Film documentar CU MARTURII DESPRE ROSIA MONTANA al regizorului NICOLAE MARGINEANU

28-10-2011 4 minute Sublinieri

  • Voxpublica (Mihai Gotiu):

După 25 de ani. Mărturii din Roșia Montană culese de regizorul Nicolae Mărgineanu

În 1987, regizorul Nicolae Mărgineanu lansa pelicula ”Flăcări pe comori”. Cu Mircea Albulescu, Claudiu Bleonț, Remus Mărgineanu, Imola Gașpar, Mircea Diaconu, Magda Catone și Melania Ursu printre protagoniști. Filmul era inspirat din romanul ”Arhanghelii” de Ioan Agârbiceanu și o mare parte a lui a fost turnat în Roșia Montană.

Povestea se desfășoară în jurul celei mai bogate mine din Roșia Montană, denumită ”Arhanghelii”. E un film clasic deja despre îmbogățiri și căderi spectaculoase, iubiri interzise și orgolii. Totul se învârte în jurul aurului. Măcar pentru a înțelege cât de iluzorie e ”fericirea” câștigată peste noapte, e o producție care merită văzută. Nicolae Mărgineanu s-a întors la Roșia Montană în această vară. ”Flăcări pe comori” a avut parte de o proiecție specială în cadrul Școlii de Vară de Arhitectură și Restaurare organizată de ARA (detalii aici). Cu această ocazie, regizorul a înregistrat și o serie de interviuri cu localnici și participanți la școala de vară. Sunt mărturii care sună altfel decât cele din spoturile publicitare ale RMGC care au inundat mass media autohtone. Printre cei intervievați se numără și Sorin Jurcă, unul dintre localnicii care sunt deciși să nu plece din Roșia Montană. În urmă cu un sfert de veac a fost unul dintre actorii din ”Flăcări pe comori”.

E oficial: Compania RMGC a rămas fără rezerve financiare. De ce nu mai au încredere acționarii în proiectul de la Roșia Montană

Cine își închipuie că Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) este un sac fără fund, în care (acționarii) și din care (conducerea firmei) pompează bani la nesfârșit, se înșeală. Din cauza pierderilor, RMGC a fost nevoită în această săptămână să-și diminueze capitalul social cu 252,7 milioane de lei (58,39 milioane de euro), prin diminuarea valorii nominale a acțiunilor. Decizia de a reduce capitalul social de la 612,6 milioane de lei la 359,8 milioane de lei a fost luată pentru că pierderile RMGC nu mai puteau fi acoperite din rezervele disponibile.

Ce este interesant e faptul că această diminuare a capitalului social al RMGC vine după ce, la începutul anului trecut, firma și-a majorat substanțial capitalul social, cu 597,6 milioane de lei (ajungând la 612,6 milioane). Și atunci, majorarea de capital a avut ca scop acoperirea pierderilor înregistrate de companie.

Explicația pentru modul diferit de acoperire a pierderilor de către RMGC trebuie căutată și în contextul politic. Pe 18 decembrie 2009, proiectul minier a căpătat un puternic impuls după anunțul făcut de către fostul ministru Adriean Videanu că acesta va fi inclus în programul Guvernului care se forma în acele zile. Anunțul a fost urmat de o investiție puternică a BSG, care a cumpărat un pachet important (9%) din acțiunile Gabriel Resources (care deține 80,61% din acțiunile RMGC), pentru care a plătit 67,5 milioane de dolari.

În acest moment, după doi ani de la acel anunț, în ciuda lobby-ului făcut de președintele Traian Băsescu proiectului minier, încrederea acționarilor s-a diminuat considerabil. De altfel, proiectele de exploatare a aurului de către companii miniere junior (aflate la prima operațiune în domeniu) sunt privite cu scepticism peste tot în lume. În diferite analize internaționale recente (detalii aici), proiectul de la Roșia Montană este menționat în categoria celor supuse riscurilor geopolitice, alături de proiecte din Peru, Mongolia sau Kyrgyzstan. Conform acestor analize, companiile miniere mari ar putea face față evoluțiilor geopolitice nefavorabile unor proiecte, însă efectele ar putea fi devastatoare pentru companiile junior (în categoria cărora intră și Gabriel Resources). Mai mult, evoluția politică este menționată ca important factor de risc și în actele proprii (analizele și discuțiile de management – MD&A) ale Consiliului de Administrație Gabriel Resources.

Presiunea constantă din ultimele luni făcută de Traian Băsescu asupra Guvernului în ansamblu și al diferiților miniștri în particular pentru a aviza proiectul RMGC este un semn că în prag de an electoral, Executivul are reticențe în a aviza proiectul (în cazul în care aceste reticențe nu ar exista, presiunea publică exercitată de președinte nu și-ar avea rostul). Cum notorietatea cazului Roșia Montană a ajuns în luna septembrie la 85% la nivel național, iar opinia publică este majoritar împotriva proiectului1 (vezi și nota de la final), temerile lui Emil Boc și ale miniștrilor UDMR Kelemen Hunor și Laszlo Borbely sunt de înțeles.

De aici și o serie de declarații ambigue: Emil Boc nu e un ”fan al proiectului”, dar obiecțiile lui se referă la participarea României la eventualele beneficii economice; Kelemen Hunor a semnat certificatul de descărcare de sarcină arheologică a Masivului Cârnic, dar a afirmat că nu va semna ordinul de declasare a acestui obiectiv de pe lista monumentelor istorice de clasă A; Laszlo Borbely continuă procedura de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului RMGC, dar afirmă că finalizarea evaluării va mai dura ”câteva luni” și pune condiții (legate de concentrația cianurilor) care, practic, înseamnă realizarea unui alt proiect de către RMGC. Atât Emil Boc, cât și liderii UDMR trag de timp și încearcă să-și paseze responsabilitatea avizării/neavizării proiectului minier de la unii la alții. Și Emil Boc și Kelemen Hunor știu că o eventuală avizare a proiectului RMGC i-ar putea costa drastic la alegerile de anul viitor (alegeri la care un procent sau două în minus ar putea avea efecte decisive pentru viitorul partidelor lor; în cazul special al UDMR ar putea însemna chiar trecerea formațiunii la statutul de ”asociație culturală”, prin coborârea sub pragul electoral de 5%).

Această tergiversare explică de ce RMGC a fost nevoită să-și acopere de această dată pierderile prin diminuarea capitalului social (nu prin majorare, cum s-a întâmplat la sfârșitul anului 2009/ începutul anului 2010). Diminuarea capitalului social este un important pas înapoi făcut de RMGC. Practic, RMGC și-a diminuat gajul (garanția) general (ă), acțiune ce semnifică o scădere a încrederii acționarilor în îndeplinirea obiectivelor pe care și le-a propus societatea comercială în momentul înființării ei. Efectele diminuării capitalului social nu se rezumă însă doar la cele psihologice, ci se vor regăsi și în plan economic (pierderea încrederii eventualilor parteneri, îngreunarea contractării împrumuturilor de pe piața financiară pentru susținerea investiției inițiale).

Din punct de vedere al statului român (reprezentat în RMGC prin Minvest), această diminuare a capitalului social are și alte consecințe. La majorarea de capital de la începutul anului 2009/începutul anului 2010, Minvest nu a participat direct, ci printr-un împrumut acordat de către Gabriel Resources (în valoare de 26,55 milioane de euro). Această sumă ar fi urmat să fie recuperată de către Gabriel Resources din eventualele dividende pe care Minvest le-ar încasa după pornirea proiectului și amortizarea investiției inițiale (asta în condițiile în care profitul unei societăți înregistrate în insule bananiere – în cazul Gabriel Resources, Barbados – ar putea fi urmărit în mod real). Diminuarea capitalului social prin devalorizarea acțiunilor nominale, nu reduce împrumutul pe care Gabriel Resources l-a acordat Minvest. Cum ar veni, datoria statului român către Gabriel Resources rămâne aceeași, doar că valoarea acțiunilor deținute de Minvest la RMGC este mult mai mică. O revenire (creștere) a capitalului social al RMGC ar necesita o nouă contribuție financiară (fie făcută direct de Minvest/statul român, fie printr-un nou împrumut care ar crește datoria către Gabriel Resources și care ar duce, implicit, la diminuarea eventualelor beneficii ale statului român încasate din dividende).

***

Notă: 1 – despre modul în care propaganda RMGC încearcă să mimeze o așa-zisă susținere publică voi reveni cu o nouă analiză; metodele folosite sunt copiate după cele puse în practică de Administrația Nixon la începutul anilor 70 și care au fost deconspirate în timpul anchetei celebrului scandal Watergate.

***

P.S.: Amănunt anecdotic: Știrea despre diminuarea capitalului social al RMGC a fost publicată miercuri pe site-ul agenției de presă Mediafax. După câteva ore știrea a dispărut, link-ul http://www.mediafax.ro/economic/rosia-montana-gold-corporation-isi-reduce-capitalul-cu-peste-250-mil-lei-din-cauza-pierderilor-8905051 ducând la o pagină care ”nu poate fi găsită”.

Legaturi:

***


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Documentare/ Reportaje, Razboiul impotriva Romaniei, ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “Film documentar CU MARTURII DESPRE ROSIA MONTANA al regizorului NICOLAE MARGINEANU

  1. Pingback: Muntii nostri aur poarta ,noi cersim din poarta in poarta « Adevaruri din culise
  2. Nu-mi vine sa cred ca se poate intimpla si asta.

  3. http://www.formula-as.ro/2010/917/ecologie-14/linsaj-psihologic-la-rosia-montana-nu-plecam-nu-avem-nimic-de-vanzare-12412 (un articol mai vechi in care apare marturia doamnei Adriana)

    In ultimul numar din Formula As sunt prezentate 3 familii care nu vor sa plece din satul Corna(unde vor sa faca iazul). Doar 3 prenume apar in articol, Remus un domn care locuieste cu sotia si fiul sau, Adriana si Gabriel(mama si fiu care s-au imbolnavit de cate sicane le face RGMC, sotul fiind sofer de tir si strabate toata Europa cu o pancarta Salvati Rosia Montana). Sunt romani adevarati, TREBUIE sa-i punem la acatist, iar pe mama si fiu si la Sfantul Maslu ca au mare nevoie! Sunt impresionante marturiile lor, daca cu alte ocazii am “lovit” in Formula As, acum va indemn sa cumparati ultimul numar pentru ca veti gasi si povestea “ultimului Sfant roman” cum l-a numit IPS Teofan pe arhimandrit Gherasim Iscu!

    Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, invredniceste-ne Tie sa-ti urmam!

  4. Pingback: Moise Guran despre PUBLICITATEA perfida pentru ROSIA MONTANA (video)/ EPOPEEA CIANURII: dosarul afacerii sau NEOCOLONIALISM DE SECOLUL XXI
  5. Pingback: ROSIA MONTANA, aproape de DECIZIA FINALA a Ministerului Mediului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: ROSIA MONTANA: Cum lucreaza SOROS la doua maini/ Traian Basescu, Realitatea TV si Mihai Tatulici: LOBBY AGRESIV pro Gold Corporation (si Video) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Alethea: film documentar despre EXPLOATAREA CU CIANURI a aurului din TURCIA de catre EUROGOLD - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: ”Stiati ca am fost vanduti”? Despre CIANURA si SCLAVIE + film documentar cu efectele exploatarilor similare Rosiei Montana - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: ROSIA MONTANA: 81% din romani se OPUN exploatarii miniere RMGC si 76% considera ca Traian Basescu NU a actionat in INTERES NATIONAL in acest caz (SONDAJ) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Mihai Gotiu: Romania a ajuns colonie prin TRADARE DE TARA. Harta jafului securistic al resurselor Romaniei. DE LA PIONII LOCALI LA SFORARII DE LA WALL-STREET: Paulson, Kaplan, Soros - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: ROSIA MONTANA, UN LOC LA MARGINEA PRAPASTIEI. Filmul documentar integral [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: E oficial: ROSIA MONTANA INCLUSA DE PONTA IN PLANUL DE INVESTITII SI LOCURI DE MUNCA!/ Alta: redeventele la GAZELE DE SIST si la cele din Marea Neagra vor fi MAI MICI! - Recomandari
  13. Pingback: Guvernul a aprobat “pe sest” proiectul de lege care reglementeaza EXPLOATAREA DE LA ROSIA MONTANA. Moise Guran la Ora de Bussines despre PLASA NATIONALA a RMGC si reactia presedintelui ALBURNUS MAIOR [VIDEO] - Recomandari
  14. Pingback: (VIDEO): ADEVARURI NESPUSE DESPRE DEDESUBTURILE SI MIZELE AFACERII ROSIA MONTANA. Adevarata fata a oamenilor RMGC. Ministrul culturii si parlamentarii – mituiti de Gold? De ce premierul Ponta se comporta ca un agent al companiei Gabriel Resources? P
  15. Pingback: “OPEN PIT” – DEZASTRUL LASAT DE ACTIONARI ai Gabriel Resources in PERU: film documentar [VIDEO]/ Scandalul Rosia Montana: conflict intre prea-puternicii SOROS si BENNY STEINMETZ? - Recomandari
  16. Pingback: DOVADA CA AURUL SE POATE EXPLOATA SI FARA CIANURA, DAR NU SE VREA!/ Cine castiga la Bursa de pe urma jocului “parşivel” al lui Victor Ponta?/ VERDICTUL GEOLOGILOR: PERICOL MAXIM!/ Ce se pregateste si la CERTEJ si in alte puncte din Apuseni? C
  17. Pingback: Analiza Academiei Romane privind proiectul de EXPLOATARE DE LA ROSIA MONTANA: “EXTREM DE PERICULOS” SI IMPOTRIVA INTERESULUI NATIONAL [document integral]. Seful Academiei Romane, Ionel Haiduc, despre proiectul RMGC [VIDEO] - Recomandari
  18. Pingback: ROSIA MONTANA: Victor Ponta coabiteaza perfect cu Traian Basescu “intru bolsevismul corporatist” si foarte prost cu… propria sotie? SCHEMA HOTIEI LUI GABRIEL RESOURCES si EXPLICATIA INTENSIFICARII PROPAGANDEI - Recomandari
  19. Pingback: “POARTA ALBA” – un film-marturie despre GULAGUL ROMANESC lansat in curand. Interviu cu regizorul NICOLAE MARGINEANU: “Comunistii aveau nevoie de un popor obedient si infricosat si aceasta stare se obtinea prin teroare” | Cuv
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare