Raed Arafat a demisionat. SISTEMUL DE URGENTA SE VREA RUPT IN BUCATI SI DAT PE MANA PRIVATILOR (video)

10-01-2012 7 minute Sublinieri

Raef Arafat a anunţat oficial, în cadrul unei conferinţe de presă, că şi-a dat demisia. “Ieşind in afara ministerului , poate că voi putea să apăr sistemul de urgenţă mai bine“, a spus fondatorul SMURD.Îmi pare rău că bunul simţ a fost confundat cu frică , teamă sau acceptare. Nu pot să intru în polemici telefonice cu nimeni, fie el si preşedintele, pe aspecte tehnice care necesită o analiză amănunţită”, a declarat Raed Arafat.

Raef Arafat a anunţat oficial, în cadrul unei conferinţe de presă, că şi-a dat demisia.

“Unii colegi spuneau că nu mai sunt, ai fi zis că am murit. Ei bine, sunt şi o să fiu pentru sistemul de Urgenţă…Ieşind din Ministerul Sănătăţii, voi putea apăra mai bine sistemul de urgenţă.

Îmi pare rău că bunul simţ a fost confundat cu teamă, frică sau cineva care ţine de scaun. Dacă nu sunt de acord cu punctul oficial al ministerului în ceea ce priveşte sistemul de urgenţă şi atunci va trebui să plec. Orice control care a rămas pe acest sistem va dispărea. Acum avem o lege foarte modernă, este rodul muncii unei comisii întregi, o muncă ce a durat peste 4 ani. O legislaţie care este unică, tradusă de Banca Mondială şi folosită în alte ţări, această lege nouă, ne este teamă, va dispărea. Indiferent că se spune că legislaţia secundară rămâne, ea va dispărea pentru că dispare baza legală. De acolo dispare integral capitol privind corelarea SMURD şi MAI.

Noi ne întrebăm care va fi conceptul viitorului sistem de urgenţă. Indiferent de sistem, noi desfiinţăm o lege cursivă, care are multe lucruri pentru sistemul de urgenţă. Dacă un sistem funcţionează bine, un sistem care nu pot spune că este perfect, nu pot să spun că a atins apogeul, însă este un sistem pentru care mulţi din alte ţări avansate ne-au lăudat că am luat-o înainte ca şi sistem de urgenţă. Dacă intervine factorul comercial, sistemul devine vulnerabil”, a explicat Raed Arafat.

“Am obligaţia să nu tac şi să avertizez exact ce se va întâmpla. A spune că statul nu ştie câţi bani merg la SMURD e prea dur. Noua propunere va rupe sistemul în bucăţi.
Am primit telefon de la domnul preşedinte, care a venit în baza unei reclamaţii că aş fi împotriva reformei sanitare. Acest lucru nu se poate zice despre doctorul Arafat.
Eu plec acasă liniştit, în fiecare zi, pentru că ştiu că nu am greşit. Întrebarea mea este de ce să modificăm ceea ce merge? Poţi cumpăra sute de ambulanţe, dar nu vei avea echipaje pentru ele. Nu sunt stângist, nici comunist, eu ţin cu bolnavul. A aplica principiul concurenţei pe sistemul de Urgenţă e cel puţin ciudat. Această lege distruge sistemul de Urgenţă“, a mai spus Arafat.

Doctorul Arafat s-a declarat neîncrezător în capacităţile de consilier pe probleme de Urgenţă a lui Tudor Ciuhodaru, numit în această funcţie în aceeaşi zi de ministrul Sănătăţii Ladislau Ritli. “Am văzut astăzi (marţi, n.r.) ce coleg o să fie consilier. Aşa că o să mă aştept după ce s-a distrus SMURD-ul în Iaşi cu ajutorul lui, stau şi mă gândesc ce o să fie acum”, a mai spus Arafat. […]

Raed Arafat a demisionat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii pe fondul scandalului accentuat în ultimele zile de preşedintele Traian Băsescu care l-a identificat pe fondatorul SMURD drept principalul duşman al reformei din sistemul de sănătate. Înainte de a pleca din postul pe care îl ocupă încă din 2007, Arafat a ţinut să-şi regleze conturile cu şeful statului, susţinând că imagine de antireformist i-a fost prezentată lui Băsescu de unii dintre cei care au lucrat la proiectul noii legi a sănătăţii, apropiaţi Cotroceniului şi care nu au avut niciun moment de gând să-i ia în considerare observaţiile. El i-a nominalizat pe Virgil Păunescu, Cristian Vlădescu şi Lucian Duţă, sugerând că unul dintre ei i-a spus lui Băsescu că Raed Arafat nu doreşte reforma în sănătate. Asta după ce, a precizat Arafat, în primele două dezbateri pe proiectul noii legi i s-a trântit în faţă că sistemul de urgenţă ar fi evoluat şi fără el.

Nu vreau să reproduc ce mi-au auzit urechile: că doctorul Arafat nu a făcut nimic în România, că oricum evolua sistemul. (..)Am primit un telefon de la domnul preşedinte, un telefon care a venit în baza, cel mai probabil, a unei reclamaţii, de la unul dintre colegii pe care i-am enumerat, cei trei, că doctorul Arafat este împotriva reformei Sănătăţii şi nu vrea reforma sanitară şi că blochează procesul. Acest lucru nu se poate. (…) Telefonul preşedintelui s-a rezumat la o scurtă discuţie, în care a spus clar că, dacă nu îmi convine ce scriu, aşteptaţi, lăsaţi-i să scrie, şi după asta vom avea o discuţie despre aceste aspecte. După ce au terminat, am solicitat o întâlnire, mi s-a zis că va fi o întâlnire şi nu a mai avut loc“, a spus Arafat.

Medicul a mai adăugat că membrii comisiei care au făcut noua lege a sănătăţii nu au ţinut cont de propunerile făcute de el, ţinând cont că aceştia nu aveau nicio pregătire în sistemul de urgenţă. “Colegii care au scris această propunere, nici unul dintre ei nu are cea mai mică experienţă în domeniul sanitar de urgenţă şi în domeniul organizării sistemului de urgenţă”, a indicat fostul subsecretar de stat.

“Am primit foarte multe telefoane să nu-mi dau demisia”

El a precizat că mulţi i-au cerut să nu plece de la Ministerul Sănătăţii. “Am primit foarte multe telefoane să nu-mi dau demisia. E un moment şi s-a spus tranşant că, dacă nu sunt de acord cu punctul oficial al ministerului, trebuie să plec. Eu nu sunt de acord cu punctul de vedere oficial al ministerului”, a spus Arafat. El a adăugat că din afară va putea să apere sistemul de urgenţă. “Nu e vorba de SMURD, nu e vorba de medicul Arafat, este vorba de sistemul public de urgenţă”, a spus Arafat.

Raed Arafat a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, la sediul Ministerul Sănătăţii, că deşi şi-a dat demisia din funcţia de secretar de stat al MS, acesta nu părăseşte sistemul de sănătate. “Nu sunt de acord cu punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte sistemul de urgenţă, deoarece consider că acest sistem va avea de suferit, din momentul în care orice control, care a mai rămas pe caest sistem va dispărea”, a spus Arafat. […]

Fostul subsecretar de stat a menţionat că după această demisie îşi va reocupa postul de la Spitalul din Mureş, dar este posibil să ceară o perioadă de concediu fără plată de vreo două-trei luni ca să poată să facă dezbatere pe nouă lege a sănătăţii. Arafat nu crede că putea avea mai mare putere de a modifica noile prevederi dacă rămânea în sistem. “Am încercat să fac tot posibilul pentru a modifica noua lege a sănătăţii în ceea ce priveşte serviciul de urgenţă, dar nu mai pot face nimic dacă rămânea această funcţie. De trei luni am tot încercat. Părerea unui om care se ocupă de sistem este mai puţin importantă decât părerea unui care are o părere despre sistem. Va trebui să ies afară pentru a putea să-mi spun punctul de vedere”, a menţionat medicul.

Arafat: Tudor Ciuhodaru, numit consilier onorific la MS pe probleme de urgenţă, a distrus SMURD Iaşi

Subsecretarul de stat demisionar Raed Arafat a declarat că se gândeşte deja ce se va întâmpla cu sistemul medical de urgenţă după ce a aflat că a fost numit consilier “cel care a distrus SMURD-ul la Iaşi”. “Nu am plecat ca să părăsesc sistemul, ci ca să vorbesc. Am văzut ce consilier a fost adus, cel care a distrus SMURD-ul la Iaşi. Mă gândesc ce se va întâmpla cu urgenţa, sper ca profesioniştii să fie ascultaţi”, a spus Raed Arafat. El a precizat că ţine cu bolnavul şi cu sistemul care deserveşte pacientul, dar a aplica concurenţa în urgenţă este cel puţin straniu. Raed Arafat susţine că nu poţi lua un model dintr-un sistem de urgenţă şi să îl aplici în altă ţară fără să vezi care este impactul acestuia.

“În România, sectorul de urgenţă este unul dintre cele mai stabile sectoare, este continuu controlat. Prin noua lege există riscul vulnerabilizării sistemului la dezastre şi catastrofe”, a mai spus fostul subsecretar de stat.

Ce efecte vor avea modificările aduse sistemului de urgenţă asupra pacienţilor

Raed Arafat spune că întroducerea serviciilor private de sănătate nu va duce la îmbunătăţirea calităţii serviciului medical, ba mai mult acestea pot chiar scădea.

“În primul rând această modificare va duce la vulnerabilizarea sistemului de urgenţă în ceea ce priveşte reacţia la calamităţi şi dezastre. Este clar că nu vom mai avea acelaşi sistem pe care l-am avut, concept construit pe parcursul câtorva ani. În al doilea rând, calitatea actului medical ar putea avea de suferit. Lumea greşeşte dacă are impresia că dacă vin privaţii calitatea actului medical va creşte. S-ar putea să ne trezim că vom avea diferenţe mari în standarde şi în calitate. Este foarte greu să lucrezi pe urgenţa publică punând competiţia doar comercială, pentru că un comerciant va vrea să facă profit, va vrea să ofere servicii ieftine, iar serviciile ieftine şi profit nu trebuie să fie neapărat egale cu calitatea şi s-ar putea să ne confruntăm cu reducerea calităţii serviciului medical”, a indicat dr. Arafat.

Arafat: În 2007 parcul auto al sistemului de urgenţă era total distrus

Raed Arafat a vorbit şi despre investiţiile şi licitaţiile Ministerului Sănătăţii care ţin de sistemul de urgenţă. “Vreau să vă dau câteva cifre, pentru că s-a spus că pe sistemul de urgenţă s-a cheltuit imens pe el, că acest sistem nu a produs efecte. S-au cumpărat ambulanţe în 2007 – un număr mare deoadată, pentru că de vreo şase – şapte ani nu s-au mai achiziţionat. Ultima achiziţie în ceea ce priveşte parcul auto al sistemului de ambulanţă a fost făcută în anul 2001. În 2007 parcul auto al sistemului de urgenţă era total distrus şi trebuia completat cu un număr mare de ambulanţe. În acel an investiţia a fost de 15 lei pe cap de locuitor. Aşa este normal să calculezi, pentru că urgenţa este pentru toată lumea”, a indicat medicul. În 2009 s-au achiziţionat ambulanţe într-un număr mult mai mic pentru a menţine sistemul funcţional, investiţia fiind de 3 lei pe cap de locuitor. În 2011 investiţia a fost tot de 3 lei pe cap de locuitor, potrivit declaraţiilor lui Arafat. “Pe lângă ambulanţe s-a adăugat şi elicopterul. Când va veni privatul cu ambulanţe oricum va vrea să le amortizeze tot pe banii celor care plătesc. Numai că în loc să investim din banii de capital, o să plătim pe numărul de solicitare. La momentul actual avem un parc nou, sau aproximativ nou. Am intrat într-un program de patru ani de dotare, multianual, care va trebui ca din patru în patru ani să fie renovat. Anual vom cumpra un număr de ambulanţe ca să înlocuim şi să completăm numărul nou de echipaje”, a mai spus fostul subsecretar de stat. […]

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, atrage atenţia asupra faptului că Raed Arafat a avut un proiect pe care l-a pus la punct şi care funcţionează, iar munca sa nu trebuie ştearsă cu buretele. Astărăstaoe mai spune că în cazul legii sănătăţii specialiştii sunt cei care ar trebui să aibă ultimul cuvânt.

Preşedintele Casei Naţionale de Asiguri de Sănătate, Lucian Duţă, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că sistemul sanitar actual şi-a atins limitele financiare maxime şi că nu mai sunt cetăţeni care să poată fi impozitaţi. De altfel, potrivit lui Duţă, majorarea taxelor, a CAS-urilor nu reprezintă o soluţie oportună în prezent.

Pacienţii vor fi obligaţi să meargă la controlul obligatoriu, iar dacă nu o vor face vor plăti din buzunar serviciile din pachetul de bază în cazul în care se îmbolnăvesc. […]

 

Nota noastra:

Neavand argumente, satrapii acestei tari actioneaza prin arbitrariu si manipulare.

Manipulare mediatica indirecta, prin inventarea unor “ciolane de ros” aruncate presei tembelizate pentru a distrage atentia de la conferinta de presa a lui Raed Arafat. Astazi au fost doua mari scandaluri de acest gen: cel cu benzinarii si cel cu politistii care luau mita si torturau. Dosarul cu politistii era vechi si a fost facut public la momentul potrivit. Benzinarii sunt scosi de la naftalina din cand in cand, la nevoie.

Fiind vorba despre doua scandaluri destul de serioase, se vede treaba ca Raed Arafat a fost vazut ca un pericol major pentru aparatul de propaganda al puterii.

Manipularea directa am vazut-o ieri practicata de seful statului, intr-o interventie menita blocarii lui Arafat si impunerii dictatoriale a propriei variante pe logica: EU DECID, DECI EU AM DREPTATE. O alta manipulare apartine lui Lucian Duta, seful CAS.

Astfel, sistemul de urgenta, zice Duta, si-ar fi atins limitele financiare. Si… solutia este sa il privatizezi?! Adica banii aia astazi insuficienti sa fie dati nu pentru intrerinerea unui sistem integrat CARE FUNCTIONA, ci unor firme comerciale care se vor calca pe picioare ca sa inghita BANI PUBLICI MULTI cu costuri minime!?


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate, Vasile Astărăstoae, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Raed Arafat a demisionat. SISTEMUL DE URGENTA SE VREA RUPT IN BUCATI SI DAT PE MANA PRIVATILOR (video)

  1. Nu-i roman 🙁 mai `vizi(ona)bil`,momentan,decit acest…arab! 🙂

  2. Da asta cum o fi? Vine salvarea la un accident sau infarct, etc si te intreaba cit dai sa te ajute sau sa te duca la spital. Daca n-ai bani, ai sa crapi. Pai nuu? ca la piata. Am impresia ca guvernantii astia au un “FIX” cu privire la privatizare a orice si oricum. Cum li-se spune celor care au cite un “fix”?

  3. Daca FMI le-a spus sa privatizeze tot, asta si fac.
    In Februarie vin cei de la FMI sa ne dea note.
    Si astia se pregatesc de zor, prin distrugerea Romaniei.
    E tipic romanesc, sa se distruga si ce e bun in tara asta.
    Asa se face de 22 de ani.
    Pe Basescu nu-l in tereseaza, sistemul de urgenta, el merge in Austria la medic.

  4. Pingback: ALCHIMISTII SANATATII: articolul saptamanii despre SPOLIEREA populatiei sub pretextul “REFORMEI” SISTEMULUI SANITAR - Razboi întru Cuvânt
  5. Pingback: PRIVATIZAREA SANATATII: CEL MAI MAI MARE JAF DIN ISTORIA ROMANIEI. Pretul vanzarii: vietile noastre! Si nu e metafora… - Razboi întru Cuvânt
  6. Pingback: Legea sanatatii: “PANA ACUM IMPARTEAM SARACIA, DE AICI INAINTE VOR FI ELIMINATI OAMENII” – Ilie Serbanescu [video] - Razboi întru Cuvânt
  7. Bravo, doctore! esti un om de onoare!

  8. Pingback: BASESCU invoca “SISTEMUL MAFIOT” din sistemul sanitar pentru PROTESTELE impotriva “LEGII (ANTI-)SANATATII” si a CARDURILOR/ Presedintele se declara, subit, IMPOTRIVA exploatarii prin CIANURARE de la Rosia Montana - Recomandari
  9. Pingback: SINISTRELE MANIPULARI ALE “CRIMELOR” COLECTIV IMPUTATE SISTEMULUI SANITAR ROMANESC. “Se pregătesc baieții de privatizare și nu știu cum? Știm noi. Pas cu pas | Cuvântul Ortodox
  10. Pingback: SINISTRELE MANIPULARI ALE “CRIMELOR” COLECTIV IMPUTATE SISTEMULUI SANITAR ROMANESC. “Se pregătesc baieții de privatizare și nu știu cum? Știm noi. Pas cu pas”/ ODIOASA DISCRIMINARE intre PACIENTII “PRIVILEGIATI” de
  11. Pingback: Cum iese la suprafata agenda “influencerilor” #COLECTIV: PROPAGANDA PENTRU ASIGURARI SI AMBULANTE PRIVATE. La Cotroceni se pregateste deja proiectul legislativ!/ Raed Arafat: PRIVATII VOR SA SE CUPLEZE LA FONDURILE PUBLICE ALE INTERVENTIILOR D
  12. Pingback: #Strada e folosita pentru o noua tinta. MIZA OPERATIUNII “JOS ARAFAT”: PRIVATIZAREA SERVICIILOR MEDICALE DE URGENTA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare