ZVONURI DE RAZBOI MONDIAL (Stiri 6 ianuarie 2012)

6-01-2012 12 minute Sublinieri

Iranul pregateste iar EXERCITII MILITARE ample in ORMUZ. Nume de cod “Marele Profet”  (VIDEO)

SUA trimite mii de soldati in Israel, pentru CEL MAI AMPLU EXERCITIU COMUN (VIDEO)

PRIORITATEA PENTAGONULUI: CHINA, care avertizeaza SUA “sa nu-si umfle muschii”

Ahmadinejad, convorbire telefonica cu Medvedev

In Turcia continua EPURAREA armatei


În condiţiile în care tensiunile dintre Teheran şi Occident au continuat să se intensifice în ultimele zile, ministrul iranian al apărării, Ahmad Vahidi, a amenințat azi că Iranul va desfăşura ”cele mai ample exerciţii militare” în Strâmtoarea Ormuz.
Amenințările de război ale ministrului iranian vin ca urmare a refuzului Statelor Unite de a renunța la supravegherea militară în această regiune importantă pentru tranzitarea petrolului. În următoarele săptămâni, Iranul va organiza exerciţii navale ample în zona Strâmtorii Ormuz. Potrivit agenţiei de presă FARS, ministrul iranian al apărării, Ahmad Vahidi, a afirmat că mișcarea Gardienii Revoluţiei intenţionează să desfăşoare ”cele mai ample exerciţii militare” în viitorul apropiat.

Ministrul iranian face aceste declarații la doar câteva zile după ce marina iraniană a încheiat cele zece zile de manevre navale în apropiere de Strâmtoarea Ormuz. La începutul acestei săptămâni, Teheranul anunța că ia în calcul blocarea Strâmtorii Ormuz în cazul unor noi sancţiuni occidentale. Ca replică la amenințările Iranului, Statele Unite au transmis că nu va fi tolerată nicio perturbare a traficului maritim în Strâmtoarea Ormuz, o zonă vitală de tranzit a aproximativ 40% din petrolul comercializat la nivel global.

Moscova, 5 ianuarie – Presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, si presedintele Mahmoud Ahmadinejad al Republicii Islamice a Iranului, au intretinut o conversatie telefonica la initiativa partii iraninene, dupa cum a anuntat serviciul de presa al Kremlinului. Sefii celor doua state au discutat chestiuni de importanta actuala in ceea ce priveste cooperarea bilaterala pentru anul 2012.(…)

Cat priveste situatia din Orientul Mijlociu, care ingrijoreaza intreaga lume, Medvedev si Ahmadinejad si-au exprimat ferma convingere ca este posibila rezolvarea problemelor din regiune, inclusiv situatia din Siria, exclusiv prin metode politice, prin stabilirea unui dialog al partilor implicate. (…)

Dmitri Medvedev a punctat cu satisfactie evaluarea pozitiva pe care presedintele Iranului a facut-o initiativei rusesti: planului de restaurare, pas cu pas, a increderii in programul nuclear iranian. Cele doua parti au cazut de acord sa aiba consultatii pe viitor in aceasta privinta.

Nota noastra:

Initiativa telefonului iranian este o metoda de a arata SUA si UE ca Iranul nu ar fi izolat din punct de vedere politic, dupa ce acestea au stabilit, deocamdata de principiu, sa aplice sanctiuni dure.

Cat despre Rusia, ea continua aceeasi strategie diplomatica aplicata si in cazul Siriei – pozand in “porumbelul pacii, aratand ca rezolvarea problemelor se poate face prin negociere si politica, nu prin sanctiuni sau actiuni militare – specialiatea SUA.

Si, desigur, aratand ca este implicata si interesata direct de evolutia lucrurilor din Orientul Mijlociu.

Lovitură extrem de dură pentru Teheran: UE a ajuns la un acord de principiu privind impunerea unui embargo asupra petrolului iranian. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, a declarat că vestea este una foarte bună. “Am dori ca astfel de măsuri să nu fie luate doar de aliaţii noştri apropiaţi şi de parteneri precum cei pe care îi avem în Europa, ci de către ţările din lumea întreagă“, a adăugat aceasta.

Iranul, care a ignorat până acum sancţiunile internaţionale va avea mult de suferit de pe urma unui embargoeuropean asupra petrolului iranian: sectorul petrolier are o pondere de 60% în economia ţării, iar Uniunea Europeană este a doua piaţă de destinaţie a petrolului iranian, după China, care şi-a redus şi ea din raţiuni economice importurile de petrol.

Ţările europene importă zilnic 450 de mii de barili de petrol iranian, cele mai mari consumatoare fiind Grecia, Spania şi Italia, care au fost de altfel ţările care s-au opus până acum acestui embargo. Odată impus, acesta va obliga Iranul să caute alte pieţe, însă analiştii spun că Teheranul va fi nevoit să lase mult din preţ, ca să-şi mai vândă aurul negru. Deja în Iran suflă vântul îngheţat al inflaţiei: preţurile au crescut, iar moneda iraniană, rialul, s-a depreciat cu 40% faţă de dolar.

Nemulţumirile sociale mocnite şi până acum înăbuşite de regimul autoritar al lui Mahmoud Ahmadinejad vor exploda, cred analiştii, abia la viitoarele alegeri parlamentare, programate peste două luni. Luni care se anunţă extrem de dure pentru regim.

Iranul reprezintă ‘cea mai gravă ameninţare pentru pacea şi securitatea lumii’, a afirmat joi premierul canadian, Stephen Harper, comentând tensiunile din jurul Strâmtorii Ormuz, relatează AFP. Cei de la Reuters au realizat un material în care au prezentat cele mai importante cifre despre Strâmtoarea Ormuz:

Pe aici trec zilnic 5 milioane de barili de petrol. Dacă Iranul decide s-o închidă, acest lucru ar avea un impact uriaș asupra comerțului din întreaga lume

Din 27 decembrie, data la care Iranul a anunțat că ar putea închide strâmtoarea, până acum, prețul petrolului a crescut cu 2,5%

Cele mai expuse zone sunt Asia, Statele Unite și Europa de Vest.Prin Ormuz, Japonia îți ia trei sferturi din importurile totale de petrol, iar China aproximativ jumătate.

În 2009, pe aici treceau 15,5 milioane de barili de petrol pe zi, adică 33% din tot petrolul transportat pe mare și 17% din petrolul comercializat la nivel mondial.

Prezența miliatară în zona strâmtorii:

Americanii au deja 20 de nave și 16.000 de oameni, în timp ce Iranul are 23 de submarine.

Principalele rute alternative:

Conducta de petrol din Abu Dhabi care suportă 2,5 milioane de barili pe zi

Conducta irakiană prin Arabia Suadită care este dezafectată și care ar suporta 1,65 de milioane de barili pe zi

Americanii: Suntem dependenți de petrolul controlat de oameni nebuni care ne urăsc

Strâmtoarea Ormuz, prin care trece 40% din traficul maritim petrolier de pe glob, va fi închisă transporturilor de ţiţei în cazul sancţiunilor împotriva exporturilor iraniene de petrol, a avertizat un responsabil cu rang înalt. Ocazie cu care americanii își pot aduce aminte de două lucruri, scriu cei de la Business Insider:

“Suntem foarte dependenți de resurse controlate de oameni nebuni care ne urăsc”

“Nu am făcut nimic în ultimii 40 de ani ca să rezolvăm această problemă”.

Iranul este deja cel de-al doilea producător de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), având rezerve ce depășesc 130 de miliarde de barili. În același timp, ocupă și cel de-al doilea loc în lume în ceea ce privește resursele de gaze naturale.

Cel mai mare procent din exporturile Iranului de petrol sunt către China (22%), urmată de Uniunea Europeană (18%), Japonia (14%), India (13%). Coreea de Sud (10%) și Turcia (7%).

Preţul petrolului ar creşte cu 50% dacă Iranul blochează Strâmtoarea Ormuz

Dacă Iran îşi pune în practică ameninţările de a bloca Strâmtoarea Ormuz, o rută vitală de tranzit pentru aproape o cincime din petrolul comercializat la nivel global, impactul ar fi imediat: analiştii spun că preţul petrolului ar începe să crească vertigions, cu 50 la sută sau chiar mai mult în câteva zile.

“Dacă Iranul se hotărăşte să-şi folosească flota modestă pentru a ataca forţele aliate, probabil îşi vor vedea marina militară devastată. Le-am scoate din joc fregatele”, este de părere David Goldwyn, fost oficial al Departamentului american de Stat pentru relaţii internaţionale de energie.

“Închiderea strâmtoarea Ormuz ar fi un act de război împotriva întregii lumi. Nu te poţi juca cu economia mondială şi să presupui că nimeni nu va reacţiona”, spune Sadad Ibrahim Al-Husseini, fost director de exploatare şi dezvoltare la comparia saudită Aramco.

Lockheed Martin au lansat o o nouă generaţie de avioane de luptă. Americanii se plâng că nu au la ce să le folosească

În luna decembrie cei de la Lockheed Martin au lansat o nouă generaţie de avioane de luptă, însă cea mai mare “problemă” este că armata americană nu are nevoie de ele pentru că nu are cu cine să le folosească, scriu cei de la Gizmodo. Mai precis, un avion de generație inferioară nu ar întâmpina dificultăți în fața avion rusesc sau chinezesc.

  • Stirile ProTV: 

Cum se poate schimba lumea in doar cateva ore. Scenariile unui dezastru in “Batalia pentru Ormuz”

Daca Iranul si-ar pune in aplicare amenintarea si ar decide sa inchida stramtoarea Ormuz, ar putea face acest lucru in doar cateva ore. Insa, in acelasi timp, s-ar vedea in situatia de a face fata unui conflict regional de scurta durata. In ultima perioada, mai multi oficiali iranieni, militari si civili, au avertizat ca Teheranul ar putea folosi forta pentru a bloca intrarea de 54 de kilometri in Golful Persic, daca statele occidentale vor impune sanctiuni care vor bloca exportul lor de petrol.

Timp de 10 zile, Iranul a efectuat niste exercitii militare care au fost foarte mediatizate de televiziunea nationala. Toata lumea a vazut astfel cum rachetele amplasate in lansatoare terestre au lovit apele internationale, iar elicopterele au transportat echipe de comando navale. Foarte putini cred insa ca Teheranul ar putea sa tina stramtoarea blocata pentru un timp indelungat – probabil ca nu mai mult de cateva zile – suficient insa pentru ca transporturile de petrol sa fie blocate, iar preturile sa explodeze, afectand economia globala, se arata intr-o analiza realizata de Reuters.

Insa o astfel de actiune ar atrage un raspuns sever din partea SUA si a altor tari, care ar putea lasa Republica islamista a Iranului, intr-un final, cu o armata si o economie schilodite. “Depinde de cata durere sunt ei dispusi sa accepte” a declarat Nikolas Gvosdev, profesor la Colegiul US Naval War College din Rhode Island. El mai este de parere ca Teheranul va adopta o astfel de pozitie numai ca o ultima solutie. “Ei mai mult ameninta decat actioneaza” a mai spus profesorul, citat de Reuters.

Rachete, torpile si submarine

IranInsa multi sunt de parere ca noile sanctiuni impuse Iranului imping aceasta tara intr-un colt in care nu mai are nimic de pierdut. Ce-i drept, portavionul american Fifth Fleet tine intotdeauna una sau doua echipe de interventie aeriana in Golf sau in raza de actiune a Oceanului Indian.

Constienti de pozitia militara dominanta a Statelor Unite in regiune, Iranul a adoptat o miscare pe care strategii o caracterizeaza ca fiind una de apropiere “asimetrica“. Rachetele montate pe camioanele civile pot fi ascunse de-a lungul coastei maritime, iar barcile mici de pescuit pot fi folosite pentru plasarea minelor. De asemenea, submarinele de mici dimensiuni se pot ascunde cu usurinta pentru a lansa “mine inteligente” si torpile teleghidate.

De asemenea, se banuieste ca Iranul a construit flote sau poate doar sute de mici nave capabile de atacuri rapide, inclusiv barci-sinucigase – asemenea rebelilor din Sri Lanka, Tigrii Tamil, care au folosit aceste metode intr-un razboi cu Guvernul. In cel mai rau caz, fortele iraniene ar putea lovi simultan navele maritime care trec prin Golf, lasand un sir de transportoare in flacari si chiar nave de razboi occidentale. Insa cel mai plauzibil scenariu este acela al blocadei, cateva focuri de avertizare si un anunt de amplasare a unor mine.

Escaladarea conflictului

IranSUA si celelalte forte militare se vor gasi in situatia de a incerca sa forteze blocada si de a trece prin campul de mine si nave de razboi – punand Teheranul sa aleaga: ori intra in razboi ori a mintit cand a amenintat. In timpul “razboiului tancurilor” dintre Iran si Irak de la mijlocul anilor ’80, cele doua tari si-au bombardat reciproc transporturile de petrol.

De aceasta data represaliile ar putea merge mult mai departe. In incercarea de a bloca stramtoarea, Teheranul ar comite o declaratie de razboi, situatie foarte tentanta pentru dusmanii sai, care vor profita de aceasta oportunitate. “Am putea profita de oportunitate ca sa le doboram intreg sistemul lor de aparare” a declarat un fost ofiter al serviciilor americane de informatii, Anthony Cordesman.

Si, cu siguranta, vom vedea atacuri serioase asupra facilitatilor lor nucleare. Odata ce Iranul a declansat ostilitatile, nu mai exista nicio limita in privinta escaladarii conflictului” – a mai spus Anthony.

[…] Joi, o agentie de stiri semi-oficiala, Fars, a citat un sef al Garzii Revolutionare, amiralul Ali Fadavi, care ar fi afirmat ca urmatoarea runda de exercitii de-a razboiul va fi diferita de prima.

In aceeasi zi, un purtator de cuvant al armatei israeliene, vorbind sub acoperirea anonimatului, a spus ca tara sa pregateste cel mai mare exercitiu de aparare cu rachete tinut vreodata cu SUA.

Exercitiul, numit “Austere Challenge 12,” este programat sa aiba loc in saptamanile urmatoare. Scopul sau de baza este sa testeze sistemele de aparare israeliene si americane, in special sistemul “Sageata”, pe care Israel le-a dezvoltat cu ajutorul SUA pentru a intercepta rachete iraniene.

Poate si mai amenintator pentru liderii Iranului, mii de trupe ale SUA vor fi desfasurate in Israel in vederea acestui exercitiu.

Desi oficialii armatei israeliene pretind ca exercitiile nu sunt legate de evenimentele recente Martin Van Creveld, un istoric militar de la Hebrew University of Jerusalem, a spus ca exercitiul va fi folosit pentru a castiga un precedent asupra Iranului.

“A te apara impotriva unui atac nu este ceva pe care il improvizezi de pe o zi pe alta. Este pregatit din timp, il repeti… Acesta, printre altele, este un exercitiu pentru a arata Iranului si celor din Teheran, ca Israelul si SUA sunt gata sa contra-atace”, a spus istoricul.

Dar Jamal Abdi din National Iranian American Council, din Washington, a spus RT ca actiunile SUA si Israel nu sunt doar preventive. “Ne apropiem din ce in ce mai mult de un razboi cu Iran. Oricine vede ca aceasta extraordinara confluenta de evenimente – exercitiile planificate ale SUA si Israel, exercitiile Iranului din Golful Persic, sanctiuni – singura finalitate este confruntatea” – a spus el.

Americanii au poziţionat 9.000 de soldaţi în Israel pe frontul iranian, pregătindu-se de invazie • Iranul a lansat operaţiunea „Marele Profet”, un exerciţiu militar naval pentru a impresiona Occidentul • SUA şi Israelul vor declanşa cel mai mare exerciţiu militar comun sub numele de „Auster Challenge 12” Grupul naval de luptă american dislocat pentru „Endurance Freedom” a fost repoziţionat în proximitatea Strâmtorii Hurmuz • Iranul ameninţă blocarea strâmtorii, ceea ce ar însemna sugrumarea alimentării cu ţiţei a industriei Satelor Unite • Israelul şi-a armat sistemul antirachetă „Arrow”, pentru a se proteja de rachetele iraniene.

Mii de soldaţi americani au debarcat zilele trecute în Israel, sub acoprirea lansării unui exerciţiu militar comun. Surse militare şi de informaţii specializate în problemele Orientului Mijlociu au apreciat că „Auster Challenge 12” exerciţiul militar israeliano-american, care va începe în februarie, este mai mult o acoperire a poziţionării trupelor americane într-un front antiiranian, decât o simplă manevră destinată exerciţiilor tactice. „Austere Challenge 12” este cel mai mare exerciţiu militar comun americano-israelian, iar până în prezent Statele Unite au debarcat 9.000 de combatanţi. Printre aceştia se numără aviatori, cea mai mare parte, echipele interceptoarelor de rachete, puscaşi marini, marinari, tehnicieni şi ofiţeri de informaţii.

Temerile Teheranului cu privire la o iminentă intervenţie a SUA împotriva regimului lui Ahmadinejad au fost întărite de comandantul exerciţiului militar „Austere Challenge 12”, generalul locotenent de aviaţie Frank Gorenc, care a firmat, în urma cu două săptămâni, că această debarcare a americanilor în Israel seamănă mai mult cu o poziţionare pe front, decât cu un exerciţiu. Forţa expediţionară americană va fi întărită în câteva zile de un grup de nave care însoţeşte portavionul USS John C. Stennis şi crucişatorul USS Mobil Bay care poartă purtător de rachete ghidate. Portavionul USS John C. Stennis şi grupul operaţional naval acţionau până acum în nordul Mării Arabiei, oferind suport în cadrul operaţiunii „Enduring Freedom”.

Demersul american adânceşte criza din Orientul Mijlociu după ce Siria, având în susţinere flotila rusă condusă de portavionul Admiral-Kuznetov, a avertizat Occidentul că nu va permite nici unei nave militare intrarea în Strâmtoarea Hurmuz şi că orice tentativă va atrage deschiderea ostilităţilor militare.  Analiştii militari apreciază că Washingtonul şi Ierusalimul depun eforturi deosebite de a se sincroniza pe frontul antiiranian. În acest scop ofiţerii americani au fost campaţi la comandamentul defensiv israelian, în timp ce ofţerii israelieni au fost cazaţi la EUCOM – Centrul de Comanda americano–european.

În actualele condiţii în care Siria şi Iranul ameninţă că vor bloca Strâmtorea Hurmuz, riposta americano-israeliană este mai mult decât probabilă. Strâmtoarea Hurmuz reprezintă un punct crucial pentru economia Statelor Unite, fiind traseul pe care trec toate petroliere cu destinaţia SUA dinspre Orientul Mijlociu.

Iranul lansează „Marele Profet”

Iranul, care a încheiat recent zece zile de manevre militare lângă Strâmtoarea Hurmuz, destinate impresionării Occidentului cu privrire la capacităţile sale militare a decis să dezlănţuie o nouă operaţiune militară „paşnică” sub numele de cod „Marele Profet”. Exerciţiile militare iraniene vor fi conduse de forţa de elită, Garda Revoluţionară, care deţine propriile sale unităţi aeriene, navale şi terestre, separate de armata iraniană regulată.

Potrivit agenţiei AP, comandantul naval al Gărzii Revoluţionare iraniene, Ali Fadavi, a declarat că exerciţiile militare sub numele de cod „Marele Profet”, vor fi diferite de cele precedente. Pe de altă parte un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat sub acoperirea anonimatului că ţara sa se pregăşte de cel mai mare exerciţiu militar de apărare contra unui atac cu rachete, împreună cu Statele Unite. „Auster Challenge 12” are drept scop principal, testarea sistemelor defensive aeriene ale Israelului şi Statelor Unite, în special sistemul „Arrow” creat special pentru Israel cu scopul de a intercepta rachetele iraniene.

În actualele condiţii nimeni nu se mai îndoieşte că aşa zisele exerciţii militare americano-israelitene pe de o parte, şi iranieie pe de altă parte, reprezintă doar aranjarea armatelor într-un front de război. Toata lumea speră ca aceste masive exerciţii militare vor rămâne doar la stadiul de exerciţii. Însă, nu este de neglijat că în prezent în zona Golfului Persic se află poziţionate trei armate care nu au nevoie decât de o scânteie pentru a declanşa un conflict de proporţii biblice.

Dupa ce Iranul a amenintat ca va bloca Stramtoarea Ormuz, comandantii navali britanici considera ca trimiterea navei HMS Daring, un distrugator de Tipul 45, va transmite un mesaj important iranienilor datorita capacitatilor sale de atac si a tehnologiei superioare la nivel mondial existente pe o nava de razboi, relateaza The Telegraph.

Ministrul Apararii, Philip Hammond, a avertizat public Iranul ca orice incercare de blocare a Stramtorii Ormuz va fi “ilegala si lipsita de succes”.

Potrivit Daily Telegraph, nava HMS Daring a fost dotata cu o noua tehnologie, capabila sa doboare orice racheta din arsenalul iranian. Nava de razboi, care valoreaza un miliard de lire sterline, va parasi Portsmouth miercurea viitoare, la bordul sau aflandu-se unul dintre cele mai sofisticate radare de la nivel mondial, capabil sa detecteze amenintari precum avioane de lupta sau rachete.

HMS Daring, avand un echipaj format din 190 de persoane, va tranzita Canalul Suez si va intra in Golf la sfarsitul acestei luni, pentru a inlocui actuala fregata britanica.

Philip Hammond a declarat ca “prezenta navei britanice in Golful Persic” a fost “esentiala pentru mentinerea comertului international in Stramtoarea Ormuz”. O sursa din Marina Regala a indicat faptul ca mai multe nave britanice ar putea fi trimise in Golf, in cazul in care va fi necesar.

Generalul Ilker Basbug, fost comandant al fortelor armate turce, a fost arestat sub acuzatia ca ar fi organizat un complot pentru rasturnarea Guvernului.

Generalul, care s-a retras in 2010, este cel mai inalt ofiter care a fost prins in asa numitul scandal al retelei Ergenekon. Astfel, fostul sef al Statului Major al armatei turce, a fost plasat in arest preventiv vineri dimineata – fiind acuzat ca a incercat, de la conducerea unei “organizatii teroriste“, sa inlature Guvernul islamo-conservator, a anuntat agentia Anatolia.

Cel de-al 26-lea sef al Statului Major al Turciei a fost, din nefericire, plasat in arest preventiv pentru ca a apartinut si a condus o organizatie terorista si a incercat sa rastoarne Guvernul“, a declarat Ilkay Sezer, avocatul militarului, citat de Anatolia. Procurorii sustin ca, in 2003, un grup extrem nationalist a incercat sa darame guvernul condus de Tayyip Erdogan, insa generalul Basbug a respins toate acuzatiile. Alte 400 de persoane suspecte sunt deja implicate in acest proces.

Este tragicomic sa acuzi pe cineva care comanda o astfel de armata ca a format si a condus o organizatie terorista” a declarat generalul in rezerva, citat de televiziunea turca NTV, preluat de BBC News.

Procesul Ergenekon este unul dintre cele cateva cazuri din Turcia referitoare la organizarea unor comploturi anti-guvernamentale. Cativa ofiteri militari care au fost deja acuzati au sustinut ca de fapt ei au respectat doar niste ordine. Armata Turciei este a doua ca marime din NATO, dupa cea a Statelor Unite, si este considerata un garant al Constitutiei tarii, dupa ce a pus la cale trei lovituri de stat intre anii 1960 si 1980.

Cu toate acestea, exista o adevarata istorie a tensiunilor provocate de partidul AK al lui Erdogan, aflat la guvernare, care s-a impartit in doua parti in ultimii doi ani si jumatate din cauza acestor scandaluri legate de comploturi. Unii s-au plans ca procesul Ergenekon s-a concentrat mai mult asupra celor care se opun aripii islamiste din partidul AK. Ak este considerat succesorul Partidului Prosperitatii, islamist, care a fost la putere in 1996-1997, insa Guvernul sau a fost fortat sa demisioneze in urma unei campanii militare.

A se vedea:

In discutia cu pelerinul din Cipru, Cuviosul Paisie spune la un moment dat:

Acestea se vor petrece nu acum, dar în curând, când va trece această generaţie care guvernează acum Turcia şi va veni un nou guvern la conducere.

In acel timp, inceputul anilor ’90, guvernul Turciei era alcatuit din forte politice laice. Armata supraveghea indeaproape orice apropiere a partidelor politice de islamism si a generat mai multe lovituri de stat. Ultima din ele a avut loc chiar in 1997, primul ministru Erbakan, acuzat de vagi tendinte islamiste, fiind inlaturat de la putere.

In 2002 alegerile sunt castigate de partidul conservator AK (Dreptate si dezvoltare) condus de fostul primar al Istanbulului (Constantinopol) Recep Erdogan. AK-ul condus de Erdogan va castiga alegerile urmatoare, atat cele parkamentare cat si cele prezidentiale si incepe sa duca o politica din ce in ce mai “islamista” sau chiar, cum spun unii observatori, “otomana.”

De aceasta data Armata, gardianul secularismului in Turcia, nu mai da lovituri de stat, ci este supusa unui masiv proces de epurare: (scandalul Ergenekon), in care zeci de generali si de membri ai Statului Major sunt aruncati in inchisoare, acuzati de complot si de pregatire a unei lovituri de stat. Practic, avem toate motivele sa identificam in guvernul Erdogan acea schimbare de generatie de care vorbea Cuviosul Paisie.

Cu siguranta, venirea la putere a AK a schimbat fundamental Turcia si rolul armatei. Efectele acestei schimbari se vad cu ochiul liber…

[…] PRIORITATE PENTRU ASIA

Importanţa acordată zonei Asia-Pacific vizează menţinerea libertăţii comerţului pe căile maritime şi mai ales să facă faţă creşterii puterii Chinei, care trebuie însoţită de “cea mai mare claritate în privinţa ambiţiilor sale strategice”.

Marina şi aviaţia ar urma să fie menţinute, accentul fiind pus pe parteneriatele strategice din regiune, cum ar fi cel cu Indonezia. Capacitatea de operare în zonele contestate, în special în largul Chinei, se află pe primul loc în priorităţile Pentagonului, ceea ce se traduce prin dezvoltarea capacităţilor războiului electronic, a avioanelor fără pilot de recunoaştere şi a avioanelor invizibile pe radar, cum este viitorul avion F-35. […]

Presa de stat din China a avertizat Statele Unite “sa nu-si incordeze muschii” dupa ce presedintele Barack Obama a anuntat joi noua strategie de aparare a SUA, care prevede, printre altele, intarirea prezentei militare americane in regiunea Asia-Pacific, transmite BBC. Liderul american a prezentat “Defense Strategic Review” in cadrul unei declaratii de presa facute la Pentagon, in prezenta secretarului Apararii, Leon Panetta.

Agentia Xinhua a afirmat intr-un editorial ca decizia lui Obama de a creste prezenta SUA in regiune poate fi perceputa ca un stimulent binevenit pentru stabilitate si prosperitate, insa a adaugat ca orice militarism din partea Statelor Unite ar putea sa creeze ostilitate si “sa ameninte pacea“. Joi, intr-o declaratie facuta la Pentagon, Obama a afirmat: “Ne vom intari prezenta in Asia-Pacific, iar reducerile de buget nu vor afecta aceasta regiune critica”.

Xinhua sustine ca rolul SUA poate fi bun pentru China daca ajuta la sustinerea unui “mediu pasnic” de care are nevoie pentru a-si continua cresterea economica. Agentia de presa de la Beijing afirma insa: “In timp ce-si intareste prezenta militara in Asia-Pacific, Statele Unite trebuie sa se abtina la a-si incorda muschii, deoarece acest lucru nu va ajuta la rezolvarea disputelor regionale”.

“In cazul in care Statele Unite aplica in mod imprudent militarismul in regiune, va fi ca un taur intr-un magazin de portelanuri, punand in pericol pacea in loc sa consolideze stabilitatea regionala“, afirma Xinhua. Ziarul “Global Times”, ce apartine Partidului Comunist din China, a afirmat ca America nu se poate opune ascensiunii Chinei, cerand ca Beijingul sa dezvolte mai multe arme cu raza lunga de actiune pentru a descuraja Marina americana.

Oficialii de la Beijing nu au comentat inca pe marginea noii doctrine militare americane.


Categorii

Al treilea razboi mondial, Iran, Israel, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “ZVONURI DE RAZBOI MONDIAL (Stiri 6 ianuarie 2012)

  1. Principala problema a Iranului este faptul ca China si-a redus achizitia de petrol, ceea ce ridica unele semne de intrebare. Iranul a sperat ca indiferent ce sanctiuni impun americanii, ei vor avea cui sa vanda petrol, mai ales ca China are si va avea nevoie de petrol. Impunerea embargoului nu ar face decat sa ridice pretul petrolului pe piata internationala la cote greu de dus pe perioade mari, mai ales in namolul in care s-a impotmolit economia vestica. Dupa cunostintele mele, China in mod ciudat, in loc sa negocieze un pret preferential cu Iranul si sa mareasca cantitatea de petrol importat, a redus si ea importurile, participand implicit la sanctiuni, desi este evident ca SUA este principalul obstacol al dezvoltarii chinezesti si al accesului chinezilor la resursele din Orientul Mijlociu (vezi Pakistanul).

    Rusia prin mesajele sale este de fapt vocea ratiunii. Este paradoxal ca fostii KGBisti au ramas ultimii care mai judeca rational in politica internationala. Mai mult insa rusii nu stiu ce sa faca. Din pacate nu au inca tupeul sa garanteze securitatea Iranului si nu sunt nici in masura sa joace rolul fostei URSS. Cu toate balbaielile din politica externa a americanilor, Rusia inca nu reuseste sa aiba un cuvant de spus (vezi scutul anti-racheta care continua nestingherit) nici macar cand este atacata direct.

    Nu cred ca atacarea Iranului va constitui un pretext pentru un nou razboi mondial. Razboiul din Iran in cel mai rau caz va fi inca un Irak putin mai dureros pentru americani, desi efectele asupra dolarului pot sa ii scoata pentru inca un deceniu din rahat si din implozia inevitabila a maldarului de datorii. Cel mai mare risc pentru ei este insa sindromul “Vietnam”. Sa nu uitam ca in 2012 sunt alegeri si sa ne amintim ca de Craciunul asta in SUA s-au vandut arme mai mult ca niciodata. Sa intelegem ca multor americani le-a cam intrat pumnul in gat pana acolo unde o sa inceapa sa muste. Grabiti sa rezolve problemele Israelului, Obama/Wall Street & Military Complex par sa ignore samburii unui nou razboi de independenta.

  2. @Gigel Chiazna:

    Rusia e mai degraba fortata sa joace cartea “vocea ratiunii” de actualul context.

    Conflictul cu Iran e posibil sa fie local la inceput. Dar e asa incins Orientul Mijlociu, incat orice scanteie… sa ne gandim totusi la Siria, la Turcia. Nu stiu daca rusii sau chinezii pot sta impasibili, pentru ca daca, de pilda, nu s-ar implica, atunci ar fi urmatoarele pe lista – probabil cu presiuni spre revolte interne.

  3. Daca vor sa ceapa razboiul cu Iran il vor incepe cand doresc:

    American political commentator James Morris says Israel may stage an attack against American ships in the Persian Gulf to draw the US into war with Iran.

    In an interview with Press TV, James Morris said Israel may resort to a ploy similar to the USS Liberty incident and “stage an attack against an American ship to draw the US into war against Iran.”

    [pe baza aceluiasi principiu]: In 1967, during the Six-Day War between Israel and some of the Arab states, the Israeli Air Force attacked the USS Liberty, an American technical research ship, north of the Sinai Peninsula, northwest from the Egyptian city of Arish.[au vrut sa para ca si cum Egiptul ar fi fost responsabil al atacului pentru a-i impinge pe americani la razboi].

    The attack killed 34 crew members, wounded 170, and severely damaged the ship. After conducting inquiries, the Israeli and US government issued reports that concluded the attack was a mistake due to Israel’s confusion about the identity of the USS Liberty.

    Va rog sa vizionati si videoclipul. Foarte important de la minutele 2:30 in sus:

    http://www.youtube.com/watch?v=6xWQR2CNX0k&feature=related

  4. Va rog sa vizionati si speech-ul lui Netanyahu de pe 13 oct.2006 de la North America General Assembly. Se pare ca au planuit de mult acest razboi dat fiind faptul ca Netanyahu si ministrul apararii al Israelului, Ehud Barak sunt cei mai inversunati lobbylisti ai razboiului impotriva Iranului:

    http://www.youtube.com/watch?v=Xg7r7-R-H2Q

  5. Pingback: Apocalipsa dupa Ahmadinetanyahu - Razboi întru Cuvânt
  6. Turcia, Iranul si Pakistanul au facut o alianta strategica cu China.
    Trebuie subliniat ca si Pakistanul este certat cu americanii, dorind o schimbarte a aliantelor.
    Tupeul Turcilor de aici vine: numai ca atunci cand vor fi atacati de rusi, chinezii nu vor avbea un cuvant important de spus.

    Am impresia ca in prima faza, americanii vor inchide ochii la asaltul rusesc; dupa ce Turcia va fi desfintata, va incepa faza a 2 a cu alungarea rusilor din zona.

    Im momentul de fata turcii au sfidat pe cine nu trebuie si trebuie pedepsiti !

    In 1990, lui Sadam Husein i s-a spus ca poate sa ocupe Irakul. Dupa ce a ocupat aceasta tara, a venit operatiunea “Furtuna in desret”.

  7. @Romeo:

    In 1990, lui Sadam Husein i s-a spus ca poate sa ocupe Irakul.

    Irakul? Poate Kuwaitul. Si nu i-a spus nimeni ca poate sa o faca, ala a constituit chiar pretextul ideal pentru a pornit razboiul impotriva lui, fiind un act de agresiune si invadare. Altceva este daca cine stie ce servicii i-au dat impresia ca SUA nu va interveni. Ca si acum – poate ca iranienii vor fi lasati sa creada ca SUA blufeaza cand zice ca va raspunde, si va indrazni ceva ce va constitui pretextul unui raspuns militar.

  8. Pingback: RAZBOI (deocamdata) RECE IN ORIENTUL MIJLOCIU: asasinate, atacuri propagandistice si contra-masuri economice - Razboi întru Cuvânt
  9. Pingback: SUA, acuzata de PREGATIRI MILITARE in GEORGIA/ Rusia critica TURCIA in dosarul iranian/ Ali Khamenei “afuriseste” CIA si MOSSAD/ Harta conflictelor in 2012 - Razboi întru Cuvânt
  10. Pingback: SUA a elaborat un plan de EVACUARE pentru institutiile din Orientul Mijlociu in caz de RAZBOI. Rusia trimite ARMAMENT regimului din SIRIA - Razboi întru Cuvânt
  11. Poate ca Israelul are un alt plan lesne de pus in aplicare in cazul unui razboi in zona. Sub protectia americanilor si cu atentia internationala tintita pe un conflict destul de important ar putea foarte usor sa ocupe Ierusalimul de est, sa darame moscheea lui Omar si sa-si construiasca templul pe Muntele Sfant.

  12. Pingback: Razboiul e aproape, iar sfarsitul la usi. CE SA FACEM, DECI? -
  13. Pingback: Seful Armatei Rusiei: RAZBOIUL CU IRAN AR PUTEA INCEPE PANA LA VARA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: SUA da ULTIMATUL pana in mai Iranului, Rusia pregateste plan de EVACUARE a rusilor din regiune - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: Rusia isi pregateste trupele pentru RAZBOIUL ISRAELULUI CU IRAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare