Grigore Lese despre colinda traditionala, autentica. “ASTAZI NU COLINDA NIMENI. Nu colinda, nu postesc, numai rele savarsesc, suduieste fiecare, si cel bun, ca si cel mare” (video)

15-12-2011 3 minute Sublinieri

Parintii nostri-n vecie /Asteptau postul sa vie / In tot postul sa colinde. /Astazi nu colinda nimeni / Nu colinda, nu postesc /Numai rele savarsesc. /Suduieste fiecare,/ Si cel bun, ca si cel mare. / Scumpule Mantuitor,/ Varsa-n inimile lor, / Varsa bunatatea Ta /Sa-Ti cinsteasca Nasterea. / Varsa bunatatea Ta/ Sa-Ti cinsteasca Nasterea”.

“Ce inseamna pentru mine colindator adevarat? Ce inseamna “adevarat”? Daca are 55 de ani, inseamna ca el de 52 de ani umbla tat anul si colinda tat satul – de la varsta de 3 ani. Ala-i colindatorul. Eu am 57 – Doamne, dă! – de 53 de ani eu umblu la colindat! Nici o pauza!”, a explicat Grigore Lese saptamana aceasta, la Sala Galateca, in cadrul unui concert de colinde la care au participat colindatori din satele Ungureni si Libotin.

Nu “artistocratii”, ci oamenii din josul satului colinda

“Bongăul” sau colindatorul care nu poate colinda

A colinda inseamna “a te roti”

De unde vine denumirea de Mos Ajun

[…]

Sunt foarte multe de discutat despre “corinda”. De unde vine corinda, ce-i cu corinda, care sunt temele, de ce se corinda… Noi n-am venit aicea sa facem conferinte. Am venit sa va aratam cum se corinda p-acolo.

Conferintele-s la academie, numai ca stiti ce? Degeaba vorbesc la academie dar nu stiu cum se corinda. Stiti ca la noi e plina lumea de teoreticieni, practicieni mai putin. La colindat aicea nu ne indesam. Dar scriem despre corinda ca ar fi…, teorii… Am acasa un dulap numai de carti scrise, carte dupa carte. Unul scrie “corinda vine din calende”, altul zice ca vine din “aleluia, Domine”, altu ca de la neamul arilor – ma-nnebunesc, domle. Atat am citit despre ei… dar zic “ei o umblat in viata lor a colinda? O umblat ei sa vada colinda?Nem tudo, cum zice unguru!

Ia ascultati ce vreau sa va spun acum: aristocratii au colindat in viata lor vreodata? Nu! Stiti cine o colindat? Oamenii din josul satului. Ca ei s-o dus la rasarit. Aci o colindat. Ce inseamna pentru mine colindator adevarat? Ce inseamna “adevarat”? Daca are 55 de ani, inseamna ca el de 52 de ani umbla tat anul si colinda tat satul – de la varsta de 3 ani. Ala-i colindatorul. Eu am 57 – Doamne, da! – de 53 de ani eu umblu la colindat! Nici o pauza!

Stau toti la televizor, la emisiunile aceastea de divertisment. Si in urechile dumneavoastra, din pacate, aveti acest sunet. Nu-i asa colinda, domnule! Eu nu va pot arata aici decat numai relicve de cum trebuie sa fie corinda. Stiti cum ii corinda asta? Cu ploaie, cu ger, cu saracie, cu colac mancat pe ninsoare. Si zice asa strigura:

Ciucur verde de matasa
Sloboaza-ne gazda-n casa
Ca de-asara stam p-afara
Si ninge, si vremuieste
Si murgutu cimpoveste
Murgu trebuie potcovit
Cu potcoave de colac
Si cu cuie de carnat
Zica gazda ce ne-a zice
Fara carnati nu ne-om duce
Fara ciont, fara schinare
Supere-se cat de tare
Ca i-a cere: stim ca are

si zicea “La anu si la multi ani!” Si era cate unu de-asta zgarcit – spunea asa, cam si cu gura altuia: “haidati in casa…

Eu am corindat numai oamenii saraci. Corinda trebuie sa fie bucurie: ne intalnim, cinstim mortii! Si de-atatea ori am povestit de Lelea Mare din Borcut. Avea numa’ brandusi toamna si primavara, si nuci, si alune stranse de ea si le aducea si le pregatea pentru colindatori. Avea doar patru pereti la casa! Si ma duceam si colindam aristocratii… si usile erau ferecate de lăcăți la 3 dimineata. No, zic “hai sa merem la Lelea Mare, ca la ea e lumina aprinsa”. Stia sa primeasca lumina!…

Ceilalti ziceau “haide, ma, nu merem acolo, ca n-are nimic sa ne deie”. Si o colindam. Si intr-un an așe ne-o dat: 85 de alune la unu’, 5 mere si nuci 20 cate la unu’. Le-am pus in bărbânț, am iesit afara, le-am imprastiat pa omat si le-am impartit noi intre noi. Si ne bateam de la alune. Dar-ar Dumnezeu sa mai vad eu viata aceea o data! Acuma stii de ce se bat? De la Dacii! Domle, se bat de la zgomot!

De ce i-am invitat pe ei? Pentru ca la ei se mai pastreaza lucrurile acestea. Ici colo… dar sminteala este mare si-acolo. Sunt smintitori de-astia: in mijlocul satului fac o casa de betoane. Rugamintea mea este: daca aveti ocazia, duceti-va pe la Ungureni, pe la Costeni si va plimbati pe-acolo, ca e de-ajuns. O sa va bucurati ochii. Vedeti, eu pe locurile astea m-am nascut. Nu va pot descrie cu cuvinte, cu vocea.

Exista si colinde cosmogonice: despre soare, despre pomul vietii, despre luna. Exista colinde care canta de “florile dalbe de mar”. La ce se refera “florile astea de mar”? La țurțurii de la…? Nu, la florile dalbe, adica ale lunii. La luna se refera. Exista o colinda foarte frumoasa: “Pom inramuratu’“. (…)

Nici o sarbatoare nu-i
Ca Nasterea Domnului
Asa binecuvantata
Si de crestini asteptata
Parintii nostri-n vecie
Asteptau postul sa vie
In tot postul sa colinde.
Astazi nu colinda nimeni,
Nu colinda, nu postesc
Numai rele savarsesc.
Suduieste fiecare,
Si cel bun, ca si cel mare.
Scumpule Mantuitor,
Varsa-n inimile lor
Varsa bunatatea Ta
Sa-Ti cinsteasca Nasterea
Varsa-Ti bunatatea Ta
Sa-Ti cinsteasca nasterea.

Daca-i intrebi pe oamenii batrani ce-i cu lerul… “a, lerul de la fitiu“, zice, adica de la soba, fara sa faca legatura cu neamul arilor, cu imparatul Aurelian si cu “Velerim si Veler, Doamne”, cu Valerian. Nu! Ei stiu de ler… Dar nu asta este important. Ce este important: nu pot canta ei despre ler acuma, ei trebuie sa cante despre nasterea Mantuitorului. Si duc vestea asta.

Copilasii mititei au o colinda si un bât si-l agita. Si zic asa copilasii mici – si fete, si baieti, la un loc: “Buna ziua lui Mos Ajun!” Dar ce zic cand spun “Mos Ajun”? Al jun – este un jun batran si unul tanar. Si cela batran trebuie sa moara si sa vie celalalt tanar. “Buna ziua la Mos Ajun!” Si atuncea omul moare. De-aceea capra se arunca de pamant si zice cela “hehehe” si rad p-acolo. Dar de ce moare capra? Moare anul si reinvie! Trecerea la viata prin moarte!

Ce canta copilasii de 10 ani:

“O stea s-a ivit
De la rasarit
Si cu David crai
Pruncii sa nu-i tai.
Pruncii n-or muri
Ca s-or prelungi
In cer cu ingerii.
Si-a lor sufletele
S-or preface-n stele.
S-or luci frumos
Calea lui Hristos.

Si stateau ei asa si de-altfel erau mititei asa… “Ba, tu a cui esti?” Pai zice “Eu is al lui Ionu’ lui Grigore lui Toader de peste deal” “A, a, stiu…” “Da’ tu a cui esti? Ba, pe tine nu te cunosc!” De ce intrebau asta? Sa stie de unde vine, din ce comunitate face parte. Nu merge oricine la colindat. Stiti cum se colinda? Colindai tot satul: asta inseamna colinda – a te roti. O hora, ca la joc. Si se roteau in sat, dar mergeau si in alte sate. Si atatia bobi strangeau si colaci, ca nu-i mai puteau duce. Si atuncea ii lasau la Badea Ion, zice “cand om veni inapoi i-om lua!” Si dupa ce strangeau iara desagi, iar ii lasau. Si tot lasau asa: la o casa erau 30 de colaci, dincoace erau 20. Atentie! Nu se ocolea nici o casa!

Erau colaci multi. Ce faceau cu colacii astia? Cand veneau inapoi, veneau pe acelasi drum. Se zice: “retrairea caii” – dusul cu intorsul. Deci de fapt asta este corinda. Feciorii faceau bani sa plateasca ceterasi: isi vindeau colacii in sat si pe banii facuti pe colaci, zice “no, sa ne platim ceterasu’!

Ceata de colindatori era autoritatea numarul unu in comunitate. Nu era primarul. Gata, de la Sfantul Nicolae si pana la Boboteaza, era ceata. Era o autoritate. In ziua de astazi, toata lumea in lume, in numele colindului, practica industria colindului, asa cum practica industria patriotismului. Nu se mai poate, gata!


Categorii

Articolele saptamanii, COLINDE, Craciunul, Istorie, Muzica, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “Grigore Lese despre colinda traditionala, autentica. “ASTAZI NU COLINDA NIMENI. Nu colinda, nu postesc, numai rele savarsesc, suduieste fiecare, si cel bun, ca si cel mare” (video)

  1. Multumim, domnule Grigore Lese! Si efortului Dumneavoastra de a posta acestea!
    Eu nici atat “Nu va pot descrie cu cuvinte, cu vocea”…dar va multumesc frumos!

  2. Pingback: COLINDE cu grupurile psaltice Tronos, Stavros si Axis (VIDEO)
  3. Pingback: Asta-i seara mare, seara de Ajun. PRAZNIC LUMINOS SA AVETI!
  4. Pingback: COLINDE VECHI ROMANESTI cu grupul Anton Pann (VIDEO) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: N-A MURIT COLINDUL NOSTRU… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: MIRCEA DIACONU in “Lumea credintei”: COLINDATI VOI INSIVA, CU TOT SUFLETUL! “Modul de viata românesc al civilizatiei rurale face parte din PATRIMONIUL IMATERIAL” - Recomandari
  7. Pingback: COLINDELE NU SE INVECHESC… Corul de copii de la VALEA PLOPULUI si Grupul psaltic HOREVMA de la Man. Turnu - Recomandari
  8. Pingback: VIATA CA O COLINDA. Unde locuieste Dumnezeu de Craciun? - Recomandari
  9. Pingback: CRACIUNUL UNEI LUMI DISPARUTE. VALENTIN URITESCU: “Obiceiurile de Crăciun o să dispară şi noi vom rămâne cu viaţa asta virtuală”/ GRIGORE LESE: Degeaba sunt colindele in UNESCO daca nu se mai practica in Romania - Recomandari
  10. Pingback: Pr. Dumitru Staniloae despre RESTABILIREA DEMNITATII FEMEII/ Sfințitele zile ale Crăciunului si inselatoarea euforie consumerista sau: CE A MAI RAMAS DIN CRACIUNUL ROMANESC AUTENTIC? (Recomandari duhovnicesti) - Recomandari
  11. Pingback: ULTIMA PRESCURA [Video]- film documentar. Despre disparitia vechilor traditii pascale romanesti in fata iuresului globalizarii - Recomandari
  12. Pingback: STEFAN HRUSCA si valorile pe care le traieste si le marturiseste: CREDINTA, CUVIINTA, OMENIA, VERTICALITATEA. Sfatul unui tata bun din “alta lume”: “Auzi, oriunde te duci, sa fii om!“ (VIDEO) - Recomandari
  13. Pingback: COLINDE cu grupul DATINA ROMÂNEASCĂ al Asociatiei TRADITIA ROMÂNEASCĂ - Recomandari
  14. Pingback: TRAGEDIA CRACIUNULUI FARA HRISTOS. “Craciunul” sau “Nascutul”? CE SI CUM SARBATORESTE OMUL DE AZI? De la TAINA INTRUPARII la IZGONIREA LUI DUMNEZEU din lume. In cautarea duhului pierdut al Nasterii Domnului -
  15. Pingback: Pastorala puternica de Craciun a PS Sebastian: DE LA NAȘTEREA DOMNULUI LA ”O, TANNENBAUM”: “Sărbătoare fără Sărbătorit și Crăciun fără Hristos pare a fi modul de a sărbători pentru mulți dintre „creștinii” de astăzi! Aceasta
  16. Pingback: HRISTOS SA SE NASCA DIN NOU SI IN VIETILE NOASTRE! (Poezii duhovnicesti si cantari psaltice la Nasterea lui Dumnezeu ca Om adevarat) | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: COLINDE deosebite cu corul feminin FILOMELOS din Onesti (VIDEO) – dar de Craciun pentru toate cititoarele si colaboratoarele noastre, cu drag | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: PRUNCUL PRIBEAG. “Am sărbătorit Crăciunul! Dar unde este Iisus acum?”/ CINE NE-A FURAT SARBATORILE? | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: “CE AI CU NOI, IISUSE?” – SEMNUL PRUNCULUI NEAJUTORAT și DURERILE BUCUROASE ALE NAȘTERII DE SUS. Cum să ne pregătim de primirea Lui, cum să așteptăm Nașterea Domnului? Ce Crăciun va sărbători cineva când nu este în rânduial
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare