CUTREMUR DE 4,4 GRADE IN VRANCEA

10-01-2012 1 minut Sublinieri

Cutremur de 4,4 grade pe Richter, în Vrancea

  • Realitatea.net:

Cutremur de 4,4 grade pe Richter, în Vrancea. VEZI în ce oraşe româneşti s-a simtit seismul

Un cutremur de 4,4 grade pe Richter s-a produs, la ora 20:25, în Vrancea. Seismul s-a produs la o adâncime de 170 de km. La aproximativ aceeaşi oră, un cutremur extrem de puternic, de magnitudine 7,3, a avut loc în insula indoneziană Sumatra. Autorităţile au emis alertă de tsunami.

Directorul Institutului de Fizică al Pământului, Gheorghe Mărmureanu, a declarat, pentru Realitatea TV că seismul nu iese din normalitatea acestei zone georgrafice, deşi a fost puternic resimţit de localnici.

Mai mult decât atât, Mărmureanu descrie cutremurul ca fiind unul dintre cele mai adânci care au avut loc în ţară.

Magnitudinea la care ar trebui să ne îngrijorăm cu privire la posibile pagube ar trebui să depăşească 7 grade pe scara Richter, a adăugat Mărmureanu.

De asemenea, Mircea Radulian, directorului Institutului de Fizică al Pământului din România a declarat, la Realitatea TV, că în cazul în care vor exista replici al seismului, acestea vor avea o magnitudine mult mai mică decât cea iniţială.

Radulian a mai explicat că datele furnizate sunt primele la care seismologii au avut acces şi că, cel mai probabil, cele finale vor fi mai mici.

Potrivit cutremur.net, seismul a fost simţit în Galaţi, Focşani, Buzău, dar şi în Bucureşti, la etajele superioare ale unor blocuri înalte.

Dovada cutremurului. Cum se mişcă acul seismografului la un cutremur de 4,3 grade

Cutremurul a avut loc în Munţii Buzăului, la 8 kilometri de Siriu şi 9 km de Negoiu. Cutremurul, a cărui magnitudine a fost aproximată la 4,3-4,4 grade pe scara Richter, este primul seism cu magnitudine mai mare de 4 grade produs în 2012 în zona Vrancea.

Seismul s-a simţit, slab, în patru oraşe ale României: Galaţi, Buzău, Focşani şi în Bucureşti. În cazul Capitalei, doar cei care locuiesc la ultimele etaje ale blocurilor foarte înalte au putut simţi seismul.

Potrivit lui Mircea Radulian, director ştiinţific al Institutului de Fizică a Pământului, cutremurul nu poate fi considerat unul puternic. Teorii despre data la care România va fi afectată de un seism puternic au fost înaintate de câţiva seismologi români. Se pare că un cutremur puternic se va produce chiar în 2012, iar unul foarte puternic – în preajma anului 2040.

Oricum, vorbim de predicţii, bazate pe teorii care pot da greş, atrag atenţia seismologii. “E un paradox. Ştim atâtea despre Univers, despre obiecte cosmice aflate la o imensă depărtare de noi, dar nu cunoaştem ce se întâmplă în interiorul Pământului”, a explicat Mircea Radulian. Seismologii care încearcă predicţii se bazează în primul rând pe istoricul seismic şi pe diverse caracteristici comune pe care le descoperă la diferite cutremure.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “CUTREMUR DE 4,4 GRADE IN VRANCEA

  1. Pingback: Din noU DESPRE CUTREMUR. Seismologul Dan Rau: “nu trebuie sA mire pe nimeni DACA VINE UN SEISM PUTERNIC” [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare