RUSIA schimba strategia cu SIRIA? Moscova propune O REZOLUTIE ONU care condamna violentele TUTUROR PARTILOR implicate in razboiul civil sirian

15-12-2011 2 minute Sublinieri

  • Romania Libera:

Rusia propune un proiect de rezoluţie ONU condamnând violenţele din Siria

Rusia a surprins comunitatea internaţională dezvăluind joi un proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care condamnă violenţele din Siria, comise de “toate partidele”, relatează AFP, scrie Mediafax. Rezoluţia condamnă violenţele comise “de toate partidele, inclusiv utilizarea disproporţionată a forţei de către autorităţile siriene”.

Ambasadorul francez la ONU, Gerard Araud, a salutat imediat, într-un comunicat, “un eveniment extraordinar, Rusia hotărând, în sfârşit, să renunţe la inacţiune şi să ne prezinte o rezoluţie cu privire la Siria”. “Textul care ne este prezentat este un text care are nevoie, evident, de numeroase amendamente, deoarece este dezechilibrat. Dar este un text pe baza căruia vom negocia”, a adăugat el.

Consiliul de Securitate nu a reuşit să ajungă la un acord asupra unei rezoluţii de condamnare a regimului preşedintelui Bashar al-Assad, deşi ONU a anunţat că, din martie şi până în prezent, peste 5.000 de persoane au fost ucise în reprimarea manifestaţiilor din Siria. Rusia, care deţine în această lună preşedinţia Consiliului, şi-a utilizat votul de veto pe 4 octombrie, blocând un proiect de rezoluţie. China a utilizat, de asemenea, votul său de veto.

SUA, pregătite să coopereze la proiectul rus de rezoluţie vizând Siria, anunţă Hillary Clinton

Statele Unite sunt pregătite să coopereze cu Rusia la proiectul acesteia de rezoluţie prezentat Consiliului de Securitate al ONU care condamnă violenţele din Siria, a anunţat joi secretarul de Stat Hillary Clinton, relatează AFP, potrivit Mediafax. Însă versiunea actuală conţine “elemente pe care nu am putea să le susţinem”, a precizat ea, citând în acest sens o “aparentă paritate” între forţele de ordine siriene şi opoziţie, în textul prezentat de Rusia.

Rusia a surprins comunitatea internaţională dezvăluind joi un proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care condamnă violenţele din Siria, comise de “toate părţile”. Rezoluţia condamnă violenţele comise “de toate părţile, inclusiv utilizarea disproporţionată a forţei de către autorităţile siriene“. În proiect este exprimată, de asemenea, îngrijorarea faţă de “aprovizionarea cu arme, ilegală, a unor grupări înarmate din Siria”.

Clinton a mărturisit, într-o conferinţă de presă, că încă nu a citit documentul în întregime, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor. Washingtonul deplânge, în ultima perioadă, tăcerea în cazul Siriei a Consiliului de Securitate al ONU, blocat de refuzul Moscovei şi Beijingului de a condamna regimul lui Bashar al-Assad.

Salutând faptul că Moscova ia în considerare “pentru prima dată” posibilitatea ca violenţele regimului de la Damasc să fie discutate la ONU, Clinton a subliniat că “speră să poată coopera” cu Rusia, în pofida persistenţei unor “dezacorduri“. De asemenea, secretarul de Stat american şi-a exprimat dorinţa ca Liga Arabă să fie consultată cât mai rapid în privinţa proiectului de rezoluţie.

Miniştrii de Externe ai Ligii Arabe urmează să participe sâmbătă la o reuniune de urgenţă, la Cairo, pentru a răspunde unei propuneri a Damascului referitoare la admiterea unor observatori pe teritoriul sirian, în schimbul anulării sancţiunilor decise de Ligă.

Nota noastra

Moscova a incercat sa pozeze, sau sa isi obtina, o pozitie de actor “neutru” si pacificator intre regimul Al Assad si reprezentantii opozitiei siriene. De altfel, rusii pastreaza contacte cu ambele parti – chiar acum vicepresedintele din Siria este in vizita oficiala in Moscova, iar de curand au fost in vizita atat ministrul sirian de externe, cat si reprezentanti ai opozitiei. Relevant este ca atunci Serghiei Lavrov a cerut opozantilor sa participe la consens, cerandu-le sa aiba o atitudine mai concilianta fata de putere.

Asadar, facand aparenta concesie de a condamna violentele regimului Assad, Rusia vrea, de fapt, sa-si consolideze acest statut de putere “neutra” care respinge scenariul unei interventii externe care sa rastoarne actuala putere, scenariu pentru care a acuzat Occidentul chiar zilele trecute prin acelasi S. Lavrov. Si, evitand repetarea unui scenariu libian, sa nu se mai vada exclusa din jocul de putere si influente care va reconfigura Siria, asa cum s-a vazut in cazul Libiei.

Probabil Rusia, de fapt, face o manevra ca sa castige timp in dosarul sirian.


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “RUSIA schimba strategia cu SIRIA? Moscova propune O REZOLUTIE ONU care condamna violentele TUTUROR PARTILOR implicate in razboiul civil sirian

  1. şi eu cred că rusia trage de timp.. doar că nu poate trage unde contează cu adevărat.. anume, pe teren. Dacă aş fi american aş începe să măresc presiunea pe Assad cu rebeli din ce în ce mai mulţi şi mai bine antrenaţi, timp în care aş sta şi aş arăta cu degetul politic spre Rusia din pricina căreia nu putem opri astfel de orori. Trasul de timp cu adevărat eficiet ar f fost un acord de încetare a focului între armată şi rebeli, dar asta nu se va întâmpla niciodată, deşi Assad şi-ar da o mână să apară în media occidentală ca fiind împăciuitor.

    Deocamdată SUA şi Franţa conduc ostilităţile.. şi au un avantaj strategic clar în faţa Rusiei, pentru că oamenii lor deja sunt de 6 luni pe teren.. iar rusia de abia se chinuie să-i aducă în armenia, lângă turci. Doamne, ajută!

  2. Rusii nu ar avea nevoie de armate in Siria,ci doar de experti militari care sa opereze anumite sisteme de rachete ultra-performante.Au sirienii soldati si ofiteri destui.Rusii ar trebui sa furnizeze numai arme distrugatoare gen rachete Iskander ( sol-sol ):http://en.wikipedia.org/wiki/9K720_Iskander

    O singura racheta Iskander,in razboiul dintre Rusia si Georgia,a distrus 28 de tancuri ale batalionului din orasul Gori.

    Sau sisteme de rachete de croaziera navale Yakhont,sau sol-aer S400.De asemenea manpads impotriva elicopterelor si avioanelor inamice.Doar citeva exemple.Si-ar testa si armele si expertii militari in conditii de razboi real.Ca o repetitie pentru Iran sau apararea propriului teritoriu mai tirziu.Si ar genera si pagube majore agresorilor,poate chiar infringeri.

    In razboiul din Afganistan,rusii au fost invinsi de o mina de mujahedini,plus experti CIA,plus rachete Sting si alte arme americane performante.

    Pe plan diplomatic,rezolutia lor mi se pare f buna,le da si timp suplimentar ( in cazul in care ar trebui sa desanteze arme si personal ) iar daca ar reusi sa arate ca rebelii sint finantati si instigati chiar de americani et co,plus sa faca legatura cu Libia,primaverile arabe si cine este in spatele lor,si acelasi scenariu care se repeta obsedant…toate acestea cu diplomatie totusi,poate ar reusi sa-i salveze pe sirieni.

    Asta ca sa scriem si noi mesaje…

  3. Cel mai simplu mod de contracarare al americanilor si Nato si evrei in zona Golfului,ar fi ca rusii sa le livreze iranienilor citeva rachete cu incarcaturi nucleare,sa zicem prin intermediul Coreii de Nord,sau si mai simplu,incarcaturi nucleare coreene ( sic!) pe rachetele iraniene…si s-ar linisti cu totii,cred.Si ar incepe poate tratative,si s-ar opri americanii et co. sa mai ” elibereze ” si ” democratizeze” ( limbaj politic corect,nu invazie sau cotropire ) mai toate tarile din zona.

    O idee…

  4. Pingback: PREGATIRI DE RAZBOI LA GRANITELE SIRIEI: Turcia si SUA si-au capacitat trupele, Siria si-a pregatit rachetele/ IRANUL SE PREGATESTE SI EL "PENTRU CE E MAI RAU"
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare