SEFUL INS, VOINEAGU – BEAT MORT LA TV CAND TREBUIA SA EXPLICE DESPRE CNP; bucurestenii, invitati sa se… recenzeze singuri, “semi-online”. RECENSAMANTUL 2011 – UN FIASCO DE RASU-PLANSU!

28-10-2011 5 minute Sublinieri

SI SE PRESUPUNE CA TREBUIE SA AVEM INCREDERE IN ACESTI OAMENI CA STIU CE FAC SI VOR PASTRA CONFIDENTIALITATEA DATELOR NOASTRE PERSONALE?

Vergiliu Voineagu, Şeful Institutului National de Statistică, instituţia care este responsabilă de organizarea recensamantului national din 2011, a intervenit telefonic joi seara intr-o emisiune a postului de televiziune RTV fiind aparent într-o stare avansată de ebrietate. Situaţia a devenit din ce în ce mai penibilă pe măsură ce invitaţii din platou au izbucnit în râs. Preşedintele INS nu a reuşit să ofere nici măcar o explicaţie logică cu privire la neregulile semnalate in organizarea recensământului.

Reprezentanţii INS au prezentat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, cum funcţionează sistemul de recenzare “online“. “De fapt, nu este online, ci semi-online. Nu am fost pregătiţi pentru online“, a declarat Sorin Trică, directorul Direcţiei de Statistică demografică şi recensământul populaţiei din cadrul INS.

El a explicat cum funcţionează sistemul: “Este disponibil doar pentru Bucureşti şi este semi-online. Persoana este obligată să trimită un mail sau să dea un telefon la Primăria sectorului său, prin care să anunţe că vrea să se autorecenzeze, online. Apoi, trebuie să acceseze www.recensamantromania.ro, la secţiunea Instrumentar, de unde se pot descărca formularele de recensământ. După completare, chestionarul de recensământ poate fi transmis fie prin poştă, fie scanat şi transmis prin mail, fie dus direct la primărie”. Trică a avertizat însă: “De asemenea, pot să vă spun că sistemul poate să dea greş”.

Încercând să facă o demonstraţie despre cum se completează un formular de recensământ online, Trică a avut surpriza să observe că nu funcţionează site-ul INS. “Tocmai am constatat şi eu că merge prost site-ul. Noi am schimbat serverul, este maximum ce putem face. Acum, probabil toată ţara intră pe internet”, a declarat Trică.

Reprezentanţi ai INS au declarat, pentru gândul, că în Italia a fost folosit un sistem similar, pentru întreaga populaţie. Recensământul din Italia a dat greş, pentru că rata celor care nu au răspuns a fost uriaşă. În ceea ce priveşte gradul de siguranţă a procedurii, reprezentanţii INS au spus că este o “comunicare online, cu gradul de siguranţă pe care îl are un astfel de sistem“, subliniind faptul că românii nu vor completa chestionarele online, ci le vor descărca şi completa ulterior. Surse din INS au mai precizat că s-a optat pentru acest sistem deoarece recenzorii s-au plâns că bat la multe uşi închise. “Recenzorii ajungeau în faţa unor case luxoase, cu porţi ferecate, sunau şi nu le răspundea nimeni. Am presupus că cine stă într-o asemenea casă are şi mijloacele tehnice pentru a răspunde online“, au declarat, pentru gândul, surse INS.

În finalul conferinţei, Trică a mai spus că, în ultimele zile, s-a schimbat atitudinea oamenilor faţă de declararea CNP-ului. Acum, de frica amenzilor, cei care au refuzat să dea CNP-ul când au fost recenzaţi îşi lasă CNP-ul lipit pe uşă. Înainte, oamenii nu voiau să-şi dea CNP-ul. Acum, CNP-urile erau lipite pe uşi, să vină recenzorul să le ia“, a mai spus Trică.

Urmăreşte mai jos toate declaraţiile lui Trică din cadrul conferinţei de presă.


UPDATE 10.38 A început conferinţa, vorbeşte Ştefan Trică, directorul Direcţiei de Statistică demografică şi recensământul populaţiei din cadrul INS.Sistemul este disponibil doar pentru Bucureşti şi este semi-online. Persoana este obligată să trimită un mail, la Primăria sectorului său, şi să anunţe prin ce metodă vor fi recenzaţi. Ei trebuie să acceseze www.recensamantromania.ro, la secţiunea Instrumentar, de unde se pot descărca formularele de recensământ”, a declarat Trică. “Tot pe acel site se găsesc ghidurile de completare. După completare, chestionarul de recensământ poate fi transmis fie prin poştă, fie scanate şi transmise prin mail, fie să se ducă direct la primărie cu formularele completate”

UPDATE 10.44 Încercând să facă o demonstraţie despre cum se completează un formular de recensământ online, Trică a avut surpriza să observe că nu funcţionează site-ul INS.

UPDATE 10.47 Până la urmă, Trică începe să prezinte tipurile de chestionare de pe site. “Recensământul semi-online se poate transmite şi prin fax”, a mai declarat Trică.

UPDATE 10.50“Recensământul este doar semi-online, nu există online, nu am fost pregătiţi pentru aşa ceva”, a mai spus Trică.

UPDATE 11.01 Site-ul recensamantromania.ro a picat şi nu mai poate fi accesat.

UPDATE 11.02 Trică a mai precizat că s-a implementat metoda “semi-online” în Bucureşti, pentru că aici s-a înregistrat cea mai slabă rată de recenzare: puţin peste 50%.

UPDATE 11.14“Tocmai am constatat şi eu că merge prost site-ul. Noi am schimbat serverul, este maximum ce putem face. Acum, probabil toată ţara intră pe internet”, a declarat Trică.

UPDATE 11.19S-ar putea ca site-ul să se blocheze pentru restul ţării şi să se intre doar din Bucureşti. E posibil şi pentru Constanţa şi Ilfov, vom vedea cum merge şi poate extindem”, a mai spus Trică.

UPDATE 11.20“Dacă soţul dumneavoastră a făcut o glumă şi v-a declarat de etnie romă, este pe răspunderea lui. Din moment ce tu suni şi anunţi că vei opta pentru varianta online, nu poate altă persoană să intre să declare datele tale”, a mai spus Trică.

UPDATE 11.26 Reprezentanţi ai INS au declarat, pentru gândul, că în Italia a fost folosit un sistem similar, pentru întreaga populaţie. Recensământul din Italia a dat greş, pentru că rata celor care nu au răspuns a fost uriaşă.

UPDATE 11.27 Trică spune că oamenii deja recenzaţi, care iniţial au refuzat să-şi dea CNP-ul, şi-au schimbat total atitudinea în ultimele zile: “Înainte, oamenii nu voiau să-şi dea CNP-ul. Acum, CNP-urile erau lipite pe uşi, să vină recenzorul să le ia”.

UPDATE 11.30 “Persoanele care nu şi-au dat de prima dată CNP-ul nu trebuie să completeze din nou formularul în întregime, ci doar rubrica destinată CNP-ului, şi să se semneze”, a mai spus Trică.

UPDATE 11.33 Trică a mai declarat că sistemul a fost făcut de INS şi nu implică niciun cost suplimentar.


Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor recomandă persoanelor care locuiesc în Bucureşti şi care nu au fost contactate de un recenzor să opteze pentru autorecenzare. Recomandarea Secretariatului Tehnic Central al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor a fost făcută “pentru a intensifica ritmul de înregistrare al datelor în vederea finalizării recenzării tuturor persoanelor şi întregului fond de locuinţe până la data de 31 octombrie”, se arată într-un comunicat de presă de joi al Institutului Naţional de Statistică.

“Utilizarea acestei metode se recomandă persoanelor care dispun de utilităţile tehnice necesare şi doresc să furnizeze informaţii statistice prin procedura menţionată mai sus”, a precizat INS. Metoda este descrisă în “Procedura pentru autorecenzare”, care va fi disponibilă pe site-ul Recensământului populaţiei şi locuinţelor 2011, la adresa www.recensamantromania.ro, începând de vineri, ora 12.00.

Detalii privind “Procedura pentru autorecenzare” vor fi prezentate vineri într-o conferinţă de presă care va avea loc de la ora 10.30, la sediul Institutului Naţional de Statistică. În Bucureşti, până la sfârşitul zilei de miercuri fuseseră recenzate 444.090 locuinţe, reprezentând 51,34 la sută din totalul estimat de 865.068, precum şi 1.017.517 persoane. Un ritm mai scăzut a fost înregistrat în Sectorul 1, unde au fost recenzate 35,23 la sută dintre locuinţe, urmat de Sectorul 2, cu 47,89 la sută, Sectorul 3 – 56,02 la sută, Sectorul 4 – 56,08 la sută, Sectorul 5 – 56,50 la sută şi Sectorul 6 – 56,87 la sută.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaiei, a făcut apel la bucureşteni, miercuri, să colaboreze cu recenzorii şi să ofere toate datele, în condiţiile în care Bucureştiul are cel mai scăzut procent al locuinţelor recenzate.

 

Am tot incercat sa aflam daca riscam amenda in cazul in care nu ne declaram religia, etnia si limba materna.

Cum nu am reusit sa ne lamurim, l-am rugat chiar pe directorul Institutului de Statistica sa ne explice. Inceputul suna promitator:

“Nu, deci… e… daca este optional… poti sa nu... de exemplu nu esti de nicio religie… limba materna… nu poti sa spui ca nu ai o limba“, ne spune VERGIL VOINEAGU.

Asadar, omul insista ca intrebarile sunt optionale, dar nu reuseste sa ne explice si de ce:

reporter: – Sunt obligatorii sau optionale?

Vergil Voineagu: – Sunt optionale!

r: – Unde scrie?

VV: – O sa va pun la dispozitie toate aceste materiale si colegul meu va va indica…

r: – Cititi-mi articolul care prevede asta

VV: – Dar nu mai bine vi-l ofer?

r: – Nu, cititi-mi-l dumneavoastra!

VV: – Eeehhhhh! Va ofer regulamentul si…

r: – Vreau sa mi le spuneti concret!

VV: – Eeeee, pai facem o dezbatere…

Cum legea ne obliga, insa, sa dam un raspuns, insistam pentru o explicatie. Tot legala:

r: – De ce codul numeric personal este obligatoriu si-mi iau amenda daca nu-l dau si de ce religia, etnia si limba materna sunt optionale si nu-mi iau amenda daca nu le dau, ele fiind cuprinse in acelasi articol de lege? Ce inseamna optional sau voluntar?!

Directorul Institutului isi raspunde singur:

VV: – Noi avem trecut in chestionar care sunt intrebarile facultative sau optionale sau voluntare.

Probabil intr-un chestionar doar pentru ochii oficialilor, pentru ca in cel care ajunge in fata populatiei nu exista nicio prevedere in acest sens. Concluzia: desi legea e clara, poate fi ocolita:

VV: – Deci nu veti lua amenda!, ne asigura seful INS.


BABILONIA CARAGIALEASCA A RECENSAMANTULUI 2011 -…


Categorii

Era Big Brother, Recensamant 2011, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “SEFUL INS, VOINEAGU – BEAT MORT LA TV CAND TREBUIA SA EXPLICE DESPRE CNP; bucurestenii, invitati sa se… recenzeze singuri, “semi-online”. RECENSAMANTUL 2011 – UN FIASCO DE RASU-PLANSU!

  1. Aceşti oameni fie că ştiu ce fac, fie că nu ştiu ce fac (sunt valabile ambele situaţii), NU vor păstra confidenţialitatea datelor noastre personale. Vor face ceea ce li se cere. De aceea sunt acolo. Că trebuie să “mănâncă şi gura lor ceva”. Cu recensământu’ a ieşit ca la noi la nimenea, în stil original dâmboviţen. Are şi stilul ăsta haotic avantajele lui … Mai întârzie puţin lucrurile …

  2. Tipul asta beat pun pariu ca pentru o sticla de Metaxa de 7 stele da oricui stickul cu tot recensamantul.

  3. A venit si la mine “recensamantul”. Pur si simplu am simtit cum mi se intocmeste un adevarat dosar personal (securist) cu propriul “consimtamant”, adica de frica. Nu cred ca am mai oferit nicioadata atatea detalii personale cuiva sau vre-unei institutii, ca sa nu mai vb. de CNP-ul la care sunt atasate. Recenzorul a fost politicos, si dupa cum era de asteptat, doar isi facea datoria cum putea. Am intrebat de ce atatea date personale si raspunsul a fost ca “oricum se gasesc la politie si in alte parti” (??). Am intrebat daca toate intrebarile sunt obligatorii, raspunsul a fost ca “da, sau e alegerea dumneavoastra, mai devreme sau mai tarziu insa va trebui sa le raspundeti” (??).

  4. Eu cred ca Dumnezeu iubeste foarte mult Romania!
    Chiar daca, pe de o parte, Dumnezeu este Dumnezeul ordinii si nu al dezordinii , pe de alta parte, CNP-urile, recenzarile indosarierile, supravegherile si alte asemenea lucruri legate de numere care se presupune ca ar trebui sa aduca ordine (nu discut ce fel de ordine) , nu au nici o sansa sa mearga “uns” in Romania.
    Daca acestea sunt un rau, si socotesc ca sunt un rau deoarece reprezenta o “oridine” impusa pe cand ordinea lui Dumnezeu este una liber asumata , atunci , daca avem oameni atat de incompetenti la conducerea majoritatii institutiilor publice, cred ca e datorita lui Dumnezeu care, probabil, doreste sa salveze Romania cu orice pret.
    Se pare ca cel rau are nevoie de slugi competente pt a-si duce la indeplinire planurile … pe la noi pe “sus” nu se prea gasesc decat slugi.
    De aceea am ajuns la concluzia ca valul acesta de incompetenta ce acopera Romania e un semn al proniei lui Dumnezeu…
    Acum…e drept ca si eu am tendinta de a cauta partea pozitiva in orisice situatie, oricat de rea ar parea… 🙂

  5. eu o evit pe sarmana femeie de ceva timp; e a doua oara cand gasesc bilet in usa, iar de raspuns nu i-am raspuns de vreo 4 ori pana acum. inca doua zile si gata 🙂 ma intreb insa ce consecinte va avea atitudinea mea…

  6. Am ris cum nu am mai ris demult!!!! Absolut bestial! Atit de beat, atit de incoerent atit de ilogic, atit de hilar…..”va dau 3-4 CNP-uri”!!!!!!!!!!!

    El nici macar nu intelegea prea bine intrebarile…..de beat ce era!

    Stiti, ma gindesc ca incompetenta si prostia astora are si o parte pozitiva: nu pot sa faca nimic ca lumea….inclusiv unele din lucrurile care nu ne sint noua favorabile.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare