“DICTATURA ESTE FORMA DE PRIVATIZARE A STATULUI”. Raportul ICCV – necrutator la adresa obsesiei “REFORMEI STATULUI” (video)

6-02-2012 2 minute Sublinieri

Stire legata de raportul ICCV despre saracirea populatiei prin “reforma” si “privatizare”. Un fragment din studiu am redat mai jos:

[…] În criza profundă a anilor 97-99, cei responsabili de criza de atunci au venit cu stindardul reformei despre care, acum, înţelegem că împăratul a fost gol. După 22 de ani reapare obsesia reformei. Din acest motiv lucrurile nu merg bine. Nu am făcut încă reforma în principalele sectoare ale vieţii sociale. Sunt adoptate prin asumarea răspunderii de către Guvern legi care se declară a reforma sistemul de învăţământ, sistemul de asistenţă socială, serviciile de sănătate. Programul ’reformei’ actuale este, în realitate, privatizarea totală a sistemului public. Trebuie să ne îngrijoreze faptul că proiectele de ’reformă’ sunt tot mai mult făcute în secret, sunt tot mai contestate de către comunitate şi adoptate prin mecanisme nedemocratice.

Ce a rezultat, a fost nu o ţară aflată într-un stadiu final sau avansat al tranziţiei, în perspectiva de a deveni o ţară prosperă de tip occidental, ci o ţară sărăcită, o economie distrusă, un sistem politic şi instituţional corupt şi ineficient, în alunecare spre practici dictatoriale, un învăţământ şi un sistem sanitar supuse unui atac continuu distrugător.

[…] este legitim să ne întrebăm când se va termina această tranziţie ? Un prieten din Republica Moldova, când l-am întrebat când crede că situaţia de criză din ţara vecină se va termina, a formulat un criteriu al terminării tranziţiei care, la început m-a derutat, dar apoi m-a pus pe gânduri: tranziţia se va termina când nimic nu va mai fi de furat.

Formularea nu este o glumă, ci un criteriu obiectiv: să sperăm că această tranziţie prost construită se va termina când nimic nu va mai fi de privatizat. Din acest punct de vedere, mai avem mult de privatizat: zonele de monopol de interes public, resursele naturale ale ţării; mai rămân de privatizat şi serviciile sociale fundamentale: sănătatea, educaţia şi securitatea individuală. Şi mai rămâne de privatizat şi viitorul prin împrumuturi iresponsabile.

Acum, spre sfârşitul tranziţiei, începem să înţelegem mai bine multe lucruri. Privatizarea făcută oricum, privatizarea pe un leu, nu a dus la o economie prosperă. A fura totul este eficient pentru actorii care vor să exploateze resursele oricum, în interesul lor, iar nu al comunităţii. Este obiectivul băieţilor deştepţi. Şi mai este încă destul de mult de acaparat. Dar este şi speranţa pasivităţii: să ne bucurăm că vom ajunge la fundul crizei de unde nu mai avem unde cădea şi atunci vom fi forţaţi să căutăm soluţii. Desigur, dar cine vor propune aceste noi soluţii, alţi băieţi deştepţi ? Şi alte întrebări: cum va arăta România după terminarea acestei privatizări totale ? Şi, în fine, care sunt obiectivele care dirijează procesul de finalizare a acestei tranziţii, ale cui sunt aceste obiective şi cu ce scop ?

Dar mă obsedează un gând. A mai rămas totuşi ceva de privatizat: privatizarea statului însuşi. Această etapă finală se va încerca în acest an: reforma statului. Părţi importante ale sistemului public sunt deja în curs de privatizare. Dar cum ar arăta privatizarea integrală a statului ?

Trebuie o specificare. Statul ca instituţie care funcţionează în interesul comunităţii este un stat democrat. Cucerirea controlului asupra statului de către un grup sau altul face ca statul să nu mai funcţioneze în interes colectiv, ci în interesul unui grup sau altul. Dictatura este forma de privatizare a statului.

Dacă se va reuşi să se privatizeze şi statul, se poate considera că privatizarea este complet realizată. Şi atunci, vom ieşi din tranziţie ? Dacă băieţii deştepţi vor reuşi să privatizeze şi statul, să fim siguri însă că această tranziţie nu se va mai termina vreodată.

CITITI STUDIUL INTEGRAL IN DOCUMENTUL PDF DE AICI


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Razboiul impotriva Romaniei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la ““DICTATURA ESTE FORMA DE PRIVATIZARE A STATULUI”. Raportul ICCV – necrutator la adresa obsesiei “REFORMEI STATULUI” (video)

  1. Totuşi Guvernul poate acorda ajutoare de stat „sărăntocilor” de la Bosch, care deabia au realizat în 2010 o cifră de afaceri de 47,3 miliarde de euro: http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/guvernul-va-acorda-ajutoare-de-stat-companiei-bosch-160620.html

  2. Pingback: EMIL BOC A DEMISIONAT. Ce va urma? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: NOUL GUVERN UNGUREANU, ”TINERII COMPETENTI” – COPII DE NABABI SECURISTI, ARIVISTI, CORPORATISTI. ”Atentie la cățelandri!” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Statul roman este privatizat demult. De fapt, statul roman asa s-a si nascut, privat si nici nu a ajuns vreodata sa fie public cu adevarat. In 1989 s-a mai schimbat o data proprietarul.
    Dictatura este forma de privatizare a statului. Simplu si genial de clar. Si nu neaparat dictatura unei persoane, poate fi si a unei oligarhii, a unui clan sau camarile. Cei care sunt astazi in fruntea statului roman inca nu s-au hotarat ce fel de dictatura sa faca, inca mai bajbaie, strada ii incurca putin.
    La finalul oricarei civilizatii se naste un nou ev mediu care aduce cu sine servitutile feudale. Desigur, destramarea oricarei civilizatii este ca orice destramare, incepe de la margini. Roma a cazut ultima, cand deja imperiul nu mai exista. Ultimele teritorii alipite imperiului au fost primele in care lumea s-a schimbat.
    Este ciudat cum tocmai acum, in capitalism, au reusit comunistii sa-si indeplineasca visul de aur: i-am ajuns si chiar depasit pe occidentali. Chiar nu se lauda degeaba portocalii ca noi suntem cu masurile “anti-criza” cei mai inaintati din Europa. Atat Basescu cat si Lazaroiu au insistat pe ceea ce ei stiu, dar nu si noi si nici nu ne spun, ca va fi.
    Drept pentru care EI fac tot ce pot ca sa se puna la adapost. Asa cred ei.

  5. Pingback: REUTERS: austeritatea FMI, programul de guvernare al REGIMULUI Basescu, DEZASTRU pentru Romania - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: “Declaratiile de neconceput anunta ACTIUNILE de neconceput”. DESPRE SFIDAREA CELOR PUTERNICI, “spiritul civic” si BUBOIUL COPT AL “MODERNIZARII” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: BASESCU RELOADED. Reluarea in FORTA a “reformei [distrugerii] statului”: legea sanatatii, reorganizarea teritoriala si exploatarea resurselor miniere de corporatiile straine - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: REFERENDUMUL PENTRU DEMITEREA PRESEDINTELUI – opinii in raspar cu propaganda orwelliana a “intelectualilor” de casa ai regimului Basescu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: DE CE E CRUCIAL REFERENDUMUL? Ce ne asteapta dupa 29 iulie? RAZBUNAREA vanzatorului, EXECUTIA tarii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: DISTRUGATORUL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: SALARIZAREA BUGETARILOR [video]. Ponta cauta solutii pentru FACILITAREA CONCEDIERILOR. Ce inseamna, de fapt, “regandirea totala a administratiei”? - Recomandari
  12. Pingback: ROMANIA PRIVATIZATA – ROMANIA FURATA [si VIDEO]. Cum a fost DISTRUSA INDUSTRIA ROMANEASCA - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare