DEZASTRU IN BUZAU, IALOMITA SI VRANCEA! Oamenii mor cu zile sub zapezi, abandonati de Statul “reformat” de Basescu. Nici macar mortii nu pot fi ingropati…

10-02-2012 28 minute Sublinieri

UPDATE

Dupa ce au manipulat cinic, strigand LUPUL inainte sa vina Lupul (aruncand in eter si apoi retractand vestea nametilor mai mari decat in 1954 prin fostul ministru de interne Igas) si mimand “solidaritatea” si “implicarea” dand cu lopata inutil la TV, acum, de cand cu schimbarea de garda politico-securistica, guvernantii (vechi, noi si interimari deopotriva) au abandonat complet oamenii acoperiti de zapada din Buzau si Vrancea, aflati in situatii limita, literalmente “de viata si de moarte”, ignorand deliberat apelurile disperate de a se declara stare de alerta sau de urgenta in judetele respective!

De ce acest comportament criminal? Din motive, probabil, la fel de cinice. Judetele sunt conduse de partide din opozitie si cei care au blocat cu obstinatie cererile acestora de instaurare a starii de urgenta au fost prefectii (reprezentantii Guvernului). In schimb, noul Fat Frumos al serviciilor, recte Mihai Razvan Ungureanu, si-a programat deja o vizita in teritoriu. Ati ghicit! El trebuie sa pozeze in salvatorul! Numai el! 

Cu ce pret acest joc cinic?!

Au lasat deliberat de izbeliste zeci de mii de oameni, fara acces la hrana si apa, fara lemne de loc, fara ajutor medical, in zone unde oamenii mor cu zile, zacand ingropati doar in zapada, caci inmormantarea crestineasca este imposibil de facut!

Dupa indelungi rugaminti si o interventie fortata in videoconferinta noului premier cu prefectii, s-au indurat sa declare, totusi, situatie de urgenta (dar numai in Vrancea)!

De satele din IALOMITA pare ca nu isi mai aduce aminte nimeni?!

  • RTV: 

Prizonieri sub nămeți în Ialomița

Slobozia: case sub zăpadă, comuna Colelia

Zeci de mii de oameni îngenuncheaţi de iarnă şi de frig. Strigăte de disparare pentru ajutor. Şi oameni care au pierdut deja lupta cu infernul alb. Case îngropate de zăpadă, animale îngheţate. 

Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a declarat, vineri seară, că a fost instituită situaţie de urgenţă în judeţ, în condiţiile în care zeci de mii de persoane sunt izolate din cauza zăpezii, Oprişan cerând în mai multe rânduri instituirea stării de alertă pentru declararea situaţiei de urgenţă.

Situaţia de urgenţă a fost constatată după videoconferinţa pe care premierul Mihai Răzvan Ungureanu a avut-o cu prefecţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În cadrul videoconferinţei, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Marian Oprişan, a intervenit şi a prezentat situaţia în care se găsesc zeci de mii de oameni din judeţ în urma ninsorilor abundente.

“După cinci zile de insistenţe extraordinare, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a constatat situaţia de urgenţă din Vrancea prin act administrativ. Acum suntem în situaţie de urgenţă. Este suficientă pentru ca, în baza Ordonanţei 34, să contractăm toate resursele financiare, materiale şi logistice pentru a readuce la normalitate viaţa cetăţenilor din Vrancea”, a afirmat Marian Oprişan.

El a precizat că spre deosebire de starea de urgenţă care presupune intervenţia Armatei, starea de alertă şi situaţia de urgenţă sunt evenimente cu caracter non-militar, în condiţiile în care fenomenele naturale pun în pericol viaţa oamenilor.

  • Realitatea:

DEZASTRU în BUZĂU şi VRANCEA. DE CE nu se declară STARE DE URGENŢĂ? FOTO VIDEO LIVE TV

Zeci de mii de oameni sunt izolaţi din cauza zăpezilor în judeţele Vrancea şi Buzău, mulţi dintre ei nu mai au electricitate şi au rămas fără mâncare. În vreme ce preşedinţii celor două consilii judeţene, ambii din PSD, cer declararea stării de urgenţă, guvernul se opune. Ultimul bilanţ dat publicităţii de Ministerul Sănătăţii arată că 57 de persoane au murit. Urmăreşte LIVE TV evenimentele din ţară.

Zeci de mii de persoane din Vrancea şi Buzău sunt izolate din cauza zăpezilor căzute în ultimele zile. Şefii consiliilor judeţene sunt depăşiţi de situaţie şi cer guvernului declararea stării de urgenţă. Guvernul nu a făcut însă acest lucru. În Vrancea, aproximativ 40.000 de oameni din peste 50 de localităţi sunt izolaţi de o săptămână, anunţă Consiliul Judeţean.

Un număr de 12 persoane din localităţi izolate din judeţul Vrancea au murit în ultimele zile, însă unele dintre acestea nu au putut fi îngropate din cauza nămeţilor care ating câţiva metri, iar în alte cazuri sicriele au fost trase cu funia până la cimitir, potrivit Mediafax.

Preşedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprişan (PSD), a declarat pentru REALITATEA.NET că a cerut Guvernului şi preşedintelui României, să declare stare de alertă în judeţul Vrancea. Răspunsul: Guvernul l-a refuzat, pe motiv că prefectul nu susţine acest lucru.

În Buzău, peste 23.200 de locuitori din 20 de comune ale judeţului continuă să fie izolaţi, vineri. În jur de 26.000 de familii au rămas fără electricitate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu (PSD), susţine că ar fi oportună decretarea stării de urgenţă în acest judeţ, unde sunt izolate aproximativ 23.000 de persoane din 20 de comune, “situaţia fiind dramatică”, însă prefectul Paul Beganu respinge categoric această variantă.

În loc să se rezolve, situaţia pare să se complice şi să capete o tentă politică.

“Guvernul trebuie sa ajute Vrancea si nu sa dea vina pe meteorologi“, scrie Victor Ponta pe Facebook. Este o aluzie la declaraţia Ancăi Boagiu. Fostul ministru al Transporturilor a declarat că singurii care poartă o vină asupra modului în care au fost efectuate deszăpezirile drumurilor şi căilor ferate ar fi cei de la ANM, care nu ar fi dat un preaviz.

“Nu va jucati cu vietile oamenilor de acolo! Declarati stare de alerta si interveniti in ajutorul lor!”, adaugă liderul PSD.

Marian Oprişan a solicitat, pentru a patra oară, instituirea stării de alertă

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a solicitat, ieri, pentru a patra oară, instituirea stării de alertă pentru declararea situaţiei de urgenţă la nivelul judeţului. Aceasta este singura soluţie care să permită administraţiei judeţene să intervină pentru a salva mii de vrânceni care nu mai au alimente, medicamente şi stau în beznă.  Guvernul a refuzat, motivând că prefectul susţine că acest lucru nu se impune. Marian Oprişan a afirmat că prin acest refuz, „guvernul iresponsabil pedepseşte cetăţenii judeţelor în care preşedinţii de Consilii Judeţene sunt membri PSD sau PNL“.

ÎNZĂPEZIŢI şi JECMĂNIŢI. Într-o comună din Buzău, pâinea costă 10 lei

Pâinea costă 10 lei în comuna buzoiană Săgeata. Pentru a încărca telefonul mobil la un generator dintr-o comună vecină, Mexenu, oamenii trebuie să plătească, de asemenea, 10 lei.  “Şi la marketuri toate s-au scumpit cu 50%. Legumele, fructele, carnea, tot”, spune Georgiana Stanciu, unul dintre oamenii înzăpeziţi în comuna Săgeata. Zeci de mii de oameni sunt izolaţi din cauza zăpezilor în judeţele Vrancea şi Buzău, mulţi dintre ei nu mai au electricitate şi au rămas fără mâncare.

Ungureanu merge la sinistraţii din Buzău şi Vrancea. Încă un premier la lopată?

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu va pleca să viziteze cele câteva zeci de mii de familii sinistrate din Buzău şi Vrancea. Zeci de mii de oameni sunt izolaţi din cauza zăpezilor în judeţele Vrancea şi Buzău, mulţi dintre ei nu mai au electricitate şi au rămas fără mâncare. În vreme ce preşedinţii celor două consilii judeţene, ambii din PSD, cer declararea stării de urgenţă, guvernul se opune. Ultimul bilanţ dat publicităţii de Ministerul Sănătăţii arată că 57 de persoane au murit.

INCREDIBIL. Oraş românesc îngropat sub nămeţi. Mii de oameni izolaţi din cauza zăpezii FOTO VIDEO

COD GALBEN de ger şi localităţi sinistrate. Dintre oraşele România, cel mai greu încercat de iarnă pare să fi fost Focşaniul, reşedinţa judeţului Vrancea, oraş locuit de circa 100.000 de oameni. Stratul de zăpadă a acoperit maşinile, iar multe dintre magazinele şi instituţiile din oraş au rămas închise. La Brăila, localnicii izolaţi din Insula Mare au primit ajutoare de la elicopterele Armatei. În Buzău, 23.000 de oameni sunt izolaţi.

Ninsoarea şi viscolul s-au oprit de 2 zile, însă zeci de sate continuă să fie izolate în nămeţi. O situaţie critică e în Insula Mare a Brăilei. Acolo oamenii sunt blocati de mai bine de 2 săptămâni: magazinele alimentare au rămas cu rafturile goale.

Localnicii au primit o mână de ajutor din partea Armatei, care a trimis 2 elicoptere cu hrană în satul Maraşul.

Imaginile trimise de un utilizator REALITATEA.NET pe adresa martorocular@realitatea.net prezintă cartiere întregi paralizate de căderile de zăpadă. Stratul de zăpadă a acoperit maşinile, iar multe dintre magazinele şi instituţiile din oraş au rămas închise în aceste zile.

Zăpadă “cât casa” la Focşani GALERIE FOTO

Ninsoarea şi viscolul s-au oprit de 2 zile, însă zeci de sate continuă să fie izolate în nămeţi. O situaţie critică e în Insula Mare a Brăilei. Acolo oamenii sunt blocati de mai bine de 2 săptămâni: magazinele alimentare au rămas cu rafturile goale.

Localnicii au primit o mână de ajutor din partea Armatei, care a trimis 2 elicoptere cu hrană în satul Maraşul.

Peste 23.200 de locuitori din 20 de comune ale judeţului Buzău continuă să fie izolaţi, vineri, iar jandarmii şi pompierii militari vor merge în aceste zone pentru a le duce oamenilor alimente, în timp ce 11 persoane au probleme medicale, fiind solicitat un elicopter pentru a le prelua.

Noul premier Mihai Răzvan Ungureanu a convocat un comandament de urgenţă la ora 17.30.

Mai multe drumuri naţionale sunt încă închise. Citeşte aici lista drumurilor blocate.

Ce urmează?

În Bucureşti, ger cu minus 18…minus 16 grade la prima oră. Pe timpul zilei va fi din nou mult soare, soare cu dinţi, şi o temperatură a aerului de cel mult minus 10 grade.

Cod galben de ger în România. Până duminică în toate regiunile vremea va fi geroasă, mai ales noaptea şi dimineaţa. Temperaturile minime se vor încadra între minus 25 şi minus 15 grade, iar cele maxime vor rămâne mult sub zero.

În regiunile intracarpatice cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară şi noaptea în Banat, unde sunt condiţii să ningă slab, iar vântul suflă moderat. Temperatura aerului va avea valori mai ridicate faţă de restul ţării, dar tot sub mediile climatologice: minus 8 grade la Timişoara şi Oradea, minus 7 la Cluj Napoca, minus 6 grade la Sibiu şi minus 5 grade la Deva.

Dunărea a îngheţat din Croaţia până la vărsarea în Marea Neagră

În sud, o zi comparabilă cu cea de ieri – mai frig în sudul Câmpiei Române, unde vor fi minus 13…minus 12 grade şi valori puţin mai ridicate, minus 8…minus 6 grade în dealurile subcarpatice. Soarele se arată, printre nori şi numai spre seară sunt condiţii de fulguială în vestul Olteniei.

În Dobrogea, o zi predominant frumoasă, dar geroasă, în special dimineaţa. Vântul nu trece de moderat, iar după-amiază se vor înregistra minus 8 grade la Constanţa şi minus 11 grade la Tulcea.

În Moldova gerul nopţii nu cedează nici peste zi – termometrele indică valori de minus 13 grade la Galaţi, minus 14 grade în Bacău, minus 15 grade la Iaşi şi minus 16 grade la Suceava. Cerul va fi variabil, iar vantul – moderat.

Probleme mari cu zăpada în multe localităţi din ţară. Nu mai există telefon, internet, magazinele sunt goale. Preotul şi încă o persoană au fost găsiţi morţi sub nămeţi.

Pe drumul judetean 102 H ce leaga E85 (DN2) de localitatea Cotorca, judeţul Buzau, com Glodeanu Silistea, nametii ating firele de electricitate , oamenii mor pe capete (eu am cunostinta de 2 oameni- unul este preotul din satul Vacareasca – preotul Ghinescu gasit mort in troianul din spatele curtii), celalalt este un satean de la marginea satului Vacareasca. Nu s-a intervenit cu nimic de duminica. Nu mai functioneaza nimic- energie electrica , telefoane etc. Provizii nu mai sunt. Este un caz disperat… Aveti bunatatea si mediatizati acest caz“, ne-a scris un cititor, două decese fiind confirmate de autorităţi.

12 persoane din localităţi izolate din judeţul Vrancea au murit în ultimele zile, însă unele dintre acestea nu au putut fi îngropate din cauza nămeţilor care ating câţiva metri, iar în alte cazuri sicriele au fost trase cu funia până la cimitir.

Miercuri, o femeie de 44 de ani a murit, cel mai probabil din cauza frigului, trupul neînsufleţit al acesteia neputând fi dus la morgă pentru necropsie, întrucât localitatea Tătăranu este complet izolată din cauza zăpezii.

În ultimele zile au fost înregistrate şase decese. Doar două persoane au fost înmormântate. Sicriele au fost trase cu funia spre biserică, pentru că nămeţii sunt cât gardurile. Suntem complet izolaţi. Avem copii pe care trebuie să-i scoatem să-i aducem la şcoală, au fost doi impiegaţi izolaţi pe câmp şi am trimis nişte băieţi tineri cu mâncare la ei. Am de deszăpezit 47 de kilometri. Am făcut scris şi la Comandamentul de iarnă şi la Secţia de Drumuri Naţionale, dar degeaba. Toată lumea ne ocoleşte“, a spus primarul comunei Tătăranu, Nicolae Pavel.

Vegheaţi de rude, în locuinţe

Situaţia este asemănătoare şi în localitatea Sihlea, unde şase morţi nu pot fi îngropaţi. Trei dintre aceştia sunt la morgă şi nu pot fi aduşi acasă, iar ceilalţi trei sunt vegheaţi de rude, de mai multe zile, în locuinţe.

Avem un caz mai deosebit la Bogza. Este vorba de o femeie care a decedat acum şapte zile şi pe care fiul său vrea să o îngroape la Câmpineanca. A făcut o improvizaţie şi a plecat cu mortul, pe jos, prin nămeţi“, a spus primarul comunei Sihlea, Stoica Ene.

14 morţi, fără înmormântare creştinească

La morga Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sfântul Pantelimon” din Focşani, se află, de mai bine de o săptămână, trupurile a 14 persoane care au decedat, în mod normal capacitatea fiind de zece oameni.

Din cauza condiţiilor meteorologice şi a drumurilor impracticabile, Serviciul de Anatomie Patologică al Spitalului se confruntă cu o situaţie inedită. Familiile nu pot veni să-şi ridice decedaţii. Dacă zilele trecute erau şase decedati, acum sunt 14. Medicii de aici vorbesc telefonic cu unele familii ale decedaţilor, care spun că imediat ce vor putea, vor veni să ridice trupurile neînsufleţite“, a declarat Alina Pelin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

Peste 23.200 de locuitori din 20 de comune ale judeţului Buzău continuă să fie izolaţi, vineri, iar jandarmii şi pompierii militari vor merge în aceste zone pentru a le duce oamenilor alimente, în timp ce 11 persoane au probleme medicale, fiind solicitat un elicopter pentru a le prelua.

Noul premier Mihai Răzvan Ungureanu a convocat un comandament de urgenţă la ora 17.30.

Fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu a declarat că singurii care poartă o vină asupra modului în care au fost efectuate deszăpezirile drumurilor şi căilor ferate ar fi cei de la ANM, care nu ar fi dat un preaviz.

Ceea ce n-a fost chiar în regulă a fost timing-ul în care noi am primit avertizările, care au fost fără preaviz. Nu se face nimeni vinovat. Ne uităm la vreme şi vedem cantitatea de zăpadă şi vântul puternic care au afectat ţara“, a spus Boagiu, la conferinţa de bilanţ a Ministerului Transporturilor.

În acelaşi timp, ministrul a adăugat că, în ciuda condiţiilor meteo extrem de grele, drumarii şi angajaţii CFR care se ocupă de deszăpezire şi-au riscat viaţa pentru a debloca circulaţia.

La începutul săptămânii trecute Boagiu anunţa că responsabilii cu deszăpezirea care nu şi-au îndeplinit atribuţiile, din Ministerul Transporturilor şi companiile din subordinea instituţiei, vor fi sancţionaţi.

Ceremonia de predare-primire a portofoliului Transporturilor va avea loc vineri, de la ora 16.45.

IMAGINI APOCALIPTICE cu vremea rea, filmate din tren VIDEO:

Preşedinte al Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprişan, a cerut apel disperat Guvernului şi preşedintelui României, pentru a declara stare de alertă în judeţul Vrancea. Răspunsul: Guvernul l-a refuzat, pe motiv că prefectul nu susţine acest lucru.

Marian Oprişan a comentat în exclusivitatea pentru Realitatea.net că: “Guvernul este complet iresponsabil. Nu am mai auzit de un alt Guvern din ţări afectate de ninsori grave, precum Bulgaria, Italia, care să nu pună în aplicare legea“.

De 6 zile avem numai promisiuni. În Vrancea sunt 12 drumuri naţionale blocate şi nu reuşim să ajungem la oameni să le ducem alimente. Sunt oameni care au nevoie de medicamente. Casele sunt acoperite complet de zăpadă. Sunt bancuri de zăpadă înalte de 3-5 metri“.

Oprişan e totuşi optimist

Sper să o mai târâim încă o săptămână şi să reuşim să readucem starea de normalitate în judeţul Vrancea.”

Marian Oprişan a cerut pentru a patra oară ajutor de urgenţă de la Guvern, pentru ca locuitorii din Vrancea să fie salvaţi.

Numărul sinistraţilor sau a persoanelor decedate nu se cunoaşte, deoarece există mai multe sate complet izolate şi sute de case complet acoperite de zăpadă, iar comunicarea cu oamenii este imposibilă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea îi transmite o scrisoare deschisă preşedintelui României în care îl roagă pe acesta să intervină pentru ca în Vrancea să fie declarată stare de alertă.

Stimate domnule Preşedinte al României, Traian Băsescu, Ca reprezentant al cetăţenilor din judeţul Vrancea, ales prin vot direct doresc să vă informez în legătură cu situaţia critică cu care ne confruntăm, ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme care au afectat în totalitate teritoriul unităţii administrativ teritoriale pe care o conduc. În perioada 3-7 februarie 2012, în judeţul Vrancea au căzut cantităţi istorice record de precipitaţii care au fost însoţite de viscol. Înregistrările meteorologice de la Staţia Meteo Focşani confirmă afirmaţiile noastre, iar bătrânii spun, la rândul lor că nu au mai văzut o astfel de iarnă. La ora actuală putem vorbi de existenţa în judeţul Vrancea a unei situaţii de urgenţă similară sau chiar mai gravă decât cea de la inundaţiile din 2005, situaţie pe care dumneavoastră o cunoaşteţi personal. Spuneam mai gravă, deoarece astăzi nu avem afectate de acest sinistru doar câteva localităţi ci judeţul în totalitatea sa, cu drumuri naţionale, judeţene, dar şi cu drumurile din interiorul fiecăreia dintre cele 68 de comune, trei oraşe şi două municipii de pe raza judeţului Vrancea unde zăpada este cuprinsă între 60 centimetri şi patru metri“, scrie Marian Oprişan.

Demersul meu catre domnia voastra nu este intamplator şi nu are nimic de-a face cu niciun fel de speculaţie electorală sau politică. Îmi doresc ca expunerea mea să aibă rolul de a vă furniza informaţiile necesare şi să vă determine să vă implicaţi activ, în virtutea rolului pe care îl aveţi pe lângă Guvernul României, în avizarea singurei decizii care ar avea ca efect revenirea la stare de normalitate a vieţii cetăţenilor din judeţul Vrancea într-un timp cât mai scurt. Reiterez, că solicitare mea se referă la declararea STĂRII DE ALERTĂ şi NU LA declararea STĂRII DE URGENŢĂ, aşa cum a fost înţeleasă solicitarea mea de către Guvernul României şi instituţiile cu atribuţii în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă“, adaugă Oprişan.

Un cititor ne-a trimis imagini din comuna Ciuşlea.

Buna seara! Va trimit aceste poze in speranta ca cineva o sa-i ajute pe locuitorii comunei Ciuslea din Focsani. Soseaua care duce spre drumul national precum si casele oamenilor, sunt sub zapada. Nimeni nu a trecut prin acea zona de 11 zile, iar situatia se agraveaza. Sunt familii cu decedati, neavand posibilitea sa-i ingroape, din cauza drumului nepracticabil. Pentru ca primarul nu face nimic, poate exista cineva care ii poate ajuta. Multumesc. O seara buna!

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, susţine că ar fi oportună decretarea stării de urgenţă în acest judeţ, unde sunt izolate aproximativ 23.000 de persoane din 20 de comune, “situaţia fiind dramatică”, însă prefectul Paul Beganu respinge categoric această variantă.

I-am cerut dimineaţă (vineri-n.r.) prefectului să decretăm stare de urgenţă pentru că situaţia este dramatică în multe zone. Mi-a dat câteva argumente cum că nu ar fi în regulă o astfel de măsură şi a rămas că discută cu Ministerul de Interne […]“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu.

Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, respinge însă vehement ideea de a decreta stare de urgenţă: “Nimeni nu înţelege că pe viscol nu avem cum să acţionăm în stare de urgenţă. La inundaţii, da, avem un plan de măsuri bine stabilit, dar acum nu am cum să-i scot pe oameni pe un câmp şi să-i las acolo. Suntem în stare de alertă“.

În judeţul Buzău, aproximativ 23.000 de persoane din 20 de comune sunt izolate, cele mai afectate localităţi fiind Glodeanu Siliştea, Scutelnici, Vadu Paşii şi Săgeata, unde zăpada atinge şi cinci metri înălţime. În aceste localităţi drumurile nu mai există practic, iar mulţi localnici nu mai au alimente, în condiţiile în care magazinele sunt goale.

23.000 de oameni sunt izolaţi în judeţul Buzău:

Prăpăd în Buzău: sate îngropate sub nămeţi de peste patru metri!

Satul fără pâine

Localităţile Maia, Brazii, Griviţa din judeţul Ialomiţa sunt încă sub nămeţi. Oamenii au rămas blocaţi în case şi n-au mai ieşit de 3 sau patru zile. Din cauza viscolului, un stâlp al distribuitorului de energie electrică s-a rupt şi de trei zile oamenii au rămas şi fără curent.

Un mesaj trimis pe adresa Martor Ocular.ro spune că autorităţile sunt depăşite de situaţie şi că oamenii au rămas şi fără apă şi mâncare. În comuna Griviţa, o femeie singură de 72 ani este îngropată în casă. Bătrâna nu a mai văzut lumina zilei de patru zile.

Un număr de 172 de localităţi sunt izolate din cauza vremii nefavorabile, a afirmat, joi, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Mihai Capră.

Drumuri judeţene blocate ieri la ora 15.30 erau 226, azi la ora 8.30- 9.00, când au fost raportate, mai erau 179. O situaţie destul de dificilă avem şi pe ceea ce înseamnă alimentarea cu energie electrică. Avem 165 de localităţi afectate, faţă de 291 câte înregistram ieri, la ora 15.30“, a declarat Capră.

El a menţionat că 250 de echipe de la Electrica remediază situaţia şi că acestea au solicitat ajutor pentru a le facilita accesul la punctele unde au instalate transformatoare, staţii de conexiuni. Capră a solicitat prefecţilor din judeţele Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea şi Buzău să acorde prioritate accesului acestor echipe la instalaţii.

Se menţine o situaţie dificilă în judetul Vrancea, unde avem 52 de localităţi izolate şi unde cantitatea de zăpadă cred că este cea mai mare la momentul actual. Se lucrează, dar e accesul destul de dificil. De la rezervele de stat judeţului Vrancea i s-au livrat 13 tone de motorină pentru a fi distribuită primăriilor din localităţile afectate“, a declarat secretarul de stat.

El a anunţat că o situaţie dificilă este şi în Insula Mare a Brăilei, care de aproape două săptămâni este izolată, trecerea cu bacul la Brăila nemaiputându-se efectua.

Ministerul Sănătăţii informează, vineri, că numărul persoanelor fără adăpost şi a celor cu hipotermie, transportate de către serviciile de ambulanţă şi echipajele SMURD la unităţile sanitare şi în centrele sociale, în ultimele 24 de ore, este de 223, iar numărul decedaţilor din cauza frigului la 57.

Dintre acestea, 144 au avut nevoie de îngrijiri medicale în unităţile si compartimentele de primiri urgenţă.

Un weekend cu temperaturi negative extreme, urmat de zile cu ninsori – cam aşa arată previziunile meteo ale perioadei următoare.

UPDATE 14. 39 Secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Mihai Capră, a spus vineri că, în prezent, sunt 130 de dumuri judeţene cu circulaţie blocată şi şapte cu circulaţia îngreunată, fiind în continuare 78 de localităţi izolate, faţă de 153, câte erau joi după-amiază.

UPDATE 14.17 Din cauza condiţiilor meteorologie nefavorabile circulaţia rutieră este închisă pe 16 drumuri, fiind îngreunată pe alte 32, informează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drmuri Naţionale din România (CNADNR).

Sunt închise:

A2 (Bucureşti – Feteşti); DN 1D (Albeşti, judeţul Argeş – Urziceni); DN 21A (Bărăganul, judeţul Brăila – Ţăndărei); DN 22 (Râmnicul Sărat, judeţul Buzău – Brăila); DN 23 (Focşani – limita judeţului Brăila; Focşani, judeţul Vrancea-Măicăneşti); DN 23A (Milcovul; Gologanu, judeţul Vrancea-Ciorăşti).

De asemnea, circulaţia este închisă pe:

DN 23B (Măicăneşti – Ciorăşti, judeţul Vrancea); DN 24D (Bârlad – Cuca – Galaţi; Bârlad – Tuluceşti, judeţul Galaţi); DN 2C (Costeşti – Slobozia); DN 2L (Tişiţa – Satu Nou – Ciorăşti); DN 2M (Focşani – Butucoasa; Odobeşti – Andreiaşu de Jos, judeţul Vrancea); DN 2N (Bogza – Jitia);

DN 2R (Jitia – Vintileasa, judeţul Vrancea); DN 3 (Lehliu Gară, judeţul Călăraşi – Ostrov, judeţul Constanţa); DN 65A (Roşiori de Vede – Turnu Magurele); DN 65E (Roşiori de Vede – Furculeşti).

UPDATE 13:07 Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, i-a trimis, vineri, în regim de urgenţă în judeţul Buzău pe chestorul de poliţie Ioan Dascălu şi pe adjuncţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru a coordona, din teren, acţiunile de limitare a efectelor fenomenelor meteo nefavorabile din această zonă. Citește aici mai multe!

UPDATE 13.01 Bilanţul morţilor din cauza frigului a ajuns la 57 de oameni

Numărul persoanelor fără adăpost şi a celor cu hipotermie, transportate de către serviciile de ambulanţă şi echipajele SMURD la unităţile sanitare şi în centrele sociale, în ultimele 24 de ore, este de 223. Dintre acestea, 144 au avut nevoie de îngrijiri medicale în unităţile si compartimentele de primiri urgenţă.

La nivel naţional, s-au mai înregistrat 13 decese în judeţele Alba, Bacău, Braşov, Călăraşi, Dolj, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Mehedinţi (2), astfel încât numărul deceselor din cauza hipotermiei severe înregistrate de la avertizarea Cod galben de ger emisă de meteorologi, şi până în prezent, se ridică la 57.

UPDATE 12:50 Navigaţia cu bacul pe Dunăre, între România şi Bulgaria, este întreruptă prin punctele de trecere a frontierei Calafat-Vidin şi Bechet-Oreahovo din cauza blocurilor de gheaţă de pe fluviu. Conform Inspectoratului Teritorial de Frontieră Giurgiu, până la reluarea traficului poliţiştii de frontieră îi îndrumă pe pasageri către punctele de trecere a frontierei Giurgiu şi Porţile de Fier II (Mehedinţi).

UPDATE 11:20 Cele 26 de trenuri care ar fi trebuit să plece astăzi din Gara de Nord din Capitală au fost anulate. De asemenea, niciunul dintre trenurile Regio, care fac legătura între București Nord și Aeroportul Otopeni, nu circulă astăzi. Citește aici mai multe detalii!

UPDATE 11:00 Peste 23.200 de locuitori din 20 de comune ale judeţului Buzău continuă să fie izolaţi, vineri, iar jandarmii şi pompierii militari vor merge în aceste zone pentru a le duce oamenilor alimente, în timp ce 11 persoane au probleme medicale, fiind solicitat un elicopter pentru a le prelua.

UPDATE 09:10 Centura Capitalei s-a închis din nou pentru deszăpezire între Jilava şi Bragadiru.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în judeţul Ilfov, începând cu ora 8:25, traficul rutier DN Centura Bucureşti se va închide între intersecţiile cu DN5 şi DN6, pe timpul deszăpezirii căii ferate paralele.

UPDATE 08.30 Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, potrivit datelor primite de la dispeceratele judeţene de poliţie, la această oră circulaţia vehiculelor este întreruptă, din cauza poleiului, zăpezii şi a viscolului, pe următoarele artere rutiere:

– Autostrada A2 – segmentul Bucureşti – Feteşti; judeţul Brăila – DN22 Brăila – Grădiştea; DN23 Brăila – Olăneasca; – judeţul Buzău – DN2C Costeşti – Padina; DN22 Râmnicu Sărat – Brăila; – judeţul Călăraşi – DN3 Călăraşi – Lehliu-Gară; – judeţul Galaţi – DN24D Cuca – Vârlezi; – judeţul Ialomiţa – DN1D Urziceni – Albeşti-Paleologu; DN2C Tovărăşia – Slobozia; DN21A Tăndărei – Bărăganu; – judeţul Prahova – DN1D Albeşti Paleologu – Urziceni; – judeţul Teleorman – DN65A Roşiori de Vede – Turnu Măgurele; DN65E Roşiori de Vede – Furculeşti. – judeţul Vrancea – DN2M Focşani – Odobeşti; DN2N Bogza – Dumbrăveni – Jitia; DN23A Gologanu – Ciorăşti; DN23B Măicăneşti – Ciorăşti; DN2R Jitia – Vintileasca; DN23 Focşani – limita jud. Brăila; DN2L Tişiţa – Satu Nou – Panciu

În total, sunt 20 tronsoane cu traficul rutier întrerupt, pe 16 drumuri naţionale, la care se adaugă Autostrada A2 Bucureşti – Feteşti.

Drumurile naţionale pe care există mai multe segmente cu circulaţia auto întreruptă sunt următoarele: DN22 – în judeţele Brăila şi Buzău; DN23 – în judeţele Brăila şi Vrancea; DN2C – în judeţele Buzău şi Ialomiţa;  DN1D – în judeţele Ialomiţa şi Prahova.

***

Mai puţin de jumătate dintre unităţile de învăţământ din ţară au rămas cu activitatea suspendată, ca urmare a uşoarei ameliorări a vremii. Iar dintre drumurile naţionale, doar 24 mai sunt blocate în acest moment.

Ieri, în jurul prânzului, a fost redeschisă circulaţia pe Centura Bucureştiului, dar şi pe Şoseaua Bucureşti – Giurgiu. La închiderea ediţiei, printre tronsoanele blocate reamintim autostrada A2 pe traseul Bucureşti – Feteşti, DN 1D Albeşti – Urziceni, DN 22 Râmnicu Sărat – Brăila, DN 2C Costeşti – Slobozia şi DN 3A Lehliu – Drajna, potrivit comunicatelor oficiale ale Companiei Naţionale de Autostrăzi.

Referitor la programul şcolilor şi grădiniţelor, 2.952 de unităţi de învăţământ au rămas închise, potrivit datelor oficiale remise de Ministerul Educaţiei. În cele 21 de zone ale ţării în care cursurile au fost întrerupte au rămas acasă 395.623 de elevi.

Cele mai multe unităţi şcolare închise s-au înregistrat în Iaşi (687), Buzău (622), Vrancea (422), Galaţi (244) şi Călăraşi (184). De asemenea, în judeţul Dolj, cursurile au fost suspendate pentru toate şcolile din mediul rural. În prezent, comandamentele de urgenţă din fiecare zonă vor hotărî pe plan local dacă vor mai ţine sau nu şcolile şi grădiniţele închise, în funcţie de condiţiile meteorologice.

Ger de crapă pietrele

Gerul continuă, motiv pentru care codul galben se păstrează până duminică, 12 februarie, avertizează meteorologii. Cel puţin până duminică, întrucât prognoze exacte nu se pot elabora decât pentru trei zile.

Gerul este adus de aerul polar venit din Rusia, iar specialiştii Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) nu ex­clud posibilitatea ca acesta să se simtă în toată Europa până la sfârşitul lunii. Potrivit OMM, acest februarie este cel mai rece din 1986 încoace. Cele mai scăzute temperaturi, de minus 39 de grade, au fost atinse acum câteva zile în Cehia.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) va decide în această dimineaţă, pe baza ultimelor hărţi, dacă stopează avertizarea duminică la ora 10.00 sau o mai prelungeşte. Până atunci vom avea minime de până la minus 25 de grade Celsius, în a doua parte a nopţii de vineri spre sâmbătă, iar temperaturile diurne nu vor urca până la minus 4 grade. Cele mai coborâte temperaturi se vor înregistra în Moldova şi în depresiuni.

Zăpezile revin sâmbătă, în vestul şi sud-vestul ţării. Duminică, ninsoarea se extinde, va ninge şi în sud (inclusiv în Bucureşti), în sud-est şi în nordul ţării. De luni, spun meteorologii, va ninge în toată România. Deocamdată, meteorologii nu ştiu cât de tare va ninge sau cât de puternic va fi vântul.

Sârbii dinamitează Dunărea

Dunărea, al doilea fluviu ca mărime din Europa, este îngheţat în mai multe zone. Acesta este şi motivul pentru care traficul fluvial a fost suspendat în mai multe ţări din estul Europei, provocând pagube semnificative. Guvernul de la Belgrad a decis să spargă gheaţa ca să prevină inundaţii după ce apele Dunării se vor dezgheţa. Circa 90% din suprafaţa Dunării (partea sârbă) este acoperită cu gheaţă. În practică va pune acest plan armata sârbă, care va folosi material explozibil mai cu seamă în zonele în care stratul de gheaţă depăşeşte 15 centimetri. Traficul pe Dunăre este blocat şi în Bulgaria, Croaţia şi România.

39 de grade sub zero au fost înregistrate zilele trecute în Cehia, cea mai scăzută temperatură din Europa de până acum.

Mii de mesaje de disperare de la telespectatori au ajuns până acum pe mailul site@antena3.ro. Sunt oameni îngrijoraţi care nu reuşesc să dea de cei dragi, blocaţi de zile întregi în nămeţi.

Trimiteţi în continuare mesajele dumneavoastră pe adresa de email site@antena3.ro. Noi le vom trimite autorităţilor şi vom urmări cum acţionează pentru a rezolva problemele semnalate.

UPDATE 14:55Vreau sa fac un anunt pentru satul Mitropolia, Comuna Bradeanu  Jud Buzau, nu au curent electric de 5 zile, nu functioneaza telefoanele de nici un fel fie fix sau mobil, parinti sunt bolnavi, tata chiar paralizat la pat , s-au dat stiri din toate satele adiacente Mitropoliei dar din acest satuc uitat de lume nu.  Va rog daca puteti sa anuntati autoritatile de situatia in care se afla acest sat si daca se poate face ceva pentru a ajunge la parintii mei aflati pe strada Pinului, Parlea Niculina si Parlea Gheorghe.”, Adriana Begu

UPDATE 14:50Satul Satuc este langa Robeasca jud.Buzau. Avem acolo parintii si bunicul de 80 ani.Tata spune ca zapada este de 7 m.

Ne este teama ca accentul se pune doar pe jud.Buzau numai ca ei apartin de jud.Braila si ei vor ramane in continuare inzapeziti.Tata a reusit sa iasa din casa a mers 3 km pe jos sa ia doar 10 paini. Mor animalele, tata merge pe grajd. Suntem in sec.XXI asa ceva este de neimaginat. Noi suntem din Bucuresti,nu avem cum sa ajungem la ei. Va rugam sa mediatizati si satul SATUC-Jud.Braila care este la limita buzau-Braila. Nu mai ninge de 1 saptamana. Cum sa dea oamenii singuri zapada daca are 7 m?“, Simona Anda Oprica

UPDATE 14:45Sunt intr-o situatie disperata, parintii mei in varsta de 84 si respectiv 78 de ani, se afla in satul Lanuri, com. Ziduri jud.Buzau. Nu stiu nimic de dansii de patru zile,lumina electrica nu au de sambata 03.02.2012 la fel si linia de telefonie fixa tot de sambata, practic este imposibil sa iei legatura cu cineva din localitate.Domnul primar nimic nu a facut.Va rugam ajutati-ne pe cei care avem pe cei dragi in zapada doar Dumnezeu si dumneavoastra ne mai puteti ajuta. De ce nu declara stare de cod rosu? De frica sa nu se inregistreze cu situatii care-i depasesc? Cum e posibil ca de 7 zile ca primar sa nu poti desfunda 15 km. de sosea?In ce tara traim?Asta-i sec.XXI? Rusine celor care ne conduc?“, Roman Marcela

UPDATE 14:31Va rog sesizati autoritatile cu privire la situatia oamenilor din satul MOVILA OII, judetul Buzau, care sunt sub nameti si fara curent electric de aproape o saptamana. Bunicul meu este acolo si nu mai stiu nimic de el de saptamana trecuta. Am incercat sa iau legatura cu primaria din comuna Cilibia dar fara nici un rezultat pentru ca telefonia fixa nu functioneaza. Va rog faceti cunoscuta situatia din satul MOVILA OII, Judetul Buzau. Va multumesc“, Anamaria Moaleş.

UPDATE: 14:26: Veşti proaste vin şi de la meteorologi: de mâine încep din nou ninsorile. Vezi prognoza meteo şi zonele afectate de precipitaţii.

UPDATE: 14:25Cum este posibil sa se intample asa ceva? De ce nu se iau masuri, acum de ce nu mai mobilizeaza armata si jandarmii?
Moare lumea in case batrani si copii, noi nu putem sa ii ajutam, nu avem posibilitate…. Macar voi televiziunile faceti ceva, duceti-va peste ei, PESTE GUVERNANTI, sa ia odata masuri! De maine iar ninge oamenii aceia mor cu zile, nevinovati!“, Gabriela Serban

UPDATE: 14:12: “Localitatea Salcioara, comuna Ghergheasa se afla la 17 km de Rm. Sarat, jud. Buzau si din data de 03.02.2012 si pana astazi 10.02.2012 nu s- a intevenit pentru a fi dezapeziti. Oamenii nu mai au alimente, nu au curent electric si apa potabila.Trebuie sa se intervina cu utilaje de dezapezire pentru a se ajunge si la acesti oameni. Va multumesc“, Mirica Aurelia.

UPDATE: 14:11: “Va rog sesizati autoritatile cu privire la situatia oamenilor din satul MOVILA OII, judetul Buzau, care sunt sub nameti si fara curent electric de aproape o saptamana. Bunicul meu este acolo si nu mai stiu nimic de el de saptamana trecuta. Am incercat sa iau legatura cu primaria din comuna Cilibia dar fara nici un rezultat pentru ca telefonia fixa nu functioneaza. Va rog face-ti cunoscuta situatia din satul MOVILA OII, Judetul Buzau. Va multumesc”, Anamaria Moales.

UPDATE: 14:05Basescule, tu poti sa stai cu un mort in casa 5 zile?! Vezi unde a dus “competenta” ta de presedinte: in Romania secolului 21 sa mori sub zapada!! Este inuman si strigator la cer! MOBILIZEAZA TOTI JANDARMII (asa cum i-ai adus la Bucuresti impotriva protestatarilor) si toti militarii sa ajute VIETILE oamenilor! CREZI CA POTI?!! BASESCULE:TU REALIZEZI UNDE DUCE ASA ZISA MODERNIZARE A STATULUI? DA…ASTA INSEAMNA ZECI DE MORTI IN FIECARE ZI,OAMENI FARA MANCARE SI CALDURA?!! CUM POTI SA CREZI CA ACEST NOU GUVERN ILEGAL VA TRECE SUB SEMNUL”NOII SCHIMBARI PUTERNICA, TINARA SI CU EXPERIENTA”?!! pun sub un mare semn de intrebare: ce experienta au noii guvernanti? LA FURAT MAI MULT CA SI VOI??!!” Strenger Adriana

UPDATE: 13:56: “În localitatea Rîmnicelu, la 3km distanţă de Râmnicu Sărat, încă nu este deszăpezită, sunt oameni care încă nu pot ieşi din case. Soacra mea a plecat de joi, 2.feb pe jos din Rm.S. spre Rîmnicelu pt că acolo trăieşte mama ei în vârstă de 87 ani. Azi se împlineşte o săptămână şi o zi de când sunt blocate acolo.. abia ieri au reuşit să iasă din casă.. nu au apă, nu au mâncare, nu au lemne pentru foc“, Sergiu.

UPDATE: 13:48Buna ziua. In comuna Balta-Alba sunt bunicii batrani, nu am luat legatura cu ei de sambata seara, de atunci au ramas fara electricitate, fara telefonie fixa, iar la telefoanele mobile s-a terminat bateria. Daca ati putea sa aflati in ce stadiu se afla dezapezirea drumului DN22 si cand se da drumu pentru a putea ajunge la ei Va multumesc“, Millo.

UPDATE: 13:40: “Am parintii si copilul de 3 ani blocati de 2 saptamani in comuna Grindu, Jud Ialomita. De 5 zile nu mai au curent electric si toate telefoanele sunt cazute. De la Comandamentul de Urgenta Ialomita mi s-a spus ca nu au freze suficiente si care sa functioneze ca sa se poata interveni in zona si ca asteapta sa ma iasa soarele ca sa topeasca zapada. Mi se pare absolut strigator la cer, fiind totusi vorba de o comuna destul de mare. Sa le fie rusine tuturor de la primar pana la prefect si presedinte“. Adina Moroianu

UPDATE: 13:36In judetul Vrancea, comuna Ciorasti, sat Satu-Nou, toate casele sunt sub zapada. Bunicii mei locuiesc acolo si spun ca zapada este deasupra casei, au facut tunel (3 m inaltime) prin curte ca sa ajunga la animale. Nimeni nu ii ajuta cu nimic tinand cont ca sunt un sat numai de batrani care cu greu se mai pot misca. Nu mai au cum sa ajunga la lemne, nu mai au apa, medicamente, in magazine nu mai e nimic. Bunicul meu a inotat prin zapada pana in satul apropiat in speranta ca va gasi apa la magazin, dar nu!!!! Primaria nu face nimic pentru a-i ajuta. Se tem ca vor muri in casa fara sa poata ajunge cineva la ei. Bunicul meu are mari probleme de sanatate (76 ani).
Va rog din suflet daca se poate face ceva, sau macar sa semnalati problema undeva. Noi inca mai pastram legatura cu ei prin telefon. Dar ne este teama ca se vor intrerupe liniile telefonice la un moment dat. Am vrea sa-i ajutam dar toate drumurile catre ei sunt inchise. Va rugam faceti ceva, sunteti singura speranta ca sa nu-i gasim sub zapada inghetati . Ne temem ca daca vine iar ninsoarea satul nu va mai exista.

Va multumim foarte mult!“, Alina Geanina Militaru.

UPDATE: 13:32: “Daca nu sunt in stare sa ajute mii de oameni ingropati in zapada, ma intreb cum ar putea fi in stare sa ajute daca in loc de zapada ar fi moloz. Daca in urma unui cutremur mii de oameni ar fi prinsi sub daramaturi??!! Cum este posibil asa ceva? Ce face Ministerul Transporturilor, Ministerul de interne, ce fac Prefecturile, Politia, Jandarmeria???? Oameni buni- este DEZASTRU cum este posibil ca nimeni sa nu ia atitudine, sa nu se instaureze situatia de urgenta ?????????“, Irina Micuţ.

UPDATE: 13:29: ” Buna ziua, nu pot sa cred ce vad… imi dau lacrimile vazand ce nenorocire e in tara. Trebuie sa facem ceva…eu as pleca cu lopata in mana sa ajut acesti oameni. Faceti apel in acest sens…este imposibil sa nu fie oameni de rand care sa dea o mana de ajutor“, Roxana, Constanţa.

UPDATE: 13:25Va semnalez un caz disperat din Insula Mare a Brailei. Toate comunele si satele de aici sunt izolate, pe Dunare nu se poate trece, drumurile de acolo oricum sunt infundate toate. Sunt sute de oameni care au nevoie de alimente, dar mai ales de medicamente!!! Au fost luati doar cativa bolnavi gravi cu elicopterul. Au nevoie oamenii batrani de medicamente, nu sunt doctori, asistente, nimic! Va rog semnalati aceasta situatie autoritatilor care nu fac nimic!“, Cătălin Coteţ.

UPDATE 13:22: “Tatal meu locuieste in satul Cerbu, com Jitia, jud Vrancea, are 85 de ani. Socri stau in satul Catauti, com Chiojdeni, jud Vrancea. Socrul are un picior amputat si soacra sufera de Alzheimer. De când au inceput ninsorile si au blocat drumurile, fiind zapada foarte mare …nu a ajuns nimeni la ei. Nu mai au lemne, s-au terminat toate rezervele, pâine si mâncare pentru animale. Fiind zapada foare mare, socri nu mai pot ajunge la fântâna, dezgheata zapada si o folosesc pentru baut si pentru animale. Am sunat la o ruda din sat, dar nu pote ajunge la ei pentru ca drumurile sunt inzapezite. Mai au lemne doar pentru azi. Am trimes aseara un masaj prefectului de Vrancea dar nu am primit nici un raspuns. Nu s-a intervenit nici macar pe drumul principal Focsani -Vintileasca…deci sa se ajunga cu alimente la ei nici gând….va rog sa ma ajutati…VA ROG …sa se faca ceva si pentru oamenii din acea zona“, Maria Macovei.

UPDATE 13:20Sunt multe sate, comune izolate in sudul tarii, iar oamenii nu mai au speranta. Este si cazul bunicilor mei din satul Piscu Corbului, comuna Nicoresti – 10 km fata de Tecuci – tot drumul este inzapezit!!! amandoi sunt bolnavi, au ramas fara medicamente, intr-un fel sunt condamnati! Eu sunt medic, nu-i pot ajuta daca nu pot ajunge la ei. Practic este imposibil. Cei din comuna Nicoresti au avut un utilaj de dezapezire care s-a stricat si nu mai poate fi folosit. Ei nu pot face nimic, au nevoie de ajutor! Daca mesajul ar fi auzit de autoritati prin intermediul dumnevostra, poate ca ar interveni inainte ca lucrurile sa devina si mai dramatice dacat sunt! Va multumim din suflet!” Dr. Popa Liliana.

UPDATE: 13:18: “Suntem sinistraţi în localitatea Lopatareasa, comuna Bisoca, suntem de 8 zile inzapeziti si nimeni nu vine cu un utilaj sa ne desfunde, unde nu este vicolita, zapada este pana la piept, si unde este viscolita este de 5-6 metri, sunt case ingropate in zapada, este si un mort la Bisoca in sat de 8 zile si nu a fost inmormantat nici in ziua de azi. Daca sunam la Consiliu judetean, dansii ne spun ca se circula in conditii de iarna pana la Bisoca, dar zapada este de 6 metrii pe sosea ( niste mincinosi ordinari ) si nimeni nu ne intreaba nimic, nu mai avem mancare, apa. Primarul comunei Bisoca si Vicele cand au auzit de cod portocaliu nu au mai raspuns la telefoane nici noua, nici celor de la comandament de iarna, care ridica din umeri, se spune ca sunt in concediu“, Cornel Chivu.

UPDATE: 13:15Ăstia de la guvernare mai au un pic si ne spun ca cine a dat zapada, ala sa o ia. Halal guvern, stau la caldura pe banii nostri si oamenii mor inzapeziti“, Andreea Krainea.

UPDATE: 13:10Am o mare rugaminte la dumneavoastra. Nu mai stim nimic de rudele noastre de la Sageata-jud Buzau, care sunt izolati de 7 zile aproape. Nu mai au curent electric, baterie la mobile si nici fix. apa este de regula plina cu sulfiti si nu se poate bea chiar daca s-ar ajunge la fantana.
Primarita a vorbit si a zis ca sunt troiene si de 5 metri. Domnul Beganu se teme sa declanseze situatie de urgenta si cu fiecare ora care trece mai moare cineva…macar sa ne lase in pace si sa plece din functie. Umbla o vorba ca au cazut si case acolo“, Anonim.

UPDATE: 13:00In comuna Tataranu sat.Vajietoarea jud.Vrancea un om de 87 de ani este mort de duminica 5 feb 2012 (bunicul sotiei mele) nu putem sa ajungem la el sa il ingropam drumul este impracticabil intre comuna Ciorasti si satul Vajietoarea (com Tataranu) Vrancea. Consider ca nu se poate ca in anul 2012 sa se poata ajunge in aceasta situatie intro tara europeana“, Anonim.

UPDATE: 12:58Va rugam daca se poate sa ia legatura cineva cu primaria comunei Movila Banului Jud.Buzau unde autoritatile sunt total depasite, nu exista curent de 6 zile comuna este complet izolata“, Costinel.

UPDATE: 12:55Comuna Boldu, jud. Buzau nu are curent electric de 5 zile si nici apa, nu functioneaza telefoanele de 5 zile, DN22 e blocat complet de vinerea trecuta. Ieri nu fusese deszapezit DN22 nici pana la Ramnicelu ( 5km distanta de Rm-Sarat). Cand vor deszapezi 20 km pana la Boldu si mai departe in ritmul acesta?! Avem parinti batrani, bolnavi, coplesiti de zapada si fara provizii la care n-am putut ajunge de 2 saptamani.Ce se intampla daca ninge din nou?!De ce nu se cere interventia armatei, ajutor din intreaga tara pentru aceste zone?!“, Dumitra A.

UPDATE: 12:45APELEZ LA DUMNEAVOASTRA DEAORECE NU STIU NIMIC DE MAMA MEA CARE ESTE DIN SATUL MOSESTI, COMUNA ROBEASCA, JUD BUZAU. DE O SAPTAMÂNA NUMAI STIU NIMIC DE EA, NU AM CU CINE SA IAU LEGATURA DEOARECE TELEFOANELE NU MERG. ESTE BOLNAVA, ARE 80 DE ANI NU ARE ACCES LA APA, MANCARE, CALDURA. MA ROG LA DUMNEZEU SA O GASESC IN VIATA. VA MULTUMESC“, Burlacu Constantina.

UPDATE: 12:40Buna ziua, am dori aflam si noi indormatii despre comuna Bradeanu judetul Buzau. Avem parinti batrani şi bolnavi. Si nu stim nimic despre dânsii. nu putem comunica, nu merg telefoanele. Se numesc Ilie si Elena Iosif. Va rugam din suflet“, Iosif Ionut.

UPDATE: 12:35Doresc sa va informez ca in satul Grindasi, com. Valea Macrisului, jud. Ialomita de marti 7 februarie nu exista curent electric, telefoanele nu merg, nu se poate ajunge nicicum deoarece drumurile de acces sunt inzapezite, zapada masurand 150 cm. Am incercat sa luam legatura cu primaria din Valea Macrisului dar si acolo probabil sunt aceleasi probleme deoarece zice post telefonic deranjat. Va rugam sa transmiteti dumneavoastra mai departe“, Alexandru Filip.

13 decese în ultimele 24 de ore! Zeci de mii de români sunt IZOLAŢI. Oamenii merg prin tuneluri, animalele trăiesc în “iglu-uri”

UPDATE: 12:39Buna ziua, Sunt zone în ţara în care oamenii nu au cum iesi din case! Vorbesc de o saptamâna la telefon cu rude din zona Mihalceni Vrancea nu a venit nimeni sa le deszapezeasca drumurile, apă potabila nu mai au! Pe domnul primar nu-l intereseaza nimic! Sunt 2 morti in sat si s-au dus rudele sa faca drum pentru ai duce la cimitir! Satul este in general populat de oameni batrâni ! Va rog daca se poate sa-i ajute cineva! Drumul dintre Râmnicul Sarat si Focsani este blocat de 2 saptamâni! Va multumesc!” Daniela Slăvilă

UPDATE: 12:30Va rog, daca aveti informatii despre situatia locuitorilor din localitatea Balta Alba judetul Buzau sa o comunicati. Rudele, copiii locuitorilor din Balta Alba, sunt ingrijorati deoarece nu se poate lua legatura telefonica cu nici o persoana. Multumesc.” Ioana Predescu

UPDATE: 12:12 “Apelez la dumneavoastra, vazand pe site cate mesaje sunt. Bunica este izolata in satul Salcioara, la 9 km de Rubla. Aseara am vazut la stiri ca ati reusit sa ajugeti la oamenii de acolo. Impreuna cu parintii mei ne punem speranta in dumneavoastra si mai departe. De 3 zile nu am mai reusit sa luam legatura cu nimeni, telefoanele nu mai functioneaza, iar curentul electric s-a intrerupt. Rudele noastre nu mai pot folosi telefoanele mobile. Cat despre zapada, ne-ati aratat deja care e situatia…. Ne temem ca revin ninsorile si nu stim cate provizii mai sunt. In speranta ca se poate face ceva, va multumesc”, Elena

UPDATE: 12:10Situatia este disperata in comuna Ghergheasa, jud. Buzau. Comuna se afla la 23 km de Râmnicu Sarat, oamenii sunt complet izolati, nimeni nu are de gând sa faca ceva, nu au curent electric de luni dupa amiaza, nu pot iesi din case, telefoanele nu functioneaza, din momentul în care s-a intrerupt curentul electric. Avem un vecin care mai are baterie la un telefon mobil si le dam cate un telefon sa stim de cei din familie ca sunt bine, avem un unchi operat pe cord care depinde de medicamente, mancare spun ca nu mai au, intrebati va rugam autoritatile ce au de gand? Suntem anuntati ca zapada a acoperit tot satul ,nu se mai vad casele, nu se stie unde este ulita sau gardul curtii Va rugam! Oamenii sunt la capatul puterii! Sunt multi batrani si copii mici care au nevoie disperata de ajutor!, Ionescu Fănică.

UPDATE: 12:00Va rog, daca este posibil, sa aflati ce se intampla in Com.Balta Alba Judetul Buzau. Nu reusesc sa i-au legatura cu rudele din aceasta localitate“, Ioana Predescu.

Comuna Brădeanu din judeţul Buzău– şi mai sunt şi altele, blocate de 4-5 zile, fără curent, fără telefon, fără mâncare- nu mai au nimic. Avem părinţi, acolo, de viaţa cărora nu ştim nimic. Am sunat la primărie, dar telefoanele sunt moarte, am sunat la 112 şi m-a transferat la 112 Buzău, de acolo m-a transferat la pompieri, care mi-au dat nişte numere de telefon de la primăria Smeeni, dar nici aici nu răspunde nimeni“. Sorin Constantin

În satul Izvoru, comuna Gogoşari, judeţul Giurgiu sunt oameni înzăpeziţi de 7 zile şi nimeni nu a luat nicio măsură să-i ajute. Nu s-a depus niciun fel de efort pentru deszăpezirea acestui sat în care trăiesc în majoritate numai oameni în vârstă. În aceeaşi situaţie se află şi satele Drăghiceanu şi Răleşti şi în care locuiesc aproximativ 2500 de oameni” . Nelu Chican

Părintii mei locuiesc în comuna Scutelnici, sat Arcanu, jud Buzău! Am încercat să vorbesc cu ei, dar foarte puţin pentru că nu mai au baterie la telefon. Sunt într-o situaţie disperată, nu mai au apă, mâncare şi nici măcar lumânări să aibă un pic de lumină în casă! Le-au murit animalele în grajd!” Cristina Prună

Vă scriu în numele părinţilor mei în vârstă de 70 de ani, ambii cu probleme cardiace şi a altor câteva familii, tot în vârstă, care locuiesc în satul Fotin, comuna Râmnicelu judeţul Buzău. Satul este situat la 8 km de Râmnicu Sărat spre Puieşti, şi are jur de 150 de suflete. Satul nu mai are curent, făntâna lor este acoperită de zapadă, lemnele de foc şi curtea la fel. Nimeni nu i-a întrebat de sănătate până acum şi ultima dată când am vorbit cu ei la telefon au cerut ajutor, spunând că nu mai pot să facă drum prin nămeţi pentru a-si salva şi hrăni animalele.” Tiberiu Berechet

Aş dori să vă aduc la cunoştinţă că unul dintre satele uitat de lume este Heliade Rădulescu, comuna Jiduri, judeţul Buzău. Acolo oamenii nu au curent electric de 5 zile şi cei de la deszăpezire nu au trecut deloc prin acele zone.” Roxana Voinea

Acelaşi peisaj de groază este şi în comuna Bobocu, sat Târlele, judeţul Buzau. Din comuna Poşta Câlnău nu se mai dă drumul la circulaţie pentru aceste comune. Ele nu au nici curent şi niciun mijloc de a lua legătura cu cei din afară.” Romica Papuc

Tatăl meu în vârstă de 82 de ani se află blocat în casă în sat Găvăneşti, comuna Săgeata, judeţul Buzău. Marţi, orele 18,30 am vorbit ultima dată cu persoana care îl îngrijeşte şi mi-a spus că nu a putut să ajungă la el deoarece este blocată în casă cu familia ei şi nici n-au hrănit animalele toată ziua că nu pot ieşi din cauza viscolului şi zăpezii. Mi-a mai spus că nu aveau curent electric de duminică. ” Ioana Ştefancu

Mama mea, Safta Gheoghiţă, de 73 de ani, locuieşte singură şi este izolată în satul Macrina, comuna Puieşti, judeţul Buzău. Nu pot să o contactez, de marţi nu au curent, nu ştiu cum o duce, dacă poate ieşi sau nu din casă. ” Mioriţa Solomon

Situaţia e grea la Roşioru, comuna Cochirleanca. Am mama şi câteva rude blocate acolo de duminică, fără lumină, fără telefoane. Suntem disperaţi. Nu putem lua legătura cu ei.”

Știrile despre calvarul oamenilor blocați în trenuri aproape trei zile în mijlocul viscolului și al troienelor pe la Fetești și Făurei au fost eclipsate de cele despre învestitura noului Guvern și de controversele legate de discursul lui Victor Ponta. Dincolo de coșmarul trăit de călători, de temerile rudelor și prietenilor lor rămâne imaginea nonșalantă a directorului de marketing al CFR, Adrian Vlaicu, care, într-o cameră bine încălzită, vorbește despre faptul că ”nu sunt percepute și nu vor fi percepute taxe suplimentare de transport în ciuda faptului că nu se circula pe ruta directă, ci pe ruta ocolită”.

Întrebat de reporter ”cine este responsabil de plecarea trenurilor în condițiile instituirii Codului portocaliu?”, ce răspunde directorul de marketing: ”Cod portocaliu a existat pe mai multe zone ale țării. Nu au existat blocaje feroviare decât în această zonă, unde datorită viscolului și căderilor de zăpadă, blocaje s-au produs ulterior plecării trenurilor din stația de origine”. Cum ar veni ”i-am trimis și pe alții la risc, dar numai în zona asta au mușcat-o”. În privința logicii afirmației conform căreia blocajele s-au produs ”ulterior plecării trenurilor din stația de origine” rămâi năuc: păi doar ulterior plecării trenului acesta se poate bloca – dacă acele curse ar fi fost anulate, în conformitate cu Codul portocaliu, nu ar fi avut cum sa ajungă să fie blocate, și e o aberație să invoci în favoarea ta argumentul că în alte situații în care i-ai expus pe călători riscului, acesta nu s-a produs. Chiar și cei din urmă – călătorii expuși riscului care, totuși, nu s-a produs – ar avea dreptul la despăgubiri pentru că au fost expuși la risc, pentru a nu mai vorbi de cei care ar trebui să se ”bucure” că au scăpat de supra-taxarea pentru folosirea rutelor ocolitoare.

Pe lângă despăgubiri, câțiva (mari) directori din CFR ar fi trebuit deja să fie puși pe liber. Iar într-un stat cu miniștri responsabili, o asemenea situație, în care viața a sute de oameni este pusă în pericol la modul cel mai concret de către niște funcționari feroviari demenți, care s-au gândit doar la cele câteva mii de lei pe care îi vor încasa, demiterii conducerii CFR ar fi trebuit să-i urmeze și o demisie a ministrului de resort. Doar că doamnei Boagiu nici măcar demisia nu mai ai cum să i-o ceri. Iar datorită discursului lui Ponta de la învestirea Guvernului Ungureanu, Anca Boagiu a scăpat și de atenția presei.

***

P.S.: După ce noul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, termină cu dezăpezirea străzii din Focșani pe care stă tatăl său, poate ar fi bine să-și înceapă mandatul cu o curățenie de iarnă pe la CFR.


Categorii

Dezastre, calamitati, IARNA GREA ROMANIA, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

45 Commentarii la “DEZASTRU IN BUZAU, IALOMITA SI VRANCEA! Oamenii mor cu zile sub zapezi, abandonati de Statul “reformat” de Basescu. Nici macar mortii nu pot fi ingropati…

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. salutare

    e posibil sa fiu paranoica ,insa mi-au venit cateva “teorii cospirative”:
    mai daunazi,(acum vre-o 10 zile), inainte de schimbarea prim-ministrului, am inteles ca un ministru a iesit sa faca publica starea vremii,cum ca este si va fii o iarna cu ninsoare foarte puternica insa a fost luat drept pamfletar si ca induce lumea in eroare-intrebati cei de la INMH au spus ca ei nu au spus asa ceva (atata timp cat in Bucuresti nu mai ningea si nici nu fusese cine stie ce ninsoare, ori ca mass-media nu spunea nimic despre dezastre) – insa intrebarea este : cum a fost posibila inzapezirea atator sate si cu straturi atat de groase -daca nu fiindca de fapt zapada era de demult acolo, utilajele erau pregatite -ca doar i-a felicitat pt munca depusa de autoritati-se stia de ea – insa nu era momentul de a veni vorba despre asta- pentru ca in prim plan era schimbarea prim ministrului si cum intr-o tara cu cod rosu (mai ales ca vecinii nostri aveau cod portocaliu /rosu) nu ar fi fost prioritatea aceasta schimbare au preferat sa o tina ascunsa. din asta ar rezulta :
    1.dorinta neaparata a schimbarii prim-ministrului si infaptuirea acesteia – de ce ?
    2. evidenta nepasare si daca mai si mor oameni e ca bonus ba chiar prilej de “moralizare a sinistratilor”
    3. prin cercuri restanse se spunea ca nu o sa se mai poata merge la serviciu ca o sa fie o zapada foarte mare -insa din asta a reiesit DOAR ca se dorea cumpararea proviziilor si o bagare in sperieti a oamenilor-oricum ai da-o cei de la putere ies in avantaj
    4. neincrederea in mass-media -asta se stia, si nici in INMH ….poate- in principal sa se accentuee starea de frustrare ca nu putem avea incredere in nimeni
    ceva ascuns este inca nedescoperit…
    si mergand un pic cam departe …poate … este posibil ca aceasta zapada sa nu fie de la Dumnezeu ci ingaduita de El si produsa pe cai artificiale- exista masini si tehnologie foarte avansata in aceasta privinta – pornesc furtuni, produc taifunuri, zapada e doar un nivel al rotirii de un buton-zic , de ce .. ? pai poate pentru a lua ochii la ce ar trebuie si se si intampla pe plan ascuns ochiului (omului ori mass-mediei), pentru ca inca se mai protesteaza prin piata si nu se reuseste inhibarea acestor proteste, un fel de inchiderea gurii….
    poate intr-adevar spun science fiction … poate merita cercetat …cu siguranta ceva important se pregateste -nu stim inca ce, de altfel probabil nici nu ne ajta sa stim ce, ci important este sa ne pregatim pt ca SE intampla
    Dumnezeu sa ne lumineze, sa ne intareasca in Credinta cea adevarata, si sa ne dea rabdare sa putem trece prin aceste ispite si provocari

  2. Pingback: Drama, (ne)omenie, solidaritate: REPORTAJE SI MARTURII DIN SATELE SINISTRATE DE ZAPEZI (inclusiv VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: RUGACIUNE PENTRU POTOLIREA ZAPEZILOR -
  4. Pingback: Cine si de ce a refuzat sa decreteze STARE DE URGENTA si ne-a mintit legat de CODUL ROSU? Iresponsabilitatea CRIMINALA a conducatorilor tarii (VIDEO, FOTO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: REPORTAJE ProTV LA 10 METRI SUB ZAPADA: Acum inteleg de ce plang toti oamenii de aici… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare