PROTEST AL PREOTILOR ORTODOCSI din Cluj si al IPS ANDREI fata de construirea unui CREMATORIU UMAN in cartierul Manastur

10-01-2012 2 minute Sublinieri


Preoţii a două parohii din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca protestează faţă de asocierea Primăriei cu o firmă pentru amenajarea unui crematoriu uman în acest cartier, credincioşii şi locuitorii fiind chemaţi, miercuri, la un marş al tăcerii.

Parohul bisericii cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Mănăştur, Dan Hognogi, a declarat că locuitorii din cartierul Mănăştur au strâns aproximativ cinci sute de semnături împotriva proiectului de amenajare a crematoriului care vor fi depuse la Primărie şi Prefectură.

“Am fost luaţi prin surprindere de încheierea unui contract al Primăriei de construire a unui crematoriu într-o capelă a cimitirului din apropierea bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, situată în cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur, care are peste 100.000 de locuitori. Ne-a mirat că nici oamenii, nici biserica nu au fost consultaţi. BOR se opune incinerării şi construirii unui crematoriu, pentru că trupul omului are o valoare inestimabilă, trupul fiind templul Duhului Sfânt. Nu putem accepta ca trupul omului chemat la Înviere să fie incinerat. Enoriaşii au strâns circa 500 de semnături împotriva acestui proiect pe care le vom depune, împreună cu un memoriu, la Primărie şi la Prefectură, în timpul unui marş al tăcerii care va fi organizat miercuri, ca protest faţă de amenajarea crematoriului”, a spus Hognogi.

La rândul său, preotul Călin Popovici de la Parohia “Sf. Evanghelist Ioan”, din acelaşi cartier, a făcut apel “la o trezire civică şi a conştiinţei religioase şi la o solidaritate puternică a locuitorilor Clujului” şi i-a îndemnat să participe în număr cât mai mare la marşul tăcerii.

“Ar putea fi organizat chiar un referendum local pe tema amenajării crematoriului, iar atunci cei din Primărie îşi vor da seama că sunt singuri în această decizie”, a spus Popovici.

“Marşul Tăcerii”, organizat de o fundaţie a preoţilor mai multor parohii şi de deputatul independent Mircia Giurgiu, va începe, miercuri, începând cu ora 12.00, şi va porni de la biserica “Adormirea Maicii Domnului” prin centrul municipiului Cluj-Napoca, până la Primărie şi la Prefectură. Reprezentantul unei asociaţii de proprietari din cartierul Mănăştur, Emil Şteţcu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că locuitorii reclamă locul de amplasare a viitorului crematoriu, şi nu utilitatea sa.

“Locuinţa cea mai apropiată de viitorul crematoriu este la 35 de metri, în zonă fiind şi câteva grădiniţe şi creşe. Acest crematoriu poate duce la emanaţii de dioxid de sulf care produc infecţii ale tractului respirator dar şi emanaţii de mercur. Toate noxele ar putea fi duse de vânt în centrul municipiului Cluj-Napoca“, a spus Şteţcu.

Potrivit acestuia, locuitorii din Mănăştur propun Primăriei amplasarea crematoriului într-o zonă nelocuită la cel puţin 1-2 kilometri de cea mai apropiată locuinţă, dar şi organizarea unei dezbateri publice pe această temă.

Pe de altă parte, şeful Biroului Mass Media din Primărie, Iulia Perşa, a declarat că primarul interimar Radu Moisin a solicitat un punct de vedere oficial din partea Centrului Regional de Sănătate Publică, aflat în subordinea Institutului Naţional de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, “cu privire la riscurile de sănătate publică pe care le-ar putea implica amplasarea unui crematoriu uman în incinta cimitirului Mănăştur, aflat în proximitatea celui mai mare cartier rezidenţial din municipiu”. 

“Până la obţinerea unui punct de vedere scris, oficial, demersurile administrative legate de această problemă se suspendă, urmând să fie prezentată o informare în şedinţa de plen a Consiliului Local Cluj-Napoca”, a afirmat Perşa. Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, în şedinţa din 18 octombrie 2011, un proiect de hotărâre privind asocierea cu SC RDK Cremation în vederea amenajării unui crematoriu uman în incinta cimitirului din cartierul Mănăştur.

Prin hotărâre, societatea în cauză se obligă să achite Primăriei Cluj-Napoca o sumă de 15.000 de lei pe an, durata asocierii fiind de 49 de ani. 

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 19 voturi “pentru”, din partea consilierilor PDL şi UDMR, fiind înregistrate patru abţineri din partea aleşilor din PNL şi PSD.

IPS Andrei a vorbit in mesajul de Craciun adresat credinciosilor despre importanta si semnificatiile nasterii lui Isus Hristos dar si despre probleme actuale.

Astfel, mitropolitul Clujului a spus ca in perioada sarbatorii Craciunului “cei care ne conduc trebuie sa fie mult mai atenti la oameni, cu precadere la cei care au necazuri, greutati si sunt saraci.

Totodata IPS Andrei Andreicut s-a pronuntat impotriva construirii crematoriului din cartierul Manastur precizand ca incinerarea mortilor nu face parte din traditia crestina.

Crematoriu uman, construit in cimitirul Manastur

In Scriptura se spune ca omul a fost facut din tarana si in tarana se intoarce, nu ca a fost incinerat si acestea sunt cuvintele lui Dumnezeu. Mantuitorul nostru, Iisus Hristos, a murit rastignit pe cruce, a fost inmormantat si a inviat, a spus mitropolitul Clujului.

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, cere oprirea proiectului de ridicare a unui crematoriu uman în Cluj-Napoca.

Este un punct de vedere transmis chiar în mesajul său de Crăciun. Înaltul prelat a explicat că practica incinerării nu este una creştină.

Primăria Clujului consideră însă că un crematoriu ar rezolva problema lipsei locurilor de veci.

 


Categorii

1. DIVERSE, IPS Andrei Andreicut, Preoti si duhovnici romani, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “PROTEST AL PREOTILOR ORTODOCSI din Cluj si al IPS ANDREI fata de construirea unui CREMATORIU UMAN in cartierul Manastur

  1. Sunt din Cluj.
    De la ereticii care conduc primaria municipiului Cluj-Napoca la ce va asteptati.
    Conducatorii primariei Cluj si-au facut numai interesele, putin le pasa de noi clujenii.
    Iar acum conduce primaria un copil.
    Brava s-a intors lumea cu susul in jos. Daca am ajuns sa ne conduca copiii ne meritam soarta.

  2. @ Cristina iesiti in strada uniti-va sa vedeti ca dau inapoi…NOI Romanii descendenti ai Geto-Dacilor avem un defect mare nu suntem uniti daca am fii uniti nimic nu ar mai indrazni NENOROCITII astia,ar trebui sa iasa toti clujenii pentru ca nu e crestinesc, auzi NEBUNIE sa moara cineva din familie, si sa-i dai foc, Doamne Fereste ca suntem chiar cei de pe urma….UNITI-VA!!!

  3. Pingback: Pastorala exceptionala de Craciun a IPS ANDREI, Mitropolitul Clujului: PRECUM MAGII, SA NU NE INTOARCEM LA “IROD”, LA OMUL LUMESC, “CIVILIZAT”, CI SA O APUCAM “PE ALTA CALE”, CEA STRAMTA, A LUI HRISTOS! -
  4. Pingback: Moartea regizorului Sergiu Nicolaescu. INCINERAREA, TRANSPLANTUL DE ORGANE SI INHUMAREA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Parintele Dumitru Staniloae despre INCINERARE. “In arderea trupului se manifesta pur si simplu instinctul pacatos si absurd de a destrama credinta crestina” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Cenusa sau tarana? Crematoriu sau mormant? RASPUNSURILE BISERICII IN FATA ASALTULUI INFOCAT AL CELOR CARE O VOR “REFORMATA” DUPA MODA LUMII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare