CASATORII GAY IN SCHIMBUL BANILOR? Ungaria s-ar fi ”predat” NECONDITIONAT FMI-ului si UE

11-01-2012 3 minute Sublinieri

Lăsat singur în faţa pieţelor financiare, guvernul maghiar pare dispus să întoarcă unele dintre deciziile politice care nu sunt pe placul UE şi FMI pentru a obţine împrumutul de care are nevoie. Pentru început trebuie să oprească o anchetă asupra fostului premier şi să ridice interdicţia căsătoriei cuplurilor între persoanele de acelaşi sex.

Primele concesii pe care guvernul maghiar ar fi dispus să le facă pentru a îmbuna creditorii externi ar fi sistarea anchetei asupra fostului premier socialist Ferenc Gyurcsany şi eliminarea din constituţie a prevederilor care interzic căsătoria între persoanele de acelaşi sex, potrivit cotidianului Magyar Nemzet, care citează surse confidenţiale de la Bruxelles, informaţie preluată de Bloomberg.

Gyurcsany este anchetat sub suspiciunea de abuz de putere în legătură cu o tranzacţie imobiliară încheiată în mandatul său ce avea ca scop construcţia unui cazino. La ultima revizuire a constituţiei maghiare, desfăşurată sub guvernul condus de Viktor Orban, a fost introdus un nou paragraf care descria căsătoria drept o uniune între un bărbat şi o femeie, menţiune ce nu pare a conveni Bruxelles-ului.

Pieţele financiare au reacţionat pozitiv la auzul veştilor că un acord între Ungaria şi UE/FMI este pe cale de a fi perfectat. Forintul s-a apreciat cu 1% faţă de euro, dobânzile la obligaţiunile guvernamentale cu scadenţa la 10 ani au scăzut cu 11 puncte de bază, în timp ce bursa de la Budapesta a crescut cu 0,8%.

Situaţia Ungariei a început să se deterioreze puternic după ce guvernul a intrat în conflict cu puternicii lumii financiare. A rupt acordul încheiat cu FMI şi UE în 2008 – prima ţară din regiune care a apelat la un acord de finanţare -, a naţionalizat fondurile de pensii private – corespondentul Pilonului II din România – pentru a acoperi deficitul bugetar mare, a introdus noi taxe în sistemul financiar şi a obligat băncile să suporte, iniţial, costurile convertirii creditelor populaţiei din valută în forinţi (a acceptat apoi să preia o treime din pierderi).

Picătura care umplut paharul: a schimbat statutul unor instituţii precum Curtea Constituţională şi Banca Centrală, aducându-le sub control guvernamental, lucru unic în Uniunea Europeană. Apoi, Ungaria a început negocierile cu FMI şi UE la sfârşitul anului trecut pentru încheierea unui nou acord de finanţare, negocieri care au fost sistate prematur pentru că guvernul nu a fost de acord cu solicitarea creditorilor de a întoarce legile referitoare la independenţa celor două instituţii – solicitare care părea cea mai importantă pe agenda UE/FMI.

Ungaria ar putea fi prima ţară din UE pentru care Comisia Europeană ar putea cere suspendarea plăţilor pe fondurile de coeziune anul viitor ca urmare a lipsei măsurilor „durabile” pe corectarea deficitului, a anunţat astăzi vicepreşedintele CE, Olli Rehn.

El a anunţat rezultatele evaluării Comisiei Europene pentru primul „lot” de cinci ţări aflate în pericolul unui deficit excesiv. Malta, Belgia, Cipru şi Polonia au luat măsuri suficiente pentru corectarea acestuia, dar Ungaria nu a dovedit că măsurile anunţate de Budapesta ar putea corecta deficitul pe termen lung.

“În 2012 e nevoie de mai multe măsuri de corecţie din partea Guvernului maghiar pentru că, anul trecut, măsurile luate au fost unice şi nu permanente. Este şi motivul pentru care am tras concluiza că Ungaria nu a făcut tot ce trebuie. Deficitul excesiv în Ungaria nu este un lucru nou şi nu poate fi pus doar în seama actualului guvern. Încă de la aderarea sa, Ungaria a avut probleme şi termenele pentru corecţie au fost amânate cu trei ani. Ungaria nu este membru al zonei euro deci nu se confruntă cu sancţiuni financiare, dar ar putea să se confrunte cu suspendări ale unor angajamente pe fondurile de coeziune pe anul viitor”, a spus Olli Rehn

Aceasta este prima evaluare a Comisiei Europene în baza aşa numitului „Pachet privind guvernanţa economică” – Six Pack – care a intrat în vigoare luna trecută şi pe care trebuie să-l respecte şi România. Pentru statele din zona euro, pachetul de legi prevede sancţiuni financiare în cazul nerespectării ţintelor de deficit.

Odată cu prezentarea previziunilor de toamnă ale Comisiei Europene, în noiembrie, Comisarul pentru piaţă monetară, Olli Rehn, a anunţat că cinci ţări trebuie să ia măsuri pentru a ajunge cu deficitele bugetare sub ţinta de 3%. Pe 11 noiembrie, Rehn le-a transmis miniştrilor de finanţe din cele cinci state care sunt riscurile la care se expun mai ales că au adoptat regulile pachetului privind guvernanţa economică.

Ungaria este gata să înceapă negocieri necondiţionate cu Fondul monetar internaţional (FMI), a declarat, duminică, premierul conservator Viktor Orban agenţiei de presă maghiare MTI, citate de AFP, potrivit Agerpres.

 ‘În ceea ce ne priveşte, nu există nicio condiţie prealabilă pentru deschiderea negocierilor cu FMI‘, a afirmat premierul într-un interviu acordat agenţiei de presă naţionale.

Pe ordinea de zi pot fi trecute toate problemele pe care părţile le consideră importante‘, a adăugat şeful guvernului.

Viktor Orban face aceste declaraţii după o săptămână în care Ungaria a asistat la creşterea presiunii pieţelor financiare, pe fondul conflictului cu Uniunea Europeană şi FMI.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a plasat pe 6 ianuarie datoria suverană a ţării în categoria speculativă, iar moneda locală, forintul, a atins cel mai scăzut nivel istoric faţă de euro pe 5 ianuarie, când un euro a echivalat cu 323 forinţi.

Tamas Fellegi va avea mandatul să semneze un acord care-i va permite Ungariei să aplice un program elaborat împreună cu FMI‘, a precizat Viktor Orban. Fellegi, negociatorul maghiar cu UE şi FMI, se va întâlni miercuri, 11 ianuarie, la Washington, alături de un vice-preşedinte al băncii centrale ungare, cu directorul general al FMI, dna Christine Lagarde.

Orban a anunţat că Ungaria îşi va menţine deficitul public sub 3% din PIB şi că Parlamentul nu va adopta legi economice în timpul negocierilor cu FMI. Însă discuţiile cu FMI şi UE în privinţa unui eventual împrumut de 15-20 de miliarde de euro sunt în impas: dorinţa lui Viktor Orban de a reforma banca centrală, al cărui guvernator, Andras Simor, nu este deloc pe placul premierului, ameninţă, potrivit FMI, UE şi Banca centrală europeană (BCE), independenţa acestei instituţii.

În semn de protest, o primă vizită de explorare a unei misiuni a FMI şi a UE a fost întreruptă la mijlocul lunii decembrie, iar un nou contact, neoficial, este prevăzut pe 11 ianuarie. ‘Chestiunea maghiară‘ va fi analizată de comisarii europeni în aceeaşi zi.

În 2008, Ungaria a fost salvată de la faliment datorită unui credit de 20 de miliarde de euro de la UE, FMI şi Banca mondială (BM).


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Homosexualitate, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Ungaria, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “CASATORII GAY IN SCHIMBUL BANILOR? Ungaria s-ar fi ”predat” NECONDITIONAT FMI-ului si UE

  1. Pingback: VIKTOR ORBAN LA JUDECATA EUROCRATILOR. Care e legatura intre SANCTIONAREA UNGARIEI DE UE SI PROTESTELE DIN ROMANIA? - Razboi întru Cuvânt
  2. Pingback: Viktor Orban sfideaza Comisia Europeana: NU ARE LEGITIMITATE DEMOCRATICA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: update – ORBAN FACE CE VREA IN UNGARIA: nationalizeaza pensiile private, rascumpara companiile privatizate, vrea energie non-profit pentru populatie - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Viktor Orban la Budapesta, in fata a sute de mii de sustinatori: NU VOM FI O COLONIE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare