COD PORTOCALIU SPRE ROSU, DE NINSORI SI VISCOL. Stare de alerta in Vrancea. La toti vecinii Romaniei e de mult cod rosu… SA NE RUGAM SI SA AJUTAM! (video)

12-02-2012 6 minute Sublinieri

  • Realitatea.net:

VIN NINSORI ABUNDENTE: COD PORTOCALIU în SUD-VESTUL ţării, de la ora 18.00. DE LUNI, se EXTINDE

MAI: 68 de morţi – bilanţul deceselor cauzate de hipotermie

A fost aprobată starea de alertă pentru Vrancea

Ministerul de Interne Gabriel Berca a aprobat starea de alertă pentru  judeţul de Vrancea, până marţi.

Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea a cerut în repetate rânduri ca în judeţul Vrancea să fie declarată stare de alertă.

36 de localităţi, dintre care 30 din judeţul Vrancea, sunt în continuare izolate din cauza nămeţilor.

În intervalul marţi, ora 2.00 – marţi, ora 14.00, va fi cod portocaliu în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, unde va ninge abundent, iar vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de până la 60-70 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada. Se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăşi local 30 cm, potrivit ANM.

Ministrul de Interne Gabriel Berca a discutat astăzi în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii din 31 de judeţe şi a municipiului Bucureşti , unde au discutat despre evaluarea şi gestionarea situaţiilor create ca urmare a căderilor abundente de zăpadă şi a viscolului, precum şi avertizarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie pentru perioada 12-14 februarie 2012.

  • Gandul:

ROMÂNIA SUB AMENINŢAREA ZĂPEZII. Cod portocaliu de NINSOARE pentru jumătate din ţară

VIN NOI NINSORI. Ministrul de INTERNE: “Nu discutăm despre apocalipsă, ci intrăm într-o perioadă de cod portocaliu”. Stare de alertă în judeţul Vrancea

Codul portocaliu de ninsori abundente intră în vigoare din această seară de la orele 18.00. Meteorologii au prelungit avertizarea codul portocaliu de ninsori abundente până marţi la ora 14.00 şi au extins-o pentru jumătatea sudică a ţării, potrivit informării postate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Astfel, de luni, ora 12.00 până marţi, ora 2.00, codul portocaliu de ninsori abundente va fi valabil pentru toate judeţele din jumătatea sudică a ţării şi pentru Dobrogea.

Vor fi afectate municipiul Bucureşti şi judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea.

CLICK AICI PENTRU LIVE VIDEO

Ministrul de Interne, Gabriel Berca, le-a spus prefecţilor, într-o videoconferinţă, că “deţin comanda” şi că trebuie să fie fermi în acţiune, în timp preşedinţilor de Consilii Judeţene le-a recomandat să nu mai apară la tv. “Nu discutăm despre apocalipsă, ci intrăm într-o perioadă de cod portocaliu”, a subliniat ministrul de Interne.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat că până pe 20 februarie nu se poate vorbi despre pericolul inundaţiilor, temperaturile rămânând scăzute.

Din teritoriu, preşedinţii CJ Buzău şi Vrancea au făcut un apel către preşedintele Băsescu pentru instituirea stării de urgenţă în cele două judeţe, întrucât mii de oameni sunt izolaţi, neavând curent, apă şi alimente.

La orele dimineţii erau blocate 81 de drumuri judeţene, trei drumuri naţionale erau închise şi 36 de localităţi erau izolate, dintre care 30 în judeţul Vrancea, după cum au anunţat oficialii MAI. Numărul victimelor hipotermiei a ajuns la 68 în această dimineaţă, după ce sâmbătă şi în noaptea de sâmbătă spre duminică alte trei persoane şi-au pierdut viaţa din cauza frigului, au anunţat Internele. Două cazuri s-au înregistrat în judeţul Argeş şi unul în Teleorman..

Numărul special la care vârstnicii îşi pot cumpăra alimente în Bucureşti – 0800821218

  • Romania TV: 

Vrei să ajuţi sinistraţii din judeţele înzăpezite? Vezi unde poţi dona!

Apel la Băsescu pentru instituirea stării de urgenţă în Buzău

“În judeţul Buzău sunt 52 de comune sub semnul dezastrului, fiind pusă în pericol viaţa, integritatea fizică şi sănătatea a mai mult de 60.000 de persoane din populaţia judeţului“, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele CJ, citat de Agerpres.

Victor Mocanu a mai spus că instituţia pe care o conduce nu are nevoie de bani, ci de “combustibil, motorină şi utilaje”, precum şi “de scoaterea gospodăriilor din aceste localităţi care sunt îngropate în zăpadă”.

“Trebuie luate măsuri tehnice pentru restabilirea căilor de acces, dar şi pentru prevenirea acestei calamităţi naturale, respectiv inundaţii, alunecări de teren şi distrugeri de case”, a mai spus Victor Mocanu.

Acesta a precizat că situaţia este gravă în zona de sud a judeţului, unde mii de case sunt construite din paiantă şi chirpici şi se vor prăbuşi imediat după topirea zăpezii.

Ungureanu vrea campanie de informare a populaţiei privind semnificaţia codurilor meteo

“Premierul a dispus ca autorităţile locale să înceapă o campanie de informare la nivelul populaţiei, astfel înât să se înteleagă ce înseamnă codurile de alertă meteorologică. Premierul consideră că este foarte important ca oamenii să ştie şi să înţeleagă semnificaţia acestora, pentru a nu ajunge în situaţii dificile. De exemplu, dacă o persoană cunoaşte ce înseamnă codul portocaliu de ninsori abundente şi viscol, cu siguranţă nu va pleca la drum cu trenul şi îşi va cumpara mai multă apă şi mâncare, gândindu-se că poate vrea să evite să iasă din casă în perioada cu avertizare meteo. Înţelegerea acestor lucruri ar elimina panica şi i-ar face pe oameni să conştientizeze mai bine implicaţiile acţiunilor lor”, au declarat surse oficiale.

Ungureanu avertizează că am putea avea COD ROŞU VIDEO

Un lucru să vă zic. Coşmarul nu se termină. Probabil aţi primit deja atenţionare care este publică. Cod portocaliu care o să se ducă foarte repede spre roşu dacă nu suntem suficient de bine pregătiţi“, a spus Ungureanu.

Premierul, însoţit de ministrul Apărării Naţionale şi de cel al Administraţiei şi Internelor, a fost sâmbătă în judeţele Buzău şi Vrancea, unde a vizitat mai multe localităţi izolate din cauza zăpezii.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a dispus, vineri, trimiterea de trupe de jandarmi şi de pompieri de la Bacău în judeţul Vrancea, iar din Prahova către localităţi din judeţul Buzău, pentru a ajuta la salvarea de vieţi omeneşti, au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

[…]

In Romania, desi situatia e grava si zeci de mii de oameni sunt afectati, s-a declarat abia COD PORTOCALIU si stare de urgenta numai intr-un judet. In acest timp, in Serbia, dupa ce doar cateva mii de oameni au ramas blocati, sa declarat COD ROSU. In Ungaria, la fel.

****

Oameni blocaţi, animale îngropate de vii şi acţiuni de salvare contracronometru

Mai multe camioane cu ajutoare au rămas înzăpezite în judeţul Buzău VIDEO

Sute de familii buzoiene, izolate în nămeţi nouă zile, fără apă, mâncare şi medicamente

Localitatea buzoiană Ghergheasa a fost izolată timp de nouă zile, sute de familii rămânând fără energie electrică, alimente, apă şi medicamente. Familiile cu copii mici au fost nevoite să îşi drămuiască fiecare felie de pâine pentru că nu ştiau când se vor debloca drumurile pentru a se aproviziona, potrivit Mediafax. Stratul de zăpadă ajungea la marginea localităţii, unde locuiesc în majoritate bătrâni, până la patru metri.

Blocaţi între nămeţi, unii rămaşi captivi în case chiar şi două zile, vârstnicii s-au gândit că nu vor mai scăpa. Oamenii se temeau că locuinţele, care scârţâiau sub greutatea zăpezii, se vor prăbuşi peste ei.

Avem reţete, vrem să ajungem la medic, de nouă zile suntem izolaţi aici, am femeia bolnavă şi nu mai avem medicamente“, spunea disperat Ion Moţău, un localnic care se temea pentru viaţa soţiei sale.

Bolnavă de astm şi cardiacă, bătrâna cerea şi ea ajutor şi îndurare de la Dumnezeu

O localnică a povestit că în cele nouă zile a mâncat doar turte şi spune că speră că vremea se va îmbunătăţi.

Duminică seară ne-am blocat aici, nu mai aveam mâncare, iar apă mai avem la o fântână la câţiva kilometri. Zilele astea noroc că am avut făină şi mi-am frământat turtă necrescută şi am mâncat. E greu, dar nu avem ce face că nu e nimeni vinovat, e venită de la Dumnezeu zăpada. Sperăm să se mai îmbunăţească vremea“, spunea femeia.

O mamă se plânge că nu a avut apă pentru a prepara mâncare pentru copilul de doi ani.

Am un copil de doi ani şi patru luni. Ne descurcăm greu mai ales că am rămas fără apă, iar apă mai avem într-o fântână la marginea satului unde nu putem merge decât cu două bidoane că zăpezile sunt mari şi abia ne putem mişca, a spus Paula Preda de 26 de ani.

Oamenii s-au mai liniştit însă sâmbătă după-amiază, când drumarii au reuşit, după ce s-au chinuit ore în şir, să deblocheze drumul între Ghergheasa şi Râmnicu Sărat, pentru ca localnicii să se poată aproviziona.

Însă, până la deblocarea drumului, un grup de oameni din Ghergheasa a plecat pe jos spre Râmnicu Sărat, 22 de kilometri, pentru a cumpăra pâine şi medicamente.

Mergem la Râmnic şi am plecat pe jos chiar dacă avem de mers 22 de kilometri. De nouă zile Wola a ajuns la doi kilometri de satul Sălcioara, aici în comună. Telefoanele nu mai merg că n-am avut curent o săptămână. Pâine nu mai e, alimente nu mai sunt, ţigări, ulei, nimic, nimic. Nu putem sta aşa la infinit. Trebuie să îi iau medicamente bunicului care este operat. Asta este, plecăm pe jos“, a spus un tânăr din satul Sălcioara, comuna Ghergheasa.

Plecăm la Râmnic pentru că nu mai rezistăm. Am copilul de un an şi şase luni. E bine că avem căldură, dar nu mai avem apă pentru copil şi nici pâine. Fântâna a îngheţat, vai de viaţa noastră“, a mai spus Nicu Constantin de 30 de ani din satul Sălcioara.

După deszăpezirea drumului, la aceşti oameni au ajuns şi ajutoare, iar bolnavii au fost consultaţi de doi medici

Unul dintre medici este şeful Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău, Bogdan Cojocaru, singurul medic cu specialitatea medicină de urgenţă din judeţ. El a fost însoţit de medicul Cosmin Ursăchescu, specialist ORL, cei doi consultând zeci de persoane, bătrâni hipertensivi rămaşi fără medicamente, persoane cu handicap, copii cu viroze respiratorii.

Am grijă de doi bătrâni paralizaţi. El nu poate să mai meargă şi să vorbească deloc, iar ea mai merge, dar destul de greu. Suntem izolaţi aici de când s-a oprit ninsoarea. Au avut ceva medicamente, însă nu tot tratamentul, acum am primit reţetă, dar nu ştiu cine o să le-o cumpere“, s-a plâns un localnic.

Timp de cinci ore, cei doi medici au umblat din casă în casă, prin nămeţi şi ger, pentru a consulta bolnavii şi pentru a le lăsa medicamente care să le ajungă măcar o vreme.

Oamenii se roagă acum să nu rămână din nou izolaţi, după ce au aflat că se aşteaptă încă un val de ninsori.

La opt zile de la a doua lovitură a iernii, părţi însemnate din satele Bărăganului continuă să zacă sub zăpezi. Primăriile n-au utilaje, n-au carburant, n-au timp, n-au bun simţ. Spre deosebire de părerea noului premier, aflat la cel dintâi contact cu zăpezile de altădată, sătenii în stare de funcţionare au abandonat, de mult timp, “gura sobei”, au ieşit în drum şi încearcă să dizloce dunele de omăt uitate acolo de autorităţi. Câţiva oameni se opintesc în lopeţi, îndârjindu-se în contra a mii de metri cubi de nea. Îşi căută maşinile, gardurile, acoperişurile caselor îngenuncheate de viscol.

Lică, de la primărie

Lică, de la primăria unui sat ialomiţean, se vaită teatral şi prefăcut. “Vai, dar sunteţi blocaţi acolo?! Din păcate am rezolva problema, dar ăştia cu naţionala nu se mişcă. Vă promit că facem tot ce putem”, spune omul plătit din banii sătenilor înzăpeziţi, ca să le rezolve problemele.

“Tot ruşii ne scot din rahat…”

Între timp, “naţionala” este scoasă de sub zăpezi de utilaje importante, “sovietice”, sub ochii sătenilor ieşiţi la deszăpezire. “Vezi, fratele meu?!” zice unul cu căciula trasă adânc, pe frunte, “...tot ruşii ne scot din rahat, nu americanii”.

Maşinile imense “ning” în curţile oamenilor valuri mari de zăpadă spulberată; un strat nou peste cel vechi, îngheţat. “Maxim, vărule, cum o aruncă ăştia direct în prispa lu’ nea Ion. I-o pune de izolaţie”, râde omul cu căciulă. “Pân’ la primăvară, nu-l mai vezi prin sat pe ăl bătrân” răspunde altul. Oamenii, adunaţi pe şanţ ca la urs, s-au opri din datul zăpezii, curioşi la huruitul maşinilor. Se minunează un timp, apoi se întorc, mai hotărâţi, la propria lopată.

Lenea de cod roşu a şmecherilor de la primării

Au trecut şapte zile. Naţionala a fost repusă în funcţiune. La primărie se bea ceai cu lămâie şi cu scorţişoară. Cine mai are zile şi vlagă, “sapă” zăpezile din jurul casei, ca să-şi scoată la lumină maşina, gardul, casa. Nesimţirea administraţiei locale este la fel de mare ca rulourile de omăt.

Nu lenea gospodarilor, de la 30 la 80 de ani, care se luptă cu zăpada, este plătită în zadar, ci lenea de cod roşu a angajaţilor din primării. Ăia cu salariile plătite la zi din taxele sătenilor, îngropaţi de viscol. Să-l anunţe cineva pe premier!

 


Categorii

1. DIVERSE, Alerte, Dezastre, calamitati, IARNA GREA ROMANIA, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “COD PORTOCALIU SPRE ROSU, DE NINSORI SI VISCOL. Stare de alerta in Vrancea. La toti vecinii Romaniei e de mult cod rosu… SA NE RUGAM SI SA AJUTAM! (video)

  1. pai normal ca noi avem cod portocaliu!!!! asta-i culoarea de baza. doar daca n-or sa puna cod violet!!!

  2. “[…]aaah,pfff!In incheiere,eu n-as dramatiza…conditia unui an agricol bun este indeplinita”-uraaa!!sau…minia?!…

  3. Pingback: Drama, (ne)omenie, solidaritate: REPORTAJE SI MARTURII DIN SATELE SINISTRATE DE ZAPEZI (inclusiv VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Daca in jurul fiecarei localitati ar fi o perdea de protectie, de salcimi; acuma situatia nu ar fi fost atit de dezastruoasa si ar fi avut si miere de salcim, din belsug. Numai ca sub obladuirea unor guvernanti… acuma culeg ce au “semanat” (defrisari).

  5. Poate se gasesc ceva tineri sa ajute maicutele de la manastirea Sfanta Treime. O maicuta are diabet si are nevoie sa ajunga la doctor. Ea insa este in varsta si nu poate urca muntii de zapada:

    http://webtv.realitatea.net/actual/maicutele-de-la-sfanta-treime-au-ramas-izolate-din-cauza-zapezii?autoPlay=true&pl=featured&page=1#ve_video_player_a

  6. Pingback: Cine si de ce a refuzat sa decreteze STARE DE URGENTA si ne-a mintit legat de CODUL ROSU? Iresponsabilitatea CRIMINALA a conducatorilor tarii (VIDEO, FOTO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. @nelu
    asta e una din solutii, reimpadurirea, pentru mai multe soiuri de calamitati: inundatii, alunecari de teren, seceta! cat de multi copaci!

  8. Pingback: REPORTAJE ProTV LA 10 METRI SUB ZAPADA: Acum inteleg de ce plang toti oamenii de aici… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Ia priviti cine aduce ajutoare pentru sinistrati:
    http://www.dcnews.ro/2012/02/masonii-aduc-ajutoare-in-zonele-sinistrate/

    Cum se impaca asta cu planul lor de depopulare a lumii?
    “Reducerea populaţiei prin mijloacele arătate este, după Ferguson, “cheia” strategiei Clubului de la Roma şi a grupului lui Henry Kissinger, care au elaborat o strategie ce se potriveşte exact cu ceea ce s-a întâmplat în România. Ei spuneau astfel: “Vom veni într-o ţară şi vom întreba: care este planul vostru de dezvoltare? Aruncaţi-l. Nu vă trebuie nimic. Doar să aplicaţi un plan de exterminare a populaţiei. Prea mulţi oameni înseamnă răscoală sau comunism.”
    http://www.dezvaluiri.go.ro/ROMANIA%20-%20VICTIMA%20UNUI%20PLAN%20CRIMINAL%20AL%20STRATEGILOR%20NOII.htm

    Aduc “ajutoare” de la Monsanto? Traiasca Codex alimentarius!

    Fie bineprimite ajutoarele stranse de credinciosii parohieni, prin protopopiate, caci sunt daruri de la credinciosi pentru credinciosi si nu darurile criminalilor.
    Ce si-au zis? Hai, sa le dam niste “mancarica” la soricei?

  10. @ Bellum religio:

    Puteau sa lipseasca tocmai ei, “marii filantropi ai lumii”, care “ne vor numai binele“… (= adica vor sa ni-l jefuiasca, sa ni-l “suga” vampiric)… 🙁

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare