Manifestatie de protest in Cipru pentru STARETUL EFREM VATOPEDINUL/ Ministerul de Externe al Greciei “nu primeste sfaturi” de la Rusia/ POZITIA MITROPOLITULUI IGNATIE DE LARISA

28-12-2011 2 minute Sublinieri

  • Romfea.gr:

Manifestatie de sustinere a staretului Efrem la Nicosia

Multimea a dat curs apelului si s-a adunat in fata Ambasadei Greciei pentru a protesta fata de arestarea si persecutarea Staretului Manastirii Vatopedi, Efrem.  Protestatarii, estimati la 2-3 mii persoane, au tinut pancarte cu sloganuri ca “Eliberati pe Staretul Efrem” sau “Jos mainile de pe Biserica”.

Evenimentul a inceput la sapte seara. A vorbit Mitropolitul Atanasie al Limassolului, care a afirmat ca “Hristos S-a nascut la Korydallos” si s-au citit mesaje din partea mai multor episcopi din intreaga ortodoxie.


Ministerul de Externe: “Grecia nu accepta sfaturi” de la Rusia

“Grecia nu accepta sfaturi” pentru Justitie si pentru separarea puterilor in stat, a raspuns Ministerul de Externe al Greciei pozitiei publice asumate de Ministerul de Externe al Rusiei pe seama intemnitarii Staretului Efrem.

In comunicatul Ministerului grec se afirma: “Grecia si Rusia sunt legate de o adanca prietenie si cooperare bazata pe valori spirituale si culturale comune ale celor doua tari. […] Grecia are o traditie interna indelunga a domniei legii si respectului drepturilor omului, existand un respect absolut pentru independenta justitiei si separarea clara a puterii. Pentru acest lucru, Grecia nu accepta sfaturi. Ramanem dedicati efortului de a intari si adanci relatiile dintre Grecia si Rusia”

Mitropolitul Ignatie al Larisei: “Efrem intemnitat…”

Cu adevarat deplangem decizia Curtii de Apel, de a cere arestarea preventiva a egumenului Manastirii Vatopedi din Sfantul Munte, fratele nostru, parintele Efrem. Un om a carui lucrare de pana acum in cadrul Sfintei noastre Biserici si a carui vietuire sfanta a inspirat si a atras sute de tineri sa-l urmeze pe calea ascezei si sa traiasca alaturi de dansul in Vatopedi, urmand exemplul marilor parinti si asceti  care au vietuit de-a lungul timpului in aceasta manastire si in general in cadrul Monahismului Aghioritic.

Un om care prezinta, fara nici un dubiu, garantii ca nu ar fi fost niciodata fugar si nu s-ar fi temut sa primeasca mucenicia unei decizii de condamnare. Un om pe care circumstantele l-au adus in aceasta situatie limita, care poate sa ii aduca cununi. Aceasta este Crucea sa. Acesta este printre putinele persoane din cadrul vietii noastre bisericesti care au batut cai grele, dupa cuvantul Domnului. Si totusi acest om, cu  felul sau indraznet de a fi, se gaseste azi in inchisoare.

Este condamnat la arest preventiv, acest frate al nostru! Nu au putut intelege judecatorii, care fac parte din Inalta Curte de Justitie, acest lucru de la sine inteles? L-ar fi pierdut pe Efrem? Unde s-ar fi dus? Unde ar fi plecat Egumenul Aghioritic?

Si chiar daca ar fi comis o eroare, lucru pe care noi desigur nu il credem, in privinta anumitor aspecte economice fata de care noi, clericii, nu suntem cunoscatori si nu avem experienta, nu inseamna ca dintr-o data s-a transformat intr-un criminal periculos care trebuie izolat in inchisoare. Sa fie luat dintre fratii sai, sa fie injosit in fata fiilor sai duhovnicesti, clerici, calugari sau laici, sa fie facut de ocara in fata poporului credincios, pentru a se pune in aplicare litera legii?

Credem in legile societatii noastre. Respectam justitia tarii noastre si ii suntem cu adevarat recunoscatori deoarece prin multe decizii luate demonstreaza ca se ridica la inaltimea la care trebuie sa se afle. De multe ori ne-a demonstrat ca membrii sai sunt sanatosi duhovniceste si inteleg corect adevarul. De altfel, corpul judecatorilor din tara noastra este format, in majoritate sa, din persoane care au o viata duhovniceasca autentica  si a caror sustinere ne da curaj.

Ii rugam frumos, la prima cerere de eliberare din inchisoare a Gherondei, sa spuna din tot sufletul “da”. Ne-ar incuraja. Si atunci cand va veni ora procesului, sa judece omul pe care il vor avea in fata, tinand cont de faptul ca acest cleric este  “vas ales” , inchinat slujirii Domnului din pruncie, este un om care “rapeste” suflete si le daruieste Domnului.

Este un Egumen Aghioritic preasfintit, si aceste lucruri le afirmam in cunostinta de cauza, in fata intregului popor binecredincios si in fata Ingerilor care scriu gandurile, cuvintele  si faptele fiecaruia dintre noi. Si sa tina cont de faptul ca aceste acuze grave nu se potrivesc acestui om, oricat ar crede ca dovezile aduse ii obliga sa le accepte.

Avem rugamintea ca, in cursul procesului, sa se evalueze cu indurare aceste acuzatii grave, sa se judece acest om la masura sa duhovniceasca pe care o are in lumea Ortodoxa, unde se bucura de aprecierea intregii suflari ca un om corect, cuvios si fara prihana. Si chiar daca se vor gasi unele mici inadvertente, sa isi aminteasca de viata sa cinstita si sfanta si sa tina cont de aceasta in apararea sa. Acum insa, inainte de proces, consideram, si sa ne ierte judecatorii nostri daca deontologic nu avem dreptul  sa ne exprimam, ca acei care au emis ordonanta de incarcerare au exagerat. Au lovit in Biserica.

Fiecare lucru care se intampla, are o poveste in spate. Ne rugam la Dumnezeu sa ii ierte. E Craciunul si fratele si prietenul nostru se gaseste in inchisoare. E Craciun si fratii din Vatopedi isi insoteste Gheronda la inchisoare …

Sa fie slavit numele Domnului care ingaduie atatea incercari ierarhilor si familiei noastre Aghioritice.

Fie ca Dumnezeul Slavei sa-l intareasca pentru a trece prin aceasta incercare, fie ca Dumnezeul Treime sa-i lumineze pe judecatorii nostri pentru a face dreptate fratelui nostru.


Categorii

Ierarhi greci, Mitropolitul Atanasie de Limassol, Parintele Efrem (Vatoped), Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “Manifestatie de protest in Cipru pentru STARETUL EFREM VATOPEDINUL/ Ministerul de Externe al Greciei “nu primeste sfaturi” de la Rusia/ POZITIA MITROPOLITULUI IGNATIE DE LARISA

  1. Pingback: Patriarhul Kiril al Moscovei cere presedintelui Greciei ELIBERAREA STARETULUI EFREM - Razboi întru Cuvânt
  2. Pingback: PARINTELE EFREM VATOPEDINUL IN RUSIA, DESPRE INTALNIREA CU PUTIN (video): “Puterea noastra este Ortodoxia! Trebuie sa ne trezim, este prigoana Ortodoxiei!”
  3. Pingback: “INVINSUL INVINGATOR”: cuvinte duhovnicesti patrunzatoare despre prigoana staretului Efrem - Razboi întru Cuvânt
  4. Pingback: EGUMENUL EFREM VIZITAT LA INCHISOARE de Mitropolitii Pavel si Nicolae/ MITROPOLITUL ATANASIE DE LIMASSOL, la protestul din Cipru (si VIDEO)
  5. Pingback: “Nu pot sa tac!” PRIMII PREOTI ROMANI CARE IL SUSTIN PUBLIC PE EGUMENUL EFREM: Pr. Razvan Ionescu de la Paris si Pr. Sabin Voda de la Alba-Iulia - Razboi întru Cuvânt
  6. Pingback: Staretul Manastirii Nicula, Arhim. Andrei Coroian, ALATURI DE PARINTELE EFREM VATOPEDINUL - Razboi întru Cuvânt
  7. Pingback: Sfanta Chinotita a Muntelui Athos catre Ministrul de Externe al Greciei: STATUL GREC A INCALCAT STATUTUL SFANTULUI MUNTE - Razboi întru Cuvânt
  8. Pingback: Mitropolitul Nicolae (Patriarhia Bulgariei) catre Staretul Efrem: SUNTETI PRINTRE PRIMII CARE TREC PRIN DURERILE VREMURILOR DE PE URMA… - Razboi întru Cuvânt
  9. Pingback: Serghiei Rudov, membru al Camerei Publice a Rusiei: ADEVARATELE MOTIVE ALE ARESTARII PARINTELUI EFREM SUNT LUPTA IMPOTRIVA INDEPENDENTEI ATHOSULUI SI A INFLUENTEI RUSESTI - Razboi întru Cuvânt
  10. Pingback: GHERONDA EFREM SPOVEDESTE POLITISTI SI DETINUTI LA INCHISOARE - Razboi întru Cuvânt
  11. Pingback: PARINTELE EFREM IN ROMANIA: Cuvinte din Sfantul Munte (I) – Conferinta de la Alba-Iulia, 2000 (prima parte)
  12. Pingback: PATRIARHUL ILIA AL GEORGIEI, indurerat de arestarea PARINTELUI EFREM de la Vatopedi. Ministerul de Externe al Greciei SE SPALA PE MAINI - Razboi întru Cuvânt
  13. Pingback: PARINTELE EFREM LA ALBA-IULIA, 2000 (II): Biserica este Una! Nu exista alta Biseri­ca! Botezul se face numai prin afundare, nu prin stropire!
  14. Pingback: IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, primul ierarh roman care il sustine public pe EGUMENUL EFREM DE LA VATOPED
  15. Pingback: CU CE A DERANJAT STARETUL EFREM PE STAPANII LUMII? (I) “Puterile intunericului, sionistii, vor sa loveasca in Ortodoxie! Kissinger, om intunecos” (VIDEO)
  16. Pingback: Iulian Capsali: CAZUL EFREM/ Parintele Florin Botezan da marturie pentru STARETUL VATOPEDIN - Razboi întru Cuvânt
  17. Pingback: Sinodul Permanent al Bisericii Greciei: arestarea Staretului Efrem a RANIT AUTORITATEA BISERICII. Arhiepiscopul Ieronim il va VIZITA LA INCHISOARE - Razboi întru Cuvânt
  18. Poate o sa vi se para neobisnuit un asemenea mesaj in acest context, dar fiind la randul meu indemnat sa fac asta, consider ca trebuie sa ne implicam cat de putin in cele din jurul nostru si sa reactionam atunci cand indivizi straini de tara si de credinta noastra indraznesc sa ne batjocoreasca fara nicio jena.
    Practic va rog sa transmiteti la cat mai multi romani sa nu se uite in acest weekend deloc la pro tv, iar daca este posibil sa nu mai urmareasca niciodata un asemenea program de televiziune. Este necesar sa protestam macar in acest mod, incat sa fie vizibila scaderea rating-ului acestui canal TV, care incearca sa imputa atmosfera romanesca prin grila sa de programe.
    Astfel, pe fondul unei campanii din ce in ce mai organizate la nivel global impotriva ortodoxiei, manifestata recent prin arestarea preventiva fara nicio vina a unui duhovnic din Sfantul Munte Athos, foarte apropiat credinciosilor din tara noastra, parintele Efrem, staretul manastirii Vatopedu, acum se propune unui popor majoritar ortodox vizionarea unui film blestemat, blasfemiator si hulitor la adresa credintei noastre.
    Este vorba de difuzarea filmului codul lui da vinci pe postul de televiziune pro tv, la o ora de varf in acest weekend. O asemenea indrazneala mi se pare batjocoritoare la adresa noastra a tuturor, avand in vedere si climatul de criza economica prelungita, in care ar fi nevoie de intarirea si marturisirea credintei printr-o atitudine demna fata de problemele care se inmultesc in toate partile si nu de batjocorirea acesteia prin aducerea in prim plan a unui asemenea film, care si in alte parti a starnit reactii vehemente de dezaprobare.
    De aceea, este nevoie de o atitudine de respingere a acestui act de intinare sufleteasca a constiintei unui popor, iar alta cale mai simpla si care sa afecteze rata de vizionare a postului respectiv, la care cei din spatele acestui gest batjocoritor la adresa ortodoxiei romanesti tin foarte mult, pentru ca pe baza acesteia sunt sponsorizati masiv, nu este decat a boicota in totalitate vizionarea programelor transmise de pro tv, sau macar in acest weekend, daca permanent nu este posibil.
    Personal, nu mai urmaresc de mult timp acest canal, pentru ca nu are nimic sfant, ziditor si pentru suflet, dar avand in vedere sondajele de opinie care arata ca este destul de urmarit de romani, am considerat potrivit sa reactionam in acest fel fata de o propunere nerusinata la adresa societatii romanesti in ansamblul ei, nu si in totalitatea ei, din cate se vede.
    De aceea va rog sa transmiteti la cat mai multi romani aceasta propunere, cu gandul ca daca vreodata veti analiza faptele trecute ale vietii si veti gasi unele aspecte pe care sa le regretati, de acest lucru sigur nu va va parea rau. Dimpotriva, consider ca o atitudine curajoasa va atrage si binecuvantare si intarire sufleteasca, pentru ca sa trecem cu bine aceste vremuri, care prin exacerbarea materiei, par a descuraja si opri din fasa orice gest de implicare in viata comunitatii romanesti.

  19. Pingback: Filmul blasfemic CODUL LUI DA VINCI difuzat de postul PRO TV - Razboi întru Cuvânt
  20. Pingback: Mitropolitul Hrisostom al Messiniei ATACA VIRULENT SI INVENINAT SINODUL BISERICII GRECIEI PENTRU SUSTINEREA PARINTELUI EFREM! - Razboi întru Cuvânt
  21. Pingback: ARESTAREA UNUI STARET (Emisiune TVR-info cu Rafael Udriste si Iulian Capsali). Egumenul Efrem si Parintele Daniil Cotescu la “Ora de Stiri”, in 2007 (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  22. Pingback: STARETUL EFREM RAMANE IN INCHISOARE, tot mai bolnav, dar slujindu-i pe detinuti… PERSECUTIA SI RAZBUNAREA MASONILOR CONTINUA! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: Obstea Manastirii Vatopedi: mentinerea arestarii preventive a Staretului Efrem, NEDREAPTA SI EXAGERATA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  24. Pingback: SCRISOAREA PARINTELUI EFREM FILOTHEITUL (Arizona) CATRE STARETUL EFREM VATOPEDINUL: “Ceva bun va iesi din aceasta incercare prin care treceti” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  25. Pingback: UPDATE/ Parintele Efrem e liber si s-a intors la Manastirea Vatopedi. LACRIMILE REGASIRII: “Ii iubesc si ii iert pe toti”. - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  26. Pingback: Parintele Efrem Vatopedinul, achitat de Curtea Suprema de Justitie a Greciei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare