Social Media SCHIMBA MINTEA OMULUI, pregatindu-l pentru participarea la MAREA SCAMATORIE [infografic]

4-01-2012 3 minute Sublinieri

IMPRASTIEREA MINTII in era Internetului

 

Procesul continuu de creatie din mediul Web-ului 2.0 a transformat utilizatorul obisnuit de internet într-un hibrid ciudat de producator si consumator. Toata lumea este acum un “prosumer“, si acest nou rol este aparent foarte captivant (care creeaza dependenta n.n.). Social Media ii forteaza pe utilizatori sa intre în stari de stimulare si de comunicare continuua, cu un sistem care rasplateste verificarea frecventa si actualizarea obsesiva a retelei sociale. Oamenii de stiinta urmaresc efectele mediilor sociale asupra creierului si comportamentului uman. Ei au început sa observe anumite tendinte interesante în modul în care utilizatorii devin distrasi, captati de auto-promovare, si chiar drogati de experientele avute in mediul online social de tip Web 2.0.

Site-ul Singularity Hub este mândru sa prezinte un infographic exclusiv pe tema “Cum Social Media ruineaza mintea noastra“, produs de Assisted Living Today Assisted Living Facilities. Chiar si cele mai previzibile si acceptate modificari create de utilizarea internetului ar putea avea efecte profunde asupra societatii pe masura ce tendintele de comunicare on-line cresc puternic cu fiecare zi.

Dezbaterea privind comunicarea on-line – daca aceasta restrânge libertatea de actiune a mintii umane sau o mareste – a fost continua pe tot parcursul inceputului de secolul 21. Cu siguranta, cineva ar putea ghici ca, la fel ca atât de multe tehnologii înainte de aceasta, Social Media va oferi avantaje dar va necesita si unele sacrificii din partea utilizatorilor sai.

Multitasking-ul in cadrul retelelor sociale permite celor conectati sa aiba o reactie rapida la tendintele sociale, si, potential sa identifice mai rapid oportunitati în pietele emergente. Însa tot multitasking-ul poate provoca utilizatorii sa devina distrasi, cu mintea pe jumatate prinsa în lumea virtuala chiar si atunci când încearca sa se concentreze asupra altor sarcini. Ori de câte ori echilibrul între riscurile si beneficiile Social Media este atins pare totusi evident ca impactul asupra creierului este profund, initiat foarte rapid, si într-un crescendo continuu.

Este nevoie de doar cateva ore de activitate on-line in mod regulat înainte ca oamenii de stiinta sa poata detecta schimbari în mintea utilizatorilor, iar aceste modificari nu pot decat sa creasca pe masura ce oamenii petrec mai mult timp pe Twitter, Facebook, etc… Miliarde de persoane din întreaga lume vor avea acces la internet regulat în urmatoarele decade, asa ca este posibil ca aceste tendinte nou percepute sa devina o parte aproape globala in ceea ce defineste persoana umana a secolului 21.

Poate ca schimbarea aceasta este numai o ajustare. Creierul uman a avut un rol esential în procesul de dezvoltare a internetului, pare corect ca internetul sa intoarca favoarea.

Nota noastra:

Pentru ca, dupa cum o sa vedeti mai jos, cei care citesc numai text ajung la o mai buna intelegere a celor scrise am facut un rezumat al infograficului prezentat mai jos. Propriile noastre observatii sunt trecute in paranteza.

Veti regasi o intreaga pleiada de efecte ale utilizarii in exces a internetului. Prin urmare, sa vedem CE (ne) este afectat in mod drastic de utilizarea internetului si a Social Media?

  • abilitatile de concentrare
  • interactiunile cu semenii in viata reala
  • productivitatea muncii
  • fortarea creierului prin desfasurarea de task-uri multiple, simultan

Capacitatea de a ne fixa atentia pe un anumit subiect a scazut de la 12 minute acum numai 10 ani, la sub 5 minute in prezent. In cazul tinerilor este chiar mai rau (ceea ce duce la dificultatea de a opri MINTEA sa se RISIPEASCA).

Efectele: imposibilitatea de a ne aminti pana si numele unor persoane cunoscute, prieteni, amici. Chiar si a propriilor zile de nastere. Uitam tot mai frecvent pana si de oalele de pe foc, cu consecinte dramatice: in UK, anul trecut, pagubele au fost de 1,6 miliarde de lire din cauza lipsei de concentrare! (UITAREA, NEATENTIA)


Cu fiecare intrerupere, creierul are nevoie de timp pentru a se reorienta pe noua sarcina de lucru…cu toate acestea, Internetul este prin insasi constructia sa astfel conceput inca sa distraga atentia.

Efectele: Scaderea dramatica a productivitatii. Imaginati-va ca o persoana tipica, angajata in munca de birou, se opreste de numai putin de 30-40 (!) de ori pe ora pentru a-si verifica mailul. Nu mai vorbim de conturile de pe retele sociale gen Facebook sau Twitter..

Creierul este un organ care se schimba constant pentru a se adapta la noile conditii de mediu, in functie de experientele noastre. Ar fi de-a dreptul aberant sa ne gandim ca timpul petrecut in mediul online (cu influenta sa) nu ne afecteaza in vreun fel acest organ esential.


CUM?

Un studiu facut pentru a deduce cat de bine inteleg oamenii a concluzionat ca cei care citesc numai text inteleg mult mai mult decat cei care citesc un text integrat cu video (care video este o componenta foarte populara in lumea sociala a internetului dar care, iata, ne distruge concentrarea si puterea de a intelege). (CAPACITATEA de INTELEGERE, RATIUNEA)

Numai 5 ore de navigare pe internet sunt de ajuns pentru a schimba modul in care ne functioneaza creierul!
Cine NU UTILIZEAZA internetul demonstreaza o mai mare activitate in zonele creierului responsabile de REZOLVAREA PROBLEMELOR si LUAREA DECIZIILOR…

Social Media ne face sa devenim mult mai centrati pe propriul ego, individualisti si egoisti.

Un studiu a aratat ca 57% din studentii de la colegii considera ca generatia lor foloseste social media pentru a cauta atentie si pentru a se promova pe sine. 40% au fost de acord ca promovarea proprie si atragerea atentiei le vor fi de folos in lumea reala…(EGOISM, SLAVA DESARTA).

Dependenta de internet este o problema cat se poate de reala iar studenti care au renuntat la internet pentru 24 de ore au manifestat urmatoarele simptome:

– vibratii fantoma ale telefoanelor mobile
– se surprindeau cautand telefonul care insa nu mai era acolo
– neastampar si neliniste

Mai mult decat atat, se inregistreaza si efecte de natura chimica-fiziologica asupra creierului si organismului uman (ca la orice PATIMA insa mare atentie la particularitati pentru ca se creeaza o conditionare extrem de puternica si oarecum naturala pentru cei “virtualizati” sa primeasca si sa isi insuseasca cu incredere cele transmise prin intermediul Social Media. Si, la un moment dat, “cineva” se va promova si transmite catre toata lumea, in acelasi timp, prin intermediul aceluiasi vector de propagare…):

OXYTOCINA, hormonul care stimuleaza increderea si empatia, inregistreaza nivele foarte crescute cand utilizatorii social media se afla online! Acest hormon este lansat de creier de obicei in timpul conversatiilor fata in fata cu o alta persoana.

Social Media poate stimula acelasi tip de raspuns hormonal precum cel pe care il avem cand vorbim cu prietenii sau familia.

Hormonii asociati cu stress-ul inregistreaza o tendinta de scadere cand utilizatorii publica un tweet.

Adrenalina este lansata in organism ca raspuns la schimbari bruste in mediul inconjurator iar social media reprezinta, in fapt, serii de schimbari de aceasta natura.

Efectul este ca se elimina adrenalina in izbucniri bruste, aproape continuu… (iar un efect puternic al adrenalinei provoaca, la nivel duhovnicesc, un surogat de trezvie).

Infografic: Social Media si alterarea mintii umane

Legaturi:


Categorii

Bolile generatiei digitale, Facebook, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “Social Media SCHIMBA MINTEA OMULUI, pregatindu-l pentru participarea la MAREA SCAMATORIE [infografic]

  1. Media (radio/tv) a fost intotdeauna folosita pentru influentarea si dirijarea maselor, cu atat mai mult internetul. In 1924 se infiinta Scoala de la Frankfurt, de catre … bolsevici, avand tocmai acest scop, studiul posiblitatilor de influentare si dirijare a maselor cu ajutorul radioului/presei. Dupa cativa ani, iesind la iveala aceste preocupari, scoala s-a mutat in … SUA, unde s-a perfectionat, au aparut si televiziunea, cinema-ul etc. Rezultate ale acestor cercetari au fost folosite de Orson Welles in experimentul radiofonic prin care o mare parte din ascultatori au fost convinsi ca are loc o invazie a martienilor. Tehnica era una folosita si in marketing: emisiunea era difuzata ca fiind una de divertisment, din cand in cand fiind intrerupta de scurte stiri. Aceste stiri au devenit din ce in ce mai dese si mai alarmante (unul a vazut un ozenist, altul altceva, a aterizat vreo nava, etc) asa incat dupa o vreme multa lume s-a panicat cu adevarat.
    Cu atat mai mult astazi. Tv, video, internet, toate sunt dinamice vizual, parca ai fi tot timpul intr-un camp de reclame. La putin timp dupa revolutia din 89, am auzit la radio o emisiune facuta la o scoala de orbi. Am ramas uimit de cat de coerent si de serios si de linistit vorbeau acei copii…

  2. Doamne Ajuta si Un an Nou mirenesc mai bun, dragi frati de la Razboi intru Cuvant

    Profetia lui Mitar Tarabic mi se pare de o mare acuratete, provine din mediul ortodox, ce parere aveti despre ea? Eu o vad ca se produce aievea…

    “Oamenii vor plasmui o cutie, un fel de masinarie cu imagini miscatoare, insa ei nu vor fi in stare sa vorbeasca cu mine care voi fi mort pe atunci, chiar daca aceste masinarie cu poze va fi mai aproape de cealalta lume. Cu asa masinarie, omul va putea sa vada tot ce se intampla oriunde in lume.

    Cu cat oamenii vor cunoaste mai multe, cu atat va fi mai putina dragoste intre ei. Ura dintre ei va fi atat de mare incat le va pasa mai mult de micile lor masinarii, decat de rudele si prietenii lor iubiti. Omenilor vor avea mai multa incredere in micile lor masinarii care le vor fura libertatea, decat in fratii si vecinii cu care se inconjoara.”

    Social media e in discutia articolului de mai sus dar si blogging-ul cred ca are efecte similare atat pentru bloggeri cat si pentru cititori, irosind efortul si timpul lasat de Dumnezeu intr-un mediu lipsit de viata care, spre deosebire de carti, reviste etc poate dispare cu o singura apasare de buton… E preferabil ca dupa o lamurire despre un anumit subiect documentarea sa se faca din carti scrise pe hartie si efortul sa se canalizeze spre rugaciune… dar oare cati reusim sa facem fata ispitei online si mai ales cati realizam ca nu e chiar bine ceea ce se intampla cu sufletul nostru?

    Personal experienta online “m-a luminat” dar ma intreb daca nu am pierdut muult mai mult daca acelasi efort l-as fi indreptat spre rugaciune caci prin rugaciune Sfintii Parinti invatau intotdeauna mai mult decat aveau nevoie sa stie (nu ca eu as fi vreun sfant ci dincontra cel mai mare pacatos sunt)

    Ba, mai mult, remarc cu tristete ca din “marturisitorii online” toti se dau la fund cand vine vorba de a ne cunoaste fata in fata si a face ceva mai mult decat se face. Nu comentez acest aspect, fiecare cu ale lui, dar am vrut sa ajut si nimeni nu a vrut ajutorul…. asta spune multe … frica, teama de concret etc “Frica e de la diavol” spune dragul nostru Parinte Arsenie Boca

    Spor in ceea ce faceti, Dumnezeu sa va ajute, va voi citi cat va mai fi curent si cu ce sa il platesc si sanatate ca-i mai buna decat toate…

  3. Cunoaste cineva ce acatiste trebuie sa citim pentru memorie si luminarea mintii sau pentru ferirea de imprastiere?
    Sfanta Ecaterina ajuta? Sfantul Luca al Crimeii e bun? Ca doar a fost om de stiinta trebuie sa ajute.
    Mi-a spus cineva ca Acatistul Sf.Duh nu e bun,e adevarat?

  4. @Ciprian:

    Social media e in discutia articolului de mai sus dar si blogging-ul cred ca are efecte similare atat pentru bloggeri cat si pentru cititori, irosind efortul si timpul lasat de Dumnezeu intr-un mediu lipsit de viata care, spre deosebire de carti, reviste etc poate dispare cu o singura apasare de buton… E preferabil ca dupa o lamurire despre un anumit subiect documentarea sa se faca din carti scrise pe hartie si efortul sa se canalizeze spre rugaciune… dar oare cati reusim sa facem fata ispitei online si mai ales cati realizam ca nu e chiar bine ceea ce se intampla cu sufletul nostru?

    Foarte corect. Noi am tot incercat sa atragem atentia asupra acestui lucru… si asupra unui altuia – ca aceste tehnologii sunt folosite si ca arme diversioniste pentru naivii care cred ca orice zboara se mananca si ca oricine se bate in piept ca e luptator pentru ceva sau anti ceva si este, cum vedem ca exista in spatiul american diversionisti anti-sistem ca Alex Jones sau ca cei care au siteuri in care invata oamenii cum sa supravietuiasca in timpuri grele. Folosirea internetului este deja o forma de cadere, si, chiar daca avem nevoie de el si il folosim, trebuie sa avem, in acelasi timp, constiinta acestei caderi, nu in sens ontologic, ci in sens de precaritate a conditiei duhovnicesti in care ne aflam.

    Nu folosim internetul de buni si destepti ce suntem, ci pentru ca suntem obligati, din cauza contextului, si pentru ca foarte multi depind, totusi, de acest mijloc de intretinere a unei stari de spirit. Dar SFARSITUL… NU E AICI, pe internet, si asta am incercat si incercam sa spunem intotdeauna. Si nu numai sfarsitul, ci si lucrurile importante la nivel PERSONAL, nu se transeaza de-a valma, la gramada, pe internet. Nu iei decizii capitale pentru ca zice cineva pe net ceva, nu iei hotarari decisive pentru viata ta dupa ce zice netu` sau iutubu`. Ci iei decizii in sfat de taina, la duhovnic, si cu FRATII SI PRIETENII duhovnicesti pe care ii ai. Daca ii ai! Pentru ca daca nu, inseamna ca te-ai condamnat singur, deja, la izolare, ca de fapt, esti dependent de internet la modul cel mai nociv, ca traiesti imaginar. Si normal ca, incurajand si perpetuand astfel de dependente virtuale, ajungi sa ai o masa de chibiti care nu pot sa ridice, in viata reala, un pai, si care nu pot sa puna caramida peste caramida, ci asteapta, doar urmatoarea doza de hormoni ai adrenalinei injectati prin blogging. Dumnezeu cu mila!

  5. ”bandit mistic”:

    De ce nu ar fi bun acatistul?

    Orice rugaciune e buna pentru ferirea de imprastiere, pentru ca rugaciunea, in general, oricare e ea, aduna mintea si o face disponibila harului.

  6. @admin
    Mi-a spus un crestin ca sunt parinti in Rusia care contesta acest acatist, nu stiu detalii.

  7. @”bandit mistic”:

    Prea putin, prea vag… ”Niste parinti” inseamna …nimeni, de fapt.

  8. Da ,asa e si mie mi s-a parut ciudat.

  9. … si toi sfintii ajuta la fel de mult, daca avem noi destula credinta si evlavie.

  10. In ce ne priveste, cu ajutorul lui Dumnezeu, ne-am si cunoscut personal cu destui dintre cititorii de incredere, cu care s-a si putut realiza asta si am incurajat constant comunicarea si comuniunea dincolo de virtual, nu prin facebook si prin camere web, ci in realitate si prin viu grai. Insa, in acelasi timp, am cunoscut si cateva persoane cu viclesug, tradatoare, poate printre ei si agenti ai unor servicii sau, cel putin, oameni lipsiti de caracter pe care e greu sa-i detectezi dinainte, mai ales cand se deghizeaza bine, fie ca poarta sau nu rasa, reverenda, etc. In asta poate consta si partea buna a celor care n-au izbutit sa aiba asemenea contacte. Sa se gandeasca ca in toate e o Pronie si sa multumeasca, fiindca nici nu stiu de ce anume i-a ferit Dumnezeu.

  11. @admin:
    Asta e…pana la urma toti trebuie sa ne facem datoria acolo unde am fost randuiti de Dumnezeu si sa ne inmultim talantii(apropo nu prea am vazut articole mai pe nicaieri despre pacatul neinmultirii talantilor).
    Si din moment ce aveti binecuvantare de la duhovnic pentru a administra acest site , nu vad care e problema , trebuie sa duceti lupta pana la capat,ca altfel…

  12. Pingback: ”ELEVII DIGITALI”: sau cum INDOBITOCESC tineretul noile tehnologii si internetul. ATENTIE, PARINTI… si nu numai! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Parintele Savatie Bastovoi: TRAIM INTR-O MARE PESTERA DIGITALA/ Cum se DISTRUGE un cont pe FACEBOOK? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. @ “bandit mistic”

    Daca orice rugaciune ajuta contra imprastierii mintii (si eu asa am citit — teoria ca teoria, dar practica ne omoara), pentru cealalta problema m-am rugat si eu acestor sfinti si mi s-a limpezit si mie mintea — cel putin atunci, la nevoie. Sf. Luca nu numai ca a fost om de stiinta, ci chiar s-a confruntat cu dificultati la studiu in tinerete, pe care le-a depasit prin rugaciune, si i s-a dat ca si Sfantului imparat Solomon mult mai mult decat a cerut. Cine sa ne inteleaga, daca nu sfintii care au fost in aceeasi situatie (ca au mai fost si altii, in timpuri mai vechi)?

    In orice caz, gandesc ca e de folos sa avem dificultati, sa nu ne ajute mintea atat cat am avea nevoie la studiu sau alte activitati intelectuale, pentru ca Dumnezeu celor mandri le sta impotriva, iar celor smeriti le da har. Si ce om e mai mandru decat omul inteligent si cultivat, cand nu stie ca inteligenta si cultura sunt daruri ale lui Dumnezeu?

  15. Pingback: Facebook stimuleaza NARCISISMUL, VANITATEA si AGRESIVITATEA/ Undele GSM (telefonul mobil) dauneaza SARCINII/ Salvati copilaria de iPAD-uri si de OBSESIA DE A FI CEL MAI BUN/ Cat si cum SE FURA online? (stiri si studii internet) - Razboi întru Cuvânt - R
  16. Pingback: PARINTELE SAVATIE LA SOPHIA despre “desteptaciune”, (i)responsabilitatea cuvintelor, provocarile de pe internet si stricarea dragostei: “SUNTEM IN FAZA DE BUIMACEALA. VOR CA TOTI SA DEVENIM OBRAZNICI SI MANDRI” (video) - Razboi în
  17. Pingback: IPOCRITI BINE INFORMATI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  18. Pingback: INTERNETUL ALIENEAZA/ Facebook, baza de date pentru TRAFIC DE ORGANE si bazin pentru PEDOFILI?/ Alarmant: cum sunt expusi copiii PORNOGRAFIEI/ Alte efecte secundare ale internetului: GEOLOCALIZAREA SI STERGEREA MEMORIEI (stiri internet) - Razboi întru Cu
  19. Pingback: NU AI CONT PE FACEBOOK, ESTI SUSPECT!/ Atentie: cum ne poate innebuni Internetul? Efectele nebanuite ale dependentei de lumea virtuala/ CUM SE EXPLICA AGRESIVITATEA FORUMISTILOR?/ CV-ul, inlocuit de profilul online? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  20. Pingback: O LUME FARA OAMENI. Filmul documentar ARTE Un monde sans humains [VIDEO+SUBTITRARE]. Despre PROIECTUL TOTALITAR NEOLIBERAL al transumanismului: controlarea digitala prin NANO-TEHNOLOGIE a omenirii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  21. Pingback: Papa Francisc si cybermisticismul: “INTERNETUL E UN DAR DE LA DUMNEZEU”, “CATOLICII TREBUIE SA FIE CETATENI AI EREI DIGITALE” - Recomandari
  22. Pingback: FACEBOOK – NOUA ORDINE MONDIALA A COTIDIANULUI. Documentar romanesc – VIDEO - Recomandari
  23. Pingback: ICE BUCKET CHALLENGE – experiment de snobism “caritabil” prin “social media”. “Ce-ar fi sa contribuim la o cauza nobila pentru ca VREM si nu pentru ca e TRENDY sa fii parte dintr-un ultra-mediatizat joc de domino?”
  24. Pingback: De ce monitorizeaza FACEBOOK utilizatorii care folosesc CURCUBEUL LGBT in PROFIL pentru a “celebra” decizia Curtii Supreme din SUA? | Cuvântul Ortodox
  25. Pingback: FACEBOOK SI POST-DEMOCRATIA. Reteaua de internet a fost acuzata ca CENZUREAZA DELIBERAT POSTĂRILE CONSERVATOARE. Cum manufactureaza Facebook NOUL CONSENS SOCIAL prin expunerea privilegiata a MINORITATILOR AGRESIVE | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare