Consilier de securitate: ISRAEL ARE UN AN, POATE DOI, PENTRU A ATACA IRANUL. Analize si evolutii in dosarul ”Iranul nuclear”

15-11-2011 4 minute Sublinieri

Rezumat: Expertii israelieni nu au incredere ca incercarea iraniana de a realiza arme nucleare va fi oprita de comunitatea internationala, realteaza Reuters. In cadrul unei conferinte tinute luni la Institutul pentru Studii de Securitate, Universitatea Tel Aviv, unde au participat decidenti, generali in retragere si experti, s-au exprimat opinii pesimiste referitoare la impactul pe care raportul AIEA l-ar putea avea asupra capacitatii de constrangere a Iranului pe plan international. Eventualitatea unei interventii militare unilaterale din partea Israelului ar depinde, conform participantilor, de atitudina SUA. Astfel, Efraim Kam, fost colonel in serviciile secrete si sef al ISS, a afirmat ca ”daca americanii nu dau verde Israelului, sau macar portocaliu, atunci acesta nu va putea ataca”.

In acest context, Giora Eiland, general in retragere si consilier pe probleme de securitate nationala, a opinat ca Israelul are la dispozitie ”un an, poate doi”, sa se decida, avand in vedere progresul din programul nuclear iranian. ”Si daca nu iei o decizie, iei, de fapt, o decizie” de a lasa Iranul sa se inarmeze, a spus Eiland, care a adaugat: ”sunt doua variante dure. Cred ca comunitatea internatonala va esua in a gasi o solutie la cazul iranian, asa ca o astfel de dilema va fi reala.”

Deocamdata, Iranul este supus atacurilor acoperite ca sabotajul sau cyber-razboiul.

Analistul Vladimir Yvseyev de la Centrul de Cercetari Sociale arata ca in ultimele luni s-a declansat impotriva Iranului un razboi psihologic de intimidare de amploare. Publicatii apusene respectabile publica rapoarte intimidante despre planurile militare ale Iranului, succesul in dezvoltarea armelor nucleare si strategiile sale teroriste. Intrebarea este daca aceasta strategie creste posibilitatea unui razboi in Orientul Mijlociu.

Dupa ce trece in revista cateva astfel de rapoarte din mass-media occidentala, demontand ca false tezele principale – anume, ca SUA si Israel ar fi amenintate in mod real de Iran – analistul rus trece in revista posibilele scenarii ale situatiei tensionate legate de Iran.

Sunt identificate doua scenarii:

Primul implica veto-ul Rusiei si al Chinei asupra noilor sanctiuni ale Consiliului de Securitate ONU impotriva Iranului. In acest caz, SUA si aliatii vor creste presiunea asupra Iranului extinzand sanctiunile unilaterale. Iranul va continua sa coopereze cu AIEA dar ii va limita domeniul din cauza politicizarii.

Acest scenariu este cel mai probabil. Nu duce la consecinte dezastruoase, dar permite Iranului sa se apropie de linia rosie, dincolo de care dezvoltarea armelor nucleare devine o chestiune strict politica.

Al doilea scenariu implica un atac israelian cu rachete asupra facilitatilor nucleare ale Iranului. Aceasta eventualitate nu depinde atat de amenintarea pe care o reprezinta Iranul, cat de evolutiile politice interne din Israel si de evenimentele din regiune, ambele complicate si explozive in prezent.

Luand in considerare practicile de luare a deciziei din Israel, e clar ca nici macar aliatul sau loial, SUA, nu va putea opri o asemenea eventualitate. Israel pur si simplu va pune SUA si restul comunitatii internationale in fata faptului implinit. Evolutiile ulterioare atacului vor depinde in intregime de pozitia Washingtonului. Daca va sprijini Israelul implicandu-se in lovituri impotriva Iranului, atunci Orientul Mijlociu va fi aruncat intr-un razboi regional cu consecinte imprevizibile. Daca Washingtonul se va abtine de la actiuni militare dupa lovitura Israelului, Iranul va dezvolta arme nucleare cat de repede va putea, ceea ce va incuraja Arabia Saudita si Turcia sa caute sa devina si ele puteri nucleare.

E foarte greu de prevazut cand ar putea Israel sa declanseze o lovitura impotriva facilitatilor iraniene insa acest scenariu devine din ce in ce mai mult tot mai realist.

Concluzionand, analistul rus arata ca intimidarea psihologica a Iranului devine tot mai periculoasa.

Expertii iranieni in tehnologie si securitate digitala au identificat luna trecuta, virusul numit “Duqu”, care a afectat sistemul de aparare al Iranului. Potrivit iranienilor, “Duqu” este un virus de tipul celui numit “Stuxnet”, care a atacat sistemul digital al Iranului anul trecut, afectand echipamentele industriale, in special cele folosite pentru a imbogati uraniul si a crea combustibil nuclear, scrie The Telegraph. Din declaratia de luni a oficialilor iranieni, nu este clar daca si “Duqu” a atacat sistemule nucleare, oficialii explicand ca se afla inca in faza initiala de descoperire si lupta impotriva noului virus.

Desi nici Mossad, nici alte agentii occidentale de spionaj nu au facut niciun comentariu privind operatiunile de sabotaj, nu exista nicio indoiala ca ele sunt o componenta importanta in incercarea de a impiedica Iranul sa dezvolte arme nucleare. Reprezentantii firmei de securitate digitala Symantec, responsabila cu ancheta in cazul virusului Stuxnet, au afirmat ca noul virus pare sa vizeze obtinerea accesului de la distanta la sistemele informatice. Potrivit expertilor Symantec, scopul Duqu este sa adune date si informatii de la anumite entitati cu scopul de a efectua mai usor un atac impotriva unei terte parti, iar noul virus nu este decat un precursor al unui viitor atac Stuxnet.

Agentia Centrala de Informatii (CIA) din Statele Unite si serviciul secret israelian Mossad desfasoara in prezent operatiuni sub acoperire “eficiente si agresive” pentru a elimina iranienii implicati in dosarul nuclear al Teheranului, potrivit unor experti americani si ziare israeliene, citate de New York Daily News. Ca dovada in acest sens stau recenta explozie de la un depozit de munitie al Garzii Revolutionare din Iran, in care si-a pierdut viata un personaj-cheie al programului de rachete iranian, precum si aparitia unui nou virus informatic, Duqu, ce a afectat sistemul de computere al centralelor nucleare.

Sambata trecuta, o explozie puternica ce s-a produs la baza militara Amir Al-Momenin din Bidganeh, in apropiere de Karaj, la vest de capitala Teheran, a provocat cel putin 17 morti, intre care si un comandant al Garzii Revolutionare, generalul de brigada Hassan Moghaddam. Acesta s-a aflat in fruntea programului de rachete iraniene. Un oficial militar a spus ca deflagratia a avut loc din greseala, atunci cand militarii mutau lazile cu munitie. Deflagratia s-a soldat si cu 15 raniti, din care unii sunt in stare grava.

Ulterior, agentia oficiala IRNA a anuntat ca oamenii de stiinta iranieni au descoperit un nou virus informatic in sistemul lor. Potrivit informatiilor, ar fi vorba de o versiune mai sofisticata a viermelui Stuxnet, care anul trecut a afectat centrifugele iraniene. Desi Iranul insista ca explozia de la baza militara a fost un simplu accident, iar virusul Duqu a fost anihilat, presa israeliana si mai multi experti americani afirma ca incidentele fac parte dintr-o operatiune sub acoperire a CIA si Mossad de a elimina pericolul nuclear iranian.

In plus, Daily News vorbeste de un alt “eveniment misterios”: fiul unui lider ultra-conservator iranian a fost descoperit mort duminica, intr-o camera de hotel din Dubai, dupa ce, se pare, s-ar fi sinucis. Tatal sau a afirmat insa ca moartea tanarului este “suspecta” si a legat-o de explozia de la baza din Bidganeh, fara insa sa ofere detalii (n.red anul trecut, Israelul a fost acuzat ca a trimis mai multi agenti pentru a asasina un important lider Hamas, intr-o camera de hotel din Dubai).

Ce cred expertii despre aceste evenimente:

* incidentele din ultima perioada par sa faca parte din aceeasi campanie de asasinare a oamenilor de stiinta iranieni, declansata dupa 2007. Mossadul este considerat responsabil pentru eliminarea iranienilor implicati in dosarul nuclear

* explozia de la Bidganeh este similara cu cea de la o alta baza militara iraniana, din urma cu doi ani, pusa tot pe seama serviciului secret israelian. Daily News noteaza si declaratia ministrului israelian al Apararii, Ehud Barak, care a spus, referindu-se la explozia de sambata,”pot sa fie mai multe ca aceasta”.

* analistul american Richard Silverstein, despre care se stie ca are contacte in armata israeliana, a afirmat ca explozia din Iran a fost opera Mossadului. Sursele sale sustin ca serviciul secret israelian a cooperat cu un grup iranian aflat in exil: Mujahedinii Poporului din Iran.

* informatii provenite din mai multe surse au indicat hackerii israelieni drept sursa a virusului Stuxnet, care a dereglat sistemul de computere al reactoarelor nucleare iraniene in 2010. Aparitia unui nou virus informatic, Duqu, care a afectat sistemul de computere iranian in acest an, este pusa de experti tot pe seama israelienilor: codul noului virus este bazat pe aceeasi sursa ca Stuxnet.

Niciun oficial israelian sau american nu a confirmat sau negat informatiile din ultimele zile. (…)

  • Ziare.com:

Iranul vrea sa se retraga din Tratatul de Neproliferare Nucleara

Iranul isi va revizui cooperarea cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), dupa publicarea raportului in care sustine ca Teheranul este pe cale sa fabrice arme nucleare. Presedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a sustinut duminica, intr-un discurs sustinut in fata legislatorilor, ca “raportul ostil al AIEA determina Iranul sa-si revizuiasca politica de cooperare cu organizatia internationala”, relateaza  Xinhua. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Iran, Israel, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Consilier de securitate: ISRAEL ARE UN AN, POATE DOI, PENTRU A ATACA IRANUL. Analize si evolutii in dosarul ”Iranul nuclear”

  1. Tot pe linia pregatirii pentru ‘necesitatea’ atacarii Iranului http://blog.gmfus.org/2011/11/inaction-is-not-an-option-in-iran/

  2. Pingback: Iran RESTRANGE relatiile diplomatice cu Marea Britanie si AMENINTA ca va ataca scutul antiracheta din Turcia
  3. Pingback: Iranul arata DRONA capturata intregii lumi. Analistul Richard Silverstein: sunt sanse mai mari de 50% ca ISRAELUL SA ATACE IRANUL
  4. Pingback: Seful Armatei Rusiei: RAZBOIUL CU IRAN AR PUTEA INCEPE PANA LA VARA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Premierul israelian Netanyahu ar fi luat deja decizia de a ataca Iranul - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Rusia isi pregateste trupele pentru RAZBOIUL ISRAELULUI CU IRAN - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare