“ASTA E… EUROPA UNITA”: Reduceri ale cheltuielilor publice, reduceri de salarii si pensii, delegare de suveranitate. ROMANIA, SCLAVUL CEL MAI ZELOS DE PE “SANTIERUL” STATELOR UNITE ALE EUROPEI…

11-12-2011 5 minute Sublinieri

Get Adobe Flash player

As vrea sa vorbesc in primul rand pentru romani si mai putin pentru politicieni. Cred ca este obligatia mea sa fac acest exercitiu de explicare. Pentru a intelege ce s-a intamplat la Bruxelles ar trebui sa incepem cu inceputul: de ce UE e in situatia de a fi in mare dificultate economica. Pactul de la Maastricht a fost adoptat daca nu ma insel in 1992. Desi cifrele pentru deficit si datoria publica figurau in acest tratat, fiecare stat membru era responsabil individual de respectarea acestor cifre.

Daca exista un motor eficient in ceea ce priveste respectarea acestor criterii, acesta era pentru statele din afara zonei euro, care isi doreau sa atinga aceste criterii pentru a intra in zona euro. In rest, totul tinea de bunavointa statelor si de cate o semnalare a CE. Romania a fost avertizata in 2007, iar in 2008 s-a confirmat un deficit mare, in conditii de crestere economica. Una dintre cauzele fundamentale pentru care s-a ajuns la aceasta criza a fost ascunderea miezului Tratatului de la Maastricht.

Nici Agenda de la Lisabona (2000) nu a adus instrumente de coercitie impotriva statelor UE. Acest al doilea pilon nu a avut niciun fel de instrument prin care statele sa fie obligate la atingerea obiectivelor din Agenda Lisabona. Ceea ce am spus nu este o critica, ci o informare – de ce UE a ajuns aici. Din punct de vedere politic, ar fi fost extrem de dificil sa se impuna statelor instrumente la nivelul UE. Era greu de conceput in 1992 ca vine CE sa te sanctioneze pentru ca ai depasit deficitul.

Atat s-a putut atunci din punct de vedere politic. In acelasi timp, putem spune ca aceasta criza ne-a facut sa descoperim cateva realitati si sa le tratam altfel. Nu avem mecanisme si sanctiuni care sa sustina disciplina bugetara. De asemenea, am putut constata ca disciplina bugetara nu este suficienta. De asemenea, nu a observat nimeni sau nu am avut instrumente sa constatam ca s-a ajuns la datorii publice enorme. Nu a existat un mecanism prin care, de la nivelul UE, statul care a iesit din criteriile de indatorare publica, sa fie adus la ordine. Lipsa acestor constatari nu a facut decat sa impinga statele UE catre gasirea de instrumente.

Gasirea de instrumente nu se putea face decat asa cum s-a facut acum – o analiza prin care statele sa ramana in parametrii fixati. Deciziile din noaptea de 8-9 decembrie au transformat UE intr-un mare santier, un santier care se reconstruieste institutional. De la o simpla uniune monetara, UE devine o uniune monetara, fiscala si economica. Pana la sfarsitul anului incepe procesul de pregatire a summit-ului din martie, cand statele UE trebuie sa adopte deciziile luate la Bruxelles.

Prin Acordul de uniune fiscala se realizeaza in primul rand un raspuns european la criza. Deciziile adoptate la ultimul Consiliu European au cateva scopuri, iar cel mai important este prezervarea Uniunii. Acordul impinge inspre politici de calitate in statele membre.  Aceasta abordare decisa de sefii de stat si de Guvern la Bruxelles este de natura sa puna capat populismului. Pana la urma, miza ultima nu este delegarea de competente catre Bruxelles. Nu acesta a fost obiectivul, dar acesta este mijlocul prin care poate exista o supraveghere corecta a politicilor fiscale si economice ale statelor.

Telul ultim al acestor eforturi este mutarea politicilor economice ale statelor UE catre o zona a sustenabilitatii. Modul cum se vor desfasura lucrurile in UE in perioada urmatoare are darul de a nu permite sa fie tari care nu duc politici de calitate, dar se ascund acolo, in marea familie UE. Nimeni nu mai poate miza ca propriile politici ineficiente vor fi acoperite de statele care fac politici responsabile. Un alt element este legat de revenirea la normalitate, prin politicile care impun respectarea prevederilor de la Maastricht – deficit structural de maximum 0,5%. Acest obiectiv a devenit o obligatie, nu mai este la latitudinea nimanui.

Pana la 31.12.2012, aceasta obligatie trebuie trecuta in Constitutie. Mai este si obligatia ca toate statele membre UE, cu accent deosebit pe statele zonei euro, sa revina la deficite de maximum 0,5% si la gradul de indatorare de maximum 60%, cu un program intocmit de UE. Foarte multi, dupa declaratia mea de la Bruxelles, prin studiouri de televiziune, isi smulgeau capul de pe umeri si il dadeau de pereti “ia uite cum ne subjuga UE, ia uite ce-a facut Basescu”. Aceste prevederi se aplica tuturor tarilor UE, si Romaniei, si Spaniei, si Frantei.

Noi nu suntem in situatia de a avea astfel de programe, mergem spre deficit zero in 2013. Fara revenirea la un nivel acceptabil de indatorare, statele UE nu mai pot mentine bunastarea cetatenilor. Se va trece la o politica de reducere a indatorarii, cu costurile specifice: reduceri puternice de cheltuieli ale statului in toate tarile UE, inghetari de salarii si pensii si poate chiar reduceri. Statele UE nu mai pot trimite bugetul la Parlament fara o consultare prealabila cu UE, care va spune daca este sustenabil.

Statele care sunt in pericol de deficit excesiv sau au deficit excesiv intra sub monitorizare permanenta. Sanctiunile nu au fost stabilite inca, acestea se analizeaza. Deja exista un grup de experti care lucreaza la punerea in practica a Proiectului de acord.  Eu am anuntat la Bruxelles ca Romania va participa la acest Pact de stabilitate fiscala si sper ca Parlamentul sa nu aiba alt punct de vedere. Acordul va fi adoptat de Consiliul European din luna martie. Nici UE nici FMI nu au nimic impotriva ca in executia bugetara sa ajungem la 2,4 deficit pe cash. Diferenta de la 1,9 la 2,4 trebuie insa sa o imprumutam. Pe romanul de rand acest acord nu il va afecta in niciun fel. In schimb, ii va garanta ca va trai intr-o Uniune Europeana sanatoasa. Cred ca este bine pentru romani sa stie ca si Romania va face parte din acest acord.

Cand un stat nu respecta regulile, pana la urma vin ceilalti si platesc pentru el. Cred ca am inteles lectia Greciei, lectia Spaniei, lectia Portugaliei. Statele zonei euro au platit sume enorme. Ori asta legitimeaza sa luam masuri sa nu mai platit pentru statele care nu respecta regulile. Acum s-a creat politic sansa de a merge impreuna cu statele Zonei Euro, si nu acea Europa in doua viteze. De aceea, indemnul meu pentru politicieni este la maxima responsabilitate.

Asta este Europa unita.

Leonard Orban: Nu se pune problema ca Romania sa contribuie cu bani la fondurile de garantare ale FMI *Acordul de guvernanta fiscala este un pas spre constituirea “Statelor Unite ale Europei”

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a apreciat ca nu se pune problema si nu ar fi logic ca Romania, tara aflata, in prezent, in program cu Fondul Monetar International, sa contribuie cu bani la eventualele fonduri de garantare ale FMI, informeaza Agerpres. Ministrul a adaugat ca acordul de guvernanta fiscala, la care a aderat si Romania, decis la summitul UE de vineri, reprezinta un pas important spre constituirea “Statelor Unite ale Europei”.

In momentul de fata nu exista nimic scris. Deci, din punctul acesta de vedere, nu putem sa spunem ca vom contribui sau nu. Dar, pe de alta parte, sigur ca noi am fost in contact cu reprezentantii Consiliului care pregatesc documentele. Si, din toate informatiile pe care le avem, rezulta foarte clar ca nu se pune problema ca un stat aflat in program cu Fondul Monetar sa contribuie cu bani. Ar fi ilogic. Deci primesti, sau esti sprijinit intr-un fel sau altul de Fondul Monetar si tu vii si contribui cu bani la Fondul Monetar“, a declarat Orban, in emisiunea “Catedra de politica”, difuzata de EuropaFm.

Leonard Orban a mai precizat ca decizia Consiliului European cu privire la acordul de guvernanta fiscala, la care a aderat si Romania, reprezinta un pas important spre constituirea “Statelor Unite ale Europei“.

Statele Unite ale Europei inseamna avansarea integrarii si pe alte domenii. Dar, cel putin pe zona economica, in ceea ce priveste coordonarea politicilor macroeconomice, deciziile care au fost luate sunt extrem de importante. Nu reprezinta un pas inainte, ci reprezinta o schimbare fundamentalaa afirmat Orban. Potrivt ministrului Afacerilor Europene, Comisia Europeana ar urma sa fie nucleul de putere al viitoarei entitati europene.

Analiza Reuters: SUA si economiile emergente sunt ingrijorate de posibilele pierderi cauzate de imprumuturile FMI catre Zona Euro. Fondul nu este un substitut pentru actiunile Europei

Monti a declarat că Germania ar trebui să înţeleagă că “este mai bine să emitem obligaţiuni comune ca acţiune intenţionată şi raţională, decât ca măsură de urgenţă, într-un fel forţată, prin achiziţia de către Banca Centrală Europeană a obligaţiunilor ţărilor aflate în dificultate”.

Nota noastra:

Nici ca se putea intruchipare mai realista a duhului european asa cum a grait el la finalul conferintei sustinute de presedintele Traian Basescu. Piezis, transpirat si icnind a jumatate de hăhăit, a sfarsit “explicarea” preluata papagaliceste de la oficialii eurocrati, așa zicând: asta este… Europa Unita!

Asta este, de fapt, duhul care insufleteste acest construct european – un duh al garbovirii, al silei, al piezisului, intr-un cuvant al strambatatii si a toata nedreptatea. Un chip had care se iteste dupa discursul tehnic si tern, dupa movilele indigeste de Tratate, cifre, indici macro si micro, deficite si constrangeri care contin, la final, promisiunea unei lumi mai bune, asa cum sade bine oricarei utopii care ne amanteaza viitorul.

Prin aceasta tehnicizare ni se da de inteles ca miza chestiunii europene este de competenta restransa a unor elite vizionare si foarte competente in noua religie: economia. Confruntata, la fel ca in vechime, cu zeitati capricioase (piete, eficienta, profit etc.), aceasta noua religie a compasului si a echerului (instrumente tehnice prin excelenta) isi cere propriile sale jertfe: taieri (deocamdata de salarii si pensii), flagelari colective (munca pana la moarte ca nu mai sunt bani de pensii), libatii (arderea de tot a suveranitatilor nationale). Totul pentru imblanzirea zeilor neo-capitalismului…

In primele randuri ale acestei noi ordini europene s-a inghesuit si presedintele Traian Basescu. Asa cum singur s-a laudat, a fost presedintele care, dintre liderii statelor europene non-euro s-a zbatut cel mai mult ca Romania sa participe la acest Acord interguvernamental de uniune fiscala. Motivul e simplu: agenda europeana are slugile sale, dintre care Traian Basescu este una dintre cele mai zeloase. Ceilalti lideri s-au comportat un mod rational – tergiversand, sau macar evitand sa intre in prim plan deoarece intrarea in acest mecanism e net defavorabil – economic si social, tarilor lor.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la ““ASTA E… EUROPA UNITA”: Reduceri ale cheltuielilor publice, reduceri de salarii si pensii, delegare de suveranitate. ROMANIA, SCLAVUL CEL MAI ZELOS DE PE “SANTIERUL” STATELOR UNITE ALE EUROPEI…

  1. Ne va scoate Dumnezeu si din prapastia aceasta chiar, prin cele profetite de parintii bisericii.acest lucru ne este demonstrat practic prin calculele facute atat economic (caderea romaniei de indata ce intra in zona euro daca chiar nu si inainte) cat si a fenomenelor naturale(predictia din 2012 despre cutremur).
    Si ar mai fi o chestie:romanii sunt chiar atat de spalati pe creier,atat de reeducati incat nu isi pot da seama de pericolul care ne paste?nu isi dau seama sau,nu se intreaba pe cine punem sa ne reprezinte sau,in mainile cui lasam noi tara noastra.nepasarea aceasta este ingrijoratoare si periculoasa pentru viitorul nostru care nu suna deloc bine.
    Ca veni vorba de conducatori,aveam in liceu un profesor care spunea ca drama romanului este ca nu are cu cine vota.tind sa cred ca este din ce in ce mai adevarat.

  2. “Politica, politicienii
    Politician inseamna om de mare prestigiu, de mare demnitate, inseamna om cult si de mare caracter pe care te poti baza, care sa-ti dea garantia ca te duce pe drumul bun. Dar noi ce avem? Avem tot felul de aventurieri, de facaturi care nu inseamna nimic nici pentru familiile lor, dar sa mai insemne ceva pentru tara, pentru neam…?!”
    “Politicienii marionete
    Lumea trebuie sa inteleaga ca politicienii sunt niste marionete ale unor forte straine.”
    “Sfat pentru politicieni
    Sa nu uite niciodata ca puterea este trecatoare, ca puterea corupe sufletele slabe. Valoarea credintei fiecaruia il face om sau il descalifica…! Politicianul nu este un paduche in fruntea poporului(…)”
    (Parintele Iustin Parvu – Daruri duhovnicesti)

  3. @ Andy:

    Si ar mai fi o chestie:romanii sunt chiar atat de spalati pe creier,atat de reeducati incat nu isi pot da seama de pericolul care ne paste?

    Da, din pacate, in cea mai mare parte da.
    Si, intr-adevar, nu constientizam si nu dorim sa ne gandim. Din superficialitate si nepasare, nu din prea multa credinta.

  4. Si ar mai fi o chestie:romanii sunt chiar atat de spalati pe creier,atat de reeducati incat nu isi pot da seama de pericolul care ne paste?

    din pacate, am o colega care ilustreaza perfect aceasta mentalitate: “bine ca va fi aprobat bugetul de bruxelles, daca noi nu ne putem conduce, sa ne conduca altii!” pe langa aceasta, este o apriga sustinatoare a lui basescu si nu accepta niciun argument. cand am deschis subiectul profetiilor si a previziunilor economice facute de diversi insi mult mai educati decat mine, mi-a taiat-o: “esti prea pesimist, exact ca barbatu’miu; lasa-ma-n pace!” iar mentalitatea ei imi pare destul de raspandita si printre celelalte cunostinte; toti privesc lumea strict materialist, intr-o nota optimista – iesim din criza, nu va fi rau, nu vom suferi de foamete/razboi etc…

    aproape nimeni nu vrea sa analizeze vremurile intr-o nota detaliata – prefera sa tina capul in nisip si sa-si spuna ca n-au stiut. vorba aia… ignorance is bliss!

  5. http://www.hotnews.ro/stiri-politic-10923687-audio-video-nu-vrea-usl-regulile-guvernantei-fiscale-stabilite-bruxelles-fie-introduse-constitutie-vezi-text-explicatiile-senatorului-psd-dan-sova.htm

    Este o optiune pentru statele din zona euro, noi nu suntem stat din zona euro. Noi nu suntem un stat din zona euro. Singurele mentiuni cu privire la statele din afara zonei euro nu apar decat in doua locuri: acolo unde ni se propune sa participam la capitalizarea FMI cu doua sute de miliarde de euro si pe finalul documentulului, unde am spus noi ca s-ar putea sa luam parte dupa consultarea parlamentelor nationale.

    Pe de alta parte, aceasta este o intelegere interguvernamentala care propune doua reguli la care Romania a aderat deja in momentul in care a intrat in UE: regula cu deficitul de 3% si 60% maximul datoriei vin din 92 de la tratatul de la Maastricht, fata de care noi ne-am obligat. Daca ne uitam la art 11 din Constitutie, vom vedea ca scrie acolo ca Romania s-a angajat sa execute tratatele internationale cu buna credinta…

    Fiind o intelegere intervguvernamentala, veti vedea ca nimeni, nici un stat european nu va introduce aceasta regula la nivel constitutional. Pentru bunul si simplul motiv ca Constitutia nu este orice lege, nu-i o lege pe care o poti modifica in orice moment. Este posibil ca, peste un an de zile, avand in vedere evolutiile crizei, un alt acord interguvernamental sa prevada altceva. Noi nu putem ca fiecare acord interguvernamental cu privire la disciplina bugetara sa modificam Constitutia nationala. Nici celelalte state nu vor face acest lucru.

  6. Pingback: Traian Basescu ne arata CAT DE BUNA ESTE CRIZA pentru… formarea STATELOR UNITE ALE EUROPEI. Cedarea de suveranitate este INSUFICIENTA! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: REFERENDUMUL PENTRU DEMITEREA PRESEDINTELUI – opinii in raspar cu propaganda orwelliana a “intelectualilor” de casa ai regimului Basescu - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: DE CE VOTAM LA REFERENDUM? Ce ne asteapta dupa 29 iulie? RAZBUNAREA vanzatorului, EXECUTIA tarii - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: DISTRUGATORUL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Mecanismul European de Stabilitate: DICTATURA EUROCRATILOR DEMONSTRATA VIDEO - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Demontarea propagandei neoliberale si federaliste despre CAUZELE CRIZEI ECONOMICE/ Liderii europeni spun ADIO DEMOCRATIEI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Tratatul european, "OPTIUNEA SEVERA" a lui Traian Basescu: o "bataie de joc". UE = SPATIUL VITAL pentru Germania + SFARSITUL DEMOCRATIEI SI AL STATULUI NATIONAL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Tratatul european, “OPTIUNEA SEVERA” a lui Traian Basescu: o “bataie de joc”. UE = SPATIUL VITAL pentru Germania + SFARSITUL DEMOCRATIEI SI AL STATULUI NATIONAL - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare