COPLATA, CARTEL OLIGARHIC PE FONDURILE CONTRIBUABILILOR SI LIPSA ORICAROR DREPTURI PENTRU ASIGURATI: prevederile CIOCOIESTI ale “reformei din sanatate”

29-11-2011 7 minute Sublinieri

Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede introducerea mecanismului de coplata in sistemul medical din Romania. Odata cu intrarea in vigoare a legii, vom plati pentru serviciile medicilor de familiei sau ale medicilor specialisti din spitale, insa nu si pentru pentru asistenta medicala de urgenta.

Este vorba despre Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Noul act normativ prevede introducerea tichetului moderator de sanatate pentru coplata unor servicii medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, acesta fiind un angajament al Executivului fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Coplata reprezinta contributia asiguratului la sistemul de sanatate, incasata suplimentar fata de cea decontata din fondul national unic al asigurarilor de sanatate. Astfel, documentul justificativ prin care se face dovada coplatii serviciilor medicale este tichetul moderator pentru sanatate, urmand ca modelul si modul de utilizare a acestuia sa se aprobe prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Suma prevazuta drept coplata se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale asa cum sunt prevazute in contractul-cadru. Cuantumul acestei sume si valoarea serviciilor medicale vor fi stabilite ulterior, prin Contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale, cu precizarea ca, in cursul unui an, suma perceputa drept coplata nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate.

Potrivit expunerii de motive, tichetul va reprezenta o suma de bani, in limita a cel mult 600 de lei pe an calendaristic pe care pacientul o va plati pentru consultatii, spitalizari, analize de laborator sau investigatii. Peste aceasta suma, orice act medical va fi gratuit.

Pentru o simpla vizita la medicul de familie, romanii vor plati 5 lei, pentru un medic specialist 10 lei, iar pentru o internare de o saptamana intr-un spital de stat, 100 de lei.

Sunt scutiti de la coplata:

• Pensionarii cu venituri de cel mult 700 lei/luna;

• Copiii cu varsta de pana la varsta de 18 ani, dar si tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 ani si 26 de ani care nu beneficiaza de niciun venit;

• Bolnavii inclusi in programele nationale de sanatate, pentru programele aferente bolii de baza, daca nu realizeaza venituri din munca.

Proiectul noii legi a Sanatatii circula de cateva zile in lumea medicala si in mediul politic. HotNews.ro a obtinut din trei surse varianta proiectului care a intrat in dezbateri la Ministerul Sanatatii, la sfarsitul saptamanii trecute. Doi specialisti, chirurgul Florin Chirculescu si economistul Valeriu Todirascu, au citit proiectul. Concluziile lor sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat ambii sunt cunoscuti sustinatori ai unei reforme radicale a sistemului medical romanesc. Profesorul Cristian Vladescu, unul dintre autorii proiectului, raspunde criticilor. Dezbaterea pe aceasta tema este vitala pentru felul in care va arata sistemul medical romanesc in urmatorul deceniu.(…)

DESPRE CASELE PRIVATE DE ASIGURARI MEDICALE

Florin Chirculescu: Se discuta (despre o concurenta intre casele de asigurari private, n.r.) dar mie nu-mi este clar daca va fi o concurenta si asta este una dintre problemele fundamentale. Pe mine ma intereseaza ca mai multele case de asigurari care vor intra pe piata din Romania sa fie concurente intre ele. Sa se bata pentru medici, sa se bata pentru pacienti. Daca vor fi niste case care nu se calca pe picioare una pe cealalta, eu ii banuiesc ca sunt in stare sa faca un cartel. Cu atat mai mult cu cat aceste fonduri sunt centrate la respectivele case de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). De ce trebuie sa existe un individ care centreaza, ma refer la CNAS? De ce nu vad concurenta? Eu speram sa vad concurenta intre casele de asigurari. Concurenta nu de dragul concurentei, ci pentru ca din competitie exista beneficii pentru beneficiari.

Valeriu Todirascu: Nicaieri in proiectul de lege care circula pe surse nu exista niciun fel de mentiune a statutului asiguratului. El este proprietarul banilor care imputerniceste temporar gestionarea acestor fonduri catre autoritati competente. Care sunt acele autoritati? Acelea care au jefuit pana acum Fondul de Asigurari de Sanatate. Si legea le-a permis sa faca acest lucru. Proiectul de lege actual obstructioneaza aceasta competitie prin doua conditii: numar minim de asigurati in anii anteriori si o cifra de afaceri. Asta e obstructionare. Actualul proiect de lege mentioneaza ca in cazul programelor nationale, accesul furnizorilor privati este exclus (Valeriu Todirascu face referire la articolul 34, aliniatul 1 din documentul atasat, n.r.).

Cristian Vladescu: Acel articol se refera la anumite tipuri de programe care se deruleaza prin autoritati locale (dispensare locale, Directii Sanitare Judetene), cum ar fi programele de vaccinare. Paragraful invocat le permite autoritatilor publice locale sa faca ce fac si astazi, fara sa excluda privatii. (N.R.: Articolul 33, aliniatul 2 din proiect mentioneaza si privatii printre unitatile medicale care pot derula programe nationale).

CONTROLUL BANILOR DIN SISTEMUL MEDICAL

Valeriu Todirascu: Mi-e greu sa spun ceea ce spun dar acest proiect este praf in ochi. Asiguratul este pacalit ca ceea ce i se ofera este o solutie. Nu este o solutie. Actualul proiect de lege nu mentioneaza nimic despre standardele europene de achizitii publice. Totusi vorbim despre bani. Nu vom gasi o formulare despre faptul ca banii se vor cheltui in conformitate cu normele europene. Actualul proiect nu vorbeste nimic despre costuri si despre regulile de atribuire a banilor. Acum putem constata de www.e-licitatie.ro ca spitalele platesc pina la 10-12 ori mai mult pentru aceleasi produse cumparate de alte spitale publice. Cu actualul proiect de Lege aceasta stare de fapt se va perpetua. Nu obliga Ministerul Sanatatii sau CNAS sa trimita catre ANRMAP (Agentia Nationala De Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice) caietul national de sarcini, spre verificare si confirmare.

Florin Chirculescu: De multa vreme visam la un audit al CNAS, un audit care sa fie platit din banii asiguratilor, prin subscriptie publica, pentru ca imi propusesem ca firma auditoare sa NU fie din Romania. Marea problema a asigurarilor de sanatate de la noi este ca nu sunt suficient de clare ca sa vedem transparenta si ca organismele abilitate sa le verifice nu ne ofera niste bilanturi clare, ca sa vedem CINE duce banii si UNDE.

Cristian Vladescu: Banii se dau strict in functie de numarul de asigurati, de varsta, criterii de morbiditate, de zona geografica. Cartelurile sunt interzise de legislatia europeana. In legislatie se spune ca unul dintre criteriile pentru a intra in sistem e sa ai minim un milion din cel putin 5 regiuni. Deci fiecare Casa va trebui sa aiba asigurati din minim 5 regiuni.

REDEFINIREA PACHETULUI DE BAZA

Florin Chirculescu: Legea nu prevede, in forma actula, ce vor contine pachetele de asigurari. Marea problema este ca, actualmente, nu se cunosc, la modul corect, preturile pentru manoperele medicale. Nici nu exista o piata “neparazitata” a consumabilelor si a medicamentelor, de pilda. Riscul pe care il intrevad pentru pacienti este ca pachetul de baza sa acopere foarte putin din necesitati, restul serviciilor necesitand o plata serioasa, impovaratoare pentru pacient. Exista o teama a decidentilor ca o oferta prea mica in pachetul de baza va fi extrem de criticata public. De fapt, adevaratele discutii despre aceasta lege vor avea loc doar dupa ce vom vedea ce ne ofera pachetul de baza.

Cristian Vladescu: Nu e treaba legii sa prevada asta. Pachetul de servicii se defineste anual prin hotarare de guvern. Exista un proiect la care se lucreaza acum. Pachetul de baza va fi definit inainte de intrarea in vigoare a legii, adica nu mai repede de 2013 in cel mai optimist caz.

Liderii Coalitiei aflate la Guvernare au decis ca grupurile parlamentare de la Putere sa analizeze proiectul Legii sanatatii, elaborat de Comisia prezidentiala pentru politici in domeniu, au decis, luni, liderii coalitiei de guvernare. Participantii la sedinta de luni, 28.11.2011, a Coalitiei au precizat ca proiectul pornit de la Presedintie a ajuns in analiza Ministerului Sanatatii, Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, precum si a Ministerului Finantelor Publice. Textul de lege, asa cum a fost el pritocit la Presedintie, prevede instituirea unor polite obligatorii de asigurari de sanatate private, gestionate de case de sanatate private, care sa primeasca fonduri de la CNAS. Spitalele ar urma sa aiba posibilitatea transformarii in fundatii, pentru a putea acorda medicilor salarii mai mari, in functie de performanta. Noua lege va intra in dezbatere publica, si deja Opozitia a criticat o parte din prevederile acesteia. Prin noua Lege a sanatatii se pastreaza actualele contributii la sanatate (5,2% angajatul si 5,5% angajatorul), insa permite si asigurari suplimentare care in functie de serviciile cuprinse pot ajunge pana la 50 de euro (cca 220 lei) pe luna. Spitalele vor putea deveni fundatii sau societati comerciale. Un procent de peste 90% dintre contributiile colectate vor trece, din 2013, in administrarea unor companii private. CNAS va reduce oferta la minim, in schimbul aceleiasi cote retinute angajatului si angajatorului!

Noua lege a sanatatii va intra in vigoare in 2012, presedintele Traian Basescu declarand ca daca va fi nevoie de asumarea raspunderii, aceasta se va face. Pana atunci toate datoriile din sanatate vor fi platite, astfel incat pe piata sa li se faca loc asiguratorilor privati. Principalele prevederi ale legii tin de introducerea asigurarilor complementare si a caselor private de sanatate, modificarea listei de compensate si gratuite, infiintarea unor spitale-fundatie. Cei care vor dori mai mult decat un control medical de rutina vor trebui sa se asigure suplimentar, contra unei sume de minimum 10-15 euro (43-65 lei) pe luna. Va imaginati, asadar, cam cati cetateni din Romania isi vor putea permite sa aloce o astfel de suma lunara pentru a beneficia de mai mult decat un consult de rutina!

Asigurarile complementare de sanatate nu vor fi obligatorii. In schimb, toti cetatenii vor fi obligati sa se asigure in sistemul de stat, adica sa plateasca “RCA”-ul la sanatate (contributia de 5,5% din salariu). Ei vor primi din partea statului un pachet minim de servicii medicale, mult diminuat in comparatie cu ce primeau pana acum. Intr-un fel, statul va imbogati Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, pentru ca aceasta va percepe aceeasi taxa din salariu, dar va da in schimb mult mai putin pentru asiguratii ei. Vor fi gratuite vizitele la medicul de familie, cele la medicul specialist (cardiolog, urolog, internist, oncolog, hepatolog), testele de sange (trigliceride, colesterol, glicemie), urgentele medicale (rezultate in urma unui accident de munca sau de masina), ecografiile (ecografii cardiace, abdominale etc), radiografiile (RX pulmonar). Problema este, insa, ca in multe din spitalele Romaniei, aparatura cu care se efectueaza astfel de analize este veche sau are perioade in care nu functioneaza si atunci cetateanul este obligat sa scoata bani din buzunar si sa le efectueze in regim privat, costurile ajungand la cateva sute de lei (milioane lei vechi). Pentru alte servicii, de exemplu analize imagistice sofisticate (Computer Tomograf, Rezonanta Magnetica), retete cu medicamente moderne sau cu medicamente homeopate, proceduri de fizioterapie (masaje, infiltratii), vor fi valabile doar asigurarile complementare de sanatate ale privatilor sau persoana care le solicita, bolnavul, va baga mana in buzunar doar la nevoie.

Costul asigurarilor medicale complementaredau migrene!

Pachetele de servicii medicale oferite de privati vor costa de la 10 euro pana la cateva sute de euro pe luna. Ofertele vor varia de la un asigurator la altul. Vor fi in total 11 mari jucatori in piata, care vor lucra atat cu spitale publice, cat si cu spitale private, fiecare avand dreptul sa aleaga furnizorii de sanatate cu care va colabora. Ei vor primi un buget de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) in functie de cati clienti vor reusi sa isi atraga in portofoliu si in functie de patologia acestora. Cei care vor avea multi clienti, printre care si pacienti cronici (bolnavi de inima, pacienti cu cancer), vor fi finantati mai bine. Indiferent de problema de sanatate a unui om (cancer, hepatita, boli cardiace), nici un asigurator nu va avea dreptul sa il refuze.

La inceputul anului de la data la care ar intra in vigoare legea, fiecare cetatean care doreste o asigurare complementara de sanatate va avea posibilitatea de a-si alege asiguratorul. Acesta ii poate prezenta oferta, respectiv spitalele si medicii cu care lucreaza, precum si serviciile oferite. Posibilitatea de a schimba contractul va exista abia dupa un an. Nu se stie inca daca asiguratorii vor putea incheia contract direct cu medicii, adica daca ii vor putea plati in acord cu munca prestata.

In cazul celor care nu sunt asigurati, ei pot deveni co-asigurat, daca va fi preluat pe asigurarea unei rude de gradul 1 (sot/sotie, parinti/copii) sau, mai are posibilitatea de a se duce la un spital-fundatie care este finantat de stat si care va ave a posibilitatea de a primi sponsorizari.

O iniţiativă legislativă care prevede ca Ziua mondială a sănătăţii să fie zi de doliu naţional în România a fost adoptată tacit, marţi, de Senat, informează Mediafax.

Această propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Codului Muncii a fost iniţiată de deputaţii Tudor Ciuhodaru şi Mircia Giurgiu.

Ziua de 7 aprilie, Ziua mondială a sănătăţii, trebuie să fie considerată zi de doliu naţional, în care decidenţii să evalueze diferenţele dintre reforma statului şi sentinţa la condamnare la moarte a tuturor românilor. Numărul morţilor evitabile va continua să crească în condiţiile menţinerii actualelor măsuri privind desfiinţarea şi comasarea spitalelor“, arată iniţiatorii în expunerea de motive.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, urmează să ia în discuţie acest proiect.

Legaturi:


Categorii

Acordul cu FMI, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “COPLATA, CARTEL OLIGARHIC PE FONDURILE CONTRIBUABILILOR SI LIPSA ORICAROR DREPTURI PENTRU ASIGURATI: prevederile CIOCOIESTI ale “reformei din sanatate”

  1. http://www.adevarul.ro/international/slovacia-doctori-criza_economica_0_599940524.html

    Slovacia a declarat stare de urgenţă în cel puţin 15 spitale după ce mii de doctori şi-au dat demisia simultan. Dacă nu vor rămâne în posturi, doctorii riscă amenzi sau închisoarea.

    Medicii slovaci au ales acest gest extrem din cauza salariilor extrem de scăzute. Starea de urgenţă a fost decretată de premierul Iveta Radicova, pentru a se asigura că sistemul public de sănătate nu este compromis în totalitate. Au fost adoptate măsuri de urgenţă pentru 15 spitale din ţară, inclusiv două clinici din capitala Bratislava, scrie presa britanică. Măsurile, în cazul stării de urgenţă, se referă la a obliga medicii să stea la posturi, în caz contrar urmând să fie amendaţi sau chiar condamnaţi la închisoare.

    Circa 2.000 de doctori (un sfert din număriul total de medici care lucrează în această ţară) care lucrau în spitale de stat şi-au dat demisia, ce devine efectivă de la 1 decembrie. Doctorii au spus că nu vor ezita să plece din sistem dacă cererile de majorare a salariului nu le sunt îndeplinite. Cel mai probabil, nu se va ajunge la un compromis, având în vedere diferenţele uriaşe între ceea ce doresc doctorii şi ceea ce e dispus guvernul să le ofere. Cabinetul Radicova a propus o creştere salarială lunară de 300 de euro, însă sindicatul nu se mulţumeşte cu mai puţin de 700 de euro creştere lunară.

    Premierul Iveta Radicova a fost de acord că salariile medicilor sunt “inadecvate”, dar a precizat că guvernul nu îşi poate permite să crească oferta din pricina crizei datoriilor din Europa. Slovacia face parte din zona euro.
    Ministrul Sănătăţii, Ivan Uhliarik, este la fel de pesimist şi nu crede că foarte mulţi doctori se vor răzgândi şi vor accepta oferta Guvernului. El a cerut ţărilor vecine să trimită Slovaciei în ajutor doctori de toate specializările.

  2. Pingback: "Noua reforma a sanatatii": BIRURI SUPLIMENTARE pentru SERVICII MAI PUTINE SI PRIVATIZATE. In Slovacia, MEDICII S-AU DAT DEMISIA IN MASA, PROTESTAND FATA DE PRIVATIZAREA SPITALELOR!
  3. Pingback: IN MAINILE CUI O SA AJUNGA SANATATEA NOASTRA? Cum se pregatesc CIOCLII "reformei" sa CIUGULEASCA din CARNEA BOLNAVILOR ROMANIEI
  4. Pingback: Legea Sanatatii: proiectul ANTISOCIAL de PRIVATIZARE a sistemului sanitar, in dezbatere publica - Razboi întru Cuvânt
  5. Pingback: SINUCIDEREA ASISTATA, pe cale de a fi adoptata in Marea Britanie!/ LEGEA SANATATII, O BISNITA CARE FACE DIN VIATA MARFA SI DIN BOALA PROFIT (video)/ Biserica Ortodoxa VINE IN SPRIJINUL CELOR BOLNAVI SI SARACI. Sa nadajduim ca nu doar declarativ!/ AVORTUL
  6. Pingback: LIPSA DE MILA, “principiul” declarat al “reformei” lui Basescu! De ce este ANTI-UMAN dar si… anti-capitalist sa delegi ATRIBUTIILE SOCIALE CATRE PRIVAT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: BOLNAVUL CA O PRADA. Debutul “reformei” in sanatate: RATIONALIZAREA listei de medicamente COMPENSATE si a duratei SPITALIZARII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Chirurgul Florin Chirculescu demonteaza LEGEA SANATATII: O POLITICA EUGENICA, JUSTIFICATA PRIN RATIUNI FINANCIARE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: PRIVATIZAREA SANATATII CONTINUA SI SUB GUVERNAREA USL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: COPLATA MINISTRULUI CEPOI sau Legea genocidului celor saraci merge mai departe din ce in ce mai halucinant si sub guvernul USL! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare