PATRIARHUL KIRILL, vizita POLITICA la Chisinau

8-10-2011 4 minute Sublinieri

…si stransoarea bratului religios al Imperiului Rus pe dupa gatul Moldovei

Vizita patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse în Republica Moldova este în atenţia presei de peste Prut de joi (06 octombrie 2011), care comentează acest eveniment ca unul cu tentă politică. Sâmbătă, clopotele bisericilor din Republica Moldova vor bate altfel. Unele vor bate a primejdie, ca pe timpurile când dădeau turcii, altele – a smerenie în faţa ÎPS Kirill, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, “care vine să-i îngenuncheze pe moldoveni sub patrafirul său”, scrie ziarul “Timpul”.

Din păcate, subliniază articolul, nici Mitropolia Basarabiei (dependentă canonic de Patriarhia Română), dar nici vreun partid politic nu şi-a exprimat protestul faţă de cruciada creştină pornită de Patriarhul Kirill, care urmăreşte expansiunile teritoriale şi politice ale Moscovei. Duminică, la Cernăuţi, Patriarhul Kirill trebuia să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi cu Mitropolitul Kievului, Vladimir, dar ambii n-au venit, din anumite motive.

“La noi însă ÎPS Kirill intră, ca la el acasă, cu cădelniţa în curte străină pentru a marca în continuare teritoriul canonic al Patriarhiei Ruse, indirect arătând tuturor că aceasta e zona de influenţă a Moscovei”, scrie în continuare “Timpul”. În aceste zile, în Republica Moldova, vizita patriarhului Kirill al Rusiei coincide cu vizita “patriarhului (spiritual) Tudor Gheorghe al României”, scrie Ziarul de Gardă.

In prefaţa volumului în care au fost incluse predicile patriarhului Rus, rostite în anul 2010, scrie că acesta se roagă ca “orientarea politică a Moldovei să contribuie la păstrarea unităţii Sfintei Rusii”. Atât a spus, lăsând fără nume concrete simpatiile sale politice de aici, accentuează săptămânalul. “În aceste condiţii, deloc simple, patriarhul Tudor Gheorghe vine cu alt mesaj – Vremea Nemânieiun spectacol eveniment axat pe poezia lui Grigore Vieru, notează Ziarul de Gardă.

Autorităţile de la Chişinău n-ar trebui să aştepte cuvinte de laudă din partea Patriarhului Rusiei, Kiril. O declaraţie în acest sens a făcut purtătorul de cuvânt al capului Bisericii Ortodoxe ruse, Vladimir Vighileanski. Potrivit acestuia, la întrevederile cu reprezentanţii conducerii de vârf, Patriarhul rus intenţionează să abordeze problemele stringente cu care se confruntă poporul din Moldova, iar discuţiile ar putea să nu fie pe placul elitei politice de la Chişinău.

“Nu vor fi discuţii inutile despre timpul de afară sau, pur şi simplu, discuţii mondene. Vor fi abordate cele mai importante teme pentru cetăţenii Moldovei. El vorbeşte, de regulă, despre lucruri importante, care nu sunt întotdeauna pe placul conducerii laice”, a declarat Vladimir Vighileanski.  Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, în această perioadă instabilă pentru Moldova, Sanctitatea Sa doreşte să susţină creştinii ortodocşi din ţara noastră.

“Patriarhul este o autoritate bisericească, în primul rând, şi, parţial, o autoritate politică. De aceea el, fără îndoială, poate influenţa autorităţile”, a precizat acesta.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, va fi însoţit, în vizita sa de trei zile în Moldova, de 15 feţe bisericeşti din Rusia şi Ucraina, dar şi de un medic şi un bucătar. Securitatea Patriarhului Rusiei va fi asigurată de partea moldovenească şi de colaboratorii FSB-ului rus. Patriarhul va fi cazat la Reşedinţa de Stat.

  • Adevarul:

Vezi programul Preafericitul Kirill, Patriarhul Rusiei care va ajunge în această seară la Chişinău

Patriarhul Kiril va ajunge la Chişinău astăzi şi va pleca pe 10 octombrie. Acesta va fi însoţit de 15 feţe bisericeşti din Rusia şi Ucraina, dar şi de un medic şi un bucătar. Tot astăzi, Preafericitul Kirill va ţine un discurs la Arcul de Triumf din centrul Chişinăului, iar mâine va oficia o slujbă în faţa Catedralei Naşterea Domnului.

Luni, Patriarhul Rusiei va vizita Institutul Oncologic din Chişinău şi Mănăstirea Curchi. În vizita sa de trei zile el se va întâlni cu Marian Lupu, preşedintele interimar, Vlad Filat, premierul ţării, dar şi Vladimir Voronin, liderul PCRM.

În cadrul vizitei sale la Chişinău, Patriarhul se va întâlni cu preşedintele interimar Marian Lupu, cu premierul Vlad Filat, dar şi cu liderul comuniştilor, Vladimir Voronin.

Patriarhul Rusiei va fi supravegheat de aproape 3.000 de poliţişti

În zilele de 8 şi 9 octombri, când la Chişinău se va afla patriarhul Rusiei Kiril, locurile unde se va afla acesta vor fi supravegheate video, oamenii vor fi verificaţi cu detectorul de metale, iar în faţa scenei va fi amplasat un gard metalic.

Supravegherea video se va face de la camere video staţionare şi mobile amplasate în mulţime. Poliţiştii vor avea în posesie detectoare de metale mobile, pentru a preveni orice intenţie ilegală, sau posesia a armelor albe. Va fi interzisă deplasarea pe gazoane, iar în faţa scenei va fi amplasat un gard metalic cu scopul de a distanţa şi a asigura protecţia Patriarhului.

Monitorizarea va fi făcuta de către poliţia rutieră, dar şi de către paza de stat. Timp de două zile, vor asigura securitatea circa 2.400 de poliţişti. Pe străzile pe care va merge Patriarhul, nu vor avea acces mijloacele de transport. Automobilele care vor veni din Ialoveni vor parca în Piaţa Pantelimon Halipppa, cei de la Anenii-Noi pe strada Cantemir, iar cei din Străşeni pe strada Columna.

  • Mitropolia.md:

În așteptarea Patriarhului Kiril

Multă forfotă s-a iscat în societate imediat ce s-a anunțat despre această vizită canonică. Unii s-au grăbit să declare că patriarhul vine să facă schimbări administrative bisericești, alții – că vrea să intervină în politica din Republica Moldova.  Pentru a spulbera zvonurile și atacurile la adresa Bisericii găsim de cuviință să declarăm că această vizită a Patriarhului Kiril nu poartă alt caracter decât unul pastoral (curat pastoral! – n.n.).

În cadrul acesteia slujitorii și credincioșii din cuprinsul Mitropoliei Moldovei se vor uni în sfintele rugăciuni. Spre regret, vizita se va limita doar la două zile din cauza stării sănătății patriarhului (mare… usurare, suntem convinsi – n.n.).

Patriarhul Kiril va fi întâmpinat la Catedrala Mitropolitană în seara zilei de 8 octombrie. A doua zi va fi oficiată Sfânta Liturghie în scuarul Catedralei, iar preoții și credincioșii care vor dori să primească binecuvântarea ierarhului pot veni la Mănăstirea Curchi în data de 10 octombrie. Totodată, la Mănăstirea Cur­chi sunt invitați reprezentanții instituțiilor mass-media la con­ferința de presă susținută de patriarh.

Serviciul de presă
al Mitropoliei Moldovei

Programul vizitei în Republica Moldova a Sanctităţii Sale Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii (8-10 octombrie 2011)

Conferinţă de presă în preajma sosirii Sanctităţii Sale Patriarhul Kiril în Republica Moldova

NOTA NOASTRA:

Asa cum este aratat pe fata, vizita PF Kirill are clare conotatii politice, de vreme ce patriarhul este si “autoritate politica”.

Este demn de retinut ca Vladimir Putin, fostul presedinte, actualul premier si viitorul presedinte al Rusiei, a emis de curand, intr-un articol semnat de el insusi, ideea Uniunii Eurasiatice, un spatiu imens care sa inglobeze actualele state din CIS si alte zone limitrofe imperiului rusesc intr-un spatiu economic si vamal comun.

Avand in vedere innfierbantarea extrema a relatiilor internationale (singura reala “incalzire globala”), revenirea lui Putin la putere, care are ca atribut principal puterea, fermitatea, chiar agresivitatea promovarii intereselor rusesti, fata de mai american boy-ul Medvedev, care ar fi avut ca atribut principal modernizarea, ar marca o schimbare a pozitionarii Rusiei fata de lume. Una care presupune mai multa promovare agresiva a propriilor interese. Sau, mai degraba, o oficializare a acestei strategii pana acum mascata oarecum in manusi.

Vizita PF Kirill in Moldova are loc intr-un context tulbure in care se afla Republica Moldova, aflata sub o conducere pro-europeana, care nu pare insa foarte solida. Au loc unele mutari si in Transnistria, unde Putin pare ca sprijina o schimbare la varful regiunii sovietice. Aceste permutari au loc in conditiile in care Romania are un comportament din ce in ce mai provocator de Rusia.

Scopul vizitei PF Kirill ar fi, in acest sens, sa intareasca dominatia Moscovei, atat la nivel religios, cat si politic, asupra Republicii Moldova.

Визит патриарха Кирилла в Абаканскую епархию

 


Categorii

Basarabia, Mitropolitul Ilarion, Mitropolitul Vladimir Cantarean, Opinii, analize, Patriarhul Kirill, Rusia, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “PATRIARHUL KIRILL, vizita POLITICA la Chisinau

  1. Sa ne aducem aminte ce spunea Parintele Iosif Vatopedinul:

    “In ceea ce-l priveste pe Putin, nu va fi mult la putere, si apoi va urma un razboi, iar el nu va rezista mult.”

  2. Imi vin in minte cateva cuvinte ale Vladicai Averchie Tausev, asta ca sa ramanem “acasa” la Patriarhul Kiril, in neamul lui, desi nu ii suna numai lui ci multora!!! NOUA TUTUROR chiar daca fiecaruia la alte masuri!

    “In sfârşit, cel de al treilea nivel de apostazie cu privire la care Arhiepiscopul Averchie ne-a avertizat, este atins atunci când bisericile ortodoxe, chiar şi când păstrează toate tradiţiile a ceea ce ele numesc „Ortodoxie ade­vărată”, pierd totuşi „savoarea” preţioasă a credinţei lor şi ajung contaminate de un duh lumesc travestit în spi­ritualitate. Aceasta se întâmplă din pricina:

    (1) a pierderii dragostei creştine adevărate, fără de care toate tradiţiile ajung mai degrabă osânditoare decât purtătoare de har, şi

    (2) a întrebuinţării în scopuri lumeşti a formelor şi suporturilor de credinţă exterioare (care sunt menite să trezească amintirea lumii de dincolo). Dintru aceşti factori se iveşte o altă formă de „pseudo-Ortodoxie“, de data aceasta mult mai subtilă, pentru că poate fi tăinuită în toate formele corecte. (…)

    „Biserica – accentua Arhiepiscopul Averchie în alt loc – ne-a fost dăruită pentru mântuirea sufletelor noastre şi pentru nimic altceva! Nu o putem face uneal­tă sau teren de joc al patimilor noastre ori pentru regla­rea propriilor noastre conturi“.

    “Să faci din Biserică o unealtă a intrigilor politice, spunea Arhiepiscopul Averchie, înseamnă “să le supui pe cele veşnice celor vremelnice, pe cele cereşti celor pamânteşti, pe cele sfinte celor păcătoase”.”

    „NUMAI RÂVNA SFÂNTĂ PENTRU DUMNEZEU, PENTRU HRISTOS, scria arhiepiscopul, fără nici o amestecare a vreunui fel de prefăcătorie sau a vreunei POLITICI îndoielnice şi perfide, trebuie să ne călăuzească în toate faptele şi lucrările noastre“.”

  3. O profeţie a Părintele Nicolai Gurianov (cand spune de „militar” cred ca face referire la Vladimir Putin (a carui inaltime este de – 1,67m)

    În septembrie 1997, un grup de zece pelerini l-au vizitat pe părintele Nikolai la coliba sa de lemn. El a ieşit să binecuvinteze oamenii şi o femeie a întrebat: “Părinte Nikolai, cine va fi după Elţin?”. El a răspuns : “După el va fi un militar… Puterea lui va fi scurtă. Vârsta sa va fi mică precum el însuşi… După acesta va fi un ţar ortodox”. Femeia a întrebat: “Noi îl vom vedea pe acesta?” Bătrânul a binecuvântat-o şi i-a spus: “Tu, da”

    Medvedev are 1.62 inaltime, sunt chiar niste articole pe net care il compara pe Medvedev cu tarul Nicolae al 2-lea.

    Va vine sa credeti sau nu, Medvedev chiar aduce ca fizionomie cu tarul Nicolae, dar nu are cum sa fie Medvedev „ţarul”. Eu asa cred… Mai ales ca unii zic despre el ca este evreu

    http://www.nenovosty.ru/pic/nikolay.jpg
    http://s011.radikal.ru/i315/1103/47/058f5f7c70e0.jpg
    http://i.vpk.name/i/medvedev_vs_nikolay-2_03.jpg
    http://nespat.com/i/full1303185501.jpg

    http://www.esenin.ru/forum/viewtopic.php?p=105921&sid=a802b4147a40aef5dffc37c2157706c1

    …………. 🙂

  4. @ Malin:

    Un tar trebuie sa fie… tar, nu presedinte sau premier, nu omul pus de Putin pt imagine si ca sa aiba cu cine sa faca rocade mici.

  5. Pingback: PATRIARHUL KIRILL LA CHISINAU: "lupul in chip de mioara"
  6. Pingback: Republica Moldova in pragul unor TULBURARI INTERNE? Comunistii se RADICALIZEAZA periculos, Transnistria, ca si ANEXATA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: SANTAJUL ROGOZIN. Rusia ameninta ca va DEZMEMBRA Republica Moldova daca aceasta se va uni cu Romania - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Presedintele Nicolae Timofti: TRUPELE RUSESTI din Transnistria reprezinta un PERICOL MAJOR. Liderul moldovean viziteaza Romania, pe care o considera “cea mai apropiata tara” de Moldova, dar sustine si adoptarea LEGII DISCRIMINARII - Razboi în
  9. Pingback: Basarabia si legea antidiscriminarii. Ipocrizia politicienilor si eurocratilor, biciuita de Pavel Paduraru. DEZICANDU-NE DE SUFLET, NE VOM SINUCIDE IN CORPORE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: GERMANIA SI RUSIA FEDERALIZEAZA REPUBLICA MOLDOVA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: 28 iunie 1940: CEDAREA BASARABIEI, BUCOVINEI SI TINUTULUI HERTEI URSS-ului IN URMA PACTULUI RIBBENTROP-MOLOTOV. Alianta Germania-Rusia-Ungaria-Bulgaria si sfasierea Romaniei Mari - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: GERMANIA FINANTEAZA FEDERALIZAREA MOLDOVEI, conform presei rusesti - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare