TRINITAS TV anunta triumfal votul Adunarii Eparhiale a EPISCOPIEI ORADIEI de “revenire” la Mitropolia Ardealului

30-01-2012 3 minute Sublinieri

PS Sofronie Drincec vrea la IPS Laurentiu Streza (conducatorul tezei sale de doctorat pe tema monofizitilor) sau… cine se aseamana se aduna

sofronie eparhia oradiei


[Surprinzatoare oarecum aceasta hotarare a Adunarii Eparhiale, desi existau online, de ceva timp, cateva semnale firave in acest sens. Nu stiu daca mitropolitul Andrei si ceilalti episcopi eparhioti, *(inca) membri ai sinodului mitropolitan al Clujului, ar fi de acord cu aceasta propunere (ca o comparatie> IPS Andrei considera grabit demersul IPS Irineu al Alba Iuliei de rearondare la Mitropolia Ardealului), desi cei din Adunarea Eparhiala a Episcopiei Oradiei isi motiveaza decizia prin aceea ca asa s-ar fi hotarat acest lucru (?!) la intrunirea celor doua sinoade mitropolitane din Transilvania, reunite in data de 16 dec. 2011 la M-rea Sambata de Sus.

In contextul actual, aceasta hotarare nu mi se pare una realista, eparhia in cauza fiind situata mult in extremitatea de nord-vest fata de jurisdictia actuala a Mitropoliei Ardealului si nu se stie inca daca Sfantul Sinod va aproba sau nu propunerea de rearondare la Mitropolia Ardealului a Arhiepiscopiei Alba Iuliei, fara de care Eparhia Oradiei nu ar putea face “front comun” cu Mitropolia Ardealului. In momentul actual propunerea Eparhiei Oradiei depinde de statutul canonic al Arhiepiscopiei Alba Iuliei! Sau poate ca insasi propunerea aceasta dovedeste, indirect, vehiculatul “compromis” al rearondarii Arhiepiscopiei Alba Iuliei si a Episcopiei Devei si Hunedoarei la Mitropolia Ardealului, pentru ca, din cate se pare, cei de la Oradea iau ca sigura rearondarea Alba Iuliei la Sibiu. S-ar produce, apoi, un dezechilibru numeric *(5 la 3, disparand eventuala paritate de 4 la 4) intre eparhiile componente din cele doua mitropolii, lucru care, cred, ca nu va fi tolerat de mitropolitul Andrei *(daca e sa ne referim la motivatia celor de la Oradea).

Din alt punct de vedere, nu stiu cat de bine se intelege acum PS Sofronie cu mitropolitul Andrei, insa cred ca s-ar intelege mult mai bine cu mitropolitul Laurentiu, macar pe linie de ecumenism, dar “rearondarea” aceasta nu este “motiv de despartire”. – dan.camen.]

Basilica.ro / 28 ianuarie 2012

Episcopia Oradiei ar putea reveni în jurisdicţia canonică a Mitropoliei Ardealului! Decizia a fost luată astăzi, în cadrul Adunării Eparhiale a Episcopiei Oradiei, cu unanimitate de voturi. Adunarea Eparhială a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, după cum informează TRINITAS TV.

În cadrul şedinţei Preasfinţia Sa a precizat că preoţii şi credincioşii aleşi în colegiile electorale ale Eparhiei au aprobat, în unanimitate de voturi, revenirea Episcopiei Oradiei în jurisdicţia canonică a Mitropoliei Ardealului cu sediul la Sibiu aşa cum s-a hotărât de comun acord la şedinţa comună de lucru a celor două sinoade mitropolitane din Transilvania.

Au fost prezenţi 27 din cei 30 de membri ai Adunării Eparhiale.Părintele protoiereu Dorel Octavian de la protopopiatul Oradea a explicat că şedinţa sinoadelor mitropolitane a condus la revenirea Eparhiei Oradiei la Mitropolia Ardealului.

Unul dintre membrii Adunării eparhiale, părintele Cornel Plop, a arătat că bucuria aceasta a revenirii este întregită de numărul mare de voturi favorabile. Prof. univ. dr. Cornel Dugheru, alt membru al Adunării, a menţionat că momentul este plin de emoţie şi de patriotism. Hotărârea Adunării Eparhiale a Episcopiei Oradiei va fi supusă dezbaterii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în proxima şedinţă de lucru.

Două eparhii din componenţa Mitropoliei ortodoxe de la Cluj au votat revenirea sub ascultarea Mitropoliei din Sibiu. O decizie finală în acest sens ar urma să fie luată în şedinţa Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, din luna februarie.

Decizie în unanimitate

Decizia Adunării Eparhiale a episcopiei ortodoxe din Oradea a fost luată cu unanimitate de voturi. “Bucuria revenirii sub ascultarea mitropoliei din Sibiu este întregită de numărul mare de voturi în favoarea acestui demers”, a spus părintele Cornel Plop, unul dintre membrii Adunării Eparhiale. Iniţiativa este susţinută de episcopul eparhial, Sofronie. Această decizie vine la scurt timp după ce Adunarea Arhieparhială a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia a decis, de asemenea, revenirea sub ascultarea mitropoliei sibiene.

Această decizie a fost considerată drept un şoc, pentru că arhiepiscopia ortodoxă din Alba Iulia a fost condusă, până la alegerea sa ca mitropolit, de către actualul ierarh al Clujului, arhiepiscopul Andrei Andreicuţ. De asemenea, arhiepiscop în Alba Iulia a fost ales fostul episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, Irineu. O altă eparhie care a votat recerea sub ascultarea mitropolitului din Sibiu este Eparhiei Ortodoxă a Hunedoarei, care depinde de Mitropolia neunită a Banatului. Sinodul Mitropoliei Banatului a aprobat deja cererea Eparhiei cu sediul în Deva.

În privinţa eparhiilor din Alba Iulia şi Oradea, posibilitatea revenirii sub ascultarea Mitropoliei din Sibiu a fost oferită ca urmare a unei decizii a sinoadelor reunite ale celor două mitropolii neunite din Transilvania, care a avut loc în luna decembrie. Mitropolia neunită din Cluj s-a format prin ruperea mai multor eparhii de Mitropolia din Sibiu, în contextul în care a fost ales ca mitropolit actualul arhiepiscop ortodox al Sibiului, Laurenţiu Streza, în dauna candidatului susţinut de fostul arhiepiscop ortodox de Cluj, Bartolomeu Anania, candidat care era arhiepiscopul neunit de atunci din Alba Iulia, Andrei Andreicuţ. După decesul mitropolitului de Cluj, Bartolomeu Anania, acum un an, a fost ales ca mitropolit Andrei Andreicuţ. Înainte de aceste decizii, Mitropolia din Sibiu mai păstra doar Arhiepiscopia Sibiului şi Episcopia Harghitei şi Covasnei.


Categorii

1. DIVERSE, IPS Laurentiu Streza, PS Sofronie Drincec, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “TRINITAS TV anunta triumfal votul Adunarii Eparhiale a EPISCOPIEI ORADIEI de “revenire” la Mitropolia Ardealului

  1. Trecerea in subordinea Mitropoliei Ardealului ar fi cu totul nejustificata teritorial, fiind mult prea departata de Sibiu (si mult prea aproape de Cluj). E clar o manevra subiecitva. Daca ar fi fost alti episcopi, nu ar mai fi dorit aceasta rearondare cu siguranta. Sau, daca s-ar schimba episcopii, ar dori sa treaca din nou la Cluj. De parca Biserica e o adunare de tabere. Nu era mai bine sa fie caterisit IPS Laurentiu cand a fost ales fraudulos?! Eventual si cei care l-au propulsat?
    Ca o remarca: afirmatia “momentul este plin de emoţie şi de patriotism” arata cat de in tema au fost cu subiectul membrii adunarii eparhiale. 🙂 Ce legatura o fi avand emotia si patriotismul cu trecerea la alta Mitropolie?!?! Cred ca mai degraba tradeaza frecarea mainilor ca au reusit s-o faca lata cu propunerea lor nazdravana.

  2. Pt exegeticus: “Nu era mai bine sa fie caterisit IPS Laurentiu cand a fost ales fraudulos?!”
    Ai dovezi?

  3. O corectura: e vorba de
    par. Cornel Clop nu Plop Parintele un om deosebit dealtfel e apropiat Sibiului fiind si in Oastea Domnului.
    oricum totat tvatura e una mai degraba politica de platire a unor polite, de creare de sfere de influiente.
    Noua aici in Bihor ne era bine la Cluj da oricum nu ne a intrebat nimeni
    Am aflat de pe net.

  4. na ca m-am grabit si am scris cu greseli. Cu iertare

  5. Dovezi mai trebuiau. Sigur ca n-am. Oare de ce s-a infiintat noua Mitropolie atunci si nimeni n-a ripostat? Desi nu-si avea nici un rost. In conditii care nu impuneau nicidecum acea masura.
    Doar daca citesti viziunea despre credinta a IPS Laurentiu declarata cu ocazia inscaunarii te cutremuri. N-as putea sa citez momentan, doar din ce-mi aduc aminte de atunci. Totala necredinta si secularism cras. Dar nu vreau sa fie un atac la persoana si sa divaghez in discutii care nu duc decat la certuri interminabile. Ce-a fost a fost.

  6. Pingback: Articol remarcabil despre ruperea Mitropoliei Clujului: ORGOLIILE IERARHILOR SI MISIUNEA BISERICII NOASTRE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Daca masoneria i-a dat voie, totul s-a putut realiza conform planurilor…

  8. Pingback: RADU PREDA ii ataca devastator pe IPS IRINEU si pe PS SOFRONIE pentru “PORNIRILE EREZIARHE”, CARIERISTE SI “SEPARATISTE” – articol incendiar despre resorturile murdare ale iminentei DESTRAMARI A MITROPOLIEI CLUJULUI - Recoman
  9. Pingback: IPS BARTOLOMEU ANANIA – 1 AN DE LA ADORMIRE. Astazi hienele in piei de pastori ii sfasie mostenirea… LECTIA UNEI VIETI DEMNE SI RODITOARE -
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare