cu fundul în sus și încearcă să nu se ducă naibii

jandarmi sinistrati

“Hai, măi băiatule, înfige ranga!”. Jandarmul și ultrasul sînt la 30 de centimetri unul de altul. Fețele lor își azvîrlă aburul pînă li se condensează privirea. Acum cîteva minute, doi jandarmi și doi suporteri au fost la un pas să se încaiere într-un cîmp de zăpadă. Exploratorii polari i-au spus “Nebunia albă”. Oamenii își pierd reperele.

“Dă tare cu ranga!”, șuieră jandarmul către tînărul care ține fierul cu ambele mîini. Îl provoacă. Tensiunea se ridică deasupra, suflată de vînt, miroase a zăpadă și a îndîrjire, pînă cînd, dintr-o dată, poarta cedează de la balamale!!!

Uriașa glorie
Amîndoi slobozesc un țipăt de copii, au reușit, pe toate alea sfinte, pe hainele lor ude, pe mîinile lor roșii și pe femeile lor calde care-i așteaptă acasă că au reușit! Un jandarm și un suporter au spart o poartă! Li se alătură alte mîini de jandarmi și de suporteri.

Poarta e ridicată peste capete, purtată ca un trofeu glorios, și aruncată trufaș într-o parte. O uriașă victorie inutilă împotriva furtunii care reîncepe. O casă poate fi deszăpezită, dar numai atunci cînd vor veni plugurile. O casă din cele peste 20.000 în care 60.000 de oameni tremură în România polară.

jandarmi sinistrati

Jandarmi de dimineață

Polul Nord este la Focșani, iar cel Sud nițel mai jos de Buzău. “Aici, în Buzău, vîntul bate de două ori pe an. O dată 6 luni dinspre nord-est și a doua oară, tot 6 luni, dinspre sud”, spune Florin Micheten, șeful jandarmilor din Buzău. E bună, dar acum e groasă!

La 7 dimineața, harta de pe peretele biroului său e plină de buricele transpirate ale degetelor. O fi transpirația puturoasă de aseară sau cea proaspătă de dimineață? Nimeni nu mai știe. Oamenii lucrează două zile da, două nu, șefii bagă permanență, asta-i treaba.

Un jandarm cîștigă 1.200 – 1.400 de lei, un șef ceva mai mult, dar și unul, și altul și-au pierdut cam 40% din salariu și “25% din echipament“.”Da, ne-au tăiat și din bocanci”, povestesc ei, amuzați și aglomerați în autospeciala care-i mînă în comunele izolate.

Și-au pus doi-trei pantaloni pe ei, glugi, măști și cagule. Uniformele arată bine, sînt curate, “chiar dacă anu’ trecut ne-au sărit”. De regulă, echipamentul se schimba anual, dar anul trecut uniformele noi au lipsit.

Li s-a luat un an și li s-a dat o iarnă.

Cele două feluri de oameni

Ajungem în comuna Cilibia. Drumul a fost eliberat de drumari, cei peste 100 de jandarmi sînt întîmpinați în centru de o ceată de localnici rromi care se ițesc de după movilele de zăpadă după ajutoare. “Îl trosnesc”, zice unul. Nu mai e loc de corectitudine politică. De fapt, legătura e alta și nu are nici o treabă cu rasa, sexul sau îmbrăcămintea.

“Sînt foarte mulți cei care așteaptă și nu-și ajută nici măcar rudele. Nervii ne apucă atunci cînd vedem tineri care stau și bătrîni care fac și ei tot ce pot!”.

Așa îi împart bărbații și femeile în uniformă pe cei cărora le distribuie efort și ajutoare. În nesimțiți și oameni de bun-simț. Ambele categorii de localnici se unesc, însă, în suferință.

Nămeții sînt imprevizibili. Pătrunzi în cîte un sat unde, în centru, totul pare cumva cumsecade, o iarnă, acolo, și ea, numai că, doar două străzi mai încolo, ruta dispare, lăsînd loc unui sus-jos alb, fără criterii și fără speranță. Vîntul a atașat tumore de zăpadă pe trupurile comunelor dintre Buzău și Brăila.

Mai ales marginile de sat sînt poetice ca-n Esenin, dar practic s-au trezit aruncate într-o mașină de spălat dementă, care amestecă oameni, case și roza vînturilor.

Ușa de zăpadă

De sus ninge frumos. Jos, vezi un tetraedru cărămiziu. Arată ca piramidă, dar e acoperișului unei case. La ea se ajunge coborînd trepte sculptate cu năduf în zăpadă înghețată. Se intră printr-un fel de veceu. Stăpînul casei deschide ușa principală. În spatele ei, o ușă de zăpadă, cu modelul șocului imprimat pe ea! Pe pereți, stalactite de zăpadă. Locuința e rece și înșelătoare ca o sală a oglinzilor. Unde naiba e lumea și ce căutăm în această farsă?”

Zăpada a intrat în casă întîi prin spațiile de la priză și apoi ne-am trezit cu ea peste tot”
Localnic Cotu Ciorii

Țicniții de la capătul lumii
Există un personaj în Jules Verne, căpitanul Hatteras, un nebun care și-a făcut un fort din gheață acolo unde se termina lumea. Au apărut suporterii, nu mai e timp de patetisme literare! Deși, vorba lor, “hai, frate, că sîntem mai citiți ca voi, jurnaliștii”.

Sînt cam 60-70. N-am luat și punctul de vedere al Jandarmeriei. Estimări diferite, ca de obicei. Au sosit pe la prînz, cu mașini mici, de la un Explorer 4×4 la un Ford Clio. Sînt total duși, entuziaști și încăpățînați. Descarcă pîine, conserve și zacuscă iute, iute!, din portbagaje. Au lopeți, fesuri care cum apucă, unii sînt îmbrăcați în echipament profesionist Mammut, alții în blugi cu capse.

Și toți, indiferent de stelismul, rapidismul și dinamovismul lor, se reped să-i ajute pe oamenii din sat.

ajutor sinistrati

Fac echipe cu jandarmii, se mai tachinează, se uită suspicioși la aparatul foto al lui Raed, dar continuă să se arunce, ca niște dihănii subțiri și supreme, peste dominioanele de zăpadă. Le surpă, le netezesc, cad, nu se lasă și strigă la oameni ca să-i depisteze pe cei imobilizați și să-i scoată din case.

Companiile Milosteniei de Sud Est
Fanii găsesc, la un moment dat, un profesor bolnav. Împreună cu jandarmii îl scot afară. Cînd bărbatul ajunge în siguranță pe ATV, unul dintre ultrași șoptește: “Ex-tra-or-di-nar! Cînd îl scoteam noi au zis jandarmii să-i lăsăm pe ei să-l scoată mai bine”.

E competiție sălbatică. Competiție care îți lasă gura apă, între cele două multinaționale, unice în zonă și preocupate cînd să se ajute și cînd să se supravegheze cu coada ochiului una pe alta, dar, peste toate, să lase o urmă în mijlocul străzii. Urmă pe care viscolul o astupă aproape imediat. “Hai cu ranga, măi băiatule!”.

Între cei care transpiră și cei care transpiră altfel.
Povești incredibile cu morți reali, morți care-l păcălesc pe preot și unde se face cel mai bun ness din zonă.

Culoarea de pipi a vieții

Viața are culoare de pipi. Că doar n-o fi whisky acest galben palid care marchează distinct porțile din satele buzoiene! După cîteva ore de rătăcit pe fostele ulițe îți dai seama că urmele de urină semnalizează viața. Stropii aceștia, indecenți într-o altă împrejurare, indică, fără urmă de tăgadă, că locuința are oameni în ea. Oameni care beau apă, oameni care își îngrijesc animalele rămase nedegerate, oameni care primesc cu mîinile scorojite pîinile întinse de jandarmi și de suporteri.

Oameni ghemuiți, în 9 din 10 cazuri, într-o singură cămăruță, deasupra căreia se întinde foarte rar un fir de fum, dar în fața căreia se vede galbenul de pipi. Aici, viața are culoare de pipi. Parcă numai aici?!

Mortul și mai puțin morții
Poveștile jandarmilor sînt amețitoare. “Ieri am găsit un om mort de aproape o săptămînă. Nici nu am știut cum să-l scoatem afară. I-am făcut un tunel”. Tunelul lui Caron, ultima ceremonie. De fapt, ultima ceremonie a fost o pungă de orez “pe care am lăsat-o să facă oamenii pomană mortului”. Alteori, morții învie. “Am primit, de la 112, două constatări de decese la sud de Rîmnicu Sărat, în comuna Rubla”, zic ei.

“Unul dintre morți ne-a așteptat cu cafea. Falsificaseră pînă și scriptele popei din satul Rubla ca să fie siguri că venim. Cică se simțea rău, dar acum își revenise”

[…]Ping pong, ping pong!
“Auzi alta”. O nouă poveste a salvatorilor. “La Banița, unul a dat să iasă pe ușă. Zăpadă. A deschis cealaltă ușă, din spate. Gheață. S-a speriat omul, a luat un topor și a spart peretele casei pînă a ajuns la suprafață”. Asta e o poveste frumoasă.

Mai e povestea oamenilor din comuna CA Rosetti, satul Cotu Ciorii, care jucau ping pong în căminul cultural cînd jandarmii intrau cu ranițele goale, ca să se încălzească nițel, între două drumuri. Priviți imaginea! Fotoreporterul a surprins vîrtejul jucătorului. Undeva în dreapta, nevăzută în cadru e o sobă. Spre ea se îndreaptă jandarmul cu raniță și căciulă cu urechi de blană.poza tolo

La barul semicircular, alți jandarmi stau la coadă “pentru un ness super, asta facem noi aici”. Costă 2 lei paharul, barmanul e în zi bună, singur pe piață cum s-ar zice și cu audiență captivă. “Mitică, mai adu o găleată de apă!”.

Cel mai bun ness din Cotu Ciorii și cel mai aprig meci de tenis.

Pe mîine!
Undeva jos, s-a căscat un defileu înalt de 4 metri. “În unele zone din cîmp, nămeții depășesc stîlpii de lumină”.

Cîțiva jandarmi și o mînă de ultrași aruncă, euforici, zăpada înapoi către cerul din care vine. Fulgii se întorc plini de neputință și de povești despre victoriile omenești. Pe mîine!

ULTIMA ORĂ: ”Codul roșu costă. Starea de urgență costă! De ce credeți că nu le declanșează?! Codul roșu și starea de urgență vom fi tot noi, cu mai multe lopeți”, spune unul dintre salvatori. Citește mîine continuarea reportajului lui Cătălin Tolontan și Raed Krishan în Gazeta Sporturilor!

In orice tara din lume in afara de fascinanta Romanie existenta a 68 de morti cauzate de hipotermie, adica o cauza eminamente preventibila, ar cauza un scandal national care ar fi tocat saptamani pe toate laturile mediatice, sociale, politice. Politicieni cu burtile revarsate, mai ales pe plan local, cei care stau in general la caldurica si clevetesc despre lenesii betivi care nu ar pune mana pe lopata nu au nici macar atata bun simt: sa vorbeasca despre cum putem evita mai multi morti in zilele care urmeaza – sa avertizeze, sa se organizeze, sa previna. Cum spunea un forumist plin de naduf, “atentie ca daca punem noi mana pe lopata, s-ar putea sa va dam cu ea in cap.”

In orice tara din lume, invatamintele trase in urma atator decese ar acoperi orice altceva, ar determina revizuiri de planuri nationale – de interventie, de preventie, de actiune. Ar acapara atentia Cotrocenilor, a Palatului Victoria, a tuturor ministerelor, plus ar ajunge pe linie ierarhica pana la ultimul ambulatier si jandarm. Ar disparea si Raduleasca si Andreea Marin din lumina mediatica in care se scalda impachetand ajutoare. Ar disparea si Becali, care dupa vitejia de a construi 200 de case intr-o zona inundabila la Vadu Rosca vrea sa infrunte toate zapezile din Vrancea cu 12 buldozere si probabil mai multe camere de filmat. La limita, daca e sa fiu cinic (mai putin idealist cum ma indemna cineva), acesti 68 de morti ar fi trebuit sa determine macar revizuirea planurilor electorale ale sturlubaticilor nesimtiti din toate partidele care vor da in curand piept cu poporul sinistrat, dar nici macar asta nu se intampla. Mai mult, nu se incumeta nimeni nici macar sa puna faptele cap la cap.

Sa dam putin filmul in urma, la ziua de 26 ianuarie, ziua in care Emil Boc era inca premier si impreuna cu proaspat reinscaunatul secretar de stat Raed Arafat aveau o teleconferinta cu prefectii. O amintesc pentru ca televiziunile au uitat-o deja, nu e asa, e “marfa expirata”, e de acum doua saptamani si ceva. In acea zi nu existau inca 68 de morti. Emil Boc, chinuit de talent, trimitea urmatorul comunicat catre natiune, sub forma unui comunicat de presa – il reproduc fidel, integral: “Starea de atentie maxima trebuie mentinuta in continuare. In privinta urgentelor majore ISU, SMURD, Pompieri, Jandarmerie, Politie, Armata intervin pentru a elimina pericolul”. Nu se stie cui a folosit o astfel de colectie de banalitati si liste anapoda, se stie doar ca dupa acest ferm semnal, micul Emil Boc s-a dus sa dea viguros cu lopata prin zapada. Noroc ca la aceeasi teleconferinta exista si un Raed Arafat, cel care in aceasta etapa a evenimentelor era socotit tradator ca s-a intors in minister, “vandut lui Basescu” si “mafiei portocalii”, tradatorul celor din Piata Universitatii, etc. Intr-o interventie de cateva minute, Arafat a pus punctul pe “i”:Trebuie să începem să facem ce am făcut şi acum doi ani, cu patrularea noaptea în zonele în care se ştie că sunt persoane fără adăpost. Vom avea o procedură prin care în fiecare noapte, între anumite ore, vor ieşi ambulanţe care vor patrula, iar orice persoană fără adăpost să fie preluată şi dusă la un azil de noapte, pentru a evita cazuri în care persoane să moară de hipotermie în cursul nopţii”. Tara inca era infierbantata intre basisti si anti-basisti – iar mie, de exemplu, de ce sa fiu ipocrit, nu imi era complet clar de ce bate moneda Arafat pe chestia asta cu circuitul ambulantelor in natura. Totusi, m-a mirat si m-a pus pe ganduri, era prima interventie dupa tot iuresul anterior.

Dupa cateva zile, se dovedeste ca daca nu dadea Arafat dovada de prevedere, erau mai multi morti, poate cu sutele, nu “doar” 68. Tot Arafat explica zilele trecute ca din cei 68, 42 au murit in strada, iar restul in locuinte prost incalzite sau improvizate. Iata motivul pentru batea moneda cel care ani de zile a fost in prima linie, brancardier – pentru ca stia din experienta incotro se vor indrepta lucrurile si ce e de facut. Ar trebui sa mai adaug, pentru cei care isi mai amintesc, ca daca nu revenea Arafat ramanea cel care a fost servit natiunii drept succesor, consilierul onorific in Ministerul Sanatatii, ex-PSD, ex-PC, actual UNPR si Spitalul de Urgenta, doctorul Ciuhodaru. Cel care avea nevoie doar de o trambulina catre primaria Iasi, trambulina care ar fi putut fi creata, probabil, din spinarea mai multor inghetati adunati de ambulanta intamplator, fara planul pomenit mai sus. Asa, Arafat a putut anunta 150 de oameni stransi de pe strada din Capitala, iar alte stiri pot fi gasite in toata tara: la Iasi culesii de pe strada au fost dusi de ambulante la adapostul C.A. Rosetti, la Sibiu zeci au fost inghesuiti la azilul de noapte din Piata Iancu de Hunedoara , in Vrancea ambulanta a dus alte cateva zeci la adapostul Crucii Rosii. Un secretar de Stat din MAI anunta doar in perioada 25 – 28 ianuarie au fost evacuate sau salvate 2.776 de persoane, ciferele totale nu sunt cunoscute.

Cateva intrebari de bun simt: ar fi murit marea majoritate a acestor 2.776 de persoane daca Arafat nu si-ar fi amintit ce „am facut acum doi ani”? Exista vreo procedura de anticipare reala standard – codificata intr-un ordin al Ministerului, masuri care se declanseaza automat in caz de „cod portocaliu”? A existat in vara care a trecut macar o sedinta de pregatire pentru posiblitatea unei astfel de situatii in iarna? Brambureala din Ministerul Sanatatii, cauzata de politicieni (ba destituim subsecretar de stat, ba numim consilier cu imputerniciri speciale, ba desfiintam postul de subsecretar de stat, ba nu, il aducem inapoi pe subsecretarul de stat si il numim secretar de stat) a slabit sau nu capacitatea institutiei de a reactiona in fata mortii?

Cu alte cuvinte, au politicienii sange pe maini sau e ghinionul celor 68 ca au murit, ce s-ai faci daca e asa de frig, n-are nimeni nicio vina?

Exista vreo metoda prin care autoritatile pot ajunge, in caz de urgenta, la toti cetatenii, sau cei care au murit sunt vinovati ca nu au venit in adaposturi? Cei care nu doresc sa vina in adaposturi, pot fi luati pe sus, in interesul lor, sau zac in ger si ghinionul lor daca au fost intrebati o data? De ce nu s-a invrednicit nici un politician de top sa iasa cu instructiuni clare catre oameni – va sfatuim sa faceti x,y, z, sa sunati la 112 chiar in caz ca simtiti cum va ia cu inghet, chiar daca nu aveti o urgenta medicala, sa mergeti la primarie, la prefectura, la unitatea de politie sau la spital, batranii sa faca urmatoarele lucruri, copii sa fie tinuti nu stiu cum si asa mai departe?

Iata intrebari care nu preocupa pe nimeni, intr-o Romanie sub nameti (o singura exceptie salutara: Cristian Tudor Popescu). Romania se pregateste in curand de o alta tura de calamitati – doua alegeri in acelasi an.

In loc de intrebarile de mai sus, avem doua telenovele nationale, cu mini-episoade intercalate: prima este donatonul labartat pe toate ecranele de impachetare a ajutoarelor catre sinistrati. S-a bagat si Mircea Lucescu dupa ce si-a intors gipul pe linia de tramvai si a iesit din spital. S-au bagat si consilierii PDL din capitala stransi in sedinta de nimeni alta decat proaspata destituita Elena Udrea – va amintiti, cea care impartea altor sinistrati ciocolata direct din gip si pantofi cu toc femeilor sinistrate, pe drumuri innecate de noroi. S-au bagat si televiziunile cu campanii speciale si cine s-a mai nimerit. A doua telenovela este cea politica, continua cu convocarea de astazi de la Cotroceni. Elemente secundare in telenovela: de ce nu l-a injurat Ponta suficient de viguros pe Mihai Razvan Ungureanu, daca Antonescu a devenit “carlan obraznic” sau nu, daca Iliescu trebuie sa se preocupe de “ferma proprie”. La Cotroceni se va discuta despre Tratatul Fiscal semnat la nivel european si despre deblocarea Parlamentului. Ce ghinion ca tocmai acum niste cetateni si-au gasit si ei cel mai prost moment in care sa fie blocati…sub troiene.

Reportaj SINISTRUL ALB

Reportaj despre satele si oamenii aflati sub navala zapezilor.

Stare de alertă în Vrancea. Nămeţii măsoară 5 metri

Ascultă aici strigătele disperate după ajutor ale românilor

Românii din toate colţurile ţării încercă să îşi ajute semenii. De când au început ninsorile, în fiecare zi, vin mii de apeluri telefonice şi de mesaje pe paginile Observatorului de pe reţelele de socializare. Sunt strigăte disperate ale celor care vor să întindă o mână de ajutor sau ale celor care îi au pe cei dragi prizonieri ai zăpezii.

Oreavu – Un sat acoperit de zapada si uitat de autoritati

Satul Oreavu, din judetul Vrancea, com Gugesti, a fost dat uitarii de catre autoritati, aproape toti locuitorii sunt blocati, situatia este foarte critica, primarul comjunei se straduieste dar nu este bagat in seama. Solicitam sprijin pe cat posibil. Va atasam imagini elocvente.

Antena 1: Oameni din judetul Buzau se lupta cu zapada uitati in frig si in bezna!

Prinsi intre viata si moarte, peste saizeci de mii de oameni din judetul Buzau se lupta cu zapada uitati in frig si in bezna! In timp ce presedintele Consiliului Judetean cere, fara ecou, decretarea starii de urgenta, oamenii nu mai au ce manca. Acolo unde se mai gaseste, painea costa chiar si zece lei. Disperarea sinistratilor i-a atins pe romani. Din toate colturile tarii vin ajutoare, numai sa ajunga la cei care au nevoie.

Antena 1: Zeci de sate din Braila zac de mai bine de 10 zile sub zapada!

Cateva sate din Braila zac de mai bine de 10 zile sub zapada. Utilajele de deszapezire au apucat sa curete doar portiuni de drumuri. Asa ca oamenii se descurca si ei cum pot. Au ramas fara mancare, fara lemne, dar cel mai grav, au ramas fara medicamente. Iar timpul nu sta in loc.

Dupa o saptamana de izolare totala de restul lumii, Alex Dima, corespondentul Stirilor ProTV, a ajuns pana la locuitorii din Glodeanu Silistea si Balta Alba, Buzau.
17:30: In localitatea Glodeanu Silistea poti sa te plimbi pe la aceeasi inaltime pe la care trec firele de curent electric. Nu vezi decat varfurile inghetate ale copacilor. Se poate merge numai pe jos, iar excavatoarele abia isi fac drum prin nameti de 5-6 m inaltime.

Doua batrane grav bolnave si o femeie care a pierdut o sarcina au fost duse de urgenta la spital.

14:23 In gospodariile din Balta Alba, Buzau, se poate intra peste gard, in unele zone zapada depasind chiar si cinci metri.
Alex Dima a mers sapte kilometri pe jos pana cand a ajuns la oameni.
Acestia nu mai au niciun fel de provizii. Masina de paine nu a mai ajuns la ei de mai bine de o saptamana.
Locuitorii incearca sa indeparteze singuri zapada, dar, din nefericire, in zona sunt foarte multi batrani.

România se confruntă cu al treilea val de ninsori din acest an. Începând cu ora 12:00, toate judeţele din jumătatea sudică a ţării şi Dobrogea se vor afla sub avertizare cod portocaliu de ninsori abundente, valabilă până mâine la ora 14:00. Astfel, vor fi afectate municipiul Bucureşti şi judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea.

În intervalul menţionat judeţele Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara şi Timis vor fi sub avertizare Cod galben de ninsori.

Toate drumurile naţionale din judeţele Buzău, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea şi Călăraşi au fost închise, luni, începând cu ora 12.00, din cauza ninsorilor.

gândul vă prezintă desfăşurarea evenimentelor:

UPDATE 13:13 Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea, a declarat că în judeţ sunt izolate 17 localităţi, după ce Mihai Capră a spus că un număr de 21 de localităţi se află în această situaţie. “Mă credeţi pe mine sau pe Capră?”, a întrebat Oprişan.

UPDATE 13:12 Primăria Capitalei face apel la bucureşteni să renunţe, pe cât posibil, să mai circule cu autoturismele proprii, să nu parcheze pe prima bandă de circulaţie şi să nu blocheze căile de acces pentru a facilita intervenţia operatorilor de deszăpezire.

UPDATE 13:06 Ministrul de Interne, Gabriel Berca, a declarat, luni, că nu a mai fost solicitată până la acest moment starea de alertă în alt judeţ decât Vrancea şi a reiterat apelul către preşedinţii consiliilor judeţene şi prefecţi să aibă o colaborare în teritoriu pentru a nu avea probleme.

UPDATE: 13:02 Traficul pe drumul Naţional 7 Râmnicu Vâlcea-Sibiu este întrerupt, luni, între Brezoi şi Călimăneşti, la kilometrul 200, din cauza unei avalanşe de zăpadă de pe versanţi, precum şi la Călimăneşti, după ce un tir a derapat şi a blocat în totalitate şoseaua.

UPDATE 12:56 Toate drumurile naţionale din judeţele Buzău, Ialomiţa, Galaţi, Brăila, Vrancea, Tulcea şi Călăraşi au fost închise, luni, începând cu ora 12.00, din cauza ninsorilor, a anunţat Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

UPDATE 12:51 Un avion care trebuia să plece de la Craiova înspre Timişoara a ieşit de pe pistă din cauza vizibilităţii reduse din timpul ninsorii. “Nu a mai văzut direcţia şi s-a dus uşor pe dreapta”, a declarat directorul aeroportului, Mircea Dumitru.

UPDATE 12:43 Peste 3.800 de unităţi de învăţământ sunt închise, luni, din cauza condiţiilor meteorologice. Numărul lor va creşte marţi când Prefectura Dolj şi ISMB au anunţat deja suspendarea cursurilor în respectivul judeţ şi în Capitală.

UPDATE 12:35 În Bucureşti, traficul este îngreunat din cauza ninsorii abundente, şoferii rulând cu o viteză de aproximativ 20 de kilometri la oră, întrucât vizibilitatea este redusă.

UPDATE 12:27 Zeci de tir-uri care au intrat în ţară prin vămile din Arad şi se îndreptau spre Capitală sau spre judeţe din sud au fost oprite de poliţişti, luni dimineaţă, în parcări din judeţul Hunedoara, în condiţiile în care ar fi trebuit să treacă prin zone unde drumurile sunt închise din cauza zăpezii.

UPDATE 12:21 În ultimele 24 de ore, şase persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

UPDATE 12:14 Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne a declarat că nu poate spune cu exactitate câte localităţi sunt izoltate în acest moment, la nivelul întregii ţări.

UPDATE 12:13 În judeţul Vrancea a intrat în vigoare starea de alertă, care permite autorităţilor “să dispună orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră”. Aceasta este valabilă până marţi la ora 14:00. Aproximativ 6.000 de persoane din 21 de sate din Vrancea continuă să fie izolate.

UPDATE 11:55 Şcolile din judeţul Dolj, unde cursurile sunt întrerupte din cauza ninsorilor abundente, vor rămâne închise şi marţi. Cursurile din învăţământul preuniversitar sunt suspendate luni şi marţi în toate şcolile din judeţele Gorj, Giurgiu, Mehedinţi şi Vrancea, iar doar luni în unităţile de învăţământ din Olt, în timp ce în Buzău vor fi închise luni doar şcolile din mediul rural.

UPDATE 11:38 Cursurile din învăţământul preuniversitar din Capitală vor fi suspendate marţi

UPDATE 11:37 Personalul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov este nevoit să meargă pe jos sute de metri cu truse şi tărgi, pentru a ajunge la pacienţi, din cauza circulaţiei dificile din Bucureşti.În ultimele 24 de ore, SABI a înregistrat 1.165 de cazuri, dintre care 675 urgenţe.

UPDATE 11:24 Prefectul de Buzău, Paul Beganu, a declarat că primele drumuri accesibile după ninsorile şi viscolul care au paralizat zona de câmpie a judeţului au fost cele spre cârciumi. “Ştiţi unde s-au desfăcut primele căi de acces? Dar nu cu lopata. Prin mers. La cârciumi. I-am arătat şi premierului din maşină, la Săgeata. Primele locaţii unde s-a intrat au fost cârciumile. Pe stânga erau porţile blocate de 50 de centimetri de zăpadă, fântâna era acoperită de un metru de zăpadă, iar dincoace totul era deblocat la cârciumă”, a declarat prefectul de Buzău.

UPDATE 11:16 Traficul rutier din Bucureşti se desfăşoară în limite normale pentru condiţiile meteorologice existente. Până în prezent nu s-au înregistrat accidente grave, fiind semnalat doar un singur semafor care nu funcţionează. La ieşirile pe DN2, DN3 şi DN4 sunt restricţii.

UPDATE 10:42 Victor Ponta a declarat că a cerut preşedintelui declararea stării de urgenţă în judeţul Vrancea.

UPDATE 10:30. Un bărbat de 61 de ani din comuna buzoiană Scutelnici a murit în noaptea de duminică spre luni, în timp ce prelua ajutoare pentru oamenii izolaţi, în condiţiile în care ambulanţa nu a putut ajunge la el din cauza drumurilor blocate de zăpadă.

UPDATE 10:13 Şase linii feroviare sunt închise în această dimineaţă din cauza ninsorii şi a viscolului, iar 214 trenuri sunt anulate. Pe alte 12 linii se circulă restricţionat.

UPDATE 10:05. 15 maşini au fost suprinse de avalanşă pe DN 6, în zona Hidrocentralei Porţile de Fier 1. Traficul este în prezent blocat între Drobeta Turnu Severin şi Orşova.

De câteva zile media a început să discute situaţia creată de zăpadă în unele zone ale ţării. Jandarmii au lăsat bastonul şi au luat lopata. Armata a lăsat porumbii şi a trecut la zăpadă. Premierul a trecut la vizite cu generali şi miniştri după el, de parcă fără ei nu îl cunoştea lumea sau nu avea dreptul să emită ordine şi să ia decizii. Obicei prost, de pe vremea celui ai cărui copii sunt încă în fruntea ţării. Ba mai mult, ca să arate că este mai dur decât Boc cel ce va fi curând regretat şi el, a trecut la admonestarea populaţiei pentru nămeţii care s-au format pe drumurile şi pe lângă casele oamenilor.

Bineînţeles că televiziunile şi comentatorii, invitaţii în funcţie de culoarea politică, aruncă vina unii pe alţii şi discută despre necesitatea instaurării stării de urgenţă sau necesitate. Bineînţeles, preşedintele, cel care are primul rol în decretarea unei astfel de situaţii, se află la Predeal împreună cu noul suporter al primului ministru pentru a discuta urmărtoarea lovitură de imagine.

În timpul ăsta, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, domnul Militaru, se ceartă apolitic cu politicienii, depăşindu-şi atribuţiunile, spunând numai ce vrea să spună, pentru că nu se lasă provocat. Acolo unde nu cunoaşte sau nu are cu ce să se laude spune – ca de obicei – că nu intră în competenţele sale sau că nu răspunde la întrebări politice. Bunăoară e întrebat vizavi de cooperarea cu MApN câţi militari au fost scoţi la zăpadă iar dânsul spune că nu răspunde de numărul MApN, domnul Militaru uită însă că dânsul a deschis subiectul, că militarii şi jandarmii lucrează împreună, că şefii celor două structuri sunt membri ai aceluiaşi comandament, că deocamdată Ministrul de Interne coordonează şi răspunde de întreaga activitate, deci tot personalul şi mijloacele folosite se subordonează şi administrează ministerului al cărui purtător de cuvânt se declara, deci era obligat să aibe toate datele la dispoziţie şi să le facă publice dacă este întrebat, nu să facă pe şmecherul.

Am spus deocamdată, pentru că dacă se declară Starea de Urgenţă, situaţia se schimbă şi la cârma jocului trece Armata. Ca să ne lămurim mai bine, să vedem ce spun legile ţării vizavi de declararea Stării de Urgenţă şi ce impică aceasta : […]

Cum până la această oră nu avem instaurată starea de urgenţă sau necesitate nicăieri, poate purtătorul de cuvânt al ministrului va pune la dispoziţia presei cererile formulate, contractele semnate şi tarifele corespunzătoare muncii depuse de militari în ultimele zile. Dacă nu, poate cineva se sesizează şi face o mică plângere la parchet împotriva celor ce au dat ordin să fie scoşi militarii de la instrucţie şi trimişi la muncă voluntară. Nu de alta, dar nu mai ştim în ce ţară ne aflăm: în ţara în care militarii erau scoşi la munci agricole şi industriale sau în cea în care militarilor li se reproşa că nu au de ce să ceară pensii decente , pentru că nu au participat la nici un război, au fost doar la cules de porumbi, ca toţi oamenii.

Ce are de spus despre asta domnul Preşedinte ? Aştept răspunsul după ce coboară de pe Clăbucet.

Al doilea aspect care se cere lămurit: dacă este cazul instituirii stării de urgenţă, şi dacă da, de ce nu s-a declarat până acum sau de ce nu se declară având în vedere prognozele. Undeva în ordonanţa 21/2004 se dă o definiţie a stării de urgenţă şi din câte scrie acolo, pe unele zone aceasta se impunea de mult, fiind puse în pericol viaţa oamenilor şi valorile materiale şi culturale. Avem deja peste 40 de decedaţi din cauza frigului şi a situaţiei meteo. Atunci de ce nu s-a declarat încă starea de urgenţă în zonele respective?

Păi dacă citim şi măsurile care se iau în astfel de situaţii, avem şi răspunsul:

  1. Preluarea comenzii de către armată. Acest lucru nu e bun, pentru că e posibil ca militarii, să observe faptul că comisiile şi comitetele ce trebuie să funcţioneze în astfel de situaţii sunt la zero cu tot ce ţine de organizare, dotare, parte financiară. În plus dacă mai apare vreun alt locotenent Alexandru şi scoate la iveală cine ştie ce „secrete” pe care nu trebuie să le ştie nimeni ?;
  2. Rechiziţionarea unor utilaje sau resurse de la privaţi sau instituţii, ceea ce bineînţeles nu convine nimănui.
  3. Verificarea unor sisteme care au trecut în controlul civil sau mai bine spus politic şi care acum practic nu mai există;
  4. Alocarea unor resurse financiare din fondul de rezervă al Primului Ministru, fondul de urgenţă. Acest lucru ar scoate la iveală faptul că aceste fonduri au fost folosite în alte scopuri;
  5. Starea de urgenţă ar însemna blocarea sau chiar încetarea activităţilor unor firme de partid, ceea ce ar aduce mari prejudicii clienţilor fideli;
  6. Alocarea unor fonduri suplimentare pentru activităţile şi plata celor ce vor face parte din comitetele formate şi echipele de intervenţie ;

În plus, cum să se declare starea de urgenţă, când cel care are acest atribut este la schi? Pai dacă preşedintele has fun, cum să declari starea de urgenţă, să îi strici bunătate de WEEK-END tocmai acum când toate au ieşit aşa de bine, gerul şi zăpada ţin lumea în casă, nu mai pot ieşi să demonstreze, şi-a tras prim ministru secret, a scos la păscut tineretul Smart din PDL, iar Ponta a intrat în herghelia lui? Ar fi o dovadă de cruzime extremă, să strici bucuriile domnului preşedinte, pentru nişte puturoşi care nu ies să mute câteva zeci de metri cubi de zăpadă din curte.

Şi cu tată vânzoleala asta, nu am văzut sau auzit pe nimeni să aducă în faţă pe cei care au încheiat contracte de sute de milioane de Euro cu administraţiile statului, şi să le ceară să treacă la lopată sau să dea banii armatei şi jandarmilor care fac ceea ce trebuiau să facă ei. Domnul Prim ministru îi ceartă pe oameni că nu şi-au mutat munţii de zăpadă dimprejurul caselor, dar nu trage de barba nici un mahăr de partid cu contract de deszăpezire, DE CE DOMNULE UNGUREANU ?

Nu e vorba, că nici televiziunile nu se înghesuie să îi identifice. Doar vorbesc aşa, la modul general, ca să le arate că ştiu ceva şi aşteaptă provincia.


Categorii

Articolele saptamanii, Dezastre, calamitati, Documentare/ Reportaje, Eroism, omenie, IARNA GREA ROMANIA, Modele in societate, Suferinta de langa noi, Tradatori si lichele, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

30 Commentarii la “UPDATE: Drama, (ne)omenie, solidaritate: REPORTAJE SI MARTURII IMPRESIONANTE DIN SATELE SINISTRATE DE ZAPEZI. Preotii salvatori (VIDEO)

  1. Am primit pe mail:

    La Academia Militara, la Real – Afi Cotroceni, la Carrefour Baneasa,se strang alimente de baza (neperisabile), haine si medicamentept.sinistratii inzapeziti.
    Va rog sa dati mesajul mai departe pe mess, fb, sms !

  2. ,,Numai Dumnezeu are privilegiul sa ne abandoneze.Oamenii nu pot decat sa-ti intoarca spatele,,..

  3. Rugăciune pentru potolirea stihiilor

    Doamne, Dumnezeule, Cel ce de bunăvoia Ta ai adus toate dintru ne­ființă întru ființă, și cu puterea Ta păstrezi făptura, chivernisind lumea cu purta­rea Ta de grijă; Tu, Care din patru stihii ai așezat făptura și cu patru vremi ai încununat cur­gerea anului, fii bine­cuvântat! Că de Tine se cutremură toate puterile îngerești, pe Tine Te laudă soa­rele, pe Tine Te slăvește luna, Ție se su­pun stelele, pe Tine Te ascultă lu­mina, de Tine se îngrozesc adâncurile, Ție slujesc izvoarele, Tu ai întins cerul ca un cort, Tu ai întărit pământul pe ape, Tu ai îngrădit marea cu nisip, Tu spre răsuflare ai revărsat aerul. Cel ce poruncești norilor și umbli pe aripile vântului; Cel ce cauți spre pământ și-l faci de se cutremură; Cel ce Te atingi de munți, și ei fumegă.

    Tu ești Cel ce odinioară într-un nor gros, înconjurat de fulgere și tu­net, Te-ai arătat lui Moise pe mun­tele Sinai; Tu, în vremea lui Avraam și a lui Lot, ai trimis din cer ploaie de foc și pucioasă și pentru fărăde­legile lor nenumărate, cetățile So­doma și Gomora le-ai stricat. Mărtu­risesc dar atotputernicia Ta și, cu umilință plecându-mi genunchii, în­drăznesc a Te ruga: Îndură-Te de noi, păcătoșii și nevrednicii, și nu lăsa ca, pentru fărădelegile noastre cele mari, zidirea și făpturile Tale să fie înghițite de pieire! Toate vietățile așteaptă de la Tine să le dai hrană la bună vreme; dându-le Tu lor, vor a­du­na; deschizând Tu mâna Ta, toate se vor umple de bunătăți; dar întorcându-Ți Tu fața, toate se vor tulbura și se vor sfârși și în țărâna lor se vor întoarce.

    Așa Doamne, milostivește-Te spre noi și fă ca arătarea puterilor Tale ne­sfârșite să nu ne fie nouă spre osândă și pieire, ci spre îndreptare și zidire, ca să cunoaștem că Tu ești singur Dum­ne­zeu adevărat, mult-mi­­lostiv și mult-îndurat. Dă-ne așadar să păstrăm pu­rurea neschimbată această cunoaștere; întărește-ne vo­ința de a păzi în toată vremea po­run­­­­cile Tale. Toarnă, Bu­nule, în inimile noastre simțirea dumne­ze­ias­că a dra­­gostei frățești către toți se­menii noș­tri, pentru ca, iubindu-ne cu ade­­vărat unii pe alții, toți să Te mărtu­risim pe Tine, Dumnezeu cel întreit în fețe. Că a Ta este stăpânirea și a Ta este împărăția și puterea și slava: a Ta­tălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii ve­cilor. Amin.

  4. Pingback: RUGACIUNE PENTRU POTOLIREA ZAPEZILOR -
  5. Eu mai mai am putere SA MA UIT la TV, la atata catastrofa, dar bietii oameni care sunt ACOLO in necaz?
    Azi am venit pe jos acasa o portiune de drum, pe trotuar, in oras, era putina zapada, patru-cinci centimetri calcata in picioare de trecatori si va spun ca de-abia am ajuns acasa, ma dureau picioarele, n-aveam spor la mers. Cum, atunci, Doamne iarta-ma, le cere mru-ul si ceilalti acelor oameni sa iasa singuri de sub zapada?!? Astia is chiar asa rupti de realitate, is de pe alta lume?
    Tot respectul meu pentru ultrasi si jandarmi si pentru toti cei care au mers acolo sa-i ajute!
    Poate, data viitoare, in Piata Universitatii se vor recunoaste si vor sti care sunt falsii “”ultrasi””!!!

  6. corectez: eu nu mai am….

  7. Cat de rau L-am putut supara noi pe Dumnezeu de ne-a dat toate astea peste noi, pe langa toate celelalte ce le aveam deja, conducatorii nostri care daca nu ne vand, ne extermina!
    Doamne ai mila de acest neam!

  8. Pingback: Cine si de ce a refuzat sa decreteze STARE DE URGENTA si ne-a mintit legat de CODUL ROSU? Iresponsabilitatea CRIMINALA a conducatorilor tarii (VIDEO, FOTO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. @ Eugenia

    “Cat de rau L-am putut supara noi pe Dumnezeu de ne-a dat toate astea peste noi, pe langa toate celelalte ce le aveam deja, conducatorii nostri care daca nu ne vand, ne extermina!
    Doamne ai mila de acest neam!”

    Conducatori din oamenii pe care-i avem. Pe cei buni i-am avortat.

    Cat am luptat impotriva avortului, impotriva desfraului? Pe cati i-am ajutat sa nu avorteze sau pe cati i-am sustinut dupa ce au nascut? Adica noi personal, fiecare dintre noi!

    Care neam? O mana de oameni care mai stie ce este credinta stramoseasca? Fa un test si spune Doamne ajuta la servici, la alimentara, pe strada si ti se va spune ca esti habotnic, fanatic, sectant, de moda veche sau ca esti smintit etc. Si asta intr-o tara ortodoxa.

    Doamne ajuta

  10. A nins si in micul meu orasel de provincie vreo doua zile. Am maturat zapada de vreo 7/8 ori. Ma dureau mainile ingrozitor. Facusem febra mesculara. Si de aici m/am gandit la sinistrati: inzapeziti, infometati, infrigurati. Pai le trebuie forta, nu gluma, sa se dezapezeasca. Sigur ca au nevoie de ajutor. Si la bietii jandarmi, ma gandesc. Atatea ore in frig, muncind fizic non stop. Cat pot si ei? Nu trebuie sa fi mare ganditor sa/ti dai seama ca este o situatie grava. Nu trebuie decat sa te transpui in locul celor suferinzi si/ti dai seama de greutate. Cat despre discursurile politicienilor, nu fac decat sa confirme ceea ce stim cu totii: noi cu noi, voi cu voi. Iar de ”voi”, nu le prea pasa. M/am rugat, in decembrie, lui Dumnezeu sa ne dea ninsori, ca era prea uscat pamantul. Ii multumesc pentru ca mi/a ascultat rugaciunea si mai mult incerc sa nu cartesc. Atat meritam.

  11. @Ina

    “”@ Eugenia

    Fa un test si spune Doamne ajuta la servici, la alimentara, pe strada si ti se va spune ca esti habotnic, fanatic, sectant, de moda veche sau ca esti smintit etc. Si asta intr-o tara ortodoxa.

    Doamne ajuta””
    De mult sunt privita asa….

  12. Pingback: REPORTAJE Pro TV LA 10 METRI SUB ZAPADA. Acum inteleg de ce plang toti oamenii de aici… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Preotie misionara la Spitalul de copii ”Sfanta Maria” de la Iasi - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Parintele Manuel Radu, CERSETORUL COPIILOR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Ajutor pentru COPIII DIN GLODEANU-SILISTEA si bunul lor păstor, PARINTELE MARIAN TUDOR, parohul copiilor saraci (video) - Recomandari
  16. Pingback: Se intampla langa noi: COPIL DE 1 AN MORT DE FOAME, FETITA DE 4 LUNI AJUNSA LA SPITAL DIN CAUZA MALNUTRITIEI SI FRIGULUI - Recomandari
  17. Pingback: Sa-i imbracam pe cei goi, sa-i ajutam pe cei sarmani! – CAMPANII UMANITARE IN SLUJBA UNOR FAMILII SARACE (video) - Recomandari
  18. Pingback: BISERICA MEDITATIILOR: preotul militar Ionel Vrinceanu din Focsani organizeaza MEDITATII GRATUITE pentru examenul de BAC - Recomandari
  19. Pingback: MARTURIILE CREDINȚEI LUCRATOARE. Ctitoriile romanesti din Valea Timocului ale parintelui BOJAN ALEXANDROVICI si centrele de recuperare pentru copiii cu nevoi speciale ale parintelui MARIN BICA [VIDEO] - Recomandari
  20. Pingback: DEVASTATOAREA SARACIE CARE DUCE LA INCHIDEREA GRADINITELOR SAU LA ABANDON SCOLAR/ Cazul impresionant al Ralucai-Mihaela Gălăţeanu, premianta din “GHETOU” - Recomandari
  21. Pingback: DEPOPULAREA ROMANIEI. Numarul copiilor a scazut cu 3 MILIOANE/ “Revolutie” in programa clasei a III-a la Limba romana: ATEUL MILITANT STEPHEN HAWKING si Big Bangul pe lista de lecturi/ “AM INTRAT INTR-O TIRANIE A MINORITATII ATEE”
  22. Pingback: Mos Craciun, COPIII DIN GLODEANU te asteapta! (VIDEO) | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: IZOLAȚI ÎN ROMÂNIA (Emoționante și pilduitoarele reportaje de Crăciun 2016-2019 ale echipei de la TVR1) - OAMENI MINUNAȚI și SFINȚI SINGURATICI NEȘTIUȚI de lângă noi (I). "Oameni ca ei nu se vor mai naște pe acest pământ!". PENTR
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare