Acad. Dinu C. Giurescu despre LEGEA ARHIVELOR NATIONALE: Ne indreptam pe tacute spre destramarea Statului roman?

24-10-2011 2 minute Sublinieri

Ordinea de zi a Camerei Deputaţilor din zilele de luni 24 şi marţi 25 octombrie 2011 cuprinde, în procedură de urgenţă şi ca prioritate legislativă, Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996. Proiectul, adoptat de Senat la 8 septembrie 2010 este însoţit de un raport al Comisiei pentru Cultură, distribuit la 18 octombrie 2011. Camera Deputaţilor este cameră decizională. Desigur, orice lege cunoaşte, în timp, completări sau modificări.

Atrage în mod deosebit atenţia propunerea de modificare a articolului 19. Modificarea se referă la “Documentele preluate în mod abuziv de la cultele religioase” potrivit Decretelor 153/1950, 472/1971 şi 206/1974.

Articolul 19 se completează prin proiectul amintit cu două noi aliniate, numerotate 191 şi 192 care prevăd:

“Retrocedarea în natură a fondurilor arhivistice preluate în mod abuziv de la cultele religioase”; retrocedarea se va efectua în termen de un an de la aprobarea cererii;

Retrocedarea “se realizează numai după executarea unui microfilm pentru fiecare document ce urmează a fi predat, care va rămâne în administrarea Arhivelor Naţionale ale României“.

Pe cale de consecinţă, Arhivele Naţionale ale României rămân cu microfilme care se vor efectua sau nu. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale ridică o întrebare esenţială:

De ce nu se dau celor interesaţi microfilmele respective şi de ce nu se păstrează originalele, în continuare, la Arhivele Naţionale?

Adoptarea proiectului de lege în formularea actuală are o consecinţă negativă de primă însemnătate şi anume: Parlamentul României va adopta o lege care instituie principiul dezmembrării Arhivelor Naţionale.

Astăzi se invocă “confiscarea abuzivă”, mâine se vor găsi cu siguranţă alte “motive” de desfacere a Arhivei.

Care stat european legiferează prin parlamentul său principiul dezmembrării arhivelor proprii, indiferent de modalităţile prin care acestea s-au constituit de-a lungul vremilor? Ce ţară îşi împrăştie arhivele în cele patru zări? Un exemplu asemănător nu găsim în Europa probabil nici pe alte continente.

Desfacerea Arhivelor Naţionale printr-o lege votată în Parlament se adaugă şi altor “iniţiative”, vehiculate cu insistenţă în ultimii doi ani de oficialităţi. Anume:

a) Desfiinţarea judeţelor care echivalează cu ştergerea istoriei naţionale. Fiecare denumire a celor 41 de judeţe exprimă un capitol de istorie zonală; toate împreună, prin însăşi denumirile lor, fac sinteza istoriei românilor;

b) Discuţiile sterile privind delimitarea regiunilor de dezvoltare cerute de autorităţile europene; una din propunerile majorităţii guvernamentale adoptată prin aprobare tacită de Senat prevedea împărţirea Transilvaniei în două regiuni de dezvoltare, pe traseul fixat de Dictatul de la Viena din 1940!!

c) Discriminarea negativă aplicată la circa 90% din elevii de liceu prin recenta lege (2011) a educaţiei naţionale;

d) Caracterul marginal al predării istoriei şi în general a disciplinelor umaniste care, prin legea educaţiei şi programele actuale din învăţământ, privesc cultura şi civilizaţia românească.

Dacă la acestea adăugăm acum şi modificările propuse la Legea Arhivelor Naţionale, ajungem la concluzia că articolul 1, aliniatul 1 din Constituţia României este treptat golit de conţinut.

Articolul 1, aliniatul 1 din Constituţie are următorul cuprins: “România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”.

Cum mai poate avea România aceste caracteristici definitorii dacă oficialităţile Statului dispun după legea bunului plac de împărţirile teritoriale, dacă circa 90% din elevii de liceu sunt discriminaţi negativ, dacă se admite prin lege dezmembrarea Arhivelor Naţionale? Unde este suveranitatea Statului şi caracterul său indivizibil?

Şi, în final, două observaţii:

De ce proiectul de lege privind Arhivele Naţionale este trimis la Camera Deputaţilor în procedură de urgenţă şi ca prioritate legislativă? Ce determină urgenţa şi prioritatea?

Câţi deputaţi îşi dau seama ce cuprinde cu adevărat acest proiect?

De ce, sub aspectul inofensiv al unui proiect de lege, sunt formulate principii atât de dăunătoare?

Ne îndreptăm pe tăcute spre destrămarea Statului român?

Concluzii. Proiectul de lege se cuvine de urgenţă revăzut. Referirile la restituirea în natură urmează să fie înlocuite cu posibilitatea celor interesaţi de a obţine microfilme ale documentelor respective.

Senatorul liberal Mircea Diaconu a declarat, astăzi, la Curtea de Argeş, că prin reaorganizarea administrativ-teritorială anunţată, Guvernul încearcă de fapt “o lovitură de stat“, o răsturnare de sistem pe care vrea s-o realizeze fără consultarea cetăţenilor.

Regionalizarea este, o spun nici măcar cu ghilimele, o lovitură de stat. O lovitură de stat de drept, o lovitură de stat democratic, o lovitură de sistem. Pentru că nu poţi face lucrul ăsta câtă vreme au fost nişte alegeri legale şi constituţionale, care au instituit o structură cu oameni, cu mandate. Iar tu, printr-o singură lovitură de pix, pe o ordonanţă, pe ceva de genul ăsta, modifici acest sistem, îl anulezi. Deci desfiinţezi consiliile judeţene, cu oameni, cu mandate, cu sisteme, le comasezi şi pui tu pe cine vrei. Brusc, din pix“, a declarat Mircea Diaconu, potrivit Agerpres.

Întrebat cum va reacţiona opoziţia dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe o lege privind reorganizarea administrativ-teritorială, senatorul liberal a spus că toate acţiunile trebuie să se desfăşoare “în limitele legale, normale şi de civilizaţie“. Ceea ce încearcă să facă Guvernul este o lovitură de sistem. Dacă acest lucru se precipită sau încearcă să se forţeze, atunci vom recurge la toate mijloacele“, a mai spus Diaconu.


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), DINU C. GIURESCU, Mircea Diaconu, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “Acad. Dinu C. Giurescu despre LEGEA ARHIVELOR NATIONALE: Ne indreptam pe tacute spre destramarea Statului roman?

  1. Mai sunt inca romani care vegheza. Dumnezeu sa-i ocroteasca si sa ni-i lase ca sa ne atentioneze (vezi ce se intampla cu Vasile Astarastoaie!, ar trebui sa ne rugam pentru el).

  2. Asistam la un abuz fara precedent (dupa cel al regimului comunist) in tara noastra. Puterea face si desface totul in tara asta, dupa bunul plac. Nu m-as mira sa se dea o lege prin care votul popular sa se anuleze complet, iar mandatul lor sa fie legiferat ca nelimitat. Traim de ceva timp in dictatura si nu sunt multi care isi dau seama de asta. Faptul ca inca mai putem comunica liber, si mai sunt 2-3 televiziuni unde se mai poate discuta liber, este singurul lucru care ne mai este permis. O dictatura, in care oricine se poate plange, dar atat. Cat ni se va mai permite si asta. Oamenii se multumesc cu circul, caci painea nu prea este. Istoria se repeta. Era clar ca un partid obedient, avand un sef caruia i se supune neconditionat, nu poate genera, odata ajuns la putere, decat un regim totalitar, abuziv. Niciodata nu voi (mai) vota vreun partid cu un lider puternic (fara alte voci puternice prin jurul sau, care sa il tina in frau).

  3. DEzmembrarea arhivelor mie mi se pare cu mult mai grava decit regionalizarea datorita ireparabilitatii actiunii: odata instrainate foarte greu vor mai fi (re)gasite documentele, mai ales cele importante, cele “sensibile”.

    Nu stiu, dar mie imi da impresia ca se sterge cu minutiozitate, si destul de repede, in crescendo, memoria si istoria poporului roman. Pe de o parte i s-a distrus increderea in sine, repetindu-se pe toate tonurile cit de “prost” este, asa incit sa se produca fenomenul “self-fulfilled prophecy”, pe de alta la nivel concret, resursele si capacitatea de productie a tarii au fost fie instrainate fie anihilate (desi si astea se pot reface) dar iata ca asistam la o incercare de stergere a memoriei colective (care si asa nu este cine stie ce, invatamintul, mass-media si doctrina lu’ political correctness si-au facut destul de bine treaba in aceasta directie).

    Nu stiu, dar am sentimentul absolut sinistru ca parca se incearca (si se si reuseste pina acum)sa se dea “delete” pe un popor intreg ….care inca mai exista, ca sa fie inlocuit cu…CE sau cu CINE?

  4. Se pare ca Mircea Diaconu, dupa declaratia sa cum ca “Regionalizarea este o lovitură de stat”, a primit un croseu in figura pentru indrazneala de a spune lucrurilor pe nume. De retinut.

    http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/ANI-_Mircea_Diaconu-in_conflict_de_interese_si_abuz_in_serviciu_0_580142035.html

    Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării senatorului liberal Mircea Diaconu pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice pentru că deţine şi funcţia de director al Teatrului “C. I. Nottara”, dar şi pentru că şi-ar fi angajat nelegal soţia în funcţia de regizor artistic.

  5. Dezmembrarea Arhivelor Naţionale ale României este un act dăunător naţiunii, precum şi urmaşilor urmaşilor nostri.Trebuiesc aprobate numai legile favorabile naţiunii române, pentru un viitor mai bun pentru urmaşii noştri, decât avem noi în prezent. Acest subiect ar trebui discutat în CSAT şi ar trebui să fie sancţionaţi corespunzător toţi cei care au propus această mişelie.

  6. Atâtea măsuri anti-româneşti care se iau în toate domeniile: sănătate, educaţie, credinţă, cultură, economie, agricultură, industrie, mediu, legislaţie, resurse naturale, etc., cu o intensitate şi o viteză fără precedent în istoria acestui neam, te năucesc. Totul se prăbuşeşte parcă prin implozie. Te întrebi unde sunt şi ce fac românii din ţara? De ce nu reacţionează? De ce lasă să li se întâmple una ca asta? Răspunsul se pare că este acelaşi: plata păcatelor. Totuşi lipsa de reacţie nu se explică doar prin păcat. Trebuie să mai existe şi altceva pe lângă lipsa de credinţă a multora. Asistăm ca la un spectacol la ceea ce ni se întâmplă, de parcă s-ar întâmpla altora.

  7. Pingback: DINU GIURESCU, istoric si academician: ADEVARUL INTREG DESPRE DISTRUGEREA ROMANIEI - "Ce-am avut si ce-am distrus" (VIDEO integral "Punctul de intalnire")
  8. Pingback: “Revolutia” Pietei Universitatii intre UTOPIILE DEMOCRATIEI TOTALE si ale SCHIMBARII DIN TEMELII a sistemului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Articolul saptamanii: CUM SA FURI SI SA DISTRUGI O TARA? - Razboi întru Cuvânt
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare