Taxe sufocante pentru micii producatori din agricultura?

5-12-2011 2 minute Sublinieri

Toti micii producatori de legume, fructe, flori, cereale si material lemnos vor plati impozit de 16% din veniturile nete, fiind in continuare exceptati de la taxare crescatorii de animale si pasari, apicultorii si crescatorii de viermi de matase care nu vand catre colectori sau procesatori, potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal al Ministerului Finantelor, citat de Mediafax. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, spune ca propunerea nu poate fi aplicata, pentru ca va bloca productia interna, el mentionand totodata ca nu a fost consultat in privinta modificarii legislatiei.

Producatorii agricoli vor fi nevoiti sa faca plati anticipate pentru impozitul pe venit, determinat pe baza de norma de venit sau in sistem real, iar Guvernul propune ca pentru persoanele care vand catre firme de colectare, producatori industriali, sau alte entitati obligate sa tina evidenta contabila, sa fie retinut la sursa un impozit de 2% din valoarea inscrisa in contracte la momentul platii, urmand ca impozitul sa fie regularizat la final de an.

Termenul de virare a impozitului retinut la sursa este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul. Aceasta prevedere ar putea avea un impact semnificativ in pretul produselor agricole, intrucat colectorii, producatorii si celelalte entitati incluse in lantul de distributie vor contabiliza costuri directe in crestere cu 2%, daca producatorii nu-si vor asuma o reducere a preturilor de vanzare. Acest impact se va recepta in toate produsele agricole, nu doar cele vegetale.

Pana la finele acestui an sunt impozitate doar veniturile obtinute din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat; cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea; valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, in stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate in arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare.

Astfel, prin Codul Fiscal actual se impoziteaza doar veniturile obtinute in spatii de productie care sugereaza realizarea unor investitii, pentru organizarea mai eficienta a productiei, precum si cele realizate de producatorii care vand catre unitati specializate de colectare sau productie, fiind exceptati de la plata impozitului micii producatori care valorifica produsele in piete sau direct catre consumatorii finali. Potrivit normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, sunt scutite de la impozitare veniturile provenite din cresterea animalelor si pasarilor, apicultura si sericicultura, precum si veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea in stare naturala, prin unitati specializate, cum ar fi centre sau puncte de achizitie, a produselor culese sau capturate din flora si fauna salbatica.

Sunt considerate in stare naturala: produsele agricole obtinute dupa recoltare, materialul lemnos pe picior sau transformat in busteni ori in bile, precum si produsele de origine animala (cum ar fi laptele, lana, ouale, pieile crude si altele asemenea), plante si animale din flora si fauna salbatica, cum ar fi plante medicinale, fructe de padure, ciuperci, melci, scoici, serpi, broaste si altele asemenea.

Valeriu Tabara: Impozitarea cu 16% a micilor producatori nu poate fi aplicata, pentru ca ar bloca productia interna

Propunerea prin care toti micii producatori agricoli vor plati impozit de 16% din veniturile nete nu poate fi aplicata, pentru ca va bloca productia interna, a declarat pentru Mediafax ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, mentionand ca nu a fost consultat in privinta modificarii legislatiei.

“Nu stiu de acest proiect si nu am fost consultat in privinta lui. Nu cred insa ca prevederea poate fi aplicata, pentru ca nu poti face o evaluare exacta a cat vinde un om intr-o zi sau intr-o luna. Un astfel de impozit nu se potriveste pentru micii agricultori. Cum sa le iei de la inceput banii, cand ei trebuie sa astepte un an ca sa incaseze? Nu cred ca un asmenea proiect ar creste pretul alimentelor, dar se poate bloca productia interna printr-un sistem de fiscalizare neadecvat. Profiturile agricultorilor sunt mai mici ca in alte domenii, plus ca bancile acorda foarte greu credite pentru agricultura“, a spus Tabara.

Tabara este de acord cu fiscalizarea micilor producatori, insa crede ca o metoda mai potrivita ar fi un impozit forfetar. Ministrul estimeaza la sute de mii numarul micilor producatori agricoli care vand direct in piete.


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Taxe sufocante pentru micii producatori din agricultura?

  1. “Tabara este de acord cu fiscalizarea micilor producatori, insa crede ca o metoda mai potrivita ar fi un impozit forfetar.”
    Pai impozitul forfetar e mai rau decat impozitul pe venitul net!

    De ex. introducerea impozitului forfetar pentru societatile comerciale a dus la desfiintarea a peste 150000 de firme sau transformarea lor in PFAuri, acolo unde domeniul de activitate a permis-o.
    Oricum, prin introducerea impozitului forfetar la soc. com. s-au pierdut bani din contributiile sociale, TVA si mai departe, pe tot lantul schimburilor dintre societati, s-au desfiintat locuri de munca, s-au generat costuri suplimentare cu somajul etc. Efectele impozitului forfetar sunt considerate a fi mai mici decat costurile, de aceea acest tip de impozit este foarte rar intalnit…

  2. @Florin M

    Probabil ca toata galagia se face pentru a impune o taxare pe agricultori si pentru a crea impresia ca s-a ales solutia cea mai buna si echitabila. Discutii despre necesitatea fiscalizarii agriculturii sunt demult si acum, cu atat mai mult; evident, incep cu amaratii, ca de cei mari si de marile evaziuni care chiar se fac, nici ca se vor atinge.

  3. Pai, avutia si resursele acestei tari, le-au dat baietilor “destepti”. Dar, ai nostri guvernanti si parlamentari, tot “destepti nevoie mare”, nu-i uita nici pe tarani si le da si lor, macar o taxa pe cacaraze, iar in viitor i-o mai miluii cu vre-o taxuta pe baleguta.

  4. corecta observatia , admin . Mister Tabara n-are nici un interes sa tina cu micul producator roman , ba dimpotriva si o spune explicit , pentru ca or fi ei mici dar sunt multi si sunteaza stocurile de import ce trebuiesc vandute prin supermarket-uri . Nu neaparat nevoie de bani ii impinge pe guvernanti , ci directivele primite . Impusca doi iepuri dintr-o lovitura .
    Banuiti care este urmatorul pas ? Impozitarea tuturor producatorilor , chiar si a celor cu gospodarii de subzistenta , exact asa cum se exprima Base in acea vizita intr-o comuna lovita de inundatii ” se va impozita TOT ” . Asadar , pe langa o taxa-amenda pentru pamant nelucrat vor incerca si o impozitare a ORICAREI suprafete de pamant , incat romanul sa fie impins spre vanzarea pamantului . In acest fel , iata ca se completeaza ultimele piese din puzzle-ul distrugerii Romaniei .

    Fereste-ne , Doamne ! Sfinte Ierarhe Nicolae , roaga pe Hristos Dumnezeu , sa mantuiasca sufletele noastre .

  5. Ceea ce scrie rtv-ul , este exact ceea ce spuneai mai sus , frate admin . Este deja strategie la guvernanti sa procedeze astfel . Si odata introdusa o taxa , cu greu va mai putea fi scoasa . Vine scadenta pentru subventiile europene din agricultura . Si camasa de pe ei o vor da taranii , asa transpirata cum este de obicei .

  6. Pingback: Fermierii anunta DEZASTRU IN AGRICULTURA si denunta DISCRIMINAREA COMISIEI EUROPENE fata de agricultorii TARILOR RASARITENE
  7. Pingback: [VIDEO] Romania, te iubesc: TARANUL ROMAN, bataia de joc a INTERMEDIARILOR, BANCILOR, UE SI IMPORTATORILOR
  8. Pingback: Liga Producatorilor Agricoli: VOM AJUNGE SA CALCAM PE PAMANT STRAIN IN PROPRIA TARA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: RADIOGRAFIA UNUI MURIBUND: agricultura romaneasca si “STRATEGIA” SUBDEZVOLTARII. Pierdem pamantul, vitele si OAMENII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. domnilor guvernanti unguri te baga la inchisoare daca cineva isi vinde pamantul catre straini iar voi o sa obligati taranii sa-si vanda pamantul catre straini cu aceste taxe nemtii dau 800 de euro subventie la hectar noi nu primim nici macar 200 polonia da 7oooo euro pt masura instalarea tinerilor fermieri voi nu dati nici aia 25000 sau mai nou 40000 sau cel putin dati la foarte putini

  11. Pingback: Consilier prezidential despre “STRATEGIA BASESCU” PE AGRICULTURA. Romania ar trebui sa devina MARE PRODUCATOR REGIONAL prin cultivarea …ORGANISMELOR MODIFICARE GENETIC - Recomandari
  12. Pingback: PROPAGANDA PRO-OMG (organisme modificate genetic) LA NIVEL INALT. Consilierul prezidential Valeriu Steriu vrea ca “ROMANIA SA SE BATA LA BRUXELLES” pentru a PRODUCE SOIA MODIFICATA - Recomandari
  13. Pingback: ROMANIA, pe PRIMUL LOC intre tarile din Europa care AU CEDAT pamantul agricol (MULT SUBEVALUAT!) in MAINILE STRAINILOR - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare