“Razboi iminent intre SUA si Iran”/ STUXNET: ARMA CIBERNETICA/ Rusia vs NATO: “dialogul surzilor” pe tema scutului antiracheta

7-12-2011 5 minute Sublinieri

Tensiunile dintre puterile occidentale si Iran cresc pe zi ce trece, iar declaratiile autoritatilor devin tot mai dure, culminand cu incidentul din weekend, privind presupusa doborare a celui mai performant avion de supraveghere american, de catre Iranieni. Ca sa fie tacamul complet, expertii militari incep sa mentioneze tot mai des cuvantul “razboi”. In acest context, SUA inaspreste masurile impotriva Iranului.

De asemenea, presa internationala merge mai departe si lanseaza ideea unui razboi deja declansat intre cele doua tari, avand in vedere jocul politic periculos din ultima vreme, dintre Iran si SUA, dar tinut secret. Titluri precum “Suntem in razboi cu Iran? Explozii misterioase, cercetatori asasinati si avioane americane atacate” (DailyMail) au impanzit mediul electronic. Jurnalistii de la The Telegraph atrag si ei atentia asupra unui conflict inutil intre cele doua tari si indeamna la discutii si atitudine pacifista. De asemenea, si jurnalistii de la TIME,  ridica problema inevitabilitatii razboiului dintre SUA si Iran. Jurnalistii de la Reuters fac si ei o analiza a situatiei, titrand: “Războiului rece” cu Iranul se încălzeşte în Orientul MijlociuI” . Insa toata lumea are un punct comun in abordarea situatiei: Arsenalul nuclear al Iranului si declararea suportului neconditionat oferit Iranului de catre China, in eventualitatea demararii vreunor ostilitati.

Avionul fără pilot RQ-170, invizibil pe radar şi pe care Teheranul susţine că l-a doborât săptămâna trecută pe teritoriul său, a efectuat, în trecut, şi alte misiuni de spionare a instalaţiilor nucleare iraniene şi a taberelor de antrenament ale Hezbollah din interiorul Iranului, relatează NBC News, insa acum iranienii i-au venit de hac. Avionul ar fi fost doborat de fortele iraniene, in timpul unei misiuni de recunoastere a fortelor americane, la granita dintre Iran si Afganistan, aparatul fiind recuperat aproape intact de iranieni.

Mai mult, oficialii americani au refuzat initial sa confirme că iranienii au doborât tocmai bijuteria tehnologica RQ-170 si sustin ca ar fi vorba despre un alt aparat de zbor, o drona de supraveghere, fara capabilitati de atac, dar la fel de sofisticat tehnologic, cu care au pierdut contactul deasupra granitei dintre Iran si Afganistan In plus, Pentagonul sustine ca Iranul nu a doborat avionul, pur si simplu s-a pierdut contactul cu drona, aceasta zburand pana a ramas fara combustibil, apoi a aterizat undeva de-a lungul granitei, asistata de tehnologia din dotare. Intrebati despre pierderea dronei, expertii militari americani s-au declarat socati de veste, spunand ca iranienii vor duplica mai mult ca sigur tehnologia americana, intentionand probabil s-o vanda si Chinei sau Rusiei.

CIA ar putea fi in spatele crearii unui virus, prima “super arma cibernetica”, care ar fi atacat recent o uzina nucleara din Iran, sustin expertii. Descoperirea Stuxnet (un virus informatic), in 2010, a marcat transformarea virusilor in veritabile arme de razboi. Expertii zic ca este atat de sofisticat incat ar fi putut fi inventat doar cu sprijinul “creierelor” din serviciile de spionaj ale Guvernului Statelor Unite, relateaza Daily Mail. Ar fi fost creat cu scopul precis de a ataca Uzina nucleara Busehr din Iran, de a prelua controlul circuitelor din interiorul acesteia si de a provoca imense daune fizice.

Stuxnet a fost primul virus care ar putea fi descris, intr-adevar, drept o “arma cibernetica”. “Cu Stuxnet am deschis un nou capitol din istoria omenirii”, a spus Ralph Langner, un expert in securitate, care ar fi descalcit secretele atacului. In momentul de fata nu mai avem cum sa oprim sau sa controlam proliferarea armelor cibernetice”, a mai spus Langner. Stuxnet este foarte sofisticat si a gasit vulnerabilitati la Windows, a penetrat si trecut peste sistemul de control industrial conceput de Siemens. Un astfel de virus putea fi creat de experti doar in urma unor eforturi de luni de zile.

Dar dupa aparitia Stuxnet, este aproape sigur ca “arma” a fost creata pentru aceasta misiune. Atacul Stuxnet (un virus creat special pentru a distruge sistemele de control industrial) asupra uzinii nucleare din Iran, este dovada ca softurile in majoritatea uzinelor industriale sunt vulnerabile la atac. De atunci, interesul pentru aceasta idee a crescut si din partea cercetatorilor, dar si din partea atacatorilor. Si tot de atunci alte softuri au “copiat” Stuxnet, sporind posibilitatile alarmante ale atacatorilor, prin simpla descarcare a acestor “arme” si apoi dezlantuirea lor catre tinta.

Natiunile din lumea intreaga au fost de multa vreme atentionate ca, in viitor, razboaiele vor include atacuri cibernetice asupra sistemelor industriale si economice ale adversarilor, iar potentialele tinte sunt centralele electrice, sistemele de alimentare si controlul traficului aerian. Computere relativ nesofisticate utilizate sa controloze centre industriale sunt “deschide” internetului, lasand uzinele, cum este Busehr, vulnerabile la atac.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a propus miercuri, la Vilnius, ca Moscova să obţină garanţii scrise din partea NATO pentru a stabili că amplasarea scutului antirachetă în Europa nu constituie o ameninţare pentru Rusia. “Prietenii noştri din cadrul NATO refuză categoric să treacă în scris ceea ce afirmă verbal, în special că proiectul de scut antirachetă din Europa nu prezintă niciun risc pentru Rusia şi nu este îndreptat împotriva Rusiei“, a declarat el în timp ce omologii săi din ţările membre NATO încearcă, miercuri şi joi, la Bruxelles să “calmeze jocul” cu Rusia.

“Continuăm consultările, dar îngrijorările noastre legitime nu sunt luate în considerare”, a declarat Lavrov, care se află în Lituania pentru un consiliu ministerial al OSCE şi care urmează să se întâlnească joi cu omologii săi din cadrul NATO la Bruxelles. Membrii NATO ar urma să reafirme cu această ocazie că proiectul de scut antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei şi va continua, dar că NATO vrea să negocieze cu Rusia un acord de cooperare, potrivit unor surse diplomatice. Pentru Lavrov, însă, un astfel de acord nu este realist atât timp cât NATO refuză să ia în considerare cererile Rusiei.

“Ei ştiu foarte bine care este situaţia şi dacă nu ne ascultă şi nu înţeleg ce spunem, nu cred că vom putea să ajungem la un acord”, a avertizat el. Moscova a decis la sfârşitul lui noiembrie să îşi activeze sistemul antirachetă la Kaliningrad, enclavă rusă situată la porţile UE. Preşedintele Dmitri Medvedev a explicat că este vorba despre un răspuns la “ameninţările” reprezentate de scutul NATO, dând asigurări că Moscova “nu închide uşa dialogului”.

“În cursul ultimilor şase sau şapte ani, am retras din regiunea Kaliningrad unele piese de armament greu iar pe altele le vom înlocui cu siguranţă cu arme moderne”, a declarat Lavrov. “Dar toate acestea se vor face conform legislaţiei Federaţiei Rusiei, fără nicio încălcare a vreunei obligaţii internaţionale, prin urmare nu cred că Lituania şi alte state din Europa au de ce să fie îngrijorate”, a adăugat el. Dimpotrivă, “când acordul dintre NATO şi Rusia a fost semnat, NATO a asigurat că nicio forţă de luptă semnificativă nu va fi staţionată permanent pe teritoriile noilor state membre. Acest angajament a fost încălcat în mod grosolan, a apreciat Lavrov.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO, a declarat miercuri la Bruxelles ca “progresul in discutiile pe tema scutului anti-racheta cu Rusia este mai lent decit ma astept”. Rasmussen a mai spus ca spera ca NATO si Rusia sa ajunga la o intelegere pina la Summit-ul NATO din mai 2012. Secretarul general NATO a caracterizat potentialele contra-masuri anuntate de presedintele rus Dmitri Medvedev drept “bani aruncati pe fereastra”.

“Ar fi bani aruncati pe fereastra investitia in contramasuri impotriva unui inamic artificial, care nu exista. Acesti bani ar putea fi investiti in beneficiul populatiei ruse”, a spus Rasmussen la Bruxelles, intr-o declaratie de presa inaintea Consiliului Nord-Atlantic. Rasmussen a mai spus ca la Consiliu se va discuta despre situatia din Afganistan si cea din Kosovo, doua dintre operatiunile majore in care sint implicate fortele NATO.

Reamintim ca joi va avea la Bruxelles si o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, unde scutul anti-racheta va fi subiect central de discutie. Rusia a spus in repetate rinduri ca vede acest scut drept o amenintare la adresa capacitatilor sale militare, in timp ce SUA si NATO au spus ca este vorba de protejarea teritoriului aliatilor NATO impotriva unor atacuri din Iran sau Coreea de Nord.

Şeful Statului Major al armatei ruse a apreciat miercuri că Occidentul provoacă Rusia la o nouă cursă a înarmării prin amplasarea scutului antirachetă al NATO în Europa de Est, relatează AFP. În cadrul unei întâlniri cu ataşaţii militari străini la Moscova şi cu jurnalişti, generalul Nikolai Makarov a declarat că acest proiect considerat de Rusia ca fiind o ameninţare la securitatea sa a provocat deja activarea la sfârşitul lui noiembrie a unui sistem de alertă antirachetă la Kaliningrad, enclavă rusă în apropierea graniţelor UE.

“Rusia nu are nevoie de o cursă a înarmării, dar suntem provocaţi”, a declarat generalul Makarov, reafirmând că Rusia a dorit asocierea cu acest proiect pe care Statele Unite refuză să-l modifice. “De ce să separi Rusia de Europa? Cine are nevoie de asta? Suntem pregătiţi să cooperăm şi să dezvoltăm împreună un sistem de apărare antirachetă”, a adăugat acesta.
“În locul încrederii, am revenit la suspiciuni şi neîncredere, care nu vor fi benefice Europei”, a apreciat generalul Makarov.

Aceste declaraţii vin în ajunul unui consiliu NATO-Rusia de la Bruxelles, informează Mediafax. Rusia reclamă de mult timp amplasarea scutului antirachetă, prezentat de Occident ca o modalitate de a preveni ameninţările venite din parte unor ţări ca Iranul. Moscova a propus fără rezultat divizarea sistemului în sectoare de responsabilitate şi nu a reuşit să obţină garanţii scrise care să arate că nu este vizată de scut inclusiv prin obţinerea permisiunii de a verifica a instalaţiile Alianţei. Preşedintele Dmitri Medvedev a avertizat în noiembrie ca va lansa rachete cu rază scurtă de acţiune de la Kaliningrad, dacă Statele Unite şi NATO continuă să pună Rusia în faţa “faptului împlinit” prin amplasarea scutului antirachetă în Europa.


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran, Scutul antiracheta (Deveselu), SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la ““Razboi iminent intre SUA si Iran”/ STUXNET: ARMA CIBERNETICA/ Rusia vs NATO: “dialogul surzilor” pe tema scutului antiracheta

  1. Pingback: Rusia AVERTIZEAZA Israelul sa nu declanseze o ACTIUNE MILITARA impotriva Iranului
  2. Pingback: Iran: inca o EXPLOZIE-SABOTAJ ce vizeaza programul nuclear? Ce-o fi cu parteneriatul strategic ROMANIA - TURCIA?
  3. Pingback: Rusia isi pregateste pocnitorile de Anul Nou: TESTE CU RACHETE IMPOTRIVA SCUTULUI NATO
  4. Pingback: Comandantul roman are ACCES RESTRICTIONAT la BAZA SCUTULUI DELA DEVESELU/ Diplomatiile din Rusia si Iran pun la cale Orientul Mijlociu/ EXERCITII NAVALE IRANIENE DE AMPLOARE (Ormuz)
  5. Pingback: SUA reasigura Israel ca VA ATACA IRANUL daca depaseste “unele” LINII ROSII/ Cipru: SINGURA PROBLEMA A ZONEI E TURCIA/ Rusia critica NATO pentru Libia/ Zbigniew Brzezinski ar vrea SIBERIA SUB STAPANIRE AMERICANA - Razboi întru Cuvânt
  6. Pingback: AIEA acuza IRANUL de eventuale activitati nucleare MILITARE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: SUA da ULTIMATUL pana in mai Iranului, Rusia pregateste plan de EVACUARE a rusilor din regiune - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: MEDVEDEV vorbeste despre BOMBA ATOMICA/ SUA sunt pregatite pentru RAZBOI CU IRANUL/ Rusia critica Turcia pentru protestele care ii vizeaza INTEGRITATEA TERITORIALA/ Turcia ameninta cu represalii pentru explorarile CIPRULUI - Razboi întru Cuvânt - Recoma
  9. Pingback: ATAC CIBERNETIC asupra Iranului, de o complexitate “fără precedent” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare